Auckland - mesto plachiet

Prehliadka

Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov vstupnou bránou do celej krajiny. Letenky na Nový Zéland lákajú. Lietadlá sa tu vznášajú ponad desiatkami ostrovov roztrúsených okolo zálivu Hauraki. Lode s pestrofarebnými plachtami zdobia hlavný prístav Waitemata na východe mesta, ktorý dostal svoj názov vďaka priezračne čistej vode od pôvodných obyvateľov - Maorov.

Auckland Počasie

slabý dážď

slabý dážď

21°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:49

Západ slnka 17:50

Dážď 1.23mm

Práve kvôli tomuto typickému obrázku sa Auckland nazýva aj ´Mesto plachiet´ - City of Sails. V pôvodnom maurskom jazyku zas jeho meno Tāmaki-makau-rau znamená ´(Bohyňa) Tamaki a jej stovky milencov´. Poeticky tak odkazuje na šíre úrodné pláne a križovatku vodných ciest všetkými smermi, na ktorej sa Auckland nachádza. Rozprestiera sa na úzkom pobreží, pričom vytvára tzv. osí pás Severného ostrova. Práve v miestach Aucklandu je Severný ostrov takmer rozdelený ústiami riek Waikito (ktorá je s dĺžkou 425 kilometrov najdlhšou riekou na Novom Zélande) a Waihou, mieriacich z vnútrozemia do dvoch miestnych prístavov.

V najväčšom polynézskom meste sveta #

Sme nielen v najživšom a najväčšom, ale aj jednom z najstarších miest Nového Zélandu. Vznik Aucklandu sa datuje už do roku 1350, kedy boli Maori jedinými obyvateľmi tohto ostrova. Históriu tohto miesta však celkom zmenili až Európania, keď začiatkom 19. storočia priplávali do zátoky Bay of Islands. Vyzbrojení mušketami, ktoré tu pôvodní obyvatelia predtým nepoznali, vniesli nepokoje medzi miestne kmene. Kmeň Ngapuhi zo severnej časti ostrova podnikal dobyvačné útoky na kmeň Tamaki Maori, usídlený práve na dnešnom území Aucklandu. Netrvalo však dlho, a ostatné kmene začali zomierať na kiahne, čo viedlo k vyľudnenie takmer celej oblasti. Práve to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo bola táto časť ostrova po podpise zmluvy z Waitangi v roku 1840 zvolená hlavným mestom. Od tohto roku sa začala história Aucklandu formovať a meniť až do podoby, akú má v súčasnosti.

V Aucklande dnes žije asi tretina obyvateľov celého Nového Zélandu. Moderné centrum, posiate výškovými budovami, je obklopené trávnatými svahmi takmer päťdesiatich vyhasnutých sopiek, ktoré sú zastavané  útulnými nízkymi drevenými vilkami s rozľahlými záhradami. Hoci je mesto jednoznačne najrušnejším sídlom celej krajiny, keď vyjdete z preľudneného nákupného centra, alebo živej obchodnej štvrte CBD – Central Business District, prekvapí vás pokojnou atmosférou. Svojou veľkosťou o rozlohe 1102,9 km2 sa takmer vyrovná Londýnu, no pritom tu žije iba 1,5 milióna ľudí. Zároveň je to najväčšie polynézske mesto sveta - asi jedenásť percent jeho dnešných obyvateľov má maorský pôvod a štrnásť percent tvoria rodiny migrantov, ktoré sem v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia dorazili z ďalších ostrovov Južného Tichomoria.

Auckland je jedným z najstarších miest Nového Zélandu.

My v BUBO sme dnes na vzdialenom Novom Zélande ako doma, navštevujeme ho pravidelne od r. 2001. Odkedy sme objavili jeho krásy a bonusy, vraciame sa sem stále radšej a vrelo ho odporúčame aj našim klientom. Vyberte sa teda s nami na obhliadku Aucklandu v atraktívnom BUBO štýle...

​Rušný život na kráľovskej Queen Street #

Áno, Auckland je jednoznačne vstupnou bránou do celého Nového Zélandu. No keďže my v BUBO robíme veľa vecí inak, aj túto cestu zvykneme absolvovať naopak - prichádzame sem zo severu, z magického mesta Rotorua, plného gejzírov, jazier a termálnych prameňov, a elegantný Auckland si nechávame ako čerešničku na torte za celým Novým Zélandom. Do mesta prichádzame medzi 16. a 17. hodinou, a zamierime do jednoého z našich osvedčených stanovíšť. Naše obľúbené hotely sú VR apartments Hotel na ulici Hobson, alebo IBIS Budget na križovatke ulíc Wyndhem a Queen Street. Oba hotely majú výbornú lokalitu v centre, a nachádzajú sa len kúsok od miesta, kde začíname našu prehliadku Aucklandu. Na lov tunajších zážitkov sa tak vydávame v samotnom srdci mesta.

Začiatkom našich potuliek je najvýznamnejšie námestie mesta Aotea Square v hornej časti tepny Queen Street, rušné dejisko mnohých verejných udalostí, ktoré domáci radi navštevujú. Oficiálne ho otvoril v roku 1979 Sir Dove-Myer Robinson - najdlhšie pôsobiaci starosta Aucklandu vo funkcii (1959-1965 a 1968-1980). Dnes námestie slúži najmä na koncerty, trhy a politické manifestácie. Každú zimu tu dokonca budujú klzisko s umelým ľadom, keďže v Aucklande nikdy nemrzne...

