Mojou ambíciou bolo pre vás Lichtenštajnsko lepšie spracovať. Táto maličká exotická krajinka - alpský trpaslík - je v celosvetovom meradle značným cestovateľským skalpom. A pritom je k nám na dosah. Prvé dva razy som Lichtenštajnsko iba prebehol a preto som sa teraz vrátil na 5 dní a prešiel som ju podrobnejšie.

Vaduz Počasie

oblačno

oblačno

15°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:26

Západ slnka 18:32

Všetci sme už názov tohto trpasličieho štátu počuli, no mnohí poriadne nevieme, kde ho na mape hľadať a čo také tam vlastne vidieť. Učupené medzi Švajčiarskom a Rakúskom je šiestou najmenšou krajinou sveta, na ktorej návštevu vám bude stačiť iba deň. No ten deň určite bude stáť za to... Alebo si pridáte aj turistiku či lyžovanie s rodinou?

Do Lichtenštajnska teraz vstupujem hraničným prechodom v Haagu. Mám ráno o 8.00 stretnutie s Peterom Ritschom v meste Bendern. Vyrazil som z Mníchova, kde som spal, a tak som vyrazil veľmi skoro ráno. Dôvod bol aj ten, že takto ráno sú nemecké diaľnice prázdnejšie a výborne sa využíva ich neobmedzená rýchlosť. A tak si tu zajazdím čo to dá. Je zaujímavé, že jedna z najbohatších krajín sveta nemá letisko. Pritom Rakúsko má 6 medzinárodných letísk a Švajčiarsko dokonca 7. Z Nemecka vstupujem do Rakúska, odtiaľ do Švajčiarska a zo švajčiarskeho Haagu mostom cez Rýn prejdem krížom do Lichtenštajnska. Nikde žiadna kontrola a pas mi neopečiatkujú, ani keby som chcel. Nemá to kto urobiť.

Lichtenštajnské kniežatstvo #

Maličká európska krajinka s rozlohou 160 kilometrov štvorcových – presnejšie Lichtenštajnské kniežatstvo, je konštitučnou monarchiou v zelenom údolí Rýna, pod alpskými končiarmi. V zime či v lete ponúka nádherné pohľady na okolité vrchy, a hoci nie je najžiadanejšou cestovateľskou destináciou (turisti sem zablúdia väčšinou, keď tadiaľto prechádzajú na nejakú ´vychytenejšiu´ dovolenku), je jednou z najbohatších krajín sveta. Zdrojom jej prosperity sú banky, finančníctvo a turizmus. Jej najvyšším bodom je Grauspitz s výškou 2 599 metrov, v zime tu alpské svahy ponúkajú skvelú lyžovačku.

Lichtenštajnsko je jednou z najmenších aj najbohatších krajín sveta. Ľuboš Fellner

Lichtenštajnsko (názov krajiny pochádza z mena hradu Liechstenstein v Rakúsku, od ktorého si ho zasa požičal šľachtický rod, zakladajúci kniežatstvo) je uznané ako samostatné územie už od roku 1719, takže má vyše 300 rokov. Od roku 1919 a rozpadu Rakúsko-Uhorska ho v zahraničnej politike zastupuje Švajčiarsko, s ktorým tvorí colnú úniu. Tunajšie železnice sú zasa spravované rakúskou spoločnosťou.

Najbohatšia krajina sveta? #

Aktuálne HDP/osobu (US$ PPP) je cca 142 000 USD (podľa CIA) a to je viac než dvojnásobné oproti USA. Priemerný Slovák vyprodukuje 4x menej než priemerný Lichtenštajnčan. Lichtenštajnsko je z hľadiska HDP na obyvateľa v deň publikovania tohto blogu teda najbohatšou krajinou na svete. Zaujímavosťou je aj najnižšia miera nezamestnanosti a najvyšší počet súkromných bánk. Často sa na prvom mieste v tabuľkách v poslednom desaťročí umiestňoval Katar položený na obrovských zásobách zemného plynu, ale po nezhodách s veľkým bratom Saudskou Arábiou sa prepadol nižšie. No ak nejaká krajina opäť predbehne Lichtenštajnsko, zrejme to bude Katar.

Vedeli ste?

