Tekapo, Pukaki a Aoraki - diamanty Južných Álp

Prehliadka

Tekapo, Pukaki a Aoraki - diamanty Južných Álp

Príroda Nového Zélandu je nesmierne krásna a rozmanitá, najmä na Južnom ostrove. ,,Kúsok" za jeho najväčším mestom Christchurch spoznáte najkrajšie prírodné zákutia krajiny: ľadovcové diamanty - jazerá Tekapo a Pukaki a aj majestátny Aoraki / Mount Cook, najvyššiu horu ,,Zeme dlhého bieleho oblaku". Dych berúce pohľady na tú najtyrkysovejšiu farbu jazier, akú ste kedy videli, snehom a ľadom pokryté Južné Alpy, rozsiahle pastviny s tisíckami ovcí, či najjužnejšie položená vinárska oblasť... Cesta z Christchurch až po Queenstown je považovaná za jednu z najkrajších scénických ciest na Novom Zélande.

Pukaki Počasie

slabý dážď

slabý dážď

12°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 07:51

Západ slnka 19:37

Dážď 0.88mm

Nový Zéland je snom mnohých cestovateľov a to najmä kvôli prekrásnej prírode. Dá sa povedať, že takmer každých sto kilometrov sa prírodné krásy menia a vidíte stále nové a nové nádherné prírodné úkazy. Na polceste medzi mestami Christchurch a Queenstown natrafíte na malebné miesta, ktoré patria medzi najkrajšie na Južnom ostrove. 

Jazero Tekapo #

Jazero Tekapo sa nachádza v regióne Canterbury. Z rovinatej poľnohospodárskej oblasti za mestom Christchurch sa cesta začína kľukatiť a vedie cez malé usadlosti postupne do kopcov do okresu Mackenzie, ktorý je historicky známy najmä chovom oviec a rozsiahlymi farmami.

Mackenzie country (región)
Tento región je pomenovaný po škótskom pastierovi- zlodejovi oviec. Všetky ovce, ktoré sa mu podarilo ukradnúť, hnal práve cez toto územie, ktoré vtedy ešte nikto neobýval. Sem-tam tadiaľto prechádzali len domorodé kmene Maorov. V kopcoch a údoliach sa jeho ovce pásli dovtedy, dokým Mackenzieho nechytili. Oblasťou s ovčími farmami ostal tento región dodnes. Ešte v 80.tych rokoch minulého storočia bolo na Novom Zélande až 80 miliónov oviec. Teraz by sme "narátali" tak polovicu, ale stále dosť veľa. Postupne ich vytláčajú farmy s hovädzím dobytkom, keďže dopyt po ovčej vlne klesol.

Panoráma jazera ukrytého v kopcoch, v pozadí so štítmi Južných Álp pokrytých ľadovcami, vám určite vyrazí dych. A najmä jeho tyrkysová farba. Jazero Tekapo je  druhé najväčšie z troch paralelných jazier s rozlohou 83 kilometrov štvorcových. Je ľadovcového pôvodu. Pred tisíckami rokov, pri poslednej dobe ľadovej, ustupujúci ľadovec vytvoril priehlbinu, ktorá sa zaplnila vodou. Napájajú ho štyri rieky: Godley, Macauley, Mistake a Cass River, ktoré okrem vody so sebou prinášajú tzv. ľadovcovú múku. Keď sa v horách začne topiť sneh, jazero sa vďaka jemnému prachu zo skál, sfarbí na prenikavú tyrkysovú farbu. Keď sa na hladinu oprie slnko, tyrkysovejšiu farbu ste ešte nevideli.   

Kostol u Dobrého Pastiera #

Romantický kamenný kostolík postavili v roku 1935 ako prvý v tejto oblasti. Je jeden z najfotografovanejších na Novom Zélande a to práve vďaka jeho umiestneniu na brehu jazera Tekapo. Vo vnútri má zaujímavý ,,oltár": namiesto toho reálneho je veľké okno, cez ktoré je nádherný výhľad na samotné jazero a okolité hory. V súčasnosti je v ňom už zakázané fotografovať, aby sa nerušili návštevníci, ktorí prišli za modlitbou. Ale ak si na chvíľu sadnete do lavíc, určite si krásny pohľad zapamätáte. Kúsok pred kostolíkom sa nachádza socha ovčiarskeho psa ako verného pomocníka nielen prvých farmárov.      

  

... malebné miesta, patria medzi najkrajšie na Južnom ostrove.

