V cene zájazdu sú raňajky, ktoré sa budú podávať v hoteli v ranných hodinách.
Ostatné obedy ani večere nie sú v cene zájazdu. Obed aj večera je individuálna, ale sprievodca vám rád odporučí kam sa ísť najesť a čo ochutnať, aby ste si mohli z oboch odniesť aj čo najviac gastronomických zážitkov. Bežné jedlo v reštaurácii stojí cca 15-55 EUR.
Španielska kuchyňa patrí medzi najzaujímavejšie v Európe vďaka svojej polohe v oblasti Stredozemného mora. Niet divu, že táto oblasť dala vznik aj obľúbenej talianskej či gréckej kuchyne. Jej dokonalosť tkvie v jednoduchosti a čerstvosti surovín a preto si ju človek veľmi ľahko obľúbi. Tým, že je Španielsko veľkou krajinou, tak sa gastronómia líši aj v závislosti od regiónu, ale či budete v Madride, Galícii alebo v Katalánsku či v Andalúzii, môžete si byť istí, že sa tu dobre najete.
Španieli milujú morské plody, ryby na množstvo spôsobov, olivový olej, mäso či mäsové výrobky a ľahké šaláty. Obľúbili si aj cesnak či používanie šafranu, ktorý nájdete aj v tradičných jedlách. Ak milujete koreniny či bylinky, tu si prídete na svoje. Typickou súčasťou miestnej gastronómie sú tzv. tapas, teda predjedlá, ktoré nájdete v desiatkach rôznych variant. Tapas môže byť čokoľvek od zeleniny, nakladenej zeleniny cez chobotnice, ryby, krevety či kúsky iberijskej šunky. Najlepšie si ich vychutnáte na trhoviskách alebo v typických tapas baroch. Najtypickejšou polievkou Španielska je obľúbené Gazpacho. Ide o studenú polievku, ktorej hlavnou esenciou sú rajčiny, ďalšia zelenina, koreniny, olivový olej aj ocot. Ak nie ste veľmi hladní, siahnite po Tortille de Patatas, španielskej omelete, kde okrem vajec nájdete aj zemiaky, cibuľku či inú zeleninu. Ochutnajte aj legendárne jedlo Paella, ktoré pripomína rizoto, no je perfektne doplnené koreninami, šafranom a napokon aj mäsom či darmi mora. Milovníkov zemiakov zasýti Patatas Bravas, kúsky zemiakov s omáčkou a skvelým chorizom. Skúste aj menej známe jedlo Carrillada z lahodného bravčového alebo hovädzieho mäsa, ktoré sa dusí kým sa nerozpadne a dokonale sa prelieva jeho chuť s omáčkou z červeného vína. Kultovou záležitosťou je aj sušená šunka Jamón ibérico. Španielska Galícia je gastronomickým rajom a medzi najzaujímavejšie jedlá patrí Pulpo a Feira, teda perfektnú chobotnicu s chápadlami s olivovým olejom, koreninami a zemiakmi. Prímorská poloha regiónu ovplyvnila aj jedálniček a tak patria medzi miestne špeciality aj dary mora a obľúbené mušle Mejillón de Galicia, ktoré majú dokonca známku regionálnej ochrany. Dajte si ich čerstvé pokvapkané citrónom a máte zážitok na svete. Ochutnajte aj Cocido Gallego, tradičný kotlík plný chutí od bravčového mäsa cez chorizo, kapustu až po cícer.
Najobľúbenejších nápojov v Španielsku je hneď niekoľko. Pre niektorých to bude španielske víno, iní ukážu prstom na obľúbenú Sangriu a ďalší budú hovoriť o španielskom pive. Nájdete si tu čokoľvek. Dnes je v trende v Španielsku aj Vermuth, biely alebo červený a ak nepotrebujte alkohol, skúste v horúcom počasí osviežujúci nápoj Granizado, ľadovú drť s príchuťou citrónu (či iných chutí). Rovnako osvieži aj Clara, pivo zmiešaná s citrónovým džúsom. Na juhu Španielska ochutnajte obľúbenú Sherry.
Gurmánske špeciality sú ďalším dôvodom prečo navštíviť Zelené Španielsko. Marmitako je baskický názov pre hrniec rybacej polievky, ktorý sa v Kantábrii volá sorropotún. Úžasné jedlo so zemiakmi a papričkami.
V hlavnom meste Astúrie v Oviede navštívte reštauráciu El Fartuqin. Ochutnajte tu tri z najtypickejších jedál regiónu tak, že začnete s fabadou, čo je guľáš s duseným mäsom a bielymi fazuľkami s chorizom, morcillou (španielska verzia krvavničiek) a bravčového pleca. Už táto „polievočka“ vás totálne zasýti, ale vy musíte bojovať ďalej a ďalším chodom bude cachopo, hustý balík šunky a syra obalený v hovädzom alebo teľacom filé, potom obalený a vyprážaný. Záverom bude frixuelo, ktoré je odpoveďou tejto oblasti na francúzske palacinky (crepe).
