TOP 10 najlepších miest na pozorovanie veľrýb

TOP 10 najlepších miest na pozorovanie veľrýb

Moria a oceány ľudí fascinovali už od pradávna a kým kedysi vzbudzovali strach z neznámeho, dnes sa situácia otočila a mnohí milujú pocit vyraziť na more. Ak si k tomu pripočítame možnosť sledovať fascinujúce veľryby vo svojom prirodzenom prostredí, dostaneme unikátne zážitky, na ktoré spomíname celý život. Kam sa oplatí v Európe aj vo svete vybrať za pozorovaním veľrýb? Vyberte sa spoločne s nami na tie najdokonalejšie miesta!

Pozorovanie veľrýb na Islande je krásnym zážitkom.
Foto: Nikola Deckous — BUBO

10. miesto: Húsavík, Island #

Veľryby k Islandu patria tak ako k nemu patria unikátne sopky, vodopády či nádherná príroda. Za veľrybami sa viete vybrať už z prístavu v hlavnom meste Reykjavíku, ale ak chcete mať pred sebou najdokonalejšie miesto na ich pozorovanie, musíte cestovať na sever ostrova do mestečka menom Húsavík. Práve ono má povesť „hlavného mesta veľrýb na Islande“ a svojej povesti skutočne neostane nič dlžný.

Island patrí k najlepším európskym miestam na pozorovanie veľrýb, pretože v okolitých moriach by sme mohli napočítať takmer 20 rôznych druhov menších či väčších veľrýb a objavia sa tu aj delfíny.

Pozorovanie veľrýb v Húsavíku - BUBO tip

Ak chcete vsadiť na istotu, vyberte sa sem v lete, pretože medzi júnom a augustom je najväčšia šanca na stretnutie s týmito obrovskými morskými cicavcami. 

Vydajte sa na zážitkovú plavbu a možno tu dokonca na vlastné oči uvidíte aj vráskavca obrovského, najväčšieho žijúceho tvora na zemi s dĺžkou až 30 metrov!

Aby vám Húsavík zdôraznil, že naozaj je jeho meno s veľrybami prepletené, nájdete tu dokonca aj unikátne Múzeum veľrýb. Húsavík sa tak napokon stane vaším najkrajším zážitkom celej dovolenky na Islande.

Chceli by ste zažiť pozorovanie veľrýb v Húsavíku na vlastnej koži? Vyskúšajte Ohnivý okruh Islandom.

Mohli by vás zaujímať blogy:
Vydali by ste sa s nami na zážitkovú plavbu?

Vydali by ste sa s nami na zážitkovú plavbu?

9. miesto: Pico, Azorské ostrovy, Portugalsko #

Azorské ostrovy kúpajúce sa v Atlantickom oceáne boli kedysi prirodzenou zastávkou moreplavcov a dnes sú vyhľadávanou destináciou pre všetkých milovníkov netradičných miest. Vedzte, že dovolenka na Azorských ostrovoch je vždy dobrou voľbou.

Ostrovy sú zároveň vynikajúcim miestom na pozorovanie veľrýb a spoločne s Islandom sa Azory počítajú medzi najlepšie miesta v celej Európe, kde sa s obrovskými obyvateľmi oceánu môžete stretnúť zoči voči.

Hoci majú Azory 9 ostrovov, ak túžite vidieť veľryby, vyberte sa na ostrov Pico, ktorý je rajom pre vorvane, delfíny, modré veľryby, ale aj vráskavce dlhoplutvé či čiernobiele kosatky.

Podobne ako v islandskom Húsavíku aj tu by ste napočítali takmer 20 rôznych druhov veľrýb, ktoré sa pohybujú v okolí ostrovov.

Pozorovanie veľrýb si môžete vychutnať na zájazde Na strechu Makaronézskych ostrovov, prípadne na zájazde Azorské ostrovy – najkrajšie miesto na Zemi

Pozorovanie veľrýb na Azorských ostrovoch - BUBO tip

Najlepší čas na pozorovanie veľrýb je obdobie medzi aprílom a septembrom, hoci aj cez zimu sa tu niektoré z nich objavia, pretože Azorské ostrovy ležia na ich migračných trasách. Leto je však stávka na istotu.

