Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park Thingvellir (Þingvellir) s prvým parlamentom sveta, Zlatý vodopád Gullfoss a geotermálnu oblasť s vybuchujúcimi gejzírmi a bublajúcimi jazierkami. Ide o úplný základ v rámci zoznamu "čo vidieť na Islande". No počuli ste už o Diamantovom okruhu? Aké atrakcie ukrýva či kde na Islande ho treba hľadať? Toto všetko a ešte omnoho viac som pre vás spísal v tomto BUBO blogu.

Nespútaný sever Islandu #

Island sa posledné roky teší veľkej popularite a každý rok ho preto navštívi viac a viac turistov. Väčšina z nich zvolí komfortnú voľbu a zostane niekoľko dní v hlavnom meste krajiny - v Reykjavíku. Z neho následne turisti realizujú jednodenné výlety. Rovnako to robí roky aj BUBO a tento zájazd na Island patrí jednoznačne k našim najpopulárnejším.

Pre tých náročnejších, ktorí si chcú spraviť okruh celým ostrovom, sme pred dvoma rokmi pripravili komfortnú novinku v podobe Ohnivého okruhu Islandom. Ten v sebe zahŕňa komplexnejší a o niečo náročnejší program, ktorý jednoznačne stojí za to.

V rámci neho máte možnosť okrem hlavného mesta Reykjavíku navštíviť aj neoficiálne hlavné mesto severu Islandu, a to Akureyri. A tu sa už dostávame k podstate veci. Keď povieme, že Reykjavík má svoj Zlatý okruh, Akureyri má zase svoj Diamantový okruh. 

Nádherný (približne 250 km dlhý) okruh na severovýchode Islandu v sebe zahŕňa niekoľko unikátnych prírodných atrakcií ostrova ohňa a ľadu. Diamantový okruh obsahuje celkovo päť kľúčových destinácií:

  1. historický a malebný vodopád Godafoss,
  2. modrozelená krajina v okolí komárieho jazera Mývatn, ktorá sa prepája s kontrastnou krajinou sopiek,
  3. najmohutnejší vodopád Islandu - Dettifoss,
  4. okolie islandského divu s názvom Ásbyrgi,
  5. Husavík, ktorý je označovaný ako hlavné mesto pozorovania veľrýb na Islande.

No v skutočnosti v sebe Diamantový okruh zahŕňa omnoho viac. Čo všetko sa oplatí vidieť a zažiť a koľko času si naň treba vyhradiť? Čítajte ďalej a dozviete sa aj o častiach, ktoré mnohí vynechávajú, pretože im chýbajú tipy z prvej ruky.

Akureyri - hlavné mesto severnej časti Islandu #

Začnime pekne poporiadku a priblížme si ideálny východiskový bod na spoznávanie Diamantového okruhu. Či už sa rozhodnete stráviť v Akureyri jednu alebo viac nocí, rozhodne sa oplatí navštíviť toto príjemné mesto.

Samotné mesto ponúka niekoľko kvalitných hotelov rôznych kategórií. Tie najznámejšie, ktoré používame v BUBO, sa nachádzajú kúsok od katedrály a hlavnej pešej zóny.

Krkolomný plný názov tohto štvrtého najväčšieho mesta Islandu, situovanom na pobreží fjordu Eyjafjörður, znie Akureyrarkaupstaður. No každý mu hovorí Akureyri. Čakali by ste na tomto mieste, necelých 100 km od severného polárneho kruhu, botanickú záhradu či univerzitu?

Mesto vo svete preslávil aj takzvaný The Arctic Open. Ide o golfový turnaj, ktorý sa tu hrá v letných mesiacoch priamo pod polnočným slnkom. Akureyri je príjemne obkolesené zasneženými vrcholmi okolitých hôr, na ktorých nájdete aj lyžiarske strediská. Tie sú vo veľkej miere navštevované hlavne islandskými lyžiarmi počas zimných mesiacov.

Najvyššou stavbou a hlavnou dominantou mesta je kostol Akureyrarkirkja. Viete, ako Island prijal kresťanstvo? Práve do tohto kostola sa chodíme kochať nádhernými vitrážami, na ktorých si všetko vysvetlíme. Príjemné historické centrum s kvalitnými reštauráciami a pestrým nočným životom. 

3 fotografie

Hlavné mesto severu Islandu

Pri fjorde nájdete aj modernú budovu Hof Cultural and Conference Centre, ktorá ukrýva výbornú rybaciu reštauráciu. Akureyri je dôležitým prístavom a rybárskym centrom so zaujímavou históriou. Oblasť, v ktorej sa mesto nachádza, bola osídlená už v 9. storočí, ale mestskú listinu získalo Akureyri až v roku 1786.

