Záhreb - srdce Chorvátska

Prehliadka

Záhreb - srdce Chorvátska

Hlavné mesto Chorvátska, Záhreb, je do značnej miery prekvapením pre strednú Európu, mesto ktoré spája drsnú kultúru severnej Európy s uvoľnenými spôsobmi juhu Stredozemného mora. Vždy to bolo o niečo umeleckejšie, svojráznejšie a kreatívnejšie miesto ako jeho turistami zaplavení bratranci na chorvátskom pobreží, len cestujúci na Jadran mu doteraz nikdy nevenovali dostatočnú pozornosť. Záhreb, ktorý bol vždy domovom prekvitajúcej scény alternatívnej hudby, štipľavej módy a návykovo výstredných barov, si momentálne užíva relatívny pokoj a čaká kým ho objavia turisti.

Záhreb Počasie

rain and snow

rain and snow

7°C

Predpoveď 23.Apr

Východ slnka 05:56

Západ slnka 19:53

Sneh 3.67mm

Dážď 8.33mm

Ja som si toto mesto zamilovala počas svojho štúdia, keď som tu pred 10 rokmi strávila úžasných šesť mesiacov, to boli časy keď ste do Chorvátska potrebovali študentské víza, pretože ešte nebolo členom Európskej únie. Hoci je Záhreb hlavným mestom samostatného Chorvátska len od roku 1991, od stredoveku slúžil ako kultúrne a politické ohnisko národa. Mesto vyrástlo z dvoch stredovekých komunít, Kaptol na východe a Gradec na západe, pričom každá bola umiestnená na kopci a rozdelená (dávno vyschnutou) riekou. Záhreb sa v devätnástom storočí rýchlo rozrastal a mnohé z mestských budov sú dobre zachovanými pamiatkami z éry Rakúsko-Uhorska. V súčasnosti, s takmer miliónom obyvateľov, je búrlivým hlavným mestom neustále meniacej sa krajiny. Množstvo dobrých múzeí a pestrý nočný život zaručujú, že sa tu rozhodne nudiť nebudete.

Niečo z histórie #

Napriek dôkazom o osídlení z doby železnej na vrchu Gradec, história Záhrebu sa v skutočnosti začala až v roku 1094, keď tu Ladislav I. zriadil biskupstvo s cieľom dostať severné chorvátske krajiny pod prísnejšiu maďarskú kontrolu. Okolo katedrály a jej pásu biskupských budov na Kaptole (čo v preklade zhruba znamená „katedrálna kapitula“) vyrástla veľká cirkevná komunita, zatiaľ čo Uhorská koruna si ponechala posádku oproti na Gradci. Po mongolských vpádoch v rokoch 1240 – 42 kráľ Bela IV. vyhlásil Gradec za slobodné kráľovské mesto, aby prilákal osadníkov a obnovil mestský život.

Obce Kaptol a Gradec sa k sebe dostávali len zriedka – ovládanie vodných mlynov na rieke, ktorá ich rozdeľovala, bolo neustálym zdrojom nepriateľstva. K najväčšiemu prepuknutiu medzikomunálnych bojov došlo v roku 1527, čo vyvrcholilo vyplienením Kaptolu Habsburgovcami, ktorí teraz ovládali chorvátske územia. Odteraz sa samostatné identity Kaptol a Gradec začali vytrácať a názov Zagreb (v doslovnom preklade „za kopcom“ odkazoval na polohu mesta na úpätí hory Medvednica) sa stal populárnym názvom.

Záhrebská katedrála je najznámejšia a zároveň najväčšia chorvátska kultúrno-historická pamiatka.
Foto: Archív — BUBO

Záhreb je považovaný za najdôležitejšie kultúrne, ekonomické a politické centrum Chorvátska. Nielen to, Záhreb je tiež dôležitou križovatkou medzi strednou Európou a Jadranským morom.

