El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v nádhernej Patagónii. Ak si organizujete trek k horskému masívu Fitz Roy, ste na správnom mieste. Prečítajte si informácie, ako sa tam dostanete aj bez sprievodcu.

El Chaltén - ako sa sem dostať #

Letisko pri El Calafate je najbližším k mestečku El Chalten, kam lietajú pravidelné priame linky z Buenos Aires. Tie lietajú aj z miestneho letiska v Buenos Aires Aeroparque (AEP), aj z medzinárodného letiska EZEIZA (EZE), a preto si pri rezervácii letu do El Calafate všimnite, z ktorého letiska váš let pôjde, aby ste nečakali na tom nesprávnom. Ak sa potrebujete prepraviť medzi letiskami EZE-AEP, tak počítajte s časovým rozostupom minimálne 4 hodiny na presun.

Do tohto času rátame: vystupovanie z lietadla na EZE, čakanie na imigračnom oddelení, čakanie na veľkú batožinu, samotnú prepravu mestom na letisko Aeroparque, check-in na let do El Calafate a čakanie na odlet. Nezabudnite, že pri odletovej bráne by ste mali byť aspoň 45 min pred odletom. Čas odletu na letenke je čas, kedy už lietadlo ide po dráhe a odlieta preč.

Sú známe prípady, že sa medzi letiskami dokázali turisti prepraviť aj za 3 hodiny. Možno však sedeli v prednej časti lietadla a cez imigračné prešli ako prví pasažieri, plus nečakali na veľkú batožinu, lebo cestovali naľahko... Letecké spoločnosti sú však známe meškaním, preto neriskujte. Dajte si čas na prestup 4 hodiny a viac.

Let z Buenos Aires do El Calafate trvá 3 hodiny. Hlavnými dopravcami sú lowcost spoločnosti Aerolíneas Argentinas, JetSmart, FlyBondi. Odporúčam vám spraviť si check-in pri okne na pravej strane lietadla kvôli tomu, že pred pristátím v El Calafate budete mať nádherné výhľady na Lago Argentíno a hory za ním. V diaľke, ak máte orlí zrak, uvidíte aj masív Fitz Roy.

Tip na letisko v El Calafate:

Ak máte problém s wifi, lepší signál je v priestore letiska, kde sú Arrivals, než v priestore na check-in. Neposedávajte tam však dlho. Aj keď denne toto letisko vypraví iba niekoľko letov, strážte si svoj čas. Ak v podobnom čase majú byť z letiska vypravené dva či tri lety (sledujte odletovú tabuľu Departures), tak na bezpečnostnej kontrole sa tvorí veľmi dlhý rad a skener na príručne batožiny je len jeden. Ak ste si spravili check-in a odovzdali veľkú batožinu na Desku leteckej spoločnosti, presuňte sa na bezpečnostnú kontrolu čo najskôr, aby ste sa nedostali do časovej tiesne. Letisko je veľmi malé, ale slušná kaviareň, toalety a oddychová zóna je aj za bezpečnostnou kontrolou – čakajte na let radšej tam.

Argentínčania však občas majú čas, a preto sa nečudujte, ak na bezpečnostnej kontrole ešte nikto nie je. Ani jej pracovníci. Prípadne vás pani z kontroly upozorní, že bezpečnostná kontrola začne hodinu pred odletom a máte čakať. Nechoďte ďaleko. Za chvílu sa pred bezpečnostnou kontrolou vytvorí dlhý rad a všetci sa začnú naháňať, lebo si uvedomia, že ich let čoskoro odlieta a nestíhajú.

Ak potrebujete bankomat, tak ten bol zatiaľ iba v zóne check-in. Suvenírových obchodíkov je na letisku veľmi málo (1-2), preto ak chcete domov zobrať darčeky, nakúpte ich počas pobytu priamo v El Calafate alebo El Chaltén.

Cesta z letiska v El Calafate do El Chaltén #

Ak nemáte zapožičané auto a nechcete platiť drahý taxík do El Chaltén, alternatívou, ako sa pohodlne dostať z letiska priamo do El Chaltén, sú miestne autobusové spoločnosti. Cesta s autobusom trvá približne 2,5-3 hodiny. Idú po dobre upravenej ceste a spravidla majú 1 krátku zastávku na toaletu približne v polovici cesty. Autobusy začínajú svoju cestu v mestečku El Calafate a o približne 20 min prechádzajú okolo príletovej haly letiska v El Calafate, kde vy už čakáte na parkovisku na zastávke autobusu. Autobusy mávajú niekedy meškania, takže nemajte stres, ak čakáte trochu dlhšie. Na zastávku pred príletovou halou však príďte načas. Riaďte sa svojím cestovným lístkom.

