Historické centrum (zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO) obohnané zachovanými mestskými hradbami, situované v blízkosti prístavu, obklopené Jadranským morom. Presuňte sa do minulosti a strávte príjemný čas v jednom z najkrajších chorvátskych miest. Využiť môžete priamy let z Viedne a za hodinku štvrť sa ocitnete v inom svete. Vitajte v Dubrovníku s prezývkou Perla Jadranu.

Dubrovnik Počasie

mierny dážď

mierny dážď

16°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 05:52

Západ slnka 17:58

Dážď 7.22mm

Na prvý pohľad vás uchváti biela architektúra vápencových budov so strechami tehlovočervenej farby, zasadené do Jadranského prístavu. Vyše tisíc rokov histórie, fascinujúce spojenie impozantnej architektúry, chorvátskej turistickej atmosféry, ulice lemované kostolmi a palácmi. Úzke uličky s množstvom schodov dotvárajú čaro tohto prekrásneho stredomorského mesta a jedinečnú atmosféru cítite v každej jeho časti. Väčšina stavieb pochádza zo 14.-15.storočia, kedy mesto zaznamenalo aj najväčší rozmach. V tom čase figuroval Dubrovník ako samostatná republika po talianskym názvom Ragusa.

Pôvodné mesto postihlo ničivé zemetrasenie koncom 17.storočia a následne získalo bolo vystavané značne v barokovom štýle. Charakter mesta sa zachoval dodnes, no časom sa pridali aj goticko-renesančné prvky. Dubrovník si zachoval punc starodávneho mesta, akoby zastal v čase, ale prelína sa v ňom aj súčasnosť a táto unikátna kombinácia z neho vytvára doslova živé javisko a múzeum. Vedeli ste, že sa tu natáčali filmy ako Star Wars (Hviezdne vojny) a Game of Thrones (Hra o Tróny)? Vyberte sa s BUBO na prehliadku tohto unikátneho miesta!

Dubrovník taktiež navštívila celá plejáda svetových osobností, napríklad bývalý americký prezident Bill Clinton s manželkou Hillary, herec Tom Cruise, herečka Sharon Stone, modelka Naomi Campbell, Wallis Simpson, herečka Elisabeth Taylor, Richard Burton, Princ Edward, John Malkovich, svetoznámy módny návrhár Valentino, miliardár Roman Abramovich, spevák Bono Vox alebo samotný Bill Gates. Slávna Agatha Christie si vybrala Dubrovník ako jednu zo zastávok počas svojej druhej svadobnej cesty.

Dubrovnik je jedno z najfotogenickejších miest na svete.
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

Dubrovník bol zvolený čitateľmi britského denníku The Daily Mail za tretie najromantickejšie mesto na svete. V rebríčku tak predbehol svetové metropoly ako Benátky či Paríž. Dubrovník je okrem turistickej destinácie, aj kultúrnou mekkou, ktorá okrem historických pamiatok ponúka množstvo kultúrnych udalostí a festivalov.

Starodávne úzke uličky, hradby staré vyše tisíc rokov, múzeá, galérie, štýlové reštaurácie, ale aj bohatá história. To je Dubrovník, mesto zapísané od roku 1979 na zoznam chránených pamiatok UNESCO. Dubrovník je skvelý východiskový bod, ak sa rozhodnete preskúmať južnejšiu časť Chorvátska, ale pokojne aj celý Balkán. Mesto je priam stvorené pre objavovanie starého mesta, pláží, výlety loďkami, bicyklovanie či na vodné športy. Okrem toho ponúka široký výber ubytovania a je teda výborným odrazovým mostíkom pre výlety do neďalekých oblastí, akými sú napríklad ostrov Korčula, Bosna a Hercegovina či Čierna Hora. Dubrovnik si môžete vychutnať aj v spojení s balkánskymi krajinami na našej BUBO ceste Balkánom

6 fotografií

Fotogenickosť Dubrovníka

Názov mesta sa prvýkrát spomína v 12.storočí a pôvod vychádza z praslovanského slova Dubrava, čo v preklade znamená dub. Výraz "dubrovnik" sa vzťahuje na dubové drevo alebo dubový lesy, ktoré v minulosti Dubrovnik obklopovali.

V Dubrovníku žilo už od 11. storočí mnoho obchodníkov a remeselníkov. Hlavnými odvetvím v miestnom hospodárstve bol hlavne obchod so soľou. Najdôležitejším centrom na výrobu soli bolo neďaleké malebné mestečko Ston. Ďalším dôležitým odvetvím bola  stavba lodí. V 16. storočí disponoval Dubrovník tretím najväčším loďstvom na svete. Miestne lode prepravovali tovar zahraničných obchodníkov do oblastí Stredozemného mora, ale aj do Anglicka, či neďalekého Talianska. Niektorí historici sa dokonca domnievajú, že dubrovnícke lode doplávali až do Severnej Ameriky.  Prekvital obchod a remeslo a vďaka dôležitým obchodným stykom získalo mesto silné diplomatické väzby, vďaka ktorej Dubrovník prežil mnohé nájazdy a ostreľovania a mesto ako také nebolo nikdy zničené.

História v kocke #

Toto historické mesto, založené v 7.storočí, spočiatku tvorilo slobodnú kupeckú republiku Ragusa, Dubrovnícka republika, ktorá bola najprv pod nadvládou Benátok, potom Uhorska, od roku 1526 bolo mesto pod vplyvom Osmanskej ríše, ktorú v roku 1806 počas napoleonských vojen obsadili Francúzi. Mesto zažilo rozmach v 16.storočí, kedy disponovalo jednou z najväčších obchodníckych flotíl sveta a konzulátmi vo viac ako 50 prístavoch. V roku 1667 mesto postihlo ničivé zemetrasenie, ktoré zničilo mnoho historických budov v meste.  Od roku 1814 Dubrovník patril Rakúsku a od roku 1918 štátu Juhoslávii. V roku 1991 sa stal Dubrovník súčasťou nezávislého Chorvátska.

