Mauna Kea - cesta na najvyššiu horu sveta

Prehliadka

Mauna Kea - cesta na najvyššiu horu sveta

Nie, tentokrát sa nenachádzame sa čínsko-nepálskej hranici a nepokúsime sa o výstup na Mount Everest. Pristáli sme na najväčšom z Havajských ostrovov, Big Island of Hawaii alebo Veľký ostrov Havaj. Tu sa pokúsime o výstup na horu, ktorá má síce “iba” 4 207 metrov nad morom, no od jej úpätia sa bavíme o vyše 10 kilometroch. Aj preto ju ľudia nazývajú najväčšou na svete. Samotný ostrov však ponúka ešte viac, pozrieme sa na to.

Havaj. Dedinka s približne 400 obyvateľmi na východe Slovenska. Toto pomenovanie však nesie aj súostrovie s vyše 100 ostrovmi v Tichom oceáne. Jedná sa o najmladší štát USA, ktorý sa oficiálne pridal k Únii v roku 1959, pár mesiacov po Aljaške. Navštívime jeho 3 najväčšie ostrovy, Oahu, Big Island of Hawaii a Maui. Veľký ostrov Havaj je teda druhým v poradí, preletíme z hlavného mesta Oahu, Honolulu, do mesta Kona, západnej časti ostrova, kde rovno začíname našu prehliadku.

Palmy na Big Island of Hawaii
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

Ak ste na Havaji porušili zákon, často bola trestom smrť. Vstúpili ste na územie, ktoré je určené len pre náčelníkov, pozreli ste na nich priamo, alebo jedli zakázané jedlo? Muži a ženy museli jesť oddelene a ich jedlo muselo byť tiež samostatne pripravené. Zákony, nazývané kapu, riadili všetky aspekty spoločnosti. Jedinou možnosťou, ako prežiť odsúdenie na trest smrti, je vyhnúť sa prenasledovateľom a dostať sa na miesto, nazývané pu’uhonua, miesto útočišťa.

Pu'uhonua o Hōnaunau

Dnes takéto miesto navštívime, konkrétne národný historický park Pu'uhonua o Hōnaunau. Územie ohraničuje Veľký múr, postavený pred vyše 400 rokmi v tvare písmena “L”. Chránil ľudí a slávnostné miesta nachádzajúce sa vo vnútri pred vonkajším svetom. Jedná sa o približne 3,6 metra vysoký, 5,5 metra široký a 290 metrov dlhý múr. Ki’i, vyrezávané drevené sochy, obklopujú Hale o Keawe - chrám, v ktorom sú umiestnené kosti náčelníkov a napĺňajú toto miesto svojou silou. Ak ste sa sem dostali po porušení zákonov kapu, zachránili ste sa. Pu’uhonua je stále považované sa posvätné miesto.

Čo ochutnať?

Keoki's Ono Fish and Chips (83-5315 Mamalahoa Hwy, Captain Cook, HI 96704). Ryby a iné morské špeciality sú tým najlepším, čo môžete na Havaji ochutnať. Táto lokálna reštaurácia sa náchadza priamo pri ceste a pripravuje chutné ryby ono a ahi. Príjemné záhradné posedenie a pomerne rýchly servis, čo dnes potrebujeme. Na predaj majú tiež lokálne umenie.

Exkluzívna káva z územia Kona #

Prvé kávovníky Arabika dorazili z Brazílie na územie Kona začiatkom 19. storočia. O čosi neskôr sa na územie prisťahoval anglický obchodník, Henry Nicholas Greenwell, ktorý túto kávu preslávil ako uznávanú značku. Bývalý obchod Greenwell Store, rovnako ako aj farma, sa dnes stali živým múzeom, ktoré navštívime.

Káva Kona

Kona je obchodný názov pre kávu, ktorá sa pestuje na svahoch Hualalai a Mauna Lea v severnom a južnom dištrikte Kona. Toto pomenovanie môže niesť výhradne káva z týchto okresov. Slnečné rána, oblačné a daždivé popoludnie, slabý vietor, mierne nočné teploty v kombinácii so sopečnou pôdou bohatou na minerály vytvára priaznivé podmienky na pestovanie kávy. Svojou jedinečnosťou a pomerne malým územím sa jedná o exkluzívny druh kávy, ktorý vo svete patrí medzi tie drahšie.

