Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä pre tých, ktorí chcú uloviť unikátny športový zážitok ako diváci. Tieto cestovateľské tipy z dielne BUBO sú určené pre aktívnych športovcov, no aj pre tých pohodlnejších.

10. miesto: Cesty za futbalom #

Zrejme to najpopulárnejšie medzi mužmi. Drvivá väčšina vycestuje za futbalom do Anglicka na najlepšiu klubovú súťaž sveta – nevyspytateľnú Premier League. Známe mestá Londýn, Manchester či Liverpool ponúkajú skvelý futbal, ale aj úžasnú gastroscénu a fantastické zážitky.

Anglicko je kolískou futbalu. Prvé profesionálne kluby tu boli zaregistrované od polovice 19. storočia a nikde nenájdete zanietenejších fanúšikov hladných po úspechu. Históriu prepojenú s modernosťou nájdete na veľkolepom štadióne Wembley, kde sa hrávajú veľké pohárové finále, ale aj zápasy reprezentácie na 90-tisícovom stánku. Atmosféru tohto štadióna v Londýne musíte aspoň raz za život zažiť.

Ak sem vycestujete, pozrite si Londýn zadarmo podľa našej prehliadky, ktorú sme pre Vás napísali v BUBO a užite si klubové zápasy aj na Emirates či Stamford Bridge. Anglicko je skvelý víkendový zážitok. Už dve desaťročia vlastníme v BUBO VIP salónik práve v stánkoch Chelsea a Arsenale a prenajímame ho pre vášnivých fanúšikov futbalu. Prídete v obleku, dáte si príjemnú večeru a pozriete futbal z toho najlepšieho miesta. No stále si zároveň môžete zaspievať s domácimi fanúšikmi.

Čo sa týka Európy, odporúčam vám tiež zápas El Clásico dvoch nezmieriteľných rivalov – Real Madrid a FC Barcelona. Vo svete futbalu neexistuje vyhrotenejšie a sledovanejšie derby. Kým klub z hlavného mesta vyhral Ligu majstrov už 14-krát, Barcelončania sa pýšia rovno dvomi treble (triumf v domácej súťaži, pohári a Lige majstrov v jednom ročníku) a fanúšikovia po celom svete sa vo veľkom sporia o to, ktorý z týchto klubov je najlepší v histórii.

Skvelú atmosféru však zažijete aj v Nemecku. Azda najlepších fanúšikov má Borussia Dortmund, tí vytvoria žlto-čiernu stenu v domácom stánku, ktorý je nonstop vypredaný a neustále veria, že uchmatnú titul nezdolateľnému Bayernu Mníchov s mnohými superhviezdami v kádri. Cestu do Nemecka odporúčam najmä v roku 2024, kedy bude krajina hostiť majstrovstvá Európy. Prakticky za rohom sa predstaví aj naša slovenská reprezentácia, ktorej budeme v BUBO držať palce.

6 fotografií

Madrid vs. Barcelona

Pre futbalových fanúšikov mám však ešte lepší tip. Ak hľadáte futbal trochu ďalej, odporúčam Argentínu alebo Brazíliu. Juhoamerickí giganti, elektrizujúca atmosféra, oproti ktorej žltá stena na Dortmunde vyzerá ako komorný husľový koncert. Ide o dve najfutbalovejšie krajiny na svete – kým Brazília je najčastejším majstrom sveta vo futbale (5 titulov), Messiho Argentína je tým aktuálnym a keď vidíte, aký humbuk dokážu narobiť fanúšikovia reprezentácií, vedzte, že na klubovej úrovni je to ešte 10-krát intenzívnejšie.

Rivalita medzi argentínskymi klubmi Boca Juniors a River Plate (tzv. Superclásico) je taká vyhrotená, že na domácom štadióne môže byť vždy len jeden fanúšikovský tábor, inak by došlo k vážnym incidentom. S BUBO ste však v bezpečí vďaka praktickým radám sprievodcov a tieto dve krajiny si viete spojiť s Uruguajom, ktorý je rodiskom MS vo futbale – prvý šampionát sa hral v roku 1930 práve tu. Na zájazde Argentína-Brazília si pravidelne pozrieme nielen vodopády Iguazú, ale aj zápas na Maracane v krásnom Rio de Janeiro.

