Dardželing a Sikkim - najlepší čaj sveta pri nezabudnuteľnom východe slnka

Dardželing a Sikkim - najlepší čaj sveta pri nezabudnuteľnom východe slnka

Kde rastie najlepší čaj na svete? Obľúbený horúci nápoj má svoje korene v Indii a pojem Dardželing nie je len značkou čaju, ale aj mesta s najlepšími čajovými plantážami sveta. Prečo práve tu v okolí zažijete najkrajší východ slnka v živote? Posaďte sa, začítajte sa a nechajte sa preniesť do sveta mágie, naša himalájska železnica už vyráža zo stanice Darjeeling.

Darjeeling Počasie

jasná obloha

jasná obloha

29°C

Predpoveď 23.Apr

Východ slnka 05:05

Západ slnka 18:05

Naša cesta sa začína v Darjeelingu (alebo Dardželingu), respektíve na vojenskom letisku Bagdogra. Dávajte si pozor, nesmie sa tu fotiť! Indickí vojaci sú na to veľmi hákliví a budú od vás chcieť, aby ste fotku zmazali. Nevadí, pretože čoskoro začíname stúpať – cesta z Bagdogry do Darjeelingu je totiž nesmierne kopcovitá, úzka, a teda náročnejšia. No tie nádherné výhľady, ktoré sa nám čoskoro ponúknu, stoja naozaj za to.

Počasie, rekreácia Britov a najvyššia hora Indie #

Čarovný Darjeeling by sme mohli pomenovať aj Nádherné výhľady – v prípade indického mesta by išlo o príznačný názov. Bystriny tečúce z hôr, nekonečne hory, orchidei, magnólie, dokopy asi 4 000 druhov rastlín... To všetko nám priam ukradlo zrak.

Aj fauna Darjeelingu je neuveriteľne rozmanitá a patrí do nej podľa mňa aj najkrajšie a najmilšie stvorenie - panda červená, o ktorej ste už určite počuli. Ak nie, poviem vám o nej viac v tomto blogu.

Po tom, ako sa dostaneme do cieľovej destinácie, vystupujeme, no nesmieme si zabudnúť obliecť mikinu, v Dardželingu je stále chladnejšie - veď sa nachádzame vo výške 2 050 m.n.m. A práve počasie bolo jedným z dôvodov k vybudovaniu mesta. Prijemná teplota v Darjeelingu bola útočiskom pre britských vojakov a práve toto mesto slúžilo ako letné sídlo a sanatórium, kam chodili Briti oddychovať.

Pôvodne postavili indické mesto v Západnom Bengálsku pre 10 000 obyvateľov. Dnes tu žije 120 000 ľudí, ale na šarme mu to vôbec neuberá. Darjeeling je medzinárodne známy ako turistická destinácia vďaka svojmu nádhernému výhľadu na Mt. Kanchandzonga (tretia najvyššia hora sveta a najvyššia hora Indie, po slovensky Kančenčonga), ale aj čajovému priemyslu a himalájskej železnici, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Tip na BUBO blog:

Najkrajší východ slnka v živote #

To, čo je na Darjeelingu a jeho okolí úplne najkrajšie, je výhľad na celé pohorie Singalila spolu s Kančenčongou, Bhutánske Himaláje a časť pohoria Everest. Ani neviem, čo vám skôr ukázať. Toľká nádhera... A napriek tomu odporúčame v BUBO pridlho sa nekochať, ale ísť skoro spať a dať si veľmi skorý budíček. Nechcete totiž zmeškať najkrajší východ slnka na svete.

Už o 4.30 h ráno vyrážame na Tigrí vrch (2 600 m.n.m., 40 min cesty). Nebojte sa, tigre tu už dávno nežijú, ale keďže ste v rozprávkovej oblasti, naskytne sa vám magický pohľad na Kančenčongu.

Je skoro ráno, možno vám ešte klipkajú oči, no majestátny výhľad na štíty Kančenčongy a prvé lúče slnečného svetla – to vás zaručene prebudí. Vďaka takýmto výhľadom je Tigrí vrch perfektným miestom na pozorovanie tejto hory. Keďže sme príliš nízko, sme v tme a ako svetlo nádeje z tmy vychádza slnko a dotýka sa vrcholov Kančenčongy.

