Cesta do srdca vietnamského Pho

Cesta do srdca vietnamského Pho

Hneď od prvej misky vietnamskej pochúťky Pho som vedel, že sa zaraďuje medzi jedlá, ktoré som schopný jesť prakticky kedykoľvek. Po dôkladnom prejdení väčšiny krajiny som sa rozhodol zosumarizovať skúsenosti s týmito vietnamskými haluškami, ktoré dostanete prakticky na každom rohu a pritom sú vždy iné.

Čo je to vlastne pho? Pho je vietnamský výraz pre rezance. Pridáva sa k nim prívlastok podľa toho s čím rezance sú. Najbežnejšie typy sú pho bo (s hovädzím mäsom) a pho ga (s kuracím mäsom). Nejedná sa ale o rezance pražené, ale o jednoduchšie jedlo – o rezancovú polievku. Keď hovoríme o polievke tak nemáme na mysli malú misku ako človek dostane v slovenskej reštaurácii. Musíme si predstaviť poctivú porciu mäsa a rezancov v osem decovej miske, ktorá pokojne stačí ako jedno hlavné jedlo. Preto pho jeme paličkami a lyžicou. Paličkami po ázijsky naberáme rezance a lyžičkou ich pridržujeme zospodu aby nepadali späť do polievky a nešpliechali po celom stole.

Prečo je táto polievka tak špeciálna je ťažko vysvetliť, ak ju človek neochutnal Je to v praxi silný vývar z hovädzích kostí a chvosta, niekedy varený aj celý deň, ktorým sa zalejú ryžové rezance s mäsom a jarnou cibuľkou. Znie to jednoducho? Možno, ale každý vývar je iný a tak má pho inú chuť každý jeden krát keď ho ochutnáte na inom mieste.

Od regiónu k regiónu pritom k pho ponúkajú iné doplnky. Základné prídavky sú limetka a čili. Na severe dostane pho v takejto jednoduchej verzii. Čím sa ale presuniete južnejšie po Vietname, tým viac sa pridávajú rôzne iné prísady – klíčky, bylinky, mäta a šalát. Ja osobne preferujem hovädzí variant – pho bo – a pridávam si vždy limetku a čili. Nie je ale čili ako čili. Vo Vietname ho majú výborné. So slovenskými verziami sa nedá ani porovnať. K dispozícii sú väčšinou čerstvé čili papričky, čili omáčka z papričiek a cesnaku, alebo ideálne papričky nakladané spolu s cesnakom do octu. Táto kombinácia dodáva pho naozaj delikátnu pikantnosť, ktorú u nás človek len tak nedosiahne.

Pho je pritom jedlo jednoduché, lacné a dostupné. Dokonca si trúfnem povedať, že to najlepšie nedostanete v luxusnej reštaurácii, ale vonku na ulici. V dobrých reštauráciách majú tendenciu dávať do pho kvalitnejšie mäso, ktoré je kratšie varené. Často to potom skončí tak, že mäso je tvrdé, keďže hovädzina chce čas. Na druhú stranu je to v konečnom dôsledku aj škoda pekného mäsa, ktoré by sa dalo šikovne využiť na iné jedlá. Rôzne turistické podniky ani nestojí za reč spomínať, tam dostanete mäso nedovarené, niekedy o konzistencii žuvačky a slabý vývar.

Na ulici je ale situácia opačná. Teta na rohu vám do misky naberie smutné studené rezance, posype ich mäsom, ktoré vyzerá na prvý pohlaď pokútne a všetko to zaleje vývarom z kotlíka, ktorý ste pokladali za smetiak. Sadnete si na drobnú pouličnú stoličku a s nedôverou sa zahladíte na číru polievku. Prvá myšlienka je či ste mali ozaj dobrý nápad. Potom si poviete že veď polievkou sa neotrávite a aj tak to stojí len 1,5 eura. Keď však ochutnáte zistíte, že pani na rohu dobre vie čo robí. Vývar je silný akoby v ňom dva dni ležala celá krava, mäso aj keď nie najlepšie, je úplne mäkké a chutné a rezance sú akurát nerozvarené a vôbec sa nelepia a nemotajú. Potom vám možno napadne, že toto môže práve byť práve tá najlepšia polievka akú ste kedy mali.

Pho je vietnamský fast food, hotovú ju máte za pár minút. Na chladnejšom sever Vás zahreje, v horúčavách juhu Vám zasa pomôže vyrovnať sa s teplom. Ak si ju prichutíte limetkou, tak dostane jemne sladkastú kyselkavú príchuť, ktorá je pre našinca ozajstným prekvapením. Ak ste milovníkom pikantného, určite si do nej dajte papričky, ideálne aj s cesnakom. Ten vo Vietname nie je tak aromatický ako u nás, ale skvele dopĺňa chuť vietnamského čili. Ani sa nenazdáte a bude Vám tiecť z nosa bez toho aby ste si uvedomili, že je polievka príliš pikantná.

Ak niekedy navštívite Vietnam, tak pho skrátka musíte vyskúšaťIdeálne pekne na ulici na malej modrej plastovej stoličke ako ten malý miestny skútrista, ktorý sa Vám pokúšal pred minútou predať prehliadku mesta za 5 dolárov. Ak si netrúfnete na pouličné vývarovne tak nájdite jednoduchú reštauráciu. Najlepšie takú, kde je cena okolo 35-40 000 dongov (1,5 eura) a predavač hovorí anglicky len yes a no. Vychutnajte si jednu z najlepších polievok aké Ázia ponúka! Srdce pho totižto nebije medzi uniformovanými čašníkmi luxusných reštaurácii, ale medzi pestrými stánkami pouličných predavačov v uliciach vietnamskych miest.

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 115

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

6831
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.