5 fotografií

Futbal v Argentíne a Brazílii

9. miesto: Cesta za kriketom – najpozeranejším športom #

Spomínané štadióny ako Wembley a Maracana sú skutočnými gigantmi. No ani jeden z nich sa nechytá na kriketový Narendra Modi Stadium. Ten má podľa oficiálnych zdrojov kapacitu 132 000 divákov (hoci architekti hovoria o 110 000). V každom prípade ide o kapacitou najväčší štadión na Zemi.

Našli by ste ho v meste Ahmedabad, ktoré je populáciou najväčšie mesto indického štátu Gujarat (vyslov Gudžarát) a nesie meno po aktuálnom indickom premiérovi.

Kriket možno u nás nie je taký populárny a možno si sprvu predstavíte kladivko, loptičku a malé bránky, cez ktoré sa posúva, no kriket sa v skutočnosti podobá skôr na bejzbal. Ide o šport, ktorý dominuje elitným školám v anglosaskom svete.

Najlepšie je zažiť ho na vlastné oči v Indii! Prečo? Hrá sa tu najlepší kriket na svete, na štadióny chodí 100 000+ divákov a atmosféra je absolútne bláznivá. Indovia kriket milujú a jeden a pol miliardová krajina sa pri top zápasoch zastaví – nikto nerobí nič iné len pozerá kriket. A mená ako Virat Kohli, Sachin Tendulkar či Imran Khan vám možno sprvu nič nepovedia, no pre Indov sú to hviezdy ako pre nás Lionel Messi, Cristiano Ronaldo či Zlatan Ibrahimovič. Absolútne legendy, na ktoré sa domáci pozerajú ako na bohov.

Indickú kriketovú Premier League prezývam Premier League na steroidoch. A počas reprezentačných zápasov to žije ešte viac. V roku 2023 práve India hostila kriketové majstrovstvá sveta. Celý národ dúfal, že po 12-ročnej pauze sa opäť dočká titulu (tretieho v histórii), no vo finále smútili po tesnej prehre s Austráliou. Tá je absolútnym hegemónom kriketu so 6 historickými titulmi.

Pre Indiu však znamená kriket ešte viac a rovnako populárny je aj v susednom Pakistane. O rivalite týchto dvoch národov sa v rámci kriketu hovorí ako o najväčšej na svete. Pandžábski králi, noční jazdci z Kalkaty či Titani z Gudžarátu sa postarajú o to, že dhal vám bude chutiť ešte viac.

Pozn. BUBO: Najviac klientov si u nás kupuje zájazd India - Zlatý trojuholník, kde navštívime hlavné mesto Dillí – najpestrofarebnejší štát Indie Radžastan s ťavami a opicami a prejdeme do štátu Uttarpradéš, ktorý je plný slonov a končíme na slávnom Taj Mahale. Celý zájazd trvá iba 6 dní a možno ho predlžiť o Kalkatu, Bombaj a ajurvédsky pobyt na juhu Indie. A pokiaľ budete mať šťastie, môžete si pozrieť aj kriketový zápas.

8. miesto: Cesty na maratóny #

Aktívnych bežcov budú určite zaujímať cesty na najväčšie svetové maratóny. Aj ja som si ich zopár odbehol. Začal som exotickým Tahiti Nui Marathon v roku 2002, potom to bol maratón v horách popri rieke Yukon – Yukon Trail Marathon, a potom som behal na všetkých siedmich kontinentoch. No najradšej mám osobne Košice, kde sa beháva najstarší maratón Európy.