Môj autobus meškal asi 45 minút, ale už približne po 20 minútach čakania sa objavil zástupca autobusovej spoločnosti, ktorý zhromažďoval ľudí na náš meškajúci spoj do El Chaltén. Z môjho príletu do autobusu nastúpilo asi 20 ľudí, čiže je vidno, že pasažieri na vašom lete smerujú buď priamo do mesta El Calafate, alebo čakajú na tieto spoje do El Chaltén.

Odporúčame kúpiť si lístok na autobus do El Chaltén vopred online, nakoľko v deň presunu môžu byť spoje kompletne vybookované. Často tam uvidíte aj možnosť výber sedadla. Autobusy sú pohodlné, niektoré sú poschodové s toaletou, sedačky sú často široké a polohovateľné (približne ako Economy comfort sedadlo v lietadle).

Kúpte si lístok vopred online, napr. so spoločnosťou Caltour, Marga Taqsa alebo Chalten Travel, ktoré majú odchody do El Chaltén niekoľkokrát do dňa. Spravidla sú prvé odchody od 8.00 h ráno a posledné okolo 18.00 h večer. Ak máte prílet do El Calafate po 17.00 h a dobre viete, že letecké spoločnosti môžu meškať, odporúčame vám stráviť noc radšej rovno v El Calafate a pokračovať do El Chaltén až na ďalší deň ráno.

Vyhnete sa tak prepadnutému autobusovému lístku do El Chaltén a prepadnutému ubytovaniu v El Chaltén z dôvodu nestihnutia spojov. Ak ste to chceli risknúť, tak v takýchto prípadoch je dobré mať kontakt na hotel, na stránkach majú lepšie hotely aj WhatsApp kontakt, kde by ste vedeli napísať a oznámiť, aby vám držali rezerváciu do druhého dňa, nakoľko sa vám zrušil spoj.

Lístok na autobus z letiska do El Chaltén si kúpte s časovým rozostupom od pristátia vášho letu aspoň 2 hodiny, aby ste neboli v časovej tiesni.

Ak cestujete priamo z mesta v El Calafate, tak autobusová stanica sa volá Terminal de Omnibus El Calafate a nachádza sa na okraji mesta. Cena lístka do El Chaltén sa pohybuje okolo 25 EUR na 1 smer (aktuálne k roku 2023).

Keď sa po ceste autobusom priblížite k El Chaltén a budete zo severnej strany obiehať jazero Lago Viedma, tak sa v diaľke bude ukazovať masív Fitz Roy. Autobus však na panoramatickú fotku najskôr nezastaví, preto ak si chcete začať robiť fotky, presuňte sa do prednej strany autobusu a slušne naznačte šoférovi, či si môžete urobiť fotku. Cesta je rovná, stabilita by mala byť v poriadku a mohol by byť ochotný vás tam chvíľu tolerovať. Každopádne, ak sa vám nepodarí uloviť čistý záber, nemajte obavy, času na perfektné fotky budete mať dosť počas pobytu.

Autobusová zastávka v El Chaltén je len jedna. Je to mala stanica, kde končia a začínajú svoju trasu všetky autobusy. Nachádza sa rovno na začiatku dedinky. Vyjdete zo stanice von a uvidíte veľkú uvítaciu tabuľku „El Chalten - Bienvenidos“ a za ňou sa rozprestiera celá dedinka aj s hotelmi, hostelmi, barmi a malými reštauráciami. Smerom od stanice do mestečka budete míňať pár malých supermarketov, kde si môžete dokúpiť jedlo a vodu.

V mestečku je niekoľko barov, reštaurácií a večer počas sezóny sa to tu hemží hlavne mladými turistami a budete mať pocit, že to tu pomerne dosť žije. Na dress code si nikto nepotrpí ani v podniku. Všetci chodia oblečení v turistickom oblečení. Samozrejme, ak idete do podniku, choďte vždy v čistom. Ak ste prišli práve z treku a ste, povedzme, slušne vyčerpaní, usaďte sa radšej na terase, aby ste im do reštaurácie nezaniesli prípadne blato.

