Jet lag - ako bojovať proti nočnej more cestovateľov?

Jet lag - ako bojovať proti nočnej more cestovateľov?

Autorom blogu je Adriana Molnárová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Jet lag? To určite poznáte. Letíte s BUBO na zájazd a najbližších minimálne sedem hodín strávite v lietadle. Ak cestujete v rámci Európy alebo do Afriky, vaše telo ostáva prakticky v rovnakom režime. Čo však ak vás čaká cesta do iného časového pásma? Pripravili ste sa na to? Cestujete s BUBO na západ a nasledujete slnko alebo idete proti času na východ? Ako na časový posun pripraviť deti a čo robiť, aby ste si nastavili svoj biologický režim poriadne? O tom, čo je to jet lag, čo ho spôsobuje a ako sa mu čo najefektívnejšie vyhnúť, si prečítajte z pera najscestovanejších Slovákov. Tu sú naše rady a tipy.

Obsah

    Čo je to jet lag?

    Čo je to jet lag? #

    Jet lag alebo pásmová choroba (lekársky termín desynchronóza) je súhrnný názov pre druh dočasnej poruchy spánku, ktorá je reakciou na cestovanie medzi časovými pásmami. Naše telo má prirodzene vyvinutý cyklus spánku a bdenia, ktorý je spojený so vzorcami svetla a tmy v našom prirodzenom prostredí. Tento cyklus, nazývaný cirkadiánny rytmus, ovplyvňuje mnoho telesných procesov, vrátane telesnej teploty a hladiny hormónov.

    Keďže cestovanie medzi časovými pásmami mení neprirodzene vzorce svetla a tmy v našom prostredí, môže to narušiť rytmus nášho tela. Časový posun sa nemusí zdať významný, ak preletíte len 3 či 4 časové pásma, ale často stačí na ovplyvnenie cyklu spánku a bdenia tela.

    Napríklad ak letíte na Blízky východ, trebárs do Dubaja a nastavíte si budíček o 7.00 h ráno, vaše telo bude stále bežať v našom centrálnom európskom čase, kde je len 5.00 h ráno. Je to síce pomerne zanedbateľný časový rozdiel, no telo ho už rozozná. O to zložitejšia úloha čaká vaše telo, ak sa musí vyrovnať s časovými pásmami, kde je tento rozdiel sedem, osem, deväť a viac hodín.

    Vaše vnútorné hodiny vám môžu robiť problémy.
    Foto: archív — BUBO

    Prečo jet lag?

    Termín "jet lag" vznikol v súvislosti s rozvojom rýchlej leteckej dopravy. Keď sa v polovici 20. storočia začali využívať prúdové lietadlá na pravidelné lety na dlhé vzdialenosti, ľudia si všimli, že po prekonaní viacerých časových pásiem za krátky čas sa u nich objavujú nepríjemné fyzické a psychické problémy.

    • Jet: Toto slovo odkazuje na prúdové lietadlá, ktoré umožnili rýchle cestovanie na veľké vzdialenosti.
    • Lag: Tento výraz znamená oneskorenie alebo meškanie.

    Spojením týchto dvoch slov vznikol termín "jet lag", ktorý presne vystihuje podstatu tohto javu – oneskorenie alebo meškanie našich vnútorných biologických hodín po rýchlej zmene časového pásma.

    Jet lag z pohľadu medicíny #

    Vnútorné hodiny ľudského organizmu sídlia v časti mozgového tkaniva zvaného hypotalamus. Práve tu sa tvorí spánkový hormón melatonín. Vylučovanie melatonínu počas dňa potláča slnečné žiarenie, ktoré dopadá na sietnicu ľudského oka. S príchodom súmraku vo večerných hodinách, naopak, dochádza k zvýšenej tvorbe tohto hormónu, ktorý je zodpovedný za kvalitu spánku.

    Ľudské telo si časom zvykne na neustále striedanie dňa a noci, čo sa prejaví aj v pravidelnej sekrécii melatonínu. Problém teda nastáva, keď sa posunieme o niekoľko časových pásiem inam. Organizmu potom nejakú dobu trvá, než sa prenastaví podľa nového denného režimu. Prechodný zmätok biologických hodín sa prejaví poruchami spánku a bdenia.

    Jedinci cestujúci na východ majú problém večer zaspať a ráno vstať. Cestovatelia letiaci na západ od Európy, naopak, pociťujú ospalosť vo večerných hodinách a ráno sa veľmi skoro budia. Príznaky jet lagu sa však líšia a závažnosť tejto dočasnej choroby je zvyčajne výrazne ovplyvnená dĺžkou a smerom letu. Veľkú rolu hrá rôzna schopnosť adaptácie biologických hodín každého z nás. Podstatný je tiež vek a fyzická zdatnosť cestovateľa. Starší jedinci majú častejšie väčší problém s adaptáciou na nové časové pásmo ako mladšia generácia.

    Okrem porúch spánkového cyklu sa pásmová choroba prejavuje tiež znížením telesných a duševných schopností, únavou, bolesťami hlavy, podráždenosťou, vznikom depresií či zažívacími ťažkosťami a nechutenstvom. Stav je, našťastie, prechodný. Biologické hodiny sa totiž behom niekoľkých dní prispôsobia novým podmienkam.

    Na to, ako veľa lietam, som mal len dvakrát v živote horší jet lag – v roku 2002 sa mi podarilo po prílete na Nový Zéland zaspať na obed v autobuse. Vytuhol som ako kameň. Ľuboš Fellner

    Časové pásma. V Európe či Afrike sú rozdiely minimálne, so zvyškom sveta už to tak nie je.

