Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate? Vedeli ste, že turistické topánky majú striktné delenie od B0 až po B3? Ktoré sú tie najkvalitnejšie značky? Tento blog vychádza z výstroja na Kilimandžáro. Ide však o 30-ročné skúsenosti z ciest po celom svete a z expedícii, ktoré sa dajú aplikovať na každú náročnejšiu túru a aj zimnú túru na Slovensku.

Správny výstroj je jedným z hlavných dôvodov, ktorý rozhodne o tom či vrchol Kilimandžára zdoláte, alebo nie. Na svahoch Kilimandžára stretávam otca a syna z Arkansasu, ktorí prechádzajú po svahoch stratovulkánu v teniskách Nike a v ľahkej vetrovečke. S úsmevom. Až do chvíle, kedy stretávam otca v noci vo výške 5000 m, teda 400 m nad Base Campom. My ideme o pol tretej nadránom hore a on sa vracia, zabalil to. Prišiel sem dobyť Kilimandžáro, ale nepodarilo sa mu to. Takto podobne dopadne 40% až 50% trekkerov. Američan má sklenný pohľad, drkoce zubami, je evidentne podchladený a úplne schvátený.

Na dobytie Kilimandžára myslite minimálne 2 až 3 mesiace vopred. Dokupovať si turistické veci na poslednú chvíľu nie je dobrým nápadom. Hlavne ak sa jedná o topánky. Keď sa rozhodnete, že idete do toho, okrem fyzického tréningu si hneď nachystajte veci, ktoré budete potrebovať. Uvedomte si, že na Kilimandžáre môže byť cez deň plus 20 °C a v tú istú noc mínus -20 °C. Veci odporúčam mať vyskúšané na túrach v našich horách.

Skontrolujte si výstroj, aj keď si myslíte, že je dobrý #

Chcem sa s Vami podeliť o opakovanú osobnú skúsenosť. Všetci máme doma športovú výbavu, ktorá sa dá použiť na turistiku.  Pre mnohých je nakupovanie v outdoorových obchodoch (kamenných či online) akousi záľubou. Ja mám túto záľubu už dlho, no kedysi to vyzeralo inak. Ešte za socializmu mi moja mama šila mikiny z materiálu bonekam. Inú možnosť som nemal, veď Polartec neexistoval a v obchodoch nebolo dostať jedinú poriadnu bundu. Tá moja predchodkyňa mikín vyzerala otrasne, ale bolo to prvé funkčné oblečenie, ktoré som vlastnil. Od tej doby sme s kamarátom Karolom (dnes rontgenológ v Kanade) realizovali po Slovensku zimné prechody a spávali v stane na snehu.

Mohli by Vás zaujímať aj moje blogy z iných oblastí:

Čo to pre mňa znamená precestovať celý svet?

Kam sa chodí iba súložiť?

Unikátne časti Mongolska

Keď v Brne firma Gema avizovala, že vyrobí dvojkomorový ruksak s vnútornou konštrukciou, cestovali sme tam s Karolom 2x, aby sme mali prvé kusy. V tej dobe bol, čo sa týka outdooru, doslova nulový výber.

To sa však rapídne zmenilo a dnes je pretlak skvelých vecí do hôr. Dnes je skôr opačný problém. Vecí je toľko, že človek sa v tom stratí. V tomto blogu Vám preto odporučím aj konkrétnu značku, ktorá sa na daný produkt špecializuje.

Ak hľadáte kvalitu, odporúčam pozrieť sa na výrobky firiem ArcTeryx, Fjällraven, La Sportiva, Mammut, Millet Ľuboš Fellner

Aj ja som si postupne nakúpil tie najkvalitnejšie outdoorové veci, bol som s nimi spokojný spoločne sme prežili veľa zážitkov v prírode. V ťažkých podmienkach sa mi stali tieto veci doslova mojimi kamarátmi, s ktorými som sa nevedel rozlúčiť. A potom som zo slovenských hôr vyrazil na Sibír. Teploty tu klesli na -38 °C, my sme spali v stanoch (čum) Samojedov (kmeň Nenets) a kmeňa Komi a mne zrazu bola zima.

10 fotografií

Prečo odporúčam pozrieť sa na svoj výstroj z nadhľadu?

V mojich obľúbených veciach mi bola strašidelná zima. Vtedy som pochopil, že síce tie veci mám rád, ale že časom sa ich funkčnosť stratila. Prali sa veľa razy a nie tak ako sa mali, určite sa použila aj aviváž... to sa nedá v domácnosti, kde nie ste sám, ustriehnuť. Ale aj proste časom už nefungovali tak ako by mali. Kým som nedošiel na Sibír, nevadilo mi to. No tu som mal problémy. Preto som si na expedíciu Južný pól, ktorá po Sibíri nasledovala, dokúpil úplne nové veci a tie čuduj sa svete fungovali a aj keď sme spali v stane pri vyše -50 °C,  zima mi vôbec nebola. Nové mikiny, zateplovacie vrstvy som si zabezpečil nedávno a tak som na Kilimandžáro nemusel príliš dokupovať, čo sa týka teplých vecí, vedel som, že som OK. No Vy sa môžete poučiť na mojich chybách a myslite na to, že výstupový deň bude zima! A ak dámy podcenia spacák, tak je to obdobné.