3 fotografie

Východ slnka v Darjeelingu

Neuveriteľné! Everest sa na vás pozerá z diaľky a umocňuje malebnú krásu lokality. Zasnežená hora vyzerá v čase východu slnka výnimočne a očarujúco. Slová došli, už si len vychutnávate silu momentu. Osvietené osemtisícovky ako na dlani a v okolí výkriky mužov, ktorí predávajú čaj. Stojí menej ako 50 centov a chutí výborne, i keď s cukrom to, ako vždy, prehnali. Moment krásy, ktorý premenil ranné minúty na najkrajšie v živote, sme si užili do sýtosti. Slnko zohrialo vzduch, vznikol opar a my sa ponáhľame na raňajky.

Už vieme, že musíme ísť skôr, nech nezostaneme trčať v dopravnej zápche. Už sa nevieme dočkať, kedy budeme na raňajkách. Čo nám pripravili? V našom skvelom hoteli Dekeling sme my BUBO ako doma. Ešte pred tým, ako začneme jesť si odchlipneme z dardželinského čaju a prehodíme cez seba deku pri pohľade na ospalé mesto. Môže byť ten čaj taký dobrý? Sila okamihu precítená znovu.

Pozor, v rámci ideálneho programu v Dardželingu nemožno prokrastinovať či leňošiť, pred nami je nabitý program. Máte radi cestu vlakom? A čo tak si užiť hodinovú jazdu himalájskou železnicou? Nasadať, BUBO má lístky!

Himalájska železnica Darjeeling bola prvým a dodnes najvýznamnejším príkladom osobnej železnice do kopca. Postavili ju v roku 1881 a jej dizajn využíva odvážne a dômyselné inžinierske riešenia problému vytvorenia efektívneho železničného spojenia cez hornatý terén. Výstavba horskej železnice Nilgiri, 46 km dlhej metrovej jednokoľajovej železnice v štáte Tamilnádu, bola prvýkrát navrhnutá v roku 1854, ale kvôli obťažnosti horskej polohy sa práce začali až v roku 1891 a boli dokončené v roku 1908.

Táto železnica s prevýšením 326 m až 2 203 m predstavovala najmodernejšiu technológiu svojej doby. Železnica Kalka Shimla, dlhá 96 km, jednokoľajové fungujúce železničné spojenie postavené v polovici 19. storočia na poskytovanie služieb horskému mestu Shimla, je symbolom technického a materiálneho úsilia o vylúčenie horskej populácie prostredníctvom železnice.

Všetky tri železnice sú stále plne funkčné. No a my, lovci zážitkov, ideme do mestečka GHOM, aby sme si pozreli miestnu ZOO, Himalájsky inštitút a, samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na gurmánstvo a skvelý obed.

4 fotografie

Zážitky zo železnice

ZOO a Himalajký inštitút #

Vystúpili sme v Ghome a troška sa prejdeme po koľajach, veď prečo nie. Je to dovolené a práve na nich je život naozaj rozmanitý. Ľudia tu predávajú rôzne špeciality, ale ak ste si napríklad zabudli sveter, práve tu ho kúpite.

Nemajte obavy, pokiaľ ide vlak, ľudia začnú kričať a sťahovať svoje provizórne stánky. Taký je indický chaos v praxi, pre mnohých aklimatizácia šokom a zážitok aj pre tých, ktorí Indiu už poznajú. No už vchádzame do ZOO. Súčasťou komplexu je aj práve Himalájsky inštitút a múzeum. To si pozrieme spoločne a ja už objednávam obed v lokálnej reštaurácii.

Všetci sme si obľúbili a jednohlasne odporúčame jedlo tukhpa. Ide o veľkú polievku s rezancami, zeleninou, prípadne vajíčkom. Obľúbená je kuracia, ale aj vegetariánska verzia. Potom si dáme hodinku rozchod, aby sme si mohli pozrieť zvieratá, ktoré tu našli útočisko. Medzi nimi aj moja obľúbená panda červená.