Záhreb je nielen hlavné mesto, ale aj najväčšie mesto Chorvátska s rozlohou asi 641 km2 a počtom obyvateľov podľa sčítania z roku 2022 takmer 700 tisíc ľudí. Záhreb je domovom približne každého šiesteho Chorváta, predpokladajme, že o tomto historickom meste toho veľa neviete. Koniec koncov, Záhreb nie je najslávnejšie chorvátske mesto, keby ste sa vybrali najprv do Dubrovníka a potom do Záhrebu, tak uvidíte ten rozdiel. Nájdete tu očarujúce historické štvrte, pomerne veľkú zbierku vynikajúcich reštaurácií a najlepšie múzeá v krajine. V porovnaní s preplneným chorvátskym pobrežím sú aj časy, keď je tu tak málo turistov, že  jediné, čo vidíte, sú miestni obyvatelia.

Objavte miestny trh #

Začnite svoj deň preskúmaním mesta a návštevou trhu, ktorý je známy ako Dolac. Trh sa nachádza v srdci Kaptolu v historickom Hornom meste, len jeden blok od Námestia bána Jelačića, a pochádza z roku 1930. Vtedy mesto vytvorilo tento centrálny otvorený trh zbúraním častí schátralého Starého Mesta. V súčasnosti je trh plný predajcov a výrobcov zo Záhrebu a okolia. Nájdete tu všetko od syra, mäsa,  hydiny, čerstvých produktov, ovocia a všetkého, na čo si len spomeniete. V spojení s miestnym davom je to naozajstné autentické miesto, kde môžete prvýkrát ochutnať to, čo Záhreb ponúka. Návšteva trhu vás nič nestojí, je otvorený každý deň, a najrušnejšie je ráno, preto vám ho odporúčame navštíviť práve vtedy. 

Vráťte sa späť na Námestie bána Jelačića, ktoré je skutočne pulzujúcim srdcom Záhrebu. Urobte si čas na prechádzku po meste obdivujúc architektúru v habsburskom štýle, ktorá vás obklopuje. Nezabudnite sa zastaviť v návštevníckom centre na východnom konci námestia a vyzdvihnúť si mapu a nejaké brožúry. Toto námestie je hlavná električková križovatka a je vždy plné ruchu. Množstvo kaviarní vám ponúka výhľady na rušné mesto, a zúrivých chodcov obklopených elegantnými budovami. Toto je pravdepodobne najlepšie miesto v celom Chorvátsku, kde si môžete užiť pozorovanie ľudí.

Uličky mesta majú svoje čaro #

Je čas začať prehliadku historického jadra Záhrebu. Vydajte sa z Námestia Bana Jelačića na západ a takmer okamžite po ľavej strane vstúpte do nákupnej galérie Octagon. V tejto impozantnej galérii sa nachádzajú niektoré z najlepších obchodov v Chorvátsku vrátane obchodu s kravatami, ktorý vysvetľuje, ako Chorváti vymysleli kravatu alebo ”cravat ”  typický suvenír. 

Kravaty boli súčasťou uniforiem chorvátskych vojakov. Počas pruských vojen v 17. storočí si ich vojaci zaväzovali do golierov, aby boli uzavreté. Táto originálna kravata bola prijatá a prispôsobená modernej kultúre a stala sa módnym doplnkom, akým je dnes.

Alternatívne vysvetlenie je o niečo romantickejšie. Predpokladá sa, že keď chorvátskeho muža odvolali na služobnú cestu alebo sa pripravoval na nebezpečnú cestu, jeho manželka mu uviazala šatku okolo krku a goliera a on si ju tam nechal, aby mu pripomínala jej lásku kým bol preč.

Vyjdete z galérie na druhom konci, na Námestie Petra Preradovića, kde sa koná celodenný kvetinový trh. Odbočte doprava šikmo cez ulicu smerom k lanovke. Táto pozemná lanovka z konca 19. storočia vedie do strmého kopca a je to záhrebská klasika. Často sa o nej hovorí ako o najkratšej lanovke na svete. Máte tu dve možnosti – ísť hore pešo alebo ísť lanovkou, pričom tá druhá je zjavne zábavnejšia. 

