Cena teplej stravy je podobná cenám na Slovensku, resp. drahšia. Juhoamerická strava nie je príliš vzdialená európskej strave. Na každom kroku si budeme môcť kúpiť pečené kura alebo hovädzie mäso a hranolky. Ak máte radi pivo, určite ochutnajte miestne značky, ako napríklad argentínske Patagónia a Quilmes, alebo brazílske Brahma a Skol.
Gastronómia Južnej Ameriky je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. V Argentíne si pochutnáme na grilovanom mäse – parillada a slávnych steakoch. Na ulici kúpite aj najznámejší rýchly pokrm Južnej Ameriky, empanadas, kapsy plnené mäsom, šunkou, syrom a pod. V Buenos Aires nájdete bez problémov aj dobrú pizzu, cestoviny alebo kvalitnú kávu. V Argentíne treba piť víno - ak máte radi červené, najslávnejšou odrodou je Malbec z oblasti Mendoza. Skúste aj zelený povzbudzujúci bylinkový čaj hierba mate, ktorý popíjajú všetci Argentínčania.
V Brazílii budete prekvapení výberom kvalitných medzinárodných reštaurácii od sushi, cez šalátové bary a morské príšery, až po najslávnejšiu brazílsku grilovačku – churrasco. Veľké kusy kvalitného mäsa tu grilujú na dlhej tyči a čerstvo upečený plátok Vám budú krájať priamo na Váš tanier. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky. Upozorňujeme, že po jeho užití je odborník na sambu každý. Odporúčame nekúpať sa s alkoholom v krvi a užívajte s mierou.
Gastronómia Argentíny
Na úvod si môžeme povedať, že v Argentíne pravdepodobne neschudnete. Argentína je známe skvelým jedlom a fantastickým vínom. Argentína = Asado. Asodo je spôsob prípravy jedla na grile a je to zároveň aj kus mäsa s rebrami, ktorý sa griluje, tira de asado. Týmto spôsobom sa pripravuje mnoho druhov mäsa, chorizo, klobásky, kuracie, dokonca aj zelenina atď. Môžete ochutnať chorizo sandwich, tzv choripan, no Argentínčania ho vnímajú skôr ako fast food. Typické jedlo je aj provoleta, grilovaný taliansky syr provolone servírovaný ešte v nádobe, v ktorej sa pripravoval alebo matambre, tenký plátok bravčového alebo hovädzieho mäsa, ktorý sa griluje. Jedlo je pripravené pre Vás na spôsob pizze "a la pizza", na paradajkovej omáčke a so syrom. Cordero Patagonico je jahňacie mäso, pochádzajúce z Patagónie, a spôsob prípravy "al asador" znamená, že sa toto jahňa grilovalo v celku nad ohňom (býva to min. 4 hodiny) čím dosahuje skutočnú jemnosť. Napr. v takom El Calafate sa pripravuje pred reštauráciou, tam to môžete vidieť teda na živo, resp. v otvorenej/presklenej kuchyni, do ktorej vidíte z ulice. Z talianskeho kultúrneho dedičstva tu majú svoje miesto aj cestoviny. Kto nechce experimentovať, pochutná si napr. aj na tejto kuchyni. Hoci pizza je v Argentíne o čosi hrubšia, čo sa plnky týka, a je na nej veľmi veľa syra. Pizza Fugazzeta alebo Fugazza je populárna a je to pizza, ktorá pozostáva z plnky ako cibuľka, syr, ale bez paradajok. Legendárna latino-americká milanesa nechýba ani v Argentíne. Má niekoľko druhov, resp. pomenovaní a tie sa líšia podľa spôsobu akým bola milanesa pripravená. Zvyčajne sa jedáva s hranolkami, zemiakovom kašou alebo šalátom. Milanesa je podstate náš rezeň, ktorý poznáme. Milanesa Caballo, napr. tento druh znamená, že vám milanesu prinesú naservírovanú tak, že na nej bude volské oko. Milanesa Napolitana ma zvyčajne omáčku (paradajkový pretlak, šunka, syr alebo plátky z paradajky). V Argentíne nechýbajú ani empanadas. Ak už ste niekedy v Latinskej Amerike boli, s empanadami ste sa určite stretli. Všade sú populárne. Zväčša vedia nahradiť rýchly obed. Môžu byť pečené alebo vysmažené a majú rôzne plnky. Najpopulárnejšie sú tie, ktoré majú mäsovú plnku (konkrétne hovädziu). Ak v Argentíne nájdete tzv. empanada tucumanas, empanada saltenñas, empanada cordobesas atď., to znamená, že tieto emapanady pochádzajú z tej danej provincie. Recept je vždy trochu iný, napr. tucumanas sú robené z mäsa matambre (matambre je tenký plátok hovädzieho mäsa), v regióne Salty robia empanady zas z iného druhu mäsa a pridajú do toho aj zemiak a varené vajíčko. Empanady z Mendozy obsahujú navyše olivy, empanady zo San Juan obsahujú hrozienka. Z dusených jedál, ktoré môžu mať konzistenciu podobnú nám známemu gulášu, tak obľúbené sú cazuela de llama (na severe krajiny) alebo locro, ktoré sa pripravujú z tekvice, bravčoviny alebo hovädziny, kukurice, fazuliek, chorizo, cibuľky a rôzneho korenia. Verí sa, že tento pokrm vznikol kedysi dávno v Andách. Locro poznajú aj v iných latino krajinách a niekde ho pripravujú skôr ako polievku.