4 fotografie

Panda červená, nezbednica žijúca vo vysokých polohách

Zaujímavosti o pande červenej:

  • Pandy červené nie sú blízkym príbuzným veľkých pánd. Patria do vlasnej čeľade pandy malé (ailuridae).
  • Vyskytujú sa predovšetkým v horských oblastiach Nepálu, Bhutánu, Indie, Číny a Mjanmarska. Zvyčajne sa nachádzajú v chladných lesoch mierneho pásma.
  • Tieto rozkošné stvorenia sú výnimočné svojou červenohnedou srsťou, tvárou podobnou maske a dlhým huňatým chvostom. Majú zavalité telo, krátke nohy a ostré pazúry, ktoré im pomáhajú ľahko liezť po stromoch, uchopiť stonky bambusu a sú výbornými horolezcami.
  • Živia sa predovšetkým bambusom (cca 90 %), ale sú všežravé a jedia aj ovocie, bobule, žalude, vtáčie vajcia a hmyz.
  • Červené pandy sú väčšinou samotári. Aktívne sú počas úsvitu a súmraku, väčšinu času trávia na stromoch, kde spia, odpočívajú a hľadajú potravu.
  • Vo všeobecnosti sú tiché zvieratá, na vzájomnú komunikáciu používajú rôzne vokalizácie vrátane pískania, syčania, ba dokonca aj štebotu na štýl toho vtáčieho.
  • Samice pandy červenej rodia naraz 1 až 4 mláďatá, zvyčajne v dutom strome alebo skalnej štrbine. Mláďatá sa rodia slepé, oči sa im otvoria asi po 18 dňoch. S matkou sú nepretržite asi 8-9 mesiacov, počas ktorých sa učia základné zručnosti prežitia, ako sú šplhanie či hľadanie potravy. Potom sa osamostatnia a vytvoria si vlastné územia.
  • Pandy červené sú dnes vedené ako ohrozené v dôsledku straty biotopu, nezákonného lovu a nezákonného obchodu so zvieratami.

Čaj Darjeeling volajú aj indické šampanské.
Foto: archív — BUBO

Darjeeling – čaj bohov #

Voľakedy ste si mohli kúpiť tento čaj naozaj kdekoľvek, avšak, poviem vám, nebol to ten pravý čaj. Až v roku 2004 si Darjeeling zaobstaral patent a výnimočný čaj nájdete len v tomto kúsku sveta. Jedine tento čaj môže niesť vznešené meno Darjeeling, ktorý zaručuje kvalitu.

Čaj Darjeeling prvýkrát vysadili začiatkom 19. storočia a jeho neporovnateľná kvalita je výsledkom miestneho podnebia, pôdnych podmienok, nadmorskej výšky a starostlivého spracovania. Každý rok sa vypestuje asi 10 miliónov kilogramov na ploche 17 500 hektárov.

Čaj má svoju zvláštnu arómu a vzácnu vôňu, ktorá naplní vaše zmysly. Teplý nápoj z Dardželingu ochutnali znalci po celom svete. Symbolmi Dardželingu sú určite Kančenčonga, himalájska železnica a čaj. Pravý svetoznámy a preslávený čaj sme ochutnali, nakúpili vo veľkom, a tak sme uzavreli spoznávanie tohto malého mestečka, ktoré je pýchou Západného Bengálska.

Máte radi vodu? Myslím divokú vodu, lebo ďalšia cesta nás zavedie k rieke Teesta (Tista). Viete, že ju splavil aj herec Richard Gere? Keď to dal on, dáme to aj my, veď sme lovci zážitkov!

Sedem faktov o čaji Darjeeling:

  1. Jedinečná kombinácia vysokej nadmorskej výšky (zhruba 2 000 m.n.m.), chladného podnebia a úrodnej pôdy v regióne Darjeeling vytvára optimálne podmienky na pestovanie čaju s odlišnými chuťovými vlastnosťami. Preto je iný ako "bežné" čaje.
  2. Čaj Darjeeling sa vyrába z rastliny Camellia sinensis, ale v porovnaní s inými čajmi má iný chuťový profil. Je známy svojou jemnou kvetinovou arómou, muškátovou príchuťou a jemnou ovocnou chuťou.
  3. Čajové lístky v Darjeelingu prechádzajú jedinečným procesom, pri ktorom hovoríme o štyroch odlišných obdobiach zberu. Tieto návaly sa vyskytujú počas rôznych ročných období, výsledkom čoho sú čaje s rôznymi profilmi chutí.
  4. Prvý zber, teda jarný, je považovaný za najcennejší a najvyhľadávanejší čaj Darjeeling.
  5. Dardželing sa zbiera hlavne ručne, pričom kvalifikovaní pracovníci selektívne zbierajú dva vrchné lístky a púčik, čím zaisťujú najvyššiu kvalitu a chuť.
  6. Čajové lístky sa potom spracovávajú tradičnými metódami, ako sú vädnutie, rolovanie, fermentácia a sušenie. Toto starostlivé remeselné spracovanie je ďalšou výraznou črtou Darjeeling tea.
  7. Mnohé čajové plantáže sú certifikované ako ekologické so zameraním na ochranu životného prostredia a spravodlivé zaobchádzanie s pracovníkmi.

