Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Prehliadka

Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak máte radi slobodnú liberálnu Ameriku, určite neobíďte na svojich cestách Boston.

Boston Počasie

jasná obloha

jasná obloha

12°C

Predpoveď 26.Apr

Východ slnka 05:45

Západ slnka 19:38

Čo sa dozviete

  • Ako sa dostať a na čo myslieť, ak chcete bežať najstarší maratón sveta?
  • Kto odštartoval revolúciu remeselných pív vo svete?
  • Ktorý je najstarší hotel v USA?
  • Čo určite musíte v Bostone ochutnať?
  • Prečo Bostončania pijú čaj?

V súvislosti s týmto mestom napadnú každému dve veci. Bostonský maratón a Bostonské pitie čaju. Športoví nadšenci si zas veľmi rýchlo spomenú na hokej a vychýrený klub, Boston Bruins, v ktorom sa mestskou legendou stal Zdeno Chára a dlhé roky tu pôsobil aj Miroslav Šatan. Najstaršie mesto Spojených štátov je však hrdé aj na svoj bejzbalový klub Red Sox, pôsobiaci na slávnom štadióne Fenway Park, zelené parky, vysokú životnú úroveň či kulinárske špeciality.  Poďme sa spolu do Boston pozrieť.

Už samotné príchod do Bostonu je pre Slováka zážitkom. Pomalé klesanie nad Atlantickým oceánom, kedy ešte chvíľu nevidíte nič, vystrieda perfektný výhľad na celú metropolu. Mrakodrapy, plno malých zálivov či ostrovčekov, nespočetné množstvo mostov.

Pasová kontrola v Bostone je iná než vo zvyšku USA. Pri pohľade na slovenský pas sa nebude na vás americký úradník dívať podozrievavo, ale uznanlivo pokýve hlavou. Oh, yes, Slovakia. Big Zee. Zdeno Chára je v Bostone obrovská hviezda a legenda a Slováci sú vďaka nemu v Bostone mimoriadne obľúbení.

A potom nám už nezostáva nič iné, len sa pustiť do spoznávania hlavného mesta štátu Massachusetts. 

Prvé osídlenie Bostonu

Boston je však hrdý najmä na svoju históriu. Písal sa rok 1620. Siedmeho septembra objavili neznáme územie anglickí puritáni, pútnici, ktorí ušli zo svojho pôvodného domova za hľadaním šťastia a najmä náboženskej slobody. Z britského mestečka Plymouth to na americkú pôdu nebolo blízko. Počas plavby na legendárnej lodi Mayflower narazili pútnici na prvú pevninu, ktorú poznáme dnes ako Cape Cod. Výprava však pokračovala ďalej, až spustila kotvy na mieste dnešného Provincetown. Práve tu dokázali pútnici pre svoju komunitu vytvoriť priaznivé podmienky na život. 

Zaujímavosti o Bostone:

1. Prvá verejná pláž v USA bola zriadená v Bostone v roku 1896. 
2. Najstaršie metro v USA sa otvorilo v roku 1897 práve v Bostone.
3. Najstarší verejný park v USA je práve Boston Common (1634).
4. Slávnu vianočnú koledu O' Little Town of Bethlehem napísal Bostončan Phillip Brooks (1868).
5. Bejzbalový štadión Fenway Park je najstarší v USA (1912).
6. Prvýkrát sa Sviatok vďakyvzdania oslavoval v roku 1621 v Bostone (po prvej úrode v Novom svete)
7. Boston je sídlom najstaršej univerzity v Severnej Amerike (Harvard - 1636).
8. Najstarší maják (Little Brewster Lighthouse) stojí od roku 1716 v Bostone. 
9. Boston bol pomenovaný podľa anglického mesta Boston, odkiaľ prišli mnohí jeho obyvatelia a preniesli si názov mesta na nový kontinent. 
10. Legendárna sieť Dunkin' Donuts má svoj pôvod v mestečku Quincy, len 15 km od Bostonu.

Pilgrim Monument venovaný práve pútnikom je prvá pamiatka, ktorú uvidíte, keď sa priblížite k Provincetownu. Tento pamätník sa stal najvyššou žulovou stavbou v Spojených štátoch. V prípade, že je vám jeho dizajn známy, môžete si ho porovnať s monumentom Torre Del Mangia, nachádzajúcim sa v talianskej Siene. Jej architekt sa nechal inšpirovať touto stavbou. 

Len o desaťročie neskôr prišla do Severnej Ameriky ďalšia skupina puritánskych kolonistov pod vedením Johna Winthropa. Svoju prvú cestu ukončili v Saleme, v júni 1630. Dobrodruhovia však pokračovali po pobreží v hľadaní čistej sladkej vody. Svoju púť definitívne zavŕšili na polostrove Shawmut. Centrum Nového Anglicka bolo oficiálne založené touto udalosťou v septembri 1630.

