V cene zájazdu máte raňajky, ktoré sa podávajú v hoteli v ranných hodinách. Tie majú formu bufetového stolu, z ktorého si každý vyberie to svoje. Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti a sprievodca Vám odporúči čo kde treba vyskúšať. Z domu si berte minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky, čokoládu a pod., ktoré majte po prílete do Chile ešte nerozbalené nakoľko do krajiny je prísny zákaz doviesť radu potravín. Pre milovníkov mäsa, ale aj ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. Cena teplej stravy je podobná cenám v centre Bratislavy, resp. drahšia. Juhoamerická strava nie je príliš vzdialená európskej strave, čiže Vás nečaká žiadny stravovací šok. Veľa extra špecialít vid. pečené potkany v Barme či tučné húsenice na Sumatre neočakávajte. Odporúčame ochutnať stejky, jahňacinu, miestne pivo a milovníci vína si určite prídu na svoje.
Prečítajte si blog o Patagónii a jedle
Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke fantastické morské plody. Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč). Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Všadeprítomné sú napr. empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas intenzívneho programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Empanadas de manzana sú napr. empanady s jablčnou plnkou, do ktorej sa pridáva ešte škorica. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Empanadas Chilenas sú plnené mletým hovädzím mäsom, do ktorého sa pridáva cibuľka, olivy, hrozienka a vajíčko. Obľúbenou sladkou pochúťkou sú conejitos, sladké pečivo plnené krémovou vanilkovou plnkou. Celkom isto sa stretnete aj s tzv. sopaipilla, vyprážané pečivo, v štvoruholníkovom plochom tvare, ktoré sa podáva buď na sladko alebo štipľavé (so štipľavou omáčkou a so salsou pebre). Do Chile ju priniesli Španieli a pozostáva z cesta, do ktorého sa pridáva soľ, múka a uvarená tekvica. K populárnym hlavným jedlám patrí jahňacie mäso, cordero al palo, ktoré sa dlho opeká na ohni. Tento spôsob prípravy je známy aj pre Argentínu, vrátane oblasti Patagónie. V Chile ho budú mať takmer každej reštaurácii a podáva sa k nemu známe pebre, varené zemiaky, čerstvý šalát, pečivo a hodí sa k nemu červené víno, ktoré si môžete nechať odporučiť od čašníkov. K obľúbeným jedlám pripravením formou dusenia patrí napr. charquicán, ktoré sa pripravuje z mäsa (v minulosti to často bola lama, no dnes to býva hovädzina), tekvice, kukurice, zemiakov a cibuľky. Na vrch sa pridáva volské oko. Potom to je cazuela de ave, ktoré sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny, zemiakov, ryže a kukurice a podáva sa v tradičnej nádobe nazvanej ako greda. Správna cazuela je pripravená tak, že mäsko sa ľahko oddeľuje od kosti, zelenina ma sladkastí nádych a rozplýva sa na jazyku. Populárne je aj paila marina, polievka z morských plodov a zeleniny, ktorá Vám bude chutiť ešte viac ak ste práve "po opici", ktorú Vám môže vyliečiť.
Nápoje:
Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola. Piscola je veľmi typická, oslavuje dokonca svoj vlastný deň vo februári. Môžete ju vyskúšať. V nej sa pisco mieša 1:1 alebo 1:3 s nealko nápojmi podľa Vašej chuti, napr. tonic, kola alebo sprite. V zimnom období sa tu často popíja navegado, ktoré pripomína naše varené červené víno resp. punč. Nápoj pozostáva z červeného vína, pomarančového džúsu, cukru, škorice a klinčekov. V lete je populárny koktail melón con vino, žltý melón do ktorého sa nalieva biele víno a práškový cukor. Tento nápoj je tak populárny, že 15.1. oslavuje svoj deň v Chile. Domáci ho obľubujú počas návštev a rodinných grilovačiek. Odporúčame Vám aj Mote con Huesillo, nealkoholický nápoj, ktorý sa po celej krajine pije v letnom období a pozostáva z vody, cukru, škorice a sušených broskýň a obilniny mote. V období vítania nového roka sa v Chile pije nápoj ponche a la romana, kde do pohára nalievajú šumivé víno a na vrch dajú ananásovú zmrzlinu. Netradičné a lákavé. V nápojovom lístku nájdete možno ešte aj vaina, čo je chilský vaječný koňak. Večer môžete zakončiť aj netradičným drinkom terremoto, ktorý sa podáva vo vysokom pohári. Obsahuje víno, ananásovú zmrzlinu, shot sirupu grenadina a na požiadanie sa pridáva aj fernet alebo pisco. Pije sa cez slamku. Ak ho vypijete rýchlo, budete sa z neho triasť. Súvisí to s jeho názvom, kde terremoto znamená doslova "zemetrasenie". Z vín Vám odporúčame País. País je druh hrozna, ktoré do Chile priniesli ešte Španieli, chuť je ovocná a vonia po bylinkách. Toto víno sa hodí k rybám, hydine, cestovinám a syru. V Chile našlo domov aj francúzske Carménère. Toto červené víno sa hodí ku grilovanému mäsu (jahňacie, teľacie a divina) a k štipľavým jedlám.
