Toskánsko nielen pre gurmánov

Toskánsko nielen pre gurmánov

Najradšej realizujem cesty pre ľudí, ktorí už danú krajinu, danú lokalitu poznajú. Vtedy dokážu ešte viac rozpoznať ten rozdiel, čo BUBO ponúka. Florenciu pozná každý. No s nami ju spoznáte inak.

Florencia Počasie

oblačno

oblačno

22°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:01

Západ slnka 18:38

Keď cítite, že potrebujete vo Vašom živote silný pozitívny výboj, priniesť farbu do bežnej šede odporúčam predlžený toskánsky  víkend. S BUBO! Po krátkom priamom lete pristávame v údolí rieky Arno, na severe nádherné ešte zasnežené vrchy a inde silné slnko osvetľujúce sýtozelenú Toskánsku pahorkatinu. Náš hotel je najbližšie k Ponte Vecchio (Karlov most Florencie) a patrí rodine obuvníka Salvatore Ferragamo. V cene malého útulného designového hotela je aj vstup do jeho múzea, kde nájdete topánky, ktoré ušil pre Gretu Garbo, Evitu Peron či Marilyn Monroe. Plus terasa na streche, kde pri Aperol šprici vidíme nad strechami to najkrajšie z mesta, od Brunelleschiho kupole dómu, cez Palazzo Vecchio cez tú vravu na najstaršom moste mesta – nádhera.  Moja mama Florenciu miluje a ja som teda vyrastal s podrobnosťami o hrobkách Medičiovcov z baziliky St. Lorenzo. Potom som navštívil Florenciu desaťkrát a začal som ju mať rád. Sadnúť si v Relais na macchiato s domácou čokoládou a s fľaštičkou ružového Taittingera a pozorovať najväčšiu výstavu sôch pod otvoreným nebom Európy je príjemné. Tu na Piazza Signoria upálili dominikánskeho mnícha Savonarolu (predtým ho humánne obesili) a tu stál vyše tristo rokov originál Davida. Teraz tu stojí kópia a na originál sa stoja mnohohodinové rady. No my prídeme na kočoch s fľaškou šampanského a predbehneme sa bez toho, aby nám ktokoľvek nadával. Máme totiž objednaný vstup – je to legálne a iba príjemné – a ide o značné ušetrenie času. Vyše päťmetrový gigant je dokonalý, každý sval a každá žila je na svojom mieste a ja si spomínam na hodiny anatómie a na pitvy, ktoré potajme realizovali aj Michelangelo a Leonardo z blízkej dedinky Vinci. Michelangelo je génius! Dávid je nádherný zdiaľky aj zblízka. Tu si všimnete, že prsty ľavej nohy v roku 1991 jeden bláznivý Talian kladivom odrazil a vidieť, že sú síce z toho istého materiálu, ale dorobené. Michelangelov židovský kráľ nie je obrezaný a tak je zrejme, že umelcovi a homosexuálovi zároveň išlo skôr o spodobenie toho najkrajšieho muža sveta, o znovuzrodenie antickej krásy. Tento David má dušu. Možno preto, lebo má zreničky? Všetci sochári si pred prácou na drahom mramore robili sadrové predlohy, no po Michelangelovi sa ani jedna nenašla. Nepotreboval ich. On išiel vždy naostro a svojimi röntgenovými očami videl tú sochu už vopred a iba ju z nadbytočného mramoru odbalil. Génius!

Slávny most Ponte Vecchio
Foto: Ľuboš Fellner

Etruská Voltera, stredoveký skvost San Gimignano a gotická Siena. Každé mesto je trošku iné a všetky sú nádherné, dych vyrážajúce. Máme vysielačky, v uchu drôtik ako ochrankári a tak si každý chodí, fotí a vychutnáva mesto individuálne a profesionálna sprievodkyňa nám ozrejmuje detaily a súvislosti. 