V Kantábrii ochutnajte pivo, v Astúrii cider a v Galícii zabudnite na červené, ale ochutnajte biele albariño. Vďaka svojmu osviežujúcemu kyslému „kopu“ podobné našim vínam z Karpát. Albariño sa výborne páruje s rybami a morskými plodmi, čo aj prakticky okúsite, lebo Galícia je preslávená v celom Španielsku ako najlepšia destinácia na morské plody. Zdalo sa mi, že chobotnicu tu ponúkali v každej reštaurácii, a chobotnice som našiel v každom supermarkete. Tak ako u nás majú všade kura, tu je to čerstvé polpo. Ako polievku odporúčame sopa de castanas, gaštanovú polievku aj caldo gallego, čo je zeleninová hustá polievka. Polbo a feira s varenými zemiakmi je geniálna. Mušle, sépie, ustrice nájdete na každom rohu. Pre vegetariánov odporúčame Pimientos de Padrón.
Portugalská kuchyňa si aj do našich končín pomaličky razí cestu, no ešte stále ju u nás zatieňuje susedná, španielska kuchyňa. Vy sa ale v Portugalsku ocitnete a uvidíte, že rozhodne má čo ponúknuť a že chutí viac než skvelo. Vo svojej podstate ide o kuchyňu Stredomoria, hoci leží oboma nohami na pobreží Atlantického oceánu. Využíva čerstvé suroviny, veľa zeleniny, byliniek, korenín a miluje ryby aj dary mora vo všetkých podobách. Portugalskú kuchyňu ovplyvňovali aj kuchyne Ázie, Afriky či Ameriky kvôli koloniálnym výpadom portugalských lodí, ktoré do Európy prinášali nielen koreniny, ale aj mnohé iné vzácne komodity.
Národným jedlom Portugalska je Bacalhau, treska, ktorá môže mať toľko podôb koľko má rok dní. Medzi obľúbené formy Bacalhau patrí nasolená treska, ktorú nájdete na trhoviskách po celom Portugalsku, ale aj v tradičných podnikoch. Zaujímavé je, že nemusí byť chytená práve pri pobreží Portugalska. Toto jedlo bolo populárne už od čias zámorských objavov, pretože ju vedeli veľmi dlho skladovať. BUBO Vám ju odporúča vo forme vyprážaných guličiek bolinhos de bacalhau, do ktorých sa pridáva zemiak, vajíčka a cesnak. Ich povrch je chrumkavý a vnútro jemné a krémové. Môžete ich jesť ako predjedlo, studené alebo horúce. Výborné je aj Bacalhau com natas, ktoré sa zapeká so zemiakmi, smotanou a cibuľkou. Oplatí sa vyskúšať aj bacalhau a bras, ktoré sa pripravuje z kúskov tresky, pokrájaných zemiakov a miešaných vajíčok a naservírujú Vám ich s čiernymi olivami.
Ikonickým jedlom, ktoré stojí za to je aj Caldo Verde. Typická polievka plná chutí, ktorú si varia Portugalci v rodinnom kruhu, ale aj v špičkových reštauráciách. Pozostáva z kelu, zemiakov, cibuľky a cesnaku. Pre ešte lepšiu chuť sa do nej pridáva pikantná klobáska chorizo. Servíruje sa s kúskom broa (portugalský kukuričný chlieb).
Milovníci rýb si prídu na svoje aj pri grilovaných sardinkách Sardinhas Assadas, ktoré len hodíte na gril, posypete soľou a grilujete. Môžete si ich dať kedykoľvek a vždy si poviete, že si ich dáte aj nabudúce. Medzi tradičnými a zaujímavými jedlami nájdete aj Cozido a portuguesa. Je to perfektný mix zeleniny od zemiakov, mrkvy, kapusty až po fazuľu, ktorý sa vhodí do hrnca spoločne s ryžou, mäsom, klobáskami a koreninami. Všetko sa dusí a zázrak je na svete. Výbornou voľbou je aj Açorda, rustikálne jedlo z chleba, cesnaku, koriandru, olivového oleja, no sú verzie aj s krevetami, rybami či darmi mora. Kultovým portugalským jedlom je Feijoada, fazuľové jedlo, ktoré sa pripravuje často s bravčovým alebo hovädzím mäsom. Znie to jednoducho, no ochutnajte ju a uvidíte aký poklad ste našli. Medzi zaujímavé jedlá v krajine patrí aj Piri Piri Chicken, ktoré odzrkadľuje koloniálne doby Portugalska. Ide o kura, ktoré sa skvelo nakorení pikantným korením a ugriluje sa. Portugalci milujú sladké, teda sladkosti či dezerty nájdete na „každom kroku“. Najslávnejším koláčikom je Pasteis de Nata. Je plný krému, jemnej chuti a napokon sa ešte zapečie, posype cukrom a škoricou. Najlepšie na svete ich robia v lisabonskom Beléme.