Druhú skúsenosť som mal s topánkami. Mal som také trekové, veľmi príjemné, nikdy som v nich nemal pľuzgiere, nosil som ich rád a často. S mojou najmladšou dcérou som v nich šliapal na najvyšší vrch Portugalska na ostrove Pico. Klasická sopka, pomerne ľahká túra. Cestou dole som chcel uhnúť nemeckej rodinke, aby mohli pohodlne prejsť okolo mňa. A tu sa to zrazu stalo. Na mojich obľúbených topánkach nebolo z vrchnej strany vidieť žiadnu zmenu, ale podošva (Vibram) sa mi práve v tejto chvíli odlúpila. Práve tým pohybom nabok a ja si pamätám ako mi vyleteli nohy hore a potom moja hlava smerovala dole a narazila na bazaltový kameň. Pamätám si, že som padol. No moja dcéra mi potom povedala, že som spravil 3 kotúle smerom dole. Hneď som vstal, hlavu som mal krvavú a ospravedlňoval som sa tej nemeckej rodinke, ktorá tam stála v šoku s otvorenými ústami. Našťastie všetko dobre dopadlo, žiadne vnútorné krvácanie nenastalo a ja som došiel zo sopky dole. Tu som moje obľúbené topánky vyhodil.

Teraz pred Kilimandžárom som si kúpil nové, rovnaké. Od tej istej firmy (Hamwag), rovnakú veľkosť a rovnakú farbu. No mám jednu skúsenosť a odporúčam si pred veľkými cestami svoju výstroj prezrieť nie srdcom, ale nazvime to s nadhľadom.

Skontrolujte si aj vy výstroj minimálne 2 mesiace pred odletom na Kilimandžáro! Čo je staršie a máte pocit, že už nebude funkčné, tak to vymeňte. Ešte stále máte čas kúpiť si to a vyskúšať na tréningových túrach.

S kvalitnou výstrojou sa budete na Kilimandžáre usmievať. Milan preferuje ArcTeryx.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Topánky na Kilimandžáro #

Všetci vieme, že pri turistike sú topánky absolútnym základom. Napriek tomu práve topánky mnoho ľudí podcení. Topánky sú tak dôležité, že mnohí odporúčajú v turistických topánkach letieť v lietadle. Ak nepríde/mešká batožina, stále môžete ísť hore.

Už som z viacerých strán počul, že na turistiku stačia tenisky, poprípade goretexové ľahké tenisky. Ako píšem vyššie, v prípade Američanov v teniskách Nike, nie je to pravda. Na vrcholový deň budete určite potrebovať vysoké a ideálne zateplené kvalitné boty. Tu sa so snehom a ľadom Vaše nohy určite stretnú. Teploty sú bežne -15 až -25 °C. Vy idete hore 6 až 7 hodín.

Ak nemáte kvalitné vysoké trekové topánky alebo sa Vám v nich nechodí najlepšie, tak si na Kilimandžáro zoberte dva druhy topánok.

Jedny ľahké (ale nepremokavé), ktoré budete nosiť počas celého treku. Druhé, kvalitné vysoké a ideálne zateplené, si nasadíte buď od kempu Baranco pred 300 m vysokou Baranco wall, alebo až v Base Campe na dobytie Uhuru Peak. Ak máte obľúbené vysoké topánky nad kotníky, aj tak si zoberte nízku ľahkú trekingovú obuv. Keď si po celodennej túre prezujete v kempe ťažké veľké topánky za tieto „papučky“, je to balzám.

Nikdy si na Kilimandžáro neberte úplne nové topánky Ľuboš Fellner

Veľmi odporúčam návleky, a to kvalitné. Kilimandžáro leží na rovníku a na jeho báze budete prechádzať dažďovým pralesom. Dážď je teda niečo s čím hore musíte rátať. Mokré topánky sú na tomto mieste smrť. Nielen kvôli pľuzgierom, ale aj pre to, že vo vyšších polohách vám začne byť zima. Takže základom je mať suché topánky. Preto si zoberte topánky s kvalitnou membránou napríklad Goretex a kvalitnými návlekmi, ktoré zabránia, aby Vám do topánok voda vtekala zvrchu.

Čo sa týka podkladu, teda materiálu, po ktorom na Kilimandžáre chodíte, je to ako u nás v Tatrách. Dole hlinené, blatové turistické chodníky. Pozor, tu sa vyhýbajte klzkým koreňom. Vyššie na Shira plateau idete po širokých cestách prakticky po rovine. Pri zostupe z Lava Tower som sa cítil ako v exponovaných častiach Tatranských dolín. Skáčete z kameňa na kameň, brodíte potôčiky - preskakujete ich po kameňoch. Baranco Wall je ako naše Priečne sedlo, ale bez reťazí. OK Baranco wall je ľahšia turistika než akú máme vo Vysokých Tatrách.

12 fotografií

Kilimandžáro BUBO -route zo spodu na vrchol. Pochopíte po akom podklade budete chodiť.

Ak si zoberiete ľahké topánky, tak rátajte s tým, že vaše veľké = ťažké topánky musia brať vaši nosiči. Vaša batožina pre nosičov je ohraničená na cca. 12 kg a 1.5- 1.8 kg topánky teda tvoria slušnú časť danej hmotnosti.

Z mojich skúsenosti to však ide a väčšina z nás mala na Kilimandžáre dvoje topánok. Jedny ľahké, v ktorých chodíme prvé 3 až 4 dni, ja dokonca až po Base Camp. A druhé summitky, kvalitné vysoké trekové topánky na dobytie vrcholu. Zobrať si dvoje topánok je odskúšané pravidlo.