Mauna Kea - panoráma, uvidíme sneh na Havaji?

Mauna Kea - panoráma, uvidíme sneh na Havaji?

Mauna Kea - najvyššia hora sveta #

Z kávovej plantáže je najvyšší čas sa presunúť na opačnú stranu ostrova. Približne v polovici Saddle Road, ktorá sa nachádza medzi sopkami Mauna Kea a Mauna Lea, odbočíme na Mauna Kea Access Road. Pri plánovaní trasy si skontrolujeme aktuálnu situáciu - od roku 2015 totiž prebiehali protesty TMT. Jednalo sa o sériu protestov a demonštrácií proti výstavbe tridsať metrového teleskopu (TMT) na vrchole sopky, ktorá je pre mnoho obyvateľov Havaja stále posvätným miestom a domovom božstiev. Tieto protesty boli podporené množstvom známych osôb, okrem iných sa k týmto aktivitám pridali Leonardo DiCaprio, Bruno Mars, Dwayne Johnson a Damian Marley. Vrchol sopky je však pre svoju výšku a hustotu atmosféry jedným z najlepších miest pre pozorovanie oblohy.

Západ slnka na Mauna Kea
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

Demonštrácie boli často vo forme blokád prístupovej cesty na vrchol. Ak je cesta prejazdná, tak pokračujeme do výšky približne 2 800 metrov, kde si spravíme aklimatizačnú prestávku. VIS, návštevnícke, informačné centrum, je miestom, kde získame aktuálne informácie o počasí a samotnom výstupe na vrchol. Manua Kea je jedným z mála miest, kde behom 2 hodín vieme vystúpiť z úrovne mora do výšky vyše 4 kilometrov nad morom. Výšková choroba je preto možná, zastavíme sa tu aspoň na 30 minút, aby si naše telo postupne zvyklo a pripravili sme sa na finálnu časť. Tiež sa tu môžeme prezliecť, počasie sa výrazne zmenilo a hore nás môže čakať sneh a mínusové teploty.

Cesta na vrchol od návštevníckeho centra je z veľkej časti nespevnená a vyžaduje opatrnú jazdu. Odporúčajú sa iba vozidlá s pohonom všetkých štyroch kolies. Po našom aklimatizovaní a informovaní sa o aktuálnom počasí nás čaká približne 30 minútová cesta na vrchol. V BUBO vieme, ako pripraviť ideálny zážitok - na miesto prichádzame včas a uvidíme jeden z najkrajších západov slnka.

Mauna Kea

Podarilo sa! V pohodlnom aute sme vyšli na najvyššiu sopku a horu sveta. Vraciame sa na Saddle Road a pokračujeme na východnú časť ostrova, do hlavného mesta ostrova - Hilo, kde strávime noc.

Ráno pokračujeme na čiernej čadičovej pláži, Punalu'u. Jedná sa o rozsiahlu a ľahko prístupnú pláž s čiernym pieskom, ktorá je príjemným miestom na piknik. Plávanie v oceáne je tiež možné, dajte si však pozor na vlny, silnejšie prúdy a skaly, ktoré sa vo vode nachádzajú. Scenériu krásne dotvárajú rady kokosových paliem na pláži, tu sme jednoducho v raji.

Morské korytnačky #

Na svete existuje 7 druhov morských korytnačiek, na Havaji nájdete 4 z nich. Kareta obrovská je najbežnejším druhom a jedným z mála, ktorý v posledných desaťročiach zaznamenal nárast v dôsledku ochranných opatrení. Patria medzi najväšie morské korytnačky a odhaduje sa, že v oceáne plávajú už vyše 200 miliónov rokov. Dožívajú sa približne 100 rokov, vážia od 90 do 180 kilogramov a nachádzajú sa v tropických a subtropických vodách sveta. Ako dospelé sú jediné bylinožravé morské korytnačky, jedia morskú trávu a riasy. Ako mäsožravé v mladosti jedia hubky, slimáky a kraby. Na rozdiel od ostatných korytnačiek svoju hlavu nevedia zasunúť do panciera, a je podstatne menšia, čo robí ich tmavé oči ešte výraznejšími.