Národným nápojom Portugalska je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Portugalsko je krajinou, kde sa zrodilo slávne Portské víno, no nájdete tu aj kopec iných zaujímavých chutí. Portské víno sa spája s Portom, ale dnes je populárne v celej krajine. Pre niekoho bude prisladké, iný povie, že lepšie nepil. Určite si ho doprajte. Ochutnajte aj červené vína z údolia Douro. Azorské ostrovy majú tiež svoje vlastné víno, najlepšie biele pochádza z ostrova Pico. Aj Portugalci pijú pivo a najznámejším je Sagres, skúste aj Super Bock z najstaršieho pivovaru. Skvelým nápojom je Ginjinha, sladučký, čerešňový likér, ktorý nájdete v tradičných baroch. Na Madeire skúste Poncha, tradičný, alkoholický nápoj z cukrovej trstiny, medu, cukru a pomarančového alebo citrónového džúsu. V Portugalsku je aj silná kávová kultúra a ak si radi posedíte na káve, táto krajina sa vám dostane pod kožu. Vyskúšajte café com cheirinho, káva do ktorej sa pridáva aj alkohol (víno, brandy) alebo krémové galão (1/4 espresso, 3/4 mliečna pena) vo vysokom sklenenom pohári. Ak chcete mať svoje galão silnejšie, tak sa opýtajte na galão escuro a ak slabšie, tak galão claro bude to pravé pre Vás. Odporúčame Vám k nemu určite portugalsky koláčik pasteis de nata.
Neberte si so sebou potraviny a ak niečo potrebujete, nech je to len malá drobnosť, bez ktorej sa nezaobídete.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Španielsku:
Bodegón Os Concheiros (Santiago de Compostela) - 3 Rua de Berlin, Santiago de Compostela, Galicia, 15707, Spain - Ikonické miesto v starom meste, kde nájdete tradičné a typické chuťovky španielskej Galície. Práve tu môžete ochutnať legendárnu chobotnicu s olivovým olejom, soľou aj paprikou. Nečakajte tu luxus, ale jedlo bude zážitkom a v minimalizme bude maximum chutí. Skúste aj miestne tapas.
Enxebre (Santiago de Compostela) - 10 Rúa da Troia, Santiago de Compostela, Galicia, 15704, Spain - Zaujímavé a chutné miesto je na dosah slávnej Katedrály v centre starého mesta a tak sem nie je žiadne problém trafiť. Enxebre preslávilo jeho vynikajúce a tradičné jedlo za ktorým sa sem skutočne oplatí prísť. Ochutnajte jedlá z dusených rýb akým je Caldeirada de Pescados, no nepohrdnite ani kroketami s bešamelom alebo slávne galícijské palacinky. Dajte si tu drink, červené víno a vychutnávajte si život.
Reštaurácie, ktoré odporúčame v Portugalsku:
Pedro Lemos (Porto) - 974 Rua do Padre Luís Cabral, Porto, Porto, 4150-459, Portugal - Dali by ste si v Porte romantickú a dokonalú večeru v štýle fine dining? Potom je Pedro Lemos presne miesto, ktoré hľadáte. Za roky sa tento podnik vypracoval medzi najobľúbenejšie v celom Porte a nie je to len pre svoju atmosféru, ale aj pre nápaditosť jedla a skvelú chuť. Každé jedlo, ktoré dostanete má prepojenie na portugalské dedičstvo alebo región. Ak vám môžete odporučiť, objednajte si 8-chodové ochutnávkové menu. Toto bude jeden z najväčších zážitkov Porta.
Bacalhau (Porto) - 154 Muro dos Bacalhoeiros, Porto, Porto, 4050-080, Portugal - Bacalhau je meno portugalskej špeciality, teda solenej tresky, no je aj meno obľúbeného podniku v Porte, kde si túto špecialitu môžete vychutnať. Skvelá poloha takmer na brehu rieky Douro vás presvedčí, že sa sem oplatí prísť a po tom ako ochutnáte Bacalhau si vás podnik získa. K treske sa servíruje špenát alebo gaštany a ak by ste chceli aj sušené ovocie. Nehodí sa to k treske? Nechajte si poradiť!
Cantinho do Avillez (Porto) - R. de Mouzinho da Silveira 166, 4050-416 Porto, Portugal - Moderný a súčasný podnik, ktorý patrí k špičke vo svojom obore. Všetko je tu pod taktovkou známeho portugalského šéfkuchára José Avilleza. Vyberte si v podniku kde si chcete sadnúť a potom sa už nechajte rozmaznávať gastronomickým umením. Radi vám tu odporučia zaujímavé jedlá akými sú zelené fazuľky s tatárskou omáčkou alebo kuracie pečienky s cibuľkou a portskou marmeládou. Každý si tu nájde niečo pre seba.
Hovorí sa, že láska ku krajine ide cez žalúdok. Radi Vám sprostredkujeme to najlepšie, čo táto krajina ponúka.
Pokiaľ máte záujem o reštaurácie, ktoré sú niečím unikátne, nechajte sa inšpirovať našim výberom. Tieto zariadenia považujeme za najlepšie, najluxusnejšie alebo jedinečné na danom mieste. Nie vždy musí ísť o luxus samotný, môže byť vybraná vďaka lokalite, ponuke, alebo hodnoteniu gastronomickými odborníkmi.