Prílohy:
Prílohy k jedlu sú v Argentíne celkom rýchle a jednoduché. V jedálnom lístku budete mať na výber hranolky, varené zemiaky, zemiakovú kašu, tekvicové pyré, grilovanú zeleninu na spôsob asado a rôzne šaláty. Najobľúbenejší býva criolla salad, ktorý obsahuje kapustu, paradajky a cibuľu.
Omáčky:
Omáčky chimichurri (olivový olej, koreniny petržlen, oregano, cesnak, paprika, chili papričky, vinný ocot), salsa criolla (môže byť podobná ako chimichurri iba bude mať zeleninu navyše, cibuľku, papriku, paradajky), salsa golf, berenjenas en escabeche (berenjenas je baklažán, ktorý sa pripraví v marináde z vinného octu, olivového oleja atď.) ensalada criolla, chimichurri rojo, salsa tuco, všetko sú to omáčky, ktoré sa zvyčajne používajú pri príprave mäsa na spôsob asado.
Dezerty:
Ak ste v jedálnom lístku natrafili na tieto dezerty, určite sa do nich pustite. Postre Balcarce (orieškový koláčik balcarce s gaštanmi, krémom a kondenzovaným mliekom vznikol v argentínskom meste Balcarce v roku 1958) alebo Postre Vigilante (kombinácia sladkých zemiakov a krémového syru, má mnoho kombinácií s ovocím a všetky sú chuťovo fantastické), lahodný flan mixto (flan, ktorý poznáte, s kondenzovaným mliekom a krémom). Môžete vyskúšať aj hocijakú zmrzlinu, špan. helado. Argentína je známe skvelou zmrzlinou vďaka talianskemu kultúrnemu dedičstvu v krajine. Pustite sa aj do panqueques (je to ako naša palacinka a tu sa jedáva s polevou z kondenzovaného mlieka). Z kondenzovaného mlieka pripravujú aj vynikajúcu penu, ktorá môže mať aj čokoládovú variáciu, Dulce de Leche Mousse. Rogel, prípadne Alfajor Rogel alebo Mil Hojas de dulce de leche je to isté. Ide o ten istý koláčik, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev (zvyčajne 8) upečených tenkých plátkov jemného cesta, ktoré sú spojené sladkým krémom a ozdobené krémovou pusinkou. Nikto presne nevie, kde v krajine tento koláč vznikol, no v Argentíne sa jedáva pri hocijakej špeciálnej príležitosti, takže ho na svojej ceste môžete určite ochutnať. V neposlednom rade BUBO ešte odporúča koláčik chocotorta, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev sušienok, ktoré sú spojené sladkým krémom z krémového syra.
Ďalšie pochúťky, ktoré by sme mohli skôr zaradiť ako ľahký snack než dezert, sú alfajor (dve sušienky okrúhleho tvaru spojené s krémom), ktoré pochádzajú zo španielskej Andalúzie a do Argentíny ich priniesli práve títo Španieli a tento recept sa rokmi už samozrejme trochu pozmenil. Medialunas (sladké croissanty), Bolas de Fraile (malé šišky plnené krémom), pastelitos (vyprážané koláčiky v tvare hviezdy, ktoré obsahujú plnku z ovocia quince), pasta frola (z kukuričného cesta a z plnky quince, spoznáte ju podľa mriežkového zdobenia), sacramentos (podobné ako croissanty, len sú rovného tvaru), torta fritas (z vyprážaného cesta, podáva sa s džemom alebo sladkou plnkou). Všetky tieto pochúťky v Argentíne veľmi radi jedia s čajom maté alebo šálkou kávičky alebo iného čaju.