    Časové pásma. V Európe či Afrike sú rozdiely minimálne, so zvyškom sveta už to tak nie je.

    Faktory vytvárajúce jet lag

    Faktory vytvárajúce jet lag #

    Smer cesty: Keďže prirodzený cyklus biologických hodín prekračuje 24 hodín, je oveľa pohodlnejšie predlžovať deň ako ho skracovať. Preto je ľahšie cestovať na západ ako na východ. Nedávna štúdia ukázala, že ak cestujete na východ, má to na váš spánok škodlivejší vplyv ako cesta na západ. Skúmali sa aj únava cestujúceho a celková nálada. Cestovanie na západ vykázalo lepšie hodnoty ako cestovanie na východ, kde sa prejavy jet lagu prehĺbili.

    Počet prekročených časových pásiem: Čím väčší je počet prekročených časových pásiem, tým viac je ovplyvnený cirkadiánny režim. Ďalším faktorom, ktorý zvyšuje únavu, je dĺžka cesty. V ďalšej nedávnej štúdii sa zistila priama súvislosť medzi subjektívnym hodnotením jet lagu a vzdialenosťou preletenou počas letu. Čím ďalej človek letí, tým je pravdepodobnosť, že bude mať jet lag, väčšia. S tým súvisí aj horší spánok a negatívne reakcie tela v dôsledku zmeny prostredia.

    Najextrémnejší časový posun sveta:

    Našli by ste ho na ostrove Kiribati. Oproti nultému poludníku (greenwichskému času) je tu až 14-hodinový časový posun! Ide o jedinú krajinu sveta nachádzajúcu sa v časovej zóne GMT +14. Pozrite si priložené video.

    Stratený spánok počas cesty: Ak cestujete do finálnej destinácie v noci, tak máte najväčšiu pravdepodobnosť, že váš spánkový režim bude narušený, keďže vaše telo si neoddýchne tak dobre, ako keby ste spali vo svojej posteli. Skvelým spôsobom, ako telo oklamať, je zakúpiť si letenku v triede business class, kde máte možnosť cestovať oveľa komfortnejšie. Do finálnej destinácie sa viete dostať oddýchnutí, keďže sedadlá v tejto triede sa dajú úplne sklopiť, a tak viete aj v lietadle simulovať posteľný spánok. Symptómy jet lagu však nezmiznú, kým sa cirkadiánny rytmus nezosynchronizuje v danej destinácii - v tomto prípade to však bude otázka len zopár hodín.

    Idiosynkratická znášanlivosť: Tolerancia k poruche cirkadiánneho rytmu sa líši medzi jednotlivcami a znižuje sa s vekom. S pribúdajúcim vekom a rôznymi anamnézami je preto aj prechod do inej časovej zóny a naladenie svojho biologického rytmu náročnejšie.

    Prispôsobenie sa svetlu: Pre opätovné nastavenie cirkadiánneho rytmu je veľmi dôležitá expozícia svetla v danej destinácii - teda to, ako rýchlo sa cestujúci adaptuje na nový režim. Ovplyvňuje ju množstvo náhodných faktorov, tým najdôležitejším je úroveň aktivity cestujúceho. V princípe platí, že cestujúci má prekonať únavu, ak je práve vo finálnej destinácii deň a, naopak, potrebuje sa upokojiť a pokúsiť sa čím skôr zaspať, ak príde večer alebo v noci.

    10 tipov, ako prekonať jet lag

    Desať tipov, ako prekonať jet lag #

    Jet lag zažíva mnoho BUBO klientov a existuje hneď niekoľko spôsobov, ako sa môžete pokúsiť prejsť rýchlejšie a s menšími príznakmi do nového časového pásma. Pamätajte, že vaše telo sa nakoniec prispôsobí novému časovému pásmu, ale ak ste cestujete do danej destinácie nakrátko alebo sa vyžaduje, aby ste boli schopní veľkého výkonu čím skôr po prílete, tieto tipy môžu byť pre vás užitočné.

    1. Rýchle prispôsobenie sa novému časovému pásmu #

    Keď doletíte do svojej destinácie, skúste čo najrýchlejšie zabudnúť na staré časové pásmo. Vaša technológia pravdepodobne automaticky aktualizuje hodiny, ale ak máte manuálne nastavené hodinky alebo cestovné hodiny, nastavte si ich na nový čas hneď po prílete. Príznaky jet lagu sú oveľa viac znateľné vo vašej finálnej destinácii, ak budete naďalej jesť a spať podľa starého časového pásma. Preto, aj keď to vaše telo nevyžaduje, najedzte sa choďte spať podľa času v destinácii.

    Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

    2. Upravte čas svojho spánku #

    Uistite sa, že spíte vtedy, keď je to najvhodnejšie pre váš nový rozvrh. Váš let môže byť vo vzduchu počas nočného času vašej destinácie, takže sa skúste vyspať počas letu. Zoznam vecí, ktoré vám pomôžu odpočinúť si v lietadle, zahŕňa:

    • slúchadlá s adaptívnym potláčaním hluku,
    • biely šum,
    • masku na oči,
    • štuple do uší,
    • pohodlné oblečenie a obuv do lietadla,
    • cestovné vankúšiky a prikrývky.

    Určite sa vyhnite nutkaniu zdriemnuť si, ak priletíte do destinácie, kde je ešte deň. Ak si pospíte v lietadle, môže to sťažiť váš neskorší spánok.