Od roku 2010, kedy bolo námestie vo veľkom štýle zrenovované, má kapacitu až 20 000 ľudí, takže to tu vie naozaj poriadne žiť. Jeho názov Aotea pochádza z maorského „Motu Aotea“, čiže „Great Barrier“, čo je názov najväčšieho mimo pevninového ostrova Nového Zélandu, vzdialeného asi deväťdesiat kilometrov od centra Aucklandu.

Najväčší hudobný organ krajiny #

námestia máme krásny pohľad na Radnicu Aucklandu (Auckland Town Hall, https://goo.gl/maps/gNVby2Ri4xz) - impozantnú historickú budovu, zdobiacu ulicu Queen street. Výstavba radnice začala už v roku 1909, pre verejnosť bola otvorená vtedajším guvernérom lordom Islingtonom o dva roky neskôr. Svojím štýlom odkazuje na taliansku renesanciu. Na jej spodnú časť bol použitý vulkanický bazalt, dovezený z okolia Melbourne, s ktorým pôsobivo kontrastuje biely vápenec z okolia Oamaru na južnom ostrove. Stavbe dominuje hodinová veža, vysoká štyridsaťpäť metrov. Dnes slúži na klasické administratívne funkcie, ale je tiež známa aj ako „Great Hall“ – veľká koncertná hala. Toto obľúbené dejisko koncertov pojme do svojej veľkej sály 1529 ľudí, vedľajšia menšia miestnosť má kapacit431 ľudí. V jej útrobách sa nachádza aj gigantický organ - najväčší hudobný nástroj na Novom Zélande!

Keď sa otočíme chrbtom k radnici, na kraji námestia sa nachádza Aotea Centre - prvý skutočný operný dóm Nového Zélandu, ktorý v roku 1990 slávnostne otvárala novozélandská sopranistka Kiri Te Kanawa. Je to relatívne nová, nízka presklená budova, ktorá je zároveň sídlom miestneho baletu Royal New Zealand Ballet. Po ľavej strane zároveň uvidíme výškovú budovu Auckland City Council - mestskú radu. Nedá sa prehliadnuť, pretože na boku má vyobrazený erb Aucklandu s dvomi neodmysliteľnými kiwi (typickými vtáčími obyvateľmi Nového Zélandu) po stranách. Severne od námestia sídli ďalšia neprehliadnuteľná budova s veľkým názvom Cinemas. Tento komplex je súčasťou rozsiahleho nákupného centra Sky World Entertainment Centre.

Pred budovou zaujme fascinujúca sedemmetrová skulptúra Waharoa, ktorá je vlastne akousi vstupnou bránou na celé námestie. Jej autorom je maorský umelec Selwyn Muru, ktorý chcel expresionistickým spôsobom znázorniť tradičnú maorskú vstupnú bránu. Nájdete na ňom päť symbolov: boha slnka Tama nui te Ra, boha morí Tangaroa vo forme veľryby, na ktorom sedí mýtický muž, v strede je boh lesov Tane Mahuta, ktorý je zobrazený ako vták. Hneď vedľa neho je boh prírodných živlov Tawhiri Matea. Úplne naľavo je boh Whetu me te Marama, ktorý predstavuje nebeskú sféru a je vyobrazený ako polmesiac s hviezdami. Keď sa dôkladne pokocháme tradičnými maorskými výjavmi, pomaly opúšťame námestie Aotea. Vyberieme sa po schodoch hore smerom na ulicu Queen street, prejdeme okolo sochy starostu Sira Dove-Myer Robinsona - rodáka z anglického Sheffieldu, ktorý svoj domov našiel práve tu, v Aucklande.

Zastavte sa na skvelý burger! #

Queen Street je jednou z najstarších ulíc v meste, založená bola v roku 1840. Na severe sa začína na ulici Quay street, jej južným koncom je cesta Karangahape road. Ulica je hlavnou tepnou mesta, o čom vypovedá už jej kráľovský názov. Priamo pod ňou prúdi potok Waihorotiu, ktorý bol už pred desaťročiami zastavaný do tunela pod mestom. Queen Street je večne živá a rušná, hlavná obchodná zóna mesta, kde môžete pozorovať autentický život Aucklandu. Po ľavej strane je niekoľko stánkov s rýchlym občerstvením, za povšimnutie stojí najmä BurgerFuel – robia tu naozaj výborné burgre z čerstvých surovín (náš tip: výborný burger „The Bastard“ z kvalitného novozélandského hovädzieho so slaninkou, roztopeným cheddarom, červenou repou, mangom a avokádom) a tiež pekáreň Uncle Tetsu’s Cheesecake s lahodným japonským cheesecakeom. V oboch odporúčame zastaviť sa, rozhodne stoja za ochutnanie.

Na rohu ulice Queen Street a východnej strany ulice Wellesley street môžeme obdivovať majestátnu budovu divadla Civic Theatre. Divadlo bolo slávnostne otvorené v roku 1929, čo v tej dobe prilákalo pozornosť celého mesta a stalo sa veľkou udalosťou. Slávnosti sa zúčastnil aj malý indický chlapec, ktorého pre túto príležitosť priviezli až z Fidži. Práve on mal vhodne doplniť veľkolepú výzdobu so slonmi, hinduistickými bohmi, ako aj oblúk predscénylemovaný pantermi s červenými očami a umelo vytvorenú oblohu, posiatu hviezdami. Budova patrí do dedičstva Nového Zélandu kategórie I. a dnes je domovom mnohých významných kultúrnych podujatí.

