Island je najčastejšie prezývaný ako krajina ohňa a ľadu, no práve z ľadovcov sú napájané jeho najväčšie rieky. Tie spolu so svojimi prítokmi vytvorili pôsobivú krajinu plnú tých najkrajších vodopádov na svete. Ktoré vodopády, by ste na vašej ceste Islandom nemali rozhodne vynechať a ako sa k nim dostať?

Island oplýva prírodnou krásou, akú nájdeme len na málo miestach na svete. Mnoho fotografov si túto krajinu spája aj s najfotogenickejšími vodopádmi Európy. Tie sú zasadené do skutočne krásnych scenérií a každý z nich je zaujímavý niečím iným. Väčšina z nich je relatívne jednoducho dostupná z hlavnej cesty č. 1. No nájdu sa aj také, ku ktorým sa len tak jednoducho nedostanete. My v BUBO však máme aj tieto poklady zahrnuté na trasách našich zájazdov a vieme, kedy je najlepšie sa k nim dostať tak, aby ste si ich užili bez davu turistov.

Gullfoss - Zlatý vodopád #

Jeden zo základných poldenných výletov, ktoré nájdete na našich zájazdoch na Islande sa nazýva Zlatý okruh (Golden Circle). Ten vás prevedie cez národný park Thingvellir, Gejzír Geysir a Strokkur, a vašu cestu zakončíte na vodopáde Gullfoss, alebo ak chcete - Zlatom vodopáde. Nachádza sa na hornej časti rieky Hvitá, ktorá je v poradí tretia najväčšia na Islande. Skladá sa z dvoch kaskád, ktoré majú výšku 11 a 22 metrov. Vodopád ústí do 2,5 km dlhého čadičového kaňonu, ktorý bol vytvorený povodňovými vlnami na konci poslednej doby ľadovej. Prietok rieky Hvíta na vodopádoch sa mení v závislosti od ročného obdobia. Najsilnejší je na jar a začiatkom leta, v zime naopak časť vodopádov aj zamŕza.

Mohlo by vás zaujímať:

Vodopády - ktoré sú tie naj? V tomto skvelom blogu porovnal najscestovanejší Slovák Ľuboš Fellner všetky navštívené vodopády a vybral top 10 najkrajších. Ktoré zvíťazili?

S vodopádmi je spojený aj príbeh prvej enviromentalistky na Islande. Sigríđur Tómasdóttir bola dcérou farmára, na ktorého pozemku farmy sa v minulosti vodopády nachádzali. Pracovala aj ako sprievodkyňa pre návštevníkov z rôznych kútov sveta, ktorí chceli vodopády vidieť. Sigrídur nemala vzdelanie, ale bola prirodzene sčítaná a umelecky založená. Narodila sa v roku 1874 v Brattholte a žila tu celý svoj život. Práve Sigridur so svojou sestrou nechali vybudovať prvú cestu, vedúcu k Zlatému vodopádu.

Na prelome 19. storočia chceli zahraniční investori podvodnou kúpou pozemku, na ktorom sa vodopád nachádzal, vybudovať hydroelektráreň, a vodopád tak zničiť. Proti tomu sa postavila práve Sigríđur Tómasdóttir. Prehlásila, že pokiaľ miestne úrady nezakročia, na znak protestu z vodopádov skočí. Našťastie, vďaka pomoci jej advokáta Sveinna Björnssona se podarilo vodopád zachrániť. Vodopády Gullfoss sa stali majetkom ľudu Islandu, pod podmienkou, že tu nikdy nebude žiadna elektráreň postavená. Sigríđur Tómasdóttir zomrela v roku 1957 a stala sa tak prvou enviromentalistkou Islandu, ktorá bojovala za zachovanie prírodných krás tohto ostrova. Dodnes sa na ňu spomína ako na záchrankyňu vodopádu a na jej počesť bol pri vodopádoch postavený aj pamätník.

Vodopád Gulfoss v zimnom období
Foto: Robert Taraba — BUBO

Vodopády Gullfoss se stali majetkom ľudu Islandu, pod podmienkou, že tu nikdy nebude postavená žiadna elektráreň.