Mestečko El Chaltén je nafotene aj na google street, čiže sa viete dopredu pripraviť a pozrieť si, kde budete bývať. Prípadne používajte na mieste svoju obľúbenú aplikáciu - mapy, napr. offline mapy od maps.me. Ubytujte sa vo svojom hoteli. Ďalšie dni budete tráviť turistikou. Ak ste prišli poobede a už sa vám neoplatí chodiť na dlhý trek, nižšie nájdete zopár tipov na krátke prechádzky v okolí s výhľadmi.

Vítajte v Patagónii.

Možnosti trekov v El Chaltén #

Odporúčam vám stráviť v El Chaltén 2 plné dni, to znamená, že si zarezervujte ubytovanie v mestečku na 3 noci. Prvý deň si poobede spravíte check-in v hoteli, druhý a tretí deň strávite celodenným trekom a po tretej noci odídete. Ak cestujete s vlastným stanom, ktorý chcete naplno využiť, tak aj priamo v El Chaltén, aj na vyznačených miestach pri turistických chodníčkoch, sú možnosti kempovania.

Tie najdôležitejšie túry, ktoré chcete stihnúť, sú túry k lagúnam: Laguna de los Tres a Laguna Torre. Nepotrebujete k nim ani sprievodcu, ani špeciálne povolenie, ani uhradiť poplatok za pobyt v parku (aktuálne k roku 2023, aktuálne informácie vám povie recepcia každého dobrého hotela).

Ak hľadáte odpoveď na otázku, či sa dá zvládnuť, navštívite obe tieto miesta v rámci jedného dňa, nakoľko ich na mape uvidíte prepojené turistickým chodníkom, ktorý vedie okolo lagún Madre a Hija (španielsky Matka a Dcéra). Podľa môjho názoru - áno, dá sa to asi zvládnuť, ale iba ak ste veľmi aktívny turista a veľmi rýchlo chodíte. Ak sa radi pri turistike kocháte výhľadmi, chcete si posedieť, spraviť piknik, nenáhliť sa, tak si tieto dva treky radšej rozdeľte do dvoch dní.

Ak ste si zvolili, že v El Chaltén strávite až 4 noci, zvolili ste si správne. Ak teda hľadáte ešte ďalší možný trek, ktorým pokryjete tretí deň, odporúčala by som vám trek na vyhliadku Loma del Pliegue Tumbado, 1 520 m.n.m. a je to 10 km z El Chaltén (v jednom smere). Z tohto kopca sú skvelé panoramatické výhľady na celé okolie a údolia.

Táto trasa je niekde označená ako "stredne náročná", inde "náročná", čaká vás veľa stúpania. Nehovorím, že na nej nestretnete absolútne nikoho, ale ak prvé dva dni trekujete k lagúnam, tak na tomto poslednom treku budete mať odrazu pocit pokoja.

Laguna de Los Tres - trek k lagúne pod vrchom Fitz Roy #

Ak je v deň vášho treku pekné počasie a vyberáte si, či ísť najprv k Lagúne de los Tres, nad ktorou hrdo stojí známy Fitz Roy, kvôli ktorému ste sem išli, alebo k Lagúne las Torres, nad ktorým stojí fotogenický Cerro Torre, určite si vyberte najprv Los Tres. Tú chcete zažiť za pekného počasia!

Tento trek je náročný vzhľadom na jeho posledný úsek, kedy prudko stúpate. Odmenou sú nezabudnuteľné výhľady. Trasa ma dokopy 22 km a potrebujete približne 5 hodín na to dostať sa hore a 4 hodiny dostať sa spať do El Chaltén. Podľa ročného obdobia a kondície vám odporúčam, aby ste najneskôr 5 hodín pred zotmením začali zostupovať naspäť do El Chaltén, aby ste nešli posledné km úplne po tme.

3 fotografie

Vstup na Fitz Roy - trek a úvodné tabule

Cestu k Lagúne de los Tres začínate na parkovisku na severnom okraji mestečka pri podniku El Muro a ubytovni Cuatro Estaciones. Za parkoviskom je informačná tabuľa a dáte sa od nej smerom doľava a stúpate. V aplikácii maps.me alebo AllTrails, resp. tej, ktorú v horách preferujete, sledujete svoju trasu a označenie zastávok na vyhliadky a možnosť doplnenia si vody.

Úvodné stúpanie ponúka prvé pekné vyhliadky na vzdiaľujúci sa El Chaltén.

4 fotografie

Prvé stúpanie

Čochvíľa prídu ďalšie pekné výhľady. Odporúčam vám ísť k Lagúne de los Tres čo najskôr ráno po raňajkách. Ráno je na chodníku skutočne málinko turistov. Po ceste naspäť ich už stretnete viac.