Azorské ostrovy a najmä ostrov Pico je ako stvorený na pozorovanie veľrýb.
Foto: Hans von Klinkern

8. miesto: Kaikoura, Nový Zéland #

Ak má Island svoj Húsavík, Nový Zéland má svoju Kaikouru, ktorá je v týchto končinách známa ako hlavné mesto veľrýb. Kaikoura leží v krásnej prírode a zátoka je akoby vystrihnutá z rozprávok, kde tvorí jej kulisu pásmo zasnežených hôr. Zamilujete si ešte predtým, než sa vydáte do jej vôd hľadať veľryby.

Povesť Kaikoury je známa na svete vďaka tomu, že sa toto novozélandské miesto považuje za jedno z najlepších na pozorovanie vorvaňa tuponosého. Veľryba dosahuje dĺžku okolo 15 metrov a stala sa nesmrteľnou po tom ako hrala hlavnú úlohu v knihe Moby Dick od Hermana Melvilla. Môžete ich tu dokonca pozorovať počas celého roka!

Pozorovanie veľrýb na Novom Zélande - BUBO tip

Ak sa sem vydáte medzi decembrom a marcom, zvýšite však svoju šancu na stretnutie s kosatkami a medzi júnom a júlom sa v Kaikoure objavujú aj obrovské vráskavce dlhoplutvé, ktoré sa radi predvádzajú výskokmi z vody.

Veľryby si Kaikouru obľúbili pretože je tu bohatý podmorský život a nachádzajú tu množstvo živín na mieste vďaka tomu, že sa stretáva teplý prúd zo severu s chladnejším, južným prúdom. Kaikoura je tak perfektným miestom na návštevu, ak chcete z dovolenky na Novom Zélande vytlačiť maximum. 

Stretnutie s krásnymi kosatkami pri novozélandskej Kaikoure.
Foto: BUBO archív

7. miesto: Mirissa, Srí Lanka #

Milujete teplý Indický oceán a radi by ste pozorovali veľryby aj priamo v ňom? Odpoveďou je ostrov Srí Lanka. Vyberte sa na juh tohto exotického ostrova a keď objavíte Mirissu, ste na mieste.

Toto pohodové mestečko s nádhernými plážami nad ktorými sa skláňajú vysoké palmy je miestom, kde viete prežiť niekoľko príjemných dní pri mori, ale zároveň je to najlepšie miesto Srí Lanky, kde sa môžete stretnúť s veľrybami. Práve za nimi sa sem oplatí merať cestu!

Pozorovanie veľrýb na Srí Lanke - BUBO tip

Sezóna na pozorovanie veľrýb je na Srí Lanke medzi novembrom a aprílom. Vtedy je Indický oceán pokojnejší, pretože pobrežie nesužuje monzún a šanca stretnúť sa s veľrybami je najväčšia.

Nasadnite na loď a vydajte sa za zážitkami. Klasická plavba trvá okolo štyroch hodín a stretnúť sa tu môžete s vráskavcom obrovským aj dlhoplutvým, vorvaňom a samozrejmosťou sú aj delfíny.

Pridajte sa k nám na BUBO zájazd Srí Lanka a Tamilské tigre a môžete loviť zážitky spolu s nami.

Foto: BUBO archív

6. miesto: Hermanus, Južná Afrika #

Medzi unikátne miesta, kde môžete prísť pozorovať veľryby patrí aj Južná Afrika. Hermanus ležiaci na južnom pobreží len cca 130 kilometrov od Kapského mesta je najlepšie miesto na pozorovanie veľrýb na africkom kontinente!

Medzi odborníkmi si drží povesť jedného z najzaujímavejších miest sveta a aj prestížna organizácia WWF označuje Hermanus za jedno z najlepších miest sveta na stretnutie sa s najväčšími cicavcami.

Pozorovanie veľrýb v Južnej Afrike - BUBO tip

Unikátom Hermanusu je totiž aj to, že sa dajú veľryby pozorovať dokonca aj z pevniny a podobných miest na svete skutočne veľa nenájdete. Sezóna je medzi júlom a novembrom, no najväčšia šanca na stretnutie s veľrybami je od septembra do októbra

Môžete sa samozrejme vydať na loď a byť k týmto krásnym zvieratám nablízku, no v ponuke nájdete aj scénický let nad zátokou a môžete tak uloviť zážitok z inej perspektívy.