Aj keď ste boli v Siene desaťkrát, povedzte, navštívili ste niekedy centrum Contrady? Tento víkend sa oslavoval sviatok sienskej rodáčky svätej Kataríny a tak každá zo sedemnásť štvrtí bola označená svojou vlajkou – kontrady bolo teda vidieť ešte viac. Nás pustili dnu. Videli sme ich kostol, múzeum s trofejami, s víťaznými vlajkami, štandardmi z konských bláznivých pretekov Palio, kde je jedno, či jazdec padne z koňa, lebo vyhráva nie jazdec, ale kôň. Ten, kto vyhrá, vypláca peniaze tým, čo prehrali, no oslavuje najmenej tri mesiace. Je to obrovský honor. Naša kontrada oslavuje doteraz, lebo minulý rok vyhrala. Okrem kostola má vlastné námestie, vlastnú fontánu, vlastné stajne pre kone – všetko v absolútnom centre mesta. Dáme si cafe na Piazza del Campo a potom interiér pruhovanej bielo-čiernej katedrály, na ktorom sa pracovalo vyše 600 rokov – interiérom Siena s prehľadom víťazí nad Florenciou. 

Aj keď ste boli desaťkrát vo Florencií, viete o tom, že sa dá z galérie Uffizi prejsť na druhú stranu rieky až k Palazzo Pitti tak, aby Vás nikto nevidel a Vy ste videli všetkých? Áno, šípite správne, že takto, tajnou chodbou chodila rodina Medici. A teraz tadiaľ chodíme my s BUBO. Chodbu navrhol architekt Vasari, ktorý je pokladaný za prvého kunsthistorika na svete, napísal životopisy slávnych umelcov Florencie a bol to on. kto prvý raz vyslovil terminus technikus – renesancia. 

Ani do Uffizi BUBO nečaká v kilometrových radách. Za krátky čas takto vidíme viac, plus pikošky navyše a hlavne máme čas na intenzívne zážitky navyše. 

Toskánsko – to je najlepšie jedlo Talianska. Raz som strávil týždeň na farme právnika Pietra, ktorý sa našiel v tom, že pre svojich hostí varil tradičné toskánske recepty. Hosťami boli Taliani. Ste partia, ktorá chce ochutnať  to najlepšie? Poďte s BUBO na TOP gurmánsku cestu Toskánskom. Každá reštaurácia, ktorú navštívite s nami, má minimálne jednu Michelinovskú hviezdičku. Viete koľko takých hviezdičiek máme dnes na Slovensku? Žiaľ, ani jednu. Ani si neviete predstaviť, koľko som toho musel prejesť, kým som našiel pre Vás to skutočne pravé... Každá jedna reštaurácia na tejto (nielen) gurmánskej ceste bude iná od tej predošlej jedlom, interiérom, zameraním.  Na dvadsiate výročie BUBO máme pre Vás pripravený vskutku TOP zážitok aj tu za humnami v Toskánsku. 

Štandard držíme vysoko: vlastná miestnosť iba pre Vašu skupinu – a tie priestory sú nádherné. Vlastný somelier a tak sa dozviete tie najnovšie trendy. Najlepšie vína. uhhh. Kuchár sa Vám príde predstaviť a porozpráva sa s Vami a dokonca pokojne prezradí recept. Je to iný svet a zájazd určený skúseným. 

Všetky reštaurácie, ktoré teraz ponúkame, sú vysoko kvalitné. Ja Vám však v krátkosti porozprávam o jednej. Nejde o tú najlepšiu, to aj ťažko posúdiť, lebo ako som písal, každá je iná, ale na mňa zapôsobila svojou skromnosťou. Nachádza sa v srdci regiónu Chianti asi 45 minút južne od Florencie v nádhernej lokalite v srdci prírody. Nič, iba kamenné veže opátstva z 11. storočia (opátstvo bolo založené v 9. storočí). Mnoho rokov tu pobýval Galileo Galilei, ktorý mníchov vyučoval matematiku. Nikto nepochybuje, že najlepšie Chianti Classico pochádza z týchto viníc. To, čo sme zažili tu, propagujú ako ultra luxury wine tour, no ja o tom píšem preto, že mi to pripadalo veľmi milé. Aj tu sa mi potvrdilo, že luxus a intenzívne zážitky nemusia byť strojené a môžu sa ponúkať s úsmevom (tak ako sa to snažíme u BUBO). 

Šéfkuchár Marcello Cini je sympatický mladík z dobrej rodiny. Keď v štyroch rokoch otcovi povedal, že chce byť kuchárom, ten skoro skolaboval. No teraz, keď je talianskou kuchárskou hviezdou, nielen mediálnou a ako šéfkuchár spolupracuje so starou šľachtickou rodinou vinárov (vinári od 14. storočia), otec je spokojný. 

