Hygge i Scandinavia - škandinávsky návod na šťastie

Hygge i Scandinavia - škandinávsky návod na šťastie

Písal sa rok 1859, kedy Henrik Ibsen, po prvý raz spomenul slovo „FRILUFTSLIV“ vo svojej básni På Viddene. Friluftsliv vieme voľne preložiť ako „pobyt na čerstvom vzduchu“. V týchto časoch asi veľmi dôležitý. Prežil som v dánsku krásne časy a Dánov nepoznám ani zďaleka tak, ako by som chcel, no „Hygge“ sa mi vrylo do pamäti už navždy. Vyjadrenie určitého stavu, „tepla pri rodinnom krbe a pokojnej atmosféry majú aj Nóri v slove „Koselig“ a aj Švédi v slove „Mysigt“.

V tejto uponáhľanej dobe asi všetci potrebujeme zastaviť, spomaliť a relaxovať. Každý po svojom. Pre niekoho je práve hygge to, keď si zapáli sviečku, sadne k dobrej knihe a zakryje sa obľúbenou dekou. Niekto ide zasa na hory a niekto po dobrom bicyklovaní s kamarátmi na pivo. Nazvime si to ako chceme - relax, hygge či kos alebo mys, prosperuje to nášmu zdraviu. Fyzickému aj psychickému.

Severoeurópania o tom predsa niečo vedia. Fíni, Dáni, Nóri, Švédi aj Islanďania - toto sú najšťastnejšie národy na svete, Fíni v roku 2023 vyhrali v rebríčku šťastia šiesty rok po sebe.

Často na BUBO zájazdoch v Škandinávii opisujem, čo som zažil, no hygge už asi robím podvedome. Na pláži na Zanzibare si pri západe slnka otvorím obľúbené pivo, na vyhliadke do krátera Ngorongoro zasa dám večernú kávu.

Celé toto - nazvem to - kúzlo, pracuje veľmi jednoducho. Najprv si musíme uvedomiť prítomnosť. Aby sme zastali a tešili sa z maličkostí. Aby sme si spomenuli, že ideme čoskoro domov z roboty alebo na rodinnú oslavu. Dlhodobo sú hore Dáni a práve o hlavnom meste Kodani sa hovorí ako o najšťastnejšom meste sveta.

Severské národy sú národy slnka, milujú slnko a uctievajú ho, smejú sa s ním a čakajú naň počas dlhých temných nocí. Celá ich kultúra od minulosti po súčasnosť je založená na svetle. Neraz sa mi stalo, že mi na izbu zaklopali spolužiaci Nóri a pozvali ma, že si idú opekať. Alebo idú na ryby a potom zapália oheň.

Keď som žil v Kodani, ešte bol len koniec februára a keď zasvietilo slnko, kaviarne vyberali stoličky a stoly a netrvalo ani zopár minút a už tam boli ľudia na káve alebo na pive. Za polárnym kruhom je zasa malé mesto Karesuando rozprestierajúce sa na švédsko-fínskej hranici. Miestna knižnica má tvar šesťhranu s kužeľovou strechou a na streche je zrkadlový maják. Ten je namierený na miesto prvých jarných lúčov.

Náladu vám spraví aj krásny slnečný deň napríklad na ostrove Vaeroy a bicykel, na ktorom môžete preskúmať tento malý kúsok raja.
Foto: Peter Droba — BUBO

Pracujte, aby ste žili...

Nenájdete Škandinávca, ktorý by bol v robote dlhšie, ako musí. Všetci sa ponáhľajú domov alebo na dohodnuté stretnutia. Pracujú, aby si mohli dovoliť kúpiť nové tenisky na behanie, lepší bicykel či ísť bežkovať na Veľkú noc do Švédska.

Zdravšia strava

Všetci máme radi dobré jedlo. Dáme si pizzu aj kebab alebo dobrý rezeň s hranolkami. Dáni nezabudnú aj na sezónne ryby, ovocie a zeleninu. Ich kuchyňa je založená na rybách, no nezabudnú na zdravé šaláty a ovocie.

Najšťastnejšie národy sveta za rok 2023:

  1. Fínsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Izrael
  5. Holandsko
  6. Švédsko
  7. Nórsko
  8. Švajčiarsko
  9. Luxembursko
  10. Nový Zéland

Stretávajte sa viac s ľuďmi

Utužujú rodinné vzťahy tak, ako sa len dá. Či už strávia večer s priateľmi alebo s rodinou, je to jedno, idú do spoločnosti a bavia sa. Tešia sa zo života.

