Pearl Harbor, Honolulu a prehliadka Oahu

Pearl Harbor, Honolulu a prehliadka Oahu

7. december 1941. Nedeľné ráno, 7:48. Tora! Tora! Tora! Zaznieva signál, že sa prekvapenie podarilo a Japonci útočia na americkú základňu Pearl Harbor na ostrove Oahu. Útok, ktorý viedol k oficiálnemu vstupu USA do druhej svetovej vojny v nasledujúci deň. Nachádzame sa na Havajských ostrovoch, ostrove Oahu, kde leží aj Honolulu, hlavné mesto najmladšieho štátu USA.

Remember Pearl Harbor #

V Pearl Harbor cítime, že útok Japoncov na Spojené štáty nie je dávnou minulosťou a príbehy si ešte stále môžeme vypočuť aj z prvej ruky. Pri pohľade na prístav a jeho plytké dno si medzi prvým všimneme výrazný, biely pamätník USS Arizona. Loď USS Arizona bola zničená počas útoku, keď jedna z bômb spôsobila masívnu explóziu pušného prachu a loď sa stala hrobkou pre 1 177 ľudí, ktorí v nej ostali uväznení. Pamätník je postavený priamo na potopenej lodi - niektoré jej časti sú stále viditeľné a unikajúca ropa vytvára na hladine škvrny dodnes.

Pamätník USS Arizona v Pearl Harbor
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

Prehliadku USS Arizona si naplánujte dopredu - ideálne, ak si rezervujete lístky, bývajú vypredané na týždne dopredu. Začíname pri kinosále, v ktorej si pozrieme krátky dokumentárny film so zábermi na spomínanú udalosť. Po skončení nasadáme na kyvadlovú prepravu loďou, kde nás už námorníci v službách US Navy prevezú z pevniny na samotný pamätník USS Arizona.

Pamätajme na Pearl Harbor - Remember Pearl Harbor

Čo nájdeme v Pearl Harbor? #

V areáli by človek dokázal bez problémov stráviť celý deň. Okrem spomínaného pamätníka sa pri vstupe nachádzajú dve výstavné galérie “Cesta do vojny” a “Útok”. Ukazujú návštevníkom udalosti, ktoré viedli k útoku a jeho následky. Spomienky, fotografie, artefakty a ďalšie exponáty nás vtiahnu do tragickej histórie, ktorej lepšie porozumieme.

Bojová loď Missouri, známa tiež pod prezývkami “Mocná Mo” alebo “Veľká Mo”, je bojová loď amerického námorníctva, pomenovaná na počesť štátu Missouri. Bola poslednou bojovou loďou USA a dejiskom japonskej kapitulácie v druhej svetovej vojne, 2. septembra 1945. Loď kotví v prístave na Fordovom ostrove.

Ponorka USS Bowfin (SS-287) - múzeum a park. Útočná ponorka americkej flotily počas druhej svetovej vojny bojovala v Tichomorí a preslávila termín tichej služby. Spustená bola rok po útoku a dostala prezývku “Pomsta Pearl Harbor”.

Múzeum letectva hostí viaceré letecké výstavy, ktoré súvisia s Pearl Harbor a druhou svetovou vojnou. Nachádza sa na Fordovom ostrove, zaberá dva hangáre a leteckú vežu.

Návšteva Pearl Harbor je skúsenosť, ktorá Vám ponúkne nový pohľad na druhú svetovú vojnu.

Jeden z najkrajších výhľadov na Honolulu
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

Honolulu - hlavné mesto Havajských ostrovov #

Najväčšie mesto Havaja, Honolulu, by sme preložili ako “chránená zátoka”. Má vyše 300 000 obyvateľov a nachádza sa na južnej strane ostrova. Najznámejšou atrakciou mesta je pre turistov pláž Waikiki a priľahlá ulica Kalakaua, ktorá je hlavnou pasážou plnou obchodov a služieb. Diamond Head je neaktívna sopka na juhovýchode Honolulu, ktorá slúži ako orientačný bod a je populárna medzi turistami a fotografmi. Na jej vrchol vedie nenáročná trasa až k bývalému vojenskému bunkru, z ktorého máme jeden z najkrajších výhľadov na Honolulu. Prečo Diamantová hlava? Anglickí námorníci tu objavili kúsky krištáľov, ktoré si pomýlili s diamantmi.