Nápoje:
Argentína má celosvetovo známe vinárske oblasti. Na Mendozu natrafíte nejeden krát. Ak nepohrdnete kvalitným vínom, tak v Argentíne si určite doprajte famózne červené víno Malbec alebo aj biele víno Torrontes. Torrontes je charakteristické pre severné oblasti krajiny. Čo sa týka piva, odporúčame Vám Quilmes (light). Ak ste už boli niekedy v Brazílii alebo sa do nej chystáte, tak Quilmes Vám bude pripomínať brazílske Skol alebo Brahma. Potom môžete ísť aj po značke IPA, APA, Stout atď. A čo pijú dospelí Argentínčania za alkohol, keď si len niekam vyrazia? Radšej budú preferovať miešané drinky (ako fernet s kolou). Klasické "panáky" resp. "Shots" sú tu skôr už len pre mladých (Jägermeister alebo tequila).
Odporúčané reštaurácie v El Calafate:
Parilla Mi Viejo - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1111, +542902 491 691. Je to reštaurácia strednej triedy, kde varia výborne. Moderná, čistá reštaurácia, ktorá nás zatiaľ nesklamala. Je možné, že sa sem vrátite aj druhý krát či už na obed alebo aj na večeru. Cez výklad vidno priamo do kuchyne, kde sa už zvŕta šéf-kuchár a čaruje tie najlepšie dobroty. Vôňa jahňacieho Vás zvábi dnu.
La Tablita - Cnel. Rosales 28, +542902 491 065. Reštaurácia kúsok mimo centra, ale v pešej dostupnosti. Ak hľadáte príjemnú neformálnu reštauráciu okolo ktorej sa neprehŕňa množstvo turistov, zájdite si sem. Samozrejme, aj tu grilujú mäsko pred Vašimi očami, no na výber je aj mnoho iného jedla vrátane cestovným či výborných šalátov. Chutný jedálny lístok, príjemný personál a čisté prostredie. BUBO odporúča vyskúšať toto tiež!
Mi Rancho - Nenápadná reštaurácia na adrese 9 de Julio, Gdor. Moyano y, El Calafate, je to iba kúsok od hlavnej ulice mesta. Nachádza sa v malom domčeku z tehál, kde by Vás najprv nenapadlo vojsť. My však opäť odporúčame! Choďte. Keď vojdete, budete mať pocit, že ste u niekoho doma alebo na horskej chate. Je tam iba pár stolov a to to je lepšie a intímnejšie. Priateľská a neformálna atmosféra. Jedlo majú vynikajúce. Príjemná voľba na obed. Majú taktiež vynikajúce mäsko, skvelú zmrzlinu a lahodné vína. Nutná rezervácia na tel: +542902490540
Isabel cocina al disco - reštaurácia na adrese Calle Perito Moreno 95, El Calafate +54 2902 48-9000. Reštaurácia, kde ochutnáte typické patagónske jedlo Cordero patagónico (jahňacie mäso na špeciálnej panvici). Poctivo navarene. Priateľská, neformálna atmosféra.
Odporúčané bary v El Calafate:
V Patagónii, v samotnom mestečku El Calafate, je niekoľko výborných tradičných steakovní. Odporúčame vopred si rezervovať miesta. Väčšina reštaurácií otvára až večer po 19.00. Najväčšie potraviny sa volajú LA ANONÍMA, Av Libertador 902 (otvorené od 9:00 do 22:00).