Seljalandsfoss - Vodopád predanej zeme #

Vodopád Seljalandsfoss je jedným z najznámejších a najobľúbenejších vodopádov Islandu. Nachádza sa na južnom pobreží ostrova, medzi mestečkom Selfoss a vodopádom Skógafoss. Je jednoducho dostupný z cesty č. 1, ktorá pri ňom odbáča na cestu 249, vedúcu do oblasti Þórsmörk. Z Reykjavíku sa k nemu dostanete po približne dvojhodinovej jazde autom/autobusom. Je napájaný riekou Seljalandsá a padá z bývalých útesov z výšky 60 metrov. Najobľúbenejšou atrakciou tohto vodopádu je, že sa viete prejsť poza neho a zažiť tak pocit padajúcej vody zvnútra vodopádu. No treba sa na to pripraviť a pokiaľ fúka silný vietor, môžete skončiť do nitky premoknutí. Odporúčame vydať sa na cestu poza vodopád z jeho pravej strany smerom doľava. Jednoduchšie tak prekonáte malý úsek do kopca a schodmi dole. Ak máte šťastie a bude svietiť slnko, vodopád sa vám odvďačí aj dúhou.

Čaro vodopádu Seljalandsfoss

Ak chcete zažiť naozajstné dobrodružstvo, tak sa vydajte 15 minúť ďalej a cez úzky kaňon, kde musíte preskakovať po kameňoch a v niektorých prípadoch aj kráčať cez vodu, prídete ku krásnemu vodopádu Gljufrabui. Myslím, že fotografia odpovedá na všetky otázky, prečo sa sem dobrodruhom naozaj oplatí zájsť...

Skógafoss - Lesný vodopád #

Za pol hodinu autom/autobusom sa dostanete k ďalšiemu z najslávnejších vodopádov. Pri dedinke Skógar vytvorila rieka Skóga jeden z ikonických vodopádov, a nielen to. Vodopád padá z bývalých pobrežných útesov, ktoré sa dnes nachádzajú asi päť kilometrov od mora. Tiahnu sa stovky kilometrov a oddeľujú pobrežie od islandskej vysočiny. Legenda hovorí, že prvý miestny osadník Þrasi Þórólfsson, skryl poklad v tomot vodopáde. Po rokoch ho našiel iný miestny roľník, no bol schopný vybrať z truhlice len jeden prsteň. Ten sa teraz nachádza v miestnom múzeu dedinky Skógar.  Skógafoss je 25 metrov široký a 60 metrov vysoký. Vďaka vodnej triešti, ktorá vodopád obklopuje, je tu možné za slnečného počasia pozorovať jednoduchú, či dvojitú dúhu. Najkrajší pohľad na vodopád je zo spodnej časti od rieky, ale ak chcete, nad vodopád vedú aj schody, po ktorých zdolaní si užijete výhľad z hornej vyhliadky.

Skógafoss - Lesný vodopád

Skógafoss - Lesný vodopád

Východne od vodopádu vedie turistický chodník zo Skógaru do vnútrozemia. Prechádza priesmykom Fimmvörðuháls, ktorý leží medzi ľadovcami Eyjafjallajökull a Mýrdalsjökull, a končí v údolí Þórsmörk, kde sa napája na slávnu cestu Laugavegur, vedúcu až do oblasti Landmannalaugar. Ak sa vydáte turistickým chodníkom zo Skógaru smerom k ľadovcom, odmenou vám budú jedny z najkrajších pohľadov na kaňon, plný vodopádov a dych vyrážajúcej zelene.

Svartifoss - Čierny vodopád #

Na južnom pobreží Islandu ešte nekončíme! Po dvoch hodinách jazdy sa dostanete do Skaftafellu, čo je bývalý národný park, dnes súčasť národného parku Vatnajökull. Cesta k nemu od parkoviska vám zaberie približne 30-40 minút, v závislosti od vášho tempa. Svartifoss v preklade znamená čierny vodopád. Je tvorený krásnymi čadičovými skalami, ktoré pripomínajú varhany. Čadičové skaly sú samozrejme vulkanického pôvodu a boli aj inšpiráciou pri výstavbe slávneho kostola Hallgrímskirkja v centre Reykjavíku.