No maratóny beháme v BUBO viacerí. Najlepším bežcom u nás je riaditeľ marketingu Jozef Zelizňák, ktorý prebehol už takmer všetkých 6 maratónov v takzvanom WMM (World Marathon Majors) - Boston, Chicago, Berlín, Londýn a New York. V zbierke mu chýba už len Tokio, kam zamieri budúci rok. Jeho časy pod tri hodiny sú priam obdivuhodné a budem mu držať palce, nech tento úspech zopakuje aj v Japonsku.

Slávny maratón v Chicagu.

Slávny maratón v Chicagu.

Kedy sa konajú maratóny?

  • Tokio – prvá marcová nedeľa
  • Boston – tretí aprílový pondelok
  • Londýn – posledná aprílová nedeľa
  • Berlín – posledná septembrová nedeľa
  • Chicago – nedeľa počas víkendu, kedy je Deň Krištofa Kolumba
  • New York – prvá novembrová nedeľa

Dostať sa na WMM pritom nie je jednoduché. Pretekárska elita sa, samozrejme, môže zúčastniť vybraného behu. Každý maratón zo série Marathon Majors má svoj vlastný súbor kvalifikačných štandardov, ale aj keď ich niekto nespĺňa, stále má možnosť zúčastniť sa. Všetky podujatia náhodne losujú účastníkov spomedzi záujemcov a každý z pretekov môžu bežci absolvovať pod patronátom charitatívneho partnera.

Zatiaľ čo beh s charitatívnou organizáciou je populárnou možnosťou, treba dosiahnuť minimum na získavanie finančných prostriedkov (špecifiká sa líšia a treba sledovať weby jednotlivých pretekov). Záujemcovia môžu tiež bežať s jednou z turistických skupín, ktorá zaručuje vstup a koordinuje logistiku.

Najviac záujemcov je o maratón v britskej metropole Londýn. Napríklad na preteky v roku 2020 sa zaregistrovalo až 457 861 žiadateľov, o 10 % viac ako rok predtým.

8 fotografií

BUBO na svetových maratónoch

Maratóny vo svete sú každopádne obrovským zážitkom. Z toho newyorského si navždy budem pamätať, ako zaznela hudba Franka Sinatru - New York, New York a vybehli sme cez Verrazano-Narrows Bridge cez všetkých päť newyorských boroughs - Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx a Manhattan. Nielen že bežíte maratón, ale komplexne si pozriete aj New York, hlavné mesto sveta.

Ešte sa musím vrátiť ku Košiciam. Tie nie sú medzi tými 6 svetovými maratónmi, lebo, bohužiaľ, nemajú kapacitu ubytovať toľko záujemcov. Avšak zaslúžili by si to a ja verím, že raz sa počet TOP maratónov rozšíri na sedem.

Rekordy Marathon Majors:

  • Najviac víťazstiev pretekov – Eliud Kipchoge (11), Mary Keitanyová (7)
  • Najviac bodov za život – Eliud Kipchoge (265), Mary Keitanyová (234)
  • Najrýchlejší čas Marathon Majors – 2:00:35 h, dokázal to v roku 2023 Keňan Kelvin Kiptum v Chicagu (BUBO bolo pritom!)
  • Najmladší víťazi pretekov – Ghirmay Ghebreslassie (20 rokov a 281 dní), Xue Bai (20 rokov a 253 dní)
  • Najstarší víťazi pretekov – Meb Keflezighi (38 rokov a 350 dní), Constantina Dițăová (38 rokov a 207 dní)
  • Národ s najviac víťazstvami – Keňa (52 u mužov a 38 u žien – v oboch prípadoch rekord)

7. miesto: Cestovanie za hokejom #

Na Slovensku je hokej najpopulárnejším športom a dodnes sa u nás oslavuje zlatá medaila z MS 2002, ale aj nedávny olympijský bronz (2022). Budúci rok to fanúšikovia reprezentácie budú mať na šampionát skutočne blízko, keďže ho bude hostiť bratská Česká republika, no za najlepším hokejom sveta treba vycestovať oveľa ďalej.