V súčasnosti mesto prosperuje s čulého cestovného ruchu a aj vďaka príjemnej stredomorskej klíme s priemernou ročnou teplotou 16 stupňov priťahuje turistov z celého sveta. Dubrovník má viac ako 250 slnečných dní počas roka. V letných mesiacoch teploty atakujú aj 33 stupňov, a zimy patria medzi najmiernejšie zo všetkých chorvátskych miest, s dennými teplotami okolo 13 °C v najchladnejších mesiacoch. Sneh v Dubrovníku je veľmi vzácny. Teplota vody sa v najteplejších mesiacoch vyšplhá až na 26 stupňov.

Doprava #

Dubrovník je predovšetkým letnou dovolenkou destináciou, ktorá disponuje vynikajúcim leteckým spojením so všetkými významnými európskymi metropolami. Do Dubrovníka sa dostane pohodlne letecky z Viedne, priamym spojom na medzinárodné letisko. Lietajú tu nízko nákladové spoločnosti Rynair a Wizzair s cenami leteniek začínajúcimi aj na 20 eurách jednosmerne. Na medzinárodné letisko Schwechat sa dostanete pohodlne autobusom Slovak Lines, ktorý jazdí z autobusovej stanici takmer každú hodinu. Alebo sa môžete odviezť autom, a zaparkovať ho na letisku. Po ani nie 90 minútovom lete sa ocitnete v slnkom zaliatej krajine na medzinárodnom letisku vzdialenom len 20 km z centra mesta. Do mesta premáva v pravidelných intervaloch airport bus lebo si jednoducho objednáte taxík či Bolt. Z Dubrovníka je v lete loďou denné spojenie na okolité ostrovy Koločep, Lopud, Šipan a Mljet, Korčula a Lastovo. V lete tu kotvia aj veľké zaoceánske lode, ktoré privezú ročne 2 milióny turistov (údaj spred roka 2020 a korona krízy). Odporúčame mesto navštíviť mimo letných mesiacov júl-august.

Ak premýšľate navštíviť Dubrovník autom, pripravte sa na problémy s parkovaním. Nájdete tu rôzne platené parkoviská alebo podzemné garáže, ale ideálne je nechať motorový prostriedok ďaleko od centra. Do historického centra sa autom nepriveziete, keďže za hradbami sa nachádza čisto pešia zóna. V letných mesiacoch sa obrňte trpezlivosťou, keďže cesty sú v lete veľmi rušné a križovatky dosť neprehľadné. Z hlavného mesta Zagreb do susedného Splitu sa dostanete pohodlne diaľnicou, no na úseku Split– Dubrovník si na ňu ešte nejaký ten čas počkáme. Fantastickou novinkou je bezpochyby dokončenie skoro 2,5 km dlhého mosta Pelješac, ktorý prepojil dve oddelené časti pevninského územia Chorvátska. Po viac ako 300 rokoch snaženia už nie je potrebné prechádzať územím Bosny a Hercegoviny, ale plynule sa preveziete až do Dubrovníka. Dubrovník bol teda spojený so zvyškom krajiny slávnostne dňa 26. júla 2022. Celé dielo stálo približne 420 miliónov eur a z veľkej časti bolo financované Európskou úniou.

Podľa slov chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča tento most spája Chorvátsko a Európsku úniu.

Nad strechami Dubrovníka
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Ubytovanie #

V Dubrovníku si prídu na svoje či zamilované páriky, cestovatelia hľadajúci luxus, starší seniori či rodinky s deťmi. Je to výborná destinácia aj pre sólo cestovateľov. Ubytovať sa dá priamo v historickom centre, v moderných hoteloch, vo vilkách, apartmánoch, pri prístave, v kempe či v súkromí. Mladým cestovateľom, ktorí nevadí ruch centra mesta sa ponúkajú aj mnohé hostely. Centrum doslova žije turistami, a ubytovacie zariadenia ako hotely, penzióny, hostely, obchodíky so suvenírmi, tradičnými výrobkami, reštaurácie nahradili niekdajšie domy miestnych. Dnes už len 500 miestnych ľudí žije priamo v historickom centre. Všetky ostatné budovy fungujú momentálne za účelom turizmu.

Ak hľadáte luxus priamo v centre mesta, skúste Hilton Imperial Dubrovnik – hotel ponúka skvelý 5-hviezdičkový luxus. Ak si chcete priplatiť za vlastnú súkromnú hotelovú pláž, tak skúste hotely - Villa Dubrovník, Excelsior, Grand Villa, Argentína. Väčšie súkromie ponúkajú aj hotely na polostrove Lapad.

Za normálnych okolností treba ubytovanie riešiť v predstihu. Letné mesiace hlavne júl – august sú zvyčajne plne zarezervované aj mesiace dopredu. V roku 2019, pred pandémiou, bol Dubrovník najnavšte­vovanejším mestom v Chorvátsku. V dôsledku korona krízy utrpelo mesto obrovské straty, keďže mnoho turistov kvôli polohe využíva letecké služby a tým, že sa v roku 2020 takmer vôbec nelietalo, Dubrovník utŕžil najťažšiu ranu z celého Jadranu. V lete 2021 mesto však konečne opäť ožilo a stredoveké uličky historického centra sa zaplnili turistami z celého sveta a aj my z BUBO sme boli pri tom. Otvorili sa bary, reštaurácie, zaplnili sa hotely. V lete 2021 sa po príchode stačilo preukázať potvrdením o očkovaní a tým sa Chorvátsko otvorilo turistom. August 2021 hlásil v perle Jadranu takmer nula voľných ubytovacích miest, okrem zopár najdrahších hotelov a číslami tým dokonca predčil prosperujúci rok 2019.

Najdrahší hotel v meste a zrejme aj v celej krajine je Villa Sheherezade (Šeherezáda). Noc v tejto luxusnej vile s výhľadom na Jadranské more postavený v maurskom štýle v 20. rokov 20. storočia stojí od 6000 eur do 15 000 eur v závislosti od sezóny a typu izby.

