Ako chutí Mexiko?

Ako chutí Mexiko?

Gurmánske zážitky (nielen) na Yucatane. Čo ochutnať na cestách po Mexiku? Aké jedlá vám odporúčame? Vyberte sa na chutné spoznávanie krajiny, ktorá sa vám dostane hlboko pod kožu! Čo je to Papadzules a ako chutí Cochinita Pibil? Pripravujeme pre Vás ešte jeden a rozsiahlejší prehľad nekonečnej mexickej gastronómie. Toto je iba začiatok.

Smerujete do Mexika a rozmýšľate, čo tam ako prvé ochutnáte? Stredná Amerika dala svetu kukuricu, rajčiny, čokoládu, avokádo, fazuľu, guavu, papáju či čili papričky. Tacos, burrito, guacamole, nachos...už možno dávno poznáte, aj tak vás mexická kuchyňa v Mexiku prekvapí. Mnohí ju označujú za najlepší zážitok celej dovolenky. Veď je v každom regióne veľmi rozmanitá.

Pýtate sa, že či v Mexiku nájdete medzinárodné jedlá? Áno aj nie. Treba však povedať, že drvivá väčšina imigrantov prišla práve do hlavného mesta, Mexico City. Samozrejme, každý by očakával, že práve toto mesto bude akési epicentrum rôznorodej gastronómie vďaka multikultúre. To môže, ale aj nemusí byť pravda. Ak by ste hľadali zahraničnú gastronómiu (či už reštaurácie, ale špecializované obchody na potraviny), určite také podniky existujú, ale sú limitované. Je to možno práve kvôli tomu, že tieto exotické jedlá nižšia vrstva obyvateľstva nevyhľadáva. Ak by na takéto jedlo niekto dostal chuť, to bude skôr niekto kto pochádza z vyššej vrstvy. Práve tu sa reštaurácie so špičkovým jedlom z Európy veľmi dobre uchytili. Na druhej strane jedlo z USA, sa orientuje skôr na burgre, pizzu či hot dog. Napriek pomerne malého zastúpenia imigrantov z Japonska sa z japonskej kuchyne uchytilo sushi, do ktorého však prešli mexické ingrediencie, a tak objavíte sushi s avokádom a mangom (ako aj na Slovensku), podávané s čili-sójovou omáčkou.

V Mexiku neschudnete, ale nelámte si tým hlavu. Miestnu gastronómiu si vychutnáte!
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Mexická kuchyňa má tri základné zložky: kukuricu (maíz), fazuľu (frijoles) a papričky (chiles). Aj najväčší gurmáni budú nadšení, aké skvelé a rozmanité jedlá a nápoje dokážu Mexičania z týchto zdanlivo nesúrodých surovín pripraviť. V každom prípade sa najskôr pripravte na čili a feferónky. Ak nemáte radi štipľavé, tak si zapamätajte otázku "Pica poco?" /:pika poko/, čo v slovenčine znamená "Štípe to (jedlo) málo?" Najznámejšou omáčkou v Mexiku je čokoládové pikantné mole, ktorá sa podáva s mäsom a tortillami, tzv. enchiladas. Jedlá ako Enchiladas de Mole, vajíčkové Juevos Rancheros, polievky Sopa Azteca, Sopa de Lima, Taco de Cochinita sú v krajine preslávene. Rovnako je na tom miestne pivo (španielsky cerveza) Corona a národný nápoj tequila (vyberajte zo štátu Jalisco). Keď ste v Mexiku ochutnať treba aj mezcal, pulque či margaritu. Zvedavci môžu siahnuť aj netradičnej michelade, čo je pivo so soľou, chilli, limetkou s rajčinovou príchuťou. Z nealkoholických nápojov odporúčame horchatu (z mlieka, ryže, vanilky a škorice), s ktorou sa Vám bude možno veľmi dobre brzdiť napr. pikantná chuť jedla.

Odporúčame stiahnuť si čítačku na QR kódy do svojho mobilu. Mnoho reštaurácii takto sprístupňuje svoje menu namiesto papierovej podoby. Tu Vám prinášame zoznam, čo určite musíte na svojej dovolenke na Yucatáne, v Cancúne či Playa del Carmen ochutnať.

