Kuvajt - bohatstvo Perzského zálivu

Kuvajt - bohatstvo Perzského zálivu

Čo by ste mali vedieť, vidieť a ochutnať pri návšteve Kuvajtu? Kam siaha história tejto malej krajiny s veľkým bohatstvom?

Kuvajt je krajina Arabského polostrova, ktorá sa nachádza v severozápadnom rohu Perzského zálivu na jednej z najsuchších púští na Zemi. Názov Kuvajt je odvodený od arabského maliara Hindustani kūt („pevnosť“). Časom sa naakumulovaným bohatstvom z malej pevnosti stalo mesto Kuvajt, moderná metropola spájajúca mrakodrapy, bytové domy a mešity. Upútala svetovú pozornosť v roku 1990, keď do nej vpadli iracké sily a pokúsili sa ju pripojiť. Kuvajt sa vo veľkej miere zotavil z účinkov vojny a opäť má jeden z najvyšších príjmov na obyvateľa na svete.

Kuvajt je ohraničený na západ a sever Irakom, kde situácia na hranici ostáva stále sporná. Na východ je ohraničený perzským zálivom a na juh Saudskou Arábiou. Kuvajt je z veľkej časti púšťou, s výnimkou oázy Al-Jahrā, na západnom konci Kuvajtského zálivu. So Saudskou Arábiou zdieľali územie s rozlohou 2 700 štvorcových kilometrov pozdĺž Perzského zálivu ako neutrálna zóna, až kým sa v roku 1969 nedohodla politická hranica. Každá z týchto dvoch krajín teraz spravuje polovicu územia (zvanú Neutral) alebo „rozdelená zóna“), naďalej však rovnomerne zdieľajú príjmy z ťažby ropy v celej oblasti.

Doha, video: František Kekely

Doha, video: František Kekely

Kuvajt nie je krajina, kde by ste chceli tráviť dlhodobú dovolenku avšak vstúpiť sem a poznať históriu určite odporúčame.

Mohlo by Vás taktiež zaujímať:

Vedeli ste, že?: #

  • Ak by ste sa chceli ísť kúpať v mori mimo mesta Kuvajt, musíte vedieť kam. V roku 2009 sa im totiž rozpadla jedna z čerpacích staníc a do mora unikli odpadové vody. Aj keď sa tento problém do určitej miery riešil, stále sa odporúča vyhnúť sa kúpaniu.
  • Tak ako je ománsky sultán uctievaný v Ománe, tak je kuvajtský Emír (náčelník, vládca), uctievaný v Kuvajte. Za urážku, napadnutie autority či už slovne, písomne, kresbou alebo iným spôsobom hrozí väzenie až na 7 rokov.
  • Alkohol je v Kuvajte úplne zakázaný. Nesmie sa dovážať, vyrábať, ani požívať. Niektoré reštaurácie miesto alkoholu ponúkajú návštevníkom “ špeciálny čaj“. Na rozdiel od susedných štátov ako je Bahrajn, Katar a Spojené arabské emiráty sa alkohol nemôže podávať ani v hoteloch.
  • Čo sa týka obliekania sa, Kuvajt je celkom uvoľnený, aby sa však predišlo zbytočnej pozornosti, ženy by nemali nosiť krátke sukne, košele bez rukávov alebo hlboké výstrihy. Plavky môžu nosiť pri hotelovom bazéne, ale nie na verejných plážach.
  • Kuvajt má najdrahšiu menu, čo málo kto vie. Všetko tu stojí 1,50 zdá sa to málo ale pritom je to dosť. 
  • Rodným a úradným jazykom je arabčina. Obyvatelia rozprávajú dialektom arabského zálivu a na školách sa vyučuje moderná arabčina. Angličtina je druhým jazykom vyučovaným na verejných školách. Hindčina, urdčina, perzština (perzština) a ďalšie jazyky sú tiež často používané.
  • Hoci Kuvajt zahŕňa mnoho aspektov západnej kultúry, vzostup islamského fundamentalizmu v 70. a 80. rokoch sa prejavil vo všeobecnom návrate k tradičným zvykom, ako je to vidieť na bežných šatách žien, ktoré začali nosiť ḥijāb alebo závoj oveľa viac ako v minulosti. Právo žien viesť motorové vozidlo a pracovať mimo domu je všeobecne uznávané.
  • Srdcom tradičnej kuvajtskej kultúry je inštitúcia tzv. diwāniyyah, pravidelné stretnutie mužov - zvyčajne v stane alebo v samostatnej miestnosti hlavného domu, ktoré slúži ako čas na zhromažďovanie, príjemné občerstvenie, rozprávanie alebo hranie hier.
  • Ak si chcete urobiť prehliadku mesta, najmite si vodiča alebo si objednajte taxík. Aj keď sú cesty v Kuvajte dobré, vodičské schopnosti a úroveň dodržiavania pravidiel cestnej premávky sa nemusia zhodovať s tými našimi. Ak sa rozhodnete predsa len si prenajať auto, overte si aké máte poistenie a čo je v ňom zahrnuté.
  • Ak ste žena, nie je vhodné si zavolať taxík od cesty. Počas takýchto situácií prišlo k niekoľkým incidentom obťažovania cestujúcich. Pokúste sa objednať si taxík vopred a použite overenú taxislužbu.