Návrh topánok do nižších polôh:

La Sportiva Tx4 Gtx, Salomon X Ultra 3 GTX a podobné. Ja dlhodobo používam Hanwag Robin Gtx. Nemusíte vyberať tie najľahšie, nebudete behať, ale pomaly chodiť. Základ je, aby boli nepremokavé.

Návrh značiek topánok na dobytie vrcholu:

La Sportiva, Scarpa, Salewa - vyberte si topánky nad kotníky (s podporou členka) a zateplenú variantu. Ja mám La Sportiva Trango Tower Extreme Gtx, ale tie sú lepšie na chodenie v mačkách ako na bežnú chôdzu. Vy si vyberte tie, ktoré Vám sedia na nohách.

Pokiaľ sú topánky príliš malé, nechty na nohách odpadnú, pokiaľ sú príliš veľké, spôsobujú dráždivé pľuzgiere. Ideálne skúšať s ponožkami, v ktorých budete na horách chodiť. Vo vrcholových topánkach si nechajte miesto na hrubé ponožky, tzv. summitky. Najväčšou chybou, ktorú trekkeri na Kilimandžáre robia je to, že nemyslia na zimu. Je pravda, že po celý čas je skôr príjemné počasie, veď sme na rovníku v Afrike. Avšak ľadovce na vrchole Kilimandžára, aj keď sa roztápajú, sú tu z dôvodu toho, že tu na vrchole sú neustále mínusové teploty. Celoročne! Neexistuje tu chladné a teplé počasie, leto a jeseň či zima – celoročne je rovnako a výnimkou sú iba dve dažďové sezóny (apríl - máj a november).

9 fotografií

Prax z treku na Kilimandžáro. Z fotografií lepšie pochopíte ako sa zbaliť.

Nám svietilo na vrchole slniečko, ale stále bolo pod nulou. Často počas výstupovej noci býva -20 až -25 °C. Musíte byť na takéto teploty pripravený veď ozjabajúce prsty nôh, to nie je bohviečo. Na vrchol vyrážate okolo polnoci a svitá až o 6.00 ráno. 6 hodín so studenými prstami je dosť. To slabšie povahy dokáže zložiť, a preto venujte výberu kvalitných topánok čas.

Pľuzgiere vo vrcholových topánkach #

Turistické topánky sa často delia na B0, B1, B2, B3.

B0 nie sú určené do zimy, B1 sú na 3 ročné obdobia a tak sa pri výbere „vrcholoviek“ na Kilimandžáro zamerajte na kategórie B2 a B3. Z mojich skúseností sú summitky v kategórii B3 málo ohybné, rigidné topánky, v ktorých sa ľahko tvoria pľuzgiere. Tie topánky sú výborné do ľadu, ale zlé na „bežné“ dlhé chodenie. Aspoň mne moje vrcholové topánky nesadli. Kúpil som si ich predtým ako som išiel na Južný pól a tam sme liezli v mačkách a s čakanmi po ľadových stenách. Vtedy som nemal žiaden problém.

Problém nastal, keď som si tieto topánky obul v Malých Karpatoch a začal trénovať na Kilimandžáro. Mal som v pláne vybehnúť na Vysokú (Malokarpatskú), čo je ľahký kopec. Išiel som z Kuchyne, ale dlhšiu trasu, aby som si pozrel aj „zuby Vysokej.“ Po 30 minutách som napriek dobrým ponožkám a kvalitnému zaviazaniu topánok dostal pľuzgiere. Nevzdal som to a po troch hodinách som mal päty na oboch nohách úplne krvavé.

Toto je aj poučenie pre Vás. Topánky, v ktorých budete chodiť, si vyskúšajte minimálne 2 mesiace vopred a ideálne aj dlhšie pred výstupom. Mne sa moje pľuzgiere hojili mesiac. Tieto moderné topánky sa nedajú rozchodiť ako kedysi kožené „vibramky“ či doteraz naše „Popradky.“ Moderné topánky buď sadnú, alebo nie. A to zistíte podľa mňa až na poriadnej túre. Pomohla mi špeciálna vložka do topánok. Samozrejme som paralelne používal leukoplast - máte viacero značiek náplastí, najkvalitnejší je Compeed od Johnson and Johnson.

Športová vložka spôsobila iné nastavenie chodidla v topánke a akoby zázrakom, pľuzgiere sa netvorili. Pozor však na to, že vysoká vložka vám tlačí váš nárt hore a pri dlhších túrach či schádzaní dole z kopca to môžete pocítiť. Vysoké topánky odporúčam nielen na posledný výšľap na vrchol, ale odporúčam ich aj na schádzanie z Kilimandžára kedy od 10.00 jedného dňa do 10.00 ďalšieho dňa zídete z 5895 m do 1670 m. Kvalitné vysoké a dobre zaviazané topánky sú dôležité. Ste unavený a podklad je nerovný a kvalitné vysoké topánky sú prevenciou pred vytknutím nohy. Nie každá topánka nad kotník je však na Kilimandžáro vhodná.

Turistické topánky B1 – ideálne na chôdzu bez snehu #

„Vibramky“ triedy B1 sú vhodné na bežnú zimnú horskú chôdzu, ale nie na chôdzu v snehu a ľade. Majú polotuhú medzipodošvu na zachytenie mačiek (nie automatické zachytenie). Päta je pomerne plochá, výstupky na podrážke budú agresívne a budú mať veľké odstupy a v prednej časti topánky a pravdepodobne okolo bokov, tesne nad podrážkou, bude gumová ochrana. Zvršok bude mať nepremokavú a priedušnú podšívku. Sú lacnejšie než B2 a B3, ale nie sú vhodné na vrcholový deň na Kilimandžáre. Nie sú dostatočne zateplené a v snehu môžu prepúšťať vlhkosť.