Vedeli ste, že…

V Honolulu sa narodil jeden z amerických prezidentov? Je ním Barack Obama, prvý Afroameričan, ktorý bol zvolený za prezidenta USA.

Honolulu je moderné a kozmopolitné mesto, ktoré dnes slúži ako vstupná brána na Havajských ostrovoch. Môžete navštíviť historické centrum mesta, ktoré sa stalo hlavným mestom Havaja v roku 1845, kedy sa o túto zmenu postaral kráľ Kamehameha III. Dovtedy ako hlavné mesto slúžilo Lahaina na Maui, ktoré tiež navštívime počas nášho zájazdu Aloha Havaj.

Cesta na Koko Head #

Jedna z populárnych aktivít v Honolulu je výstup na kráter Koko Head, kde armáda vybudovala niekoľko bunkrov počas druhej svetovej vojny. Vybudovali tiež železničku, pomocou ktorej mohli prevážať zásoby zo základne na vrchol a opačne. Americká armáda túto nehnuteľnosť po jej doslúžení prenechala mestu a dnes je známe ako regionálny park Koko Head. Hoci je cesta na vrchol iba čosi vyše kilometer dlhá, nedajte sa oklamať. Jedná sa o naozaj strmú cestu starou železničkou, počas ktorej prekonáme vyše tisíc železničných podvalov (schodov) a nadmorskú výšku približne 300 metrov. Hore nás už čakajú nádherné výhľady, znásobené počas východu slnka.

Cesta na Koko Head

V BUBO vieme, že je tu najkrajšie ráno. Ak si chceme vychutnať východ slnka z Koko Head, na cestu vyrazíme naozaj skoro - na samotný výstup potrebujeme 30 - 60 minút, no radšej viac ako menej. Pred a za sebou budeme vidieť malé svetlá ďalších turistov, prerážajúce z tmy.

Netreba si mýliť cestu na Koko Head s niekdajšími "stairway to heaven" - teda schodmi do neba Haiku. Išlo o takmer 4 000 schodov, ktoré viedli ku kedysi tajnému armádnemu centru na vysielanie rádiových signálov lodiam v Tichomorí.

Otvorené pre verejnosť boli do roku 1987, následne sa na ne oficiálne vystúpiť nedalo, išlo o ilegálny zážitok, pri ktorom hrozila návštevníkom vysoká finančná pokuta. Turisti to však nerešpektovali a nahromadili sa tu najmä influenceri. Schody však už môžeme považovať za atrakciu minulosti, keďže v apríli 2024 ich odstránia. Havajčanov to bude stáť 2,5 milióna dolárov, no život domácich sa vďaka boji s overtourizmom zlepší.

Vedeli ste, že…

Havajské ostrovy neboli zjednotené do začiatku 19. storočia? Po rokoch bojov za zjednotenie Havaja sa to podarilo kráľovi s menom Kamehameha I., v roku 1810.

Waikiki - ihrisko pre kráľov #

Svetoznáma štvrť Waikiki sa nachádza na južnom pobreží Honolulu a kedysi bola ihriskom a miestom oddychu pre kráľovskú rodinu a privilegovaných obyvateľov. Waikiki sa otvorila svetu v roku 1901, kedy na jej brehu vznikol prvý hotel, Moana Surfrider. Dnes je táto štvrť hlavnou turistickou oblasťou Oahu, aj samotného Honolulu, kde sa stretávajú návštevníci z celého sveta. Pozdĺž pláže sa tiahne ulica Kalakaua, kde nájdeme aj svetoznáme luxusné obchody, reštaurácie a bary.

Čo ochutnať?

Počas návštevy Waikiki si nenecháme ujsť ani kvalitné reštaurácie s morskými plodmi. Z bohatej ponuky odporúčame Duke's Waikiki, kde môžete ochutnať aj známy Hula Pie, zákusok, ktorého základ tvorí zmrzlina z makadamových orieškov a čokoládová poleva.