  • jediná krajina, ktorá dlho neuznala samostatné Slovensko
  • 4. najmenšia krajina Európy
  • 6. najmenšia krajina sveta
  • národným jazykom je nemčina
  • platí sa švajčiarskym frankom
  • nezamestnanosť je cca 1,7 %
  • najnižšia kriminalita Európy
  • viac registrovaných firiem než obyvateľov
  • Lichtenštajnčanky po prvý raz volili v roku 1986
  • krajina má iba 7.5 km železničnej trate

      Vaduz – pártisícová metropola #

      Maličké Lichtenštajnsko pozostáva z jedenástich okresov, ktoré tvorí vždy len jediné mesto. Metropola Vaduz na pravom brehu Rýna nemá viac ako šesťtisíc obyvateľov, a podobá sa mnohým rakúskym a švajčiarskym mestám v údolí Álp. Malebné námestia, biele domčeky, hlavná ulica Das Städtle s pár múzeami, kaviarňami, reštauráciami a obchodmi, kde je všetko poruke. Tu sa môžete najesť, urobiť nákupy, či odfotiť si radnicu. Nachádza sa tu prekvapivo veľa obchodov s luxusnými hodinkami. Na ulici nájdete aj pokladnicu Lichtenštajnského kniežatstva (Schatzkammer Liechtenstein) ktorá zahŕňa aj Fabergého vajcia. Taktiež tu nájdete budovu nového parlamentu. Od roku 2008 sa 25-členný parlament presunul ho hypermodernej budovy, ktorú navrhol Hansjörg Göritz (Mníchov).

      Vaduz je jednou z mála európskych metropol, ktorá nemá železničnú stanicu. Dokonca aj Vatikán ju má, ale San Marino nemá. Železničnú stanicu v Lichtenštajnsku nájdete v najväčšom meste Schaan a krajina má iba 7.5 km železničnej trate.

      13 fotografií

      Prechádzky hlavným mestom Vaduz, Ľ. Fellner

      Vaduz je sídlom katolíckeho arcibiskupa a kultúrnym centrom krajiny. Pozrite si neogotickú Katedrálu sv. Floriána, navštívte niektoré z múzeí. Ako milovníci umenia by ste nemali vynechať obrazovú galériu s dielami takých umelcov ako Rembrandt, Rubens, či Da Vinci. Nájdete tu aj také perličky ako Múzeum lyžovania, či Múzeum pôšt a známok. Zaujímavé je múzeum moderného umenia, či maličké múzeum Landes s permanentnou výstavou o histórii kniežatstva.

      Schloss Vaduz
      Foto: Ľuboš Fellner

      Kniežací zámok - dominanta štátu (Schloss Vaduz) #

      Z centra Vaduzu samozrejme, treba vystúpať k Lichtenštajnskému zámku, ktorý je dominantou nielen metropoly, ale celej krajiny. Prechádzka hore svahom lesnými cestičkami až k bráne je veľmi príjemná, osviežujúca a odmení vás výhľad na okolitú alpskú krajinu.

      Ja sa zastavím pred kniežacím zámkom aj autom. Som tu dlho a sám, iba autá chodia sem-tam okolo asfaltkou kľukatiacou sa v lúkach. Do zámku nemám prístup, veď tu býva kniežacia rodina a nie je to teda turistická atrakcia. No raz za rok (15. augusta) sú do zámku pozvaní všetci Lichtenštajnčania a v zámockom parku si môžu dať pivo zadarmo. Je zaujímavé, že panovníci bývajú v Lichtenštajnsku až od roku 1938, a dovtedy zrejme pokladali svoj majetok za zapadákov a radšej sa zdržiavali napríklad vo Viedni. No ak máte radi zámky, navštívte zámok Gutenberg.

      Hrad Gutenburg sa nachádza na kopci 70 metrov nad lichtenštajnským mestom Balzers

      Destinácia pre lyžiarov aj milovníkov histórie #

      Zaujímavosťou je určite Alte Rheinbrücke – jeden z posledných peších drevených mostov cez Rýn. Je krytý, a nájdete na ňom označenie hranice medzi Švajčiarskom a Lichtenštajnskom. Ak chcete korzovať hranicami po moste, leží len desať minút pešo od Vaduzu. 

