V cene zájazdu máte raňajky, ktoré sa podávajú v hoteli v ranných hodinách. Tie majú formu bufetového stolu, z ktorého si každý vyberie to svoje. Stravovať sa bude každý podľa svojej chuti a sprievodca Vám odporučí čo kde treba vyskúšať. Z domu si berte minimum potravín. Keď už, tak napríklad müsli tyčinky, čokoládu a pod., ktoré majte po prílete do Chile ešte nerozbalené nakoľko do krajiny je prísny zákaz doviesť radu potravín. Pre milovníkov mäsa, ale aj ovocia a zeleniny bude z čoho vyberať. Cena teplej stravy je podobná cenám v centre Bratislavy, resp. drahšia. Juhoamerická strava nie je príliš vzdialená európskej strave, čiže Vás nečaká žiadny stravovací šok. Veľa extra špecialít vid. pečené potkany v Barme či tučné húsenice na Sumatre neočakávajte. Odporúčame ochutnať stejky, jahňacinu, miestne pivo a milovníci vína si určite prídu na svoje.
Prečítajte si blog o Patagónii a jedle
Ak by sme mali zhrnúť gastronómiu Chile, tak je to kombinácia španielskej kuchyne a kuchyne domorodých obyvateľov, v ktorej používajú ingrediencie dovážane aj z Európy. Ako už napovie dlhé pobrežie krajiny, Chile bude mať v ponuke fantastické morské plody. Akonáhle sa ocitnete v hlavnom meste Santiago de Chile, navštívite Mercado Central, tak tu si ich môžete dosýta začať vychutnávať. Morské plody sú súčasťou mnohých receptov, od polievok po dezerty typu pastel de jaiba (krabí koláč). Taktiež chilské vína nie sú vo svete neznámou a ich výber je naozaj bohatý. Všadeprítomné sú napr. empanady, ktoré nám často nahradia rýchly obed počas intenzívneho programu. Empanada je plnené pečivo. Empanady majú rôzne plnky, mäsové, syrové, ovocné. Pečú sa v trúbe do zlatistá a do chrumkavá. Nielen v Peru, ale aj v Chile je populárny drink Pisco, ktorý sa pridáva aj do rôznych miešaných nápojov, ktoré spoznáte pod názvom pisco sour, pisco punch, piscola.
Na Veľkonočnom ostrove sú populárne ryby a chobotnice, a hlavne teda tie ryby! Odporúčaná reštaurácia na Veľkonočnom ostrove Haka Honu, Hanga Roa. Je to reštaurácia s priateľskou atmosférou pri pobreží, kde varia v skutku famózne. Nepatrí medzi najlacnejšie, no kvalita jedla, veľkosť porcie, do toho výborná poloha a to prostredie dookola. Oplatí sa! Odporúčame si vopred objednať stôl s výhľadom na oceán. Romantická večera a na zdravie pri zapadajúcom slnku nad Pacifikom! Zatiaľ sme nikdy neoľutovali.
Odporúčané reštaurácie v Santiago de Chile:
Barrica 94 - Odskočte si na výborný chilský steak a ochutnávku vína do Barrica 94 na adrese Barrio Bella Vista, ktorá je zaujímavou umeleckou štvrťou. Budete nadšený! Odporúčame slušné/formálne oblečenie. Príjemný personál, výborne jedlo, skvelé víno aj prevedenie. Zážitok alla BUBO.
Anna María Restaurante - Ak sa obyvatelia Santiaga zažiada po tradičnom domácom jedle, ktoré varia ešte ich staré mamy, zamieria do reštaurácie Ana Mariá na adrese Club Hípico 476. Interiér budí dojem, že ste sa u jednej chilskej starej mamy aj ocitli. Svetlo-žlté steny, drevený nábytok, obrazy slávnych návštevníkov, no ale to jedlo stojí za všetko. Úprava na tanieri, vôňa a chuť je naozaj prvotriedna. Veľmi dobrý výber na obedy. Reštaurácia patrí finančne do strednej triedy. Na prípitok zvoľte Jerez Sour (sherry) alebo Kir Ana Maria (vínovica) a ochutnajte prepelicu (špan. Codorniz), zajaca (špan. Conejo), prípadne plateada al horno (hovädzie)...budete to mať naozaj ako od babičky.