Borge y Alvarez Resto Bar - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1015
Yeti Ice Bar - Avenida Del Libertador 1359
Odporúčané reštaurácie v Buenos Aires:
Tortoni - v Buenos Aires odporúčame navštíviť najstaršiu kaviareň mesta Tortoni. Argentínčania si prísne sledovali svoje prisťahovalecké vlny. Najviac imigrantov prichádzalo na konci 19. a začiatkom 20. storočia z Európy. Boli to najmä Taliani, Francúzi a Španieli. Práve kaviareň Tortoni, založená v roku 1858 francúzskym prisťahovalcom s menom Tuan je považovaná za najstaršiu kaviareň v celom Buenos Aires. Pán Tuan však kaviareň nepomenoval po sebe, ale po parížskej kaviarni toho istého mena, ktorá sa nachádza na Boulevard des Italiens v Paríži (kde sa často stretávala parížska elitná spoločnosť v 19. storočí). Kaviareň Tortoni sa nachádza na adrese 825 Avenida de Mayo - jednej z hlavných ulíc Buenos Aires, ktorá spája dve dôležité námestia, Námestie 25 Mája a Námestie Kongresu. V priebehu rokov navštívili kaviareň mnohí renomovaní ľudia, vrátane politikov Lisandra de la Torre a Marcelo Torcuato de Alvear a medzinárodných osobností ako Albert Einstein, Federico García Lorca, Hillary Clintonovej a Roberta Duvalla. V súčasnosti suterén funguje ako javisko pre umelcov jazzu a tanga a pre prezentáciu kníh a súťaží poézie. Kaviareň si zachovala výzdobu svojich prvých rokov, má knižnicu a v zadnej časti priestor na hranie biliardu, domino a kocky.
El Gaucho - v blízkom okolí Obelisku odporúčame argentínsku reštauráciu El Gaucho, kde pripravujú rôzne argentínske špeciality vrátane šťavnatých steakov. Prostredie je neformálne, reštaurácia je vyhľadávaná, čo je dobré znamenie. El Gaucho si môžete zvoliť v prípade obedu.
The Birra Lab - naša obľúbená piváreň, kde môžete zakončiť prehliadku Buenos Aires sviežim pivom a prípadne miesto, kde začať večer v tomto večnom meste tanga. Na mieste pripravujú aj jednoduché jedlá v podobe bohatej porcie hranoliek, burgrov, pizze či malých dezertov.
Casa Cruz - reštaurácia na adrese Uriarte 1658, C1414 DAR, Buenos Aires je medializovaná v krajine tým, že je to jedno z najlepších miest v meste kam sa môžete ísť najesť a určite nebudete sklamaný. Už pri vstupe Vás očarí dokonalý interiér, mahagónové drevo, temnejšie svetlo. Všetko pôsobí uhladene, štýlovo a luxusne. V kuchyni varí prvotriedny šéfkuchár Germán Martitegui. Kvalita je jeho druhé meno. Varia výborne domáce argentínske jedlá.
Sucre - ak nechcete opustiť Argentínu bez toho, aby ste nevyskúšali famózne hovädzie, tak zamierte do ďalšej reštaurácie SUCRE. V kuchyni šéfuje Gonzalo Sacot, pod vedením ktorého získala reštaurácia výborne ohlasy doma aj v zahraničí. Varia tradičné jedlo, no v spojení s luxusnou atmosférou reštaurácie, širokou ponukou domácich argentínskych vín, dokázali vytvoriť miesto, ktoré si každý zapamätá ako neobyčajné.
Elena - radi by ste si dali steak, kobe z argentínskeho hovädzieho? Nech sa páči, reštaurácia ELENA na adrese 1086/88 Buenos Aires AR-C AR, Posadas, C1011 ABB v hoteli FOUR SEASONS. Luxusné prostredie, elegantne vyrezaný nábytok, juhoamerický šmrnc tiež nesklame a garantuje gurmánsky zážitok.
Don Julio - všetko mäso pochádza z dobytka, ktorý sa prirodzene pasie na dedinských lúkach za mestom Buenos Aires. Mäso starostlivo uskladňujú a chladia 21 dní, aby dosiahlo požadovanú zrelosť. Potom grill majster reštaurácie Don Julio, prezývaný jednoducho Pepe, pečie pre hostí na tradičnom grile. Zahryznite sa do šťavnatého mäska a popíjajte pri tom Malbec. Majiteľ reštaurácie Pablo Rivero, otvoril toto miesto v roku 1999, keď mal iba 20 rokov a dodnes nedá dopustiť na bife de cuadril, zadné hovädzie (rump steak), ktoré patrí medzi jeho najobľúbenejšie jedlá. Reštaurácia sa nachádza v budove z 19. storočia a má rustikálny nádych. Prvý pohľad zavádza a prekvapí, že Don Julio patrí do TOP 5 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky podľa World´s Best, zároveň vyhrali súťaž Art of Hospitality Awards v roku 2018, takže rozhodne ju môžete vyskúšať.