Keď hokej, tak jednoznačne USA a Kanada. NHL si už dlhé roky neohrozene drží pozíciu najlepšej ligy sveta, kde už len dostať sa a odohrať jeden jediný zápas je pre hokejistu absolútne splneným snom. Slovo nepredvídateľnosť dostáva v rámci NHL nové rozmery. Jedine tu môže tím, ktorý figuroval predošlý rok na posledných priečkach, oslavovať v ďalšej sezóne prestížny Stanley Cup.

3 fotografie

BUBO potulky NHL

Podľa viacerých expertov ide o najvyrovnanejšiu a zároveň najťažšiu klubovú súťaž v rámci všetkých športov na svete. Jeden tím odohrá v priebehu základnej časti sezóny 82 zápasov a v play-off môže za istých okolností pridať ďalších 28.

Slováci si veľmi dobre pamätajú na triumfy Mariána Hossu v drese Cgicaga Blackhawks, ktorý viedol k úspechom už legendárny Stan Mikita. O Zdenovi Chárovi, ktorý v roku 2010 pozdvihol pohár s Bostonom, sa hovorí ako o jednom z najlepších (a najvyšších) obrancov v histórii profiligy. Slovenskú stopu nájdeme aj dodnes vo viacerých kluboch a mnohí teraz fandia Montrealu, ktorý draftoval v roku 2022 Juraja Slafkovského ako jednotku.

Zamieriť na NHL, to je sen tiež každého fanúšika. Pokiaľ sa rozhodnete pre hokej v zámorí, odporúčam navštíviť Sieň slávy v Toronte a potom ísť na zápas. Klub Toronto Maple Leafs síce čaká na Stanley Cup od roku 1963, no má tých najvernejších a najzanietenejších fanúšikov. Všetky veľké mená v hokeji môžete spoznať na našom zájazde Z Quebecu do Miami a v ktoromkoľvek z týchto známych veľkomiest navštíviť zápas.

Ideálny pre fanúšikov je však najmä New York, ktorý patrí medzi najvariabilnejšie športové mestá v USA. Nájdete tu zástupcov všetkých športov – hokej, basketbal, bejzbal, americký futbal, náš futbal a oveľa viac. Najmä kombinácia NHL + NBA je u mnohých fanúšikov veľmi populárna a v New Yorku ľahko realizovateľná.

Skvelým tipom je však aj horúce Miami, kde si okrem zápasov hviezd ako Matthew Tkachuk (Florida Panthers, NHL) či Jimmy Butler (Miami Heat, NBA) viete pridať aj futbal na štadióne Interu Miami, kde je teraz najväčšou hviezdou Lionel Messi.

Klienti veľmi často preferujú obdobie počas jesenných prázdnin, keď sa perfektne kombinuje šport s Halloweenom alebo decembrové dni, keď na NYC padne prvý sneh, zapne sa vianočný stromček a atmosféra je magická.

6. miesto: Cesty za cyklistikou #

Nielen naši hokejisti sú vo svete úspešní. Mnohí spoznali Slovensko najmä vďaka Petrovi Saganovi. Trojnásobný majster sveta a sedemnásobný víťaz zeleného dresu na Tour de France je veľký šoumen a priam cyklopredátor. Vďaka nemu sa na Slovensku veľmi silno rozšírilo povedomie o cyklistike a tiež záujem o športovanie i vycestovanie za jazdcami na dvoch kolesách.

Keď už sme pri Saganovi, spomeniem, že ten bol s nami na tréningu v Nepále, lebo náš dlhoročný sprievodca Peter Zanický bol jeho osobným trénerom. Do Nepálu pravidelne chodia aj iní športovci, napríklad Nasťa Kuzminová predtým, ako vyhrala olympijské zlato, bola s BUBO v Nepále na vysokohorskom sústredení.

Pokiaľ chcete mať top zážitok z cyklistiky, musíte vyraziť na Tour de France. Ide o najstaršie preteky z kategórie Grand Tours, na ktorých sa jazdí už od roku 1903. Zároveň ide o vôbec najťažší individuálny šport sveta. V priebehu 23 dní odjazdia cyklisti 21 etáp a na bicykli strávia dohromady viac ako 3 000 km (v roku 2023 to bolo 3 406 km a celkový víťaz Jonas Vingegaard prekonal túto vzdialenosť za vyše 82 hodín).