Rodisko americkej revolúcie

Boston je mnohými považovaný zároveň za rodisko americkej revolúcie. V 18. storočí sa britská koruna rozhodla riešiť finančné problémy tak, že masívne zdanila obyvateľov svojich kolónií. Briti to pokladali za spravodlivé, veď predtým minuli milióny práve na pomoc obyvateľom kolónií, tí však odmietali platiť dane bez toho, aby mali zastúpenie v parlamente a priamo sa podieľali na správe kolónií. 

Po niekoľkoročných sporoch, ktorých súčasťou bol aj takzvaný Bostonský masaker, Briti postupne ustúpili a dane ponechali v platnosti len na čaj - Britská východoindická spoločnosť sa odmietala vzdať príjmu vo výške cez milión libier ročne. A tak sa symbolom a jadrom sporu nových obyvateľov Ameriky a ich domovskej krajiny stal práve čaj. Američania odmietali piť britský a siahali po pašovanom čaji z Holandskej Ázie.

Slávne bostonské pitie čaju

Bostonské pitie čaju #

Koncom roka 1773 zakotvili v bostonskom prístave tri lode Východoindickej spoločnosti, ktoré do amerických kolónií privážali čaj. Snaha vyjadriť spoločný nesúhlas s britským prístupom viedla k sformovaniu hnutia Synovia slobody. Hlavou organizácie sa stal Samuel Adams (budeme ho ešte spomínať). Inšpiroval kolonistov, aby bojovali za svoju slobodu a vymyslel plán. V bostonskom prístave sa protestujúci prezliekli za Indiánov a spolu 342 debien čaju vyhádzali do mora.

Dnes je Bostonské pitie čaju vnímané ako svätá súčasť boja Američanov za nezávislosť, ale v tom čase vyvolalo rozruch a nesúhlas aj u zástancov nezávislosti. George Washington, ktorý pokladal súkromné vlastníctvo za nedotknuteľné, označil Bostončanov za bláznov. Benjamin Franklin sa ponúkol, že spoločnosť odškodní z vlastných peňazí. 

4 fotografie

Rozkvitnutý Boston

Nesúlad v hodnotení akcie mladých Bostončanov (väčšinou išlo o tínedžerov) sa zmenil na jednotu a potrebu zomknutia sa proti britskej agresii, keď britská koruna v odpovedi na udalosť z Bostonu tvrdo ekonomicky potrestala celý štát Massachusets. Už o rok neskôr sa vo Philadelphii zišli zástupcovia trinástich amerických štátov aby prijali Deklaráciu nezávislosti, čím sa oficiálne začali písať dejiny dnes najmocnejšej krajiny sveta.

Súčasný Boston

Do centra mesta vedie z amerického vidieka nespočetné množstvo ciest. Jednou z najobľúbenejších je však trasa cez most Leonard P. Zakim Bunker Hill Memorial Bridge, z ktorého sa otvára dokonalý pohľad na panorámu metropoly. Mrakodrapy sú vždy najkrajšie večer, kedy hrajú všetkými farbami. Samotný most je farebne vysvietený, čím vytvára spolu so západom slnka dokonalú atmosféru a šancu na krásne zábery. Spoločníčkou sa stáva aj pokojne tečúca rieka Charles River, ktorá je najdlhšou riekou v celom štáte. 

Najkrajší bostonský park

Prvou destináciou, kde sa vždy s radosťou vyberieme, je verejný park Boston Common, v ktorom zabúdame, že sa nachádzame v rušnom meste. Oddych v najstaršom parku v USA stojí za to. Srdce mesta sa právom nazýva aj skutočným parkom ľudí. The Common je plná atrakcií, zábavy, hudby, lásky či tanca. Množstvo lavičiek, kde si môžete posedieť a relaxovať, trávnaté plochy na piknik, jazierko a dokonca aj park pre psov. V centre parku neunikne pozornosti známa socha Georgea Washingtona - najväčšie a najpôsobivejšie sochárske dielo v Bostone. 

Z parku sa môžete pripojiť na potulky po ceste slobody, známej ako Freedom Trail. Táto trasa je dlhá približne štyri kilometre. Šestnásť zastávok vám predstaví dôležité fakty a miesta spojené so snahou o získanie americkej nezávislosti. Súčasťou tejto cesty, okrem parku Boston Common, je aj škola Boston Latin School – prvá verejná vzdelávacia inštitúcia v USA so sochou Benjamina Franklina. Zaujímavé sú aj cintoríny, kostoly, múzeá či pamätník Bunker Hill. 

Z parku Boston Common si následne môžete vybrať svoj Boston. Smerom na sever lákajú fotogenické uličky štvrte Beacon Hill, na západ obchodná Newbury Street, na juh Chinatown plný exotických vôní a na východ downtown plný historických stavieb a mrakodrapov. Cezeň môžete následne pokračovať na severovýchod do obľúbenej štvrte North End prezývanej aj Little Italy.