Turistické boty B2 – ideálne na vrcholový deň #

Podrážky turistických topánok B2 budú mať agresívne a široko rozložené výstupky a medzipodrážka bude takmer úplne vystužená. Zvršok bude mať priedušnú a nepremokavú podšívku, ktorá je hrubšia, izolovanejšia a odolnejšia ako topánky triedy B1. Okolo boty by mal byť gumový pás a manžeta členku bude nastavená vyššie, obe poskytujú lepšiu ochranu ako „vibramky“ B1. B1 nie sú na vrcholový deň ideálne, naopak B2 sú najlepšou voľbou. Aj tieto topánky existujú vo variantách v ešte zateplenejšej forme.

Turistické boty B3 – príliš tuhé #

Turisticke boty B3 sú ešte drahšie než B1 a B2. Boty B3 majú pätu a špičku, aby boli kompatibilné so samoupínacími mačkami tzv. C3 a kúpte si ich, ak ich chcete neskôr používať v ľade a realizovať technickejšie výstupy. Pre dlhšie chodenie sú príliš rigidné, nepohodlné a tvoria sa v nich ľahšie pľuzgiere. Sú tuhšie vo všetkých smeroch a aj v ťažkom teréne sa v nich cítim výborne a bezpečne. Problém nastáva pri dlhšej chôdzi, kedy moje nohy začínajú trpieť. Ak ich použijete na Kilimandžáre iba na jediný výstupový deň, tak ako ja, potom je to OK. Bolo mi v nich absolútne teplo a príjemne. B3 je najodolnejšia, nepremokavá a najteplejšia zo všetkých trekových topánok.

Nepostrádateľné veci pre trekking na Kilimandžáro #

Nepremokavý vak - Duffel Bag – 80-90 litrov, ktorý budú nosiť Vaši nosiči. Ak nechcete do takéhoto vaku investovať, tak odporúčam mať zabalené veci v nepremokavých oddeleniach. Pozor však, lebo plastové sáčky sú v Tanzánii zakázané. Ja som si raz tento vak kúpil a teraz ho využívam na mnohých svojich expedíciach, alebo keď idem na expedičnú loď... Duffel bag nie je na dlhé prenášanie, ale super sa nakladá a to je jeho ďalšia ohromná výhoda popri jeho nepremokavosti. Pri iných cenách to nie je veľká položka a tak si tento expedičný vak kúpte.

Pozrite sa na firmu The North Face.

Ruksačik na denné nosenie - stačí 30 až 40 litrov. Vo vnútri budete nosiť fľaše s vodou, mikinu, bundu proti dažďu, fotografickú výbavu. Určite odporúčam na tento ruksačik kryt proti dažďu, ktorý býva integrovaný. Skontrolujte si, lebo niektoré tipy ho nemajú a vy si vyberte ten, ktorý ho má. Samozrejmosťou je ergonomický bedrový pás.

Máte ohromný výber, ale pozrite si napríklad Osprey.

Spacák dajte si záležať, spacák musí byť na tzv. 4 ročné obdobia a teda do -20 °C. Naše dievčatá dostávali do spacáku teplé termosky a termofor. No lepšie je mať skutočne takýto kvalitný spacák, veď ide o 7 nocí a snáď iba prvá noc je v teplom prostredí. Spacák je veľký, ale to nevadí, budú ho nosiť vaši nosiči.

Pozrite si firmu: Mountain Hardwear.

Trekové paličky priznám sa, že som ich nikdy nepoužíval, no na Kilimandžáre si ich neviem vynachváliť. Odbremenia vaše kĺby od 20% otrasov. Veľmi vám pomôžu s dýchaním pri poslednom výšvihu. Sú neoceniteľné, keď prší, šmýka sa a pri ceste dole kopcom.

Pozrite sa na firmu Black Diamond.

Camel bag - Piť minimálne 3 litre vody denne je základom prevencie výškovej choroby. Ku hydratačnému vaku určite odporúčam zobrať si aj termosku. V camel bagu vám pri výstupovom dni voda zamrzne. Inak je camel bag dobrým tipom.

Pozrite sa na firmu CamelBak.

Termoska - Určite si ju zoberte. Využijete ju každý deň. Na vrcholovom dni je nepostradateľná, veď pri -20 °C vám tekutina uložená inde zmrzne. Dievčatá si dávali termosku do spacáku. Ráno termosku donesiete do expedičného stanu a kuchár vám do nej naleje horúcu vodu. Vy si dorobíte čaj (pestuje sa na svahoch Kilimandžára) tak ako to máte radi. Ja som si ho dával s medom (taktiež z podhoria Kilimandžára).

Pozrite sa na firmu Primus.

Návleky - ich úlohou je zabrániť prenikaniu vlhka, nečistôt, snehu a vody do topánky. Aj keď ste doteraz návleky nikdy nepoužívali je to dobrý TIP a určite si ich zoberte. Zoberte si nízke topánky a kvalitné návleky.

Pozrite sa na firmu Rab. Ale aj Millet má super.

Pončo - zbalíte do malého vaku o váha je do 400 g. Zoberte si pončo, ktoré prehodíte aj cez svoj malý ruksak. Ja som zažil na Kilimandžáre také dažde, že mi premokla aj tzv. Hard shellová vetrovka. Okrem prvého dňa je vo vyšších polohách dostatočne chladno, plus chodíte pomaly, a tak sa v ponče až tak nespotíte. Ja som pončo nemal a urobil som chybu. Zoberte si ho, veď vodný stĺpec je neuveriteľných 5000 mm.