Máte radi kvízy? Pripravili sme si pre vás jeden špecializovaný:

6 fotografií

Vyhliadkové miesta na treku k Laguna de Los Tres

Stúpate 3,2 km a prídete k rázcestiu, kde smerom doľava bude trasa k lagúne Capri. Ja som sa držala v smere doprava, nakoľko v tom smere bolo viac vyhliadkových bodov. Okolo Capri môžete ísť pri ceste späť dnes alebo zajtra, keď pôjdete od lagúny Torre. Každopádne, či už by ste sa dali smerom doľava alebo doprava, stále smerujete k Lagune de los Tres, lebo tieto dva rozdelené chodníky sa po niekoľkých km opäť spoja.

Trasa je dobre značená a na mape v aplikácii to jasne vidíte. Trasu v offline mape, kde sa zobrazuje vaša aktuálna poloha, som sledovala iba občas, keď sa v teréne nedalo na prvý pohľad vyznať.

Od tohto prvého rázscestia, kde som sa teda rozhodla, že nejdem k lagúne Capri, som stúpala ďalších 5 km smerom na kemp Poincenot. Tam sú jednoduché toalety. Nezabudnite, že toaletný papier je potrebné brať si so sebou naspäť, a preto majte vrecko na odpadky (pozrite nižšie, čo si zbaliť na trek).

Celkový dojem po trase som mala perfektný, nikde nebol žiadny odpad ani uletený papierik. Nezabúdajte však, že v Patagónii fúka silný vietor, preto ak si niečo vyberáte z ruksaka či bundy, dajte pozor, nech vám to neuletí z rúk.

Ak ste sa dostali ku kempu Poincenot, odporúčam vám spraviť si odbočku 3 km k vyhliadke na ľadovec Piedras Blancas. Potom sa vrátite a pokračujete v treku k lagúne. Ak to spravíte, pripočítajte si k trase dnes ďalšie dve hodiny. Prípadne si túto odbočku spravte až po ceste naspäť od lagúny, ak máte ešte čas pred stmievaním a nechcete prísť do El Chaltén príliš skoro.

Od kempu Poincenot prekročíte rieku cez mostík a už vás čaká prudké stúpanie k lagúne -  posledných bolestivých 2,7 km, ale stojí to za to! Či už pri stúpaní hore alebo zostupe dole, v tomto mieste rátajte s tým, že budete stretávať ľudí, čo pôjdu v opačnom smere, alebo pôjdu pred vami pomaly a nebude sa ich dať chvíľu obehnúť, nakoľko je chodník miestami úzky. To znamená, že pri predpokladanom čase výstupu a zostupu počítajte radšej s +30 minútami navyše.

Ak pred vami kráčajú pomalší turisti a vy máte svieži krok, slušne povedzte, ale nekričte: „Con permesso“ čítaj ako //Konpermeso//, čo po španielsky znamená „s dovolením“ a každý rád ustúpi na stranu, aby ste ho obišli. Do nikoho nestrkajte.

V horách sa cudzí človek bežne zdraví! Platí to aj tu. Samozrejme, pozdravte po španielsky: Hola!, čítaj ako //Ola//. V Argentíne som bežne pri turistike stretla aj Slovákov a Čechov, čo je vždy milé prekvapenie, ak v takejto krásnej divočine začujete známe hlasy.

Ako vyjdete hore, do cieľa svojej cesty, k Lagune de los Tres, vedzte, že okolie lagúny je kamenisté - pozor, nešmyknite sa. Výhľady na okolité vrchy a aj samotný Fitz Roy sú nádherné. Pravdepodobne jeho špic uvidíte zahalený v obláčiku. Vedeli ste, že slovo Chaltén pochádza z jazyka Tehuelche a v preklade toto slovo znamená hora, z ktorej sa parí alebo kúri?

Môžete tu byť toľko, koľko potrebujete. Nezabudnite však obísť lagúnu zľava dozadu a budete mať nový famózny výhľad na susedu Laguna Sucia, do ktorej steká voda z ľadovca nad nim.

Ja priam až nechápem, ako môže 90 % návštevníkov tento výhľad obísť, lebo uvidíte, že tam takmer nikto nejde a všetci ostávajú na prvej vyhliadke na Fitz Roy. Ten výhľad na lagúnu Sucia vás odrovná = neskutočná nádhera. Osobne mi vyšlo počasie, bolo slnečno a modra bola o to viac intenzívnejšia. Tento výhľad doteraz zaraďujem do TOP 3 najlepších momentov z celej Patagónie.