Himalájska rieka Teesta – skvelý rafting #

Po ceste z Darjeelingu do Sikkimu sa zastavíme na vyhliadke. Krásna a čistá rieka Teesta pokojne zurčí a dáva život obyvateľom. „Nemôžeme ju splaviť?" hneď sa ma pýtajú klienti. „Samozrejme!“ odpovedám bez váhania.

Po úvodnom brífingu sa začína adrenalínová cesta, najprv pokojné toky striedajú divokejšie, a potom to tu je! Dva kilometre, ktoré preveria náš tím. Zvládneme to? Ustojíme to? Voda nás hádže zo strany na stranu, počujem výkriky BUBO klientov a neviem identifikovať, či nadšené alebo ustrašené.

Jediná cesta von je to zvládnuť. Ešte pomedzi tento jeden kameň, vyhnúť sa vlnám a už vidím pokojný tok. Naberiem odvahu a obzerám sa. Vidím klientov vysmiatych a na tvárach sa odráža výhra. Sme tím! Spečatili sme to a domov si odnášame ďalší úžasný zážitok v priebehu zopár hodín.

Sikkim - mladá krajina, kde sa nefajčí #

Sikkim je najmladší štát Indie, ktorý sa nachádza v severovýchodnej časti krajiny, vo východných Himalájach. Je to jeden z najmenších štátov Indie. Na severe a severovýchode hraničí s Tibetskou autonómnou oblasťou Číny, na juhovýchode s Bhutánom, na juhu s indickým štátom Západné Bengálsko a na západe s Nepálom.

Hlavné mesto je Gangtok a leží v juhovýchodnej časti štátu. Sikkim, ktorý bol dlho suverénnym politickým subjektom, sa stal protektorátom Indie v roku 1950 a indickým štátom v roku 1975. Napriek svojej malej rozlohe má Sikkim pre Indiu veľký politický a strategický význam – a to vďaka svojej polohe pozdĺž niekoľkých medzinárodných hraníc.

Dokonca aj keď doň vchádzame z Indie, potrebujeme prejsť cez hranice a dajú nám tu pečiatku do pasu. A, pozor! Do Sikkimu nemôžeme doniesť menšiu než litrovú fľašu a, fajčiari, nepoteším vás, v Sikkime sa nefajčí.

Štyri školy tibetského budhizmu sú Ňingma, Kagjü, Sakja a Gelug alebo Gelugpa.

  1. Nyingma (založená v 8. storočí)
  2. Kagjü (založená na začiatku 11. storočia)
  3. Sakya (založená v roku 1073)
  4. Gelug (založený v roku 1409)

Škola tibetského budhizmu Nyingma

Nyingma alebo „staroveká“ tradícia je najstaršou zo štyroch škôl tibetského budhizmu.

Okolo roku 760 pozval tibetský kráľ Trisong Detsen dvoch budhistických majstrov z indického subkontinentu, Padmasambhavu a Shantarakshitu, do „Krajiny snehu“, aby priniesli budhizmus tibetskému ľudu. Tak sa začal rozsiahly projekt prekladov všetkých budhistických textov do novovytvoreného tibetského jazyka.

Legendárny vadžrajanský majster Padmasambhava, ktorého Tibeťania nazývajú Guru Rinpočhe, je považovaný za zakladateľa tibetského budhizmu. Dohliadal na preklad tantier, zatiaľ čo Shantarakshita, opát veľkej budhistickej univerzity Nalanda, dohliadal na preklad sútier (ústneho Budhovho učenia).

Spoločne založili prvý kláštor v Tibete - Samye, ktorý sa stal na tri storočia hlavným centrom budhistického učenia v Tibete.

Škola Kagjü tibetského budhizmu

Kagjü škola tibetského budhizmu dostala svoje meno z tibetského významu slova „šeptaný prenos“. Predstaviteľom Kagjü je veľký indický jogín Tilopa.

Praktiky boli odovzdávané ústne z učiteľa na učeníka prostredníctvom veľkých majstrov.

Praktiky línie Kagjü majú špeciálne zameranie na tantrické učenia vadžrajány.

Škola Sakya tibetského budhizmu

Škola sakya tibetského budhizmu pochádza z 11. storočia. Názov pochádza z tibetského spojenia „bledá zem“ a opisuje sivú krajinu neďaleko Shigatse v Tibete, kde bol v roku 1073 postavený kláštor Sakya – prvý kláštor tejto tradície a sídlo školy Sakya.