Jazero Tekapo je krásny kúsok novozélandskej prírody. Video: Veronika Hulíková - BUBO

Jazero Tekapo je krásny kúsok novozélandskej prírody. Video: Veronika Hulíková - BUBO

Raj pre fotografov #

Najkrajším obdobím v okolí ľadovcových jazier je jar (tá novozélandská). V novembri na brehu jazera Tekapo kvitnú krásne farbené Lupiny. Vrcholky štítov Južných Álp sú ešte pod pokrývkou snehu a keď vyjde krásne počasie, dá sa toto miesto nazvať aj rajom pre fotografov. Oblasť jazera Tekapo je jedna z najslnečnejších na Novom Zélande. Nemusí to však tak vždy byť. Počasie tu môže byť veľmi premenlivé. Podľa domácich, sa môžu na Novom Zélande v jeden deň vystriedať aj všetky ročné obdobia. Ale tieto miesta sú magické v každom počasí.  

Jazero Pukaki #

Jazero Pukaki je od Tekapo vzdialené 56 kilometrov, približne pol hodinku jazdy. Je to najväčšie z miestnych jazier s rozlohou 180 kilometrov štvorcových. Vzniklo rovnako po ústupe ľadovca z údolia. Do jazera sa vlieva rieka Tasman, ktorá vyteká spod Tasmanovho ľadovca neďaleko najvyššieho štítu Nového Zélandu Aoraki / Mount Cook. Pukaki, rovnako ako Tekapo má tiež neuveriteľnú tyrkysovú farbu.

Nezabudnite sa zastaviť v obchodíku Mt. Cook Alpine Salmon Shop na parkovisku. Predávajú v ňom výrobky z miestnej lososovej farmy. Čerstvé a veľmi chutné. 

Jazero Pukaki v pozadí Aoraki/Mount Cook
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Pri dobrom počasí sa pri jazere Pukaki môže naskytnúť aj krásny pohľad na pohorie Južných Álp. A to najmä na najvyšší štít Nového Zélandu Aoraki/Mount Cook, ktorý dostal anglické pomenovanie po kapitánovi Jamesovi Cookovi, ktorý oboplával ostrovy a zakotvil na nich v roku 1770. Pomenovanie Aoraki pochádza z maorčiny. Keďže vrchol hory je väčšinou pokrytý oblakmi, domorodci ho nazvali Napichávač oblakov.  

Národný park Aoraki/Mount Cook #

Národný park Aoraki / Mount Cook vznikol v roku 1953. Rozprestiera sa na rozlohe 722 kilometrov štvorcových. Tvorí ho pohorie Južných Álp so sto štyridsiatimi štítmi presahujúcimi nadmorskú výšku 2000 metrov, dvadsať z nich je cez 3000 mnm vrátanie najvyššieho novozélandského vrchu Aoraki / Mount Cook (3724 mnm). Sedemdesiatdva pomenovaných ľadovcov pokrýva 40% národného parku.   

Maorská legenda

Ešte v dobách, kedy sa na mieste dnešného Južného ostrova búrili vlny Tichého oceánu, sa mladý chlapec Aoraki a jeho traja bratia vydali okolo Papatūānuku, Matky Zeme. Počas plavby ich kanoe uviazlo na útese a prevrátilo sa. Aoraki a jeho bratia naň vyliezli. Silný južný vietor ich však zmrazil a premenil na kameň. Ich kanoe sa stalo Te Waka o Aoraki, Južný ostrov. Aoraki, najvyšší z chlapcov, sa stal najvyšším štítom Aoraki / Mount Cook a jeho bratia vytvorili Kā Tiritiri o te Moana, Južné Alpy.

Národný park Aoraki/Mount Cook
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Národný park ponúka svojim návštevníkom množstvo turistických chodníkov rôznej obtiažnosti s nezabudnuteľnými výhľadmi na zasnežené a ľadovcami pokryté štíty Južných Álp. My v BUBO odporúčame kratšiu trasu s názvom Hooker Valley Track. Začína sa na parkovisku s kempom White Horse Hill Campside. Turistický chodník má celkovo dĺžku 10 km (tam aj späť). 

5 fotografií

Hooker Valley Track - Národný park Aoraki / Mount Cook

Na krásnu nenáročnú prechádzku, pokiaľ parkom len prechádzate, však postačí aj polovica. Trasa vedie okolo Alpského pamätníka padlým horolezcom, cez zavesený most ponad Hookerovu rieku s výhľadmi na Jazero Mueller, cez morény, ktoré vytvoril ľadovec. Za druhým mostom sa nachádza veľký stôl s lavicami, kde si po dva a pol kilometri môžete oddýchnuť a pokochať sa (pri dobrej viditeľnosti) na majestátny Aoraki / Mount Cook.