Čo je v Kuvajte zakázané? #

  • Homosexuálne akty
  • Spolužitie nezosobášených heterosexuálnych párov
  • Dovoz a konzumácia alkoholu ( Zo skúseností Luboša Fellnera vieme takú zaujímavosť, že aj keď sa konajú oslavy vzniku krajiny na Kuvajtskej ambasáde v Bratislave, za tie roky, čo sem chodí, ani raz nebuchlo šampanské, aj napriek tomu, že sme na Slovensku)  
  • Dovoz a konzumácia výrobkov z bravčového mäsa ako aj mäso samotné
  • Pornografia
  • Jazda pod vplyvom alkoholu
  • Fotografovanie vládnych budov, ropných polí, fotografovanie v niektorých nákupných centrách
  • Taktiež je protizákonné zdržiavať sa v blízkosti niektorých ropných polí

Čo by ste mali vidieť pri návšteve Kuvajtu? #

  • Kuwajt Towers

Kuvajtské veže sú známou dominantou Kuvajtu. Nedávno boli zrekonštruované a teraz sú opäť prístupné verejnosti. Hlavná veža má vyhliadkovú plošinu a reštauráciu (pre tých, ktorí majú väčší rozpočet). Za jasného dňa máte výhľad na takmer celú krajinu alebo aspoň na obývané časti. Áno, takýto malý je Kuvajt.

  • The Grand Mosque

Ak sa chcete dozvedieť viac o hlavnom náboženstve Kuvajtu, navštívte najväčšiu mešitu v krajine (dokončená bola v 80. rokoch). Arabi sú veľmi srdeční a pohostinní. Domáci, ktorí prevádzkujú túto mešitu, nie sú výnimkou. Prehliadky so sprievodcom sa konajú takmer denne a sú bezplatné, zavolajte vopred a potvrďte si termín. Impozantná a krásne zdobená budova je nevyhnutnosťou pre každého návštevníka Kuvajtu. Tzv. bublina mieru v pulzujúcom meste.

  • Ostrov Failaka

Choďte trajektom na ostrov Failaka, je to jeden z kuvajtských ostrovov. Pred vojnou v Zálive tu žili ľudia avšak ostrov bol počas vojny opustený a mnoho budov nebolo nikdy zrekonštruovaných. Teraz je to hlavne veľká prírodná pamiatka s pozostatkami z vojny. Navštívte zničené domy, školy a úrady a pozrite sa, čo vojna v krajine spôsobila. Ak nemáte dostatok času a stále chcete zažiť históriu vojny v Perzskom zálive navštívte Al Qurain, dom mučeníkov, ktorý je pôsobivou alternatívou.