Tradícia Sakja sa rozvinula počas druhého obdobia prekladu budhistického písma zo sanskrtu do tibetčiny a založil ju Drogmi, slávny učenec a prekladateľ, ktorý študoval u Náropu a iných veľkých indických majstrov.

Vedúcim školy Sakja je „Sakja Trizin“, ktorý vždy pochádza z mužskej línie rodiny Khön. Predtým to bola celoživotná pozícia, ktorá rotovala medzi dvoma vetvami tejto línie, Phuntsok Potrang a Dolma Potrang.

Škola Gelugpa tibetského budhizmu

Škola Gelug alebo Gelugpa je najnovšia a najväčšia škola tibetského budhizmu. Jej príbeh začína Je Tsongkhapom (1357 – 1419), jednou z najvýznamnejších autorít tibetského budhizmu v tom období, ktorý študoval pod vedením majstrov Sakya, Kagjü a Nyingma.

Tsongkhapa, najuznávanejší učiteľ svojej doby, založil kláštor Ganden v roku 1409 a hoci zdôrazňoval silnú mníšsku sanghu, neoznámil nový mníšsky rád. Po jeho smrti jeho nasledovníci založili školu Gelug („cnostná tradícia“). Škola Gelug bola tiež nazývaná „Nový Kadam“ pre oživenie školy Kadam, ktorú založil Atisha.

Dalajlámovia sú považovaní za prejavy Avalokiteshvara alebo Chenrezig, Bódhisattva súcitu a patróna Tibetu. Bódhisattvovia sú osvietené bytosti, ktoré sa rozhodli neustále znovuzrodiť, aby ukončili utrpenie vnímajúcich bytostí.

Súčasný dalajláma Tenzin Gyatso je 14. reinkarnáciou. Narodil sa v roku 1935, dva roky po smrti 13. dalajlámu. Jeho Svätosť 14. dalajláma nabáda k nesektárstvu.

Ústredným učením školy Gelug sú učenia lamrim (etapy cesty k osvieteniu) Tsongkhapa založené na učení indického majstra Atisha z 11. storočia.

3 fotografie

Usmievaví a prívetiví mnísi kláštora Rumtek

Kláštor Rumtek #

Asi 23 km od Gangtoku, na kopci oproti Gangtoku, sa nachádza kláštor Rumtek. Pokojné útočisko a domov mníchov, sídlo Jeho Svätosti - Gjalwa Karmapu zo sekty tibetského budhizmu Kagyu. Cesta do Rumteku vedie cez typické sikkimské dediny a mnoho ryžových polí. Všetci sme už nedočkaví, ako taký kláštor vyzerá. Ryžové polia pripomínajú zelený koberec a kde-tu už vidno chlapcov a mladých mužov odetých v červenom rúchu.

Najväčší kláštor v Sikkime ukazuje to najlepšie z tibetskej architektúry a je takmer replikou pôvodného kláštora v Tsurpu v Tibete. V kláštore sa nachádzajú niektoré z najvzácnejších budhistických náboženských umeleckých predmetov na svete a je tiež svetovo presláveným centrom učenia Kagyu.

Už parkujeme a sme medzi poslednými návštevníkmi. Je to výhoda, nemusíme sa totiž predierať davom, pretože tento kláštor je pomerne známy. Spomenutý Richard Gere je dokonca jedným z hlavných sponzorov. Čaká nás asi 10-minútová prechádzka od parkoviska, počas ktorej si užívame výhľady na sikkimské údolie a dokonalú panorámu zastrešujú budhistické vlajky a ich sýte farby.

  1. Modrá - symbolizuje nebo
  2. Biela - symbolizuje vzduch a vietor
  3. Červená - symbolizuje oheň
  4. Zelená - symbolizuje vodu
  5. Žltá - je farbou Zeme

    Hneď pred kláštorom Rumtek je botanická záhrada Nehru, v ktorej nájdeme zmes tropických rastlín a stromov, ako aj veľký skleník exotických orchideí. Je to dobré miesto, kde sa na chvíľu zastaviť. Kláštor je chránený armádou, no ak už vstúpite, nič vás nevyvedie z miery. Dokonalá harmónia tohto kláštora roztopí aj to najchladnejšie neveriace srdce.