Chilaquiles - skvelý štart do nového dňa #

Základ poctivého Chilaquiles tvoria tortilly ošmahnuté na ohni. Potom sú namáčané v zelenej salse. Pridáva sa mäso, zelenina, vajíčka, fazuľka a syr. Vrch je ozdobený avokádom, koriandrom a červenou cibuľkou. Energetická nádielka Chilaquiles Vás naštartuje do nového dňa tak ako sa patrí. Aj takto môžu vyzerať Vaše prvé raňajky v Mexiku, ktoré pôjdete vybehať na pyramídy či vyplávať do mora. Ak nemáte radi pikantné, požiadate chilaquiles na green salse (red salsa je totižto štipľavejšia) a budú Vám chutiť určite geniálne. Chilaquiles majú po celom Mexiku mnoho verzií, ale tie správne by nemali plávať vo svojej omáčke. Nemajú byť príliš rozmočené a nemali by byť ani príliš chrumkavé. Musím sa priznať, že toto je moje najobľúbenejšie mexické jedlo a najlepšie chilaquiles, ktoré som doteraz jedla, mi pripravili v reštaurácii Cuna v hoteli Wayan Mundo Imperial v Méride. Nielenže chutilo famózne, ale dali sme si ho v nádhernej reštaurácii na terase tohto luxusného ekologického hotela, ktorý ako prvý v Méride získal Leed certifikáciu. Skvelý gurmánsky zážitok na unikátnom mieste plnom prirodzenej zelene.

Huevos Rancheros - ďalšia možnosť skvelých raňajok #

Prvé ráno v Mexiku a rozmýšľate, čo si dať na raňajky? Bez váhania odporúčam aj Huevos Rancheros. Raňajky šampiónov, takto ich prezývajú, obsahujú na dne taniera tortillu, na nej sú vajíčka pripravené formou volského oka a fazuľová omáčka resp. popučené fazuľky. To je poliate paradajkovou omáčkou, smotanou a salsou. Niektorí kuchári do jedla pridávajú ešte kúsky mäsa. Pred podávaním sa Huevos Rancheros ozdobí avokádom, postrúhaným syrom, koriandrom a takto pripravené už môže podávať hladnému Slovákovi. Príborom zamierite najprv na žĺtka. Tie sa po dotyku s nožom rozlejú po celom tanieri. Úsmev na tvári, prvé ranné lúče a na Vašom tanieri sa doslova začnú "diať veci". Vyzerá to ako zmes všetkého možného. Jedlo chutí a vonia fantasticky. Ranná pochúťka vhodná pre každého gurmána.

Queso relleno - jedlo, ktoré neštípe #

Medzi populárne jedlá v Mexiku patrí queso relleno, ktoré sa pripravuje zo syra Edam. Jedná sa v podstate o syrovú rolku, ktorá je naplnená hovädzím mäsom (môžete však natrafiť aj na bravčové), hrozienok, mandlí, papriky, olív a cibule a je ochutená zmesou lokálneho korenia. Jedlo neštípe. Rolka je poliata omáčkou, ktorú volajú K´ool, ktorá sa pripravuje zo slepačieho vývaru, trochu masti a múky. To je na záver poliate s trochou paradajkovej omáčky a ozdobené hrozienkami a olivami. Tradične sa k nemu podávajú ešte čerstvé tortily. Na Queso Relleno si môžete zájsť do hociktorej reštaurácie s tradičnými receptami. Nám chutilo napr. v dedine Izamal na Yucatáne, v reštaurácii pri miestnom slávnom kláštore, ktorá sa volá Los Arcos. Napriek jednoduchému stolovaniu a cenovo výhodným jedlám, tu vôbec nevaria zle. Za krátky čas máte svoju porciu queso relleno na stole. Vôňa sa nesie priestorom a slnkom zaliate tortily už vábia na prvé sústo... Jednoduchý a pritom stále úchvatný moment. Vyskúšali sme ho mnohokrát a vždy nám skvelo chutilo.

Papadzules - jedlo, ktoré neštípe #

Papadzules, pochádza z Yucatánu. Pozostáva z vajíčok a tortíl a obľúbi si ho asi takmer každý. Je vhodné skôr na raňajky, ale určite Vás zasýti aj na obed. Toto jedlo má pôvod ešte u Mayov. Na stole môžete očakávať porciu 4 kúskov tortilly, ktoré sú naplnené vajíčkovou plnkou a poliate omáčkou. Tá sa pripravuje z tekvicových semiačok a epazote (bylinka). Papadzules nájdete takmer v každej tradičnej reštaurácii na svojej ceste po Yucatáne. Ak naň natrafíte, určite vyskúšajte. Jedlo neštípe. Papadzules patrí medzi mojich obľúbencov, na ktoré v Mexiku nikdy nedám dopustiť. Chutia výborne a dodajú energiu. Ak sa zastavíte v Méride, tak ich vyskúšajte napr. v reštaurácii La Prospe del Xtup, ktorá sa nachádza 3 bloky od hlavného námestia a katedrály. Má príjemne vonkajšie sedenie na terase. La Prspe del Xtup robí tak trochu konkurenciu ospevovanej reštaurácii La Chaya Maya, ktorá láka turistov iba kúsok neďaleko, na druhej ulici. Ak máte v Méride viac času, môžete navštíviť obe. Varia výborne a papadzules všade chutí na jednotku.