Confitería Torres - Ak by ste sa chceli preniesť do starého Santiaga cez jedlo, aj to je tu možné. Zamierte do Confitería Torres na adrese Av. Libertador Bernardo O'Higgins 1570. Najdlhšie pôsobiaca reštaurácia v meste, ktorá bola založená už v roku 1867. Mahagónové steny, na ktorých visia obrazy bývalých prezidentov, biele obrusy, elegantní čašníci. Toto je transport do minulosti. Odporúčame zájsť si sem napr. na obedy. Opýtajte sa na Presidente Barros. Burger, ktorý je pomenovaný po prezidentovi Barros Luco (1910-1915), ktorý ho tu jedával. Prípadne si dajte zákusok Torta de Hojarasca, ktorá je veľmi obľúbená medzi chilskými dezertami. Pridávajú sa do nej oriešky a kondenzované mlieko. Hovorí sa jej aj Mil Hojas, v preklade tisíce listov, nakoľko má niekoľko tenkých vrstiev poukladaných na sebe. Odporúčame aj Merengue Lucuma, tradičný chilský zákusok. Lucuma je druh ovocia, ktoré je veľmi známe napr. aj v Peru, kde sa označuje za „zlato Inkov“. Reštaurácia patrí finančne do strednej kategórie.
Dominó - Na úvod - Domino nie je reštaurácia. Je to skôr forma rýchleho občerstvenia, ale dávame aj tento podnik do Vášho vedomia. Možno sa budete chcieť počas dňa naozaj iba rýchlo niekde občerstviť a nebude sa Vám chcieť dlho stolovať. Ak už čo to o Chile viete, tak budete veľmi dobre vedieť aj to, že chilský hot dog je vážne známy a každý kto je veľký labužník ho musí vyskúšať. Nie je to obyčajný párok v rožku poliaty kečupom alebo horčicou. Chile to celé ešte viac vyšperkovalo a v Domino Vám ho spravia skutočne vynikajúco. Vychýrená „A Vienesa“ (Hot dog) obsahuje samozrejme bagetu naplnenú komplet so všetkým čo si len viete (alebo neviete) predstaviť – praženica, hranolky, cibuľa, avokádo či paradajky a to nie je ešte na ňom posledná toppinka. Na tú používajú nekonečné množstvo variácií. Domáci tu často stoja v dlhých radoch, aby si jeden uchmatli, tu na adrese Agustinas 1016, ktorá je len 2 blogy od Plaza de Armas. O tom, že je to naozaj populárny podnik svedčí aj jeho úspešná dlhá história. Pôsobí od roku 1952!
Ďalšie reštaurácie, ktoré sa ocitli v TOP 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky a sú v Chile sú tieto: Ambrosia, 99, Osaka, De Patio.
Valparaiso:
Reštaurácia Oda Pacifico Chefgiovanni - sa nachádza iba kúsok od domu Pabla Nerudu La Sebastiana, ktorá ponúka krásny výhľad na Valparaiso a okolie. Ak je krásne počasie, opýtajte sa na voľný stôl na terase. Špecializuje sa na morské plody, seafood, ako z oblasti zálivu, tak aj z pacifického pobrežia – ceviche, ryby, krevety a chobotnice sú topka.
Odporúčané podniky v Punta Arenas:
V Punta Arenas je mnoho výborných reštaurácií, ktoré Vám naservíruje výborne čerstvé morské plody, kráľovského kraba či šťavnaté jahňacie. Väčšina z nich je na ulici O'Higgins. Medzi naše obľúbené podniky patria nasledovné:
Kaviareň Café Inmigrante - je iba kúsok od nášho hotela Diego de Almagro je v tradičnom rustikálnom štýle. Kaviareň chorvátskych imigrantov, má jadranský nádych, doslova akoby ste sa ocitli v malej chorvátskej dedinke u starej mamy v obývačke. Obrovské kusy koláčov, torty, zmrzlinové poháre prípadne koktail alebo káva sú naozaj vynikajúce.
