Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb

Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb

Čím do koloritu Nikaraguy prispeli Garifúnci z pobrežia Perlovej Lagúny? Garifúnci sú unikátnou etnickou skupinou, ktorá vznikla spletením afrických a indiánskych koreňov v Karibskej oblasti. Obývajú územia od Guatemaly, Belize po Honduras až Nikaragua. V Nikarague je ich domovským územím tzv. Perlová Lagúna. Okrem unikátnych tancov, hudby založenej na bubnoch a špecifickom jazyku ich spoznáme aj podľa ďalších dvoch vecí: Gifiti a Cassava

Čo je to Gifiti? #

Človek je tvor vynaliezavý. Alkohol destiluje od pradávnych čias. Garifúnci v tomto počine nezaostávajú a vyrábajú svoje Gifiti. Môžeme si to predstaviť ako niečo medzi bylinným likérom a rumom. Každá komunita vytvára samozrejme svoju príchuť, keďže základom výslednej chute je počet a rôznorodosť byliniek, rastlín, korienkov a kôry stromov, ktoré sa nechajú v alkohole vylúhovať.

Aj tu nás malá komunita v Perlovej Lagúne tzv. Marshall Point prekvapila. Okrem toho, že si alkohol sami destilujú, pre nás takmer pradávnym spôsobom, v starých drevených člnoch. Vyčnieva tu jedna postava: Rodolfo Chang Beneth.  

Prečítajte si exkluzívny blog o Garifúncoch. Kto sú títo zaujímaví ľudia, kde a ako žijú? 

3 fotografie

Garifúnci žijú obyčajne v malých komunitách akou je napr. Marshall Point.

Dostávame jeho meno na papieriku od miestnych a tak sa ho vydávame hľadať. Plus pridávajú ešte užitočné info: „Skúste ho nájsť. On stále niekde behá a rieši. Možno ani nebude doma. Dovolať sa mu je priam nemožné.“

Rodolfo Chang Beneth. Predstaviteľ miestnej komunity, ktorý nielen že podporuje miestny bejzbal, ale aj založil manufaktúru na Gifiti
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Ako prvé zbadáme v dedine Marshall Point dve mladé mamičky.  Pozerajú sa na tréning bejzbalu svojich dcér. „Bodaj by sme niekedy porazili konečne team z Perlovej Lagúny. Oni sú oveľa väčšie mesto, majú viac peňazí. Ešteže náš team aspoň trochu podporuje Rodolfo.“

3 fotografie

Bejzbalový tréning

„Rodolfo Chang Beneth?“ neveríme vlastným ušiam a podávame im papierik s jeho menom.

„Áno, tamto s nimi trénuje.“ A ukazujú nám na chlapíka tmavej pleti s dlhými vlasmi a so šiltom proti slnku. Ďakujeme všetkým Bohom, že sme ho takto ľahko našli.

Rodolfo je správny človek na správnom mieste. Chvíľu pôsobil aj v USA, kde je najväčšia komunita Garifúncov na svete. Vyzerá to, že tam dostal alebo aspoň vycibril svojho obchodného ducha. „Za posledný mesiac sa nám podarilo predať  10 000 fľašiek našej značky Gifiti. Rozpíname sa po pobreží, kde náš produkt miestne komunity dobre poznajú.“

3 fotografie

Fabrička na Gifiti

Neveríme vlastným očiam, keď nám otvára svoju manufaktúru, malý drevený domček priamo na pobreží. Keď vchádzame dnu, máme pocit, že zamestnáva snáď polku dediny. Ženy ručne lepia etikety, muži zbierajú potrebné suroviny. Nechávajú kvasiť hlavne kukuricu, základ pre pálenku. Destilujú a v neposlednom rade chutnajú.

Pred domom pri lagúne sa na veľkých fóliách sušia prísady, ktoré pôjdu do pálenky. Kôra stromu dáva Gifiti aj jeho typickú hnedočervenú, presne ako farba vody v lagúne. Pomaly nám slnko zapadá a my cítime, že by sme sa mali pohnúť ďalej, no všetci hovoria: „počkajte ešte na Gregoryho.“

3 fotografie

Rôzne prísady, ktoré dávajú nezameniteľnú chuť Gifiti

Prichádza vysoký černoch v bielom tričku. Najprv sa so všetkými zvíta a potom si nechá naliať. V malom priehľadnom pohári najskôr vytvorí tsunami z Gifiti tak, že máme pocit, že sa mu určite z pohára vyleje. Opantáva sa chvíľu jeho vôňou. Sadne si na verandu a pozerá na západ slnka nad lagúnou. Až potom sa napije. Pomaly, ale plným dúškom. Hneď na to vydáva pokyny: do finálneho Gifiti treba ešte doliať trochu duše, rozumej tvrdého vypáleného alkoholu a nechať odstáť v sudoch ďalších pár dní. Gregory je degustátor ako sa patrí.

„Má najjemnejší jazýček a jeho nos zachytí aj tie najvyberanejšie vône.“ Prízvukuje mi pán Chang, hrdý na svojho zamestnanca.

Cassava - garifúnsky chlieb #

Príbeh garigúnskeho chleba môžeme hľadať v hlbokých indiánskych koreňoch zmiešaných s podstatou Garifúncov a tou je rybárčenie.