Gastronómia #

Skutočnú chuť a pravú atmosféru Dubrovníka spoznáte, ak si doprajete gurmánsky zážitok v  niektorej z miestnych reštaurácií. Jadranská kuchyňa je pestrá. Ochutnajte špecialitu každého miestneho kuchára - jahňacieho mäsko, rybu na olivovom oleji alebo zeleninu „na lešo“ – uvarenú v osolenej vode a ochutenú olivovým olejom.

Miestni pridávajú kvalitný olivový olej snáď všade. Dubrovník disponuje aj čerstvým ovocím, zeleninou, mäsom a rybami a morskými plodmi. Miestni obyvatelia milujú kvalitné ingrediencie a chutné víno, ktoré pochádza často z polostrova Peliešac. Ochutnajte tunajšie víno so storočnou tradíciou. Odporúčame odrody „plavac mali“ a „dingač“ - najlepšie chorvátske červené víno. Z ďalších odrôd stojí za to ešte kadarun, dalmatínka, malvazija, alebo klasika merlot a cabernet sauvignon. Známe sú aj bylinné likéry ako Travarica, Orahovica alebo Pelinkovac. Svoje si nájdu aj milovníci stredomorskej kuchyne a vegetariáni. Po dobrom jedle určite ochutnajte aj tradičný dalmátsky dezert – rozata. Ide o hustý krém z vajíčok, múky a mlieka, ktorý sa podáva vychladený poliaty karamelovým sirupom.  Ochutnať môžete aj syry, dalmatski pršut, arancini (sušená pomarančová kôra), karamelizované mandle, sušené figy, olivový olej, ručne vyrábanú čokoláda, domáci likér z čerešní, zelených orechov alebo ružových lístkov, či domácu bylinkovú pálenku. Ceny sú určite vyššie ako u nás a jedlo v reštaurácii vás vyjde minimálne na 20 eur na osobu

Prehliadka mesta #

Dominantou celého „Old town“ starého mesta je bez debaty mestské opevnenie. Pri horúcich letných dňoch odporúčam zamieriť priamo tam v skorých raných hodinách, kedy je slniečko menej silné. 

Mestské hradby #

Mestské opevnenie je viac ako tisíc rokov staré a ich zachovanosť do dnešných čias je dych berúca. V priebehu ich histórie boli považované za jedny z najväčších fortifikačných systémov stredoveku, keďže ich v tomto období nikdy neprelomila nepriateľská armáda. V 9. storočí ustálo mestské opevnenie obliehanie, ktoré trvalo dlhých 15 mesiacov. Hradby odolali zemetraseniu a vďaka technickej vyspelosti staviteľov a v ťažkých časoch vďaka diplomacii, ktorej sa často podarilo odvrátiť hrozbu útokov sú dodnes sprístupnené verejnosti. V dĺžke takmer dva kilometre ponúkajú skvelé výhľady na centrum mesta, okolité hory či more.

Hradby dopĺňa päť pevností (Lovrijenac, Bokar, St John a St Lucas, Revelin, Minčeta), bášt a 16 strážnych veží. Stavať sa začali už v 8. Storočí, no najviac práce sa vykonalo od polovice 15.storočia do konca 16. storočia. Hoci bol v roku 1667 Dubrovník značne zničený zemetrasením, dokázal si zachovať svoje gotické, renesančné a barokové kostoly, kláštory, paláce a fontány a mestské opevnenie utrpelo najmenej. Dĺžka hradieb je 1940 metrov, hradby sú vysoké až 25 metrov a ich hrúbka je od 4 do 6 metrov na strane k pevnine a na strane k moru sa jemne stenčujú. Do opevnenia sa dá vstúpiť troma vchodmi: cez bránu Pile na ulici Stradun, cez pevnosť Sveti Ivan pri prístave a cez bránu Ploče. Začnite prehliadku mesta prechádzkou na mestských hradbách, odporúčame vstup pri bráne Pile.

Vstupné stojí 200HRK/dospelí a 50HRK/deti a študenti, čo je v prepočte 27€ a 7€. S týmto lístkom máte v cene aj vstup do Lovrjenac pevnosti, ktorú možno spoznávate zo známeho seriálu Hra o Tróny. Hradby sú otvorené každý deň od 8:00 ráno do 15:00 poobede.

Opevnenie mesta Dubrovník je skutočný skvost a prechádzka po týchto starovekých hradbách by vo vašej prehliadke mesta nemala chýbať.

Dubrovnik je obohnaný jednými z najstarších mestských opevenení na svete.
Foto: Lonely Planet

Hlavná mestská brána Pile #

Brána Pile spolu s bránou Ploče tvoria vstupy mestského opevnenia, ktorými sa do mesta dostanete z pevniny. Brána Pile bola kedysi hlavným vstupom do mesta a bola postavená v roku 1397. Kedysi prítomný aj most bol zbúraný potom, čo sa mesto zväčšovalo a pribudla aj hradná priekopa. Po roku 1471 bol vybudovaný trojoblúkový most a počas finálnej rekonštrukcie západného vstupu do mesta medzi rokmi 1533-1537 bol vybudovaný padací most spolu s renesančnou vežou, ktorá dnes tvorí dominantu mesta. V dávnejších časoch sa brána s padacím mostom každý večer zamkla a kľúč sa odovzdal. Dnes je otvorená stále a pri vchádzaní do mesta vás sprevádza príjemná hudba pouličných muzikantov. Všimnite si vo výklenku sochu patróna mesta - svätého Blažeja vytvorená chorvátskym umelcom Ivanom Meštrovićom.

Jedna z dvoch hlavných mestských brán v Dubrovniku - Pilská brána
Foto: tripanthropologist.com

Františkánsky kostol a kláštor #

Hneď vedľa brány Pile sa nachádza románsko-gotický františkánsky kláštor, súčasťou ktorého je aj kostol, knižnica a lekáreň. Ide o rozsiahly komplex patriaci Rádu menších bratov, ktorý bol roku 1667 zničený po zemetrasení a nanovo sa prestaval. Prvé zmienky o tomto kláštore sú z roku 1235, no aktívne sa začal využívať až v roku 1317. Jediné čo sa zachovalo pôvodné je vytesaná socha nad vchodom od miestnych umelcov Petar and Leonard Andrijić. Na nádvorí je pekná malá záhrada s palmami a pomarančovníkmi.

