Tipy na New York - desať miest úplne zadarmo

Tipy na New York - desať miest úplne zadarmo

Mesto miest. New York je mesto, o ktorom sa hovorí, že si ho buď zamilujete, alebo ho budete nenávidieť. Že nikdy nespí a prejsť ho peši by trvalo viac ako 100 dní. Neodškriepiteľne to je mesto plné života, kultúry a modernej histórie a ponúka množstvo zaujímavých miest, ktoré musíte vidieť. Samozrejme, pri mnohých si siahnete hlboko do vrecka, keďže New York nie je lacnou záležitosťou. Mnoho topov mesta si však viete pozrieť úplne zadarmo.

New York Počasie

zamračené

zamračené

19°C

Predpoveď 03.May

Východ slnka 05:51

Západ slnka 19:54

New York je nielen sídlom mrakodrapov a svetoznámych pamiatok, ale aj miesto plné zelene, výhľadov, zaujímavostí a ulovených zážitkov z kategórie “raz za život”. A to aj v prípade obmedzeného rozpočtu či času.

Dobre pripravená prehliadka tých najdôležitejších častí, ktoré prechádzame na našich zájazdoch, umožní nazrieť do ruchu najrušnejšieho amerického mesta a prejsť v obmedzenom čase pohodlne to najpodstatnejšie. Čo všetko však vidieť, ak máte v New Yorku viac dní a nechcete zruinovať svoj bankový účet?

Pripravili sme prehľad miest, ktoré môžete v meste navštíviť bez toho, aby ste museli platiť vstupné. V New Yorku sa, jednoznačne, nebudete nikdy nudiť.

Panoráma newyorského Central Parku.

Panoráma newyorského Central Parku.

1. Central Park #

Rozsiahly mestský park sústredený v strede mesta New York. Taký je Central Park, zrejme najznámejší mestský park na svete, ktorý ponúka návštevníkom obrovské množstvo zelene, jazierok, fontán, mostov, prechádzok, piknikov a množstvo aktivít.

Ide o ideálne miesto na oddych a relaxáciu v rámci rušného mesta. Počas pekného počasia sa môžete pridať k ľuďom oddychujúcim na tráve, sledovať pouličných umelcov, obdivovať panorámu mrakodrapov, alebo sa len prechádzať po parku a objavovať jeho zákutia. Poteší vás neuveriteľné množstvo zlatých veveričiek a úžasný mix zábavy a oddychu. Pokochať sa môžete aj Hotelom Plaza, ktorý preslávil Kevin McAllister.

Samozrejme, pri vstupe do Central Parku neplatíte žiadne vstupné, iba sa sem dopravíte metrom a zadarmo pochodíte celý park. Ak vás chytí hlad, môžete tu v jednom z mnohých stánkov ochutnať aj typický americký hotdog.

Dolný Manhattan a slávny Brooklyn Bridge.

Dolný Manhattan a slávny Brooklyn Bridge.

2. Brooklyn Bridge #

Ikonická mostná konštrukcia, ktorá spája mestské časti Manhattan a Brooklyn. Môžete ju prejsť peši a počas prechádzky si vychutnať nádherný výhľad na panorámu mesta vrátane Sochy slobody a East River.

Prechádzate sa po najznámejšom a najikonickejšom meste východu USA, pod vami premávajú typické žlté taxíky či školské autobusy a vy sa cítite bezpečne. A to vďaka zábradliam a celkovej konštrukcii Brooklynského mosta, ktorý vám z každého uhla príde iný už len kvôli výhľadom.

Ak túžite po jedinečných fotkách bez ľudí, odporúčame si privstať a prejsť sa cez Brooklynský most pri východe slnka. Nech už sa ním prejdete v akomkoľvek čase, máte záruku, že nezaplatíte za jedinečný zážitok ani dolár.

3. High Line #

Jedinečný park postavený na opustenej nadzemnej železnici uprostred Manhattanu – deväť metrov nad ňou. Starú trať pretransformovali na promenádu s nádhernými výhľadmi na mesto.

Odporúčame prechádzku pomedzi kvetinové záhony či aktuálne umelecké inštalácie, sochy a výstavy. Alebo si oddýchnite na lavičke a vychutnajte si príjemnú atmosféru takéhoto zákutia uprostred metropoly.

Zastaňte a pozrite sa do širokých mestských ulíc, kde sa vysoké mrakodrapy striedajú s typickými staršími budovami oranžovej či sýtočervenej farby. Tu ulovíte zábery ako z pohľadnice. Trať sa začína v blízkosti zvláštnej budovy The Vessel, pri ktorej sa akosi nevieme zhodnúť, či je krásnym skvostom alebo škaredým gýčom.

4. Staten Island Ferry #

Staten Island Ferry je trajektová služba, ktorá je pre všetkých cestujúcich k dispozícii úplne zadarmo. Viete sa tak bez platenia dostať do štvrte Staten Island, ktorú mnoho turistov obchádza. New York však nie je len Manhattan a určite treba ísť aj sem.

Počas plavby sa preplavíte okolo Sochy slobody a môžete si vychutnať úchvatný výhľad na panorámu Manhattanu a New Yorku celkovo. Nemusíte sa ani veľmi časovo prispôsobovať, trajekt premáva každý deň a počas celého dňa. Cez rannú a večernú špičku dokonca každých 15 až 20 minút, a po zvyšné časy každých 30 minút.

Staten Island Ferry sa odveziete zadarmo.
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

5. Grand Central Terminal #

Nádherná historická železničná stanica, ktorá je zároveň jednou z hlavných atrakcií mesta.