Duke Kahanamoku - otec surfingu #

Duke Kahanamoku sa narodil na Havaji koncom 19. storočia a venoval sa plávaniu na profesionálnej úrovni. Dá sa povedať, že bol v neustálom kontakte s vodou. Plával, surfoval, potápal sa a skúmal miesta ostrova pod vodou. Päťkrát získal Olympijskú medailu v plávaní, objavil sa tiež vo filmovom sektore, politike a biznise. Duke sa stal prvým človekom, ktorý bol uvedený rovnako do siene slávy surfingu, ako aj plávania. Na ostrovoch je považovaný za otca surfingu - jeho bronzová socha dostala čestné miesto na pláži Waikiki. Pred surfom stojí Duke s otvorenou náručou, ktorú často zdobia náhrdelníky z kvetov, nazývané lei.

Chcete si vyskúšať, aké je to jazdiť na vlnách Tichého oceánu? Ideálnym miestom na vyskúšanie surfingu je pláž Waikiki, kde si viete jednoducho prenajať surf a v prípade potreby aj neoprén. Zvyšok je už na Vašej šikovnosti - pre menej skúsených odporúčame začať s inštruktorom, ktorý vysvetlí a zaučí do začiatkov tohto športu. Verte, že Vám zo začiatku k únave budú stačiť aj dve hodinky tejto aktivity.

Ak sa chcete vyhnúť davom a vyskúšať poriadne vlny, zamierte na severnú časť ostrova. Medzi populárne spoty patrí Haleʻiwa, Waimea a Banzai Pipeline, kde môžeme sledovať profesionálnych surferov. Táto časť ostrova je však menej turistická ako Waikiki - požičať surf tu môže byť problém, odporúčame teda prísť s vlastným vybavením.

Pravidelné večerné predstavenie na Waikiki #

Utorky, štvrtky a soboty sú na pláži špeciálne. Počas západu slnka tu môžeme zažiť autentické predstavenie havajskej hudby a hula tancov, rovnako ako ceremóniu zapaľovania pochodní v okolí sochy otca surfingu - nádherný zážitok v blízkosti impozantného stromu, banyánu.

Ananásový raj - plantáže Dole #

V roku 1899 použil mladý James Dole svoje úspory a presťahoval sa z pevninskej časti USA do Honolulu. Na ostrove odkúpil pozemok, kde experimentoval s viacerými plodinami. Všimol si, že jednému sa darí prekvapivo dobre, a tak začal jeho príbeh v pestovaní ananásu. Biznisu sa začalo dariť ešte viac, keď Dole spustil jednu z prvých reklám v magazínoch, investoval do strojov a automatizácie a získal financie na kúpu ďalšej pôdy. Vďaka rozvoju leteckého odvetvia a výstavbe konzervárne sa mu podarilo posielať ananásy aj na ďaleké trhy.

Plantáž Dole

V roku 1950 na Oahu vybudoval ovocný stánok - dnes víta množstvo turistov a slúži ako živé múzeum produkcie ananásov. Ochutnať tu môžete niekoľko produktov z ananásu - za zmienku určite stojí zmrzlina Dole Whip. Môžete sa tiež prejsť po záhradách, naučiť sa čosi o histórii Havaja a samotnej plantáže, produkcii, tradíciách, alebo sa tiež nechať odviesť ananásovým vláčikom pomedzi polia ananásov.

Za kultúrou do Polynézskeho kultúrneho centra #

Polynézske kultúrne centrum je jedna z najpopulárnejších aktivít pri návšteve ostrova. Na jednom mieste máme možnosť spoznať šesť unikátnych kultúr a tradícií ostrovov Havaj, Fiji, Aotearoa (Nový Zéland), Samoa, Tahiti a Tonga. Každý z ostrovov má v areáli svoje miesto a jednotlivé kultúry a tradície spoznáme interaktívnou a zábavnou formou - ako sa hrali pôvodní obyvatelia, ako vyliezť bosý na kokosovú palmu, ako hádzať kopiju, či pádlovať v kanoe.

Ďalej tiež môžeme navštíviť trhovisko Hukilau, kde máme možnosť získať lokálne remeselné produkty, oblečenie a šperky.

Nemôžeme odísť bez dobrého jedla. Názov luau sa odvoláva na pomenovanie listov rastliny taro, ktorá sa podávala k viacerým populárnym jedlám. Luau je typická havajská hostina, ktorá spája chutné jedlo so živou hudbou a atmosférou kultúrnych vystúpení z Havaja a zvyšku Polynézie. Medzi populárne jedlá patrí prasa kalua - trhané bravčové mäso pripravené v imu (podzemná pec), laulau - mäso balené a dusené v listoch rastliny taro, haupia - kokosový puding a jedlo poke, ktoré sa tradične pripravuje zo surových rýb.