Ľudia popri jazeru relaxujú, niekto piknikuje, iní sa začítajú nachvíľu do knihy... Nezabudnite sa tu do neskorého poobedia. Čaká vás totižto ešte cesta naspäť a potrebujete prísť pred zotmením. Cesta k Lagune de los Tres je dlhá 11 km. Naspäť sa dostanete tou istou trasou do El Chaltén, spravidla však pôjdete z kopca a cesta naspäť teda zaberie už menej, približne 4 hodiny.

Cestou späť môžete zvoliť, či sa teda ešte pôjdete pozrieť k vyhliadke na Piedras Blancas alebo lagúne Capri. Každopádne, TOP zážitok je za vami a dávate si pivo v prvom podniku po ceste :). A potom smerujete do hotela. Nezabudnite si objednať na recepcii obedový balíček na ďalší deň, prípadne dokúpiť potraviny.

Môžem sa v lagúne okúpať?

Určite ste videli na Instagrame či Facebooku, alebo na rôznych Travel blogoch, ako autori opisujú fantastický zážitok, že si v lagúne zaplávali. V lagúne však určite neplávajte. V tomto prípade sa riaďte skôr tým, že "cesta je cieľ". Nerobte svoj cieľ z toho, že ste sem prišli, na to, aby ste si zaplávali. Voda je ľadová a je to zbytočných 30 sekúnd, čo by ste v nej vydržali. Síce tam nie je osadená tabuľa, ktorá by to vyslovene zakazovala, ale stále ste na chránenom území, čiže ako nie je vhodné vybočiť z turistického chodníka, tak nie je úplne vhodné skočiť do lagúny.

Nerobí to tu nikto a nerobí to nikto ani v iných lagúnach v oblasti. Mnohí ľudia sa chcú kochať výhľadom a robiť si fotky v snahe nezachytiť ostatných turistov a nieto ešte niekoho, kto sa snaží v lagúne plávať a pútať pozornosť. Ak sa to niekomu podarilo, väčšinou bol v noci práve v tom neďalekom kempe a vybehol k lagúne ako prvý za svitania, kedy tam nebolo živej duše.

Ak je ten zákaz niekde oficiálne aj uvedený a vy sa tam takto odfotíte a zavesíte svoju fotku verejne na web s tým, že označíte miesto, mohli by ste sa dostať do problémov a hrozila by vám pokuta. Zvážte teda, čo spravíte...

3 fotografie

Jeden z najkrajších výhľadov v Patagónii, Fitz Roy a Laguna de Los Tres a Laguna Sucia

Laguna Torre - trek k lagúne pod vrchom Cerro Torre #

Na druhý deň spravte z El Chaltén trek k lagúne Torre (stredne náročný trek), ktorá síce nemá takú sýtomodrú farbu ako lagúna, ktorú ste videli včera, ale stále je veľmi fotogenická. Trek k lagúne Torre je dlhý 10 km a začína v blízkosti hotela Alma Patagonica.

Na výstup v jednom smere budete potrebovať približne 4 hodiny s prestávkami. Čakajú vás totižto pekné vyhliadky, cestou je niekoľko informačných tabúľ s lavičkami aj prírodnou toaletou a zdrojom na doplnenie si vody.

6 fotografií

Cestou k lagúne Torre

Zostup spravíte tou istou trasou do El Chalten za približne 2,5 hodiny. Okolo lagúny sú ešte krátke turistické trasy, čiže sa nemusíte hneď ponáhľať späť, ale môžete si lagúnu vychutnať aj z iných uhlov.

8 fotografií

Vyhliadky na Cerro Torre

Ak ste včera vynechali trasu okolo lagúny Capri, dnes to môžete dohnať pri spiatočnej ceste z lagúny Torre. Je to alternatívna spiatočná trasa do El Chaltén, ktorou môžete tiež ísť.

Od lagúny Torre je to 8 km k lagúne Capri (cca 2,5 hodiny chôdze) a od lagúny Capri pokračuje turistická trasa do El Chaltén, ktorá je dlhá ešte 4,5 km. Je dobré odchádzať od Lagúny Capri najneskôr 3 hodiny pred zotmením, aby ste nešli posledné kilometre po tme.

BUBO TIP: na turistiku choďte v topánkach, ktoré už máte vychodené. Ak sa vám po prvom dni urobili otlaky, rátajte s tým, že tento druhý deň budete chodiť pomaly. Tempo dajte také, aby ste sa stihli vrátiť vždy pred zotmením. Odporúčam neriskovať a trek začať skoro ráno. Vyhnete sa tým aj najväčším davom.