Legenda z Havaja - Kauila #

Havajská legenda rozpráva príbeh o mystickej morskej korytnačke, menom Kauila, ktorá sa narodila na piesočnej pláži Punalu’u. Samotná korytnačka už od vajíčka svojim leskom a tmavou farbou pripomínala lokálny druh dreva s názvom kauila. Udomácnila sa v sladkovodnom jazere, kde zvykla bublinami tešiť a strážiť miestne deti. Jej nadprirodzenosť spočívala v tom, že vedela zmeniť svoju podobu na dievčatko. Obyvatelia si ju vážili pre jej starostlivosť a samotné jazero, ktoré im dalo pitnú vodu.

Ďalšou zastávkou je národný park Hawaiʻi Volcanoes. Začíname v návštevníckom centre, kde sa u rangerov môžeme infomovať o aktuálnom stave jednotlivých trás a atrakcií sopky. Havajské ostrovy sa vynorili z oceánu silou sopiek pred miliónmi rokov. Národný park je jedným z miest, kde môžeme vidieť lávové toky a neustále sa meniacu krajinu. Nachádza sa na juhovýchode ostrova a na jeho území nájdeme dve aktívne sopky Havaja - obsahom najväčšiu sopku sveta, Mauna Loa, a najmladšiu sopku, Kilauea. Zatiaľ čo posledná erupcia sopky Mauna Lea bola v roku 1984, lávu na povrchu sopky Kilauea sme mohli vidieť do roku 2018. Aktuálne na Havajských ostrovoch lávu nad povrchom oceána nie je vidieť (marec 2020). Jedná sa však stále o aktívne sopky a situácia sa môže kedykoľvek zmeniť, odporúčame preto si overiť tieto informácie pred návštevou alebo priamo v návštevníckom centre.

Lávový tunel & Sulphur Banks #

Od februára 2020 je znovu otvorený lávový tunel Thurston, ktorý bol vytvorený erupciou sopky Kilauea pred 550 rokmi. Približne 120 metrov dlhý tunel vytvorený lávou je cez deň umelo osvetlený, skoro ráno a v noci si však musíte priniesť vlastné svetlo. Tunel je obklopený pôvodným dažďovým pralesom, domovom endemických druhov rastlín, vtákov a hmyzu. Počas obeda môže byť obmedzené parkovanie obsadené - treba chvíľu počkať, limituje sa maximálne 30 minútami státia.

Národný park Hawai’i Volcanoes

Ďalšou populárnou atrakciou je oblasť Sulphur Banks, resp. Steam Vents. Nachádzame sa pri kaldere sopky. Podzemná voda steká do horúcich vulkanických hornín a vracia sa na povrch v podobe pary. Len pár metrov pod zemou je zem tak horúca, že tu neprežijú žiadne korene stromov. Cez cestu od parkoviska pri Steam Vents je krátky chodník k Sulphur Banks, kde sopečné plyny stúpajú na povrch spolu s vodnou parou. Tieto plyny sú bohaté na oxid uhličitý, oxid siričitý a sirovodík - plyn, ktorý nám pripomína zhnité vajcia.

Pri návrate do mesta Hilo môžeme zájsť o čosi ďalej a navštíviť menší štátny park a vodopád ‘Akaka. Hlavnou atrakciou je vyše 130 metrov vysoký vodopád ‘Akaka, ktorý je považovaný za najkrajší na ostrove. K vyhliadke vedie spevnený turistický chodník, celý okruh nám zaberie približne 30 minút. Po ceste k vodopádu prechádzame nádherným dažďovým pralesom, uvidíme okrem iného tiež banyány a vodopád Kahūnā, ktorý je však o čosi menší a zo samotnej trasy menej viditeľný.