Počas druhej svetovej vojny tu sídlili spojenecké jednotky, pričom výrazný rast nastal až po vojne, keď sa islandské obyvateľstvo čoraz viac sťahovalo do mestských oblastí. Mestský prístav celoročne nezamŕza, čiže má ideálne podmienky pre mnoho aktivít. Nájdete tu mnoho zaujímavých atrakcií a môžete navštíviť vianočný domček, v ktorom sú Vianoce po celý rok či dopriať si dokonca pivný kúpeľ, ktorý bude luxusným zážitkom.

Dobrým tipom rozhodne ostáva využiť miestne kúpalisko, v ktorom nájdete dokonca aj malý tobogan, horúce kade, plavecké bazény a sauny. Za relatívne nízky poplatok tu máte možnosť zažiť jednu z autentických islandských atrakcií, ktorú domáci jednoducho milujú.

Ak máte chuť na príjemnú večeru, odporúčame reštauráciu Bautinn Restaurant, ktorá sa teší veľkej obľube u domácich, a tak si sem určite spravte rezerváciu vopred. Nájdete tu výbornú rybaciu polievku, ryby, steaky, jahňacie, ale aj a vegetariánsku kuchyňu. 

Poďme sa postupne pozrieť na jednotlivé miesta, ktoré v rámci Diamantového okruhu môžete navštíviť.

Godafoss - Vodopád bohov #

Nachádza sa približne 40 minút jazdy od Akureyri a môže byť vašou prvou alebo poslednou zastávkou v rámci Diamantového okruhu, ktorého známou súčasťou je aj tento “božský vodopád”. Voda z ľadovcovej rieky Skjálfandafljót padá z výšky dvanásť metrov a vytvára tak krásne, až tridsať metrov široké vodopády.

Samotná časť vodopádu vytvára akýsi polkruh (podkovu) so šírkou až 30 m. Vodopád získal pomenovanie po tom, čo bolo okolo roku 1000 na sneme Althing (Islandský parlament) demokraticky prijaté kresťanstvo. Po tom, čo sa jeden z vrcholných predstaviteľov starého severského náboženstva Þorgeir Ljósvetningagoði vrátil späť na sever Islandu, rozhodol sa pohádzať sošky severských bohov práve do tohto vodopádu.

Pre Island sa tak započala celkom nová etapa, staré náboženstvo vystriedalo nové. Tento akt je znázornený aj na sklených vitrážach katedrály v Akureyri, ktoré si určite nenechajte ujsť. Najkrajšie vodopády Islandu sme pre vás zhrnuli v ďaľšom BUBO blogu.

Jeden z najkrajších vodopádov Islandu. Godafoss v preklade znamená „božský vodopád“ alebo "vodopád bohov".
Foto: Robert Taraba — BUBO

Husavík - Hlavné mesto pozorovania veľrýb #

Husavík je označovaný ako jedna z najstarších osád na Islande. Známy je aj výletmi za pozorovaním veľrýb, ktoré sa robia v zálive Skjálfandi. Pre vysoké percento úspešnosti pozorovania týchto najväčších cicavcov na svete sa Husavík často označuje za hlavné mesto pozorovania veľrýb na Islande.

V zálive alebo v jeho okolí možno nájsť až 23 druhov veľrýb vrátane vráskavcov ozrutných, no vyskytujú sa tu aj veľké kolónie mníškov bielobradých - slávnych aliek, ktoré sa prezývajú ako papagáje severu. Veľryby v životnej veľkosti si môžete takisto pozrieť v miestnom Múzeu veľrýb, kde je okrem iného vystavená aj 22 m dlhá kostra vráskavca.

BUBO využíva na pozorovanie veľrýb tú najlepšiu spoločnosť, ktorá si kladie na prvé miesto ochranu týchto nádherných stvorení. V cene pozorovania veľrýb máte aj vstup do miestneho múzea, ktoré jednoznačne odporúčame.

Húsavík sa v súčasnosti spája aj s Eurovíziou. Film Eurovision Song Contest: The Story of Fire and Saga je založený na príbehu dvoch postáv, ktoré žijú v Husavíku a titulná pieseň tohto filmu nesie takisto názov mesta.

Husavík ponúka niekoľko výborných reštaurácií, ktoré nájdete priamo v prístave a je dobré si do nich vopred spraviť rezerváciu. Máte tak možnosť ochutnať čerstvé úlovky dňa, výbornú rybaciu polievku, alebo inú špecialitu. Okrem reštaurácií, kaviarní, je tu aj pivovar, geotermálne kúpalisko, kemping, golfové ihrisko, lyžiarsky areál.