      V lete tu môžete obdivovať históriu, múzeá, jazerá, lesy, v zime si zasa zalyžovať. Alexandra Tinková

      Ďalšou turistickou zastávkou je obec Balzers na juhu krajiny, so spomínaným hradom Gutenburg z 13. storočia. Pôsobivo sa týčiaci na kopci je otvorený verejnosti ako múzeum, a máte odtiaľto takisto nádherné pohľadnicové výhľady na okolité Alpy. Celá obec dýcha históriou, za pozretie tu stojí aj zrúcanina hradu Grafenberg, Kostol sv. Mikuláša, či starý cintorín.

      Dedinka Eschen je známa pôvabnou kaplnkou Svätého kríža a ako miesto, kde sa začína jedna z najobľúbenejších turistických trás alpskou krajinou. V mestečku Nendeln zasa nájdete tradície tunajšej známej keramiky, siahajúce do roku 1836. Môžete sa tu v dielni stretnúť s jej výrobcami a spoznať niečo z tajov tohto remesla. 

      Obľúbeným lyžiarskym strediskom je Malbun uprostred nádhernej prírody, kde nájdete dokonalý relax nielen v zime, ale v každom ročnom období. Vyberte sa na prechádzku k jazeru Steg a určite nám dáte za pravdu...

      Letný pohľad na Malbun

      Lichtenštajnské víno a Michelinka #

      Kto by to bol v alpskej krajine čakal. No Lichtenštajnsko nie sú iba hory a v údolí severne od centra Vaduzu sa nachádzajú kniežacie vinice. Čakal som ich pri Rýne, ale 4 hektáre patriace princovi sú na druhej strane cesty bližšie k horám. Prechádzam vinicami krížom-krážom a vstupujem do kniežacích pivníc. Sú veľmi pekné a organizujú tu ochutnávky za rozumnú cenu 23 CHF. Za pekného počasia (je tu 1500 hodín slnka ročne) si viete sadnúť aj vonku vpravo od pivníc do príjemnej záhradnej reštaurácie. Alebo dovnútra do reštaurácie Terkel, o ktorú sa stará vo viacerých generáciách rodina Berger. Po tom, ako reštaurácia získala 16 bodov v Gault Millau, získala v roku 2017 aj Michelinskú hviezdu. Ambiente aj jedlá sú pritom skôr jednoduché a „dedinské“ a veľmi chutné.

       

      4 fotografie

      Kto by tu tak vynikajúce víno a reštauráciu čakal

      V tejto malej krajinke je okrem kniežacích vinohradov vyše 100 vinárov, ktorí produkujú vlastné vínka. Väčšinou Chardonnay, Rizling či Silván. Z červených vín je to Pinot Noir, Frankovka a Blaufränkish či Zweigelt. História pestovania vína siaha vraj dozadu vyše 2000 rokov a pestovali ho ešte Kelti a následne Rimania. Bol som veľmi prekvapený a ochutnávka 4 druhov vín a jedného sektu sa stala jedným z mojich Top zážitkov krajiny. Na teplý chleba vytiahnutý priamo z pece nezabudnem.

      Taktiež odporúčam prehliadku v mikropivovare Prinzen Bräu v južnom meste Balzers.

      Falošné zuby  a iné zaujímavosti #

      No Lichtenštajnsko má aj ďalšie pikošky. V najľudnatejšom meste krajiny v Schaan, cez ktoré prechádzam do Vaduzu zo severu, existuje spoločnosť s názvom Ivoclar Vivadent, ktorá vyrába falošné zuby a jej svetový podiel je neuveriteľných 20% svetového predaja. Majú silný vzťah so zubármi z indického Bollywoodu (najväčší producent filmov na svete).

      Všade nájdete informáciu, že ide o dvojnásobne vnútrozemskú krajinu, no o čo vlastne ide? Ide o to, že Lichtenštajnsko nemá more podobne ako Slovensko, no náš sused Poľsko už more má, kdežto Rakúsko a Švajčiarsko nie. Takže ani cez susednú krajinu sa Lichtenštajci nevedia dostať k moru. Ak Kaspické more nie je morom, ale jazerom, potom má rovnakú situáciu aj Uzbekistan.