'Hygge' a la Sámovia v tundre.
Foto: Peter Droba — BUBO

Smejte sa viac

Raz som sedel na pive s jedným kamarátom. Pri vedľajšom stole sedel taký menši chlapík a popíjal víno. Myslím si, že sa volal Gerard. Zrazu si k nám prisadol a lámanou, no plynulou slovenčinou sa s nami začal rozprávať. Bol z Belgicka, žil tu kvôli robote.

Zrazu sa ma opýtal, prečo sa ľudia na Slovensku tak málo smejú. Vtedy mi došlo, že je to tak. Mali by sme sa viac smiať, menej nadávať a ešte menej sa sťažovať. Tak dajte červenú všetkým chronickým sťažovateľom vo vašom živote a bude sa vám dýchať lepšie.

Téme šťastia sme sa vo veľkom venovali aj v blogoch:

Dobrovoľná  skromnosť

V Škandinávii je všetko drahé. Od potravín po pracovnú silu. Kedysi ľudia chodili do zahraničia, aby zarobili a doniesli domov veľa peňazí. Často na úkor vlastného šťastia a pohodlia. Jedli čínske VIFONY a jediné okolie, čo poznali, bola cesta do práce. Tieto časy sa už dávno zmenili a ľudia idú do zahraničia, aby tam skúsili šťastie a žili. Pracovali a radovali sa, objavovali a žili plnohodnotný život.

Dáni si nekupujú každý rok nové topánky, bundu či čokoľvek. Topánky derú aj niekoľko rokov. Môj kamarát Even polroka rozmýšľal, aký nôž si kúpiť, keď išiel pracovať na Svalbard. Tým chcem povedať, že Škandinávci si môžu dovoliť kupovať všetko a nezávidieť si. Napriek tomu žijú skromne a nekupujú nadmieru. Nepotrebujú bundu, keď bundu majú.

Športujte

Hovorí sa športom k trvalej invalidite, no každodenná prechádzka vám posilní nielen imunitu, naštartuje trávenie, ale aj vyčistí myseľ. Severania športujú veľa. Bežky, vysokohorská turistika, viacdňová turistika, bicykel, či behanie je u nich na dennom až týždennom poriadku.

Len čo nastane piatok, všetci vyrazia z práce skôr domov a mestá sa vyprázdňujú. To je ešte znásobené slnečným počasím. Tak hor sa na čerstvý vzduch!

Zhrnutie

V skratke by som to zhrnul asi takto. Ak chcete aj vy zdravšie žiť a mať v poriadku aj fyzické zdravie, ktoré ide ruka v ruke s psychickým, určite si spravte doma svoje Hygge. Vytvorte si svoju atmosféru, zastavte svoje myslenie a vráťte sa do prítomnosti. Spravte si menšie potešenie, ako je napríklad obľúbený čaj alebo káva, ktorú ste si doniesli ako suvenír z ďalekej dovolenky.

Smejte sa viac a trávte viac času s rodinou a priateľmi. Vyrazte za dom na prechádzku alebo niekam, kde ste sa vždy túžili pozrieť a ešte ste na to nemali čas. Na to sú skvelé aj zájazdy s BUBO - vyrazte s nami tam, kam ste vždy chceli zamieriť!

Vypnite televízor a správy, či politiku nechajte tak. Vypnite zvonenia na telefóne, veď táto chvíľa patrí len vám. Každý z nás je iný a tak si každý vyberme to najlepšie pre nás. U nás je asi najtradičnejšie hygge a pohoda na chate, kde sa varí guláš.

Peter Droba

Peter Droba

Peter Droba

Starý skaut a večný optimista. Prijal Škandináviu ako druhý domov. Vyštudoval krajinné inžinierstvo: "Krajina je ako kniha, keď ju otvoríte a začnete správne čítať, uvedie Vás do všetkých svojich tajomstiev.". Je mu blízka aj ochrana prírody a ekológia. Dlho pôsobí v Národnom parku Nízke Tatry ako dobrovoľný ranger. Jeho najväčšou vášňou je fotografia. Odkedy má ale Go Pro kameru, aj timelapse. Riadi sa heslom: "Možné je všetko, nemožné si vyžiada trochu času." Jeho najobľúbenejšie krajiny sú Nórsko, kde sa rád túla nedoziernymi horskými diaľavami, ale aj bolívijské Altiplano.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Island

Zo zájazdu:

Peter Droba

Posledná úprava článku | Prečítané: 149

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2291 2695€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

3328 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.