Gastronómia Brazílie
Brazílska kuchyňa je veľmi bohatá a rôznorodá. Brazília je obrovská krajina. Mnoho zložiek je pôvodných a používali ich ešte pôvodní obyvatelia a mnoho prvkov bolo importovaných z Ázie, Európy a Afriky. Na severe sa vo veľkom konzumujú ryby a maniok, ktoré majú napr. v amazonskej oblasti dobré podmienky. Z Amazónie pochádza aj nám známa Guarana. Obľúbené jedlo je napr. pato no tucupi (kačica v maniokovej omáčke) alebo vatapa (omáčka z kreviet, arašidov, kokosového mlieka), Bobo de Camarao (krevety na manikovej kaši), Patarashca (grilovaná ryba so zeleninou), Tacacá (polievka z kreviet). V južných regiónoch sa strava prikláňa ku gaučovskému spôsobu života a je viac mäsitá. Pri oceáne sa vo veľkom ponúkajú plody mora, seafood. V oblasti Rio de Janeiro a Sao Paolo sú známe práve jedlá farola a feijoada a ako prílohy ryža s fazuľou. Jedia sa aj hovädzie steaky, bravčové či hydina. V centrálnej oblasti je zaujímavé jedlo z ovocia pequi, s použitím pequi pripravujú napr. aj ryžu. Ak by sme však hľadali úplne typické brazílske jedlo, siahneme po feijoade (dusené hovädzie a bravčové mäso s fazuľkami), moqueca (ryby s korením a kokosovým mliekom), brazílske barbeque v churrascariach, kde Vám na ražňoch budú priamo do taniera porciovať rôzne druhy mäsa kým nepoviete dosť. Povestná je aj tradičná brazílska farola. Obľúbené je aj malé syrové pečivo Pao de Queijo, ktoré často ponúkajú na raňajkách. Medzi najznámejšie dezerty patrí brigadeiro (čokoládový koláč, ktorý môže mať aj formu malých guličiek, obalený v čokoládovej posýpke). Populárne je aj arašidové Paçoca. Z Brazílie pochádza novodobá superpotravina Açaí, z ktorej sa robí smoothie alebo džús a predávajú ho často v okolí pláží, ochucuje sa s granolou alebo banánmi. Najslávnejší kokteil je caipirinha, ktorý sa mieša z brazílskeho destilátu cachaça, ľadu a limetky. Upozorňujeme, že po jeho užití je odborník na sambu každý. Odporúčame nekúpať sa s alkoholom v krvi a užívajte s mierou.
Juhovýchod Brazílie je najbohatší región krajiny. V tejto časti sa zišlo aj najviac imigrantov, takže aj tento fakt ovplyvnil to, čo títo ľudia dnes zvyknú jedávať. Tí, čo objavili zlato v štáte Minas Gerais, sa museli spoliehať iba na to, čo našli v tomto regióne a boli to schopní niesť so sebou. Keď sa ťažba ukončila, ľudia sa uchýlili k rančom, stali sa z nich veľkí producenti syra a mlieka. V Rio de Janeiro je citeľný najviac vplyv Portugalcov, nakoľko toto bolo ich hlavné mesto v novej kolónii.
