Morská choroba je postrachom nás z vnútrozemskej krajiny. Nemáme s morom skúsenosti a vlny nás dokážu riadne rozhádzať. Doslova. Ako na morskú chorobu? Ako ju liečiť? Prečítajte si moje skúsenosti a rady získané vďaka dlhoročnej praxi.

Tento blog píšem z jednej z mojich plavieb, počas ktorej sa plavím z mesta Ushuaia (najjužnejšieho mesta sveta), z Ohňovej zeme krížom cez obratník Kozorožca, cez rovník, až na Kapverdy.

Plavba trvá päť týždňov a ide cez „najhorší úsek toho najhoršieho mora sveta“- aspoň takto more, ktorým sa plavím, pomenovávali kedysi námorníci, objavitelia. Toto more hejtujú aj niektorí dnešní turisti, ba dokonca aj skúsení lodní kapitáni.

Píšem z osobnej skúsenosti, z mojich plavieb, ktorých boli za tie cestovateľské roky stovky. No nepozorujem iba seba, ale často mám so sebou skupinu ľudí, a tak sú moje poznatky založené na pozorovaní väčšej skupinky = relevantnejšie.

Ako šéf výprav mám svojich ľudí na starosti a ide mi o to, aby sa mali dobre – som do ich morskej choroby viac zainteresovaný. Vyštudoval som medicínu, mám atestáciu z vnútorného lekárstva, a tak okrem praktickej cestovateľskej stránky vidím viac dôvodov, prečo morská choroba vzniká. Aj v iných oblastiach života, nielen v medicíne, je základom ako z „toho von“ pochopiť príčinu. Zistiť, ako ste sa do problému dostali.

Ako lekár vidím viac aj do liečby. Farmafirmy ma neplatia, a tak nie som nikomu zaviazaný. Môj blog o výškovej chorobe je najčítanejším na Slovensku a mal by si ho stiahnuť každý, kto ide vyššie do hôr. Verím, že aj tento blog pomôže mnohým z vás!

Aká zlá vie byť morská choroba? #

Keď som mal ísť na svoju prvú plavbu na Antarktídu, viedol som predtým zájazd Hongkong, Macao a tam som sa večer rozprával s jedným z našich klientov. Bol to riaditeľ slovenskej továrne, tvrdý chlap, ktorý sa len tak niečoho nezľakne a nerobí z komára somára. Práve naopak.

„Keď som bol s BUBO minulý rok na plavbe na Antarktídu, bolo mi tak zle, že som chcel, aby zavolali vrtuľník. Oni povedali, že bude stáť milión dolárov. Ja som povedal, že OK, chcem ho. Tak mi bolo zle,” hovorí mi. Priznám sa, po tomto rozhovore som sa zľakol, lebo o mesiac som sa na Antarktídu mal plaviť ja sám.

Morská choroba nie je sranda. Je vám strašidelne, ale naozaj strašne zle. Vrtuľník nakoniec nemohol pre zlé počasie vzlietnuť, a tak klient ušetril milión a prežil danú cestu.

A ja som sa za mesiac na moju plavbu poriadne pripravil. Plavba krížom cez Drakov prieliv bola tvrdá, vlny mali 8 až 10 metrov a naša loď sa prepadala ako keby do pekla.

Plavím sa na Antarktídu vyše 10 m vysokými vlnami. Video: Ľ. Fellner

Plavím sa na Antarktídu vyše 10 m vysokými vlnami. Video: Ľ. Fellner

Posádka vyvešala po celej lodi sáčiky, boli asi pol metra od seba. Prilepili ich na zábradlia, ktoré omotali lanom, aby boli modriny v prípade, že sa do nich buchnete, menšie. V jedálni nebol tri dni nikto, iba dvaja Záhoráci, ktorí mi vysvetľovali situáciu: „Zle nám v živoce býva z nečeho jiného, néž z malej lodičky.”

