Maroko – krajina absolútnych kontrastov

Maroko – krajina absolútnych kontrastov

Viaceré krajiny sveta dostávajú označenia a prívlastky ako krajina kontrastov. No azda k žiadnej inej mi táto veta nesedí viac ako k severoafrickému kráľovstvu Maroko. Úchvatná krajina ako z rozprávok tisíc a jednej noci, kde zažijete aj nemožné. Tu je aspoň niekoľko unikátov a kontrastov, ktoré na cestách Marokom môžete nájsť a zažiť...

Rozpálená Sahara i lyžiarske strediská

Stáť na zasnežených horách Atlasu a pozerať sa odtiaľ na najväčšiu suchú púšť sveta, kade prechádzajú karavány tiav... Alebo naopak, sedieť na ťave na Sahare a tak obdivovať zasnežené hory, kde sa lyžuje. Nie je asi veľa krajín, ktoré sa môžu pochváliť niečím tak spektakulárnym, no práve v Maroku takýto zázrak zažijete a uvidíte!

Len včera som prechádzal cez rozpálenú Saharu, lúčil som sa s nádhernými piesočnými dunami. A na druhý deň som už zapínal mačky (viď titulná fotografia), a o pár chvíľ neskôr som už vzdoroval pravej africkej snehovej víchrici v pohorí, ktoré sa môže pýšiť najvyšším vrcholom až 4 165 metrov. Šialený, no nádherný kontrast dvoch rozličných svetov, ktorý v tomto prípade nájdete v jedinej krajine, len niekoľko kilometrov od seba!

Doobeda chladný vzduch pri Atlantickom oceáne, teraz palmy v horúcom Marakéši. Za ním zasnežené hory Atlasu s možnosťou perfektného lyžovania. A hneď za horami nekonečná Sahara. Neuveriteľné...
Foto: František Kekely — BUBO

Užívať si z horskej túry z pohľad na rozpálenú púšť, alebo z chrbta ťavy sledovať lyžovačku na neďalekých štítoch, to sa vám môže stať iba v Maroku!

Moderné avenue i žijúci stredovek

Moderné obchodné centrá s najrôznejšími svetovými značkami a reťazcami, pri nich farebne vysvietené fontány i palmy, ktoré skrášľujú rozľahlé avenue miest. A len neďaleko toho svet zvaný medina – tajomný labyrint uličiek, starý cez tisíc rokov, ukrývajúci sa za starými hradbami, kde sa akoby zastavil čas. Môžete tu vidieť rôzne remeslá a proces ich výroby, ktorý sa tu za posledné storočia veru veľmi nezmenil. Dva úplne odlišné svety s rozdielnou atmosférou a dušou v jednom meste. Aj takýto kontrast na vás v marockých mestách čaká!

Jednou z najúchvatnejších je medina Fezu, ktorá patrí medzi najkrajšie mestské centrá vôbec. Môžete sa tu stratiť uprostred vyše deväťtisíc kľukatiacich sa uličiek, ktoré rozprávajú staré príbehy Orientu... Keď vstúpite dovnútra mediny, je to akoby ste vkročili do stredoveku, kde na každom kroku natrafíte na farbiareň kože, medresu (škola islamu či mešitu, ktorých je tu v srdci 1 200 rokov starej mediny až 185!

V marockých mestách sa môžete prechádzať po supermoderných avenue, alebo vstúpiť do skutočného stredoveku a stratiť sa v spleti starobylých medín.

Farbenie kože tu prebieha rovnako ako pred niekoľkými storočiami. Môžte byť svedkami magického návratu do minulosti, aký by ste inde vo svete hľadali už len ťažko.
Foto: František Kekely — BUBO

Afrika, Orient i Európa

Napriek tomu, že Maroko je svojský štát celkom na severe čierneho kontinentu, stále sme v Afrike a občas aj tu ochutnáte jej typickú príchuť. Najmä na naozaj šialenom námestí Jama al-Fnaa vždy pocítim pravého afrického ducha, ten príjemný chaos a neskutočnú pestrosť farieb. Vždy poteší predajca s originál africkými maskami, či inými unikátnymi suvenírmi, na našich cestách Marokom sa ocitneme aj v mestečku, kde už storočia nežijú len Berberi a Arabi, ale aj ´echt´ černosi, ktorí vám zahrajú typickú chytľavú hudbu ´pravej´ čiernej Afriky.

Zároveň sme však v Maroku len kúsok od Európy. A je pochopiteľné, že Európania, najmä Francúzi, tu za tie desaťročia okupácie taktiež zanechali svoju výraznú stopu a vplyv. Stačí sa prejsť Casablancou, popod kovové balkóniky pôvabných bielych budov, postavených vo francúzskom štýle art deco. Alebo navštíviť horské mestečko Ifran v Strednom Atlase, ktoré pôsobí tak neafricky, že sa už na niektorých „alternatívnych“ stránkach objavil ako dôkaz, že už aj v európskych Alpách sa stavajú mešity. A samozrejme, do toho výrazná chuť Orientu, arabského a moslimského sveta. Maroko je proste jedinečným stretom všetkých týchto svetov.