Pozrite si firmu Fjällraven.

Čelovka - ďalšia značne dôležitá „drobnosť.“ Využijete ju každý deň pri večerných presunoch z expedičného hlavného stanu do toho vášho. Je to lampa vo vašom stane a používate ju, ak potrebujete v noci vybehnúť na záchod. Kvalitné svetlo potrebujete aj v deň dobíjania samotného vrcholu, keďže vtedy sa vyráža o polnoci. Nezabudnite na náhradné baterky, respektíve novšie čelovky sa dajú dobíjať cez USB kábel a teda zoberte si powerbank.

Pozrite sa na firmu Petzl.

Čo si nezobrať na Kilimandžáro #

Stan

Karimatku

Varič

Kempingový riad, príbor

Stoly, stoličky

Jedlo

BUBO tábor pod Kilimandžárom. Všetko nám -včítane záchoda-  berú nosiči

BUBO tábor pod Kilimandžárom. Všetko nám -včítane záchoda- berú nosiči

Toto všetko vám zoberieme my. Dokonca berieme aj osobný záchod (na videu vpravo v šedom stane). Na Kilimandžáre je základom mať kvalitného dodávateľa, kvalitnú trekovú spoločnosť. Na Kilimandžáre dostanete presne to za čo si platíte. Lacná cena = nízka úroveň vybavenia a služieb a vice versa.

Na Kilimandžáro si taktiež neberte rifle, tie sem do hôr nepatria. Neberte si pyžamo - radšej o jedno termoprádlo navyše. Tablety na sterilizáciu vody tiež zabezpečí slušná treková spoločnosť. Neberte si analgetiká na báze Acidum acetylsalicylicum, ale na báze Paracetamolu.

Umelohmotné sáčiky a PET fľaše sú na Kilimandžáre zakázané. Od roku 2019 sa aj Tanzánia pridala k ďalším africkým krajinám (prvá bola Rwanda) v tom, že zakázala akékoľvek plastové sáčiky na jedno použitie. Použite tzv. packing cubes, alebo vrecúška z iných materiálov.

A čo dáždnik? Mnohí horolezci odporúčajú v Himalájach aj tu na Kilimandžáre nosiť dáždnik namiesto ponča či pršiplášťa. V horúcom či dusnom počasí sa v pršiplášti totižto spotíte. Toto rozhodnutie nechám na Vás. Treba si však uvedomiť, že keď držíte dáždnik neviete držať trekové paličky.

Výstroj našej skupiny v kempe Karanga vo výške 4035 m
Foto: Ľuboš Fellner

Oblečenie na Kilimandžáro #

Ak ste vášnivý turista, tak sa zasmejete, „veď toto je mi jasné.“ No Kilimandžáro – BUBO route je robená aj pre turistov, ktorí sa nimi stanú na jeden raz, práve na tento kopec. Títo ľudia majú lyžiarske bundičky aj páperové vetrovky. Hlavne dámy majú kvalitné značky, pekne vypasované, aby v Après Ski bare pôsobili vyladene.

Dámam býva najväčšia zima. Ako z toho von? Ľuboš Fellner

Na vrchol Kilimandžára máte na sebe 4 až 6 vrstiev, jednu na druhej a keď si na toto navlečiete svoju vypasovanú bundičku zvýrazňujúcu vašu figúru, tak sa nepohnete. To isté sú oteplovačky. Jedna vec je dať si ich na holú nohu, či na jedny punčošky, druhá je mať na sebe 2 termoprádla, na tom hrubý zateplovací fleece, na tom trekerské gate a až na toto si nahodiť páperové gate. Nenavlečiete to. A ak áno, pohybujete sa ako Pinocchio alebo Robocop. A práve dámam býva na vrchu najväčšia zima. Ako z toho von?

My sme naposledy „našim babám“ požičali páperovú bundu, lebo mužom v našej skupine zima nebola. Môj brat požičal Simone jeho hrubú páperku, ktorú nepoužíval. Ja odporúčam urobiť túto zápožičku vopred. Tu na Kilimadžáre nemusíte až tak pozerať na módu.

Požičajte si od kamaráta kvalitnú páperku ešte doma. Nemusíte si ju kupovať a váš kamarát vám ju rád požičia. Na Kilimandžáro sa často chodí v letných mesiacoch a tak kamaráta neobmedzujete, v lete páperku väčšinou nenosí.

Ja na turistiku používam tenkú, ale kvalitnú páperku. Tenkú preto, lebo na ňu ešte nahodím vrstvu proti vetru a vlhkosti. Mne zima nebola. No videl som naše dievčatá, ktoré napriek tomu, že vedeli, že zima bude, nemali adekvátne oblečenie a „zachránila“ ich až hrubá páperka.

Vrstvenie oblečenia v horách #

Počas celého treku na Kilimandžáre odporúčam obliecť si viac ľahších vrstiev namiesto jednej hrubej. Takto ste schopný sa lepšie prispôsobiť širokému spektru podmienok. Áno neustále sa obliekate a vyzliekate..., ale to je v poriadku. Jednotlivé vrstvy, čo si beriete, sa majú dopĺňať. Ak máte pončo nemusíte mať napríklad hard shell nohavice. Ak máte teplé fleesové zateplovacie „tepláky“, nemusíte si brať páperové gate.