      Ide o jednu z najbezpečnejších krajín sveta a tých zopár väzňov posielajú do Rakúska.

      Neuznanie samostatného Slovenska #

      Lichtenštajnsko založil šľachtic Jan Adam I., ktorý sa narodil v Brne a teda rod Lichtenštajnovcov mal s našim územím vždy úzke vzťahy. Konkrétne kniežací rod z Lichtenštajnska vlastnil v bývalom Československu pôdu rozlohy 10x väčšej než rozloha Lichtenštajnska a nechcel sa jej logicky vzdať. Československo tvrdilo, že išlo o Nemcov kolaborujúcich s Hitlerom, oni tvrdili, že nie sú Nemci, ale sú Lichtenštajnčania a boli vždy počas I. aj II. svetovej vojny neutrálni. Spor sa teda týkal tzv. Benešových dekrétov. Lichtenštajnsko sa stalo jediným štátom na svete, ktorý po rozpade Československa od roku 1993 neuznal Slovensko a Česko. Diplomatické vzťahy krajiny nadviazali až v roku 2009. A až toto bol rok, kedy Lichtenštajnsko uznalo Slovensko. Vidíte, aj toto je dôvod ísť sa pozrieť na nášho takmer-nepriateľa. Lichtenštajnsko je neutrálna krajina, ktorá nemá svoju armádu. Ide o veľmi príjemných a uvoľnených ľudí s jedným z najvyšších životných štandardov na svete. Zaujímavosťou je, že na svete sú vraj iba dve krajiny, kde nenájdete jedinú ambasádu, Vatikán a práve Lichtenštajnsko.

      Utečenci v Lichtenštajnsku? #

      Byť emigrantom v krajine je prakticky nemožné, ale ak tu aj pracujete ako robotník bez oficiálneho povolenia, na pobyt dostanete podmienky. Jednou zo základných je, aby ste boli ticho a počas obeda a po 22.00 boli ticho úplne. Váš príjem bude jedným z najvyšších na svete, ale musíte byť ticho. Tamojšia vláda vydáva menej než 100 povolení ročne, polovica povolení sa žrebuje v lotérii. Aj to ide len o pobyty, nie občianstvo. Cudzinci pracujúci v Lichtenštajnsku nesmú v krajine žiť, iba pracovať. Uvažovať o štátnom občianstve vraj môžete, ak v krajine platíte dane a žijete (napríklad sa priženíte) minimálne 30 rokov, musia vás odsúhlasiť susedia, alebo parlament. Takto mi to aspoň vysvetľoval Peter Ritsch, ktorý spravuje v krajine sieť hotelov. Investorom v jeho hoteloch je aj bývalý premiér Lichtenštajnska a tak zrejme má prehľad. No osobne poznám zopár Slovákov, ktorí tu žijú, dokonca aj zubára.

      Alpskú krajnku vychutnávam na turistike a pri behu v horách

      Zo severu na juh a zo západu do hôr východu #

      Som tu dlhšie, a keď chcem navštíviť juh krajiny viackrát, časovo výhodnejšie je pre mňa vybehnúť na diaľnicu vo Švajčiarsku, 10 minút ísť na juh a potom opäť do Lichtenštajnska mostom cez rieku Rýn. V Lichtenštajnsku nie sú diaľnice, ale úzke, aj keď perfektne upravené cestičky. Neexistuje tu žiadna colnica a keď chcete exotickú pečiatku do pasu, musíte skočiť do turistickej kancelárie a zaplatiť za pečiatku 3 švajčiarske franky. Maximálna dĺžka krajiny je 25 km a maximálna šírka 12 km.

      Keď budete prechádzať krajinou zo severu z Ruggell dole do Vaduzu, pôjdete neustále povedľa rieky Rýn, ktorá oddeľuje Lichtenštajnsko od Švajčiarska a vidíte ju takmer po celý čas pobytu v krajine. No bolo pre mňa prekvapením, že krajina má iba jedno a vcelku malé úzke jazierko práve južne od Ruggellu.