Reštaurácia Parilla Los Ganaderos - táto famózna reštaurácia sa špecializuje predovšetkým na TOP jahňacie jedlá, ktoré budú piecť priamo v peci uprostred reštaurácie. Vôňa je neskutočná. Je to vychýrený podnik medzi miestnymi obyvateľmi. Je tu skvelý servis, domáca priateľská atmosféra, vynikajúce víno. Hovädzie steaky sú v top kvalite a ak ich nechcete zmeškať, určite je potrebné spraviť si rezerváciu vopred.
Damiana Elena Restaurante - ak máte chuť na plody mora alebo niečo vegetariánske, tak určite zavítajte do reštaurácie Damiana Elena, kde sa im podarilo spojiť dva zvláštne prvky a to je elegancia a pocit domova. Už samotný vzhľad budovy napovie, že toto miesto bude tak trochu tradičné, má taký francúzsky šarm. Veľmi profesionálny a milý, anglicky hovoriaci personál. Zvláštnosťou je u nich fakt, že nemajú menu, ale čašník Vám povie aktuálne špeciality dňa a odporučí Vám k ním aj výborné vína. Reštaurácia je tak trochu skrytá, mimo centrum, ale stále v pešej dostupnosti na adrese Hernando de Magallanes 341, čo je len 1 km chôdze od Plaza Armas.
Mesita Grande - na adrese O'Higgins 1001 je taktiež výborná, ak by ste dostali chuť na vynikajúcu pizzu priamo z pece (dostupné aj vegetariánske možnosti), majú rôzne druhy. Neformálne priateľské prostredie. Ste na Keto diéte? Mesita Grande drží krok s trendmi, siahnite po Keto pizza. Alebo zabudnite na diétu a dajte si Nutella pizza. Nepodávajú však iba pizzu. Ak máte chuť na čerstvý šalát či cestoviny (rôzne druhy), radi vyhovejú. V možnostiach je aj chutné jahňacie, kuracie, hovädzie mäso na spôsob barbeque.
El Fogon de Lano - Grill house na adrese 21 de mayo 1650, kde Vám pripravia vynikajúce jahňacie či hovädzie, vynikajúce šaláty a prílohy. Sladké dezerty. Všetko je tu chutné, šťavnaté a voňavé. Zapite s pivom Cerveza Austral alebo červeným chilským Cabernet Savignon Miguel Torres 2013. Rodinná, priateľská atmosféra.
Sotito´s - Reštaurácia Sotito´s sa nachádza na adrese O'Higgins 1138 a tu môžete ochutnať kráľovského kraba, ktorý je špecialitou v meste. Ak to bude možné, požiadajte o stôl na druhom poschodí pri oknách, z ktorých je výhľad na prístav.