Prejdeme cez pre našinca nezvyčajnú križovatku po diagonále (v Aucklande je takýchto križovatiek niekoľko a celkom to zrýchľuje presun masy ľudí na opačnú stranu). Vyberieme sa dva bloky po Wellesley Street, kde asi po osemdesiatich metroch prídeme po pravej strane k verejnej mestskej knižnici na Lorne Street. Tento stánok vzdelanosti je otvorený denne od deviatej ráno do ôsmej večer, my ho však tento raz míňame, prejdeme o ďalších osemdesiat metrov ďalej až k ulici Kitchener street, kde odbočíme doľava. To sa už po našej pravej strane nachádza Umelecká galéria mesta Auckland Toi o Tāmaki (https://goo.gl/maps/uMiRU6ConnR2). Dôležitá inštitúcia, založená ako druhá verejná galéria na Novom Zélande v roku 1887, kde dnes nájdete najrozsiahlejšiu prehliadku lokálneho aj svetového umenia. Pravidelne tu hosťujú prestížni medzinárodní umelci so svojimi kolekciami.

My v BUBO sme počas jednej z našich návštev mali možnosť obdivovať napríklad úchvatné portréty Maurov od českého autora z prelomu 19. a 20. storočia Gottfrieda Lindauera. Ak máte trochu viac času, určite sem zájdite, galéria je otvorená denne od 10. do 17., vstup na väčšinu výstav je zdarma. Bývajú tu dokonca aj bezplatné prehliadky, ktoré sa konajú každodenne o 11:30 a 13:30 hod. Po veľkej prestavbe a prístavbe ďalších budov si jej autori, ktorým sa podarilo najelegantnejšiu galériu Nového Zélandu ešte viac vylepšiť, oprávnene vyslúžili viaceré medzinárodné architektonické ocenenia.

Impozantné historické priestory galérie sa podarilo prepojiť s elegantným preskleným átriom, ktoré podopierajú stĺpy z damarovníku južného - mohutného ihličnatého stromu, typického pre Nový Zéland. Galéria sa tak čarovne prepojila  s prostredím, životom ulice aj s priľahlým Albert parkom. 

Albert park – oáza v strede mesta #

Na konci galérie prejdeme na druhú stranu ulice a popri budove vystúpime po schodoch do Albert parku (https://goo.gl/maps/jAKXUiHVo5B2). Sme v zelenom srdci metropoly, vybudovanom v elegantnom viktoriánskom štýle. Na území parku kedysi stála pôvodná opevnená Maorská dedina „PA“. Tú v 40. a 50. rokoch 19. storočia nahradila kasáreň Albert Barracks. Medzi tunajšími dubmi a figovníkmi (dovezenými z oblasti Moreton Bay v Austrálii), nájdete množstvo slniacich sa študentov či úradníkov, ktorí väčšinou ani netušia, že sedia priamo nad protileteckými krytmi z 2. svetovej vojny. Park kedysi poskytoval výhľad na prístav a prakticky aj celé mesto. Dnes už v tomto výhľade stoja moderné výškové budovy – nová súčasná tvár Aucklandu. Okrem množstva vzácnych stromov, ktoré tu boli vysadené na prelome storočí, tu nájdete orientálny čajový altánok, fontánu a bronzovú sochu Kráľovnej Viktórie, ale aj neogotickú budovu pôvodného správcu parku (v súčasnosti slúži ako múzeum hodín). Oproti nej stojí hodinová veža v modernom orientálnom štýle.

Keď sa vyberieme po chodníčku parku mierne na juhozápad, objavíme viacero sôch významných predstaviteľov Aucklandu. Prvou je podobizeň žurnalistu George. M. Reeda, postavená v r. 1901. Po ňom prídeme k ďalšej soche z roku 1900, ktorá zobrazuje Helen Boydovú a reprezentuje lásku, lámajúcu meč nenávisti. Táto dáma bola aj so svojím mužom Georgom významná umelkyňa a výrobkyňa keramiky, dlhý čas prevádzkovali v Aucklande známu manufaktúru. Po príjemnej prechádzke v zelenej oáze veľkomesta vychádzame okolo starého kurátorského domčeka z parku a po ulici Princes Street sa dáme doľava.

Prejdeme len kúsok a pri ďalšej bráne vojdeme opäť do parku. Tentokrát mierime k najväčšej a najprestížnejšej univerzite Nového Zélandu - University of Auckland, ktorá bola v roku 2016/17 celosvetovo označená ako 81. najlepšia univerzita na svete. V jej šiestich budovách sídli osem fakúlt, dokopy ju v súčasnosti navštevuje viac ako 40 000 študentov. Univerzita bola založená v roku 1883, načas slúžila aj ako synagóga. Hodinová veža, ktorá sa na nej nachádza, je pozostatkom starej budovy umenia. Aj univerzita patrí do 1. kategórie historických budov Aucklandu.

Keď sa dostatočne vynadívame na jej krásu, vstupujeme znova do Albert parku. V týchto miestach sa nám ponúka úžasný pohľad. V diaľke priamo pred sebou sa pred nami črtá jeden z najväčších skvostov mesta - Sky Tower. Vysočizná televízna veža sa stavala sa v rokoch 1994-97, a dnes je už z diaľky ikonickým poznávacím znamením panorámy Aucklandu. K jednej z najzaujímavejších atrakcií mesta sa ešte určite vrátime. Zatiaľ ešte vychutnávame pokľudnú atmosféru parku...

Tunajšiu slávnu univerzitu navštevuje vyše 40 000 študentov.