El Chaltén - krátke treky v okolí s vyhliadkou #

Ak ste prišli do El Chaltén dve hodiny pred zotmením a radi by ste ešte niekam išli na krátku prechádzku, vybehnite na vyhliadku, ktorá sa volá Mirador El Paredón - je to na útese nad mestečkom. Najprv pôjdete chodníkom poza rieku relatívne po rovnom teréne a potom vás čaká prudké stúpanie. Stačí sledovať offline mapu, ale trasa je jasná.

Vybehnúť hore trvá približne 45 min (trasa z mesta je dlhá celkovo 3 km). Tam počkajte na západ slnka a z poza kopcov uvidíte Fitz Roy, ako mení farby do fialova/ružova. Nebuďte tam však do úplnej tmy, lebo musíte ešte zísť naspäť dole a tá trasa ide v jednom úseku cez les! Ako dobre vieme, v lese býva tma skôr. Určite majte baterku alebo si na cestu posvietite mobilom. Táto vyhliadka je podľa môjho názoru neokúkaná a pravdepodobne tam budete úplne sami.

Každopádne, samému sa v noci cez les, ktorý nepozná, nejde úplne najlepšie, takže po zotmení a schádzaní dole pridajte do kroku a sledujte, kam stúpate, aby ste si nevyvrtli členok. Prípadne je lepšou možnosťou vyhliadka z druhého kopca rovno na začiatku mestečka po ľavej strane, ktorá sa volá Mirador de Los Condores a trasa k nej je dlhá iba 2 km (približne 30 min pešo) a dobre na nej je to, že nejdete k nej cez les + máte lepší výhľad na Fitz Roy.

Počasie v El Chaltén #

Rátajte s typickým patagónskym počasím, a to je silný studený vietor. Pršať a svietiť slnko môže hocikedy. Čiapku, jeden pár tenkých rukavíc, nákrčník určite využijete. Keď prestane fúkať a vyjde slnko, tak sa do kopca určite zapotíte a budete zhadzovať vrstvy. Priemerné teploty v sezóne sú 12-18 stupňov. Odporúčam mať turistickú nepremokavú bundu alebo aj pršiplášť.

Je vhodné mať turistickú vychodenú obuv – stačí nízky členok. V sezóne a za pekného počasia sa dajú tieto trasy prejsť aj v kvalitných športových teniskách. Turistické chodníky sú dobre značené, často však idú po kameňoch, takže dávajte pozor kam stúpate. Odporúčam vám však turistickú obuv (nie tenisky), aby ste boli pripravený na prípadne horšie výkyvy počasia.

No a kedy vyraziť do El Chaltén? Ja osobne mám rada mesiace marec a apríl. Deťom sa vtedy v Argentíne a Chile skončili prázdniny a začala škola. Letná sezóna je na konci, príroda hrá pestrými farbami, fúka očosi menej a je tu aj menej turistov. Dni sú síce kratšie a počasie chladnejšie, o to viac pokoja zažijete.

To znamená, že potom december-február je najvyššia sezóna, veľa návštevníkov, prázdniny a fúka tu silnejší vietor. September-november je na južnej pologuli jar, chodníky sú otvorené, aj kde tu ešte zažijete na trase ešte topiaci sa sneh. Každopádne, jar je tiež pekná na trekovanie v El Chaltén. Správna výbava je potrebná. Čo si presne zbaliť - to nájdete nižšie.

Čo si zbaliť na túru v El Chaltén #

Turistické oblečenie a turistické topánky

Nepotrebujete žiadne špeciálne značkové oblečenie. Na treku si vystačíte v bežnom športovom oblečení, v ktorom by ste trekovali aj v slovenských horách. Oblečenie vrstvíte a zbaľte si na trek do ruksaka aj jednu vrstvu navyše. Na trek si zbaľte aj jedno suché tričko navyše, ktoré si prezlečiete, keď sa budete vracať z treku do El Chaltén, aby ste boli stále v suchom. Čo sa týka topánok, stačí nízky členok. Určite si však vezmite rozchodenú obuv.

Ak je pekné počasie, treky môžete urobiť aj v kvalitných športových teniskách. Ak však zaprší, oceníte pevnú nepremokavú obuv. Určite si vezmite čiapku, nákrčník a zimomriaví využijú aj tenký pár rukavíc. Majte jarnú bundu s kapucňou (v Patagónii silno fúka) a pršiplášť. Možno časť výbavy nepoužijete, ale budete pripravený na výkyvy počasia, ktoré sú v Patagónii úplne bežné.