Odporúčané reštaurácie v Santiago de Chile:
Barrica 94
Odskočte si na výborný chilský steak a ochutnávku vína do Barrica 94 na adrese Barrio Bella Vista, ktorá je zaujímavou umeleckou štvrťou. Budete nadšený! Odporúčame slušné/formálne oblečenie. Príjemný personál, výborne jedlo, skvelé víno aj prevedenie. Zážitok alla BUBO.
Restaurante Peumayén
Gurmánsky zážitok vo vnútri reštaurácie či na malom útulnom krásnom patio v príjemnej atmosfére. Starý dizajn, no čisté a prvotriedne miesto. Čaká na Vás jedinečný zážitok hneď po príchode na adresu Constitución 136. Jedlá predkov, indiánov Mapuche a Aymara. Profesionálny personál, ktorý perfektne odhadne, ktoré chute skombinovať tak, že budete nadšený. A servírovanie jedlá? Z toho sa príjemne dvíha od údivu obočie. Reštaurácia pôsobí od roku 2013. Vegetariánske možnosti, morské plody, mäso, čilské vína a dokonca aj pisco. Môžete ochutnať lamu, jahňacie, konské mäso či čerstvého lososa.
Anna María Restaurante
Ak sa obyvatelia Santiaga zažiada po tradičnom domácom jedle, ktoré varia ešte ich staré mamy, zamieria do reštaurácie Ana Mariá na adrese Club Hípico 476. Interiér budí dojem, že ste sa u jednej chilskej starej mamy aj ocitli. Svetlo-žlté steny, drevený nábytok, obrazy slávnych návštevníkov, no ale to jedlo stojí za všetko. Úprava na tanieri, vôňa a chuť je naozaj prvotriedna. Veľmi dobrý výber na obedy. Reštaurácia patrí finančne do strednej triedy. Na prípitok zvoľte Jerez Sour (sherry) alebo Kir Ana Maria (vínovica) a ochutnajte prepelicu (špan. Codorniz), zajaca (špan. Conejo), prípadne plateada al horno (hovädzie)...budete to mať naozaj ako od babičky.
Confitería Torres
Ak by ste sa chceli preniesť do starého Santiaga cez jedlo, aj to je tu možné. Zamierte do Confitería Torres na adrese Av. Libertador Bernardo O'Higgins 1570. Najdlhšie pôsobiaca reštaurácia v meste, ktorá bola založená už v roku 1867. Mahagónové steny, na ktorých visia obrazy bývalých prezidentov, biele obrusy, elegantní čašníci. Toto je transport do minulosti. Odporúčame zájsť si sem napr. na obedy. Opýtajte sa na Presidente Barros. Burger, ktorý je pomenovaný po prezidentovi Barros Luco (1910-1915), ktorý ho tu jedával. Prípadne si dajte zákusok Torta de Hojarasca, ktorá je veľmi obľúbená medzi chilskými dezertami. Pridávajú sa do nej oriešky a kondenzované mlieko. Hovorí sa jej aj Mil Hojas, v preklade tisíce listov, nakoľko má niekoľko tenkých vrstiev poukladaných na sebe. Odporúčame aj Merengue Lucuma, tradičný chilský zákusok. Lucuma je druh ovocia, ktoré je veľmi známe napr. aj v Peru, kde sa označuje za „zlato Inkov“. Reštaurácia patrí finančne do strednej kategórie.