Ešte raz zdôrazňujem, že v deň výstupu by ste mali všetky vaše vrstvy nosiť naraz tak, aby Vás to neobmedzovalo v pohybe. Pre porozumenie ako sa vrstvovito obliecť si oblečenie rozdelíme na 3 vrstvy.

ZÁKLADNÁ VRSTVA (funkčné termoprádlo) #

  • Základná vrstva sa nosí na pokožke.

  • Udržiava pokožku suchú odvádzaním vlhkosti.

  • V ideálnom prípade by mala byť ľahká a rýchlo suchá (ovčie rúno - Merino).

  • Vyvarujte sa bavlne, ktorá priľne k pokožke, keď je mokrá, neizoluje a dlhšie schne.

STREDNÁ VRSTVA (termoizolačná) #

  • Tepelná alebo izolačná vrstva / vrstvy. Udržuje teplý vzduch dnu a studený vzduch vonku.

  • V závislosti od teploty a podmienok môže mať viac zložiek.

  • Bežné príklady zahŕňajú fleece, páperie alebo syntetickú izoláciu.

  • Fleece je dobrý na rýchle schnutie a prepúšťanie tepla, zatiaľ čo páperie je extrémne účinné pri nízkych teplotách a skvelé na aktivitu s nízkou intenzitou alebo udržiavanie tepla v tábore v noci.

VONKAJŠIA VRSTVA (ochranná) #

  • Poskytuje ochranu pred vetrom, dažďom a snehom.
  • Mala by byť odolná proti vetru a vode, ale tiež priedušná, aby vaša základná a stredná vrstva mohli odvádzať vlhkosť a teplo z tela.

Neodporúčajú sa: bavlnené ponožky, rifle, ťažké svetre, držia vodu, a tak držia chlad a vlhkosť. Vyhľadajte oblečenie, ktoré odvádza vlhkosť a je vyrobené z textílie, ktorá sa na rozdiel od bavlnených tkanín rýchlo vysuší.

Najlepší typ:

Zoberte si viac kusov termoprádla, hlavne na vrchnú časť tela. Keď zmoknete noste v dennom ruksaku náhradný vrch termoprádla. Po príchode do kempu ste spotená/ý, ale prezlečiete si ďalšie suché termoprádlo. Na deň, keď idete dobyť vrchol Kilimandžára, si na seba môžete dať pokojne všetky 3 kusy.

Oblečenie od hlavy po päty: #

Hlava

Ruky - Nohy

Horná časť tela

Dolná časť tela

Satelitný telefón na Kilimandžáre? #

Brať či nebrať? My sme naposledy zobrali 3 kusy. Tak pre istotu. No Kilimandžáro sa hrdí ďalším prvenstvom a to, že je to najvyšší kopec sveta, kde možno chytiť telefónny signál. Za pekného počasia dokonca aj na samotnom vrchole. Na letisku sme si paralelne k satelitným telefónom kúpili lokálne SIM karty a signál sme naozaj chytali. V 60% kempov 3G bolo, aj keď sme často museli výjsť 200 m nad kemp. Ak chcete telefonovať pohodlne zo svojho stanu (časový posun oproti Slovensku je 2h) a byť dostihnuteľný každý deň, zoberte si satelitný telefón.

Iné a dôležité – výbava na Kilimandžáro #

  • Mobil s dostatkom voľného úložiska

  • Nabíjačky – powerbank (2 až 3 kusy)

  • Hygienické potreby – cestovateľské malé balenie

  • Uteráčik -rýchloschnúci

  • Toaletný papier (1 pre dvojicu)-máme veľa vlastného

  • Opaľovací krém s vysokým UV faktorom (50)

  • Balzam na pery s UV filtrom

  • Ochucovadlá vody (ideálne aj s minerálnymi látkami)

  • Osobná lekárnička (leukoplast, antibiotiká, Ibuprofen, Diluran)

  • Lieky, ktoré používate (vždy nahláste lídrovi!)

  • Náhradné dioptrické okuliare

  • Štuple do uší (počas treku nikdy !! neužívajte tablety na spanie)

  • Gelové tuby na ohriatie rúk (zniesť so sebou dolu do civilizácie)

  • Vankúšik pod hlavu

  • Hodinky s výškomerom

  • Fotoaparát

  • Minišampanské (na oslavu po výstupe)

Tipy a triky Kilimandžáro: #

Powerbank vyberajte s vyššou kapacitou (20 000 – 50 000 mAh). V chlade sa všetko rýchlejšie vybíja a tak je trikom zabaliť si powerbanky do vrcholových ponožiek a ak je vo vyšších polohách skutočná zima, dať do vrecka s technickými zariadeniami tyčinku či vrecká, ktoré chemicky vyrábajú teplo. „Warmers“ dostanete od firiem Grabber či HeatMax. Aj keď vo výškach nad 5000 metrov funguje oxidačná reakcia horšie, dovtedy vám v teple nabité batérie vydržia dlhšie.

Kontrola je dôležitá #

Jedna vec je zbaliť sa podľa našich inštrukcií, záväzných informácii (pokynov) k zájazdu. Tu máme veci spomenuté bod po bode. No ako všade je dôležitá aj kontrola. Po príchode do hotela v meste Arusha si vyložíte všetky trekové veci na posteľ. Hore si dáte čiapku, klobúčik proti slnku, okuliare, v strede postele sú veci na vaše telo, dole na posteľ ponožky a topánky. Naši profesionálni horskí BUBO sprievodcovia prídu a všetko Vám skontrolujú. Ak by Vám niečo chýbalo, máme v Arushi vlastnú požičovňu a vieme niektoré veci zapožičať. Najčastejšie sa požičiava:

a) teplý spacák do -10 až -20 stupňov (sleeping bag)

b) paličky na chodenie (poles)

c) návleky na nohy (gaters)

d) nepremokavé nohavice (rain trousers).