Knižnica postavená v 17. storočí obsahuje viac ako 20 000 kníh, medzi nimi 1200 cenných starých rukopisov, 137 inkunitov, sedem kníh so starými kostolnými koralmi, inventár starej lekárne Menších bratov z roku 1317, expozíciu liturgických artefaktov vrátane strieborného pozláteného kríža z 15. storočia a krucifixu z 18. storočia z Jeruzalema a niektorých obrazov starých majstrov, ako napríklad „Ecce Homo“ od Francesca Raiboliniho, či relikviu hlavy svätej Uršule zo 14. storočia. Najviac ale zaujme staroveká lekáreň, ktorá je súčasťou tohto kláštora. Lekáreň je najstaršou používanou lekárňou na tomto území a používa sa neprestajne od roku 1317 až doteraz. Nájdete tu starodávne nádoby, laboratórne nástroje a staré medicínske knihy. Vstup je 40 HRK pre dospelých a 20 HRK pre deti a študentov. Alebo sa preukážete zakúpenou turistickou kartou.

V súčasnosti komplex plní funkciu múzea, ktoré môžete navštíviť. Zvážiť môžete aj zakúpenie turistickej dubrovníckej karty (Dubrovačka kartica), kde máte v cene vstupy do všetkých múzeí a pamiatok, vrátane mestských hradieb a mestskej dopravy. 1-dňová karta stojí 250 HRK, 3-dňová 300 HRK a 5-dňová 350 HRK.  

Onofriova fontána #

Veľká Onofriova fontána, ktorá sa nachádza hneď oproti františkánskemu kláštoru bola súčasťou mestskej siete vodovodov postavených v 15. storočí. Táto sieť zásobovala mesto vodou z rieky Dubrovacka zo vzdialenosti asi 12 kilometrov. Vodotrysky boli čiastočne poškodený zemetrasením v roku 1667. V časoch, keď bolo mesto Dubrovnik republikou, bolo veľmi ťažké v tomto teplom podnebí získavať vodu. Spočiatku do mesta dodávali cisterny, ktoré boli plnené dažďovou vodou zo striech. V tom čase nebola dažďová voda tak znečistená ako dnes a ľudia ju mohli bez obáv piť. V období veľkého sucha bola voda dovážaná loďami z prameňa v Milni.

V roku 1436 miestna vláda spustila výstavbu akvaduktu z mesta Šumet, odkiaľ sa dostávala voda do 11,7 km vzdialeného Dubrovníku z výšky 106 metrov nad morom. Po dostavaní akvaduktu postavil Onofrio di Giordano della Cava dve fontány, ktoré sú dnes známe ako Malá Onforiova fontána (pri Radnici mesta) a Veľká Onforiova fontána (pri františkánskom kláštore). Veľká Onforiova fontána bola postavená v rokoch 1438 – 1440, pozostáva so 16-tich strán a na každej strane je kamenná maska, z ktorej úst trčí kohútik s pitnou vodou. Na vrchu fontány je kupola. V roku 1667 zničilo fontánu silné zemetrasenie. Malá Onforiova fontána bola postavená dva roky po Veľkej fontáne.

Hlavná promenáda Stradun #

Prechádzame hlavnou ulicou Stradun, ktorá začína vežou bránou Pile a končí malým námestím s radnicou mesta a Palácom Sponza. Táto vydláždená 300 metrov dlhá promenáda je hlavným centrom diania. Oficiálne je pomenovaná Stradun, no miestni jej hovoria Placa. 300 metrov dlhá dláždená ulica sa tiahne od brány Pile po bránu Ploče a nachádza sa tu mnoho historických pamiatok ako františkánsky kláštor s lekárňou z 13. storočia, chrám sv. Blažeja, Kostol sv. Spasiteľa, Mestskú zvonica, či Palác Sponza. Pri nákupoch suvenírov toho nájdete najviac práve tu a v úzkych uličkách, ktoré zo Stradunu vybiehajú.

Okrem obchodíkov s lokálnym a tradičným tovarom tu nájdete početné galérie a obchody s ručne vyrábanými výrobkami a umeleckými kúskami.. Medzi typické suveníry z Dubrovníka patria: prírodná kozmetika s rozmarínom, olivovým olejom, levanduľou, či bobkovým listom, záhradné kamenné doplnky, kožené výrobky, šperky, kravata (chorvátsky vynález), alebo čokoľvek s farebnou výšivkou z oblasti Konavle.

Miestny Trh #

Na ulici Luža odbočte doprava až prídete k miestnemu trhu na námestí Gundulićeva Poljana. Jediný otvorený trh v Starom Meste vás očarí letnou vôňou levandule a medu, kde si môžete kúpiť autentické dubrovnícke produkty. Kandizovaná horká pomarančová kôra, levanduľové vrecká do šatníka, sušené figy, kandizované mandle a rôzne likéry, brandy, ručne vyrábané suveníry alebo čiapky, je len na vás, čo si vyberiete! Na poludnie sa stanete svedkom miestneho zvyku, ktorý je zvláštnou atrakciou. Tesne pred poludním začnú na rozpálených strechách pristávať holuby a keď zazvonia kostolné zvony, budú sa ponáhľať za sochou Ivana Gunduliča, keď jeden z miestnych ich začne kŕmiť. Pripravte si fotoaparáty, pretože toto sa deje iba raz za deň! Rušnú atmosféru si môžete vychutnať, ak si sadnete na kávu do jednej z kaviarní, ktoré sa nachádzajú okolo celého trhu.

