Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky

Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky

Garifuna - unikátne etnikum, ktoré môžete stretnúť na pobreží Guatemaly, Belize, Hondurasu a malú komunitu aj v Nikarague. Na našich zájazdoch po Strednej Amerike im venujeme špeciálnu pozornosť.

Garifúnci sú etnickou skupinou, ktorá vznikla zmiešaným afrických a pôvodných indiánskych génov
Foto: Katarína Líškova — BUBO

Keď sa povie Nikaragua, väčšina ľudí si pravdepodobne predstaví krajinu v Strednej Amerike o rozlohe približne bývalého Československa. Niekde medzi sopkami a veľkým jazerom, kadiaľ bol dokonca plánovaný prieplav podobný tomu, ktorý poznáme dnes v Paname. Koloniálna architektúra v dvoch súperiacich mestách León a Granada a medzi nimi ako na zmierenie, zaprášené a zemetrasením zničené hlavné mesto Managua. Pozeráme na mapu a väčšina civilizácie a miest sa orientuje smerom na západ od jazera Nicaragua. To nás „núti“ zamýšľať sa nad tým, čo je na východ. Je zjavné a známe, že mesto Bluefields je základňou na prelet na krásne malé Karibské ostrovy Corn Islands. Vyzerá to, že asfaltová cesta vedie iba do mesta El Rama. To je rovno ako pozvánka za trošku dobrodružným výletom mimo civilizáciu. 

Nikaragua je rozdelená na 15 provincií a 2 autonómne regióny. Jedným z nich je aj tzv. Juhokaribský autonómny región, ktorý zaberá plochu približne polovičky územia Slovenskej republiky a žije v ňom menej obyvateľov než v Bratislave. Táto malá hustota obyvateľstva je spôsobená dosť nehostinnými prírodnými podmienkami, pobrežnými močiarmi, hustou džungľou a komplikovanou riečnou deltou. O to väčšie lákadlo pre dobrodružných cestovateľov, ktorí hľadajú menej turistami exponované časti sveta.

Namaľovaná mapa na stene Bluefields a Karibského pobrežia spolu s Kukuričnými Ostrovmi, ktoré tiež patria Nikarague
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Hlavným mestom a aj strediskom všetkého života je Bluefields. Takmer ako pirátsky prístav za starých čias.

3 fotografie

Ulice a ľudia v Bluefields

Hneď ako vystúpite na stanici v Bluefields, máte pocit, že ste v úplne inom kúte sveta ako v Latinskej Amerike. Jamajka? Rasta? Malá Afrika zmiešaná s indiánskou príchuťou? Aj jazyk, ktorým sa tu rozpráva je iný. Všetko je iné. Zabudnite na španielčinu a na suché až horúce počasie z Managuy. Tu je vlhko a takmer permanentne niečo z oblohy smoklí. Stanica je niekoľko kilometrov od mesta. Mesto Bluefields pôsobí ako vystrihnuté z nejakého strašidelného príbehu o pirátoch. Pár drevených domov, niekoľko kostolov, do toho stánky s miešaným tovarom plus drevenice s jedlom, ktoré naširoko spoznáte podľa prepáleného oleja.

3 fotografie

Nikaragua patrila medzi tzv. Banánové republiky

Do tohto obrázku si ešte prikreslite veľmi rôznorodú zmesku obyvateľstva. Černosi, pôvodní indiáni, Španieli aj Latinos, Indovia aj Číňania plus trošku britskej pirátskej krvi.

Toto všetko hoďte do mixéra: „pretrepať, nemiešať“ ako hovorí James Bond a máte jemnú predstavu o vesmíre zvanom Bluefields. James Bond :)

Ešte dodám, že mesto nesie pomenovanie po Holandskom pirátovi židovského pôvodu. Stratili ste sa? Presne tak pôsobí Bluefields. Akoby človeka poňal stroj času a vypľul ho o najmenej 100 rokov dozadu.

Školská uniforma má farby garifúnskej vlajky: žltá, čierna, biela
Foto: Katarína Líšková — BUBO

V rytme života Garifuna #

Garifúnci majú za sebou kus zaujímavej histórie. Hovorí sa, že lode naložené otrokmi z Afriky niekedy v 17. storočí stroskotali pri pobreží ostrova Svätý Vincent. Otroci, ktorí sa zachránili tým, že doplávali k brehom, asimilovali s miestnymi kmeňmi pôvodných obyvateľov tzv. Arawak a Kalinago. To dalo základ pre vznik zaujímavej etnickej skupiny, ktorej hovoríme Garufina. Niekedy sa im hovorí aj Karibskí cigáni, z toho dôvodu, že vždy boli akoby na pokraji spoločnosti a niekam sa premiestňovali, takmer kočovali. Garifúnci radi o sebe tvrdia, že sa nikdy nenechali zotročiť a radšej utekali do nehostinných oblastí, kam nikto nechcel.

3 fotografie

Garifúnci sú vychýrení rybári

Takto sa z nich stali vychýrení rybári, ktorí dokázali prežiť aj vo veľmi komplikovaných prírodných podmienkach s minimom zdrojov. Pobrežné zákutia poznali ako svoju dlaň a preto často pomáhali rôznym pašerákom a pirátom v preprave tovaru, prežití a zakladaní malých tajných prístavov na obchodovanie s okolitým svetom.

Voda, člny, rybárčenie je od útleho veku prirodzenou súčasťou života Garifúncov
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Tomuto všetkému sa prispôsobila aj ich typická kuchyňa založená samozrejme na rybách a na zvláštnom chlebe, ktorý vydrží dlho a viete ho premeniť na akúsi múku na zahusťovanie ich typickej morskej polievky. Vďaka ich izolácii si zachovali aj veľmi unikátne tance a hudobné doprovody. Hlavne hra na bubnoch je symbolom akoby ich večnej slobody.

„My sme nikdy neboli zotročení. Ostatní nemohli bubnovať, lebo to sa zdalo plantážnikom ako forma komunikácie, vzbury, revolty. Nám sa vždy podarilo nájsť si cestičku, ako pred otrokármi utiecť, aj preto sa naše zvyky a tradície prepletené ako vrkoč z afrických a indiánskych vlasov zachovali v takej miere dodnes.“ Humberto, náš neskorší Garifúnsky parťák

Bluefields je prístavným mestom na brehoch hnedočervenej lagúny. Pravdepodobne sa nikdy nezapíše na zoznam preferovaných plážových destinácii, lebo voda v prístave môže pôsobiť špinavo až nevábne. Ale je to vlastne veľmi živná pôda pre rôzne ekosystémy, chránená pred otvoreným Karibikom cípom el Bluff a ostrovom Isla del Venado.

3 fotografie

Bluefields a jeho poloha

Presne tu môžete nasadnúť na loď, ktorá sa niekoľko dní plaví smer Kukuričné ostrovy, kam občas zavíta pár turistov za predstavou Karibského raja s palmami na bielom piesku. Samozrejme, drvivá väčšina ľudí tam preletí z hlavného mesta Managua. Z Bluefields sa ešte viete dostať sieťou riek, bažín a malých meandrov do veľkej tzv. Perlovej Lagúny. Už z názvu je jasné, s čím tu dakedy obchodovali piráti s podnikavými miestnymi komunitami ako napríklad Miskitu, Rama, Kreoli a už spomínaní Garifúnci.

Na oboch našich zájazdoch Strednou Amerikou sa máte možnosť stretnúť s garifúnskou komunitou. Apropó, vedeli ste, že najviac Garifúncov žije práve v USA?

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 87

Mohlo by Vás zaujímať

Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb Blog

Blog Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb

Čím do koloritu Nikaraguy prispeli Garifúnci z pobrežia Perlovej Lagúny? Garifúnci sú unikátnou etnickou skupinou, ktorá vznikla spletením…

Nikaragua - gastronomický zážitok Blog

Blog Nikaragua - gastronomický zážitok

Dnešná gastronómia v Nikarague predstavuje mix chutí, vôni a ingrediencií z receptov, ktoré pochádzajú od Indiánov a Španielov. Nikaragua má vo…

Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky Blog

Blog Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky

Garifuna - unikátne etnikum, ktoré môžete stretnúť na pobreží Guatemaly, Belize, Hondurasu a malú komunitu aj v Nikarague. Na našich zájazdoch po…

12 najkrajších jazier planéty podľa BUBO Blog

Blog 12 najkrajších jazier planéty podľa BUBO

12 najkrajších jazier našej planéty, ktoré môžete zažiť na zájazdoch s BUBO. Skúsení cestovatelia nechodia v lete na preplnené pláže. Poďte sa…

Jozef Zelizňák 3 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

22 dní

Trvanie

5112 6390€
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua


náročnosť

12 dní

Trvanie

3736 4670€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.