  • Noc v púšti

Žiadna návšteva Kuvajtu nie je úplná bez návštevy púšte. Prvá zastávka počas výletu na púšť by mala byť pri jednom z mnohých ťavých stád, kde ochutnáte ťavie mlieko, pomaznáte sa s ťavými mláďatami (iba na jar!) a ak budete mať šťastie, môžete si zajazdíť na ťave. Pokračujte v ceste až kým sa nestratia všetky znaky civilizácie a ste TU. Púšť je miesto, kde sa cítite skutočne sami. Zažite obrovskú prázdnotu a ticho. Vezmite si niake jedlo a pár (samozrejme nealkoholických) nápojov, gril a užite si noc pod hviezdami. POZOR: nerobte si výlet to bez sprievodcu. Púšť je nebezpečným miestom pre ľudí bez miestnych vedomostí.

  • Avenues Mall

Avenues Mall je jedno z najväčších nákupných centier na Strednom východe a je to viac ako len nákupné centrum. Keď teploty v Kuvajte v lete dosiahnu 50 stupňov, ľudia sa sem chodia pechádzať a baviť. Vyskúšajte niektorú z mnohých kaviarní a reštaurácií a užívajte si prítomnú atmosféru. Nájdete tu obchody od výmyslu sveta, pre ľudí z rôznych vrstiev. Ako tu môžete nájsť H&M alebo Forever21, tak aj luxusné obchody ako Dior alebo Chanel. Nečakajte, že tu nájdete veľa miestnych značiek. IKEA a Starbucks vládnu svetu, a na tomto mieste to nie je inak.

  • Moubarakiyya

Ak chcete zažiť nakupovanie na tradičnom trhu choďte do Moubarakiyya - tradičný trh. Tu sa zhromažďujú v noci miestni obyvatelia. V Moubarakiyya môžete nakúpiť suveníry, pohľadnice alebo magnetky. Nakúpite tu aj tradičné korenie alebo miestne keksíky rôznych druhov. Miestni predajcovia vám vždy radi pomôžu a dajú ochutnať. Počas návštevy Moubarakiyya sa aspoň raz najedzte a vyskúšajte niektoré z tradyčných pokrmov. Jedlo je tu chutné, autentické a lacné.

  • House of Mirror

Talianska umelkyňa Lidia a jej zosnulý kuvajtský manžel zmenili svoj dom na múzeum umenia, kde sú steny obkladané zrkadlami. A nie len zopár zrkadlami: celý dom je nimi pokrytý! Naozaj úžasné miesto. Lidia, nadaná umelkyňa, organizuje vstupy podľa dohody. Lidia je veľmi milá a pohosinná. Rada Vám ponúkne čaj, domáce pečivo a k tomu všetkému patrí aj príjemný rozhovor.

Čo by ste mali ochutnať z kuvajtskej kuchyne? #

Tradičnú kuchyňu tu budete bohužiaľ hľadať. Väčšinu lacnejších jedální vlastnia Indovia. Arabi otvárajú spravidla až podvečer so svojou stánkovou klasikou akou je shawarma a falafel a k tomu často ponúkajú americké nezmysly ako sendviče, burgery a pod. Mieste reštaurácie zamerané na tradičné kulinárske špeciality existujú ale bežný turista si ich nemôže dovoliť. Tradičné kuvajtské jedlo je z korenenej ryže či už s mäsom, rybami alebo morskými plodmi vylovenými z Perzského zálivu.Malé bufety nájdete na uliciach ako v starom meste, tak aj v novšej časti mesta a je veľmi príjemné , že aj moderné štvrte žijú tradičným spôsobom. Na tržniciach sú dostupné indické a pakistanské jedálne za veľmi prijateľné ceny. A aké sú ceny v Kuvajte? Ak nemáme na mysli indickú vývarovňu a vyrazíme do naozajstnej reštaurácie, ceny začínajú na 5 KD (1KD= 2,77€) za normálne jedlo. V bufetoch sa viete najesť od 400 fil (centy) za ľahkú desiatu.