Feijoada, brazílske národné jedlo. Brazília je obrovská krajina, nie je to jednotvárna kuchyňa, a preto sa niektoré prísady do feijoady budú trochu líšiť od regiónu k regiónu. Každopádne, základ ostáva. Je to uvarená fazuľa dochutená cibuľou, paradajkami, koriandrom a cesnakom. Tá sa potom mieša s mäsom. Podusí sa. Pridávajú sa minimálne dva druhy mäsa, často hovädzie a bravčové. Pridáva sa do nej aj údenina ako napr. klobásky alebo chorizo, čo je ich saláma charakteristická svojou ostrosťou. Ako koreniny najčastejšie používajú chilli papričky, bobkový list, cibuľu a cesnak, pomarančovú šťavu. Niektorí si pridávajú do jedla aj domácu pálenku cachaca alebo iba biely rum, ďalej to je podusený kel, syrová rolka, maniok alebo čerstvé plátky pomaranča. Naservírujú Vám ju v miske spoločne s ryžou a budete ju mať posypanú jarnou cibuľkou. Názov jedla pochádza z portugalského slova pre fazuľu, feijão. Picadinho, typické jedlo vhodné na obed, ktoré pozostáva z hovädzieho mäsa, fazuliek, ryže, kelu, tapiokovej múky a zemiakov. Varí sa to spoločne s cibuľkou, cesnakom, zelerom, paradajkami, niekde sa pridávam aj červené víno a chili. Podáva sa k tomu uvarené vajíčko alebo volské oko. Niekedy sú všetky ingrediencie premiešané a podávame dokopy, čo možno niekomu bude pripomínať trochu guláš, prípadne jednotlivé prísady naservírujú oddelene od mäsa. Občas niekto pridáva aj usmažený banán. Aj tento recept má niekoľko variácii od regiónu k regiónu. Pão de queijo, je obľúbený syrový snack. Vyrába sa z cesta, do ktorého sa pridáva tapioková múka, vajíčka, olej a brazílsky syr. Vyformuje sa z neho mala gulička a upečie sa dozlatista. Vtedy bude jej povrch chrumkavý a vnútro jemné, nadýchané. Tieto syrové guličky nájdete pomerne často aj ako súčasť raňajkového bufetu v hoteloch. Goiabada, skvelá sladkosť. Brazília využíva ovocie nespočetnými spôsobmi. Či už zavárajú, alebo pripravia džem, alebo sirup, nebude však nič nad goiabadu. Je to akoby pevná pasta z guavy a cukru s jemnou a pevnou konzistenciou. Finálne sa dá pokrájať. Doce de Leite, je charakteristické pre latino krajiny. Sladká karamelová dobrota z mlieka. V Brazílii chutí však opäť ináč. Jeho forma môže byť krémová, ale aj tvrdá, kedy sa dá aj prekrojiť. Môže sa do toho pridať kokos, oriešky, tekvica či sušené slivky.
Poslední imigranti z Európy, ktorí prišli do južnej oblasti Brazílie, do otvorených pláni, sa tu stretli s klímou podobnou z ich domoviny. Oblasť bola ideálna na budovanie rančov. Aj toto ovplyvnilo to, aké jedla si budú variť a čo bude dnes charakterizovať práve túto, južnú časť Brazílie, v oblasti gastronómie. Toto je to miesto v Brazílii, kde sa budete vo veľkom stretávať s kultúrnym dedičstvom Talianska, Poľska, Nemecka, Maďarska či Holandska. Ich recepty sa dedia dodnes z generácie na generáciu od pôvodných imigrantov.
Barreado, sú kúsky hovädzieho mäsa naložené v hlinenom hrnci so zmesou zeleniny (paradajky, cibuľa, kmín, bobkový list a upečená slaninka, hovädzí bujón), ktoré sa takto vložia do ohňa a varia sa aspoň 20 hodín, pokým mäso nie je úplne krehké. Po dokončení sa mäso veľmi ľahko trhá od tejto svojej krehkosti. Barreado sa jedáva hlavne v období karnevalu. Jeho pôvod je v štáte Paraná. Podáva sa zvyčajne s ryžou a kúskami banánu. Churrasco, je doslova povinnosť ochutnať v Brazílii, ak jedávate mäso. Brazílske Churrasco sa spája s konceptom barbecue reštaurácií all-you-can-eat. Lahodné kúsky rôznych druhov mäsa opečených priamo na ohni, podávaných na dlhých ražňoch, z ktorých Vám ich čašníci krájajú priamo do Vášho taniera dovtedy kým nepoviete, že chcete aspoň chvíľu prestávku. Zvyčajne je k dispozícii aj bufet, kde sú rôzne prílohy, podľa chute, zelenina, ovocie, vajíčka, zemiaky, ryža atď. atď. Arroz de Carreteiro, ryža, ktorá sa varí spoločne s charque, hovädzie mäso "dry-aged beef". Dry ageing je moderný spôsob prípravy mäsa. Arroz de Carreteiro, je pripravené z mäsa, ktoré sa uchovalo suchým zrením (dry-ageing) vo vákuovom balení, a tak dosiahlo ešte lepšiu intenzívnejšiu chuť, vôňu a jemnosť. Takéto jedlo Vás vyjde možno cenovo viac, no stojí to za to! Je to gastronomický zážitok. Ambrosia, a nezabudnete tak ani na sladký dezert. Brazílska Ambrosia je iná, než tá, ktorú možno poznáte z USA ako ovocný šalát. Tu v Brazílii sa pripravuje z mlieka, vajíčok a cukru. Pridáva sa aj vanilka, celá aj drvená škorica. Tento recept do Brazílie priniesli španielski a portugalskí imigranti.