Hermanus sa považuje za „domovské“ miesto veľryby južnej (známej aj ako veľryba čierna), ktorá dorastá do dĺžky 13 až 16 metrov. Stretnúť tu môžete aj vráskavca dlhoplutvého či dokonca afrických tučniakov.

Vyberte si dátum svojho zájazdu do JAR za veľrybami.

Jedno z najlepších miest sveta na stretnutie sa s najväčšími cicavcami.

Túžite toto vidieť na vlastné oči?
Foto: The Expedition Project

5. miesto: Špicbergy, Nórsko #

Severské Špicbergy patriace Nórsku nepatria medzi najvychytenejšie európske destinácie, no kto má rád neobvyklé a unikátne miesta, ten sa sem rozhodne musí vybrať. Čím skôr tým lepšie, pretože o nich ešte budeme určite veľa počuť!

Okrem svojej drsnej severskej prírody a ľadových medveďov majú Špicbergy a ich hlavné mesto Longyearbyen vynikajúce podmienky na pozorovanie veľrýb a tak sem mnohí fajnšmekri prichádzajú práve za týmito vzácnymi stretnutiami.

Pozorovanie veľrýb na Špicbergorch (Nórsko) - BUBO tip

Sezóna veľrýb je na ostrovoch počas leta, teda medzi júlom a augustom, no prvé z nich sa objavujú aj počas júna. 

Za posledné roky je tu čoraz viac možností pozorovať veľryby akými sú vráskavec obrovský alebo vráskavec dlhoplutvý. Zahliadnuť tu občas viete aj druhú najväčšiu veľrybu, ktorou je vráskavec myšok s veľkosťou až do 24 metrov.

Na Špicbergoch môžete dokonca pozorovať aj vzácne snehobiele beluhy. Tu ešte niekoľko rokov nezažijete žiadne davy turistov.

Pozorovanie veľrýb v neobvyklých a unikátnych miestach má väčšie čaro.

Pozorovanie veľrýb v neobvyklých a unikátnych miestach má väčšie čaro.

Vypočujte si náš podcast o Špicbergoch

4. miesto: Vancouver, Kanada #

Medzi najlepšie miesta, kde môžete ísť pozorovať veľryby na americkom kontinente patrí Kanada, konkrétnejšie oblasť Britskej Kolumbie, kde leží obľúbené mesto Vancouver. Jeho okolie je známe výskytom veľrýb a tak sa môžete tešiť na zaujímavé výlety za veľrybami.

Medzi najobľúbenejšie miesta patrí Vancouver Island so svojím okolím, kde môžete ísť pozorovať vráskavca dlhoplutvého, no ešte väčšej popularite sa teší pozorovanie čiernobielych kosatiek, ktoré sa v okolí Vancouveru často objavujú.

Pozorovanie veľrýb v Kanade - BUBO tip

Sezóna na pozorovanie veľrýb je vo Vancouveri medzi májom a októbrom, no aj počas marca či apríla máte šancu zahliadnuť veľryby, pretože tadiaľto migrujú niektoré z druhov.

Veľryby môžete pozorovať z lode, ale ak chcete zážitky vybičovať na maximum, viete sa pridať aj na tour s kajakmi a byť v ich tesnej blízkosti. Sem tam môžete zbadať aj tulene, ale vráskavce a kosatky sú najväčšími ťahákmi okolia Vancouveru.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

V okolí Vancouveru je populárne pozorovanie čiernobielych kosatiek.

3. miesto: Tonga #

Kráľovstvo Tonga v Oceánii patrí medzi najmenej navštevované krajiny sveta, no ak sa sem vyberiete, zažijete ostrov taký unikátny, že mu v tom momente prepadnete.

Ak ste milovník veľrýb a hľadáte miesta, kde by ste ich mohli pozorovať, potom pri Tonge zbystrite pozornosť, pretože tu ich môžete nielen pozorovať, ale dokonca si s nimi môžete ísť zaplávať! Na svete nie je veľa miest, kde toto viete zažiť a tak získa Tonga jedinečnosť, ktorú hľadáte.