Kráľovská zastávka #

Bližšie sa ešte pristavíme pri podobizni kráľovnej Viktórie, ktorá v tomto meste, samozrejme, nesmie chýbať. Socha bola slávnostne odhalená v roku 1899 pri príležitosti 60. výročia vládnutia slávnej panovníčky. Je to vôbec prvá socha, ktorá bola na Novom Zélande odhalená na počesť kráľovnej Viktórie. (Nový Zéland je parlamentnou konštitučnou monarchiou a ako súčasť Commonwealthu formálne dodnes patrí pod vládu anglickej kráľovnej, i keď reálne tu nemá žiadny politický vplyv a krajine fakticky vládne premiér). Od kráľovnej zamierime na severozápad a prejdeme okolo vojnového memoriálu z obdobia Búrskej vojny, ktorý budeme mať po pravej strane (socha vojaka, kanóna a stožiara lode). Po ľavej strane uvidíme poslednú sochu bývalého guvernéra Nového Zélandu George Greya.

Pokračujeme po oblúkovej ceste naspäť. Zabočíme po chodníku doprava, dôjdeme celkom dole k ceste, na roh ulíc Kitchener Street a Victoria Street. Po Victoria Street sa držíme stále rovno, prejdeme križovatku ulice Queen Street, za ktorou už vidíme po pravej strane supermarket Countdown (cca sedemdesiat metrov za križovatkou). Tu sa zvykneme zastaviť a zásobiť pochúťkami, či nápojmi pre ďalšie potulky mestom. Držíme sa stále rovno po Victoria street, kde po ľavej strane pri parkovisku narazíme na niekoľko atrakcií, kolotočov, horských jázd, takže ak máte chuť vrátiť sa nachvíľu do detských čias, nech sa páči!... 

​Úchvatný výhľad na záliv Hauraki #

Za križovatkou ulíc Albert Street a Federal Street, konečne dorazíme k majestátnej Sky Tower (https://goo.gl/maps/ZrihPMMf37m). Táto 328-metrová veža vyrastá nad budovou kasína SkyCity Casino a je najvyššou budovou nielen na Novom Zélande, ale aj na celej južnej pologuli, jednou z najvyšších na svete vôbec, pričom tesne prekonáva Eifellovu vežu v Paríži aj Centrepoint v Sydney. Sky Tower ponúka dve vyhliadkové plošiny, z ktorých sa možno pokochať pohľadom na mesto aj na záliv Hauraki. Plošiny sú vo výške 186 a 220 metrov, z tej vyššej môžete pri peknom počasí dovidieť až do vzdialenosti osemdesiat kilometrov.

V komplexe sa nachádzajú aj dva luxusné hotely, viac ako dvadsať barov a špičkových reštaurácií, divadlo a kasíno. Otváracie hodiny do veže sú od 9tej do 22hej, cena vstupného je dvadsaťdeväť novozélandských dolárov. Je tu však možnosť doplatiť si štyri doláre a do veže sa dá v priebehu 24 hodín vrátiť. Túto možnosť využívame hlavne vtedy, keď sa stmieva neskôr a my si chceme pozrieť mesto ešte za plného svetla. No do vyhliadkovej veže odporúčame ísť približne hodinu pred západom slnka (záleží od ročného obdobia) a pozorovať, ako sa mesto lúči s dňom, víta noc, a pomaličky sa rozsvecujú svetlá. Pri pohľade na tú krásu sa len utvrdíte v tom, aké vedia byť veľkomestá v noci magické...

Samotná veža však nie je len o výhľadoch. Veď Novozélanďania sú  známi svojou obľubou adrenalínových akcií. A práve SKy Tower ponúka zážitky, na ktoré len tak nezabudnete. Panoramatické výhľady si môžete vychutnať z 1,2 metra širokej platformy, kde sa vo výške 192 metrov nad zemou prejdete okolo pergole veže. Cena za tento zimomriavkový zážitok - tzv. SkyWalk, je stopäťdesiat dolárov. Pre milovníkov adrenalínu a skutočných odvážlivcov tu je však ešte jedna možnosť, a to - skočiť si z platformy priviazaní na lane. Skáče sa z výšky 192 metrov, pád z výšky päťdesiattri poschodí trvá jedenásť sekúnd, pričom dosiahnete rýchlosť až osemdesiatpäť kilometrov za hodinu! Cena za SkyJump je 225 novozélandských dolárov (v prípade, že tieto dve aktivity skombinujete, ušetríte $80 a zaplatíme len $295). SkyWalk a SkyJump patria jednoznačne medzi TOP zážitky v Aucklande a  ak vám koluje dobrodružná krv v žilách, my v BUBO vám ich určite odporúčame!

Sky Tower s 328 metrami je najvyššou budovou na celej južnej pologuli.

V prípade, že navštívite vežu vo večerných hodinách, môžete si vychutnať večeru v jednej z najlepších reštaurácií v meste s perfektným výhľadom – Orbit 360° Dinning. Odporúčame výbornú jahňaciu sviečkovú s duseným jahňacím stehnom, petržlenovým pyré, restovanou mrkvou a chimichurri omáčkou na štýl Hawke’s Bay, alebo filet z lososa Akaroa so zapečeným fenyklom a cesnakom, zemiakovým fondantom, pomaly restovanými cherry rajčinami a horčicovým maslom. K tomu nesmie chýbať lahodný Sauvignon Blanc z oblasti Marlborough na severe južného ostrova.(Nezabudnite, že novozélandské sauvignony sú jedny z najlepších na svete!) Stôl v tejto vychytenej reštaurácii odporúčame rezervovať v dostatočnom predstihu.

Pokračujeme v prehliadke, od veže sa vyberieme doľava na križovatku Victoria st. a Hobson st. Po Hobson Street prejdeme cca 210 metrov okolo čínskeho supermarketu po pravej strane a okolo hotela Heritage po ľavej strane. Na rohu ulice Hobson st. a Wyndham st. vidíme po pravej ruke tehlovú stenu starej budovy katedrály Sv. Patrika. Prejdeme ďalších 60 metrov, aby sme mohli v plnej kráse obdivovať katedrálu, pomenovanú po katolíckom biskupovi z Aucklandu. Bola postavená v goticko-renesančnom štýle v roku 1841, a aj táto architektonická nádhera patrí do 1. kategórie pamiatok Aucklandu. Súčasným biskupom je Patrick James Dunn, ktorý katolíkom v Aucklandne ´vládne´od roku 1994.

