Kjóto

Kjóto

Kjóto sa nachádza uprostred japonského ostrova Honšú a má takmer 1,5 milióna obyvateľov. V súčasnosti patrí medzi najväčšie mestá Japonska. Nájdeme tu 1600 budhistických chrámov a 400 šintoistických svätýň. Kjóto bolo v minulosti hlavným mestom Japonska a sídlil tu cisár. Historické mesto s nádhernou prírodnou scenériou pri návšteve Japonska nesmieme vynechať. Čo sa tu dá vidieť?

Letenka do Japonska z Európy vedie väčšinou do Tokia, odkiaľ sa môžete do Kjóta prepraviť pohodlne šinkanzenom. Alternatívou je prílet do Osaky a krátky presun vlakom do fascinujúceho Kjóta. Ak hľadáte dovolenku v Japonsku, informácie nájdete tu.

Fushimi Inari-taisha #

Fushimi Inari je hlavnou svätyňou Inari-Boha ryže. Je na úpätí hory Inari, ktor je vo výške 233 m.n.m. Zahŕňa chodníky, ktoré vedú vysoko do hôr a súčasťou sú radové torii brány a mnohé menšie svätyne.  Boha Inari uctievajú Japonci ako Boha obchodu a podnikania. Práve preto tu nájdete viac ako 32 000 torii brán, ktoré dali postaviť úspešní podnikatelia ako vďaku svojmu Bohovi.  Každá torii brána je sponzorovaná konkrétnou japonskou spoločnosťou. Zvyk darovať torii sa začal šíriť od obdobia Edo (1603-1868), na poďakovanie za splnenie priania. Hlavnú cestu tvorí približne 10 000 torii brán. Zvyšné sú ukryté hlboko v lese a sú súkromné. Nádherná prechádzka popod torii brány trvá približne hodinu a pol.  Na ceste viacero malých obchodov s vodou či suvenírmi a na samom vrchu vás čaká nádherný výhľad a hlavná svätyňa. 

3 fotografie

Cesta k svätyni Fušimi Inari

Arashiyama #

Arashiyama je druhý najnavštevovanejší okres v Kjóte. Dominuje tu hora Arashi a rieka Ói. Okolitá príroda je nádherná. Nachádza sa tu množstvo chrámov a svätýň.  Najznámejší je však kvôli magickému bambusovému lesu, ktorý sa tu nachádza.  Lesom vedie, úzka cesta ktorá sa dá prejsť  do 30 minút. Zaujímavou zástavkou je aj  chrám Tenryu-ji zapísaný do Svetového dedičstva UNESCO.  Ďalšou zástavkou je Iwatayama monkey park. Je to park kde žije približne 120 Makakov Japonských.  Pri návšteve treba dodržiavať  pravidlá a pre záujemcov je možnosť  makaky aj nakŕmiť.  Makaky sú schopné odolávať mrazivým teplotám a snehu. Pri hľadaní potravy dokážu prehrabať sneh do hĺbky až 1,5m. Zaujímavosťou je, že makaky sa chodia kúpať do horúcich prameňov. Ak by ste navštívili Japonsko v zime, určite by ste ich videli. 

Arashiyama v lete
Foto: Ľuboš Fellner

Kinkaku-ji #

Kinkakudži je chrám, obklopený  zenovými záhradami  a jazerami ktorý dal v roku 1397 postaviť v poradí tretí šogun z rodu Ašikaga menom Jošimicu.  V preklade znamená chrám zlatého pavilónu. Pôvodne bol postavený ako oddychová vila, neskôr však syn Ašikaga Jošimicua premenil vilu na budhistický chrám  a budova sa tak stala majetkom zenovej sekty „Rindzai“. Chrám bol v roku 1950 podpálený mníchom a teraz sa v Kjóte nachádza jeho kópia postavená v roku 1955. Pozlatený bol opätovne až v roku 1987. 