    3 fotografie

    Pohodlie v lietadle

    3. Doprajte si luxus #

    Vďaka našim dlhoročným skúsenostiam v BUBO vieme, že naši klienti zvládajú cestovanie do iných časových pásiem lepšie, ak si priplatia za letenku v triede business class či premium economy. Priestor na klasických sedadlách v lietadle je totiž vždy obmedzený a letecká spoločnosť vám nikdy nevie zaručiť, kto si k vám prisadne, preto môže byť dostatočný priestor na odpočinok v klasickej economy triede problémom.

    Čo tak si dopriať trošku luxusu a mať nielen skvelý servis, výborné jedlo, tie najlepšie drinky, ale aj dostatok miesta na nohy a plne sklápajúce sedadlo? Pohodlný vankúšik, teplá deka a prostriedky na večernú” hygienu sú samozrejmosťou. Tak sa nehanbite a doprajte si luxus aj vy.

    Letíte na Nový Zéland, Havaj, do Patagónie, Ria či na Filipíny? Čím dlhší let do danej destinácie, tým viac oceníte to, že ste si zakúpili business class s BUBO. Vo finálnej destinácii vystúpite ako prví a ešte k tomu budete poriadne oddýchnutí – a to je najlepší spôsob, ako začať vašu vysnívanú dovolenku v BUBO.

    Ak si doprajete luxus, budete časový posun znášať lepšie.
    Foto: Nikola Deckous — BUBO

    4. Voda, voda, voda! #

    Dlhé lety môžu spôsobiť dehydratáciu. Nechcete piť, lebo vám voda v lietadle nechutí, nesmädí vás, ba dokonca chcete znížiť príjem vody počas letu len kvôli tomu, že sa chcete vyhnúť chodeniu na toaletu. Nabudúce sa zamyslite a prehodnoťte túto voľbu. Správna hydratácia môže pomôcť zvládať príznaky jet lagu a únavy z cestovania. Preto noste so sebou prázdnu fľašu na vodu cez letiskovú kontrolu a naplňte ju, keď ste v termináli.

    Môžete si tiež kúpiť vodu v termináli alebo o ňu požiadať personál na palube lietadla. Voda je pre vás rovnako nachystaná aj v lietadlových mini kuchynkách, stačí si len po ňu ísť. A nezabudnite pokračovať v dostatočnej hydratácii aj po prílete do vašej destinácie.

    5. Hra svetla #

    Jet lag prerušuje váš vnútorný rytmus čiastočne preto, že vaše vystavenie svetlu sa mení, keď cestujete a meníte časové pásma. Aj keď sa aerolinky snažia simulovať deň a noc osvetlením v lietadle, nie vždy to vyjde a vy aj zaspíte. Ak je v lietadle tma, tak vypnite ten film a skúste si namiesto toho zapnúť na obrazovke pred vami relaxačnú hudbu a zatvoriť oči. Ak je v lietadle svetlo, tak sa bude podávať jedlo, prípadne je to už čas, kedy by ste mali byť hore aj vy.

    Vstávajte skôr, odostrite závesy a vystavte sa rannému svetlu - to vám pomôže keď cestujete na východ. Optimálne je preto aspoň týždeň pred cestou nastavovať budík na o dve hodiny skorší čas ako zvyčajne. Naopak, ak cestujete na západ, mali by ste vstávať neskôr, prípadne posunúť svoj odchod do postele aspoň o dve hodiny. Predĺžite si tým deň a vaše telo bude lepšie pripravené na dlhší deň”, ktorý na vás čaká na západ od Európy, napríklad na zájazde v USA.

    Tip, ako sa vyhnúť jet lagu:

    Cestujte viac po Európe a nebojte sa Afriky! Či budete ochutnávať víno vo vinárstve u Stinga, užívať si africké safari v exotickej Masai Mara, liezť na najvyššie sopečné pohorie Portugalska na Azorských ostrovoch, raftovať na Zambezi pod Viktoriinými vodopádmi, piť sladký mätový čaj s berbermi na Sahare, guľovať sa v Grónsku, objavovať exotické etiópske kmene či užívať si tie najlepšie michelinky na pobreží Francúzska... Stále to viete spraviť bez toho, aby ste mali nepríjemné príznaky z jet lagu. Aj napriek tomu, že v lietadle strávite viac času, dostanete sa do destinácie, ktorá nemení čas vašich vnútorných hodín. Pozrite si naše zájazdy v Afrike.

    Pri niektorých výhľadoch sa zaspáva naozaj ťažko. Pohľad z lietadla na Maldivy.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    6. Kofeínový a teínový nápoj #

    Konzumácia kofeínu nevylieči jet lag, ale môže byť nástrojom, ktorý vám pomôže zostať bdelý a sústredený počas dňa. Jedna štúdia zistila, že 300 miligramov kofeínu s pomalým uvoľňovaním zlepšilo bdelosť u tých cestujúcich, ktorí leteli na východ.

    Káva, čaj, niektoré sladené sýtené nápoje, energetické nápoje a dokonca aj určitý druh čokolády obsahujú kofeín a teín. Nezabudnite, že spomenuté nápoje a pochutiny zvyčajne obsahujú aj cukor a vy budete mať po ich požití väčší nával energie aj vďaka nemu.

    Uistite sa, že mierne alebo úplne vylúčite kofeín a teín popoludní a večer pred príchodom do destinácie. Nechcete mať predsa ťažkosti so spánkom len kvôli tomu, lebo ste neodolali dvojitému espressu či silnému sladenému čiernemu čaju.