5 fotografií

Potulky starým mestom

Lanovkou do Horného mesta #

Vďaka lanovke sa ocitnete v Gradci, jednom z pôvodných miest na kopci. Táto oblasť je plná zaujímavých historických pamiatok a výhľady nadol sú úžasné. Atrakcie si môžete vyberať ľubovoľne, napriek tomu sa dôrazne odporúča navštíviť Chorvátske múzeum naivného umenia, pravdepodobne najzaujímavejšie múzeum umenia v Chorvátsku. V tomto malom múzeu si môžete pozrieť expresionistické maľby amatérskych roľníckych umelcov približne medzi 30. a 80. rokmi 20. storočia. Je to fascinujúce miesto, jedno z najneobvyklejších a najprekvapivejších umeleckých múzeí, aké ste kedy navštívili.

Ďalším veľmi raritným múzeom je Múzeum stroskotaných vzťahov, vyjadruje presne to, čo naznačuje jeho názov. Múzeum je venované neúspešným milostným vzťahom. Jeho exponáty zahŕňajú osobné predmety, ktoré zostali po bývalých milencoch, doplnené stručnými popismi. Múzeum začalo ako putovná zbierka darovaných predmetov. Odvtedy si našla stále miesto v Záhrebe. V roku 2011 získalo Cenu Kennetha Hudsona za najinovatívnejšie múzeum v Európe. Múzeum aké nemá obdobu nájdete v Záhrebe.

3 fotografie

Nahliadnite do múzea stroskotaných vzťahov

Prípadne zvážte návštevu Mestského múzea v Záhrebe, ktoré vystavuje históriu mesta prostredníctvom ukážok nábytku, obrazov, odevov, artefaktov a mestských modelov. Medzi ďalšie atrakcie v Gradci patrí Strossmayerova promenáda, kostol sv. Kataríny, Námestie svätého Marka a Banov palác. 

Hneď na východ od Námestia svätého Marka prejdete cez Kamennú bránu, jedinú zachovanú bránu v Gradci. Môžete navštíviť túto historickú bránu - vo vnútri je improvizovaná kaplnka. Horné mesto je vzrušujúce a pokojné zároveň. Je to ako „spiaca kráska“, ktorá ponúka svoje čaro a zastavuje čas, aby ste si mohli užiť jej krásu a bohatstvo. Námestie svätého Marka je symbolom horného mesta a mesta Záhreb. V strede námestia sa nachádza kostol sv. Marka, známy svojou strechou, ktorá predstavuje ramená Tripartitného kráľovstva (Chorvátsko, Dalmácia a Slavónia) a mesta Záhreb.  Architektom, ktorý vyrobil túto strechu, je slávny Herman Bolle, ktorý riadil aj obnovu katedrály a cintorína Mirogoj.

Symbol mesta - Záhrebská katedrála #

Keď prejdete bránou, ocitnete sa na Radićeve. Kráčajte dole kopcom a odbočte doľava smerom k trhu (kde ste boli dnes ráno). Ešte raz cez Trhovisko smerom k záhrebskej katedrále, ktorá je oficiálne známa ako Katedrála Nanebovzatia Panny Márie a svätých kráľov Štefana a Ladislava. Ide o najvýznamnejší kostol v katolíckom Chorvátsku. Skutočný pohľad zvnútra aj zvonku, tento na svojej prehliadke nevynechajte. 

Táto nádherná katedrála, postavená v 11. storočí, čiastočne zdemolovaná po zemetrasení v roku 1880, má novú tvár, pretože rakúsky architekt Hermann Bolle pridal dve veľké veže / šípy, vďaka ktorým je táto katedrála symbolom Záhrebu. Herman Bolle pracoval aj na dvoch ďalších symboloch mesta Záhreb: cintorín Mirogoj a kostol sv. Marka. Vo vnútri katedrály je hrob kardinála Stepinaca, záhrebského arcibiskupa pôsobiaceho v rokoch 1946 až 1960. Hrobka bola postavená v roku 1991, keď sa Chorvátsko stalo nezávislým. Bol to spôsob uznania dôležitosti muža, ktorý tvrdo pracoval za nezávislosť svojej krajiny a strávil 15 rokov vo väzení, pretože ho juhoslovanský komunistický režim odsúdil za propagovanie chorvátskeho jazyka. Katedrála má tiež jeden z najväčších orgánov v Európe.