3 fotografie

Husavík

Kaňon Ásbyrgi #

Po 38 kilometroch jazdy z Husavíku v rámci Diamantového okruhu prichádzame k jednému z najznámejších kaňonov Islandu. BUBO toto miesto navštevuje už roky a pravidelne sme tu s našimi skupinami spávali v miestnom kempe počas nášho expedičného zájazdu. Priehlbina v tvare podkovy je súčasťou Národného parku Vatnajökull a meria približne 3,5 km na dĺžku a viac ako 1 km na šírku.

Kaňon Ásbyrgi je v polovici svojej dĺžky rozdelený výrazným skalným útvarom s názvom Eyjan (ostrov) - vysokým 25 metrov. Strmé steny kaňonu tvoria útesy vysoké až 100 metrov. V kaňone tvoria lesné prostredie brezy a vŕby.

V rokoch 1947 až 1977 bol les doplnený o cudzie lesné dreviny vrátane smreka, smrekovca a borovice. Malé jazero Botnstjörn je domovom rôznych druhov vodných vtákov. Práve od neho je pekný výhľad zo spodnej strany na vysoké steny kaňonu. Alternatívou je výhľad z hornej hrany kaňonu, kam sa dostanete prostredníctvom dlhšej túry.

Ásbyrgi s najväčšou pravdepodobnosťou vznikol pri katastrofických záplavách ľadovcovej rieky Jökulsá á Fjöllum na konci poslednej doby ľadovej. Rieka odvtedy po sérií seizmických aktivít v oblasti výrazne zmenila smer svojho toku a teraz tečie asi 2 km na východ.

Legenda vysvetľuje neobvyklý tvar kaňonu inak. Podľa nej vznikol ako odtlačok kopyta lietajúceho osemnohého koňa Sleipnira, ktorý patril bohovi Ódinovi.

3 fotografie

Čarovné prostredie okolo rieky Jökulsá á Fjöllum

Dettifoss - najmohutnejší vodopád Islandu #

Ktorý z vodopádov Islandu je ten najmohutnejší? Vodopád Dettifoss sa nachádza v oblasti Mývatn, na severe ostrova. Práve tieto miesta máte možnosť navštíviť na našom zájazde - Ohnivý okruh Islandom. Tento mohutný vodopád napája rieka Jökulsá á Fjöllum. Tá je ľadovcového pôvodu a jej voda pochádza z najväčšieho islandského ľadovca Vatnajökull.

Pokladá sa za druhý najsilnejší vodopád v Európe a jeho sila je naozaj ohromujúca - s prietokom vody medzi 200 až 500 m³/s (prietok závisí od ročného obdobia). Prietok je vysoký najmä v lete, a to vďaka topiacemu sa ľadovcu, ktorý prináša obrovské množstvo vody.

Dettifoss je široký sto metrov a padá z výšky až 44 metrov. Národný park Jökulsárgljúfur sa nachádza pätnásť kilometrov severne od vodopádov. Dostanete sa k nemu dvoma cestami:

  • Cesta č. 862, z jeho západnej strany, je dostupná celoročne aj pre záujemcov, ktorí by chceli vodopád navštíviť aj v zimnom období.
  • Neasfaltová spevnená cesta č. 864 je, naopak, prejazdná iba v letných mesiacoch.

Jeden z najväčších vodopádov Európy a najväčší vodopád Islandu.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Jazero Mývatn - Komárie jazero #

Na severe Islandu nájdete aj toto unikátne jazero. Vytvorené bolo pomerne nedávno vulkanickou činnosťou, pričom svojimi plytkými vodami je ideálne pre hniezdenie vodného vtáctva, a teda ho často označujú ako raj pre ornitológov.

Mývatn ponúka jedinečné prírodné prostredie. Vďaka veľkým kontrastom a krátkym vzdialenostiam môžete zažiť množstvo zaujímavých prírodných atrakcií. Veľké otvorené priestranstvá s turistickými chodníkmi, ktoré vedú jeho návštevníkov na zaujímavé miesta formované sopečnými erupciami.

Či už máte v pláne vychutnať si výhľady na krajinu, preskúmať jedinečné prírodné krásy alebo sa bližšie pozrieť na rastlinstvo a vtáctvo, Mývatn má všetko. Okrem toho oblasť ponúka množstvo služieb v oblasti ubytovania, stravovania a oddychu vo forme termálnych kúpeľov. 