3 fotografie

Pohľady na Boston Commons

Najkrajší pohľad na Boston #

Ak máte v Bostone viac času, ďalším krásnym parkom, ktorý ocenia najmä milovníci fotografovania, je park Piers vo východnom Bostone, ležiaci na úpätí hlavného prístavu. V zime či v lete, pri západe alebo východe slnka – toto miesto sa stáva rozprávkovým za každých okolností. Ponúka výhľad na panorámu mesta.

Architektúra mesta je v USA jedinečná a v značnej miere sa pod ňu podpísal anglický štýl. Medzi prvé významné stavby na území mesta patrili, ako inač, kostoly. Kostol Najsvätejšej Trojice, Trinity Church, je jediným kostolom v Spojených štátoch a jedinou budovou v Bostone, ktorú Americký inštitút architektov zaradil k desiatim najvýznamnejším budovám v USA. V minulosti bol sídlom jedného z najväčších a najmocnejších biskupských kongregácií. Tento kostol nájdete na legendárnom námestí Copley Square, ktoré celý svet pozná ako miesto cieľa najstaršieho maratónu na svete.

Čím je kostol zaujímavý v súčasnosti? V jeho tesnej blízkosti vyrástol mrakodrap. Hovoríte si, že stretnutie moderného dizajnu nemusí vždy úspešne ladiť s výzorom historických budov? Architekt mrakodrapu týčiaceho sa vysoko nad kostolom, musel do svojich plánov zapojiť kreativitu. Postupom času prišiel na to, ako postaviť spraviť ako ho skonštruovať tak, aby neodpútaval pozornosť od maličkej stavby. Rozhodol sa mrakodrap pokryť sklom, ktoré vytvára efekt zrkadla a tým od seba odráža okolie. Dokonalá kamufláž, kedy sa stavba stáva prakticky neviditeľnou.

Šoférovanie v Bostone

Boston je rušné mesto a jazda autom je obľúbeným spôsobom prepravy jeho 700 000 obyvateľov. Bostončania sú vynikajúci šoféri, ktorí s radosťou ignorujú najvyššiu prepísanú rýchlosť. V podstate sa to od nich aj očakáva. Obyvatelia okolitých amerických štátov sa majú na pozore vždy, keď sa na ich území vyskytne vozidlo s ŠPZ-kou MA, označujúcu štát Massachusetts. Napríklad v takom New Hampshire sa bostonský štýl šoférovania preslávil tak negatívnym spôsobom, že týchto šoférov miestni začali prezývať ako MAssholes. Ako turista sa budete, samozrejme, väčšinou po meste presúvať sieťou metra a autobusov.

Rozmanitá gastronómia z celého sveta

Po Bostone sa výborne prechádza a ešte lepšie je. O americkej kuchyni sa toho už narozprávalo veľa, väčšinou v negatívnom zmysle. Vyprážané a nezdravé jedlá, rýchle občerstvenie či geneticky modifikované potraviny strašia návštevníkov už niekoľko rokov. Ako to však ale v každom veľkom a pokrokovom meste chodí, aj v Bostone si každý nájde to, na čo má práve chuť. 

Boston Cream Pie

Dve vrstvy piškótového cesta plneného francúzskym crème pâtissière - skvelým vanilkovým krémom, z ktorého sa nám už teraz zbiehajú slinky. Aby toho nebolo málo, ku koncu prípravy sa zalieva famóznou čokoládovou polevou. Keď sa v Amerike povie slovo „pie“, každý si predstaví klasický jablkový alebo tekvicový okrúhly koláčik. V tomto prípade je Boston cream pie v skutočnosti tortou, nie koláčom.

Keď v roku 1865 otváral hotel Omni Parker House, čokoláda sa konzumovala hlavne doma - ako nápoj alebo v pudingoch. V Bostone nechýbala čokoláda, pretože tam už v roku 1765 otvorili prvú továreň na čokoládu v Amerike. Na tvorbe krémovej sladkosti sa podieľali ruky šikovného šéfkuchára a cukrára,  M. Sanziana. Arménsko-francúzsky šéfkuchár ho v tom čase nazval ako „Parker House Chocolate Cream Pie“. Odvtedy prešiel rôznymi obmenami a pod názvom Boston Cream Pie sa stal v roku 1996 oficiálnym dezertom štátu Massachusetts. V roku 2010 sa skupinka študentov kulinárstva z univerzity Southern New Hampshire rozhodla upiecť najväčšiu tortu, ktorá rekordne merala tri metre a vážila jednu tonu.

Omni Parker House (inak najstarší hotel v celom USA, píšem o ňom nižšie) je v súčasnosti populárnym miestom, kde si môžete túto lahodnú sladkosť dopriať so šálkou dobrej kávy. Objavíte tu tradičné chute, ktoré píšu históriu.