Započítajte do toho časovky, šprintérske etapy a tie najťažšie horské (dlhé vyše 200 km), kde musia cyklisti vyšliapať cesty s vyše 15-stupňovým prevýšením. A nasledujúci deň zopakovať to isté.

Zdá sa to ako prakticky nemožná úloha a títo jazdci sú skôr roboti než bežní ľudia. Je priam obdivuhodné, že najslávnejší cyklisti Eddy Merckx a Bernard Hinault vyhrali Tour de France po päť ráz. Avšak aj víťazstvo na jednej jedinej etape je absolútny vrchol kariéry.

Pre fanúšika je mnoho dôvodov, prečo sa vydať na Tour de France – vidíte absolútne krásne scenérie Álp či Pyrenejí, krásne mestá ako Annecy, Albertville, Pau či Dijon, ale aj neznáme najkrajšie európske hrady ako Carcassonne. A všetko vyvrcholí v Paríži, najnavštevovanejšom meste sveta.

Nemôžem nespomenúť, že každá etapa je jedna veľká divočina. Niektorí prídu svojím karavanom na etapu už dva týždne pred jej začiatkom, aby vychytali tie najlepšie miesta a na seba sa nakopia všetky svetové národnosti, ktoré burcujú svojich miláčikov, zabávajú sa, tancujú a spievajú a všetci sú si blízki a k sebe vzájomne tolerantní. Priam iný svet.

Povzbudzujete, stretnete najlepších športovcov sveta a vidíte scenérie jednej z najkrajších krajín. Klienti si často preteky spoja so zájazdami Tour de France nielen pre gurmánov (začíname v Champagne a cez Normandiu, kde si dáme kabernet a kalvados, sa preštrikujeme do oblasti Cognac, a končíme v Bordeaux). Takže je to viac než len športový zážitok.

3 fotografie

BUBO jazdy na bicykli

Kde všade jazdíme v BUBO na bicykli?

  • Takmer všade - od hradieb čínskych miest cez ryžové polia Vietnamu po vidiek na zájazde na Srí Lanke.
  • Populárne sú aj preteky v Austrálii a Okolo Kalifornie, na ktoré takisto vozíme klientov.  
  • Ak hľadáte extra cyklozážitky, nezabudnite si dať s nami jazdu dole kopcom po ceste smrti v Bolívii. Je to pre našich klientov vždy ohromné dobrodružstvo, ideme v helmách dolu strmo po nespevnenej ceste pod vodopádmi.
  • Pozývam vás tiež na bicyklový výlet medzi Bratislavou a Viedňou, ktorý každoročne organizuje s bratmi Velitsovcami práve BUBO - Open Border Ride.

5. miesto: Kde vo svete hrať najexotickejší golf #

Milujem golf. Hrám ho nesmierne rád, hoci, priznám sa, nikdy mi to priveľmi nešlo. A veľa som toho za tie roky, počas ktorých hrávam golf, nepochytil. No aj tak je to moje hobby a špecialitka. Zbieram nielen unikátne majáky, ale aj exotické golfové ihriská, na ktorých si viete tento šport zahrať. O golfe raz napíšem samostatný blog, preto teraz len v krátkosti...

Golfu kraľuje turecký Belek či španielska Marbella alebo Kanárske ostrovy. Skombinujte si to ale so zájazdami El Clásico (Madrid a Barcelona) či prekvapujúco dobrým a lacným zájazdom Turecko – všetko v cene a spojte golf so skvelým poznaním.

Exotická Samoa - golf v Oceánii.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

BUBO golfuje azda na všetkých exotických ihriskách sveta. Naši klienti hrajú každoročne od najsevernejšieho golfového ihriska na Aljaške (ale bije sa o tento titul aj s nórskym Tromsö) po najjužnejšie ihrisko sveta v Ushuaia, kde som hral v upršanej hmlistej Patagónii začiatkom tohoto roka.