Mývatn je 4. najväčšie jazero na Islande s rozlohou 37 km2. Jeho brehy sú členité, s mnohými zátokami a jeho povrch je posiaty asi päťdesiatimi malými ostrovčekmi. Veľké množstvo pakomárov dalo tomuto jazeru pomenovanie, no nie vždy tu narazíte na nepríjemné roje tohto neštípajúceho hmyzu. No ak áno, jednoznačne vám odporúčame mať so sebou sieťku na hlavu.

3 fotografie

Reykjahlíð a samotné jazero Mývatn

Samotné jazero je veľmi plytké a slnečné lúče tak dopadajú na dno jazera vo všetkých jeho častiach. Vďaka tomu tu rastie rozmanité množstvo rias a fauny, ktorá je potravou miestnych rýb. Na jazere a okolo neho sa to hemží rozmanitým vtáctvom. Mývatn je známy aj tým, že počas leta sa na jazere a v jeho okolí zhromažďuje viac druhov kačíc ako kdekoľvek inde na svete.

Mývatn je zákonom chránená rezervácia a figuruje v registri medzinárodne významných mokradí spolu s riekou Laxá, ktorá vyteká z jazera. V nej plávajú pstruhy, na ktorých si môžete pochutnať v miestom obchode, keďže ich tu priamo aj údia.

Na jazere budete obdivovať aj takzvané pseudokrátery, ktoré pripomínajú malé trávou zarastené sopky. Tie vznikli počas erupcie nazývanej ako „Mývatnské ohne“, kedy sa pod zemou nahromadilo množstvo vodnej pary, ktorá explodovala a vytvorila tieto prírodné úkazy. Známy je takisto skalnatý výbežok Höfði s množstvom skál trčiacich priamo z jazera, ktoré túto časť jazera preslávili.

Ak máte dostatok času a dobré počasie, jedným z neopakovateľných zážitkov je vyhliadkový let ponad Island. Pri jazere sa nachádza malé letisko, ktoré takéto vyhliadkové lety do vnútrozemia či oblasti okolo jazera Mývatn organizuje.

Oblasť Mývatnu ponúka množstvo zaujímavých miest a na ne sa teraz konkrétne pozrieme. 

Námafjall #

Na úpätí tejto veľkolepej sopečnej hory sa nachádza oblasť horúcich prameňov nazývaných Hverir, ktoré sú známe svojou rozmanitosťou. Obdivovať tu môžete bahenné jazierka, bublajúce bahno, paru stúpajúcu zo zeme a silný zápach sírovodíka, ktorý tu uniká zo zeme. Priesmyk Námaskarð leží v krátkej vzdialenosti od sopečného systému sopky Krafla, ako aj iných zaujímavých geologických miest, ako je lávové pole Búrfellshraun a púšť Mývatnsöræfi.

Námaskarð získal svoju slávu najmä vďaka svojim bahenným sírnym prameňom nazývaným aj ako solfatary a parným prameňom nazývaným fumaroly. Miestami tu nájdete hádam všetky farby minerálov, ktoré sa tu dostávajú na povrch. To, čo vás v tejto oblasti určite prekvapí, je absolútna absencia vegetácie. Neustála emisia sírnych výparov spôsobila, že pôda je tak absolútne nevhodná na život akejkoľvek flóry a fauny. Aj vďaka tomu tu budete mať pocit, akoby ste sa zrazu ocitli na inej planéte.

3 fotografie

Námafjall - miesto, kde to buble

Hverfjall #

Hverfjall má veľký kruhový kráter - hlboký asi 140 metrov a s priemerom jeden kilometer. Je jedným z najkrajších a symetrických kráterov na Islande. A to nemožno nespomenúť fakt, že okrem toho je jedným z najväčších svojho druhu na svete. Odhaduje sa, že kráter vznikol počas sopečnej explózie a jeho vek je pravdepodobne okolo 2 800 až 2 900 rokov.

Pri návšteve Hverfjall odporúčame vystúpiť na jeho kalderu, z ktorej je krásny výhľad na samotné jazero Mývatn a celú oblasť. Hore vedie prudký, no nie až taký náročný chodník, ktorý vás v priebehu niekoľkých minút privedie na kráter sopky. Tie výhľady budú jednoznačne stáť za to!

Grjótagjá - jaskyňa z Game of Thrones #

Schádzame zo sopky Hverfjall a naše kroky vedú do malej lávovej jaskyne s názvom Grjótagjá. Tá vo svojom vnútri ukrýva termálny prameň s priezračnou modrou vodou. Až do 70. rokov minulého storočia bola jaskyňa obľúbeným miestom na kúpanie sa. Ale počas erupcií v rokoch 1975 až 1984 teplota vody výrazne vystúpila na viac ako 50 °C. V súčasnosti jej teplota výrazne klesla, aj keď sa tu ešte stále občas vyskytujú veľmi horúce prúdenia.