Gastronómia Argentíny
Na úvod si môžeme povedať, že v Argentíne pravdepodobne neschudnete. Argentína je známe skvelým jedlom a fantastickým vínom. Argentína = Asado. Asodo je spôsob prípravy jedla na grile a je to zároveň aj kus mäsa s rebrami, ktorý sa griluje, tira de asado. Týmto spôsobom sa pripravuje mnoho druhov mäsa, chorizo, klobásky, kuracie, dokonca aj zelenina atď. Cordero Patagonico je jahňacie mäso, pochádzajúce z Patagónie, a spôsob prípravy "al asador" znamená, že sa toto jahňa grilovalo v celku nad ohňom (býva to min. 4 hodiny) čím dosahuje skutočnú jemnosť. Napr. v takom El Calafate sa pripravuje pred reštauráciou, tam to môžete vidieť teda na živo, resp. v otvorenej/presklenej kuchyni, do ktorej vidíte z ulice. Z talianskeho kultúrneho dedičstva tu majú svoje miesto aj cestoviny. Kto nechce experimentovať, pochutná si napr. aj na tejto kuchyni. V Argentíne nechýbajú ani empanadas. Locro poznajú aj v iných latino krajinách a niekde ho pripravujú skôr ako hustú polievku. Prílohy k jedlu sú v Argentíne celkom rýchle a jednoduché. V jedálnom lístku budete mať na výber hranolky, varené zemiaky, zemiakovú kašu, tekvicové pyré, grilovanú zeleninu na spôsob asado a rôzne šaláty. Omáčky chimichurri (olivový olej, koreniny petržlen, oregano, cesnak, paprika, chili papričky, vinný ocot), salsa criolla (môže byť podobná ako chimichurri iba bude mať zeleninu navyše, cibuľku, papriku, paradajky), salsa golf, berenjenas en escabeche (berenjenas je baklažán, ktorý sa pripraví v marináde z vinného octu, olivového oleja atď.) ensalada criolla, chimichurri rojo, salsa tuco, všetko sú to omáčky, ktoré sa zvyčajne používajú pri príprave mäsa na spôsob asado. Pochúťky, ktoré by sme mohli skôr zaradiť ako ľahký snack než dezert, sú alfajor (dve sušienky okrúhleho tvaru spojené s krémom), ktoré pochádzajú zo španielskej Andalúzie a do Argentíny ich priniesli práve títo Španieli a tento recept sa rokmi už samozrejme trochu pozmenil. Medialunas (sladké croissanty), Bolas de Fraile (malé šišky plnené krémom), pastelitos (vyprážané koláčiky v tvare hviezdy, ktoré obsahujú plnku z ovocia quince)...Všetky tieto sladké pochúťky sa v Argentíne jedia s čajom maté alebo šálkou kávičky. Argentína má celosvetovo známe vinárske oblasti. Na Mendozu natrafíte nejeden krát. Ak nepohrdnete kvalitným vínom, tak v Argentíne si určite doprajte famózne červené víno Malbec alebo aj biele víno Torrontes. Torrontes je charakteristické pre severné oblasti krajiny. Čo sa týka piva, odporúčame Vám Quilmes (light). Ak ste už boli niekedy v Brazílii alebo sa do nej chystáte, tak Quilmes Vám bude pripomínať brazílske Skol alebo Brahma.
Odporúčané reštaurácie v El Calafate:
Parilla Mi Viejo - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1111, +542902 491 691. Je to reštaurácia strednej triedy, kde varia výborne. Moderná, čistá reštaurácia, ktorá nás zatiaľ nesklamala. Je možné, že sa sem vrátite aj druhý krát či už na obed alebo aj na večeru. Cez výklad vidno priamo do kuchyne, kde sa už zvŕta šéf-kuchár a čaruje tie najlepšie dobroty. Vôňa jahňacieho Vás zvábi dnu.
La Tablita - Cnel. Rosales 28, +542902 491 065. Reštaurácia kúsok mimo centra, ale v pešej dostupnosti. Ak hľadáte príjemnú neformálnu reštauráciu okolo ktorej sa neprehŕňa množstvo turistov, zájdite si sem. Samozrejme, aj tu grilujú mäsko pred Vašimi očami, no na výber je aj mnoho iného jedla vrátane cestovným či výborných šalátov. Chutný jedálny lístok, príjemný personál a čisté prostredie. BUBO odporúča vyskúšať toto tiež!
Isabel cocina al disco - reštaurácia na adrese Calle Perito Moreno 95, El Calafate +54 2902 48-9000. Reštaurácia, kde ochutnáte typické patagónske jedlo Cordero patagónico (jahňacie mäso na špeciálnej panvici). Poctivo navarené. Priateľská, neformálna atmosféra.
Casimiro Bigua - príjemne miesto na večeru s typickou argentínskou kuchyňou, so živou hudbou a ukážkou tanca (v sobotu).