Stručná história oblasti na časovej osi #

1642 / Aoraki / Mount Cook po prvýkrát videl holandský moreplavec Abel Tasman

1769
/ kapitán James Cook pomenoval pohorie Južné Alpy

1851 / kapitán Strokes pomenoval Mount Cook anglickým názvom

1884 / na území dnešného Národného parku postavili prvý hotel

1894 / na Štedrý deň prvý výstup na Aoraki / Mount Cook: Jack Clarke, Tom Fyfe, George Graham

1910 / prvá žena, ktorá zdolala horu: Freda du Faur

1912 / prvý maorský horolezec Butler Te Koeti vystúpil na vrchol, pre domorodé obyvateľstvo bola hora posvätná, preto na ňu nevystupovali

1914 / prvá smrteľná lavína, o život prišli traja muži

1948 / narodný hrdina Edmund Hillary zdolal Aoraki / Mount Cook, pripravoval sa na výstup na Mount Everest (po dvoch neúspešných pokusoch ho zdolal v 1953)

1975 / postavili štátnu cestu 80, ktorá vedie pozdĺž jazera Pukaki do Národného parku

1990 / zapísali do registra UNESCO 26 000 kilometrov štvorcových juho-západnej časti Južného ostrova, kam patrí aj Národný park Aoraki / Mount Cook

1991 / sa zrútilo 10 miliónov kubických metrov z vrcholu Aoraki / Mount Cook, za 20 rokov erózie sa tak znížil vrchol o 10 m, neskôr o 30, súčasná výška štítu: 3724 m (39 na svete)

1998 / zákon o vysporiadaní nárokov domorodého kmeňa Ngau Tahu - pred anglický názov Mount Cook pridali maorský Aoraki

2012 / oblasť s rozlohou 430 000 hektárov vrátane národného parku Aoraki / Mount Cook a región Mackenzie Medzinárodna asociácia tmavej oblohy vyhlásila za Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve (Medzinárodné rezervácia tmavej oblohy Aoraki Mackenzie). V tom čase bola najväčšiou na svete a jedinou svojho druhu na južnej pologuli

Aoraki / Mount Cook má tri vrcholy: Low Peak (3593 m), Middle Peak (3717 m) a High Peak (3724 m). Juhozápadnú stranu pokrýva ľadovec Hooker, ktorý meria 11 kilometrov s hrúbkou 150 metrov a východnú stranu ľadovec Tasman. Je najdlhším a zároveň najväčším ľadovcom Nového Zélandu. Má rozlohu 101 kilometrov štvorcových, dĺžku 23,5 kilometra a hrúbku 600 metrov. Steká úbočím, na ktorého druhej strane je druhý najvyšší štít Mount Tasman (3497 m).

Ak raz prídete na Nový Zéland, príroda vás natoľko očarí, že odtiaľto nebudete chcieť odísť
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

V národnom parku či v okolí nádherných tyrkysových jazier by sa dalo stráviť celý deň a kochať sa okolitou prírodou. Tá uchvátila aj režiséra trilógie Pán Prsteňov a Hobbit Petra Jacksona, ktorý okolie hory Aoraki / Mount Cooku alebo jazera Pukaki niekoľkokrát využil na filmovanie. My však pokračujeme na ďalšie krásne miesta Nového Zélandu smer Queenstown. 

Chceli by ste túto krásu vidieť na vlastné oči? Vyberte sa s nami na náš BUBO zájazd na Nový Zéland a splníte si sen

TOP 10 miest #

1. Nekonečné pastviny s tisíckami oviec v Mackenzie regióne pomenovanom po škótskom pastierovi- zlodejovi oviec. Všetky ovce, ktoré sa mu podarilo ukradnúť, hnal práve cez toto územie, ktoré vtedy ešte nikto neobýval. Dnes je tento región stále riedko osídlený a vyniká svojou krásnou prírodou. 

2. Jazero Tekapo, jeden z prvých ,,diamantov" na Južnom ostrove Nového Zélandu. Vytvoril ho ľadovec pre tisíckami rokov. Keď sa v horách začne topiť sneh, jazero sa vďaka jemnému prachu zo skál, sfarbí na nádhernú tyrkysovú farbu.

3. Kostolík u Dobrého pastiera je jeden z prvých kostolov postavených v tomto regióne. Stojí na brehu jazera Tekapo a z jeho vnútra si okrem modlitby môžu návštevníci vychutnať dych berúce pohľady na jazero a okolité hory.

4. Lupiny na brehu jazera Tekapo, krásne sfarbené kvety, typické pre tento región, ktoré kvitnú počas novozélandskej jari.  