Jezuitské schody #

Pokračujte ďalej až prídete k schodom. Spoznávate ich? Milovníci historického seriálu Game of Thrones (Hra o tróny), určite áno. Od roku 2011 kedy sa v uličkách Dubrovníka natáčali scénu tohto celosvetovo obľúbeného seriálu, popularita tohto mesta rapídne vzrástla a práve na týchto schodoch sa nakrúcal známy „walk of shame“ alebo chodník hanby, kedy jedna z hlavných postáv Cersei Lannister sa na konci piatej sezóny vydala na cestu hanby za všadeprítomného kriku: „Hanba, hanba...“

Len málo televíznych seriálov malo taký hlboký vplyv na cestovný ruch ako táto produkcia od televíznej spoločnosti HBO. Nakrúcanie najdrahšieho a najsledovanejšieho televízneho seriálu sa okrem iným lokalít (Malta, Severné Írsko, Island) natáčalo práve tu. Dramatická fantasy sága televízie HBO sa začala nakrúcať v roku 2010 a seriál sa stal druhým najsledovanejším v histórii televíznej tvorby.

Len pre porovnanie, v roku 2010 navštívilo Chorvátsko približne 9 miliónov turistov, teda rok predtým, ako sa začala natáčať sága Hra o tróny. V roku 2018 to číslo vzrástlo na neuveriteľných 18,4 milióna turistov, čo je nárast o viac ako 100 percent za osem rokov.

Mnoho  cestovateľov mieria priamo do Dubrovníka, kde nadšene sledujú miesta, kde sa natáčal tento legendárny seriál. V meste si tak môžete objednať „Game of Thrones Tour“ – kde vám miestni sprievodcovia prevedú známymi miestami z nakrúcania, poskytnú vám rekvizity pre fotografie z daných miest a porozprávajú vám zákulisné informácie z nakrúcania. Hra o tróny sa stal výrazným marketingovým ťahom v meste. Kto medzitým vyhladol môže si dať na schodoch „wok of shame“ teda "nudle hanby".

Rekordným rokom navštevovanosti pre Dubrovník bol však rok 2019. Len od januára do augusta mesta privítalo viac ako 1 milión turistov.  

Kostol sv. Ignáca #

Prejdite sa hore jezuitským schodiskom, na ktorom bol taktiež inscenovaný film „Rómeo a Júlia“ od spisovateľa Williama Shakespeara. Navrhol ich v roku 1738 rímsky architekt Pietro Passalacque a vedú do nádherného jezuitského barokového kostola sv. Ignáca, vedľa ktorého sa nachádza Collegium Ragusinum - jezuitskom kolégium. Často krát sa v tomto kostole odohráva aj chorvátska svadba – buďte svedkami tohto unikátneho zážitku.

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie #

Katedrálu ktorú dokončili v 14. storočí na ruinách byzantskej baziliky a niekoľkých ďalších sakrálnych stavieb zo 7., 10. a 11. storočia. V 12. storočí tu vznikla románska katedrála, ktorá po poškodení zemetrasením v 17. storočí získala barokové prvky. Novú stavbu dokonca údajne pomáhal financovať aj anglický kráľ Richard I. Levie Srdce, ktorý stroskotal na lodi neďaleko Dubrovníka. Súčasná katedrála je stavbou z roku 1713 a je významná najmä kvôli prepracovaným detailom a slávnym maľbám. Obdivovať tu môžete napríklad oltár z fialového mramoru, ktorý je zasvätený Jánovi Nepomuckému a klenotnicu s pokladmi dubrovníckej republiky, ku ktorej sa dalo dostať len s použitím troch zvláštnych kľúčov, ku ktorým mali prístup len traja nezávislí predstavitelia cirkevnej a svetskej moci. Dnes slúži ako sídlo diecézy Dubrovníka. Vstup sa tu neplatí.

Okrem katolíckych kostolov v Dubrovníku nájdete ortodoxný svätostánok, židovskú synagógu či moslimskú mešitu. Synagóga je druhá najstaršia v Európe a pochádza z 15. storočia. Vnútri sa nachádza múzeum, kde sa môžete dozvedieť viac o osudoch prenasledovaných židov počas druhej svetovej vojny. Synagóga sa nachádza na mieste, kde predtým bývalo židovské geto.

5 fotografií

Dubrovnik je krásny cez deň, ale aj v noci

Kniežací Palác #

Schádzame späť dole k hlavnej promenáde Stradun. Blízko katedrály sa nachádza jedna z najkrajších budov mesta s názvom Rector’s Palace (Kniežací Palác). Táto goticko-renesančná budova zo 14.storočia si napriek svojej zložitej histórii zachovala svoj elegantný nádych. Samotná budova najprv vyhorela, potom ju zničil výbuch munície a neskôr ju ešte postretli dve zemetrasenia. V minulosti tu sídlil knieža - najvyššie vládnuca politická funkcia v Dubrovníckej republike. Rektor bol volený na jeden mesiac. Nachádzala sa tu Veľká aj Malá radnica, štátne kancelárie, súd i väzenie. Táto pamiatka patrí k najvýznamnejším svetským pamiatkam nachádzajúcim sa na chorvátskom pobreží a v súčasnosti je domovom historicko-kultúrneho múzea. Vstupné je pre dospelých 100 HRK a pre deti a študentov 50 HRK (13,40 € alebo 6,70 €).

Kostol sv. Blažeja #

Kostol Sv. Blažeja z 18. storočia je veľkou pýchou miestnych ľudí. Sv. Blažej je patrónom mesta a každoročne sa 3. februára konajú na jeho počesť veľké slávnosti. Po celom meste sú tiež rozmiestnené jeho sochy. Priamo na oltári kostola má Sv. Blažej striebornú sochu držiacu model mesta a počas slávnosti sa nesie v procesii.

Rolandov stĺp #

Rolandov stĺp sa nachádza na námestí Luža medzi kostolom svätého Blažeja a palácom Sponza pri ulici Stradun. Stĺp je venovaný stredovekému rytierovi Rolandovi, ktorý je na ňom vytesaný. Stĺp vytvoril sochár Bonino da Milano v rokoch 1417 – 1419. Orlando bol jeden z najlepších rytierov Karola Veľkého. Podľa legendy Orlando pomohol v 8. storočí Dubrovníku k slobode v bojoch proti Arabským pirátom. Každoročne sa pred Rolandovým stĺpom (uvádzaným aj ako Orlandov stĺp) koná ceremoniál zahájenia Dubrovníckeho letného festivalu, keď sa na vrchole stĺpu vztýči vlajka. Kedysi sa pri ňom vyhlasovali zákony a tresty pre zločincov. Stĺp bol veľakrát zrekonštruovaný, raz dokonca celý spadol, ale vždy sa ho podarilo opraviť.