      10 fotografií

      Lichtenštajnskom zo severu na juh a zo západu na východ

      Najdlhšie idem do Malbunu, čo je v lichtenštajnskej mierke veľmi ďaleko. Pritom je to z Vaduzu tak dvadsať minút, respektíve ak idete pomaličky a kocháte sa pol hodinky. Vaduz leží zhruba vo výške 500 metrov nad morom, dedinka Triessenberg, cez ktorú pôjdete, je už ale vo výške 1 000 m.n.m. Dedinka je známa gastronomickým festivalom, ktorý sa tu koná od polovice októbra do konca novembra. Od Triessenbergu vedie jediný tunel v krajine - Stegertunnel - do oblasti Malbun vo výške 1 650 m.n.m. Najkrajšia, najužšia, najtočivejšia cesta ma dovedie do Galfunu. V Malbune aj Galfune si urobím zopár výšľapov. Veď alpská krajina je o Alpách a bez týchto túr by som tu naozaj nemal čo tak dlho robiť.

      Lichtenštajsko na svoje tristé výročie otvorilo 300 km turistických chodníkov a práve turistika bola mojou výzvou pri poslednom pobyte. Lichtenstein trail je 75 km dlhá turistická trasa, ktorá prechádza cez všetkých 11 oblastí krajiny. Je to novootvorená turistická atrakcia a možno dôvod pre tých, čo už v krajine predtým boli, vrátiť sa. Stiahnite si appku „Listory“ a v nej nájdete podrobne popísanú trasu aj so 147 atrakciami (POI = Points of Interest). Počas trasy vystúpate 2 000 m a opäť ich zídete dolu. Najnižší bod trasy je vo výške 429 m. a najvyšší vo výške 1103 m. Keby ste išli vkuse (s fotoprestávkami) trvalo by vám to asi 24 hodín.

      Furstensteig - najkrajšia túra Lichtenštajnska

      Najkrajšia túra viedla od Clinicum Alpinum, kde viete zaparkovať, tzv. Kniežacím chodníkom respektíve Kniežacím výstupom (Furstensteig) do stredu krajiny - viď. moje video "Turistika v Lichtenštajnských Alpách."  

      Užite si Lichtenštajnsko - alpského bohatého trpaslíka. Šťastné cesty prajem. 

      Foto: Ľuboš Fellner

      Ľuboš Fellner

      Ľuboš Fellner

      Ľuboš Fellner

      Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

      Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

      Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

      Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
      Posledný raj (expedícia)

      Zo zájazdu:

      Ľuboš Fellner

      Posledná úprava článku | Prečítané: 4231

      Mohlo by Vás zaujímať

      Lichtenštajnsko – najbohatší ľudia sveta Blog

      Blog Lichtenštajnsko – najbohatší ľudia sveta

      Mojou ambíciou bolo pre vás Lichtenštajnsko lepšie spracovať. Táto maličká exotická krajinka - alpský trpaslík - je v celosvetovom meradle značným…

      Ľuboš Fellner 9 min. čítania
      Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO) Blog

      Blog Ako si zamilovať Európu (na spôsob BUBO)

      Čo nové ešte o našej „matičke“ povedať? Veď o Európe už aj tak všetci všetko vedia... Nie, nie, nemýľte sa! Aj na Starom kontinente sa dá stále…

      Ľuboš Fellner 6 min. čítania
      Ako to vyzerá na zájazde Alpská päťka Blog

      Blog Ako to vyzerá na zájazde Alpská päťka

      Prvý jún a exkluzívna BUBO skupina štartuje na premiéru našej cesty Alpská päťka. Za osem dní sme prešli 2600 km naprieč rakúskymi, nemeckými,…

      Blogov

      Odporúčame tieto zájazdy

      K

      Európa  

      Škandinávia, Nórsko, Island


      náročnosť

      13 dní

      Trvanie

      3328 4160€
      K

      Európa  

      Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


      náročnosť

      8 dní

      Trvanie

      2512 3140€
      K

      Ázia   Európa  

      Sibír, Mongolsko, Rusko

      01.06. → 08.06.

      náročnosť

      8 dní

      Trvanie

      9999
      K

      Ázia   Európa  

      Mongolsko, Rusko, Čína

      01.06. → 14.06.

      náročnosť

      14 dní

      Trvanie

      9999

      Získajte prístup
      k exkluzívnym ponukám
      a informáciám.

      Predaj sa začína o

      - dní - hod -min -sek