Ak ste sa však balili podľa našich pokynov, nepotrebujete nič, respektíve sme Vám veci už prichystali. Kontrola výbavy je veľmi dôležitá a naši hlavní sprievodcovia si vždy dajú tú námahu a prejdú s Vami všetko bod po bode od hlavy po päty ešte raz. Nezabudli ste si nič? Teraz sa veci odhalia, ale aj vyriešia. Všetko je o detailoch a ak ich dotiahneme, tak na Kilimandžáro spolu vyjdeme.

A to je náš jednoznačný cieľ.

Naši horskí lídri pod Kilimandžárom. Veľa pre nás urobili !
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Výstroj na vrcholový deň Kilimandžára #

Na Kilimandžáro ako by ste sa balili na dva kopce. Jednu výstroj máte na všetky tie dni, kedy trekujete po svahoch tohto prenádherného stratovulkánu. Na vrcholový deň máte čosi úplne iné.

Mnohé z týchto teplých veci prakticky po celý čas nepoužívate, ale musíte ich mať! Máte ich vo svojom duffle bagu a nosia ich vaši nosiči. Vytiahnete ich až v deň príchodu do Base campu.

A/Hlava:

  1. Teplá čiapka

  2. Kukla -windstoperová

  3. Kvalitné horské slnečné okuliare/ zvážte lyžiarské okuliare

  4. Čelovka (nabitá)

B/ Horná časť tela:

  1. 2 x termoprádlo

  2. 2x mikina

  3. Zateplovacia páperová bunda (s kapucou)

  4. Hard shell – vrchná vrstva proti nepriazni počasia (s kapucou)

C/ Dolná časť tela:

  1. Funkčné spodné dámske prádlo resp. slipy

  2. Funkčné leginy - termoprádlo

  3. Hrubé zateplovacie fleecové gate

  4. Trekové gate (ako doteraz)

  5. Hard shell gate – ochrana proti poveternostným podmienkam (ArcTeryx – viete si ich obliecť/vyzliecť na to, čo už máte ani topánky si nemusíte vyzúvať)

  6. Dámy zvážiť páperové gate – ja som nepotreboval (bod 3 je spratnejší)

D/ Chodidlá:

1/ Vysoké zateplené kvalitné topánky

2/ Hrubé kvalitné ponožky napr. Bridgedale Summit

3/ Návleky

Mačky na Kilimandžáro nepotrebujete.

E/ Iné a dôležité:

  1. Trekové paličky – zoberte si!

  2. Prstové fleesové rukavice

  3. Palčáky (goretex) – určite si ich zoberete!

  4. Termoska

  5. Mobil, batérie do fotoaprátu majte čo najbližšie svojmu telu

  6. Coca cola vo výške nad 5000 m je často jediná vec, čo do žalúdka dostanete. Pre mnohých skúsených trekkerov je toto „sladké svinstvo“ vysoko v horách doslova zázrakom.

Ak máte nosiča, ktorý berie reprák, dodajte mu vopred svoje skladby. Pustiť si niečo svoje o 5.40 ráno vo výške 5555 metrov je neuveriteľná vspruha, ktorá Vám pomôže prečkať do východu slnka.

Dobrá výbava nie je samozrejme všetko a ani najlepšia výbava nezabezpečí, že na vrchol výjdete. Kvalitný turistický výstroj je však skutočne dôležitý. Cítiť sa príjemne, teplo a sucho počas celého času 8 dní je súčasťou dobrej aklimatizácie. Všetko, čo Vám znižuje Váš komfort dlhodobejšie vás totižto „dáva dole.“ Po troch, štyroch dňoch drobných problémov sa z drobného problému stane veľký a mnohých to zlomí.

Často si doma poviete „to vydržím.“ Na mieste je však všetko iné. Z tých 40 až 50% turistov, čo na vrchol nevýjdu, to predom väčšina neplánovala a na Kilimandžáro išli s tým, že hore dôjdu. Mnohí z nich podcenili práve výbavu. Turistická výbava je jedna zo značne dôležitých vecí a naozaj nejde iba o módu a lepšie fotografie.

Otázky ohľadne turistickej výbavy na Kilimandžáro #

Potrebujem na výstup kyslíkovú bombu?

Nie. Väčšinou to nie je treba. No keďže výšková choroba je nevyspytateľná a akokeby ani neexistivalo pravidlo kto ju dostane a kto nie, my kyslíkové bomby zabezpečujeme. Je to jeden z tých rozdielov, ktorým chceme docieliť, aby 100% našich klientov vyšlo hore. Iní ju nemajú, lebo bomby sú ťažké a nosiči ich musia „zbytočne“ nosiť 7 dní. Iba jeden deň - ten výstupový - sú potrebné. A my ich máme!

Čo ak sa nezbalím do 12 kg?