​Na najlepšej káve v meste! #

Vrátime sa opäť na ulicu Hobson st. a pokračujeme dole okolo kancelárskych budov po pravej strane a hotela Grand Chancellor po ľavej strane, až ku križovatke s ulicou Fanshawe Street. Tu prejdeme cez prechod na druhú stranu a po schodíkoch pôjdeme dole cez malý parčík, až sa dostaneme na dolnú ulicu Hobson Street (v podstate ideme stále rovno).Vraciame sa ku Queen Street, tesne pred ňou však odbočíme vpravo a prejdeme do ulice Durham Street. Tu si dáme krátku, ale dôležitú zastávku. V BUBO milujeme dobrú kávu, a vieme, kde si ju vychutnať takmer na každom z miest na našej planéte. Nie je tomu inak ani v Aucklande. V kaviarni Mojo (https://goo.gl/maps/KCh89xRih9D2) totiž pripravujú najlepšiu kávu v meste. Kaviarenská kultúra tu, ale aj na celom Zélande prekvitá, a niekedy máte pocit, že kaviareň, či nejaký mikro-pivovar /tých je tu tiež viac ako dosť/ tu prevádzkuje pomaly už každý kiwi... No Mojo neobídeme nikdy, a odporúčame to aj vám. Objednáte si na bare, dostanete stojan s číslom, a kávu vám prinesú na stôl. Voda, alebo sóda grátis je tu samozrejmosťou. Tí, ktorým už vyhladlo, alebo ešte nemali raňajky, si tu môžu objednať aj z bohatej ponuky poctivých sendvičov alebo domácich koláčov.

Uchvátia vás nádherné šperky z nefritu, ktorý je národným kameňom krajiny.

Zbehneme opäť na Queen Street a pokračujeme doprava smerom dolu k prístavu. Cestu lemujú budovy z viktoriánskej éry, hotely ale tiež obchodíky s typickými novozélandskými suvenírmi. Za povšimnutie stoja šperky z nefritu, ktorý je národným kameňom krajiny, väčšinou v rôznych tvaroch, reprezentujúcich maurskú kultúru. Obľúbená je aj kozmetika s medom z kríka s malými bielymi kvietkami – mānuka, ktorá okrem liečivých vlastností aj nádherne vonia. Samotný med, ktorému sa pripisujú mnohé liečivé účinky, je tu veľmi obľúbený, no často aj poriadne drahý. Pozor, ak odtiaľto pokračujete do Austrálie, med nekupujte, nesmiete ho totiž do krajiny priviezť. Na Queen Street sa tiež nachádza množstvo obchodov, kde ponúkajú produkty z najkvalitnejšej vlny na svete – merino. Výber je tu naozaj obrovský, a dostať ako športové veci, tak casual módu, až po nádherné elegantné kúsky.

​V prístave #

Na severnom konci ulice Queen Street dôjdeme na Quay Street. Zabočíme doprava a už sa nachádzame na slávnej „promenáde“ Aucklandu. Je tu mnoho reštaurácií, barov a príjemných kaviarničiek. Prejdeme zhruba 150 metrov a nachádzame sa v strede pylónu (Pier 3). Pri pohľade na more vidíme po ľavej strane lodnú budovu, kde pravidelne kotvia veľké výletné lode. To už máme po pravej strane historicky významnú budovu „Ferry Building“ https://goo.gl/maps/FzJQyFbzpBq), kde kedysi sídlila väčšina trajektových spoločností. Majestátnosť elegantnej pieskovcovej budovy reflektuje význam a dôležitosť vodnej dopravy v Aucklande začiatkom dvadsiateho storočia, kedy sa v nej nachádzal terminál a kancelárie najdôležitejších prepravných firiem svojej doby. V súčasnosti sa nachádzajú na spodnom poschodí obchody a kaviarničky, pretože mnoho lodných spoločností sa presunulo do novej budovy. Budova v štýle edwardiánskeho baroka sa začala stavať v r. 1909, dokončená bola o tri roky. Jej výstavba stála vtedy takmer 68 000 britských libier, čo je v roku 2018 zhruba 7,5 milióna libier!  

Hneď vedľa je nová lodná budova na móle s názvom „The Cloud“, s neprehliadnuteľnou strechou, pripomínajúcou čajku. Dnes je toto miesto dôležitým uzlom, spájajúcim stred mesta so severným pobrežím, západným, južným Aucklandom aj ostrovmi v prístave Waitemata a zálive Hauraki. Práve odtiaľto vyrazíme zajtra do časti Devonport.

Dnešná prehliadka Aucklandu je však na konci, chýba už len jediné -  dobre sa najesť! My v BUBO máme už v Aucklande svoje overené reštaurácie. Jednou z nich je určite Tony´s Original Steak & Seafood Restaurant, a už názov vám napovie, čo dobré tu určite nájdete: skvelé morské plody, či šťavnaté stejky... Do hotela sa od prístavu najpohodlnejšie dostaneme po ulici Queen street. Pre tých, čo by chceli predsa len vyskúšať odporúčanú reštauráciu, treba ísť na roh ulíc Queen st. a Wellesley st., odkiaľ zamierite na západ a reštauráciu budete mať po pravej strane. Keď už ste sem dorazili, určite ochutnajte Seafood Chowder – chutnú dusenú zmes rýb, zo steakov patria medzi naše obľúbené Tonyho originál alebo Fillet Béarnaise, ktorý je ponorený do vynikajúcej bylinkovej omáčky.