    Mnísi akurát tancujú svoj obranný tanec, ich rúcha vlajú a v kombinácií s architektúrou kláštora máte pocit, že ste v inom svete. Mnísi od veku 5 rokov prichádzajú do kláštora po tom, ako im to určia rodičia. Tak znie nepísaný zákon - jeden syn sa musí ísť učiť. V rámci kláštora sa nachádza aj škola - DHARMACAKRA.

    Počas našej návštevy práve prebiehal vyučovací proces. A, poviem vám, učiteľ vyzeral naozaj prísne. Jeden malý mních sa akurát hral s okuliarmi, učiteľ prišiel a skonfiškoval mu ich – bohvie, či mu to dá až na konci školského roka, ako sa vždy vyhrážali aj naše učiteľky. Pozeráme sa ešte na internát, mnísi bývajú na izbe po dvoch, akurát jeden z nich vyšiel na balkón a s nesmelým úsmevom nás pozdravil a okamžite sa vrátil ku svojej knihe.

    Trávime tu asi hodinku, náš lokálny sprievodca nám hovorí príbehy a na hotel sa vraciame nabití budhizmom avšak plní otázok - je to správne? Sú tam šťastní? Raz som spoznal na Srí Lanke mnícha, ktorý bol homosexuál. Na Srí Lanke to je stále trestný čin, vraj utiekol do kláštora, aby mohol žiť normálny život, chránený pred spoločnosťou za jeho múrmi.

    Sikkim bol pre nás akousi bránou do budhizmu, pretože nasledujúci deň sa presúvame do krajiny drakov, ktorá je takmer celá budhistická. Po dobrodružstvách v menej známych kútoch severnej Indie, ochutnávke najlepšieho čaju sveta pri najkrajšom východe slnka v živote, raftingu a úžasnom kláštore nás čaká veľmi dlhá cesta a hraničný priechod – ideme do Bhutánu.

    Ak v ktorejkoľvek časti sveta položíme otázku, čo si spájate s Bhutánom, odpoveďou bude koncept hrubého národného šťastia. Nečudujem sa. Bhután pochopil podstatu šťastia!"

    Bhután je krajina rozprávok, ktoré sa stali realitou, no pripravte si riadny bakšiš - daň na jeden deň je 330 dolárov - ale z toho 200 ide do škôl a zdravotníctva, takže netreba ľutovať. Počas piatich dní, ktoré na spoznanie Bhutánu určite treba, budeme súčasťou najšťastnejšej krajiny sveta, kde tigre lietajú a mágia sa stáva realitou!

    Bhután je určite krajinou, ktorej treba venovať samostatný blog, a preto píšem o úžasoch tohto čarovného a šťastného kúska sveta v blogu o Bhutáne. Do čítania, lovci zážitkov!

    Ladislav Vontszemü

    Ladislav Vontszemü

    Ladislav Vontszemü

    Už ako študenta ho lákalo cestovanie a honba za dobrodružstvom. Sen sa mu splnil keď sa v 28. rokoch vrátil do školských lavíc, ale tentokrát do ďalekej Indonézie, cez projekt Indonézskej ambasády, Darmasiswa. Študoval indonéžštinu a kultúru na magickom ostrove Bali, kam sa dnes už vracia ako domov. Cestovanie pre neho znamená objavovanie nových kultúr, vytváranie hodnôt no najmä osobnostný rast. Zážitok je neprenosný, nedá sa ho počuť, či vidieť, dá sa len precítiť a prežiť a to prízvukuje i v práci pre BUBO. Každý zájazd berie ako výzvu, nové dobrodružstvo a možnosť, že práve to, že sme odlišní, modlíme sa k iným Bohom, či máme ine zvuky je kľúčom k tolerancii a rešpektu. Je pôžitkár, miluje ázijskú kuchyňu a rád ochutnáva tradične jedlá.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

    Jedinečné Bali

    Zo zájazdu:

    Ladislav Vontszemü

    Posledná úprava článku | Prečítané: 164

    Mohlo by Vás zaujímať

    Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

    Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

    Ľuboš Fellner 17 min. čítania
    Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

    Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

    Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

    Martin Karniš 48 min. čítania
    Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

    Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

    Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

    Ľuboš Fellner 24 min. čítania
    Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

    Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

    Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

    Ľuboš Fellner 35 min. čítania
    Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

    Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

    Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

    Ján Zachar 26 min. čítania
    Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

    Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

    Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia  

    Bhután, Nepál, India


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    8188
    K

    Ázia  

    India


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    5244
    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3113 4265€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4158 5940€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.