Turistické paličky

Turistické paličky nepotrebujete nevyhnutne. Ak ste aktívny typ, tieto treky rýchlo vybehnete bez väčšej bolesti či námahy. Chodníky sú dobre značené. Ak ste však na paličky bežne zvyknutý pri trekoch v slovenských horách, tak vám budú v El Chaltén určite chýbať. Ak ich nechcete baliť do batožiny, v El Chaltén nájdete požičovne, kde vám ich za poplatok zapožičajú.

Fľaška na vodu

Odporúčam vám mať vlastnú fľašku na vodu, do ktorej si budete naberať vodu z prírodného zdroja počas trekovania, alebo si vodu „dotankujete“ z bandasiek v raňajkovom bufete. Ak cestujete v partii, radšej si kúpte v obchode veľké balenie vody v bandaske, z ktorého si každý do svojej fľašky odleje na úvod, koľko potrebuje. Vyprodukujete tak omnoho menej plastu. Na začiatok treku si vezmite minimálne 1 l vody, s ktorým pôjdete z hotela. 

Vedeli ste, že keby ste nemali iný zdroj vody, iba túto ľadovcovú, ktorá je bez akýchkoľvek minerálov, tak by ste sa vodou intoxikovali a umreli by ste vraj už po týždni?

Jedlo

Treky budete mať pravdepodobne celodenné, a preto potrebujete jedlo. Mnoho hotelov ponúka raňajkovy bufet a aj obedové balíčky (ang. lunch box) za prijateľnú cenu. Večerať môžete po treku v meste v reštaurácii podľa výberu. Súčasťou obedového balíčka je zvyčajne 1 sandwich či tortilla, mix nejakého šalátu, oriešky, kus ovocia, voda, drobná sladkosť, čo úplne stačí na 1 deň v horách. Varič v tomto prípade nepotrebujete.

Skontrolujte si vopred svoju rezerváciu v hoteli alebo požiadajte vopred o informáciu, aké sú u nich ceny obedových balíčkov a aký majú výber a podľa toho sa rozhodnete, či budete preferovať radšej nákup potravín v miestnom obchode s potravinami alebo nie. Myslíte na to, lebo ak prídete v prvý deň do El Chaltén vo večerných hodinách a ráno chcete čím skôr vyraziť do hôr, tak nájdete väčšinu obchodov zatvorených a obedové balíčky sa objednávajú na recepcii tiež len do určitej hodiny večer.

Tí, čo chcú čo najviac ušetriť, si zabalia z raňajkového bufetu 1 sandwich a kus ovocia, ale nie je to úplne bežná praktika. Ak vás niekto uvidí, tak možno zdvihne obočie, ale pravdepodobne nepovie nič. Bufet je pre všetkých hostí a konkrétne v El Chaltén raňajkové bufetové stoly sa pod váhou jedla určite neprepadnú.

Vo väčšine prípadov očakávajte v ponuke len praženicu, nejaké pečivo, sladký koláč, maslo, marmeládu a hrianky, zopár druhov pokrájaného ovocia, cerálie, káva a čaj. Každý sa naje podľa svojho gusta. Niekomu vyhovuje viac, mať bohaté raňajky a bohatú večeru a cez deň toho zje menej. 

Ostatné drobnosti

- foto výbava a powerbanka v prípade, že sa vám elektronika rýchlo vybíja
- malý opaľovací krém na tvár a malý repelent (stačí jeden, ak idete na trek dvaja)
- aplikácia do mobilu, kde si stiahnete svoju trasu (napr. AllTrails, maps.me a podobne)
- turistickú mapu z hotelovej recepcie, ak nemáte v mobile aplikáciu
- hygienické vreckovky, balzam na pery, slnečné okuliare
- zopár vreciek na odpadky, ktoré si ponesiete so sebou naspäť do hotela
- malý ďalekohľad (ale nie je nevyhnutný)

Aj keď ste aktívny turista, vždy odporúčame mať po ruke nejakú malú lekárničku súčasťou ktorej bude napr. náplasť na otlaky, tabletka proti bolesti a sťahovací obväz, v prípade poškodenia pohybového aparátu. Možno neposlúži vám, ale pomôže inému turistovi, ktorého by ste stretli v ťažkostiach. Pre každého by malo platiť, že do hôr ide maximálne pripravený, no ak niekto potrebuje pomôcť, tak si pomôžete. Nezabudnite na malú baterku, ktorá poslúži, ak si trek niekde predĺžite, neodhadnete návrat do zotmenia a baterka na mobile sa vybije.