Im nebolo ani šľaka, ale ostatní pasažieri boli hotoví. Pamätám si, že ja, nadrogovaný z antikinetík, som sa s nimi prišiel porozprávať do jedálne. A prišiel aj Jano, veľký jaskyniar, ktorému mnoho ráz išlo o život. Povedal bodro dve vety a musel si priamo v lodnej jedálni ľahnúť na zem. Tak mu bolo zle. Zložil sa - doslova.

Aj mne je zle. Nemám to šťastie, že mi zle nie je. Takže myslím si, že som na písanie rád, ako bojovať proti morskej chorobe, dobrý. Takže poďme na to.

Ako z toho von? Najprv treba pochopiť príčinu. Ľuboš Fellner

Morská choroba – dôvody, prečo vzniká #

Nejde o chorobu, ale o podráždenie. Mala by sa nazývať skôr morskou kinetózou. Ide o podráždenie, ktoré vzniká, keď telo zaregistruje nesúlad medzi očným vnemom a vestibulárnym aparátom nachádzajúcim sa vo vnútornom uchu.

Oči v kajute vidia, že sa skriňa a stôl nehýbu, ale telo cíti, že sa nakláňa. Tento zrejmý a opakovaný nesúlad spôsobí, že sa dostavia príznaky: slabosť, závrat, bolesti hlavy, nevoľnosť, zvracanie a následná sekundárna dehydratácia (ktorá spôsobuje ďalšie problémy).

Nevoľnosť môže byť naozaj zúfalá a zloží aj inak odolných cestovateľov. Nevoľnosť je po latinsky nauzea a tá pochádza od gréckeho slova naus = loď. Takže ak budete mať na lodi nevoľnosť = nauzeu, rozhodne nebudete prví.

Po grécky naus = loď a hneď je vám jasné, že ak máte na lodi nauzeu, nebudete rozhodne prví. Ľuboš Fellner

Prečo zvraciame? #

Hovorí sa o dráždení blúdiaceho nervu, nervus vagus, zmenou tonusu očného svalu, ktorý nastáva pri signáloch z vestibulárneho aparátu.

Centrum zvracania sa nachádza v dorzálnej časti retikulárnej formácie predĺženej miechy. Toto centrum dostáva informácie z mozgovej kôry, vestibulárneho aparátu, gastrointestinálného traktu a chemoreceptorov v mozgu.

Pokiaľ toto múdre centrum zachytí odporujúce si signály, vyhodnotí to tak, že ide o otravu organizmu a ide o halucinácie. Zvracanie je logickým obranným mechanizmom organizmu, ktorý sa takto chce zbaviť jedu.

Takže ešte raz - oči vidia, že sa skriňa v kajute nehýbe, ale organizmus pohyb cíti, a teda váš mozog stav záveruje tak, že musíte byť otrávený, keď to nevidíte.

Áno, v tomto prípade nejde o jed a organizmus jedná chybne, ako napríklad v prípade alergií. Reakcia organizmu je prehnaná a my na lodi následne trpíme.

Ako zistíme, že má niekto morskú chorobu?

Ak sa plavíte s deťmi či kamarátmi, všímajte si na nich tieto znaky: zívanie, únava, potenie sa, závraty, bolesti hlavy, nevoľnosť, zvracanie. Nevysmievajte sa, no ani neľutujte. Buďte oporou!

Štyri príčiny kinetózy (choroby z pohybu) #

Vyššie hovorím o skrini a stole v kajute, ale vieme, že kinetózu sme mali ako malé deti aj v aute a mnohí ju majú v zákrutách aj do dnešných dní. Tu sú všetky štyri príčiny, kedy „morskú chorobu“ viete pocítiť.