Relleno Negro - čierne, chutné, voňavé #

Relleno Negro svojím vzhľadom nikoho nezvábi, no vedzte, že stojí za to. Do čierna sfarbená porcia jedla s vajíčkom na prvý pohľad neveští nič dobré, no opak je pravdou. Výdatná porcia relleno negro obsahuje kus kuracieho alebo morčacieho mäska s vajíčkom na tvrdo a omáčkou, ktorá je pripravená z čili a byliniek. Práve tieto koreniny spôsobili čierne sfarbenie omáčky, podľa ktorej dostalo jedlo svoj názov „negro“. Je to neštipľavé, zaujímavé, chutné a zároveň aj pomerne sýte. Nakoľko je sýte, tak s dezertom počkajte, pretože Vám už možno neostane naň miesto. My sme ho vyskúšali na mnohých miestach na Yucatáne, nakoľko je typické práve pre tento región. Ak sa napr. zastavíte v mexickej dedine Izamal, ktorá bola ako prvá zapísaná na zozname Pueblo Magico (magické mexické dedinky) vďaka svojej unikátnej architektúre, žltým fasádam domov a kláštoru (navštívil ho aj Ján Pavol II., ktorý má na nádvorí pamätnú sochu), tak môžete navštíviť neďalekú reštauráciu Zamna. Otvorená terasa, čerstvý vzduch, veľa svetla, slušná obsluha...nemusíte si potrpieť na formálne oblečenie a cítite sa tu vítaný. V rohu reštaurácie je piecka, kde Vám mexická babička pripravuje čerstvé tortily, ktoré už o malú chvíľu budú servírovať k Vášmu hlavnému chodu, relleno negro. Pozorovanie prípravy tortíl, fotky a potom dobrú chuť!

Cochinita Pibil #

Cochinita Pibil patrí medzi najtradičnejšie jedla z Mexika, ktorých pôvod siaha tu, na Yucatánsky polostrov. Dlho som o ňom vedela, no nikdy som ho nejedla. Až na poslednej dovolenke v Mexiku som sa odhodlala zahryznúť do jemnej plnky, ktorá sa pripravuje z bravčového mäsa. Napriek tomu, že tradícia je tradícia a treba skúšať všetko, neľutujem svoje rozhodnutie, no úprimne, druhý krát si ho nevyberiem. Ak Vám neprekáža chuť a vôňa bravčového, tak cochinita pibil Vám môže chutiť. Zvoľte si ho však skôr v ten deň, kedy máte ľahké raňajky a večeru, nakoľko toto jedlo je dosť sýte. Potom hor sa do ulíc spoznávať mesto a páliť zjedene kalórie. Bravčové mäso do tohto receptu sa vopred marinuje v omáčke z achiote, cesnaku a pomarančovej šťave. Potom sa pomaly pečie. Keď je mäso upečené, tak ho „potŕhajú“ vidličkou na malé kúsky. Servíruje sa s tortilami, tak ako asi takmer všetko, a s trochu zeleniny. Pre jedlo je charakteristický jeho červený resp. oranžový vzhľad a ten spôsobuje práve achiote, ktoré sa pridáva do marinády.

Fajitas - minútkové jedlá #

Fajitas si predstavte ako rýchle "minútkové jedlá", ktoré v Mexiku vedia pripraviť naozaj dokonalo. Práve fajitas ja osobne na cestách v Mexiku zbožňujem. Môžu byť kuracie alebo hovädzie a ja osobne preferujem tie hovädzie. Mäsko sa jednoducho nakrája na pásiky a opečie na oleji s nakrájanou cibuľkou a paprikou. K tomu sa pridá korenie a voda a jedlo sa dusí niekoľko minút. Konzumuje sa s tortilami. Fajitas sú populárne hlavne v tej oblasti Mexika, ktorá susedí s Texasom. V celom tomto regióne sa fajitas objavujú na prvom mieste zoznamu Tex-Mex gastronomických zážitkov. Do dnešných čias si fajitas vytvorilo mnoho variácii a okrem kuracieho či hovädzieho mäsa sú na výber napr. aj krevety, rôzne druhy zeleniny. Každopádne určite Vám ich naservírujú s ingredienciami ako šalát, smotana, syr, paradajky a guacamole. Nájdete ich, samozrejme, aj tu na Yucatáne.