    7. Ako si usteliete, tak budete spať #

    Uistite sa, že je vaša hotelová izba uprataná, posteľ dostatočne pohodlná a viete v nej zaspať. Tu je niekoľko tipov, ako si zaspávanie urýchliť a spríjemniť:

    • Skontrolujte termostat v miestnosti, aby ste sa presvedčili, že ho môžete nastaviť na vami preferovanú nočnú teplotu – v Spojených štátoch si dajte pozor na nastavenie správneho čísla, používajú tu stupnicu Fahrenheit.
    • Dajte si večerný strečing. Ponaťahujte si svoje končatiny a chrbát. Stačí aj päť minút, vaše telo vám za to poďakuje.
    • Zatiahnite závesy – čím väčšia tma v izbe je, tým rýchlejšie začne vaše telo produkovať melatonín, a tým rýchlejšie zaspíte. Väčšina štvor- a päť hviezdičkových hotelov musí spĺňať štandardy aj v tomto smere a do svojich hotelových izieb umiestňujú zatemňovacie závesy, ktoré by nemali prepustiť ani jeden slnečný lúč.
    • Uistite sa, že počas toho, ako budete spať, nehrozia žiadne telefonáty, prípadne nie sú v miestnosti hodiny, ktoré by svietili a pípali. Vypnite si mobilné dáta, wifi a telefón nastavte na tichý mód. Ak je to nutné, vyveste aj hotelový telefón.
    • Zabaľte si so sebou pohodlie z domova, aby sa vám lepšie spalo. Ak spíte s malým vankúšikom, zbaľte ho so sebou do príručnej batožiny. Ak s ventilátorom, skúste nájsť malý cestovný, ktorý viete preniesť do krajiny, kam letíte. Ak zaspávate pri hudbe, tak si nezabudnite stiahnuť svoj obľúbený playlist a vziať slúchadlá.
    • Prineste si čokoľvek malé, čo vám spraví radosť a upokojí vás - rodinná fotografia, obľúbená prikrývka alebo voňavý krém... Drobnosti, ktoré vám pomôžu rýchlejšie zaspať.

    8. Vyskúšajte melatonín #

    Vaše telo prirodzene produkuje melatonín, aby vyvolalo ospalosť a aby vás prinútilo ísť do postele. Vedeli ste, že melatonín si viete kúpiť aj v ktorejkoľvek lekárni ako dostupný výživový doplnok?

    Môžete zvážiť jeho použite práve večer, tesne predtým, ako pôjdete do postele v destinácii, kde vás jet lag zastihol. Ak vaše telo ešte nie je pripravené na spánok, užijete tabletku podľa príbalového letáku. Môžete ho dokonca užívať aj v skorých ranných hodinách, keď ste sa prebudili a pritom je stále noc – tento variant zvyčajne platí pri cestovaní na západ.

    Rovnako sa odporúča jeho užitie v lietadle v čase, kedy sa zhasnú svetlá. Aby ste sa vyhli nežiaducim vedľajším účinkom, neužívajte viac ako 5 mg melatonínu v jednej dávke.

    9. Lieky sú na to, aby nám pomohli #

    Ak zvyčajne užívate lieky proti nespavosti, počas zájazdu sa ich nemusíte vzdať. Porozprávajte sa so svojím všeobecným lekárom o tom, či vám môžu tieto lieky pomôcť v boji s jet lagom. Užívanie liekov na spánok vám vie umožniť viac kvalitnejšieho odpočinku počas nočných hodín, keď sa stále prispôsobujete novému miestu a času.

    Tiež môžete zvážiť užívanie týchto liekov počas cesty do finálnej destinácie. Majte ale na pamäti, že lieky na spánok majú vedľajšie účinky, takže s lekárom diskutujte o výhodách a nevýhodách tohto riešenia. Lieky na spánok môžu (ale nemusia) znižovať denné príznaky jet lagu podľa aktuálnych vedeckých štúdií.

    10. Cestujte s tými najlepšími! #

    My v BUBO máme viac ako 30-ročné skúsenosti s lietaním do celého sveta, a preto máme aj tie najlepšie triky na zvládanie časového posunu. Váš program na zájazde je prispôsobený namieru tomu, aby ste sa čo najskôr a najrýchlejšie nastavili na nové časové pásmo. Lety, prehliadky miest a presuny – všetko je vopred zabezpečené a zorganizované tak, aby ste to s nami zvládli.

    Naši sprievodcovia školení v BUBO Cestovateľskej Akadémii poznajú tie najefektívnejšie triky, ako vášmu telu pomôcť vyrovnať sa s aktuálnym časovým pásmom. Cestujete na zájazd s cestovnou kanceláriou, ktorá vypravila do celého sveta a všetkých časových zón najviac klientov spomedzi všetkých cestovných kancelárií na Slovensku a v ČR. Ak chcete teda limitovať príznaky jet lagu, cestujte s nami. Cestujte s BUBO!

    Užitočné cestovateľské rady sme spísali aj v blogoch:

    Cestovanie do iného časového pásma s deťmi

    Čo ak cestujem do iného časového pásma s deťmi? #

    Cestovanie s deťmi môže byť náročné, najmä keď sa do tejto rovnice pridá jet lag. Svoje o tom vie aj výkonný riaditeľ BUBO, Ľuboš Fellner.