Po prehliadke vinohradov a pivníc opátstva sa usádzame a začíname ochutnávkou olivového oleja s cícerom. To aby sme vedeli, že Virgin oil nie je maximum a v tejto reštaurácii sa používa iba to najlepšie... Potom prichádza predjedlo. Flambovaný karfiol, veľa, veľa nastrúhaného parmezánu, áno olivový olej a redukcia z balzamikového octa. A k tomu biele vínko z Umbrie, preslávené Cervaro della Sala.  Je práve toto najlepšie biele víno celého Talianska? Množstvo cien, ktorým je ovenčené, by tomu aj zodpovedalo. Uhh. Víno je určené na dlhodobé skladovanie, no u mňa by dlho nevydržalo. Víno je bohaté a hlboké, cítim figy a vanilku a skóre nad 95 bodov (zo 100) môžem iba potvrdiť. 

Nasledujú ravioli plnené čerstvými paradajkami, jasné že čerstvými, všetko je maximálne čerstvé a prvotriedne, s pestom. Vyzerá to jednoducho a aj to tak bolo. Geniálne jednoduché, geniálne dokonalé. Tento kuchár nedostal Michelinovú hviezdičku za excesy a molekulárnu kuchyňu ale za dokonalé spracovanie receptov starej matere.  Ani toto jedlo nemalo prebiť chuť snáď najlepšieho vína s apeláciou Chianti a to Chianti Classico Riserva Badia a Passignamo 2007. Wow. 

A prichádza vrchol: mladý kohútik na timiáne s grilovanou zeleninou  a k tomu Tignanello, Ferrari medzi vínami. Alebo ochutnáte Solaiu, ktorá sa nerobí každý rok a kde sa hrozno zbiera iba zo slnečnej strany z vinohradu s rozlohou desať hektárov? Obe vína patria k tzv. Super Toskánskym a kašlú na to, že sa nemôžu označovať prívlastkom Chianti. Ide o značku samú o sebe z hrozna z kopcov Tignanello. Toto víno je pre Taliansko míľnikom. Aj pre nás! 

Potom nasleduje výber syrov so špeciálnymi medmi a brioškou a k tomu tuhé, rubínovo - tmavočervené Brunello di Montalcino, Pian delle Vigne 2006. Šampión ťažkej váhy. 

Čokoládová tortička s jahodovým krémom a k tomu dezertné Muffato della Sala 2007. Na záver kávička a domáce čokoládové bonbóny... 

Okrem nádherného vidieckeho prostredia a pivníc, kde víno dozrieva vyše tisíc rokov ma uchvátila nenútenosť a úžasný súlad medzi kvalitným jedlom, ktoré neprebíjalo jedno z najlepších vín, aké som kedy pil. Viem, že sem sa ešte rád vrátim! 

Najlepšia talianska zmrzlina - najlepšia na svete
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Toto nie je malomeštiactvo. Toto je vskutku ohromný zážitok! Raz za život. Alebo pokojne aj viac razy za život. Túto vysokú kvalitu pochopí aj barbar, za akého sa stále považujem. Keďže sme špeciálna skupina, všade máme ešte navyše vlastného someliera a zároveň osobu, ktorá je zodpovedná za vysvetľovanie jedla. Často nevie na moje otázky odpovedať (ja sa aj na trhu na Žilinskej pýtam, odkiaľ sú tie vajcia a ako sa volala sliepočka..), tak sa ospravedlní zbehne do kuchyne a príde s odpoveďou. Nestalo sa mi, že by povedali pcchch, to je hlúpa otázka. Maximálna profesionalita, niečo, čo sa dá vytvoriť iba v oblasti so starou tradíciou a ohromnou kultúrou. Hľadáte čosi na najvyššej úrovni? Tak, aby všetko prebehlo bez stresov? Aby ste za ten predĺžený víkend videli toľko, čo iní za dva týždne, ba dokonca zopár unikátnych veci, ktoré oni nemajú šancu vidieť?  Vybehnite na predĺžený víkend s BUBO. A budete spomínať celý život... 

Pozor táto cesta môže ovplyvniť Váš život! Budete sa viac usmievať.

Nekonečné kilometre viníc - poklad Toskánska
Foto: Jozef Zelizňák — BUBO

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1325

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.