5 fotografií

Tipy na Boston

Little Italy v Bostone #

Pokiaľ uvidíte nápis s tabuľou North End, vybrali ste sa správnym smerom. Od miestnych nečakajte, že vás nasmerujú na Little Italy, tento názov nepoužívajú. Skôr sa dočkáte zmätených pohľadov a každému bude hneď jasné, že ste turista. V tejto oblasti žijú prevažne Taliani, ktorí sú v meste už celé generácie. Cez North End, severnú časť Bostonu, prechádza diaľnica 93, ktorej časť je vybudovaná pod zemou. Počas prechádzky vás bude miestami sprevádzať aj šum vody, keďže sa ocitnete v blízkosti zálivu.

Je to malá, ale preplnená štvrť s veľmi úzkymi uličkami a takmer žiadnym parkovaním. Ak plánujete preskúmať North End, odporúčame nasadnúť na metro s označením T a odviesť sa na stanicu Haymarket. Štvrť je plná autentickej kuchyne, pútavých kultúrnych podujatí a množstva historických budov. Toto všetko nájdete najmä na rušnej ulici Hanover Street. Dá sa vôbec prísť do Bostonu a nenavštíviť North End, resp. Malé Taliansko? Nedá.

North End, osídlený začiatkom 17. storočia anglickými puritánmi, je kolískou mesta. Freedom Trail, štvorkilometrová trasa, ktorá vás prevedie po top pamiatkach Bostonu vedie práve cez North End. Láka sem historický cintorín s koreňmi v roku 1659 či kostol Old North Church založený v roku 1722. Kostol sa môže pochváliť najstarším súborom zvonov v Severnej Amerike. Clough House z roku 1713 patrí zasa k najstarším tehlovým obytným domom v Bostone.

Hanover Street

Srdce a duša Malého Talianska. Ulica nespočetných reštaurácií, butikov, obchodov a zmrzlinární. Ak si máte vybrať jedno miesto, určite to musí byť cukráreň Mike’s Pastry, jedna z najznámejších v celom USA. Buďte však pripravení na dlhé rady, ktoré sem láka slávny koláčik zvaný cannoli. Mike’s Pastry je legendou bostonskej kulinárskej scény. Je to malá pekáreň, ktorej vitríny sú preplnené klasickým talianskym pečivom. Nájdete tu všetko od tradičných sušienok cez tiramisu, až po cannoli. Pekáreň založili v roku 1946 a návšteva Bostonu sa bez ochutnania tejto sladkosti ani neráta.

Tip na reštauráciu

Sme v Malom Taliansku a tak o dobré jedlo nie je núdza. My máme radi malú a útulnú Casarecce na adrese 285 Hanover Street.

Quincy Market #

Quincy Market, ktorý je súčasťou historického trhoviska, je plný reštaurácií s rýchlym občerstvením. Ide o úplne prvý projekt starostu Quincyho z čias, keď bol zvolený za hlavu Bostonu v roku 1823. Budova je síce dosť nenápadná, no patrí k najvýznamnejším historickým pamiatkam mesta. Máte radi plody mora? Čerstvo ulovené homáre v tradičnom Lobster Roll, grilované ustrice s citrónom či tradičná polievka Clam Chowder ulahodia práve vašim chuťovým bunkám. Na trhovisku nechýba ani americká klasika, vyprážané kuracie krídelká s BBQ omáčkou, hranolky ani poriadny cheeseburger. Quincy Market neobíde v Bostone asi žiaden turista.

3 fotografie

Quincy Market - centrum turistického Bostonu

BUBO TIP: Clam Chowder ochutnajte na 100%. Ktorý Slovák by nemal rád husté, krémové polievky? Miestni obyvatelia sú doslova posadnutí podobnou, akou je naša cesnačka. Základom tradičného pokrmu sú čerstvo vylovené mušle, podáva sa v chrumkavom, v peci upečenom bochníku. Mušle sa lovia na pobreží štátu Massachusets, vďaka čomu je ich čerstvosť vždy dokonalá.

Susedná Faneuil Hall patrí k historickému odkazu z 18. storočia a k najstarším budovám v USA. Je staršia ako USA, postavili ju v roku 1742, po požiari ju prestavali a rozšírili v roku 1806. Používala sa pôvodne ako trhovisko (keď prestala kapacitne stačiť, starosta Quincy postavil vyššie spomínaný Quincy Market), ale aj ako miesto stretávania sa prvých Bostončanov. Samuel Adams práve v tejto hale vystupoval za nezávislosť severoamerických štátov a vyzýval na boj proti Anglicku.