Palác Sponza #

Palác v minulosti slúžil ako štátna pokladnica, banka alebo mincovňa. Prekrásna budova bola postavená v goticko-renesančnom štýle v 16. storočí podľa návrhu Paskoje Milicevice. V minulosti bol palác živým obchodným centrom a v 17. storočí sa tu stretávali členovia Akadémie, aby tu diskutovali o literatúre, umení a vede. Bola tu založená prvá literárna inštitúcia i prvá škola v Dubrovníku.

Dnes je tu umiestnený Dubrovnícky archív, ktorý obsahuje 7 000 zväzkov a asi 100 000 rukopisov. Impozantná súčasť histórie a zároveň patrí medzi najcennejšie historické archívy na svete.

Námestie Luža - pokladnica historických pamiatok, na ktorom sa nachádza mestská zvonica, kostol sv. Blažeja, Orlandov stĺp a Palác Sponza
Foto: tripanthropologist

Mestská zvonica #

Vedľa paláca Sponza sa nachádza dominanta mesta- Dubrovnícka zvonica (chorvátsky Gradski zvonik). Je vysoká 31 metrov a pôvodne bola postavená v roku 1444 a ako mnoho ďalších budov bola poškodená pri zemetrasení v roku 1667. Keďže sa začiatkom 19. storočia začala nakláňať a statika bola narušená, v roku 1928 bola zbúraná a úplne prestavaná podľa pôvodného návrhu. Bronzový zvon, ktorý odbíja hodiny, bol odliaty v roku 1506. Dve bronzové postavičky, ktorí udierajú do zvonov sú prezývaní „zelenci“ (zelené dvojičky) a volajú sa Maro a Baro a zvuk sa ozýva na pravé poludnie.

Prejdeme popod mestskú zvonicu a prídeme k starému prístavu. Odtiaľ sa viete odviezť na ostrov Lokrum či ostrovy Elaphiti.

Ostrov Lokrum #

Kontrastom k rušným uličkám Dubrovníka je ako stvorený celodenný výlet na pokojný, zelený, tichý a legendami opradený ostrov Lokrum. Vzdialený je len cca 700 metrov a dostanete sa tam loďou zo starého prístavu, ktorá premáva pravidelne každú pol hodinu. Plavba trvá len 15 minút a lístky stoja okolo 150 HRK (20 € spiatočne). Ostrov bol v roku 1963 vyhlásený za chránenú oblasť. Obľube sa teší miestna botanická záhrada s exotickými rastlinami privezenými prevažne z Austrálie a Južnej Ameriky.

Minulosť tohto neobývaného ostrova je záhadná. Prvotní obyvatelia ostrova boli Benediktínom, ktorí museli na rozkaz Napoleona tento ostrov opustiť, no predtým stihli zakliať každého, kto by si ho chcel privlastniť. Od roku 1918 ho preto Chorváti využívajú len na rekreačné účely a je vydaný zákaz prenocovania na ostrove.

Ostrovy Elaphiti #

Zo starého prístavu si taktiež môžete na okolité ostrovy Elaphiti. Zarezervujte si miesto na výletnej lodi a navštívte ostrovy Kolocep, Lopud a Sipan, kde si užijete kúpanie v priezračnej vode, relax na pláži a samozrejme aj krásnu a neporušenú prírodu! Ak hľadáte pieskové pláže, môžete zamieriť na ostrovy Kolocep a Lopud.

Najlepšia zmrzlina v meste #

Ak zamierite zo starého prístavu smerom hore k bráne Ploča, nezabudnite sa osviežiť tou najlepšou zmrzlinou v meste. Zmrzlina Peppino's Artisanal Gelato ponúka neuveriteľné chute, odporúčam vyskúšať figovú príchuť.

Dominikánsky kláštor #

Prechádzame popri dominikánskom kláštore, na ktorý je skvelý výhľad z mestských hradieb pochádza zo začiatku 14. storočia. Poškodením po zemetrasení boli časom pri stavbe kostola kombinované prvky z rôznych architektonických štýlov – románsky, barokový, gotický aj renesančný. Zvonku môže pripomínať skôr pevnosť ako svätostánok. V interiéri sa nachádza kláštor z 15. storočia podľa návrhu florentského architekta Masa di Bartolomea. Skvostom kostola je aj bohatá knižnica, v ktorej je uložených viac ako 220 prvotlačí. Môžete sa ísť pozrieť do vnútra v rámci múzea.

Výhľad na dominikánsky kláštor z mestských hradieb
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

Brána Ploča #

Brána Ploča je ďalšia vstupná brána do mesta, cez ktorú sa celé stáročia vchádzalo do mesta. Je to východný vstup do mesta s mostom podobným tomu pri vchode Pilskej brány. Táto brána bola postavená v 14. storočí a nad bránou je socha sv. Blažeja, patróna Dubrovníka.

Hora Srdj #

Severne od mesta hneď za opevnením sa rozprestiera pohorie Srdj a s výškou 413 metrov by ste toto miesto na svojej prehliadke nemali vynechať. Na jeho vrchole bola v rokoch 1806-1816 počas napoleonských vojen postavená pevnosť Imperial. Z historického centra Dubrovníka premáva do pohoria Srdj lanovka v sezóne celý deň od 9.00 do 23.00. Hore sa nachádza takisto aj luxusná panoramatická reštaurácia. Cena spiatočného lístka pre dospelú osobu je 170 HRK (23 €), deti (od 4-12 rokov) platia 60 HRK (8 €). Lístok si zakúpite na mieste a platiť viete aj kartou. Pre zdatnejších odporúčam výšľap po vlastných. Hodinová pohodová túra hore na západ slnka stojí za to. Naskytne sa vám odtiaľto jedinečný pohľad na Dubrovník, ostrov Lokrum a Jadranské more.