Pri vstupe do národného parku ranger batožinu váži a to naozaj poctivo. My ju odvážime ešte v Arushi v našom hoteli, aby sme nerobili chaos na bráne parku. V tých 12 kg musí byť aj váš spacák, ktorý v duffle bagu zaberá 1/3, vaše veľké topánky na dobytie vrcholu, páperová vetrovka a zateplená vrstva na nohy. Skutočne polovicu teda zaberú tieto teplé veci. No uvidíte, že sa zbalíte. Každý to doteraz dokázal. Ak vaša váha presiahne 12 kg, tak 5 kg si dáte na dobu váženia do vášho denného ruksaku a ten bude mať prvý deň pokojne aj 15-20 kg. Váš ruksak nikto neváži, je to vaša osobná vec. Na ďalší deň si veci prehodíte do veľkej batožiny. My vždy platíme viac nosičov než iní a tak napríklad spacák môže nosiť iný nosič (zabaliť vodoodolne!) a razom máte vo svojej veľkej taške plno miesta.

Čo ak som si niečo v duffle bagu ráno zabudol?

Máte smolu. K duffle bagu – vašej veľkej batožine sa dostanete až v kempe. Ráno pred raňajkami si veľkú batožinu zbalíte, dáte do predsienky stanu a dostanete sa k nej až v ďalšom kempe. Všetko, čo potrebujete na daný deň musíte mať vo svojom dennom ruksaku. Duffle bag Vás čaká na mieste v ďalšom kempe - s našou spoločnosťou je to tak, že prídete do kempu, kde Vám postavia váš stan, rozprestrú matrac a vaša veľká batožina už čaká vo vnútri vo vašom stane. Ako sa obliecť na ďalší deň vám každý večer povedia vaši sprievodcovia a dočítate sa to aj v mojom blogu o Kilimandžáro - rady a skúsenosti, kde po našej trase idem deň po dni.

Čo s oblečením, ktoré som mal v lietadle?

Na výstup neberte nič, bez čoho sa viete zaobísť. Pekné oblečenie do lietadla môžete nechať napríklad vo svojom kufri v úschovni v našom hoteli a vyzdvihnúť si ho po návrate z Kilimandžára. U nás je táto služba zdarma. Niektorí klienti si spájajú výstup na Kilimandžáro so safari (Tanzánia je skvelým miestom na safari) či s oddychom na plážach Zanzibaru (Zanzibar patrí Tanzánii) a tak si všetky veci aj na túto časť dovolenky nechájú v hoteli. Používame overeného partnera a za naše veci je zodpovedný vyslovene riaditeľ hotela v centre Arusha, kam chodievame mnoho rokov. Nechávame tu aj naše pasy a pas si iba nafotíme do mobilu. Nikdy nám tu nič nezmizlo ani naše peniaze. Zoskrolujte k videu, kde nám riaditeľ hotela sľubuje, že všetko postráži: Hotel Arusha

Sú návleky na Kilimandžáro potrebné?

Nie sú. Bez návlekov na vrchol výjdete. Každopádne ja ich z vlastnej skúsenosti odporúčam. Pri návlekoch viete aj pri daždi používažť nízke-ľahšie- príjemnejšie trekové topánky. Mokré topánky sa tu značne zle sušia. Návleky zrolujete do malej ruličky, nezaberajú miesto. Nemusíte si ich kupovať, my Vám ich priamo v meste Arusha z našej požičovne zapožičiame.

Je na vrchole Kilimandžára zima?

Strašná. Toto býva jedno z najväčších podcenení pri výstupe na horu, ktorá a nachádza v Afrike a ešte k tomu na rovníku. Problém je, že teplé veci niekto musí odniesť a vy ich celý čas nepotrebujete. „Iba“ pri vrcholovom dni. Ak si platíte kvalitnú spoločnosť, ktorá dodá viac nosičov, všetko vám odnesú bez dodatočných poplatkov. Páperová vetrovka, palčáky, zateplené horské topánky a termoska sú pri dobýjaní vrcholu Kilimandžára nutnosťou.

Môže aj začiatočník zdolať Kilimandžáro?

Áno. Začiatočník musí trošku viac trénovať a dodržiavať naše rady. Na BUBO route sú náročnejšie miesta a začiatočník, ktorý nie je zvyknutý spať v stane, nosiť ruksačik a hlavne chodiť viac dní za sebou, to bude mať ťažšie. Keď sa však rozhodnete, tak to dáte!

Podrobný popis cesty na vrchol Kilimandžára deň po dni, ktorý organizuje BUBO nájdete v mojom blogu s originálnymi fotografiami a videami. 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Nepovažuje sa za turistu, ale rád a dlhodobo športuje. Hrával profesionálne tenis a dlhé roky behával na bežkách a maratóny po celom svete. Stál na najvyšších vrchoch mnohých krajín od Austrálie cez Tadžikistan po Škandináviu. Z obdobne vysokých vrchov ako Kilimandžáro dobyl napríklad  Elbrus (5 642 m), Ararat (5 137 m). V Afrike so zájazdom BUBO Family vyšli na najvyšší vrch severnej Afriky, Jabal Tubkál (4 165 m).
Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície od Severného po Južný pól. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák a do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.
V Afrike bol po prvý raz v roku 1993 a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 
Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016).
Osobne mal výškovú chorobu v horách Kašmíru a mnoho razy zasahoval keď ju mali jeho klienti či už v Tibete, Himalájach, Andách či práve na Kilimandžáre.
Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Zájazd do hôr, ktorý odporúča:

Hory Tadžikistanu

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 6130

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Turistický výstroj –  rady a tipy Prémiový blog

Prémiový blog Turistický výstroj – rady a tipy

Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo Prémiový blog

Prémiový blog Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo

Džambo! Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme sa pokúšali dobyť Kilimandžáro mnoho ráz. Vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol.…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

28.03. → 06.04. +15 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

3751 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek