Holandsko - krajina na vode

Holandsko - krajina na vode

Táto krajina je skutočným svetovým unikátom a samorastom. Dejiny Holandska sú prakticky dejinami večného boja s vodným živlom. Holanďania museli o svoju zem odjakživa bojovať predovšetkým s vodou – až štvrtina krajiny sa nachádza pod úrovňou mora, a bolo treba vymýšľať veľa sofistikovaných spôsobov, ako živlu neustúpiť, vyhrať a postaviť štát doslova na vode!

Voda je v tejto prevažne nížinatej a rovinatej zemi (najvyšší bod Holandska je Vaalserberg - 323 m. n. m. ) naozaj všadeprítomná. Krajina má more, rieky, jazerá, je doslova preštrikovaná množstvom kanálom. Bežne sa vám stane, že vaše auto, či autobus zastaví na ceste rampa, ktorá dáva prednosť loďke, plaviacej sa kanálom, pretínajúcim vašu trasu. Taký Amsterdam, ktorého zem tvoria vysušované močiare, stojí prakticky celý na drevených pilieroch, len samotný Kráľovský palác podporuje až 13 700 takýchto pilierov.

Ľudia, zvyknutí odjakživa bojovať s vodou o každý centimeter štvorcový, sú skrátka iní. Húževnatí, pestujúci si svoju ´holandskosť´ vo veľkom aj v maličkostiach. Sú hrdí na to, že tu mali už v 16. storočí prvú parlamentnú demokraciu, ale aj na svoje dreváky, veterné mlyny, mimoriadne aromatické syry, tulipány, či najčudnejšiu európsku reč, ktorá občas – pri všetkej úcte - pripomína sypanie štrku...

Fakty o Holandsku #

  • Konštitučná monarchia

  • Pre svoju nezvyčajnú polohu z veľkej časti pod morom sa volá v mnohých jazykoch Nizozemsko

  • Voda tvorí 18,5 percent rozlohy Holandska

  • Ide o jednu z najhustejšie zaľudnených krajín Európy – na 41 tisíc km2 žije 17 miliónov obyvateľov, čo je 416 ľudí na km2

  • Súčasťou Holandského kráľovstva sú aj Holandské Antily a Aruba v Karibiku

  • Popri holandčine je úradnou rečou krajiny aj frízština, rozšírená v provincii Frízsko

  • Holandské umenie po celom svete preslávili maliari Rubens, Rembrandt, Mondrian, Hieronymus Bosch, či Van Gogh 

Keď navštívite Holandsko po prvý raz, všimnete si jednu vec. Holanďania vedia všetky tieto maličkosti, ktoré robia ich krajinu typickou, geniálne predať. Z každej maličkosti je vytvorená turistická atrakcia, sú skrátka turistickému ruchu dokonale otvorení a pripravení. Ponúkajú toho svetu naozaj veľa, tak ktoré zo všetkých tých krás a zaujímavostí Holandska treba vidieť predovšetkým?

Viac ako štvrtina plochy Holandska leží pod úrovňou hladiny mora.

To najlepšie z holandských miest #

Áno, tušíte dobre, začíname Amsterdamom. Metropola plná múzeí, kanálov, bicyklov, histórie, ktorej srdce dnes bije jasne kozmopolitným rytmom. Asi nikto neodolá plavbe po kanáloch mesta, počas ktorej si dokonale vychutnáte jedinečnú atmosféru Amsterdamu, uvidíte významné budovy a pamätníky. Organizujú sa aj plavby s degustáciou vín a syrov, či večerné romantické plavby. Z múzeí neobíďte Rijksmuseum s dielami Rembrandta, Van Goghovo múzeum, či Dom Anny Frankovej, kde dievčatko písalo počas II. svetovej vojny svoj slávny denníček. Môžete si objednať tour, ktorá vám predstaví Amsterdam ako mesto diamantov. Shopping v Amsterdame sa môže zmeniť na vzrušujúce pátranie po unikátnych tunajších šperkoch, odevoch, či suveníroch v niektorom z množstva príjemných obchodíkov. Vyskúšajte v jeho krčmičkách holandský gin a pivo. 

Vedeli ste, že jedno z najstarších holandských miest je Nijmegen? Má viac ako dvetisíc rokov a leží neďaleko hraníc s Nemeckom. Poprechádzajte sa po nábreží rieky Waal, všimnite si budovu Radboud - prvej katolíckej univerzity Holandska (1923), navštívte Biblické open air múzeum, či trh Grote Markt. Určite vyskúšajte jedno z miestnych pív, domácich pivovarov je tu veľa, ten najstarší – De Blauwe Hand, je z roku 1542. Mesto je tiež rodiskom známeho gitaristu Eddieho Van Halena.

Vychutnajte si Amsterdam na romantickej večernej plavbe kanálmi, ochutnajte tunajší kvalitný gin a pivo.

Najvyššia kostolná veža krajiny #

Zaujímavým historickým mestom je aj Utrecht, takisto preštrikovaný viacerými vodnými kanálmi. Rušné srdce krajiny, nachádzajúce sa v jej úplnom strede, sa pýši neprehliadnuteľnou 112-metrovou katedrálnou vežou Dóm – najvyššou kostolnou vežou Holandska. Keďže Katedrála sv. Martina nebola nikdy celkom dokončená, veža stojí osamote, no o to viac vyniká jej krása. Za obhliadku stojí aj areál chrámu a jeho záhrad. Vyberte si niektoré z mnohých atraktívnych múzeí, navštívte hrad Kastel de Haar, ktorý je pár minút autom či vlakom od centra.

Rotterdam je naopak jedným z najmodernejšie pôsobiacich holandských miest. Veľa mrakodrapov, avantgardná architektúra, rušný prístav – mimochodom, najväčší v Európe. Rotterdam je druhé najväčšie mesto krajiny a za svoj moderný vzhľad ´vďačí´ tomu, že bolo počas II. svetovej vojny po bombardovaní Nemcami značne zničené. Vyjdite sa na 185 metrov vysokú vežu Euromast, ktorá núka nenapodobiteľný výhľad na mesto.

Malebný Delft je známy svojou keramikou, ale aj viacerými obdivuhodnými stavbmi – starým kostolom Oude Kerk, radnicou, mestskou bránou Oostpoort. Navštívte tunajšie múzeum Prinsenhof. V maličkom centre s čarovnou atmosférou akoby sa zastavil čas, a vám sa nebude chcieť odtiaľto odísť... Keď už ste tu, navštívte aj mesto-dvojičku – Haag, kam sa dá dostať aj MHD. Tretie najväčšie mesto Holandska je sídlom parlamentu, vlády i monarchu, a taktiež Medzinárodného súdneho dvoru. Komplex Binnenhof – adresa vlády aj viacerých múzeí, sa začal budovať už v 13. storočí a je miesto viacerých architektonických skvostov. Navštívte Rytiersku sálu, prejdite sa pod alejami okolo jazera, v tunajších múzeách uvidíte najkrajšie diela holandskej maľby.

Dajte si haringa, či tresku, ryby tu pripravujú naozaj výborne a na rôzne spôsoby! Pokochajte sa atmosférou na piesočnatej pláži v prístave...

Krásy holandskej krajiny #

Národný park De Hoge Veluwe je najväčším parkom Holandska. Môžete ho preskúmať na jednom z dvoch tisícok bicyklov, ktoré sú tu zdarma ponúkané. Celková dĺžka cyklotrás je 42 kilometrov. Unikátom tejto chránenej krajiny, plnej lesov a vresov sú piesočné duny aj pestrý živočíšny svet – líšky, lasice, jelene, divoké prasatá...

Bonbónikom je Kröller-Müller Museum, umiestnené v bývalom loveckom zámočku St. Hubertus, s úchvatnou zbierkou výtvarných diel, vrátane tých od Van Gogha. Ďalšie múzeum sa nachádza v podzemí pod návštevníckym centrom. Museonder je fascinujúcou náučnou prehliadkou toho, čo sa ukrýva pod zemským povrchom - napríklad korene 140-ročného buku, či fakty o tom, čo sa vlastne deje počas zemetrasenia.

Waterland – región ani nie 40 kilometrov od Amsterdamu, je typickou ukážkou toho, ako je táto krajina spätá s vodou. Ide o pôvabnú zelenú oblasť, do ktorej sa poriadne zahryzáva voda, a vy jej krásy môžete preskúmať ideálne na bicykli. 

Kinderdijk je dedinka pri Rotterdame, ako vystrihnutá z pohľadníc. Pozdĺž vodného kanálu tu uvidíte až devätnásť vodných mlynov, väčšina z nich pochádza z polovice 18. storočia. Je to príjemné miesto na relax, kde si urobíte pekné fotografie, oddýchnete si, vyčistíte hlavu. V jednom z mlynov objavíte aj múzeum, vysvetľujúce, ako tieto zariadenia fungujú. Kinderdijk je na zozname svetových dedičstiev UNESCO. V skanzene Zaanse Schans zas môžete obdivovať v múzeu pod holým nebom, ako kedysi fungovala a žila tradičná holandská dedina. V drevených domčekoch uvidíte historicky oblečených ľudí, venujúcich sa svojim remeslám. 

V Keukenhofe nájdete jednu z najväčších verejných záhrad sveta.

Objavte holandské tulipány, syry i more #

Umenie šľachtenia tulipánov uvidíte na vlastné oči v mestečku Keukenhof. Jedna z najväčších verejných záhrad na svete je plná farieb a rôznych odrôd tých najkrajších tulipánov, aké ste kedy videli... Jedna z najkrajších lokácií Holandska je dedinka Marken na brehu jazera Ijsselmeer. Nádherné domčeky s farebnými fasádami, rybárske loďky, festivaly... Dajte si tu výborný čerstvý rybí šalát, ktoré tu naozaj vedia robiť! Na severe Holandska objavíte mesto Edam, a áno, hádate správne – ste v rodisku slávneho eidamského syra! Korene mesta siahajú ešte do 12. storočia, okrem jeho historického čara určite preskúmajte aj tunajší syrový trh, spojený s ochutnávkou!

Nezabudnite, že Holandsko má aj svoje more! Áno, aj tu nájdete pôvabné pobrežie, dobré hotely, príjemné pláže. Obľúbeným miestom Holanďanov je západné pobrežie, severne od Haagu a západne od mesta Leiden. Nájdete tu krásne plážové zákutia, lákavé cyklotrasy popri mori, promenádu ako stvorenú pre romantické prechádzky. Len škoda, že kúpanie v mori často vyrušuje vietor, ktorý pocitovú teplotu ešte riadne zráža nadol...

Jedna z najpestrejších, najoriginálnejších krajín, aké môžete navštíviť. Ukáže vám svoj multietnický a hravý Amsterdam, moderné a priemyselné najväčšie prístavy Európy, mrakodrapy aj celé stáročia fungujúce drevené mlyny, odhalí najkrajšie výtvarné diela starého kontinentu, pozve do víru nočného života. Zvábi morom, kráľovskou históriou, chuťou tunajšieho syra i pohľadom na tulipánové lány... To všetko na maličkom, no husto zaľudnenom území, obývanom príjemnými, húževnatými ľuďmi, zvyknutými o svoju zem bojovať s takým silným protivníkom, ako je vodný živel...

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 3259

Mohlo by Vás zaujímať

Holandsko - krajina na vode Blog

Blog Holandsko - krajina na vode

Táto krajina je skutočným svetovým unikátom a samorastom. Dejiny Holandska sú prakticky dejinami večného boja s vodným živlom. Holanďania museli o…

Alexandra Tinkova 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.