Odporúčané reštaurácie v Rio de Janeiro:
Reštaurácia ORO
Názov v preklade znamená zlato a je to podnik, kvôli ktorému sú ľudia ochotní pricestovať z veľkej diaľky. Šéf podniku sa volá Felipe Bronze, no napriek svojmu priezvisku, Oro je zas multi víťaz rôznych súťaží. Získali ocenenia v rôznych kategóriách ako napr. najlepší šéfkuchár, najlepší sommelier (vína do menu vyberá mladá sommelierka Cecilia Aldaz pochádzajúca z argentínskej vinárskej oblasti Mendoza, ktorá už 2x po sebe vyhrala súťaž someliér roka organizovaný Revista Veja) a najlepšia súčasná kuchyňa. Reštaurácia bola otvorená v roku 2010 a už po prvých 5 rokoch existencie získala Michelinovú hviezdičku. Oro ma proste meno. Varia súčasné jedlá a špecializujú sa na varenia na ohni. Majú dva druhy menu, tzv. Creativity tasting menu, ktoré je postavené na sezónnych potravinách a na mieru ušité dvojchodové menu, ktoré vychádza z domácich špecialít. Felipe Bronze bol počas svojej takmer 20 ročnej kariéry vyhlásený 7x za šéfkuchár roka. Reštauráciu nájdete na pláži Ipanema v Rio de Janeiro. Presná adresa: Av. Gen. San Martin, 889 - Leblon, Rio de Janeiro - RJ, 22441-015.
Reštaurácia OLYMPE
Táto reštaurácia bola po prvý krát otvorená v roku 1983, kde sa šéfkuchár a Francúz Claude Troisgros sústredil na kombináciu francúzskej a brazílskej kuchyne. Vtedy reštaurácia niesla aj jeho meno. V roku 2005 bola premenovaná na Olympe (po Claude-ovej matke). Získal Michelinovú hviezdičku. Samotný názov už napovedá, že váš tu čaká božský zážitok. Teraz sa o podnik stará jeho syn Thomas Troisgros. Je to štvrtá generácia rodiny, ktorá bola známa ako pionier Nouvelle Cuisine v rodnom Francúzsku. Do Rio de Janeiro sa dostali v roku 1979. Ak si na záver objednáte The Crêpe Passion ak vedzte, že ste si objednali delikatesu, ktorú tu podávajú už od samotného začiatku. Reštauráciu nájdete na adrese R. Custódio Serrão, 62 - Lagoa, Rio de Janeiro - RJ, 22470-230 a je to len 700 metrov od Parku Lage, ktorý sa nachádza pod kopcom, kde sa nachádza 7. div sveta Socha Krista Cristo Redentor (z parku k nemu hore stúpa chodník).
Reštaurácia MEE
Táto reštaurácia ladená do ázijského štýlu sa nachádza v hoteli Copacabana Palace priamo pred plážou Copacabana. Mee obdržalo 1 michelinovskú hviezdičku ako jedna z prvých vôbec v Latinskej Amerike. Vyhralo aj v súťaži o Reštauráciu roka. V ich bohatom menu si môžete vybrať z chutí Kambodže, Malajzie, Kórey, Vietnamu, Číny, Thajska, Singapuru a Japonska. V menu by mali mať stále aktuálny aj ten najdrahší steak Kobe. Šéfkuchár Ken Hom varil pre prezidentov, premiérov aj pre mnoho celebrít či športovcov. Celú biografiu a aj recepty nájdete na kenhom.com.
Najnovšie reštaurácie v Rio, ktoré získali Michelinovú hviezdičku:
Oteque (brazílska kuchyňa) na adrese Rua Conde de Irajá, 581 v štvrti Botafogo
Cipriani (talianska kuchyňa) na rovnakej adrese ako Mee – v Hoteli Copacabana Palace, Av. Atlântica, 1702 – Copacabana, získala Michelinovú hviezdičku v roku 2019.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
La Brigada
Toto je náš najobľúbenejší steak house v Buenos Aires. Legenda v hlavnom meste Argentíny, na rohu ulice San Telmo, kde Vám šéfkuchár Hugo Echevarrieta pripraví steaky, z ktorých chute a vône sa bude točiť hlava. Steaky sú tak mäkké, že by sa ich podarilo pokrájať aj lyžičkou. Kvalifikovaný personál Vám pomôže s výberom, tak že budete nadšený. Autentické old school miesto, kvalitné jedlo a neformálna rodinná a priateľská atmosféra dotvára vynikajúci dojem a garantuje gurmánsky zážitok.