  1. Telo vníma pohyb, ale zrak ho nezaznamenáva. Toto sa deje, ak máte na lodi lacnú kajutu bez okna, alebo ste na jachte či katamarane v noci vo svojej kajute a nemáte dobrý výhľad.
  2. Telo nevníma pohyb, ale zrak ho zaznamenáva. Toto sa deje pri rôznych simulátoroch. V Reykjavíku prelietame napríklad na 4D simulátore krížom nad krajinou, ale pritom sedíme v kresle, ktoré sa však hýbe. Niektorým ľuďom môže začať byť trošku zle. Tu je výhoda, že to netrvá dlho a kinetóza nevznikne.
  3. Telo vníma pohyb a zrak ho zaznamenáva, ale tieto vnemy nemajú navzájom odpovedajúcu intenzitu. Toto je najčastejšia príčina pri cestách autom, ale taktiež na lodi. Horší výhľad spôsobuje horšiu kinetózu. Alebo je toho prosto pre telo zrazu príliš veľa - ešte nie je zvyknuté.
  4. Nepríjemné je tiež, ak sa dostanete do difúzneho svetla, napríklad pri lyžovačke a nemáte záchytný bod. A vlastne ani neviete či idete dole, či hore svahom. No zažil som to aj na lodi, keď som sa blížil z Inaccessible Island (patrí do súostrovia Tristan da Cunha) a ten sa vynoril z takéhoto difúzneho svetla. Na jednej strane ten „nosoroží roh” bol krásny, no pohyb lode do toho spôsobil „divný pocit.”

Inaccessible Island = Nedostupný ostrov
Foto: Ľuboš Fellner

V difúznom svetle nevidíte tiene a z oka telo nedostáva informácie, kde je hore, kde dole a je zmätené. Tu nastáva nauzea taktiež.

Rizikové skupiny a faktory morskej choroby:

  • Deti od 2 do 12 rokov
  • Ženy majú častejšie a silnejšiu kinetózu
  • Nevyspatosť, alkohol, cigarety
  • Predchádzajúca anamnéza migrény, nauzey a tehotenstvo

Liečba morskej choroby #

Tento blog píšem z vlastných skúseností, po rozhovoroch s kapitánmi, pracovníkmi na lodi a po debatách s holandskou lekárkou Monikou, ktorá ak nerobí na intenzívnom oddelení v nemocnici, robí posledných 7 rokov lekárku na lodiach v tých najhorších moriach sveta.

„Aj kapitáni majú morskú chorobu,” hovorí mi a žmurkne okom. A je jasné, že o tom nemám nahlas príliš hovoriť.

A/ Babské lieky #

Čaj so zázvorom mnohým pomáha a celé posádky plaviace sa Drakeovým prielivom si ho pripravujú. Keď vám začne byť zle, ideálne je obliecť sa poriadne, vyjsť von na palubu a pozerať sa na horizont (nie na vlny pod loďou).

Zdržujte sa v strede alebo vzadu na lodi – tam, kde sú výkyvy najmenšie. Ak ste na veľkej lodi, tak hore a na kapitánskom mostíku sa loď kýva najviac. Ak ste v teplých moriach, pomáha chladný čerstvý vzduch na palube. Aj tu sa voľne príjemne oblečte a vyvarujte sa hluku.

Ideálne je morskej chorobe predchádzať… Ak už vám je zle a nevládzete sa na palube pozerať na horizont, tak si ľahnite na posteľ alebo na zem na lodi, zatvorte oči a buďte v pokoji. Nedýchajte rýchlo a plytko, ale, naopak, pomaly a hlboko - bránicou.

Moji kamaráti jachtári ak začnú zívať, odporúčajú zamestnať mozog, a tak sa chytiť kormidla, upratovať a podobne. Mne sa osvedčil skôr pohľad na horizont a keď nevládzem, tak pokoj.

Moja skúsenosť je, že ak som si ešte na loď nenavykol, tak keď čítam alebo keď píšem, je mi horšie. No teraz vám z lode píšem a som úplne bez akýchkoľvek problémov. Tiež ak sa snažím na dlhých plavbách cvičiť, tak na začiatku som mal s brušákmi problém a hneď mi došlo zle. No po zopár dňoch už cvičím bez problémov. Majte vieru, že „TO“ prejde.