Moderný človek i nomád z púšte

V Casablance človek v slušnom obleku, s viazankou a s kufríkom v ruke rýchlo beží na miestnu električku, aby prišiel včas do svoje kancelárie. Nič zvláštne, čo by nebolo možné vidieť aj u nás. No medzitým si v tej istej krajine, v tom istom čase na druhej strane Atlasu miestna nomádka pomaly rozkladá na púšti svoj typický nomádsky stan. Žiadna elektrina ani vodovodný kohútik, len pár hrncov, ktoré zloží zo svojho somárika či ťavy a niekoľko pobehujúcich kôz, ktoré tvoria živobytie rodiny. Aj takýto diametrálne rozdielny vie byť život v Maroku – akoby z dvoch svetov a úplne iných období ľudských dejín. Mimochodom, podľa miestnych štatistík sa títo pre nás jednoduchí ľudia z púšte dožívajú podstatne viac než tí, čo žijú nám viac podobným životom vo veľkomestách Maroka. Žeby žiadny stres a život bez koly či fast-foodov mal až takýto účinok???

Najväčšia mešita, kostoly, synagóga aj židovský cintorín

Príjemný mix zažijete v Maroku aj čo sa týka náboženstva. V Casablance - najväčšom meste krajiny, sa pozrieme na jednu z najväčších mešít moslimského sveta, mešitu Hasana II., nádherne dominujúcu atlantickému pobrežiu, no aj na prekrásne kostoly, či takzvané miestne Lurdy so sochou Panny Márie. Neskôr navštívime židovský cintorín a synagógu. „Judaizmus tu má staršiu históriu než islam,“ pripúšťajú aj miestni Maročania. Tri Abrahámove, monoteistické náboženstva, ktoré majú toľko spoločného i rozdielneho. A v Maroku narazíte na každé z nich...

Islam i liberálne prozápadné zmýšľanie

Moslimské krajiny sú vo všeobecnosti výrazne konzervatívneho charakteru, to je dobre známe. No ja osobne Maroko vnímam nielen ako najliberálnejšiu arabsko-moslimskú krajinu, ale dokonca za jednu z najliberálnejších krajín vôbec. Aj keď niektoré veci, o ktorých tu napíšem, oficiálne povolené nie sú, no fungujú tu! Klasicky sa opiť v bare alebo si nejaký alkohol skočiť kúpiť do miestneho Carrefouru, potom ísť niekam na modernú disco, kde občas chodia hrávať aj svetoví Dji, cítiť vôňu hašišu, ktorý je pre Maroko naozaj typický a k tomu ešte odolávať vábeniu miestnych žien... To rozhodne neznie ako obrázky zo života moslimskej krajiny, no Maroko v sebe skrýva aj tento svet.

Je to jednoducho krajina, ktorú si nemôžete nezamilovať. Kde na jednom zájazde prechádzate akoby viacerými svetadielmi, kultúrami, národmi, časovými obdobiami. Kde sa prelína včerajšok s dneškom, divokosť Afriky s vôňami arabského sveta, tajomstvami kočovníkov a stopami Európy. Krajina, ktorá vám uprostred hôr, v púšti, či v labyrinte starých medín porozpráva tie najneuveriteľnejšie orietnálne príbehy...

František Kekely

František Kekely

František Kekely

Vyštudoval žurnalistiku, pracoval v celoštátnom denníku a dodnes prispieva do viacerých médií. Chuť cestovať, spoznávať svet priamo z blízka – nie len z tlačových správ, a oboznamovať s ním ľudí, bola oproti sedeniu v redakcii výrazne silnejšia.
Miluje dejiny a miesta bohaté na históriu. Ak sa k tomu pridá mix náboženstiev, dostanete jeho obľúbený Blízky východ či Balkán. Vo voľnom čase rád lezie po horách, je členom medzinárodného horolezeckého spolku, vďaka čomu sa stal aj garantom našej cesty Alpami. Už od detstva sa venuje fotografovaniu a filmovaniu prírody, najmä divokých zvierat, čo ho pritiahlo až do Afriky a práve tomuto kontinentu sa u nás venuje najviac. Maroko je jeho druhý domov. Juhoafrická republika je jeho srdcovka, kde ako sprievodca začínal. Madagaskar je pre neho prírodný div sveta. A východná Afrika, na čele s Etiópiou, dôvod, pre ktorý sa do Afriky skutočne zamiloval.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
3x naj Afriky

Zo zájazdu:

František Kekely

Posledná úprava článku | Prečítané: 470

Mohlo by Vás zaujímať

Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.