Ak idete do hôr kempovať, určite toho potrebujete viac. V mestečku El Chaltén sú dobre zásobované obchody - požičovne (Rentals), kde si zapožičiate všetku potrebnú výbavu, ale nečakajte prvotriednu kvalitu či špičkové značky výrobkov.

Kde sa ubytovať v El Chaltén #

V meste nájdete rôzne možnosti ubytovania. K TOP hotelom patrí bez pochýb značka EXPLORA, kde jedna noc stojí okolo 1 500 USD. Dá sa bývať skvelo aj za lepšie ceny. K ďalším TOP hotelom patrí Don Los Cerros, Destino Sur, Chalten Suites.

Ak si nepotrpíte, stredná trieda a miestna hostéria, ktorá sa volá Fitz Roy Hostería de Montana, je tiež dobrá voľba. Čisté izby, útulné priestory, pokojné prostredie, veľmi ochotná recepcia a možnosti obedových balíkov.

Slušná je aj Hosteria Senderos. Ak obľubujete zážitkové ubytovanie priamo v prírode, pozrite si Patagonia Eco Domes Chaltén alebo Chalten Camp.

Ak máte so sebou stan a chcete spať v stane, priamo v El Chaltén sú na to kempovacie miesta, prípadne spravíte trek do hôr, kde sú ďalšie miesta na kemping. K roku 2023 boli kempy v horách zdarma, ale to sa časom môže zmeniť. 

Bezpečnosť El Chaltén #

Mestečko je relatívne bezpečné a aj po období covidu neboli zaznamenané výrazne problémy. Miestni obyvatelia sú príjemní, no v sezóne tu žije viac turistov než domácich. Vreckárov môžete stretnúť tým pádom aj tu. Opatrní buďte stále, aj keď máte pocit, že je všetko v pohode. Hotely či menšie hostely a penzióny väčšinou nemajú v izbe trezor, takže myslíte na úschovu svojich cennosti a nie je na škodu mať na batožine malý zámok pre väčší pocit istoty. Majte na pamäti, že môžete stratiť čokoľvek, len nie cestovný pas.

V mestečku El Chaltén, ale aj v El Calafate, uvidíte často behať túlavých psov. Domáci majú problém udržať si brány do dvorov zatvorené, resp. vôbec to neriešia. Netreba na tie psy nijako reagovať. Myslíte na to, že nie sú nebezpečne, kráčajte bokom, nevenujte im pozornosť, neutekajte a nič vám neurobia, ani nepôjdu za vami.

Mestečko je počas sezóny večer plné turistov a hlavne mladých, ktorí trávia večere v baroch a malých krčmičkách, ktorých tu je relatívne dosť. To znamená, že okolo polnoci tu stretnete možno aj partie podgurážených zahraničných turistov, tak ako hocikde inde vo svete. Alkohol pite s mierou. Nezničte si svoj trek tým, že budete mať opicu po preflámovanej noci.

Nekráčajte v noci bez baterky (posvieťte si mobilom), lebo cesty majú výmole a nechcete si vytknúť členok. Hoci sa snažia cesty upravovať, spraviť asfalt, aby silný patagónsky vietor nedvíhal prach z ciest, no moc sa im to ešte nedarí. Chodníky pre chodcov sú tiež slabo upravené.

Nezabudnite: pred odchodom z El Chaltén si kúpte online autobusový lístok do El Calafate alebo priamo na letisko. K času odchodu autobusu z autobusovej stanice na okraji mestečka príďte aspoň 15-20 minút vopred. Prispôsobte k tomu check-out z hotela a cestu na stanicu, aby ste nezmeškali. Majte vodu do autobusu, cesta z El Chaltén trvá 2,5-3 hodiny. Ak sem smerujete v sezóne, lístky si zabezpečte online dlho vopred.

Z letiska v El Calafate určité dni v týždni lietajú priame linky aj do iných argentínskych miest známe práve turistikou, a to Ushuaia a Bariloche, takže ak plánujete dlhšiu dovolenku v argentínskej časti Patagónie, pohodlne si viete naplánovať návštevu tých najpopulárnejších miest s priamymi letmi, bez nutnosti prestupovať v Buenos Aires.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 228

Mohlo by Vás zaujímať

El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá Blog

Blog Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá

Gastronómia v Latinskej Amerike je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. Práve argentínska kuchyňa sa…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4135 4865€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

5147 6055€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.