Pozorovanie veľrýb v Oceánii - BUBO tip

Veľryby sem do oblasti Tongy v Oceánii prichádzajú z antarktických vôd, aby tu stretli svojich partnerov alebo porodili svoje mláďatá a ak sa sem vyberiete medzi júnom a októbrom (august a september sú TOP miesiace), tak máte obrovskú šancu zahliadnuť obrovské vráskavce.

Medzi unikáty patrí aj počúvanie veľrýb, pretože keď samec vábi samičku, sprevádza to viacero rituálov a budete mať pocit, akoby veľryby spievali. Plávanie s veľrybami je zážitok plný zimomriavok a niečo, na čo budete spomínať celý život. Už si len vybrať ten správny termín na svoj zájazd do exotickej Tongy!

Na Tonge môžete nielen pozorovať veľryby, ale dokonca si s nimi môžete ísť zaplávať!

Potápanie sa so žralokom obrovským.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

2. miesto: Tromsö, Nórsko #

Nórske Tromso na severe krajiny sa spoločne s Islandom či Grónskom radí medzi najzaujímavejšie severoeurópske lokality na pozorovanie veľrýb. Najviac veľrýb sa v okolí Tromso nachádza v oblasti zvanej Kvaløya, teda Veľrybí ostrov.

Na výprave tu viete stretnúť vráskavca dlhoplutvého, myšoka alebo kosatky, no žiadnou neznámou nie sú ani delfíny. Medzi najunikátnejšie veci aké viete v Tromso pozorovať je stretnúť vráskavce pri love, kedy obkolesujú svoju korisť do kruhu a napokon im sama vpláva do papule.

Výhodou tohto miesta je aj krásne prostredie, ktoré tu na severe Nórska uvidíte. Spojíte si tak príjemne objavovanie Škandinávie s lovením zážitkov pri pozorovaní veľrýb.

Pozorovanie veľrýb v Nórsku - BUBO tip

Sezóna, kedy sa sem oplatí cestovať za veľrybami je medzi novembrom a februárom a to, kedy sem veľryby prichádzajú ovplyvňuje ich migrácie a hľadanie potravy.

Antarktída je miesto, kde máte takmer 100 % úspešnosť počas plavby zahliadnuť veľryby.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

1. miesto: Antarktída #

Nedozerné diaľky, plávajúce kryhy, rozbúrený oceán a príbehy starých moreplavcov. Aj takto nejako si môžete predstaviť Antarktídu, no tá má v sebe rozhodne o mnoho viac. Je to unikátny kontinent plný zážitkov a hoci sú špecifickejšie, než na iných miestach sveta, kto sa sem vyberie, vráti sa nadšený.

Pozorovanie veľrýb na Antarktíde - BUBO tip

Medzi najpríťažlivejšie zážitky Antarktídy patrí plavba v jej okolí spojená s pozorovaním veľrýb. Tie majú v týchto končinách sezóny od októbra do marca, no najlepšie mesiace na stretnutie s nimi sú február a marec.

Veľryby môžete zahliadnuť už v Drakeovom prielive, ale medzi najkrajšie miesta patrí Wilhelmina Bay. Je to miesto, kde stretnete obrovský počet rôznych veľrýb, no medzi tie najčastejšie patria viaceré druhy vráskavcov, kosatky alebo vorvaňov.

Skvelým miestom je aj kanál Lemaire obklopený ľadovcami s nádhernou scenériou, kde sa veľryby veľmi radi predvádzajú. Antarktída bude patriť medzi najväčšie zážitky vášho života!

Dovolenka na Antarktíde môže byť jeden z najväčších životných zážitkov.

Antarktída je na pozorovanie veľrýb ako stvorená.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 6656

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Po stopách najväčšieho polárneho dobrodruha Prémiový blog

Prémiový blog Po stopách najväčšieho polárneho dobrodruha

Ernest Shackleton - môj hrdina, môj vzor v nezlomnosti, odvahe a serióznosti. V histórii cestovateľstva zrejme nenájdete ambicióznejšie výpravy a…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

4463 5950€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3381 4123€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.