Čínska štvrť v Bostone #

Pokiaľ sa nevyberiete do bostonskej China Town, prídete o veľa. Táto mestská štvrť je plná príležitostí, kde si môžete vychutnať desiatky skvelých jedál. Začnite svoju noc priamo v Gourmet Dumpling House, v jednom z najslávnejších miest v Bostone a ochutnajte Shandong Jiaozi. Potom zamierte do Dumpling Café a ochutnajte podobné kreácie v taiwanskom štýle. A ako je to už v každom veľkom americkom meste zvykom, bez problémov nájdete aj poľskú, taliansku, maďarskú či českú reštauráciu. Ponorte sa do chutí mexickej kuchyne, ktorá má svoje hrdé a dokonca autentické zastúpenie po celej Severnej Amerike. 

Za najlepším pivom

Máte chuť na dobré pivo? Spomínate si na meno Samuel Adams? V súčasnosti si Bostončania v pamäti skôr vybavia príjemne vychladený alkoholický nápoj než historicky známeho patriota. Slávna značka varí pivo priamo v Bostone a vy proces varenia môžete vidieť na vlastné oči. Pivovar je tiež domovom pre Bostonské múzeum piva a nachádza sa v štvrti Jamaica. 

Samuel Adams Boston Lager

Revolucionár posúva hranice, vie čo chce a napriek rizikám napreduje odvážne, s nekompromisným duchom.

Samuel Adams to urobil v mene americkej nezávislosti. Jim Koch zase v mene lepšieho piva. Práve tento pán sa rozhodol pomenovať svoje pivo po slávnom Adamsovi, pretože s ním zdieľal podobný pohľad na svet. Inšpiroval Američanov ísť za šťastím a nasledovať svoje sny. S podobným duchom pomohol Jim Koch odštartovať revolúciu remeselného piva v USA a neskôr na celom svete, keď pred viac ako 30 rokmi prvýkrát uvaril Boston Lager – pivo, ktoré je jedným z najobľúbenejších amerických pív dodnes. Recept, ktorý našiel na povale svojho otca začiatkom 80. rokov, patril ešte jeho pradedkovi.

Neďaleko Quincy Marketu môžete navštíviť vlajkovú loď pivovaru a nechať si načapovať čerstvé bostonské pivo, pripadne si vybrať z množstva výborných fľaškových alternatív (odporúčame Samuel Adams Rebel IPA). Maratónci si v apríli určite nenechajú ujsť edíciu 26,2, ktorá sa varí pri príležitosti najstaršieho maratónu na svete.

Za tým najlepším vzdelaním 

Boston je domovom prvej univerzity v Severnej Amerike. Harvard bol založený v roku 1636. Najstaršia fungujúca univerzita na území Spojených štátov a jedna z najprestížnejších univerzít na svete sa nachádzajú v študentskom mestečku Cambridge. Harvard existuje približne rovnako dlho ako Taj Mahal. S takou dlhou históriou ponúka skvelé príbehy. 

Hlavná a najväčšia zo sedemdesiatich deviatich knižníc je Widener Memorial Library. Obsahuje takmer šyri milióny diel vo viac než sto jazykoch. 92 kilometrov políc sa rozprestiera na desiatich poschodiach. Štyri z nich sú kvôli nedostatku priestoru vybudované pod zemou. Vedeli ste, že John Harvard nebol zakladateľom Harvardskej univerzity? Rytina na jeho soche v campuse uvádza „zakladateľ“, čo však nie je pravdou. V skutočnosti Harvard ani nenavštevoval túto vysokú školu. Bol však prvým veľkým donorom univerzity. Daroval jej polovicu svojho majetku spolu so zbierkou vyše štyristo kníh. Hovorí sa, že na soche je dokonca zobrazený jeden z prvých študentov univerzity, a nie Harvard. 

Známy kampus je možné bezplatne navštíviť, za komentovaný sprievod sa však platí. Preskúmajte okolie a pokúste sa skamarátiť so zopár miestnymi študentmi. Stretnete lekára, právnika, filozofa či umelca, o ktorom budete možno ešte raz počuť. Množstvo obchodíkov v okolí študentského mestečka ponúka skvelé miesto na nákup suvenírov. Odísť z Cambridge bez mikiny s nápisom Harvard je hriech. 

Bostonské múzeá #

John F. Kennedy Presidential Library & Museum

Knižnica a múzeum Johna F. Kennedyho pripomína trup lode, ktorý vyčnieva nad morskou hladinou v štvrti Dorchester. Stavba bola sprístupnená verejnosti v roku 1979. Sú v nej uložené nielen dokumenty z doby Kennedyho prezidentstva, zároveň ukrýva ďalšie klenoty, ako napríklad knihy Ernesta Hemingwaya. Pôvodne síce mala stáť pri Harvardskej univerzite, ale dlhé prieťahy so stavbou a odpor miestneho obyvateľstva ju nakoniec premiestnili na breh mora, bokom od hlavných turistických atrakcií. Ale návšteva rozhodne stojí za to.