Je chyba mať prázdny žalúdok - vtedy je vám zle. Ale ani neprejedať sa. Na mnohých veľkých lodiach je strava v cene a nebuďte teda príliš lakomí. To morskej chorobe nesvedčí.

Nerád na lodi ráno cvičím na prázdny žalúdok - nerobí mi to dobre. Aj keď je vám zle, jedzte trošku nasilu (ryžu napríklad). Alebo celozrnný chlieb. Mastnému jedlu sa vyhnite. Taktiež káve a plnotučnému mlieku. Je fajn, ak okrem jedla aj dobre spíte a nepreháňate to s alkoholom.

Základom je prijímať dostatok tekutín. Ak vraciate, o to viac.

Dôležité je, aby sa morská choroba nerozbehla. Ak to nejde týmito „babskými liekmi”, tak opäť zaraďte medikamentóznu liečbu (áno, funguje najlepšie hodinu pred vyplávaním).

Môžete používať náramky, ktoré akupresuricky morskú chorobu znižujú, no vedzte, že ide o placebo. Taktiež homeopatiká ako Borax 15CH, Cocculus, Petroleum, Sepia a Tabacum. Psychika je aj pri morskej chorobe dôležitá a niekomu teda náramok a homeopatiká môžu pomôcť, aj keď to nemá exaktné medicínske opodstatnenie.

Morská choroba nie je neliečiteľná, len treba vedieť, ako na to.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Jeden z najznámejších znalcov vtákov na svete, guru vtáčkarov, Hadoram Shirinhai, je na lodi s bratom, ktorý je lekárom v Kalifornii (UCL). Brat má naozaj strašnú morskú chorobu, na ktorú mu americké lieky akosi nezaberajú a Hadoramovi nič nie je.

„Vieš, ja som mal to isté, ale už mi nie je ani šľaka,” hovorí statný extrovertný vedec. Nepoznám človeka, ktorý prešiel toľko ostrovov, a tak exotických ako Hadoram. Prešiel tie najhoršie moria sveta a je z morskej choroby už von. Zvykol si.

  • pozerajte sa na palube na horizont
  • pite čaj so zázvorom
  • vždy majte niečo v žalúdku
  • keď je zle, ľahnite si
  • plavte sa novou a čo najväčšiu loďou
  • majte kajutu v prostriedku lode
  • o niekoľko dní morská choroba prejde
  • viete sa zmeniť na morského vlka

B/ Medikamentózna terapia #

Lieky musíte vziať vopred – predtým, než vzniknú príznaky. Preto sa hovorí o prevencii morskej choroby a nie o liečbe. Bežne používané lieky vo svete sú difenhydramín (Benadryl), dimenhydrinát (Dramamine) a skopolamín.

Pozor: lieky na kinetózu môžu spôsobiť ospalosť. Piloti, členovia posádky lode alebo ktokoľvek, kto obsluhuje ťažkú ​​techniku ​​alebo riadi auto, by ich nemal brať.

Odporúčané lieky

I. Skopolamín (Transderm Scop). Vo svete ide o najčastejšie predpisovaný liek na kinetózu. Dodáva sa vo forme náplasti, ktorú si nalepíte za ucho 6 až 8 hodín pred cestou. Ak sa náplasť ponechá na mieste, účinky trvajú až 3 dni. V lekárni si pýtajte Scopolamine patches. Jedna náplasť je jedna dávka a, ako píšem vyššie, náplasť sa mení každé tri dni.

Scopolamin na predpis stojí v USA asi 10 USD. No ak ste Slovák a nie ste poistený v USA, tak musíte zaplatiť za doktora stovky dolárov, a ten vám napíše recept. Potom plnú sumu lieku, čo je cca 30 USD. Získať Scopolamon pre Slováka je teda omnoho ťažšie a lepšie to bude cez priateľov v USA, alebo ak sa plavíte na väčšej lodi, kde je prítomný lekár, ten často tieto náplasti má.