Garifúnsky chlieb je podobný veľkej tenkej suchej placke priemerom snáď podobnej rozmeru rodinnej pizza XXL veľkosti. Táto placka sa obyčajne nakrája na malé kúsky, presne ako keď krájate pizzu, aby bola prenosnejšia.

Jeho výhodou je to, že je to akýsi suchár, ktorý si v prípade potreby ako rybár viete zobrať so sebou do loďky a vo vlhkom prostredí sa vám nepokazí. Plus, viete si ho nadrobiť do azda najtypickejšieho jedla domácich a tou je morská polievka. Takto si veľmi jednoduchý pokrm z vody, rýb, trošky korenia, prípadne málo zeleniny dokážete zahustiť chlebom, ktorý celému jedlu dodá na výdatnosti. Nezaplatiteľná výhoda, ak ste celý deň na vode, plavíte sa bažinatým pobrežím a tým pádom nemáte čas venovať sa ničomu inému ako lovu rýb.

Základom je sladký zemiak cassava, ktorý my poznáme skôr pod menom maniok a je pôvodnou rastlinou Amerického kontinentu. Vraví sa, že už indiáni boli prví konzumenti tejto rastliny, z ktorej vyrábali chlieb.

Maniok rastie ako hľuzovitá rastlina

Veľké hrubé korene sa pozbierajú, očistia a nastrúhajú. V tomto bode príde malý zázrak. Nastrúhaná hmota sa žmýka. A žmýka. Je to veľmi náročný proces. Výdajom energie snáď rovnocenný fitnes centru. Maniok sa žmýka až do bodu, kým z neho je úplne suchá, snehu podobná hmota. Táto práca je tradične ženskou úlohou.

3 fotografie

Výroba chleba Cassava

Obyčajne sa mokrý nastrúhaný maniok naprace do rukávnika dnes napríklad zo starej vrecoviny, ktorá funguje ako filter. Ak by ste si pozreli staré fotografie, možno by ste sa aj zľakli, akoby obrovských hadov visiacich zo stromov. To boli veľké, niekoľko metrov dlhé rukávniky obyčajne zo stebiel tráv utkané, ktoré slúžili ako filtre. Rodiny boli dakedy oveľa väčšie. Maniokový chlieb sa vyrábal vo veľkých, takmer priemyselných dávkach. Dnes je jednoduchšie zájsť do potravín a kúpiť si napríklad sandwichový chlieb. Dnes už rybári majú mnoho iných alternatív, ako byť na vode sýti. Napriek tomu, ešte stále sa dajú nájsť komunity, kde sa cassava chlieb vyrába ručne ako u nás napríklad rezance do mäsového nedeľného vývaru. Môžete si ich bežne kúpiť v obchode, ale ak má niekto domáce, je to iná pochúťka.

3 fotografie

Výroba chleba Cassava

Garifúnci majú tú výhodu-nevýhodu, že ešte veľká časť ich populácie žije často v oblastiach odrezaných do značnej miery od civilizácie. Aj dedinka Orinoco má svoj malý obchod. Ale zásobovanie nie je kontinuálne. Podobne je to aj s elektrikou. Na celé Orinoco pripadá jeden barel denne, ktorý sa premieňa v malej elektrárni na prúd. Keď dieselový agregát dôjde, elektrika skončí. Nový sud sa načne až v nasledujúci deň.  Táto, možno na prvý pohľad zaostalosť, dáva Garifúncom možnosť izolácie, ktorá ich tak ako v minulosti chráni pred okolitými vplyvmi civilizácie. A robí z Garifúncov jednu z najunikátnejších pobrežných komunít pevninského Karibiku.

3 fotografie

Izolovanosť robí z Garifúncov unikátnu komunitu

Vaša pravdepodobnosť stretnutia s unikátnymi komunitami je na našich zájazdoch, kde si zároveň oddýchnete aj načerpáte nezameniteľné zážitky:

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 79

Mohlo by Vás zaujímať

Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb Blog

Blog Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb

Čím do koloritu Nikaraguy prispeli Garifúnci z pobrežia Perlovej Lagúny? Garifúnci sú unikátnou etnickou skupinou, ktorá vznikla spletením…

Nikaragua - gastronomický zážitok Blog

Blog Nikaragua - gastronomický zážitok

Dnešná gastronómia v Nikarague predstavuje mix chutí, vôni a ingrediencií z receptov, ktoré pochádzajú od Indiánov a Španielov. Nikaragua má vo…

Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky Blog

Blog Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky

Garifuna - unikátne etnikum, ktoré môžete stretnúť na pobreží Guatemaly, Belize, Hondurasu a malú komunitu aj v Nikarague. Na našich zájazdoch po…

12 najkrajších jazier planéty podľa BUBO Blog

Blog 12 najkrajších jazier planéty podľa BUBO

12 najkrajších jazier našej planéty, ktoré môžete zažiť na zájazdoch s BUBO. Skúsení cestovatelia nechodia v lete na preplnené pláže. Poďte sa…

Jozef Zelizňák 3 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

22 dní

Trvanie

6390
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua


náročnosť

12 dní

Trvanie

4670

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.