Gurmánske zážitky

Gurmánske zážitky

Najlepšie reštaurácie sveta, ale aj gurmánske špeciality, na ktoré…

Zobraziť

Gordita - tučko na tanieri #

Slovo Gordita pochádza zo španielčiny a preklad do slovenčiny je „malý tučko“. Gordita si v Mexiku môžete objednať ako predjedlo k svojmu obedu. Je to v podstate hrubšia kukuričná tortila, ktorá sa vypražila do zlatista a následne sa z nej odsal olej. Je chrumkavá. Spraví sa zárez a naplní sa plnkou z bravčového mäsa, syru, fazuliek a kaktusu nopal. Podáva sa so zeleninou, salsou a s guacamole. Gorditas si môžete dopriať aj na streetfood. Niekde ich robia aj na sladko - tam sa do tortilly pridá cukor, ovocie a šľahačka. Tradičná plnka však býva práve chicharón (bravčové), ale nájdete aj kuraciu plnku alebo plnku z hovädzieho mäsa. Gorditas robia aj bez oleja a to tak, že do pripraveného cesta najprv zatlačia plnku a následne to opečú. To je celé. Chutí to výborne a v Mexiku to odporúčame jednoznačne vyskúšať.

Salbutes - poobedný snack #

Ak si v Mexiku vyberiete tzv. salbute, očakávajte, že Vám prinesú tri tortily s plnkou. Podobajú sa na tacos, ale nejde o to isté. Od Tacos sa líšia v tom, že tortilla na salbute sa smaží. Salbute má pôvod u Mayov. Tieto tortilly bývajú naplnené mäsom (kuracie alebo morčacie), ktoré bolo uvarené/opečené a potrhané na menšie kúsky. Ďalej sa k ním pridáva šalát, avokádo a pokrájaná červená cibuľka. K jedlu sa servíruje štipľavá salsa. Tú si zvolíte podľa svojej chute. Salbute sa väčšinou konzumuje poobede alebo až k večeru. Môžete ich nájsť v takmer každom streetfood stánku alebo aj reštaurácii. Panuchos bude niečo podobné - cesto je plnené čiernymi fazuľkami.

Sopa de Lima - aztécka polievka s limetkou #

Ak ste prišli na Yucatán, tak rozhodne ochutnajte Sopa de lima. Je to tradičná domáca polievka. Kurací vývar, do ktorého sa pridávajú aj paradajky, paprika, cibuľka, cesnak. Je dochutená oreganom a tymianom. Hlavnou hviezdou tohto taniera je však limetka, preto taký názov, a taktiež nechýbajú ani plávajúce kúsky opečenej tortily a mäsa (kuracie/morčacie). Historici sa domnievajú, že táto polievka pravdepodobne siaha ešte do čias Mayov. Ak prídete do mesta Mérida, môžete si ju dopriať v našich dvoch obľúbených reštauráciách - La Chaya Maya alebo u ich konkurencii La Prospe del Xtup. Na oboch miestach dostanete túto skvelú polievku vynikajúco pripravenú, takže toto si určite nenechajte ujsť.

Mexická kávička Carajillo #

Carajillo považujeme za taký "after dinner koktail" z kávy. Je typický pre španielsky hovoriace krajiny, no každá takáto destinácia má svoj tajný tip na likér, ktorý sa do kávy pridáva. V Mexiku to je Licor 43. Je to likér, ktorý pochádza zo Španielska a je vyrobený z citrusu a vanilky. Názov likéru 43 reprezentuje počet ingrediencií, z ktorých sa vyrába. Ak sa zmieša s kávou a kockami ľadu, tak Vám budú servírovať carajillo. Nový gurmánsky zážitok a teda zaujímavá variácia kávy v horúcom Mexiku.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1591

Mohlo by Vás zaujímať

Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Netradičné zážitky na ceste Mexikom Blog

Blog Netradičné zážitky na ceste Mexikom

Mexiko je obrovská krajina a cestovanie po nej je vskutku zaujímavé. Stretnete sa s úsekmi, kde sú kilometre a kilometre ničoho. Žiadne osídlenie…

Noemi Mikleová 14 min. čítania
Kartely v Mexiku Blog

Blog Kartely v Mexiku

Drogy, kartely, prestrelky a narkobaróni. Negatíva, ktoré sa spájajú v očiach mnohých ľudí v súvislosti s inak nádherným Mexikom. Aj dnes nájdeme x…

Noemi Mikleová 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4439
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3853
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Mexiko


náročnosť

15 dní

Trvanie

5164
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.