Vedľajšie účinky skopolamínu sú sucho v ústach, rozmazané videnie, vrávoravá chôdza, zmätenosť a žlčníkový záchvat. Kontraindikáciou je napríklad zelený zákal.  Skopolamínové náplasti som videl užívať asi sto ľudí a nikto sa mi na tieto príznaky nesťažoval. Vrávoravá chôdza je na lodi tak či tak.

Ak máte zelený zákal (glaukom), tak je skopolamín kontraindikovaný. Výhodou skopolamínu, je že vás nerobí ospalým. Určite nie tak ako kinedryl. Rozmazané videnie? Skopolamín rozširuje zreničky, no videl som ho užívať aj vtáčkarov, ktorí potrebujú dobrý zrak.

II. Dimenhydrinát (Dramamine). Zoberte hodinu a pol predtým, ako vaša loď vojde do vĺn a rátajte s tým, že ospalí budete o 8 hodín neskôr. Užívajte každé 4 až 8 hodín. Vedľajšie účinky sú podobné ako pri skopolamíne. Vo svete ide o extrémne populárny liek, ktorý konkuruje skopolamínu.

III. Prometazín (Phenergan). Podáva sa dve hodiny pred cestou. Účinky trvajú 6 až 12 hodín. Vedľajšie účinky zahŕňajú ospalosť a sucho v ústach. Promethazine sa väčšinou podáva vo veľmi ťažkých prípadoch a je veľmi sedatívny a uspáva. Podáva ho lekár (iba raz) injekčne, ale je dostupný aj v vo forme tabletiek.

IV. Meklizín (Bonine). Funguje najlepšie, keď sa užijú 1 hodinu pred cestou. Vedľajšie účinky zahŕňajú ospalosť a sucho v ústach. Práve tento liek dostanete v Ushuaia, odkiaľ sa vyráža na to najhoršie more na svete.

Antihistaminík, ktoré sa používajú proti morskej chorobe, je omnoho viac, ja som tu napísal iba tie najpopulárnejšie, s ktorými sa vo svete stretnete.

V. A čo u nás? Je to náš zázračný Moxastiniumteoklat (Kinedryl).

Ste po ňom oťapení až unavení (sedatívne účinky), ale ak si dáte liek hodinu predtým, ako vojdete na more, tak zaberie. Mne zaberá výborne a na veľkej plavbe cez južný Atlantik som ho užíval iba jeden deň.

Na začiatku jedna tabletka a následne som užíval pol tabletky každých 6 až 8 hodín. Po prvom dni som opatrne vysadil, ešte som sa necítil úplne dobre, ale vyskúšal som a od druhého dňa som bol už totálne super. Ak ste na mori začiatočníkom, Kinedryl budete užívať viac dní.

 Mohlo by Vás zaujímať:

 Triky a Tipy na pobyt v džungli: Nebezpečenstvo džungle

 Triky v horách: Výšková choroba a aklimatizácia

 Kam nie vo svete? Mapa nebezpečných krajín

 

Opakujem, nebojte sa morskej choroby, dá sa prekonať.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Ak budete v daný rok realizovať viac plavieb, už lieky potrebovať nabudúce nebudete. Ja som sa mesiac po tejto veľkej 5 týždňovej plavbe plavil z Newfounlandu na Labrador a Saint Pierre Miquelon, potom z New Yorku do Bermudského trojuholníka a z Tokia na ostrovy Ogasawara. Ešte pred Japonskom som to zrátal, že som sa za tri mesiace plavil celkovo 55-krát.

V daných končinách ide o dosť búrlivé moria, ale zo suchozemca sa po toľkých plavbách stal morský vlk. Iným bolo zle a mne už nie. Pritom, ešte raz zdôrazňujem, že na začiatku môjho cestovania  mi bývalo strašne, strašne zle. Tento pozitívny prípad majte na pamäti – ide to! Dá sa to a aj vy sa z toho dostanete!

Pri vracaní je tiež dôležité dopĺňať tekutiny, aby ste predišli dehydratácii = piť nasilu. Napríklad zázvorový čaj. Inak dobrý je aj pepermintový, ak zázvorový nemáte po ruke.