​Výlet na polostrov #

Ďalší deň sa stretávame o deviatej hodine rannej a po ulici Queen Street vyrážame rovno až k promenáde, kde sme včera prehliadku ukončili. Sme v oblasti Britomat, známej atraktívnymi butikmi a vyberanými reštauráciami. V dolnej časti na ulici Queen Street nás zaujme krajná budova s názvom Britomart Transport. Je to novo-klasická budova bývalej pošty z roku 1910, ktorá je dnes prestavaná na dopravné centrum, pripomínajúce veľkolepé časy železničnej dopravy.

V súčasnosti je tu vlaková podzemná stanica. Na prvý pohľad sa táto stanica nedá nikde v okolí nájsť, no ak prejdeme po ulici Tyler Street a zabočíme doprava, uvidíme priamo v centre nenápadnú, dobre ´zašitú´ stanicu. Je to taká perlička Aucklandu. Na niektorých mapách mesta totiž človek môže zreteľne vyznačené vidieť koľaje, no v skutočnosti ich vonku pri promenáde nikde nevidí, poctivo ukryté v podzemí.

Dôjdeme až k lodnému terminálu, ktorého pokladňa je po pravej strane budovy Ferry Building. Tu si kúpime obojsmerné lístky na aucklandské predmestie Devonport. Obojsmerný lístok stojí 12,50 NZD a dôležité je uchovať si ho, pretože ho budeme potrebovať aj cestou naspäť. Trajekt odchádza každú pol hodinu, cesta trvá okolo 12 minút a slúži tu prakticky ako súčasť mestskej hromadnej dopravy, ktorú domáci bežne využívajú. Plavbu si môžete spríjemniť fľaškou remeselného pivka alebo výborného novozélandského vínka. Musíte ho však stihnúť vypiť na trajekte, keďže Nový Zéland má mimoriadne prísne pravidlá konzumácie alkoholu na verejnosti.

Pravidlá pitia alkoholu na verejnosti sú tu veľmi prísne.

Vystupujeme v Devonporte, na jednom z najstarších predmestí Aucklandu, ktoré vzniklo v roku 1840. Devonport je malý polostrov, pôvodne námorný prístav, kam sa postupne začali sťahovať bohatí obchodníci, ktorí si tu stavali vily zo vzácneho damaronového dreva. Dnes tu žije asi 5 tisíc obyvateľov a nachádza sa tu novozélandská námorná vojenská základňa. Známejší je však vďaka mnohým vyhláseným reštauráciám, ponúkajúcim najmä skvelé jedlá z morských plodov, kaviarničkám a krčmám, kde si chodia oddýchnuť a občerstviť sa nielen turisti ale aj obyvatelia Aucklandu.

Od prístavu prejdeme cez parkovisko po ľavej strane na ulicu Wynyard street, v strede ktorej je známy obchodík s čokoládou - Devonport Chocolate. Majitelia sa pýšia jednou z najlepších čokolád na Novom Zélande už od roku 1991, a my v BUBO ju odporúčame takisto! Po sladkom pokušení pokračujeme ďalej, prejdeme doprava okolo predajne liehovín Glengarry Wines na ulicu Clarence street. Na konci ulice pri kaviarničke Manuka odbočíme doľava a napojíme sa na hlavnú cestu Devonportu - Victoria road.

​Na vrchol sopky #

Po ulici pokračujeme zhruba 220 metrov, a vychutnávame si typickú atmosféru, ktorú tu vytvárajú elegantné starobylé budovy. Chvíľami sa cítite, akoby sa tu čas vrátil o 30 rokov späť...Po pravej strane tejto ´prechádzky v čase´ uvidíme divadlo Victoria, pri ktorom prejdeme cez prechod na druhú stranu a po mierne stúpajúcej cestičke sa držíme ulice Kerr street. Pokračujeme stále po ceste pre autá, ktorá začína mierne stúpať, až na samý vrchol hory Victoria (https://goo.gl/maps/PxPP2uuqwsq). Maori ju nazývajú aj Takarunga. Táto vyhasnutá sopka je vysoká iba 87 metrov, no čaká nás 500 metrov stúpania okolo vrchu. Nie je to vôbec náročné stúpanie, no aj tak bývame po ňom vždy riadne zadýchaní. Zhruba v trištvrtine cesty uvidíme po ľavej strane v nádhernom prostredí zasadený historický domček Signalman´s house, postavený v typickom štýle z prelomu 19. a 20. storočia - dnes sídlo novozélandských spisovateľov. O pár minút sme konečne úplne hore a vychutnávame si najkrajší možný pohľad na Auckland.

Je to tu naozaj nezabudnuteľné, pretože odtiaľto vidíme prakticky všetko. Samotné centrum, most Auckland Harbour Bridge, ale na druhej strane aj ostrov Rangitoto, ktorý je najmladším vulkanickým ostrovom Nového Zélandu. Cca 600 rokov dozadu mohli domorodí Maori sledovať, ako v tých miestach z mora doslova stúpa nad hladinu nová zem. Na samotnom vrchu sa nachádza bývalá signálna stanica námorníctva, kde je umiestnený kanón proti nepriateľským lodiam. Taktiež je tu vojnový bunker. Na reliéfnej mape môžeme identifikovať niekoľko malých vulkánov a ostrovy v okolí. Auckland patrí medzi zopár miest, ktoré majú prístavy v dvoch odlišných vodných telesách, v tomto prípade ide o Tasmanovo more (Manukau Harbour) na juhovýchodnej strane a Tichý oceán (Waitematā Harbour) na severovýchodnej strane. Ešte raz sa pokocháme úchvatnými pohľadmi a vraciame sa naspäť tou istou cestou do prístavu.