Rovnako tak si viete zahrať golf na najvyššie položenom golfovom ihrisku na svete v La Paze. No hrali sme tento šport aj v Severnej Kórei, na Vianočnom ostrove, na oceánskom ostrove Samoa a ja mám diplom o pokorení najvzdialenejšieho golfového ihriska sveta na ostrove Napoleona - na Svätej Helene.

Golf je zábava a vy si s nami môžete zahrať na každom jednom zájazde.

4 fotografie

Kde všade sa dá zahrať si golf

Čo sa do blogu nedostalo?

Nedal som sem výstupy na vrchy ako najvyšší vrch Škandinávie Galdhopihgen, najvyšší vrch Atlasu Jabal Toubkal, japonskú svätú horu Fuji, turecký Ararat či tanzánske Kilimandžáro. O výstupoch na vrchy, ktoré zvládnete, som písal samostatný blog.

Taktiež som sem, nedal lyžovačky, ktoré sú rovnako skôr samostatnou témou. A určite všetci povzbudzujeme našu Petru Vlhovú. Odporúčam však lyžovačku v USA. Mne sa podarilo lyžovať v Nevade, ale Utah a Rocky Mountains sú ešte lepšie.

Japonské Hokkaidó s 5 metrami snehu je aj pri dnešnom globálnom otepľovaní super tipom. Napadne tu najviac snehu ročne až 17 metrov. Výborná lyžovačka je v Gruzínsku. Počas nášho leta na južnom ostrove Nového Zélandu a v Ushuaia v Patagónii - často na tieto zjazdovky chodievame a v našom lete tu trénuje aj Petra Vlhová. Nielen ja som v Ushuaia ako doma. Ak ale hľadáte čosi vskutku unikátne, tak je to lyžovačka v Iráne a dokonca aj Severná Kórea je topka.

4. miesto: Cesty za Formulou 1 #

Veľmi populárne sú preteky formuly 1. Keď som videl preteky F1 po prvý raz v Kuala Lumpur, tak vyhral (vtedy) neznámy Fín Kimi Räikkönen. Nikto to nečakal a nemali pripravené žiadne suveníry... Každopádne, je pravda, že preteky formuly 1 sú obľúbenou destináciou pre čoraz viac Slovákov.

Pokiaľ chcete vyraziť na preteky F1, najbližšie to máte do susedného rakúska na trať v Spielbergu, no dosť blízky je aj Hungaroring, takže je to veľmi ľahko splniteľný sen. Väčším zážitkom je však spojiť si formulu s exotikou a zaletieť si hoci aj na druhý koniec sveta – do Austrálie, Mexika či Brazílie. Tieto trate sú stálicami najpopulárnejšieho motošportu.

Bohatý Katar - aj tu sa dnes závodí v rámci najslávnejšieho motošportu.

Bohatý Katar - aj tu sa dnes závodí v rámci najslávnejšieho motošportu.

Najviac klientov však s nami cestuje na pomerne nové trate, keďže F1 si pre seba do veľkej miery „kradnú“ Arabi - preteky do Bahrajnu, Saudskej Arábie a Kataru a kombinuje preteky s relaxom alebo poznávaním. Nováčikom na scéne je Azerbajdžan, kde dopyt stále stúpa + skombinovať sa to dá s Nachičevanom, kde nájdete hrobku Noeho – BUBO bolo prvou cestovnou kanceláriou, ktorá zájazd do Nachičevanu ponúka už desať rokov.

Tu v Baku zbohatla rodina Nobelovcov, narodil sa tu Gary Kasparov a Charles de Gaulle tu trávil dovolenku. Toľko vrtných veží som ešte na jednej kope nevidel. Zrejme tu vznikla myšlienka náboženstva zoroantrianizmus - uctievať oheň. Horia tu hory samy od seba. Nádherne domy sú ešte väčšie a luxusnejšie než v Prahe či na Havane.