No a toto je zároveň druhá možnosť prístupu k morskej chorobe, a to liečiť symptómy ako nauzea a vracanie.

Expedičná loď na Antarktickom polostrove
Foto: ĽUBOŠ FELLNER

Cestná choroba? #

Elizabeth Robinson strávila dva roky na malej jachte pri cestách okolo Vancouver Island. „Mám cestnú chorobu, na mori mi nie je nič, ale keď vystúpim, neviem ísť v aute, je mi hneď zle,” hovorí.

Viem, že Elizabeth si na cesty zvykne, a takisto si zvyknete vy na more. Ja som mal po tom, čo som vystúpil z lode, po piatich týždňoch na kapverdských cestách čosi podobné. No trvalo to jeden deň a potom bol zo mňa opäť klasický suchozemec, ktorý pevninu miluje.

Platí tu nepriama úmera. Na menšej lodičke máte väčšiu morskú chorobu. Ľuboš Fellner

Na búrlivé moria si zvykol Hadoram, ktorého spomínam vyššie (vygooglite si ho). Bol snáď na každom exotickom ostrove od Bismarckových po Gough Island. Ja som si taktiež na loď zvykol a naozaj mi bývavalo strašne zle. Zvyknete si aj vy.

Ale, pozor, je to podobné ako s výškovou chorobou. Na výšku sa viete aklimatizovať, ale ak ste dlhšie v nížine, tak musíte ísť odznova. Toto je aj problém morskej choroby a ak ste dlho na súši, tak po troch mesiacoch idete odznova.

Opäť sa musíte prispôsobiť, telo si znovu musí na knísanie zvyknúť. No o desať rokov môžete byť z toho von úplne a morskú chorobu už nedostanete a bude vám za ňou ešte ľúto =)

5 fotografií

Cestovateľ sa musí s loďami naučiť žiť. Fotografie: Ľuboš Fellner

Napísal som blogy o tom, ako schudnúť a neodporúčam mastičky a žiadne skratky. A nedávam klasické rady, to by ste asi ani odo mňa nečakali… Na schudnutie odporúčam napríklad dať si vybrať mandle (ideálne pred Vianocami =) a chcel som odporučiť aj plavbu krížom cez Atlantik. No nemôžem.

Teraz, keď vám píšem tento blog o morskej chorobe, mi vôbec nie je zle a už je jasné, že tu neschudnem. Počas tejto plavby je však zhodu okolností aj Ramadán, a tak mesiac nepijem alkohol a toto na chudnutie funguje. Ak máte záujem sa dozvedieť o tejto dlhej plavbe viac, napísal som plavebný denník na štyri pokračovania.

Čo ťa nezabije, to ťa posilní. Friedrich Nietzsche

Plavba? Choďte do toho! #

Celkovo, ak sa niečoho v živote bojíte, je Vám niečo nepríjemné, tak si zoberte tú najhoršiu možnosť a urobte to. Ja som takto cestoval autobusom z Teheránu do Istanbulu bez zastavenia či teraz loďou krížom cez celý Atlantik.

Vydržte a odvtedy sa už báť nebudete a bežné cesty autobusom či loďou vám už nič neurobia. Nemecký filozof Friedrich Nietzsche mal v mnohých veciach pravdu.

Ako teda zvíťaziť nad morskou chorobou?

Najprv užívajte lieky - začnite hodinku, dve pred plavbou a vydržte. Po štyroch či piatich dňoch väčšinou nauzea odíde. A potom plavby opakujte, až kým „to” neprejde úplne a ono to prejde!

Ak sa budete plaviť s partnerom, priateľmi či celou rodinou tak, ako to robievam často ja, tak vám prajem, aby vás dobrodružstvá zblížili ešte viac - čím ďalej vás od domova odvedú.

Šťastné a krásne plavby prajem.

Objednajte si blogy Ľuboša Fellnera na mail a získajte tak prístup ku kvalitným cestovateľským blogom s vlastnými fotografiami, videami a názorom. 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2269

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.