Štýlové reštaurácie
Assador
Assador je jednoznačne naša TOP odporúčaná reštaurácia mesta Bohov. Nachádza sa na brehu zátoky Guanabara v štvrti Flamengo. Priestranné čisté prostredie, veľké presklene steny s výhľadom na záliv a prvotriedna kvalita. Obratní, elegantní čašníci sú pripravený splniť Vaše gurmánske požiadavky. To jedlo tu je lahodné, vyslovené ako jedna báseň. Rio de Janeiro je známe svojou grilovačkou Churrasco a tu Vám budú pravidelne do tanierov narezávať plátky šťavnatého, práve dopečeného lahodného mäsa až kým nepoviete, že chcete chvíľu prestávku. Z bohatého bufetu si vyberiete prílohu podľa svojej chuti. Grilovaná, varená zelenina, ryža, opekané zemiaky, prípadne dezerty aj ovocie. Všetko chutné, šťavnaté a čerstvé. V Assador je najlepšie Churrrasco v meste! BUBO klienti už vedia. Neoľutujete to ani Vy. Po výdatnom jedle odporúčame aj krátku prechádzku v okolí reštaurácie nakoľko ma vynikajúcu polohu v zálive Guanabara s výhľadom na Cukrovú homoľu.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Chila
Reštaurácia patrí medzi najvychýrenejšie v Buenos Aires. Je orientovaná na sezónne jedlá (vždy 10 rozličných menu v každej sezóne), dôsledne vyberané ingrediencie, multikultúrne tradície a inovatívnu prezentáciu argentínskej kuchyne. Mladý a talentovaný šéfkuchár Bargero sa priučil kulinárskemu remeslu v Paríži, v reštaurácii Mirazur, ktorú The World´s Best vyhlásil za najlepšiu reštauráciu na svete. V roku 2016 sa vrátil do Argentíny, kde jeden rok strávil v Chila. Mal v pláne odísť do Moskvy a pokračovať v kariére tam, no nakoniec sa rozhodol prijať ponuku natrvalo pracovať pre túto reštauráciu ako šéfkuchár. Medzi najfamóznejšie chody patrí chutná ryba black hake na artichokoch a hovädzie mäsko marinované v jogurte a v tradičnej chimichurri, ale aj mnoho ďalších jedál, ktoré budú pripravovať pred Vašimi očami v kuchyni, ktorú prerobili a presklikli obrovským oknom v roku 2017.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Lasai
Reštaurácia Lasai obdržala Michelinovú hviezdu vďaka šéfkuchárovi Rafa Costa e Silva a tak sa vyšvihla aj medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V roku 2016 sa umiestnila v zozname 50 najlepších reštaurácií sveta a zároveň teda aj 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky. Počas prvého roka existencie získala ocenenia ako Najlepší nový šéf a Najlepšia nová reštaurácia. Okrem výbornej kuchyne ma podnik skvelú atmosféru. Nachádza sa v historickej budove z roku 1902. Varia zo surovín, ktoré si pestujú vo svojich dvoch záhradách v Rio de Janeiro. Špecializujú sa na sezónne jedlo a spolupracujú aj s lokálnými pestovateľmi a rybármi v Riu. Rafa je zaritý Flamenguista (miestny futbalový klub). Ak by mal pár slovami opísať svoju kuchyňu, tak by povedal, že je jednoduchá, domáca no jedným slovom „carioca“. Lasai v Baskitčine znamená pokoj, mier a relax (Rafa sa vareniu priučil v Baskitsku). Reštauárciu nájdete v štvrti Botafogo na adrese Rua conde de Iraja 191. Je to blízko Favely Santa Marta. Návštevu si spojte aj so zástavkou na jednej z najkrajších vyhliadok na Rio de Janeiro, view-point Dona Marta. Rezervácia vopred nutná. Požadujte stôl na terase (roof top), odkiaľ za jasného dňa môžete vidieť sochu Krista, 7. div sveta.
Rezervovať