Pevnosť Revelin #

Z východu chráni prístav samostatná pevnosť Revelin. Po obnove v 16. storočí sa stala najmohutnejšou mestskou baštou, nepoškodilo ju ani zemetrasenie. Na jednej strane sa zvažuje k moru, ostatné strany sú chránené hlbokou priekopou. Stavba má veľký členený vnútorný priestor, a tak sa používala na zasadnutia mestskej rady i na uchovanie klenotov a cenností zachránených po zemetraseniach a požiaroch. Navrchu je najväčšia terasa v meste, kde sa konajú akcie letného festivalu.

Pevnosť Lovrijenac #

Na západnej strane starej časti mesta navštívte fascinujúcu pevnosť Lovrijenac, ktorá stojí na 37 metrov vysokej skale a zohrávala významnú úlohu pri obrane mesta od mora i súše. Sloboda sa strážila všetkými prostriedkami, pretože „Sloboda sa nepredáva ani za všetky poklady sveta“ tento nápis v latinčine nájdete nad vchodom do pevnosti. Prvé zmienky o jej existencii pochádzajú z roku 1301. Prešla viacerými rekonštrukciami, najvýraznejšie zmeny prebehli v 13. a 14. storočí a samozrejme, ako mnohé iné pamiatky mesta, aj v 17. storočí po zemetrasení. Každoročne sa tu koná Dubrovnícky letný festival. Vstup do pevnosti je súčasťou lístka na mestských hradbách.  

Pevnosť sv. Jána #

Ďalšou významnou pevnosťou, ktorá stojí za návštevu, je pevnosť sv. Jána (niekedy uvádzaná aj ako pevnosť sv. Ivana) pri starom prístave. Slúžila na ochranu južnej a východnej časti mesta. Dnes je sídlom zaujímavých atrakcií. V hornej časti sídli Námorné múzeum Dubrovníka s ukážkami histórie námorníctva a artefaktmi. V spodnej časti je akvárium s miestnou i exotickou faunou a flórou. Cena vstupného do Námorného múzea: dospelý  80 HRK (11 €), deti 25 HRK (4 €). Cena vstupného do akvária: dospelý – 40 HRK (6 €), dieťa 20 HRK (3 €)

K horúcemu letnému počasiu patria aj pláže a kúpanie v Jadrane. Tu sú tipy na niekoľko príjemných pláží.

Pláž Banje #

Najslávnejšia pláž v Dubrovníku je pieskovo–kamienková pláž Banje, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti Dubrovníka. Na pláž sa dostanete ľahko ak vyjdete z opevneného centra Dubrovníka bránou Ploča a kráčate popri mori zhruba 5 minút. Pláž má dokonca vlastnú recepciu, viete si tu prenajať lehátko a slnečník či luxusnú baldachýnovú posteľ. Nachádza sa tu aj živý Beach club, kde sa pri osviežujúcom drinku viete zabaviť aj po západe slnka.

Pláž Uvala Lapad #

Pláž Uvala Lapad sa nachádza v zátoke na polostrove Lapad a kúpanie láka svojou čistou priezračnou vodou. Je to zároveň najväčšia pláž pri Dubrovníku a nachádza sa blízko pešej zóny s reštauráciami, obchodmi a športoviskami. Pláž je kamienková tak ako väčšina chorvátskych pláží. Nachádza sa tu aj mnoho ďalších menších pláži, pláž Vila, Adriatica, atď.

Pláž Copacabana #

Pláž Copacabana je pomenovaná po slávnej pláži v Rio De Janeiro. Tak ako v Riu, aj tu je centrom zábavy, diskoték, barov a tanca. Pre hendikepovaných ľudí, je tu vybudovaný vodný výťah, ktorý umožní ľahké presunutie do vody. Nachádzajú sa tu tobogány, požičovňa kajakov a vodných športov (vodné lyže, jazda na banáne, let padákom ťahaným člnom), prenajmete si tu lehátko a slnečník, osviežite sa na bar, najete sa v reštaurácia, nájdete tu stánky s ovocím a zmrzlinou a takisto aj bazén na vodné pólo.

Pláž Sveti Jakov #

Nádherná pláž Sv. Jakov sa nachádza pri zátoke pod kostolom Sv. Jakuba (Sveti Jakov) 1,5 km od mesta Dubrovník. Na pláž sa dostanete pešo, autom alebo autobusom číslo 5. Ak pôjdete autom, dá sa tu pohodlne zaparkovať pri kostole. K tejto kamienkovo-pieskovej pláži vedú schodíky a je z nej nádherný výhľad na Dubrovník a ostrov Lokrum.

Zaujímavosti

  • Úradným jazykom do roku 1472 bola latinčina. V dôsledku zvyšujúcej sa migrácie slovanského obyvateľstva z vnútrozemskej Dalmácie bola jazykom, ktorým hovorila veľká časť obyvateľstva, chorvátčina, ktorá sa v historických dokumentoch Dubrovníka zvyčajne označuje jednoducho ako „slovančina“.
  • Anglický kráľ Richard Levie Srdce údajne prišiel do Dubrovníka na jeseň v roku 1192, keď sa vracal z križiackej výpravy. Údajne našiel útočisko pred búrkou na ostrove Lokrum.
  • Dubrovnícka republika vytvorila v roku 1296 jednu z prvých stredovekých sústav kanalizácie, ktorá sa využíva dodnes.
  • Lekáreň vo františkánskom kláštore, ktorá je v prevádzke od roku 1317, patrí medzi tri najstaršie v Európe.
  • Prvá karanténa na svete bola v Dubrovníku v roku 1377. V budove Lazareti boli umiestnení ľudia, ktorí prichádzali do mesta z rôznych oblastí, kde boli v minulosti nákazlivé choroby a pre tieto účely tam boli izolovaní po dobu 42 dní. Dubrovník sa stal miestom prvej starovekej karantény.
  • Sirotinec, ktorý bol založený v areáli kláštora sv. Kláry v roku 1432, bol prvým z takýchto inštitúcií na svete.
  • Arboretum Trsteno v blízkosti Dubrovníku, ktoré bolo založené v 15. storočí, patrí medzi najstaršie arboréta na svete. Najstaršie dva platany majú 400 rokov.
  • Dubrovnícka republika bola prvým štátom, ktorý uznal Spojené štáty americké. Bolo to v roku 1783.
  • Írsky dramatik George Bernard Shaw povedal: "Ten, kto hľadá raj na zemi, musí navštíviť Dubrovník."
  • Štát Dubrovník bol v roku 1416 jedným z prvých krajín, ktorý zrušil obchodovanie s otrokmi. Kto bol prichytený pri porušovaní zákona, dostal vysokú pokutu a 6 mesiacov väzenia.
  • Dubrovnícka rieka Ombla, ktorej tok je dlhý 30 m, patrí medzi najkratšie rieky na svete.
  • Pápež Ján Pavol II. navštívil v roku 2003 Dubrovník. Papamobilom prešiel po Stradune a slúžil omšu pred 60 000 veriacimi. Pri tejto príležitosti blahoslavil sestru Máriu Petkovićovú - zakladateľku františkánskej kongregácie milosrdných dcér.