Oddýchnite si po dlhom dni chôdze a prehliadok mesta na ulici Tkalčićeva, jednej z najčarovnejších ulíc Záhrebu s najúžasnejšou atmosférou. Táto ulica, ktorá sa nachádza v Kaptole a je vyhradená pre chodcov, lemovaná niektorými z najkrajších starých domov v meste s príjemnými reštauráciami a terasami. Ak sa vám dnes páčilo sledovanie ľudí, budete nadšení, že strávite večer v tejto oblasti. Skúste si sadnúť do Mali Medo, obľúbeného pivovaru, ktorého veľká vonkajšia terasa sa rozprestiera pozdĺž ulice.

3 fotografie

Záhrebská katedrála je najkrajšou stavbou mesta

Najkrajšie parky v meste #

Nebojte sa dlhých prechádzok v tomto meste, pretože parky v Záhrebe na vás urobia dojem. Vaša prehliadka bude kompletná, ak do nej zaradíte prechádzku takzvanou Zelenou podkovou, súborom krásnych parkov a palácov, ktoré tvoria tvar podkovy. Cesta začína na hlavnej železničnej stanici, po jej ľavej strane vás čaká botanická záhrada a ak pôjdete rovno, vstúpite na romantické námestie Zrinjevac. Zrinjevac je významnou pamiatkou parkovej architektúry s krásnymi vodnými fontánami, viac ako sto rokov starými platanmi. Krásny park obklopuje Archeologické múzeum, Akadémia vied a umení. (Mimochodom, v Archeologickom múzeu sa nachádza špeciálny exponát – najdlhší etruský rukopis, aký sa kedy našiel. Bol nájdený na plátne egyptskej múmie). Pavilón uprostred tohto parku bol kedysi miestom pre živé orchestrálne koncerty, aj teraz sa využíva na rôzne podujatia. Posaďte sa na lavičku v Zrinjevaci, ktorý je jedným z najnavštevovanejších parkov v Záhrebe.

Kým sa otočíte späť na železničnú stanicu a zamierite do Botanickej záhrady, prejdete popri Námestí kráľa Tomislava so sochou prvého chorvátskeho kráľa Tomislava. Je to pekné miesto na fotku a ak vás po ceste prepadne hlad a potrebujete sa občerstviť, v podzemnej nákupnej pasáži s názvom Importanne Centar, neďaleko tejto sochy, nájdete množstvo pekární a reštaurácií rýchleho občerstvenia za dostupné ceny. Len pár krokov od vlakovej stanice nájdete Botanickú záhradu, ktorá je uväznená medzi rušnými ulicami Záhrebu. To je presne dôvod, prečo sa nerozšírila, čím sa zachoval jej pôvodný dizajn. Pri tejto krásnej prechádzke zabudnete, že ste uprostred hlavného mesta, a prenesie vás späť do konca 19. storočia. Vstupné sa neplatí, ale záhrada je otvorená len od 1. apríla do 1. novembra. Samozrejme, toto nie sú jediné parky v Záhrebe, ale tieto dva sú najdôležitejšie, ktoré treba vidieť pre niekoho, kto príde do Záhrebu len na krátky čas.

Ak vám ostal nejaký čas a energia vydajte sa autobusom na krátku jazdu na cintorín Mirogoj. Tento fenomenálny cintorín je jedným z najväčších, najkrajších a najúžasnejších cintorínov v Európe. Cintorín Mirogoj, pokojné a kontemplatívne miesto, je miestom posledného odpočinku mnohých veľkých a historicky významných Chorvátov, vrátane Franja Tuđmana, prvého chorvátskeho prezidenta po nezávislosti od Juhoslávie. Tento cintorín navrhol rakúsky architekt Herman Bollé, ktorý je tu aj pochovaný, a zahŕňa mauzóleá, brány a nádherné arkády lemované hrobkami. Prehliadka je bezplatná. 