Je zhruba 11:00-12:00 hod. a oficiálne ukončujeme prehliadku tohto krásneho, príjemného a priateľského mesta, ktoré sa už roky úspešne umiestňuje v rebríčkoch najlepších miest pre život. Takýto je teda Auckland – najväčšie a jedno z najpríjemnejších miest Nového Zélandu. Vysoké budovy a ruch, pokojné vidiecke prostredie s 360° výhľadmi a drevenými vilkami, obrovský prístav plný nákladných lodí a ulice plné milých ľudí, ktorí sú hrdí a pyšní na to, kde žijú.

Top 10 Auckland #

  1. Aotea Square – najvýznamnejšie námestie v srdci Aucklandu, s mnohými trhmi, obchodíkmi, stále rušným životom, koncertmi, festivalmi, zhromaždeniami... Na jednom jej okraji stojí Mestská radnica s majestátnou koncertnou sieňou a 45 metrovou vežou.
  2. Queen Street – jedna z najstarších ulíc mesta, večne pulzujúca tepna s reštauráciami, turizmom, skvelým jedlom /určite sa zastavte na BUBOM odporúčanú lahôdku z čerstvého hovädzieho v BurgerFuel!/ a viacerými dôležitými budovami, vrátane Civic Theatre – majestátneho divadla otvoreného v r. 1929, ktoré je dnes kultúrnou pamiatkou krajiny
  3. Umelecká galéria mesta Auckland Toi o Tāmakivo významnej kultúrnej ustanovizni sa nachádza najväčšia zbierka domáceho aj svetového umenia, konajú sa tu dôležité medzinárodné prehliadky, samotná nádherná budova získala viacero svetových architektonických ocenení.
  4. Albert Park zelená oáza v strede mesta, bývalá Maorská dedina, kde nájdete zátišie s mnohými vzácnymi stromami, nádherné figovníky a impozantné duby, množstvo sôch, či čajový altánok. Park je vždy plný domácich – študentov, zaľúbencov, či úradníkov, ktorí si odskočili na pauzu a slnia sa v krásnom prostredí so svojou desiatou, či kávou.
  5. Sky Tower jedna z top atrakcií mesta. Na najvyššej budove na južnej pologuli /328 m/ sa môžete nielen pokochať úchvatným výhľadom z výšky 220 metrov, ale ako správni dobrodruhovia sa môžete poprechádzať na 1,2 metrovej plošine vo výške 192 metrov poprechádzať okolo pergoly veže. Večer si vo výbornej reštaurácii Orbit 360° Dinning môžete vychutnávať pohľad na mesto nad skvelým jahňacím, lososom, či pohárom excelentného Sauvignonu.
  6. Katedrála Svätého Patrika – nádherný chrám, vystavaný v goticko-renesančnom, pomenovaný podľa biskupa mesta Auckland. Katedrála je z roku 1841 a patrí medzi chránené pamiatky krajiny I. kategórie.
  7. Na Durham Street nájdete skvelú kaviareň Mojo, ktorú my v BUBO počas návštevy Aucklandu nikdy neobídeme! Najlepšej káve v meste skrátka nevieme odolať. Ku skvelému životabudiču si môžete zahryznúť aj výborný domáci koláčik.
  8. Tunajší prístav a promenáda je jedno z najčarovnejších miest Aucklandu. Elegantná stará prístavná budova Ferry Building je plná obchodov a kaviarničiek, nová budova The Cloud uchváti svojou modernou architektúrou a strechou, pripomínajúcou čajku. Odtiaľto sa plavia lode do mnohých destinácií, aj na neďaleký obľúbený polostrov Devonport.
  9. Devonport je malebné predmestie Aucklandu s cca 5 tisíc obyvateľmi, kde strávite skvelý výlet, najete sa vo výborných reštauráciách, ochutnáte výborné vínko. Keď už ste tu, nevynechajte Devonport Chocolate – obchodík s vraj najlepšou čokoládou široko-ďaleko!
  10. Victoria je kopec neďaleko centra mesta - vyhasnutá sopka iba 87 metrov vysoká, no samotný výstup na ňu je dlhý 500 metrov. Pokochajte sa nádhernou prírodou a vôbec najlepším výhľadom z vrchu kopca na mesto a okolie. Hore sa nachádza tiež bývalá signálna stanica námorníctva s historickým delom a vojnové bunkre.  