    TOP 10 vecí, čo zažiť v Dubrovniku: #

    1. Preskúmajte mestské hradby Dubrovníka a prejdite sa po takmer 2 km dlhom starovekom mestskom opevnení. Osviežiť sa môžete v jednej z panoramatických kaviarní umiestnených priamo na hradbách.
    2. Vyvezte sa lanovkou alebo vyšliapnite si to na horu Srđ, ktorá ponúka najkrajší výhľad na mesto.
    3. Navštívte pevnosť Lovrijenac, ktorá stojí na 37 metrov vysokej skale v západnej časti mesta. Natáčali sa mnohé známe filmy či seriály.
    4. Spravte si výlet loďou na legendami opradený ostrov Lokrum. Je to vynikajúci útek z mesta do prírody.
    5. Navštívte stredovekú lekáreň, ktorá je súčasťou komplexu františkánskeho kláštora. Jedná sa o jednu z najstarších lekární v Európe je v prevádzke 700 rokov od jej otvorenia.
    6. Oddýchnite si na jednej z miestnych pláži. Ak hľadáte zábavu, tak zamierte na Pláž Banje alebo Copacabana. Ak hľadáte oddych, tak Pláž Jakov ale Uvala Lapad
    7. Pre aktívnych cestovateľov odporúčam výlet na kajakoch pri západe slnka. Trošku si zašportujete, okúpete sa a pri pohári vínka si užijete západ slnka nad Dubrovníkom.
    8. Prejdite sa po hlavnej ulici Stradun, ktorá sa začína pri veži Pile Gate a končí námestím so zvonicou.
    9. Ochutnajte miestnu gastronómiu v jednej so skvelých reštaurácií. Odporúčame reštauráciu Nautika, Gradska Kavana Arsenal, Restaurant 360 alebo Restaurant Dubrovnik.
    10. Navštívte Dubrovník 3.februára počas tradičných Slávností sv. Blažeja – patróna mesta. Tento svätec je uctievaný už od 10. storočia, keď obránil Dubrovník od Benátčanov, ktorí sa snažili mesto obsadiť. Táto tradícia sa oslavuje dodnes vypúšťaním holubíc, mávaním zástav, tancom, jedlom a spevom. Tieto oslavy sú dokonca na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
              Ivana Ďurčová

              Ivana Ďurčová

              Ivana Ďurčová

              Rok štúdia na miestnom gymnáziu v Švédsku a vysokoškolské letá strávené v Španielsku a Kanárskych ostrovoch. Túlavé topánky ju od vtedy neopustili. Stretnete ju na zájazdoch v severnej Európe a Južnej Amerike. V Škandinávii a na Islande je ako doma, latinské krajiny jej imponujú svojou rôznorodosťou. Mexiko, Argentína a Brazília si ju získali. Okrem Európy precestovala aj Juhovýchodnú Áziu a Kubu. Cestovanie jej dáva obrovskú dávku samostatnosti a slobody, otvára myseľ a učí rešpektovať kultúry po celom svete. Pochutná si na thajskom massaman curry, nórskej treske a mexickom guacamole.

              Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
              Mexiko - veľký okruh

              Zo zájazdu:

              Ivana Ďurčová

              Posledná úprava článku | Prečítané: 18890

              Mohlo by Vás zaujímať

              Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

              Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

              Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

              Ľuboš Fellner 13 min. čítania
              KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

              Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

              Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

              Viktor Háber 10 min. čítania
              Záhreb - srdce Chorvátska Záhreb

              Záhreb Záhreb - srdce Chorvátska

              Hlavné mesto Chorvátska, Záhreb, je do značnej miery prekvapením pre strednú Európu, mesto ktoré spája drsnú kultúru severnej Európy s uvoľnenými…

              Eva Andrejcová 16 min. čítania
              Dubrovník – navštívte Perlu Jadranu Dubrovnik

              Dubrovnik Dubrovník – navštívte Perlu Jadranu

              Historické centrum (zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO) obohnané zachovanými mestskými hradbami, situované v blízkosti prístavu,…

              Ivana Ďurčová 23 min. čítania
              Split - historická perla Dalmácie Split

              Split Split - historická perla Dalmácie

              Slováci chodia do Chorvátska veľmi radi dovolenkovať prevažne kvôli krásnemu moru, plážam, počasiu, strave, vínu.... dôvodov je veľa. Často však…

              Martin Ferenčík 14 min. čítania
              Martin Kukučín Blog

              Blog Martin Kukučín

              Spisovateľ, lekár, cestovateľ, môj vzor. O jeho literárnej tvorbe sa u nás napísalo veľa. Naopak o pobyte Martina Kukučína v Južnej Amerike skoro…

              Blogov

              Odporúčame tieto zájazdy

              K

              Európa  

              Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Čierna Hora, Chorvátsko, Severné Macedónsko


              náročnosť

              13 dní

              Trvanie

              1322 1695€

              Získajte prístup
              k exkluzívnym ponukám
              a informáciám.

              Predaj sa začína o

              - dní - hod -min -sek