Marina Bay Sands - z najslávnejšieho hotela Singapuru je to na F1 len kúsok.

Marina Bay Sands - z najslávnejšieho hotela Singapuru je to na F1 len kúsok.

Z juhovýchodnej Ázie zase odporúčame VC Singapuru, ktorá sa jazdí v noci. Nachádzate sa v najkrajšom veľkomeste sveta, ktorého bežné cesty sa zrazu zmenia na formulovú dráhu a večne živý Singapur ani tentoraz nespí. Top zábery pritom neulovíte len z tribún, ale aj z nášho prémiového hotela Marina Bay Sands.

3. miesto: Cesty za tenisom #

Ako som priznal, som hrozný golfista, no tenis mám v krvi. Hrávala ho celá moja rodina. Tenis skutočne hrával môj otec aj dedo - je to rodinný šport. No musím povedať, že je to ohromný zážitok vidieť tento šport naživo a je jedno či je to vo Flushing Meadows (US Open), Roland Garros, či Wimbledon.

Ide o veľké turnaje zvané Grand Slam, kde sa pravidelne predstavuje tenisová smotánka a sily si tu skutočne zmerajú najlepší s najlepšími. Ako u žien, tak aj u mužov. V nedávnej minulosti sa mi podarilo zamieriť si to na prvý Grand Slam sezóny – Australian Open v Melbourne. A prekvapilo ma, že vstup do  Rod Laver Areny stál menej než 50 AUD (30 eur).

Absolútnym kráľom arény je môj obľúbenec Novak Djokovič, ktorý tu triumfoval celkovo 10-krát a na konte má najviac grandslamových titulov (24) – rovnako ako Magdalena Courtová, ktorá je najúspešnejšou ženskou tenistkou v tomto ohľade a pochádza práve z Austrálie.

Zaujímavosťou o grandslamových turnajoch je, že v priebehu roka sa konajú v geografickom smere z východu na západ. Po Melbourne je zastávkou Paríž, jediný grandslamový turnaj, ktorý sa hrá na antuke a kde jasne kraľuje so 14 titulmi Rafael Nadal. Nasleduje opäť výnimočný londýnsky Wimbledon na ešte unikátnejšej tráve a v závere sezóny US Open v New Yorku. V rámci návštevy tenisových top turnajov tak viete pochodiť celý svet.

3 fotografie

Australian Open naživo

A keď už sme pri tenise, nebudem spomínať ping pong, kde sa pred Číňanmi musíme iba červenať, ale spomeniem stále populárnejší bedminton. Poznám Slovákov, ktorí išli na pobyt do Vietnamu iba kvôli tomu, aby sa ho naučili hrať profesionálne a následne sa v ňom zdokonaľovali. Práve z tejto oblasti sveta pochádzajú tí najlepší bedmintonisti - Vietnam, Malajzia, Indonézia, Čína a Južná Kórea.

2. miesto: Cesty za netradičnými športmi #

Na cestách po svete sa stretnete so všeličím. Bizarné a nechutné jedlá som vám už spomínal v inom blogu. Čo však bizarné športy? Napríklad sumo – už pred desaťročím som napísal o sumo rozsiahly blog, kde mnohé vysvetľujem.

Nebojujem, ale keď som sa do toho športu ponoril, začal ma fascinovať. Až po dvadsiatich rokoch, toto leto, sa mi na veľkej ceste Japonskom podarilo stáť so sumo bojovníkmi v ringu, no aj keď bol zápasník nižší, robil si so mnou čo c chcel - sú to extrémne silní chlapi.

V Kazachstane a Kirgizsku navštevujeme Svetové Nomádske dni a tie sa teraz budú konať po 6 rokoch dlhej pauzy – je to skvelý zážitok.

Podobným je aj festival Naadam v Mongolsku a keďže Mongolsko práve zrušilo pre občanov Slovenska víza, tak sa na tento športový festival z obdobia Džingischána pozrite.

V Kašmíre a Ladakhu na severe Indie sa zase každoročne zúčastníme hry pólo, ktoré sa hrá na koňoch a miluje ho aj kráľ Karol III.