Institute of Contemporary Art – Múzeum súčasného umenia

Inštitút súčasného umenia je ďalšou pozoruhodnou stavbou. Múzeum bolo dokončené v roku 2006. Svojou perfektnou lokalitou vás priamo pozýva na neodolateľnú návštevu a posedenie. Smerom k bostonskému prístavu vedie totiž široké a pozvoľné schodisko – ideálne miesto na čítanie knižky alebo stretnutie s priateľmi s výhľadom na panorámu mesta.

Múzeum výtvarného umenia

Patrí medzi ďalšie skvelé miesta, ktoré je rozhodne príjemné navštíviť. Je domovom vyše 345 000 obdivuhodných umeleckých diel.

New England Akvárium

Toto akvárium poteší aj vaše deti. Veď vo svojich priestoroch prichýlilo množstvo vodných živočíchov – od tuleňov severných cez obrovskú tichomorskú chobotnicu, až po africké tučniaky. Vedeli ste, že potápačom trvá približne 500 hodín mesačne, kým nakŕmia všetky tvory?

5 vecí, ktoré ste o Bostone nevedeli

  1. Na svete je tridsaťpäť iných miest, ktoré sa nazývajú Boston: Šestnásť z nich sa nachádza v Severnej Amerike, v štátoch Alabama, Arkansas, Connecticut, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Missouri, New York, Ohio, Pensylvánia, Tennessee, Texas a Virginia
  2. V Bostone postavili v roku 1897 prvé americké metro: Metro Tremont Street je najstarším tunelom v Severnej Amerike a tretím najstarším, ktorý sa stále používa na celom svete
  3. Prvá americká továreň na čokoládu bola postavená v Bostone: písal sa rok 1765, keď Walter Baker otvoril svoju továreň na čokoládu
  4. Medzi rokmi 1659 a 1681 sa v Bostone neoslavovali Vianoce: Pútnici verili, že ide o skazený sviatok a zakázali akékoľvek oslavy počas tohto obdobia
  5. Najvyšší mrakodrap v meste, John Hancock Tower, predpovedá počasie: séria farebných svetiel na vrchole tejto ikonickej budovy napovedá obyvateľom, či bude pršať, snežiť, či má byť oblačno alebo jasno

A teraz už k maratónu v Bostone #

Bostonský maratón - najstarší na svete #

Prvý ročník bostonského maratónu sa bežal už v roku 1897, inšpirovaný úspechom prvých novodobých olympijských hier, ktoré sa konali o rok skôr (1896). Hoci jeho tradícia bola prerušená v roku 2020 v dôsledku pandémie, dodnes sa právom hrdí titulom najstaršieho maratónu sveta. (Košický maratón je druhý najstarší a najstarší v Európe).

Bostonský maratón patrí do šestice top maratónov sveta. Ak patríte medzi tých, ktorí sa nechali uniesť mágiou dlhých behov, možno aj vy zbierate hviezdičky za účasť na Veľkej šestke, kam Boston patrí spolu s New Yorkom, Chicagom, Londýnom, Berlínom a Tokiom. Premýšľate nad tým ako sa stať Bostonským maratóncom? 

Na rozdiel od New Yorku a Berlína, kam sa dostanete pomerne jednoducho v lotérii, na rozdiel od Londýna, kde máte v lotérii minimálnu šancu a účasť si musíte objednať u bežeckých cestovných kancelárií, do Bostonu máte reálnu šancu sa kvalifikovať. Kvalifikačné časy líšia podľa veku a pohlavia (u mužov sa začínajú od 3:00, u žien od 3:30). Ani splnenie kvalifikačného času vám však negarantuje štart a skôr počítajte s tým, že budete musieť mať čas rýchlejší o 5 - 7 minút než je oficiálny limit, aby ste sa medzi kvalifikovaných bežcov zmestili.  

Výnimkou bol rok 2022, keď sa po prvýkrát v histórii maratónu dostali na štart všetci bežci, ktorí splnili limit svojej kategórie. Prispeli k tomu doznievajúce cestovateľské obmedzenia aj fakt, že štart nebol prístupný nezaočkovaným bežcom. A aj medzi bežcami sa našli takí, ktorí sa zaočkovať odmietli.

Bostonský atentát 2013

Maratón v Bostone mnohí nebežci zaregistrovali po prvýkrát 15. apríla 2013, keď v cieľovej rovinke vybuchli dve bomby, ktoré zabili troch ľudí a ďalších stoosemdesiatpäť zranili. Časomiera vtedy ukazovala 04:09:43, na trati bola ešte približne pätina bežcov. Páchateľmi atentátu boli dvaja bratia Tamerlan a Džochar Carnajev, pôvodom z Čečenska, ktorí v útoku na nevinných bežcov videli pomstu za americké počíňanie v Iraku a v Afganistane. Jedného z bratov polícia postrelila na úteku (zraneniam následne v nemocnici podľahol), druhého štyri dni po atentáte chytili a v roku 2015 odsúdili na smrť. 