Za zábavou na jazero Jarun #

Južne od centra mesta sa nachádza jazero Jarun nazývané aj „Záhrebské more“. Jazero Jarun je so svojimi cyklistickými trasami, jazerami pre vodné športy a športoviskami pre tímové športy najväčším zábavným centrom v Záhrebe. Miesto je ideálne na opaľovanie alebo kúpanie v horúcich letných dňoch. Počas dňa je jazero hostiteľom pre chodcov a športovcov a večer nočné kluby vítajú nočné tvory.  INmusic festival je najväčší chorvátsky medzinárodný festival súčasnej hudby pod holým nebom. Festival sa koná každoročne koncom júna v Záhrebe, na ostrove mládeže uprostred záhrebského jazera Jarun. Festival sa začal v roku 2006 a zvyčajne sa koná tri dni.

3 fotografie

Park Jarun, kde nájdete aj jazero

TOP 10 Záhrebu: #

1. Maksimir Park a Záhrebská zoologická záhrada

Vyhnite sa hluku mesta a vydajte sa na príjemnú prechádzku najstarším verejným parkom v Záhrebe. Čo môže byť lepšie ako prechádzka parkom plným lúk, potokov a jazier. Od nádhernej prírody vás môže rozptýliť len kultúrne dedičstvo, ktoré toto miesto ponúka. Keď už budete v parku, nezabudnite navštíviť Záhrebskú zoologickú záhradu, ktorá sa nachádza hneď vedľa. Je to ideálna zastávka ak si chcete oddýchnuť od ruchu mesta.

2. Zagreb 360° vyhliadka

Vyhliadková plošina Zagreb 360° je vizuálnym rajom pre tých, ktorí hľadajú vznešené výhľady. Ponúka panoramatický výhľad, takže vám nič neunikne. Tu môžete vidieť celú panorámu mesta a jeho rozprávkové okolie z výšky 182 m.n.m., vrátane starých historických budov a moderných mrakodrapov. Vchod sa nachádza v budove Zagreb Skyscraper na Ulici Ilica 1a. Za jasného dňa je vidieť na východ až na Moslavačko gorje a na západ na Žumberak a Slovinsko.

3. Lokálny trh Dolac

Ak chcete zažiť miestny život, tento centrálny trh pod holým nebom v Záhrebe je miestom, ktoré by ste mali navštíviť. Je to skvelé miesto nielen na nákup miestnych produktov, ale aj na to, aby ste sa cítili ako miestni. Tento trh, ktorý sa nachádza hneď za hlavným námestím a denne ho navštevujú stovky ľudí, je neoddeliteľnou súčasťou mesta. Poľnohospodári z celej oblasti Záhrebu sem prichádzajú ponúkať svoj tovar, ako je ovocie, zelenina a mäso.

4. Záhrebská katedrála 

Táto pamiatka formálne známa ako Katedrála Nanebovzatia Panny Márie, je miesto, ktoré si nesmiete nechať ujsť. Toto majstrovské dielo je najmonumentálnejšou budovou v Záhrebe. Prežila jedno zemetrasenie a mnohé rekonštrukcie, ktoré ju premenili na neogotickú pamiatku, interiér je rovnako úžasný ako exteriér. Asi najznámejšou časťou sú veže, dvojičky, ktoré je vidieť už zďaleka.

5. Mali Medo

Aj keď je Chorvátsko známe najmä svojimi vínami, Záhreb má čo ponúknuť aj milovníkom piva a príjemný bar Mali Medo je miestom, ktoré musíte navštíviť. Nachádza sa na rušnej ulici Tkalčićeva plnej turistov a miestnych obyvateľov a je tu o každého dobre postarané. Podáva sa nielen miestne vyrobené pivo ako Mrki Medved, Dva Klasa a Crna Kraljica, ale špecialitami sú aj na miestne jedlá. Priateľský personál a miestne vyrábané pivo za primeranú cenu robí tento bar výnimočným od ostatných v tejto oblasti.