    3 fotografie

    Na cestách s deťmi

    „Pamätám si, ako sme s rodinou cestovali do San Diega (Kalifornie), bolo to ešte v časoch, kedy som mal malé deti, mali tak 6 a 8 rokov. Dospelý človek nemá taký problém prispôsobiť sa novému času, ale čo to malé dieťa? Vtedy som na to akosi ani nemyslel a hneď v prvú noc, čo sme dorazili, sa deti zobudili o druhej hodine v noci. Boli už čerstvé a vyspané. Tak som si povedal, že to využijeme a pôjdeme na výlet. Nasadli sme do auta a vydali sa do mexickej Tijuany. Bola to parádna jazda, dali sme si dobré jedlo a úsmev na tvári mi stuhol až vo chvíli, keď sme sa vracali nazad do Štátov. Keďže bolo ráno, všetci Mexičania išli do roboty a ja som s deťmi skončil v niekoľkokilometrovej kolóne. Trvalo viac ako dve a pol hodiny kým sme sa dostali cez hranice. Vtedy to sranda nebola, teraz už na to spomínam s láskou."

    Dnes už, našťastie, existuje niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť minimalizovať vplyv pásmovej choroby na vaše dieťa. Tu je zopár tipov:

    • Prispôsobte spánkový režim pred cestou: Začnite postupne posúvať čas spánku a bdenia dieťaťa už niekoľko dní pred odletom. Ak letíte na východ, choďte spať o niečo skôr, ak na západ, o niečo neskôr.
    • Vyberte vhodný čas letu: Ak je to možné, plánujte let tak, aby sa zhodoval s obvyklým spánkovým režimom vášho dieťaťa. Nočné lety môžu byť výhodné, pretože deti môžu počas letu spať.
    • Udržujte počas letu pravidelný režim: Snažte sa udržiavať v lietadle podobný režim ako doma. Kŕmte dieťa v obvyklých časoch, čítajte mu pred spaním. A, ak je to možné, nechajte ho spať v čase, kedy by zvyčajne spalo doma.
    • Vystavujte dieťa svetlu: Po prílete do destinácie vystavujte dieťa prirodzenému svetlu. Ranné slnko môže pomôcť nastaviť jeho vnútorné hodiny.
    • Prispôsobenie sa môže trvať dlhšie, preto využite každý deň na maximum! Ak má vaše dieťa aj napriek pokročilej hodine energiu, nechajte ho hore o hodinu dlhšie - mrzutosť pri zaspávaní nepomôže ani vám, ani jemu. Postupne sa jeho vnútorné hodiny nastavia na miestny čas.

    Lietajte do iného pásma ako tím BUBO!

    Lietajte do iného pásma ako tím BUBO! #

    Tisíce nalietaných hodín do celého sveta. Naši sprievodcovia, manažéri, no aj vrcholové vedenie, vedia, ako sa čo najrýchlejšie vyrovnať s posunom tela do iného časového pásma. Nižšie nájdete rady od našich skúsených kolegov z tímu BUBO.

    Matej Bučko, HR manažér: „U mňa je to otázka pohybu. Ako nadšený športovec viem, že pravidelný pohyb zlepšuje spánkový režim a adaptáciu na zmeny časových pásiem. Po prílete mi fyzická aktivita, napríklad krátky beh alebo strečing, pomôžu rýchlejšie obnoviť energiu a synchronizovať vnútorné hodiny. Takže sa väčšinou “nastavím“ tým, že si zabehám.“

    Veronika Hulíková, sprievodkyňa: „Ja som doma u protinožcov, keďže často lietam na zájazdy do Austrálie a na Nový Zéland. Keď letím na zájazd, tak na jet lag nemám priestor a ani čas, keďže musím od prvej minúty, čo pristanem, byť v pracovnom tempe. O to horšie zvládam, keď sa vrátim domov, keď mám viac-menej voľno a je jedno, kedy spím a kedy som hore. Na náš slovenský čas si zvyknem tak po týždni.“

    Ľuboš Fellner, CEO: „Ja som ten typ človeka, že keď niekam cestujem, tak nepremýšľam nad problémami a takisto nepremýšľam ani nad jet lagom. Mám taktiku, že keď priletím do danej destinácie, tak sa musí moje telo prispôsobiť danému času, takže zostávam do 20.00 - 21.00 h hore, a potom idem spať. Zaspím hneď, pretože som unavený a väčšinou spím až do rána. Čo si pamätám, tak len dvakrát som mal horší jet lag – v roku 2002 sa mi podarilo po prílete na Nový Zéland zaspať na obed v autobuse. Vytuhol som ako kameň. Keď som sa vrátil z Kuby, tak som si užil jet lag zase doma a nevedel som spávať. Mám pocit, že ten jet lag je horší s pribúdajúcimi rokmi. Starý človek zvláda zle jet lag, ale, na druhej strane, zase lepšie dlhé presuny.“

    Jiří Jobánek, manažér vízového oddelenia: „Při cestě do destinace se klasicky snažím vydržet co nejdéle vzhůru. Při cestě zpátky domů jsem naposled, když jsem se vrátil z USA, pil pivo s kamarádem do druhé hodiny do rána u ohně a jet lag byl na další den pryč.“