Odporúčané bary v El Calafate:
Borge y Alvarez Resto Bar - Avenida Del Libertador Gral. San Martin 1015
Yeti Ice Bar - Avenida Del Libertador 1359
Odporúčané reštaurácie v Ushuaia:
Reštaurácia Kaupé - Kaupé patrí taktiež medzi obľúbené podniky. Vyskúšajte vynikajúceho kraba zabaleného v palacinke na šafranovej omáčke alebo citrónovú zmrzlinu v omáčke zo šampanského. Podávajú aj vynikajúce ryby, čerstvo ulovené, takisto aj kráľovské kraby. Široký výber vín, červených, bielych, šampanské a iné drinky. Príjemné prostredie, vynikajúci personál...to všetko na adrese v Ushuai Pres. Julio Argentino Roca 470.
Reštaurácia La Cantina de Fredd - tento podnik sa špecializuje na „Centollas“, obrie homáre, kraby a morské plody, seafood. Takisto majú výborné polievky a ryby všeobecne. Kraba, v 3 veľkostiach, vytiahnu z akvária podľa Vašej voľby. Ďalej postupujú s inštruktážou ako ho spracovať na tanieri (v cene) a k tomu všetkému výborné vína, ktorými je krajina tak známa. Kto nemá rad ryby či morské plody, tu si možno nevyberie. Každopádne reštauráciu je potrebné vopred kontaktovať kvôli rezervácii, pretože tu býva pravidelne plno.
Reštaurácia Kalma - je to vynikajúci argentínsky podnik, s domácou kuchyňou. Veľa ľudí tu chodí a objednáva si kraba, chobotnice alebo paellu, jemné, šťavnaté jedlo a takisto aj jahňacie. Majú tu výborné čokoládové koláče a aj zmrzlinu. Jedlo, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku chutí geniálne. Netreba ani zabúdať na dokonalý servis a profesionálnych príjemných čašníkov, ktorý sa vyznajú.
Odporúčané reštaurácie v Buenos Aires:
Tortoni - v Buenos Aires odporúčame navštíviť najstaršiu kaviareň mesta Tortoni. Argentínčania si prísne sledovali svoje prisťahovalecké vlny. Najviac imigrantov prichádzalo na konci 19. a začiatkom 20. storočia z Európy. Boli to najmä Taliani, Francúzi a Španieli. Práve kaviareň Tortoni, založená v roku 1858 francúzskym prisťahovalcom s menom Tuan je považovaná za najstaršiu kaviareň v celom Buenos Aires. Pán Tuan však kaviareň nepomenoval po sebe, ale po parížskej kaviarni toho istého mena, ktorá sa nachádza na Boulevard des Italiens v Paríži (kde sa často stretávala parížska elitná spoločnosť v 19. storočí). Kaviareň Tortoni sa nachádza na adrese 825 Avenida de Mayo - jednej z hlavných ulíc Buenos Aires, ktorá spája dve dôležité námestia, Námestie 25 Mája a Námestie Kongresu. V priebehu rokov navštívili kaviareň mnohí renomovaní ľudia, vrátane politikov Lisandra de la Torre a Marcelo Torcuato de Alvear a medzinárodných osobností ako Albert Einstein, Federico García Lorca, Hillary Clintonovej a Roberta Duvalla. V súčasnosti suterén funguje ako javisko pre umelcov jazzu a tanga a pre prezentáciu kníh a súťaží poézie. Kaviareň si zachovala výzdobu svojich prvých rokov, má knižnicu a v zadnej časti priestor na hranie biliardu, domino a kocky.
El Gaucho - v blízkom okolí Obelisku odporúčame argentínsku reštauráciu parrilla El Gaucho, kde pripravujú rôzne argentínske špeciality vrátane šťavnatých steakov. Prostredie je neformálne, reštaurácia je vyhľadávaná, čo je dobré znamenie. El Gaucho si môžete zvoliť v prípade obedu.