Bostonský maratón, ktorý sa mi konečne podarilo zabehnúť v apríli 2022, bol mojím jedenástym maratónom celkovo a štvrtým z Veľkej šestky (po New Yorku, Berlíne a Londýne). Musel som sa naň kvalifikovať trikrát.

V roku 2019 som si zlomil členok už po prílete do Bostonu pri poslednom ľahkom kluse pred štartom. Bolo to asi 20 minút po tom, ako sme sa dozvedeli, že čakáme naše druhé dieťa. Deň, na ktorý sa nezabúda. Namiesto behu s maratóncami som tak skackal po Bostone na barlách a premýšľal nad tým, budeme mať dcéru alebo syna.

Mal som tak možnosť nahliadnuť do dokonale fungujúceho amerického zdravotníctva, kde stretnutie s každou sestričkou, každým doktorom či doktorkou mi dávalo zabudnúť na psychický šok. Neviem, ako to tí Američania robia, ale v každej jednej chvíli som mal pocit, že ma ošetrujú blízki priatelia, ktorým na mne záleží. 

V októbri 2021 vrcholili vo svete covidové cestovateľské obmedzenia a do USA sa z Európskej únie nedalo dostať. A tak som bostonský maratón bežal virtuálne po bratislavských mostoch.

Až v apríli 2022 konečne prišiel deň D pre môj najstarší maratón na svete.

Ako sa prihlásiť na Bostonský maratón

Možnosť prihlásiť sa na maratón trvá len pár dní. Treba sledovať stránku samotného maratónu a byť včas. Ak ste splnili kvalifikačný limit vo vašej vekovej kategórii na niektorom z behov za posledné dva roky, prihláste sa, vložte číslo karty a potom už len túžobne čakajte na moment, keď vám príde esemeska, že vám peniaze boli stiahnuté. Znamená to, že ste tam a môžete sa pripravovať na úžasný zážitok. 

Kde bývať počas maratónu?

Maratón znamená pre Boston to, čo karneval pre Rio de Janeiro či Silvester pre New York, všetky hotely majú mnohonásobné ceny a sú aj tak beznádejne vypredané. Štart maratónu je v mestečku Hopkinton a beží sa na námestie Copley v centre Bostonu. Určite nebývajte na štarte, nemá to zmysel, doprava z Bostonu na štart funguje dokonale. Ak vám nevadia vyššie ceny, siahnite po jednom z týchto hotelov

1. Fairmont Copley Plaza - top adresa, kde bývajú aj profesionálni bežci a budete sa cítiť ako legenda
2. Boston Marriott Copley Place - osvedčená značka pár metrov od cieľa
3. Omni Parker House - najstarší hotel v USA

Ak chcete ušetriť, odporúčame vám skôr siahnuť po airbnb, ktorých je v Bostone dosť. Pozor však na občasné prípady, keď vám hostiteľ môže bez udania dôvodu zrušiť izbu pár dní pred príchodom. Buďte pripravení na všetky verzie. A skúste si vybrať airbnb v blízkosti stanice metra, veľmi vám to uľahčí presun na štart a z cieľa.

Príchod do Bostonu

Máloktoré letisko vo svete má tak skvele riešenú verejnú dopravu ako Boston. Z letiska sa dostanete do mesta bez problémov Uberom/taxíkom, najekologickejšou alternatívou je však bezplatný vlak Silver Line, ktorý vás dovezie do centra mesta. Zdarma máte aj prestup na červenú linku metra.

5 fotografií

Bežecké EXPO

Bežecké EXPO

Bežecké EXPO, miesto na vyzdvihnutie čísla, nakúpenie bežeckého vybavenia, výživových doplnkov a podobne sa koná v centre Bostonu, pár desiatok metrov od cieľa v Hynes Convention Centre. Ako to v USA chodí, všetko je dokonale zorganizované, každý z dobrovoľníkov presne vie, čo má robiť. Vám stačí mať so sebou potvrdenie o akceptácii, ktoré vám prišlo mailom, a pas. V roku 2022 bol na štart potrebný aj certifikát o zaočkovaní proti covidu a antigénový test, to už verme, že v roku 2023 bude len spomienkou.

Po vyzdvihnutí čísla sa prejdite po cieľovej rovinke do priestoru cieľa. Atmosféra je tam skvelá.