    Michal Čičmanec, sprievodca: „Jet lag, ktorý nás na cestách neustále sprevádza, je jav, ktorý je pomerne ľahko zvládnuteľný. Disciplína je kľúčová najmä v tom, kedy pôjdete spať, koľko kofeínu vypijete, či požijete alkoholické nápoje atď. Často prílet do destinácie býva v popoludňajších hodinách, keď už môže byť v našej domovskej krajine hlboká noc, a vtedy nastáva najväčší problém - či si zdriemnuť. Neodporúčam si ísť ľahnúť ani na krátkych 20 minút, posteľ vás nebude chcieť “pustiť” a o to horšie sa vám bude v noci zaspávať, a lepšie to nebude ani so vstávaním ráno. Ideálny čas ísť spať je niekedy po 23.00 h. Možno to znie vyčerpávajúco, ale lepšie sa adaptujete na časový posun a budete kvalitnejšie pripravení na lovenie zážitkov.“

    Marek Melúch, destinačný manažér Ázie: Pri cestovaní do vzdialených krajín sa každý z cestovateľov stretne alebo stretol s jet lagom. Pri mojich cestách po prílete do destinácie zväčša s jet lagom problém nemám a rýchlo sa nastavím na lokálny čas. Základom je ísť spať vtedy, kedy je človek naučený aj doma. Aj v prípade ak cestujem do krajiny viac ako 20 - 24 hodín a doletím po obede, tak počkám až do úplného večera a na druhý deň som nastavený na lokálny čas. S jet lagom sa však najčastejšie stretávam po návrate domov z danej destinácie. Pokiaľ je časový posun viac ako 6-8 hodín, tak vtedy to cítim a 2-3 dni po zájazde zvyknem byť unavený. Najlepší liek na boj proti jet lagu doma je vypiť s kamarátmi 6 pív, porozprávať zážiťky a padnúť "mŕtvy" do postele. Telo sa zresetuje, nastaví na domáci čas a na druhý deň som v plnej sile. Tento recept mám overený a vždy ho poctivo praktizujem po návrate z ďalekých ciest. Z mojej osobnej skúsenosti je jet lag horší keď cestujem späť domov zo západu ako z východu." 

    Natália Kapinová, sprievodkyňa: „Mojou destináciou býva často Južná Amerika, čo je posun času od štyroch do osem hodín (mínus). Nezáleží na tom, aká som unavená po dlhej ceste cez Atlantik, alebo kedy večer idem spať, okolo 3.00 - 4.00 h ráno sa zobudím a som hore. Pre sprievodcu to nie je ani taká nevýhoda, aspoň sa pripravím na to, čo nás dnes so skupinou lovcov zážitkov čáká. Týmto smerom sa mi režim do 2-3 dní napraví a na prípadné ranné prípravy sa musím už s nevôľou budiť. Smerom domov to býva niekedy náročnejšie. Letí sa zvyčajne na noc a ja, bohužiaľ, nepatrím medzi ľudí, ktorí ľahko kdekoľvek zaspia, takže keď priletím do Viedne, som veľmi unavená. Stalo sa mi, že som spala do štvrtej poobede druhého dňa. Veľmi ťažko sa mi potom naprával režim. Ďalší deň sa mi nedarilo zaspať do piatej rána, a takto to pokračovalo ešte 4-5 dní. Skúsenosťami som zistila, že aj napriek tomu, akí sme unavení a spali by sme dlho, treba si nastaviť budík na normálnu hodinu, povedzme o 8.00 h. Záleží, kto ma aké povinnosti a snažiť sa čo najskôr zaradiť do nášho času. Mne veľmi pomáha pri boji s jet lagom aj melatonín alebo, klasicky, mlieko s medom.“

    Tomáš Hušek, riaditeľ produkcie: Ako sa vyhnúť jet lagu? Na to existuje veľmi jednoduchá odpoveď - cestujte v business class tak ako ja s mojou rodinou. Nestrácate čas, pretože do destinácie prídete hneď odpočinutí, pripravení loviť nové zážitky. Zároveň našim klientom odporúčam priplatiť si naše najlepšie hotely. Komu by ste dopriali tento nadštandardný luxus, ak nie sami sebe? "

    Cirkadiánny rytmus a jeho dôležitosť v živote

    Nastavte si svoje vnútorné hodiny poriadne aj v bežný deň! #

    Poďme si to pekne rozobrať od začiatku – aj keď je možno pre vás termín cirkadiánny rytmus španielskou dedinou, určite ste už niekedy počuli slovné spojenie biologický rytmus. Ako názov napovedá, ide o prirodzený rytmus nášho tela. Predstaviť si ho môžete ako svoje vnútorné hodiny, ktoré riadia správne načasovanie rôznych procesov v našom tele – okrem iného práve aj vyššie spomínané pravidelné striedanie bdenia a spánku.

    Nebude tak asi žiadnym prekvapením, že cirkadiánny rytmus, ktorý pracuje v približne 24-hodinových cykloch (názov je odvodený z latinského „circa diem”, čo znamená približne jeden deň), reaguje predovšetkým na striedanie dňa a noci, respektíve denného svetla a tmy.  