Tabeekh je známy spôsob varenia, ktorý sa používa v Kuvajte na prípravu mnohých jedál. Pri tomto spôsobe sa celé jedlo najskôr varí zvlášť, a potom sa vloží do jednej spoločnej nádoby.Ďalší spôsob varenia v Kuvajte je známy ako “marag”. Tu sa všetky dôležité prísady najskôr vyprážajú , a potom sa pridávajú na záver do pripravovaného jedla a varia sa na miernom ohni.

Fūl, falafel a hummus sú základnými pokrmami kuvajtskej kuchyne, aj keď v meste je veľa reštaurácií s rýchlym občerstvením. Fūl – je pokrm z cestovín a fava fazule, s cesnakom a citrónom. Falafel, vyrobený z vyprážaných guličiek cíceru a korenín, sa často podáva v chlebe (khubz) so zeleninou. Cícer sa používa aj na výrobu hummusu, ktorý sa tradične jedáva tak že si do neho namáčate zeleninu či chlieb.

Machboos- je kuvajtské národné jedlo a je podobné mansafu v Jordánsku. Je to jedlo vyrobené z baranieho, kuracieho alebo rybieho mäsa (v závislosti od preferencie) s voňavou ryžou, ktorá bola varená v dobre korenenom vývare kuracieho / jahňacieho mäsa. Často sa podáva s červenou omáčkou - omáčkou zvanou dakoos, ktorá môže ale nemusí, byť doplnená zemiakmi. Mäso sa pomaly varí, takže pri podávaní je úžasne jemné.

Harees- Je hustá polievka z pšenice varenej s mäsom, ktorá sa následne rozdrví, obyčajne pokrytá škoricou. Harees je veľmi sýta polievka ktorá vás udrží v teple počas chladných zimných noci v Kuvajte.

Muttabaq Samak- Je to dobre okorenená ryba plnená korenistou zmesou, podávaná na uvarenej ryži. Aj keď variácie tohto jedla sa vyskytujú v okolí celého Perzského zálivu, je charakteristické hlavne pre Kuvajt. Tu sa podávajú s rybami Zubaidi (pomfret), ktoré sú domácimi rybami Kuvajtu. Ak sa Muttabaq Samak dobre pripraví, ryba bude čerstvá a ryža chutná.

Murabyan- Je to jedno z veľmi obľúbených jedál v Kuvajte. Murabyan je ďalšie ryžové jedlo (Kuvajti milujú ryžu!), Ale tentokrát je s krevetami. Jedlo je dochutené restovanou cibuľou, kurkumou, koriandrom a sušenou loomi (sušené čierne farbivo).

Gers Ogaily- Aj keď to vyzerá ako náš klasický piškotový koláč alebo bábovka, kuvajtský spôsob úpravy tejto sladkej dobroty je perfektný. Cítiť v ňom silnú chuť kardamónu, šafranu, ružovej vody a sezamu.

Tradičné kuvajtské jedlo je plné chutí a s ním bude váš kultúrny zážitok z Kuvajtu dokonalý! #

Kuvajt je moslimská krajina a hoci nie je tak konzervatívna ako mnoho susedských krajín v Perzskom zálive, mali by ste sa správať a obliekať tak, ako je u nich zvykom. Rešpektujte miestne tradície, zvyky, zákony, náboženstvá.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 1557

Mohlo by Vás zaujímať

Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Kuvajt - bohatstvo Perzského zálivu Blog

Blog Kuvajt - bohatstvo Perzského zálivu

Čo by ste mali vedieť, vidieť a ochutnať pri návšteve Kuvajtu? Kam siaha história tejto malej krajiny s veľkým bohatstvom?

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.