Cesta na štart maratónu

Na štart maratónu v Hopkingtone sa odchádza spoločne autobusmi z centra Bostonu. Pri vyzdvihnutí čísla vám je pridelený čas odchodu na štart, odporúčame sa tohto času držať, ale neznamená to, že vás v inom čase do autobusu nepustia. Ak nebývate v okolí parku Boston Commons, môžete využiť metro zdarma, vystúpiť odporúčame na stanici Boylston. Potom už len stačí postaviť sa do radu a čaká vás dlhá cesta na štart, počas ktorej si uvedomíte, že maratón je skutočne slušne dlhý beh, aj autobusom trvá cesta desiatky minút.

5 fotografií

Fotografie z bostonského albumu bežca

Areál štartu

Po vystúpení z autobusu ste asi za desať minút v priestore štartu, kde máte čas užívať si atmosféru, akú ponúkajú len veľké maratóny. Veľký zelený areál, čas na fotenie sa s ikonickými tabuľami, voda a energetické gely zdarma, dostatok toaliet, na ktoré sa aj tak čaká v dlhých radoch, sledujte si svoj corral a príďte načas do priestoru, odkiaľ sa presuniete k štartu. Po otvorení štartovacích blokov vás čase ešte asi desaťminútová prechádzka k samotnému štartu, kde sú posledné toalety, potom už americká hymna a ide sa na to.

Trasa bostonského maratónu

Vedeli ste, že akýkoľvek rýchly čas na trati bostonského maratónu sa nikdy nestane svetovým rekordom? Je to preto, lebo štart a cieľ sú vzdialené viac než dvadsať kilometrov a od štartu do cieľa bežci klesnú v nadmorskej výške o 140 metrov. Pravidlá IAAF od roku 1990 povoľujú maximálnu vzdialenosť štartu a cieľa na maratónu 21 kilometrov (50% trasy) a rozdiel maximálne 42 metrov (1 meter na kilometer). 

Špecifiká maratónu vystavujú bežca vrtochom počasia. Ak vám fúka do chrbta, môže byť maratón veľmi rýchly. Ak máte smolu, poriadne sa potrápite. To však patrí k legende menom Boston.

Čistý pokles 140 metrov tvorí druhú výzvu behu. Na papieri sa Boston beží ľahšie než mnoho iných maratónov. No dajte si pozor na poriadny pokles v prvej polovici, ktorý vás núti bežať rýchlejšie, než je vaše telo pripravené. Šetrite sily na druhú oveľa náročnejšiu polovicu. 

V prvej polovici vás najviac potešia študentky z Wellesley College, ktoré svojim hukotom vytvárajú legendárny tunel kriku, štyristo metrov hurónskeho burácania a prosieb o bozk. Prebehnete týmto dievčenským tunelom a máte za sebou polovicu maratónu.

Súčasťou druhej polovice je aj legendárny Heartbreak Hill na cca 30. kilometri, ktorý pre bežcov, ktorí zanedbali prípravu v kopcoch pred maratónom, predstavuje parádnu výzvu. Pozitívne je, že poslednú. Po tomto kopci už nasleduje zbeh do Bostonu a veľké finále. 

V cieli

Odkedy uvidíte budovu Citgo, vám to už pobeží samé. Užite si cieľovú rovinku, Boston zrejme pobežíte len raz v živote. Medaila, igelitový plášť na zohriatie, pobežecké občerstvenie. Dajte si chvíľu pohodu, a potom vyrazte do ulíc Bostonu užívať si atmosféru, akú vedia vytvoriť len prajní Američania. 

Boston je v americkom kontexte skutočne výnimočným mestom. Neponúka možno toľko slávnych turistických atrakcií ako New York, San Francisco či gýčové Las Vegas, ale je tu jednoducho príjemne. A ak vás cesta do USA dovedie do Bostonu, určite si ho obľúbite a užijete naplno. A my vám možnosť prechádzať sa jeho uličkami budeme celkom isto v duchu závidieť. 

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia

2. Tipy na Washington - hlavné mesto USA vás nadchne, keď viete kam ísť. My vám poradíme.

3. Tipy na San Francisco - podľa mnohých najkrajšie mesto USA - ako ho spoznať za pár dní?

4. Tipy na Los Angeles - mesto hollywoodských celebrít si užijete aj vy

5. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou

6. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 25 rokov sprievodca BUBO, pravý svetobežník a vynikajúci prekladateľ zo škandinávskych jazykov. Čítali ste Stiega Larssona, Jo Nesba či Karla Oveho Knausgarda? Prekladal ich on. Vyštudoval nórčinu a švédčinu, miluje veľké svetové metropoly, najviac Berlín, New York a Buenos Aires. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu aj Severnej Kórey, prvú BUBO cestu na Antarktídu. Jozef má na starosť marketing BUBO a na nápady prichádza počas kilometrov strávených behom na bratislavskej hrádzi. Bežecké topánky si do kufra na cesty balí ako prvé. Má v nohách polmaratóny vo väčšine európskych hlavných miest a jedenásť maratónov vrátane štyroch z veľkej šestky. 

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 1015

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.