Po tejto návšteve je už ideálny čas na návrat do hotela, kde si doprajeme luxusnú večeru s výhľadom na oceán. Na ďalší deň už pokračujeme miestnym preletom a prehliadkou ostrova Maui.

Vedeli ste, že?

Havajský jazyk pozná iba 13 písmen, 5 samohlások (a e i o u), 8 spoluhlások (h k l m n p w), vrátane rázu, nazývaného ʻokina.

Kamehameha je napríklad meno dôležitého panovníka, ktorý sa zaslúžil o spojenie nezávislých ostrovov pod jednu vládu Havajského kráľovstva od roku 1795. Na ostrovoch sa pozdravíme aloha a poďakujeme mahalo.

TOP 10 Veľkého ostrova Havaj #

  1. Mauna Kea - výstup do výšky vyše 4 kilometre, kde pocítime zmenu vzduchu a zažijeme jeden z najkrajších západov slnka.
  2. Historický park Pu'uhonua o Hōnaunau, kde spoznáme históriu Havajských ostrovov a kultúru jej pôvodných obyvateľov.
  3. Pláž Punalu’u alebo Kaimū, ktorých návšteva sa dá spojiť s príjemným piknikom na čiernom, čadičovom piesku.
  4. Karety obrovské, druh obrovských morských korytnačiek, ktoré môžeme pri troche šťastia okrem iného vidieť aj na pláži Punalu’u.
  5. Návšteva kávových plantáží v oblasti Kona a prehliadka pestovania a spracovania kávy.
  6. Prechádzka cez lávový tunel Thurston v národnom parku Hawai’i Volcanoes.
  7. Sopečné plyny s príznačným zápachom v oblasti Sulphur Banks, resp. Steam Vents.
  8. Medzi novembrom a aprílom je Veľký ostrov Havaja obľúbený pre pozorovanie tisícok migrujúcich veľrýb.
  9. Príjemná prechádzka po turistickom chodníku cez štátny park k vodopádu ‘Akaka.
  10. Ak máte čas navyše, ostrov tiež ponúka nádherné pláže na oddych. Výhodou je, že na Havaji neexistujú súkromné pláže - zažiť ich čaro môže každý.

Čo vidieť navyše? #

  1. Pláž Hāpuna je považovaná za jednu z najkrajších na ostrove. Okrem ideálneho miesta na plávanie, opaľovanie a bodyboarding, máte pri troche šťastia a dobre načasovanej návšteve možnosť vidieť aj migrujúce veľryby.
  2. Kedysi bolo údolie Waipi'o domomov havajských kráľov a husto osídlené. Teraz však ponúka zväčša divočinu, polia s plodinou taro a pár desiatok obyvateľov. Ak sa na ostrove zdržíte dlhšie, odporúčame tu zastaviť na prechádzku.
  3. Dúhové vodopády. Rainbow falls je zastávka, ktorú odporúčame navštíviť v ranných hodinách. Tento široký vodopád sa nachádza v meste Hilo. Podľa legendy je jaskyňa pod vodopádom domovom starodávnej havajskej bohyne Hina, bohyne mesiaca.

Mahalo, Havaj.

Aloha.

Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej vyštudoval financie v Brne, neskôr MBA vo Vilniuse. Pracoval v Litve a na Kanárskych ostrovoch ako finančný konzultant vo svete start-upov a inovácií. Cestovanie a poznanie sveta vždy bolo jeho vášňou - okrem Európy navštívil USA, Maroko, Izrael a Arabské Emiráty. Vďaka tomu spoznal množstvo skvelých ľudí, rozličné kultúry a unikátne miesta našej planéty. Posledné roky sa venoval káve a tiež fenoménu únikových hier.  Adrenalín a vodné športy sú jeho hobby. Potrpí si na kvalitnej hudbe, filmoch a vegetariánskom jedle. Snaží sa o udržateľný životný štýl, ktorý je priaznivý k životnému
prostrediu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Izrael, Jordánsko komfortne

Zo zájazdu:

Matej Barvirčák

Posledná úprava článku | Prečítané: 841

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.