Ako náhradné miesto na kúpanie sa často používa neďaleká lávová jaskyňa Stóragjá. Grjótagjá bola použitá ako miesto natáčania piatej epizódy tretej série Hry o tróny s názvom „Kissed by Fire“. Práve v tejto jaskyni sa odohrala prvá milostná scéna Jona Snowa. To je hlavný dôvod, prečo má v súčasnosti aj takú veľkú popularitu - pretože sa tu nakrúcal seriál Hra o tróny.

Grjótagjá je známa z Game of Thrones a patrí tak medzi najnavštevovanejšie miesta ostrova.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Dimmuborgir #

Dimmuborgir je oblasť pozostávajúca akoby z náhodne roztrúsených lávových kameňov a útesov a je obklopená vegetáciou, ktorými sú nízke kríky a rastliny. Dimmuborgir je miestom mnohých jaskýň a kamenných útvarov.

Najznámejším z týchto útvarov je jaskyňa prezývaná „Kostol“, príhodne pomenovaná podľa kupolovitého stropu. Pomenovanie tohto miesta siaha do severskej mytológie, v ktorej sa pod pojmom Dimmuborgir označuje aj peklo, z ktorého prichádzajú na svet všetky zlé stvorenia.

Sopka Krafla a kráter Víti #

Víti je obrovský výbuchový kráter s priemerom asi 300 metrov. Kráter vznikol počas mohutnej erupcie sopky na začiatku slávnych Mývatkých ohňov v roku 1724. Erupcia pokračovala viac-menej nepretržite 5 rokov a Vítiho bublajúci kotol bahna vrel ešte viac ako storočie potom. Víti sa nachádza neďaleko sopky Krafla a vedie k nemu asfaltová cesta z okružnej cesty číslo 1.

Za návštevu jednoznačne stojí aj návšteva oblasti lávového poľa sopky Krafla. Vulkanický komplex Krafla má približne 10 km širokú kalderu. Kaldera vznikla asi pred 100 000 rokmi, čo dokazujú formácie ryolitových tuffov z tohto obdobia. V nedávnej minulosti bola sopka aktívna v rokoch 1724 až 1729 a naposledy v rokoch 1975 až 1984.

Kalderu pretína zlomový systém, ktorý je príčinou všetkých sopečných aktivít v regióne, a takisto na Islande. Oblasťou sopky Krafla vás prevedie príjemný turistický chodník. Avšak, dajte si pozor, miestami sú niektoré časti stuhnutej lávy naozaj horúce, a tak sa pohybujte iba po vyznačených trasách!

3 fotografie

Oblasť sopky Krafla

Zaujímavosťou je aj najväčšia geotermálna elektráreň Islandu, okolo ktorej budete určite prechádzať. Elektráreň dodnes vyrába množstvo elektrickej energie z vysokotlakovej horúcej pary, ktorá sa na povrch dostáva prostredníctvom špeciálnych vrtov.

Nevyužitá horúca voda smeruje do drobných kúpeľov (Mývatn Nature Baths), ktoré vám jednoznačne odporúčame ako príjemnú alternatívu oddychu v tejto oblasti.

Islandský Diamantový okruh ponúka množstvo zážitkov, krásnych výhľadov a atrakcií, na ktoré budete dlho spomínať. Preto, ak sa rozhodnete navštíviť aj túto časť ostrova, rozhodne tieto miesta nevynechajte.

Vy, ktorí sa rozhodnete navštíviť Island s BUBO a absolvujete náš Ohnivý okruh Islandom, sa môžete tešiť na množstvo nezabudnuteľných zážitkov. 

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 388

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Magický juh Islandu Prémiový blog

Prémiový blog Magický juh Islandu

Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom Prémiový blog

Prémiový blog Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom

Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších…

Robert Taraba 8 min. čítania
Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta Reykjavik

Reykjavik Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta

Mesto, ktoré vás očarí viacerými tvárami. Tou tradičnejšou, vpečatenou ešte vikingskými predkami, v ktorej stále prevláda idylický rybársky ráz…

Robert Taraba 16 min. čítania
Islandský Diamantový okruh Blog

Blog Islandský Diamantový okruh

Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Island pre rodiny
F

Európa  

Škandinávia, Island


náročnosť

6 dní

Trvanie

2295
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)

10.08. → 19.08.

náročnosť

10 dní

Trvanie

5240
K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.