    Cirkadiánny rytmus je dôležitý. Nastavte si svoje vnútorné hodiny poriadne.
    Foto: BUBO archív — BUBO

    Dôvody, prečo je cirkadiánny rytmus dôležitý #

    Aj keď sa cirkadiánnym rytmom svojho tela zaoberá len minimum ľudí, pozornosť venovaná správnemu chodu biologického rytmu sa vám mnohonásobne vráti. Dôvodov, prečo sa svedomite starať o svoj cirkadiánny rytmus, je naozaj veľa:

    • Lepší spánok: Správne nastavený cirkadiánny rytmus má významný vplyv na kvalitu a dĺžku spánku. Udržiavanie pravidelného spánkového režimu môže pomôcť regulovať spánkové návyky a znížiť nespavosť.
    • Regulácia energie: Cirkadiánny rytmus pomáha telu regulovať hladinu energie a pomáha udržiavať jej optimálnu úroveň.
    • Lepšia nálada: Cirkadiánny rytmus má tiež vplyv na náladu a emocionálnu stabilitu. Narušenie cirkadiánneho rytmu môže viesť k pocitom úzkosti, depresie a podráždenosti.
    • Lepšie trávenie: Cirkadiánny rytmus môže ovplyvniť trávenie a metabolizmus.
    • Zdravšie srdce: Výskumy ukazujú, že narušenie cirkadiánneho rytmu môže zvyšovať riziko srdcových chorôb.
    • Lepší zdravotný stav: Cirkadiánny rytmus ovplyvňuje mnoho aspektov fyzického zdravia, ako je imunitný systém, hormonálna rovnováha a krvný tlak.  
    • Zníženie hladiny stresu: Udržiavanie cirkadiánneho rytmu môže pomôcť znížiť stres a úzkosť.
    • Zdravý metabolizmus: Cirkadiánny rytmus pomáha regulovať hladiny hormónov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a trávenie.
    • Regulácia hmotnosti: Cirkadiánny rytmus môže hrať rolu pri regulácii hmotnosti a znižovaní rizika obezity.
    • Zlepšenie pamäti: Pravidelný spánok môže zlepšiť pamäť a kognitívne funkcie.

    Stručne povedané, zdravý cirkadiánny rytmus je kľúčom k celkovému zdraviu a pohode. Ovplyvňuje všetko od kvality spánku po naše duševné zdravie.

    Ako cirkadiánny rytmus ovplyvňuje zdravie? #

    Ak opomenieme miernejšie prejavy rozladeného biologického rytmu, ako sú podráždenosť, zvýšená únava či problémy so zaspávaním, za zmienku stojí predovšetkým vplyv na hladinu hormónov. Na cirkadiánnom rytme je závislé vylučovanie nielen spánkového hormónu melatonínu, ale aj stresového hormónu kortizolu. U detí a dospievajúcich môže nepravidelný cirkadiánny rytmus narušiť správne vylučovanie rastového hormónu.

    Tým však vplyv cirkadiánneho rytmu na naše zdravie ani zďaleka nekončí. Ovplyvniť môže aj problémy s nadváhou – má priamy vplyv na produkciu hormónov regulujúcich pocity sýtosti a hladu. Niet tak divu, že množstvo dietológov odporúča popri zdravej strave a dostatočnom pohybe aj kvalitný nočný spánok.

    V neposlednom rade nesmieme zabúdať na vplyv cirkadiánneho rytmu na našu obranyschopnosť. Ak vás trápia časté nachladnutia a virózy, kameň úrazu môže ležať práve v rozhádzanom cirkadiánnom rytme.

    Ako biologický rytmus vlastne funguje? #

    Ako už bolo spomenuté, ide o veľmi komplexný telesný proces, ktorý je ovplyvnený mnohými rôznymi faktormi. Tým najzásadnejším faktorom je slnečné svetlo, respektíve modré svetlo, ktoré je súčasťou slnečných lúčov. Toto v našom mozgu blokuje produkciu spánkového hormónu melatonínu zodpovedného za pocity únavy a ospalosti. Keď zapadne slnko a už nie sme vystavení dennému svetlu, mozog vyplaví do tela melatonín, čím v nás prebudí únavu a ospalosť. Spánok na seba nenechá dlho čakať.

    Nič, samozrejme, nie je čierno-biele – bezpochyby zaujímavým zistením vedcov je skutočnosť, že cirkadiánny rytmus môže do veľkej miery fungovať aj bez vonkajších vodítok, ako je práve periodické striedanie svetla a tmy. V týchto prípadoch, napríklad u nevidomých osôb, je však dĺžka celého rytmu zhruba o tridsať minút dlhšia a môžu sa objaviť sprievodné zdravotné problémy.

    Kofeín a alkohol môžu negatívne ovplyvniť kvalitu spánku a narušiť cirkadiánny rytmus! Presným opakom je voda.
    Foto: archív — BUBO

    Súvislosť medzi spánkom a cirkadiánnym rytmom #

    Aj keď cirkadiánny rytmus ovplyvňuje mnoho rôznych procesov, z ktorých niektoré sme si už spomenuli, asi sa zhodneme, že nás zaujíma najmä jeho súvislosť so spánkom. Práve spánok je totiž prvou oblasťou, v ktorej sa narušenie cirkadiánneho rytmu prejaví. Táto kauzalita však môže fungovať aj v opačnom smere: zle nastavený rytmus spánku (napríklad časté popoludňajšie zdriemnutia či nočné bdenie) môžu negatívne ovplyvniť cirkadiánny rytmus a súvisiace telesné procesy.

    Čo sa stane, keď cirkadiánny rytmus nefunguje správne? #

    Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, rozhádzaný cirkadiánny rytmus pocítime najmä v kvalite spánku a nespavosti. Objaviť sa môžu nielen problémy so zaspávaním, ale aj časté nočné budenie, zvýšená únava počas dňa či nadmerná denná spavosť. Jedným z najzávažnejších dôsledkov, ktoré môže nefunkčný cirkadiánny rytmus priniesť, je aj obštrukčné spánkové apnoe, ktoré z dlhodobého hľadiska zvyšuje riziko srdcových ochorení.