Kinkaku-ji
Foto: Ľuboš Fellner

Ginkaku-ji #

Je takzvaný chrám strieborného pavilónu. Je to chrám patriaci buddhistickej škole Shokoku zo sekty Rinzai Zen. Pôvodne bol navrhnutý ako vila na dôchodok pre šogúna Jošimicu. Chrám Ginkaku-ji  je elegantný chrám v krásnom prostredí na úpätí Kjótských východných hôr. Jej základy sú výnimočným príkladom japonskej krajinnej architektúry. Bol modelovaný podľa svojho sesterského chrámu  Kinkaku-ji (Zlatý pavilón). Napriek tomu bol chrám Ginkaku-ji nikdy nebol pokrytý striebrom a hlavná budova chrámu zostala nepoškvrnená hnedá - a svojou cestou ilustruje japonskú myšlienku, že niečo jednoduché môže byť krásne. 

Chodník filozofov #

Chodník filozofov je príjemnou kamennou cestou cez severnú časť Kjótskeho okresu Higashiyama. Trasa je popri dlhom kanáli, ktorý je obložený stovkami čerešní. Zvyčajne začiatkom apríla tieto stromy explodujú farbami, čo robí tento chodník jeden z najpopulárnejších na prechádzku pod sakurami v meste. Približne dva kilometre dlhá cesta začína okolo Ginkakuji a končí v susedstve Nanzenji. Cesta dostala svoje meno podľa Nishidovi Kitarovi, jednému z najslávnejších japonských filozofov, o ktorom sa hovorilo, že medituje na ceste za každodenným dochádzaním do Kjótskej univerzity. 

5 fotografií

Romantické uličky v centre Kjóto

Heian-Jingu #

Heian Shrine je svätyňa, ktorá bola postavená pri príležitosti 1100. výročia založenia kapitálu v Kjóte a je venovaná duchom prvého a posledného cisára, ktorí vládli v meste. Boli to cisár Kammu (737-806) a cisár Komej (1831-1867). Heian je bývalé meno Kjótskeho protokolu. Obrovská brána torii označuje prístup k svätyni, okolo ktorej je niekoľko múzeí. Samotné sakrálne pamiatky sú veľmi priestranné a v strede majú široký otvorený dvor. Hlavné budovy svätyne sú čiastočnou replikou pôvodného cisárskeho paláca z obdobia Heian, postaveného na o niečo menšom rozsahu ako pôvodný.Občas sa svätyňa využíva na špeciálne podujatia. Napríklad svätyňa slúži ako miesto festivalu Jidai každý rok 22. októbra, výročie založenia Kjótskeho protokolu. Hlavnou udalosťou festivalu je prehliadka ľudí v kostýmoch z rôznych období japonskej histórie, ktorá vedie od Kjótskeho cisárskeho paláca po svätyňu Heian. 

Zen Budhizmus v Kjóto
Foto: Ľuboš Fellner

Higashi Honganji #

Je veľký komplex chrámov. Pôvodne bol postavený v roku 1604. Budovy chrámu Higashi Honganji boli štyrikrát zničené požiarom, naposledy v roku 1864 v čase politických a občianskych nepokojov. Väčšina súčasných budov bola prestavaná koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Komplex bol založený mníchom menom Shinran (1173-1263), ktorý zjednodušil budhistické myslenie na jedno základné učenie: všetko, čo musíte urobiť, je zopakovať slová "namu amida butsu" alebo "Chvála Amidu Budhu". 

6 fotografií

Náš hotel v Kjóto. Aj my sa držíme tradícii

Nikola Deckous

Nikola Deckous

Nikola Deckous

V našej kancelárii na Dunajskej vždy stretnete exotickú Nikol s pôvodom až z ďalekého Konga. Nikol má na starosti Front Office od prvého dojmu ako sa v BUBO cítite, keď nás navštívite osobne, až po zážitok z klientského servisu. Cestovanie má v krvi, sama už precestovala Európu, Áziu, dlhší čas strávila v Strednej Amerike či Afrike. Miluje dobrodružstvá a bude pre vás výborným poradcom pre nové zážitky. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Antarktída loďou

Zo zájazdu:

Nikola Deckous

Posledná úprava článku | Prečítané: 804

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 17 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Letenka do Tokia je prirodzenou vstupnou bránou do Japonska. A Tokio stojí za návštevu. S vyše 13 miliónmi obyvateľov je jedným z najväčších miest…

Martin Šimko 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.