Deň zakončíme účasťou na večernej show s názvom “Dych života”, kde vystúpi vyše stovka účinkujúcich, vrátane ukážky tanca, hudby a sálajúcich ohňov. Jedná sa o tichomorskú ságu o narodení a smrti, láske a rodine, tragédii a víťazstve.

Aj o tomto je Havaj, prezývaný rajom na zemi a štátom Aloha (pôvodný havajský pozdrav, ktorý sa používa dodnes).

Čo vidiet na ostrove Oahu?

TOP 10, čo nevynechať počas návštevy ostrova Oahu:

  1. Diamond Head. Pohodová prechádzka na kráter sopky, z ktorého je nádherný výhľad na mesto Honolulu a pláž Waikiki. 30 minút chôdze vymeníme za fotografie ako z katalógu.
  2. Vyskúšať surfing na Waikiki, alebo len si užívať atmosféru tejto populárnej pláže a zažiť večernú show havajskej hudby pod banyánom.
  3. Spomenúť si na históriu a navštíviť Pearl Harbor - tragédiu, ktorá výrazne zmenila priebeh druhej svetovej vojny.
  4. Polynézske kultúrne centrum je ideálnym miestom, kde môžete spoznať šesť ostrovných kultúr oblasti Polynézie.
  5. Preskúmajte severné pobrežie Oahu a jeho nádherné pláže, populárne hlavne medzi fanúšikmi surfingu.
  6. Ak sa chystáte za nákupmi, okrem spomínanej ulice Kalakaua, môžete navštíviť tiež najväčšie vonkajšie obchodné centrum sveta, Ala Moana.
  7. Ananásové plantáže Dole, kde uvidíme kúsok histórie poľnohospodárstva na Oahu a dozvieme sa, prečo je Havaj známy aj svojimi ananásmi.
  8. Budhistický chrám Byodo-In - replika vyše 900 rokov starého chrámu z Japonska, ktorú postavili k stému výročiu príchodu japonských migrantov na územie Havaja.
  9. Počas návštevy treba jednoznačne vyskúšať ryby a iné morské špeciality. Okrem luxusných reštaurácií vyskúšame aj vynikajúce pouličné jedlo, ktoré nájdeme aj na severnom pobreží - odporúčame Giovanni's Aloha Shrimp a Marie's Baja Fish Tacos.
  10. Havajský relax. Pláže Lanikai, Sherwood, Makapuʻu a Sandy sa nachádzajú do 30 minút cesty autom od Waikiki, no ponúknu nám úplne inú skúsenosť.

Čo si pozrieť navyše? #

  1. Prechádzka k majáku Makapu’u - približne 30 minút dlhá, príjemná prechádzka spevneným chodníkom nás dovedie na vyhliadku, z ktorej vidíme otvorený oceán a fotogenický maják.
  2. Vyhliadka Tantalus - ľahko dostupné miesto s priestorom pre piknik, Tantalus je vynikajúca voľba pre výhľad na Honolulu, aj pre jedinečné západy slnka.
  3. Cesta na Koko Head - vyše tisíc schodov po starej železničnej trati na kráter k bývalému armádnemu bunkru. Pre najlepší zážitok treba vyraziť v noci a vychutnať si východ slnka - dobrá kondícia nevyhnutná.
Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej vyštudoval financie v Brne, neskôr MBA vo Vilniuse. Pracoval v medzinárodnom prostredí sveta start-upov a inovácií, no cestovanie bolo vždy jeho vášňou. USA navštívil už počas štúdia a pravidelne sa tam rád vracia - prešiel ho už od Havajských ostrovov v Pacifiku po východné pobrežie pri Atlantickom oceáne. Adrenalín a vodné športy sú jeho hobby. Vždy poradí kvalitnú kaviareň v okolí a potrpí si na kvalitnej hudbe, filmoch, či vegetariánskom jedle. Snaží sa o čo najviac udržateľný životný štýl.

Zo zájazdu:

Matej Barvirčák

Posledná úprava článku | Prečítané: 795

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.