Svartifoss - Čierny čadičový vodopád
Foto: Robert Taraba — BUBO

Dettifoss - Prepadajúci sa vodopád #

Dettifoss je vodopád, nachádzajúci sa v oblasti Mývatn na severe Islandu, na rieke Jökulsá á Fjöllum, ktorá je ľadovcového pôvodu a je napájaná z najväčšieho islandského ľadovca Vatnajökull. Je pokladaný za druhý najsilnejší vodopád v Európe a jeho sila je naozaj ohromujúca, s prietokom vody medzi 200 až 500 m³/s (prietok závisí od ročnej doby, najmä v lete je prietok vysoký vďaka topiacemu sa ľadovcu). Vodopád je široký stometrov a padá z výšky až 44 metrov. Národný park Jökulsárgljúfur sa nachádza pätnásť kilometrov severne od vodopádov.

Dostanete sa k nemu dvoma cestami: Cesta č. 862 z jeho západnej strany je dostupná celoročne aj pre záujemcov, ktorí by chceli vodopád navštíviť aj v zimnom období. Neasfaltová spevnená cesta č. 864 je naopak prejazdná iba v letných mesiacoch.

Goðafoss - Vodopád bohov #

Vodopád bohov sa nachádza približne 40 minút jazdy od mesta Akureyri na sever Islandu. Voda z rieky Skjálfandafljót padá z výšky dvanásť metrov a vytvára tak krásne, až tridsať metrov široké vodopády. Vodopád získal pomenovanie po tom, čo okolo roku 1000 bolo na sneme Althing (Islandský parlament) demokraticky prijaté kresťanstvo. Po tom, čo sa jeden z vrcholných predstaviteľov starého severského náboženstva Þorgeir Ljósvetningagoði vrátil spať do tejto oblasti, rozhodol sa pohádzať sošky severských bohov do tohto vodopádu. Pre Island sa tak započala celkom nová etapa, staré náboženstvo vystriedalo nové. Tento akt je znázornený aj na sklených vitrážach katedrály v Akureyri.

Kirkjufellsfoss - Vodopád kostolnej hory #

Napokon sa presunieme na polostrov Snæfellsnes, kde sa nachádza jedna z najikonickejších a najfotogenickejších hôr Islandu. Volá sa Kirkjufell, čo v preklade znamená Kostolná hora a je vysoká 463 metrov. Nájdete ju neďaleko mestečka Grundarfjörður. Jedná sa o jednu zo známych islandských filmových lokácií, ktorá si ´zahrala´ napríklad v slávnom seriáli Hra o tróny. Pohľad na samotnú horu sprevádza nádherný kaskádovitý vodopád, bez ktorého si fotografi horu Kirkjufell nevedia predstaviť.

Kirkjufellsfoss - Vodopád kostolnej hory
Foto: Robert Taraba — BUBO

Island je krajinou viacerých tvárí, môžete ho spoznávať na rôzne spôsoby a nikdy nebudete sklamaní! No vybrať sa cestou islandských vodopádov je jeden nezabudnuteľný zážitok, ktorý vás definitívne presvedčí, že Island je jedna z najatraktívnejších zemí planéty…

Láka vás Island? Prečítajte si aj naše ďalšie blogy

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 2608

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Magický juh Islandu Prémiový blog

Prémiový blog Magický juh Islandu

Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom Prémiový blog

Prémiový blog Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom

Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších…

Robert Taraba 8 min. čítania
Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta Reykjavik

Reykjavik Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta

Mesto, ktoré vás očarí viacerými tvárami. Tou tradičnejšou, vpečatenou ešte vikingskými predkami, v ktorej stále prevláda idylický rybársky ráz…

Robert Taraba 16 min. čítania
Islandský Diamantový okruh Blog

Blog Islandský Diamantový okruh

Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.