Dominó
Na úvod - Domino nie je reštaurácia. Je to skôr forma rýchleho občerstvenia, ale dávame aj tento podnik do Vášho vedomia. Možno sa budete chcieť počas dňa naozaj iba rýchlo niekde občerstviť a nebude sa Vám chcieť dlho stolovať. Ak už čo to o Chile viete, tak budete veľmi dobre vedieť aj to, že chilský hot dog je vážne známy a každý kto je veľký labužník ho musí vyskúšať. Nie je to obyčajný párok v rožku poliaty kečupom alebo horčicou. Chile to celé ešte viac vyšperkovalo a v Domino Vám ho spravia skutočne vynikajúco. Vychýrená „A Vienesa“ (Hot dog) obsahuje samozrejme bagetu naplnenú komplet so všetkým čo si len viete (alebo neviete) predstaviť – praženica, hranolky, cibuľa, avokádo či paradajky a to nie je ešte na ňom posledná toppinka. Na tú používajú nekonečné množstvo variácií. Domáci tu často stoja v dlhých radoch, aby si jeden uchmatli, tu na adrese Agustinas 1016, ktorá je len 2 blogy od Plaza de Armas. O tom, že je to naozaj populárny podnik svedčí aj jeho úspešná dlhá história. Pôsobí od roku 1952!
Ďalšie reštaurácie, ktoré sa ocitli v TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a sú v Chile sú tieto: Ambrosia, 99, Osaka, De Patio.
Valparaiso:
Reštaurácia Oda Pacifico Chefgiovanni
Reštaurácia sa nachádza iba kúsok od domu Pabla Nerudu La Sebastiana, ktorá ponúka krásny výhľad na Valparaiso a okolie. Ak je krásne počasie, opýtajte sa na voľný stôl na terase. Špecializuje sa na morské plody, seafood, ako z oblasti zálivu, tak aj z pacifického pobrežia – ceviche, ryby, krevety a chobotnice sú topka.
Odporúčané podniky v Punta Arenas:
V Punta Arenas je mnoho výborných reštaurácií, ktoré Vám naservíruje výborne čerstvé morské plody, kráľovského kraba či šťavnaté jahňacie. Väčšina z nich je na ulici O'Higgins. Medzi naše obľúbené podniky patria nasledovné:
Kaviareň Café Inmigrante
Kaviareň je iba kúsok od nášho hotela Diego de Almagro je v tradičnom rustikálnom štýle. Kaviareň chorvátskych imigrantov, má jadranský nádych, doslova akoby ste sa ocitli v malej chorvátskej dedinke u starej mamy v obývačke. Obrovské kusy koláčov, torty, zmrzlinové poháre prípadne koktail alebo káva sú naozaj vynikajúce.
Reštaurácia Parilla Los Ganaderos
Táto famózna reštaurácia sa špecializuje predovšetkým na TOP jahňacie jedlá, ktoré budú piecť priamo v peci uprostred reštaurácie. Vôňa je neskutočná. Je to vychýrený podnik medzi miestnymi obyvateľmi. Je tu skvelý servis, domáca priateľská atmosféra, vynikajúce víno. Hovädzie steaky sú v top kvalite a ak ich nechcete zmeškať, určite je potrebné spraviť si rezerváciu vopred.
Damiana Elena Restaurante
Ak máte chuť na plody mora alebo niečo vegetariánske, tak určite zavítajte do reštaurácie Damiana Elena, kde sa im podarilo spojiť dva zvláštne prvky a to je elegancia a pocit domova. Už samotný vzhľad budovy napovie, že toto miesto bude tak trochu tradičné, má taký francúzsky šarm. Veľmi profesionálny a milý, anglicky hovoriaci personál. Zvláštnosťou je u nich fakt, že nemajú menu, ale čašník Vám povie aktuálne špeciality dňa a odporučí Vám k ním aj výborné vína. Reštaurácia je tak trochu skrytá, mimo centrum, ale stále v pešej dostupnosti na adrese Hernando de Magallanes 341, čo je len 1 km chôdze od Plaza Armas.