Sucre - ak nechcete opustiť Argentínu bez toho, aby ste nevyskúšali famózne hovädzie, tak zamierte do ďalšej reštaurácie SUCRE. V kuchyni šéfuje Gonzalo Sacot, pod vedením ktorého získala reštaurácia výborne ohlasy doma aj v zahraničí. Varia tradičné jedlo, no v spojení s luxusnou atmosférou reštaurácie, širokou ponukou domácich argentínskych vín, dokázali vytvoriť miesto, ktoré si každý zapamätá ako neobyčajné.
Elena - radi by ste si dali steak, kobe z argentínskeho hovädzieho? Nech sa páči, reštaurácia ELENA na adrese 1086/88 Buenos Aires AR-C AR, Posadas, C1011 ABB v hoteli FOUR SEASONS. Luxusné prostredie, elegantne vyrezaný nábytok, juhoamerický šmrnc tiež nesklame a garantuje gurmánsky zážitok.
Don Julio - všetko mäso pochádza z dobytka, ktorý sa prirodzene pasie na dedinských lúkach za mestom Buenos Aires. Mäso starostlivo uskladňujú a chladia 21 dní, aby dosiahlo požadovanú zrelosť. Potom grill majster reštaurácie Don Julio, prezývaný jednoducho Pepe, pečie pre hostí na tradičnom grile. Zahryznite sa do šťavnatého mäska a popíjajte pri tom Malbec. Majiteľ reštaurácie Pablo Rivero, otvoril toto miesto v roku 1999, keď mal iba 20 rokov a dodnes nedá dopustiť na bife de cuadril, zadné hovädzie (rump steak), ktoré patrí medzi jeho najobľúbenejšie jedlá. Reštaurácia sa nachádza v budove z 19. storočia a má rustikálny nádych. Prvý pohľad zavádza a prekvapí, že Don Julio patrí do TOP 5 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky podľa World´s Best, zároveň vyhrali súťaž Art of Hospitality Awards v roku 2018, takže rozhodne ju môžete vyskúšať.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.
Štýlové reštaurácie
Peumayén Ancestral
Skvelá reštaurácia, ktorá mixuje chute predkov Mapuche, Aimará a Rapa-Nui má veľký fanclub na Instagrame a preferujú ju aj BUBO klienti počas prestávky v Santiago de Chile. Gurmánsky zážitok vo vnútri reštaurácie či na malom útulnom krásnom patio v príjemnej atmosfére stojí za to. Starý dizajn, prvotriedne jedlo. Čaká na Vás jedinečný zážitok hneď po príchode na adresu Constitución 136. Profesionálny personál perfektne odhadne, ktoré chute skombinovať tak, že budete nadšený. A servírovanie? Z toho sa príjemne dvíha od údivu obočie. Reštaurácia pôsobí od roku 2013. Vegetariánske možnosti, morské plody, mäso, čilské vína a dokonca aj pisco. Môžete ochutnať lamu, jahňacie, konské mäso či čerstvého lososa.
Rezervovať
Najchutnejšie reštaurácie sveta
Boragó
Boragó bola zaradená medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V súčasnosti obsadzuje 5. priečku v tomto prestížnom rebríčku. Tejto chilskej reštaurácií na adrese Av. San José María Escrivá de Balaguer 5970 šéfuje jej Rodolfo Guzmán, ktorý je známy svojimi inovatívnymi technikami. Štýl varenia, dizajn podniku zlúčený s prírodnými materiálmi ponúka neuveriteľný zážitok. Minimalistické jedlá, ingrediencie pochádzajúce z malých farieb v Chile, ktoré nikde inde na svete nenájdete, spolupráca priamo s rybármi bez sprostredkovateľov zaručuje iba kvalitu. Boragó funguje od roku 2006 a vždy sa snaží byť úplne iné než ostatné reštaurácie. Vynikajúce tasting menu sa zapíše do Vašej pamäte. Sladké krevety, jemné jahňacie upečené na patagónsky spôsob al asador či ručne nazbierané bobule maqui.. Možnosti aj pre vegetariánov alebo vegánov k dispozícii iba musia byť nahlásené vopred. Rezervácie nutné vopred.
Rezervovať