Čo vidieť navyše #

  1. Prejdite sa po promenáde King Edward Parade až k námornému múzeu Torpedo Bay Navy Museum, ktoré je bývalou ponorkovou základňou. Okrem zbraní, medailí a námorných uniforiem je tu expozícia, venovaná plavbe lodi Otago na atol Mururoa v roku 1973 na protest proti francúzskym jadrovým pokusom. Je to od prístavu vzdialené zhruba 1,3km, cca 15-20 minút. Pre „kávičkárov“ je tu Torpedo Bay Cafe skrásnym výhľadom na mesto.
  2. Špičkový gurmánsky zážitok ponúka reštaurácie Clooney (https://goo.gl/maps/vs79gg35SQ62), kde moderným spôsobom kombinujú svetové trendy a spolu s lahodným vínom na stole vytvárajú unikátny gastronomický príbeh Tradičnú aj modernú novozélandskú reprezentujú suroviny ako jahňacie mäso, kingfish (ryba, podobná ostriežovi, u nás známa aj ako kranas), langusty, mušle a hovädzie mäso z voľného chovu, ale tiež špargľa, červená repa alebo kozí syr. Za dvojchodové a-la-carte menu zaplatíte $80, za trojchodové $100. Luxusné degustačné menu vás vyjde na 120 až 170 novozélandských dolárov a za párovanie s vínom si priplatíte ešte $60.
  3. Aucklandský vojnový pamätník a múzeum (https://goo.gl/maps/aLGzWyxqZhk) sídli v neoklasicistickej budove z roku 1929, pripomína si padlých v 1. svetovej vojne. Nachádzajú sa tu artefakty z obdobia osídľovania ostrovov Polynézanmi v 12. až 14. storočí, či 25 metrov dlhým kanoe z roku 1836. V prírodovedeckej časti nájdete  gigantických vyhynutých vtákovmoa.
  4. Za typický symbol Aucklandu mnohí považujú One Tree Hill (https://goo.gl/maps/QpsfjYR7Vq62) - 182 metrov vysoký  kopec na juhozápadnom konci Cornwall parku. Nachádza sa tu obelisk s hrobom Sira John Logan Campbella, ktorý tieto pozemky daroval mestu. Kapela U2 dokonca napísala skladbu o One Tree Hill na pamiatku bývalého člena U2, ktorý pochádzal z Nového Zélandu, a zahynul pri motocyklovej nehode v írskom Dubline v roku 1986.
  5. Ak ste technickejšie typy, nevynechajte Múzeum dopravy a technológií MOTAT (https://goo.gl/maps/C6fqMYX7p4B2). Okrem výstav venovaných leteckej histórii a prvým lietajúcim strojom sa tu nachádza expozícia starých áut, autobusov, električiek.
  6. V múzeu námorníctva Voyager New Zealand Maritime Museum (https://goo.gl/maps/zA98B95S6p62) expozície odkrývajú históriu národa, veľmi silno spojeného s morom, od starých polynézskych a maorských kanoe, cez lode na lov veľrýb, až po moderné jachty, ktorých v prístavoch hlavného mesta jachtingu kotví neskutočné množstvo.
  7. Jednou z top atrakcií pre rodiny s deťmi je určite Kelly Tarlton's Sea Life Aquarium (https://goo.gl/maps/ooDjrkBDSVG2). Cez tunely medzi obrovskými akváriami objavujete podmorský svet z bezprostrednej blízkosti. Akváriá sú venované žralokom, tropickým rybám či rajám, nachádza sa tu aj Antarktická galéria so snehom a tučniakmi. Tí odvážnejší sa môžu potápať so žralokmi, či šnorchlovať v klietke popri týchto majestátnych tvoroch.
  8. Len niekoľko kilometrov od centra sa nachádzajú nádherné, lesmi lemované pláže. Jednou z najobľúbenejších je pláž Takapuna (https://goo.gl/maps/7Nmuk7hiB5G2) na východnom pobreží mesta, kúsok od nej nájdete pokojnejšie pláže MilfordCheltenham (https://goo.gl/maps/T8ZVfAXXVew). Ak máte zapožičané auto, za návštevu stojí aj pláž Mareatai (https://goo.gl/maps/uTEwS9EQsZH2) s pokojnými vodami, vhodnými na kúpanie, smerom na juh, alebo pláž Orewa (https://goo.gl/maps/gVc1oLMuV6o) so zlatistým pieskom smerom na sever od mesta. Jedny z najkrajších pláží nájdeme na západnom pobreží, no kvôli ostrému kamenistému dnu a silným prúdom z Tasmanovho mora nie sú najvhodnejšími na plávanie. Sú však vyhľadávané surfermi, ale aj ako najscénickejšie miesta na piknik v okolí Aucklandu. Jedno z vôbec najobľúbenejších miest pre domácich je pláž Piha s tmavým vulkanickým pieskom, pôvabne lemovaná skalami. Pokojnejším miestom, vhodným na prechádzky, bicyklovanie či jazdu na koni, je zasa pláž Karioitahi (https://goo.gl/maps/8HMHXK58nYp) na juhozápade mesta.
  9. Ak obľubujete nedotknutú prírodu, za návštevu stoja ostrovy zálivu Hauraki – Great Barrier Island s možnosťami kempovania, turistiky, horského bicyklovania či morského kajakovania, ostrov Rangitoto s najväčším počtom typických novozélandských stromov pohutukawa /ktorý sa vďaka svojim výrazným červeným kvetom stal vianočným symbolom tunajších/, alebo ostrov Tiritiri Matangi, ktorý slúži ako rezervácia pre najviac ohrozené druhy vtákov, ako sú kiwi, takahe či modrý tučniak. Na ostrovy sa dostanete trajektom z prístavu Prince Wharf.
  10. Ak máte viac času, urobte si celodenný výlet na miesta, kde sa nakrúcal slávny Prsteňov. Hobbiton Movie Set zahŕňa prehliadku hobitích dier, Hostinec Zeleného Draka, kde si môžete dať skvelé lokálne pivo, a Mlyn. Výborný obed si môžete dať v miestnej reštaurácii The Shire´s Rest.
Marek Melúch

Marek Melúch

Marek Melúch

Zo zájazdu:

Marek Melúch

Posledná úprava článku | Prečítané: 385

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Novozélandské topky alebo 50 odtieňov zelenej Blog

Blog Novozélandské topky alebo 50 odtieňov zelenej

Nový Zéland je ostrovný štát, ktorý ponúka na svojich dvoch hlavných ostrovoch možnosti zážitkov sprostredkovaných panenskou prírodou i ruchom…

Alex Niroda 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

4796 5995€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

4359
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

9231

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.