6. Múzeum rozbitých vzťahov

Záhreb je inovatívne a odvážne mesto. Jedným z príkladov je Múzeum rozbitých vzťahov, ktoré je jedinečným miestom na návštevu. Môžete nájsť presvedčivé a srdcervúce príbehy, ktoré rozprávajú stovky osobných vecí minulých milencov z celého sveta. Toto múzeum je tak príťažlivé vďaka neobvyklým ukážkam spomienkových predmetov, ktoré rozprávajú univerzálny príbeh lásky a rozchodu.

7. Námestie kráľa Tomislava

Určite vás na prvý pohľad zaujme najväčšie mestské námestie pomenované po prvom chorvátskom kráľovi. Nachádza sa pred hlavnou železničnou stanicou, takže pre tých, ktorí prichádzajú do Záhrebu vlakom, je to prvý pohľad, ktorý uvidíte. Najvýraznejšími prvkami námestia sú veľkolepá socha kráľa Tomislava a umelecký pavilón. Toto malebné námestie je skvelým miestom na oddych a ľudia si sem často chodia posedieť a užiť si chvíľu voľna. V zime sa stáva vonkajším rajom pre korčuliarov.

8. Ulica Ilica

Ulica Ilica vedie z Námestia bána Josipa Jelačića do časti Vrapče, čo z nej robí jednu z najdlhších ulíc v Záhrebe. Táto zdĺhavá nákupná ulica je z nejakého dôvodu turistickou atrakciou. Nájdete tu všetko, čo potrebujete, od miestnych butikov až po známe obchody s oblečením pre milovníkov módy. Ak si chcete vychutnať šálku kávy alebo nóbl jedlo, máte na výber z desiatok reštaurácií, kaviarní, pekární a barov.

9. Kava Tava

Raňajky alebo neskoré raňajky sú k dispozícii po celý deň v Kava Tava. Táto funky zariadená kaviareň sa nachádza na rušnom Britanski Square a je známa svojim neuveriteľným jedlom. Anglické raňajky a opekané sendviče sú veľmi obľúbenou voľbou, ale špecialitou sú chutné palacinky. Palacinky sú plnené čokoládovou polevou podľa vlastného výberu. Milovníci kávy budú tiež nadšení, pretože kaviareň ponúka množstvo druhov nápojov podľa chuti každého.

10. Horné mesto

Úzke dláždené uličky, úchvatné budovy, historické prostredie, Horné mesto vás očarí. Ak chcete cítiť a vidieť starú časť mesta, toto je miesto, kde začať. Do Horného mesta sa dostanete buď po schodoch alebo pozemnou lanovkou. Tak či onak, výlet do kopca stojí za to. Z ulice na ulicu si môžete prezrieť najlepšie miesta horného mesta, vrátane Kostola svätého Marka, ktorého krásu je možné vidieť už z diaľky vďaka jeho výraznej streche.

Čo vidieť navyše, tipy na výlety: #

1. Plitvické jazerá

Ak máte čas len na jednodňový výlet zo Záhrebu, nech je to do Národného parku Plitvické jazerá. Hoci ide o pomerne veľký park, jeho hlavné atrakcie sa dajú preskúmať pohodlne za jedno popoludnie. Niekoľko terasovitých jazier sa vlieva do seba v nádherne zalesnenej rokline v sérii vodopádov a kaskád. Táto kombinácia je hlavným dôvodom, prečo je Národný park Plitvické jazerá v súčasnosti zaradený do svetového dedičstva UNESCO. Ponad jazerá a vodopády a okolo nich sa vinú promenády, ktoré vám umožnia vidieť všetko zblízka.

2. Rastoke

Malé mestečko Rastoke je obľúbeným miestom na zastavenie, nachádza sa na ceste medzi Záhrebom a Národným parkom Plitvické jazerá. Rastoke je staré centrum mesta Slunj, plné historických budov a pýši sa prekvapivo krásnou prírodou. Mesto sa nachádza na sútoku riek Slunjcica a Korana a jeho hviezdnou atrakciou je kombinácia vodopádov a vodných mlynov. Z nejakého dôvodu sa im niekedy hovorí „malé Plitvické jazerá“. Rastoke, oveľa menej preplnený ako neďaleký národný park, ponúka podobné výhľady na jazierka s kaskádovými vodopádmi.