    Čo ohrozuje rytmus vášho tela? #

    Chcete sa vyššie uvedeným problémom oblúkom vyhnúť? V prvom rade venujte zvýšenú pozornosť pravidelnému spánkovému režimu, ktorý by mal byť v súlade s pravidelným striedaním dňa a noci – ohrozenou skupinou sú najmä ľudia pracujúci na nočné zmeny fungujúci v prevrátenom režime.

    Dôvodom rozhádzaného cirkadiánneho rytmu je aj vyššie uvedená pásmová choroba alebo jet lag. Zabúdať nesmieme ani na umelé modré svetlo z displejov a obrazoviek, ktoré má na náš mozog rovnaký vplyv ako denné svetlo. Jednoducho povedané, blokuje prirodzenú produkciu melatonínu, čím odďaľuje pocity ospalosti a únavy.

    V neposlednom rade môže riziko pre cirkadiánny rytmus predstavovať aj dlhodobá medikácia, nadmerný stres či rôzne psychické ťažkosti.  

    Ako správne udržiavať prirodzený biorytmus tela?

    Ako správne podporiť fungovanie cirkadiánneho rytmu? #

    Máte pocit, že váš cirkadiánny rytmus potrebuje doladiť? Máme pre vás dobrú správu – na podporu správneho fungovania cirkadiánneho rytmu zvyčajne stačia len minimálne úpravy životného štýlu:

    • Dodržujte pravidelný spánkový režim: Snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase.
    • Obmedzte večer modré svetlo: Modré svetlo z elektronických zariadení (mobilné telefóny, tablety, počítače) môže potlačiť produkciu hormónu melatonínu, ktorý pomáha pri zaspávaní.  
    • Vystavujte sa dennému svetlu: Ak väčšinu dňa trávite doma či v kancelárii, nezabudnite na krátku prechádzku. Pobyt na slnku aspoň 30 minút denne môže pomôcť udržať cirkadiánny rytmus v synchronizácii a zahnať dennú únavu.  
    • Obmedzte konzumáciu kofeínu a alkoholu: Kofeín a alkohol môžu negatívne ovplyvniť kvalitu spánku a narušiť cirkadiánny rytmus.
    • Vytvorte si pred spaním relaxačnú rutinu: Relaxačné aktivity, ako napríklad meditácia alebo čítanie, môžu pomôcť uvoľniť napätie a pripraviť telo na spánok.

    Vyspite sa a lovte s nami zážitky!
    Foto: BUBO grafika — BUBO

    Šťastie praje pripraveným #

    Zhrňme si teda všetko napísané na záver. Svoje vnútorné hodiny treba počúvať a treba ich aj v rámci očakávaného jet lagu správne prenastaviť. Nech už cestujete kamkoľvek, tou najdôležitejšou vecou je samotná príprava na cestu. Ak viete, že letíte do časového pásma s väčším časovým rozdielom, tak sa snažte na túto zmenu pripraviť už doma aspoň týždeň pred odletom tým, že budete skôr vstávať ak cestujete na východ a neskôr spať, ak cestujete na západ.

    V lietadle sa snažte prispôsobiť svetelným podmienkam a pite dostatok tekutín, nezaškodí vám ani prechádzka uličkou v kabíne či ľahký strečing na sedadle. Ak cestujete do destinácie, kde je stále deň, tak to so spánkom v lietadle neprežeňte, aby ste zaspali aj večer. Po prílete do destinácie sa začnite okamžite riadiť aktuálnym časom v destinácii, aj keď si napríklad vaše telo pýta odpočinok v čase, kedy by ste mali byť podľa nového časového pásma najviac čulí a aktívni.

    Jedzte podľa času, ktorý je v destinácii a nezabúdajte ani tu na dostatok tekutín. Ak máte dobrú skúsenosť s melatonínom ako výživovým doplnkom, užívajte ho aspoň tri dni po prílete, až kým cítite, že si vaše telo privyklo na nové časové pásmo. Príznaky jet lagu pominú najčastejšie po 48 až 72 hodinách po vašom príchode do finálnej destinácie.

    Ak cestujete s BUBO, tak to bude oveľa skôr, pretože náš program na zájazdoch je nastavený tak, aby ste ulovili množstvo unikátnych zážitkov popritom, ako sa otočíte do nového času za menej ako jeden deň.

    Adriana Molnárová

    Adriana Molnárová

    Adriana Molnárová

    Potápanie sa so žralokmi na Filipínach, jazdenie štvorkolkou po Sahare, krotenie beduínskych koní v Jordánsku, surfovanie na Havaji, snowboardové free-rides v Alpách, rafting, cliff-diving, bungee jumping, let otvoreným vrtuľníkom, jazdy na pretekárskych okruhoch a kopec nezabudnuteľných cestovateľských zážitkov je dôkazom, že táto žena žije akciou. Adriana vyštudovala angličtinu, šesť rokov pracovala ako manažérka v IT biznise a práve pracovná cesta jej ukázala, že kancelária je pre ňu príliš malá a potrebuje väčší priestor pre svoje naplnenie. Zbožňuje hory aj oceán, biele suché víno, morské príšery, čokoládu a vôňu benzínu (najmä keď jazdí na motorke). Je večne usmiata a hladná po poznaní a nových zážitkoch o ktoré sa rada delí s BUBO klientmi.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

    Jordánsko, Palestína, Izrael

    Zo zájazdu:

    Adriana Molnárová

    Posledná úprava článku | Prečítané: 89

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    2643 4405€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    25 dní

    Trvanie

    4388 6750€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3704 4939€
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    2918 3890€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.