Mesita Grande
Mesita Grande na adrese O'Higgins 1001 je taktiež výborná, ak by ste dostali chuť na vynikajúcu pizzu priamo z pece (dostupné aj vegetariánske možnosti), majú rôzne druhy. Neformálne priateľské prostredie. Ste na Keto diéte? Mesita Grande drží krok s trendmi, siahnite po Keto pizza. Alebo zabudnite na diétu a dajte si Nutella pizza. Nepodávajú však iba pizzu. Ak máte chuť na čerstvý šalát či cestoviny (rôzne druhy), radi vyhovejú. V možnostiach je aj chutné jahňacie, kuracie, hovädzie mäso na spôsob barbeque.
El Fogon de Lano
Grill house na adrese 21 de mayo 1650, kde Vám pripravia vynikajúce jahňacie či hovädzie, vynikajúce šaláty a prílohy. Sladké dezerty. Všetko je tu chutné, šťavnaté a voňavé. Zapite s pivom Cerveza Austral alebo červeným chilským Cabernet Savignon Miguel Torres 2013. Rodinná, priateľská atmosféra.
Sotito´s
Reštaurácia Sotito´s sa nachádza na adrese O'Higgins 1138 a tu môžete ochutnať kráľovského kraba, ktorý je špecialitou v meste. Ak to bude možné, požiadajte o stôl na druhom poschodí pri oknách, z ktorých je výhľad na prístav.
Odporúčané podniky na Falklandoch:
Najlepšia reštaurácia mesta je vo Waterfront Boutique Hotel a druhá najlepšia je v Malvina House. Kraby tu na jedálničku nenájdete. Domáci jedia väčšinou jahňacinu.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
La Brigada
Toto je náš najobľúbenejší steak house v Buenos Aires. Legenda v hlavnom meste Argentíny, na rohu ulice San Telmo, kde Vám šéfkuchár Hugo Echevarrieta pripraví steaky, z ktorých chute a vône sa bude točiť hlava. Steaky sú tak mäkké, že by sa ich podarilo pokrájať aj lyžičkou. Kvalifikovaný personál Vám pomôže s výberom, tak že budete nadšený. Autentické old school miesto, kvalitné jedlo a neformálna rodinná a priateľská atmosféra dotvára vynikajúci dojem a garantuje gurmánsky zážitok.
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Boragó
Boragó bola zaradená medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V súčasnosti obsadzuje 5. priečku v tomto prestížnom rebríčku. Tejto chilskej reštaurácií na adrese Av. San José María Escrivá de Balaguer 5970 šéfuje jej Rodolfo Guzmán, ktorý je známy svojimi inovatívnymi technikami. Štýl varenia, dizajn podniku zlúčený s prírodnými materiálmi ponúka neuveriteľný zážitok. Minimalistické jedlá, ingrediencie pochádzajúce z malých farieb v Chile, ktoré nikde inde na svete nenájdete, spolupráca priamo s rybármi bez sprostredkovateľov zaručuje iba kvalitu. Boragó funguje od roku 2006 a vždy sa snaží byť úplne iné než ostatné reštaurácie. Vynikajúce tasting menu sa zapíše do Vašej pamäte. Sladké krevety, jemné jahňacie upečené na patagónsky spôsob al asador či ručne nazbierané bobule maqui.. Možnosti aj pre vegetariánov alebo vegánov k dispozícii iba musia byť nahlásené vopred. Rezervácie nutné vopred.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Chila
Reštaurácia patrí medzi najvychýrenejšie v Buenos Aires. Je orientovaná na sezónne jedlá (vždy 10 rozličných menu v každej sezóne), dôsledne vyberané ingrediencie, multikultúrne tradície a inovatívnu prezentáciu argentínskej kuchyne. Mladý a talentovaný šéfkuchár Bargero sa priučil kulinárskemu remeslu v Paríži, v reštaurácii Mirazur, ktorú The World´s Best vyhlásil za najlepšiu reštauráciu na svete. V roku 2016 sa vrátil do Argentíny, kde jeden rok strávil v Chila. Mal v pláne odísť do Moskvy a pokračovať v kariére tam, no nakoniec sa rozhodol prijať ponuku natrvalo pracovať pre túto reštauráciu ako šéfkuchár. Medzi najfamóznejšie chody patrí chutná ryba black hake na artichokoch a hovädzie mäsko marinované v jogurte a v tradičnej chimichurri, ale aj mnoho ďalších jedál, ktoré budú pripravovať pred Vašimi očami v kuchyni, ktorú prerobili a presklikli obrovským oknom v roku 2017.
Rezervovať