3. Varaždin

Jedno z najsevernejších miest v Chorvátsku, Varaždin je vzdialené menej ako jeden a pol hodiny autom. Jeho poloha na ďalekom severe krajiny ho chráni pred radarmi mnohých návštevníkov a dodáva mu príťažlivý pokoj. Mesto, kedysi hlavné mesto Chorvátska, je dnes zachovaným barokovým mestom. Na také malé mesto má Varaždin veľa zaujímavostí. Určite nevynechajte Trg Kralja Tomislava, kde sa nachádza Draškovičov palác a radnica, katedrálu a pevnosť Stari Grad, v ktorej sídli Mestské múzeum.

4.Hrad Trakošćan

Hrad Trakošćan sa nachádza na strmom kopci v Hrvatskom Zagorje a je snáď najznámejším hradom v Chorvátsku. Má výhľad na umelo vytvorené jazero a bohaté záhrady, čo ho robí príťažlivým. Trakošćan je vzdialený necelú hodinu jazdy od Záhrebu, pútnického mesta Maria Bistrica, a pár minút od barokového mesta Varaždin. Hrad bol postavený v 13. storočí, pôvodný majiteľ je stále neznámy, ale predpokladá sa, že bol postavený ako vyhliadková pevnosť. Za posledných deväť storočí vlastnilo hrad Trakošćan veľa ľudí. V súčasnosti patrí chorvátskej vláde a patrí medzi najzachovalejšie hrady v Chorvátsku. Môžete navštíviť skvelé múzeum so stálou zbierkou obrazov, nábytku a iných exponátov.

5. Kumrovec

Obec Kumrovec, ktorá sa nachádza pozdĺž rieky Sutla v ďalekom severozápadnom kúte Chorvátska, na hranici so Slovinskom, je domovom nie viac ako 270 ľudí. Je to skutočne malá chorvátska dedinka, ale najväčším lákadlom je fakt, že táto obec je rodiskom Josipa Broza Tita, veliteľa armády, ktorý sa neskôr stal zakladateľom komunistickej Juhoslávie. Je tiež považovaná za najlepšiu múzejnú dedinu kdekoľvek v Chorvátsku. Dom, v ktorom sa Tito narodil, kedysi obyčajný roľnícky dom, bol počas jeho života premenený na múzeum. V desaťročiach po jeho smrti boli okolité budovy zrenovované a zrekonštruované. Mesto Kumrovec je teraz skvelým príkladom toho, ako vyzerala zagorská dedina z 20. storočia.

6. Samobor

Najbližší a najdostupnejší jednodňový výlet zo Záhrebu je pravdepodobne Samobor. Nachádza sa len dvadsať kilometrov na západ od mesta a je dostupný autom aj autobusom. Samobor sa oplatí navštíviť z dvoch hlavných dôvodov – pre jeho architektúru a slávnu pudingovú tortu. Tá je známa ako Samoborska Kremsita a hovorí sa o nej, že je najlepšia v celom Chorvátsku. Určite kúsok ochutnajte. Okrem toho sa Samobor môže pochváliť krásnymi historickými pamiatkami vrátane hradu Stari Grad, Mestského múzea a kostolov sv. Anastázie a sv. Anny.

7. Ľubľana

Hlavné mesto Slovinska, Ľubľana, je jedným z najzelenších hlavných miest Európy. Krása balkánskeho regiónu spočíva v tom, že je domovom množstva historických miest, ktoré sa nachádzajú v blízkej vzdialenosti. V skutočnosti leží Záhreb len asi 35 minút od slovinských hraníc. V Ľubľane, sa môžete prejsť po pešej zóne historického centra mesta, navštíviť Ľubľanský hrad a obdivovať nádhernú architektúru pastelových farieb. Odporúčame aj večernú prechádzku popri rieke Ľubľanica lemovanej stromami. 