V Afganistane ide o hru buzkaši. Na koňoch sú proti sebe dve družiny a počet jazdcov nie je obmedzený. Princípom hry je za jazdy sa zmocniť tela kozla bez hlavy, prekrúžiť s ním ihrisko (bojisko) a vhodiť ho do bránky – rozumej kruh na zemi. Je to veľmi bláznivá, krvavá a trochu morbídna hra.

V Iráne sa chodíme pozerať na boje zoorkaneh a tá tradícia je fascinujúca. Spolu sa do jedného skombinujú elementy ako bojové umenie, tréning, sila, spev a hudba. Iránske zápasenie je skrátka inde.

4 fotografie

Netradičné športy

Naši klienti majú radi aj lukostreľbu v Bhutáne a kjudo v Japonsku, teda bojové umenie lukostreľby.

Veľmi zaujímavé sú preteky tiav, na ktorých chrbtoch sedia roboti - ja som ešte zažil, keď to boli maličkí bangladéšski chlapci. Aj keď som bol naposledy v Dubaji, skočil som sa na to pozrieť.

S našimi klientami hráme hru tejo (vyslov techo) v Kolumbii. Ide (mimo futbalu) o najpopulárnejší šport v krajine. Kovové disky hádžete na tabuľu položenú na zemi a pokiaľ trafíte terč, nastane malý výbuch. Hra je však bezpečná – iba to znie ako opak.

Naši sprievodcovia ovládajú lokality, ktoré bežne nie sú známe a vysvetlia vám pravidlá.

Jazda na koňoch na vidieckej Kube.

Jazda na koňoch na vidieckej Kube.

1. miesto: Aktívna dovolenka #

Samozrejme, zaujímavé sú aj lokácie najbližších sveta vo futbale - USA, Kanada a Mexiko. Následne Maroko, Španielsko, Portugalsko, a potom Saudská Arábia, ktorá je celkovo krajinou budúcnosti, a teda aj športu – box, F1 aj preteky elektromobilov, Rely Dakar a proste najviac športových megaakcií na svete.

Medzi mestá by sa určite dostali usporiadatelia olympijských hier – Paríž 2024, Miláno 2026, Los Angeles 2028 či Brisbane 2032. Určite ide o dobré tipy pre fanúšikov športu - aj po tom, čo sa veľká športová akcia skončí.

Kajakovanie na Maldivách.

Kajakovanie na Maldivách.

Ja však na prvé miesto dávam aktívnu dovolenku. Je jedno, či ste vášnivý futbalový či hokejový fanúšik, hráč golfu, vyznávač krasokorčuľovania či motošportu... Svoju budúcu dovolenku si nevyberajte iba v all inclusive rezorte, ale investujte do seba viac a vyberte sa na aktívnu dovolenku, kde si k oddychu pridáte aj svoju vášeň – verte, že v exotike je aj bežná činnosť krajšia.

Kajakujte medzi mangrovníkmi na dovolenke v Thajsku, stúpajte na vrchol hôr, jachtujte medzi tými najexotickejšími ostrovmi sveta... Potápajte sa na tých najkrajších spotoch, freedivujte na Vianočnom ostrove, surfujte na Azoroch, kitsurfujte na ostrove Bonaire.

Vedeli ste napríklad, že na koni si viete zajazdiť na 35 našich zájazdoch?

Poďte s nami na americký futbal, pozrieť si rugby do Juhoafrickej republiky či na Nový Zéland. Podobne ako kriket, aj rugby dominuje každej jednej elitnej škole na svete a tento šport je azda zaujímavejší a vizuálne atraktívnejší než futbal.

Dovolenka a šport - to k sebe skrátka ide. Aktívny a dobrodružný život vás naplní šťastím a my vám radi poradíme tie najlepšie miesta, kde si zašportovať. A zoberieme vás na zaujímavé zápasy po celom svete.

Šťastné cesty prajem a športu zdar!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 304

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.