Jej hlavná sála je považovaná za architektonický skvost a aj vďaka tomu sa často objavuje v rôznych známych filmoch. Jej návšteva stojí za to.

Navyše, stanica Grand Central Terminal je aj živým centrom s obchodmi, reštauráciami a dočasnými galériami. Presvetlený a luxusný interiér stanice vás dostane a bude ďalším zážitkom zadarmo.

6. New York Public Library #

Kultúrne dedičstvo s rozsiahlymi knižnicami a nádhernými miestnosťami slúžiacimi na čítanie.

Nachádza sa na slávnej 5th Avenue, iba kúsok od Grand Central Terminal a cestu k nej vám ukáže Library Way - chodník slávnych citátov o literatúre a čítaní. V knižnici si môžete vychutnať jej neskutočnú atmosféru a obdivovať historickú architektúru.

V okolí knižnice New York Public Library hľadajte mnoho sôch. Neďaleko (na newyorské pomery) sa nachádza aj Empire State Building ponúkajúca jednu z najkrajších vyhliadok na New York.

Jedna z najznámejších verejných knižníc.
Foto: Shutterstock

7. Bryant Park #

Stále ostávame v bezprostrednej blízkosti knižnice. Malý verejný park v blízkosti 5th Avenue s ňou totiž priamo susedí. Hostí rôzne podujatia, koncerty a premietania počas celého roka.

V Bryant Parku si môžete posedieť, relaxovať, obdivovať okolité zelené plochy a vychutnávať si atmosféru parku v strede rušného mesta.

Počas zimy tu je rozložené aj klzisko a vianočné trhy s domáci a umeleckými výrobkami. V lete sem zájdite na príjmené večerné kino. Ďalší z parkov, ktoré sa oplatí navštíviť a nezaplatíte ani dolár.

8. National Museum of the American Indian #

Národné múzeum amerických Indiánov je zamerané na kultúru a dedičstvo pôvodných obyvateľov Nového sveta. Ponúka nielen bohatú zbierku arfetaktov, ale tiež umeleckých diel a fotografií.

Navyše, múzeum tiež často organizuje rôzne výstavy, podujatia a prezentácie. Jeho návštevou získate hlbší pohľad do histórie, tradícií, umenia a spôsobu života rôznych pôvodných kmeňov.

Ide taktiež o zážitok z kategórie zadarmo, ktorý vás prenesie niekoľko storočí do minulosti.

9. Roosevelt Island Tramway #

V tomto prípade hovoríme o lanovke v New Yorku, ktorá spája Manhattan s ostrovom Roosevelt Island uprostred East River. Počas jazdy sa vám naskytnú krásne výhľady na mesto a premávku pod vami.

Priamo z Roosevelt Island sa potom môžete pokochať ďalšími ikonickými panoramatickými výhľadmi na Manhattan. Ostrov je pomerne malý, má šírku len 240 metrov, no predstavuje pokojné útočisko uprostred mesta.

Pozor - lanovka síce nie je zadarmo, no na jazdu použijete svoju klasickú metro kartu. Pokiaľ teda máte zakúpenú napríklad týždňovú „električenku“, v cene je už aj preprava lanovkou.

10. The Bronx Zoo #

Zoo v Bronxe patrí medzi najväčšie a najstaršie zoologické záhrady v USA. Nielen pre svoju veľkosť a rozmanitosť, ale aj zameranie na ochranu ohrozených druhov z nej robí skutočne výnimočnú zoologickú záhradu.

Je tiež známa svojimi modernými a dobre navrhnutými expozíciami, ktoré poskytujú zvieratám ich prirodzené prostredie a pre návštevníkov aj vzdelávacie programy.

Pozor - zoo ponúka vstup zadarmo pre všetkých iba každú stredu. A lístky si musíte rezervovať niekoľko dní vopred.

Extra BUBO tip: Coney Island. Slávne pobrežné letovisko a rekreačné útočisko nachádzajúce sa v južnej časti Brooklynu. Ide o miesto s bohatou históriou a plážovou atmosférou. Ponúka tiež mnoho zábavy skutočne pre všetky vekové skupiny.

Oblasť Coney Island si stále zachováva časť svojho historického pôvabu, no s modernou zábavou. Nájdete tam napríklad ikonický Luna Park - zábavný park s množstvom atrakcií a horských dráh. Slávna drevená pomenáda - Boardwalk - je ideálnym miestom na prechádzku s výhľadom na oceán.

Coney Island so známym Luna Parkom.
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

Pokiaľ vaša návšteva New Yorku padá na Deň nezávislosti (4.7.), príďte sa určite pozrieť na slávnu celonárodnú súťaž v jedení hotdogov, ktorú organizuje legendárna reštaurácia Nathan's Famous.

Návšteva mesta New York je jednoznačne nezabudnuteľným zážitkom plným dobrodružstva a objavovania. Aj keď je NYC známy ako drahé mesto, existuje mnoho skvelých atrakcií a miest, ktoré môžete navštíviť úplne zadarmo.

Poďte si s nami pozrieť New York:

Pozrite si celý prehľad zájazdov do USA.

Od prechádzok po ikonických lokalitách, ako sú Central Park a Brooklyn Bridge, cez kultúrne inštitúcie ako New York Public Library či rozprávkový výhľad z High Line Parku.

New York vám ponúka možnosť objaviť fascinujúce miesta aj s nižším rozpočtom. Nezabudnite začleniť tieto miesta do svojho zoznamu, ich návštevou si toto fascinujúce mesto užijete skutočne naplno.

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 801

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2475 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

2954 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7582 8332€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.