8. Hrad Ozalj

Leží na brehu rieky Kupa, má bohatú a slávnu minulosť, ktorá sa prejaví hneď, ako sa naň pozriete. Táto impozantná pevnosť s výhľadom na rieku je jedným z najkrajších hradov v Chorvátsku. Hrad Ozalj je fascinujúce múzeum, ktoré obsahuje umenie, starovekú keramiku a stredoveké vojenské zbrane. Staré mesto Ozalj sa nachádza v okrese Karlovac, len 55 kilometrov od Záhrebu, okrem hradu môžete navštíviť aj kostol sv. Víta a Etno park Trg a prejsť sa po neuveriteľných vínnych cestách Ozalj-Vivodina-Vrhovac. Vidieckemu šarmu tejto oblasti, pozoruhodným historickým pamiatkam a skvelému jedlu len ťažko odoláte.

9. Krapinské múzeum neandertálcov

Navrhli ho chorvátski experti s pomocou múzeí, umelcov a multimediálnych odborníkov z celého sveta a využíva špičkovú technológiu na vytvorenie jedinečného zážitku. Ilustruje príbeh života na Zemi a evolúciu ľudstva, vysvetľuje dôležitosť fosílnych pozostatkov neandertálcov, ktoré tu boli objavené, a spôsob, akým bol rozlúštený ich význam. Múzeum sa nachádza v Hušnjakove, na mieste, kde boli nájdené fosílne pozostatky neandertálcov spred 130 000 rokov. Ide o najpočetnejšiu a najrozmanitejšiu zbierku takýchto fosílií na svete. Našli sa pozostatky desiatok ľudí spolu so zvieratami ako jaskynný medveď, vlk a nosorožec, ako aj paleolitické kamenné náradie. Po vychutnaní si interaktívnych múzejných expozícií sa môžete prejsť von a pozrieť si miesto výkopu. 

10. Istria

Chorvátsko má na svojom pobreží veľa miest, ktoré môžete navštíviť, ale Istria je v skutočnosti na dosah z hlavného mesta, a navyše má aj pláže. Začnite mestom Pula, pretože je domovom rímskeho amfiteátra Pula Arena, jednej z niekoľkých starovekých rímskych ruín v meste. Ďalej sa presuniete po pobreží do mesta Rovinj, ktorého staré mesto leží na malom kopcovitom polostrove. Užijete si nielen výhľad na Staré Mesto z neďalekých prístavov, ale aj tradičnú atmosféru pri prechádzke jeho úzkymi kľukatými uličkami. Ak máte dostatok času, zvážte pridanie do starobylého mesta Poreč, ktorého vrcholom je komplex Eufraziovej baziliky zapísaný na zozname UNESCO.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšímí článkami a tipmi z Chorvátska na našom blogu:

  • Dubrovník - najznámejšie chorvátske mesto a žijúca legenda
  • Split - prejdite sa mestom, kde po sebe zanechal palác cisár Dioklecián
Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 3106

Mohlo by Vás zaujímať

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

Viktor Háber 10 min. čítania
Záhreb - srdce Chorvátska Záhreb

Záhreb Záhreb - srdce Chorvátska

Hlavné mesto Chorvátska, Záhreb, je do značnej miery prekvapením pre strednú Európu, mesto ktoré spája drsnú kultúru severnej Európy s uvoľnenými…

Eva Andrejcová 16 min. čítania
Dubrovník – navštívte Perlu Jadranu Dubrovnik

Dubrovnik Dubrovník – navštívte Perlu Jadranu

Historické centrum (zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO) obohnané zachovanými mestskými hradbami, situované v blízkosti prístavu,…

Ivana Tomášová 23 min. čítania
Split - historická perla Dalmácie Split

Split Split - historická perla Dalmácie

Slováci chodia do Chorvátska veľmi radi dovolenkovať prevažne kvôli krásnemu moru, plážam, počasiu, strave, vínu.... dôvodov je veľa. Často však…

Martin Ferenčík 14 min. čítania
Martin Kukučín Blog

Blog Martin Kukučín

Spisovateľ, lekár, cestovateľ, môj vzor. O jeho literárnej tvorbe sa u nás napísalo veľa. Naopak o pobyte Martina Kukučína v Južnej Amerike skoro…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Slovinsko, Chorvátsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1678 1885€
K

Európa  

Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Čierna Hora, Chorvátsko, Severné Macedónsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

1441 1695€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.