5. Jazero Pukaki, najväčšie s troch paralelných jazier s krásnou tyrkysovou farbou. Pro dobrom počasí sa naskytne úžasný pohľad na najvyšší štít krajiny Aoraki / Mount Cook.

6. Obchodík s produktmi z miestnej losovej farmy. Ochutnajte čerstvé sashimi alebo čokoľvek iné! Takého lososa ste ešte nejedli.

7. Hooker Valley track je nenáročná prechádzka cez visuté mosty, rieku a jazero k vyhliadke na majestátny Aoraki / Mount Cook.

8. Vidieť najvyššiu horu Nového Zélandu Aoraki / Mount Cook je obrovským zážitkom. Nie vždy to však počasie dovolí. Nezúfajte, pri ceste po Južnom ostrove sa táto možnosť môže naskytnúť z druhej strany zo západného pobrežia.  

9. Národný park Aoraki / Mount Cook je jedným z najväčších pokladov Južného ostrova. Národný park ponúka svojim návštevníkom množstvo turistických chodníkov rôznej obtiažnosti s nezabudnuteľnými výhľadmi na zasnežené a ľadovcami pokryté štíty Južných Álp.  

10. Krásna scénická cesta z Christchurch do Queenstown. Tyrkysové jazerá, Aoraki / Mount Cook.

Koľko krásnych fotografií si z Nového Zélandu odnesiete domov?
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Nechajte sa rozmaznávať alebo luxus v raji #

Ak si radi svoje spoznávanie sveta spojíte s luxusom, Nový Zéland vám dokáže namiešať skvelý kokteil zážitkov. Rozhodnite sa stráviť svoj čas v luxusnom 5* rezorte Mt.Cook Lakeside Retreat neďaleko rozprávkového jazera Pukaki. Obrovský areál má cez 160 akrov a môžete sa ubytovať do niektorej z luxusných víl, ktoré vás vezmú do krásneho sveta. Cez deň spoznávate okolie v najkrajších miestach Južného Ostrova a podvečer sa vrátite do svojho apartmánu, sadnete si ku krbu s pohárikom miestneho vína a z okna sledujete zapadajúce slnko. Luxus má mnoho podôb. Po dlhom dni skočíte do sauny, zrelaxujete pri masáži a napokon vás rezort zláka na fine dining z ktorého sa zatočí hlava. Jedlo je tu náboženstvom a tak sa môžete tešiť na chute na aké ste takmer už doma zabudli. Lokálne suroviny, základom filozofie je čerstvosť a sezónnosť a ochutnajte ochutnávkové menu spárované s najlepšími vínami. Nový Zéland vie ako človeka nadchnúť a preto ho v BUBO tak milujeme!

3 fotografie

Luxusný rezort Mt.Cook Lakeside Retreat na brehu jazera Pukaki

Čo si pozrieť navyše? #

1. Národný Park Aoraki / Mount Cook ponúka množstvo aktivít ako horolezectvo, poľovníctvo, turistika. V okolí Mount Cook Village sa začína množstvo trekov a turistických chodníkov, od tých najjednoduchších až po tie ťažšie s vysokohorským sprievodcom. V parku vo vysokohorskom teréne sa nachádza takmer 20 chát. Najdostupnejšou je Mueller Hut, ku ktorej vedie štvorhodinová náročná trasa s prevýšením 1000 metrov. Ak sa rozhodnete v parku prespať, v dedinke sa nachádza hotel, dva motely, horská chata aj hostel, prípadne sa dá stanovať/v karavane vo kempe White Horse Hill. 

2. Pozorovanie hviezd v Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve pre tých, ktorí majú radi nočnú oblohu. Množstvo hviezd a súhvezdí, ktoré z našej západnej nevidíme. Južný kríž, podľa ktorého sa orientovali moreplavci už v dávnych dobách, nielen pri objavovaní kontinentov, ale aj domorodci pri ich osídľovaní.  

3. Tasman Valley sa nachádza priamo v parku a z parkoviska vedú pekné turistické chodníky smerom k Tasmanovmu ľadovcu, k Blue Lakes alebo k jazeru Tasman. Po jazere Tasman sa môžete plaviť aj loďkou. 

4. Lyžovanie, či adrenalínový heli skiing - zlyžovanie akéhokoľvek štítu, na ktorý vás dovezie helikoptéra. 

5. Vyhliadkové lety helikoptérou ponad Južné Alpy. Uvidíte Aoraki / Mount Cook ako na dlani, ďalšie najvyššie štíty pohoria, ľadovce a nezabudnuteľné pohľady. 

6. Na ceste z národného parku smerom do Queenstown sa nachádza mestečko Cromwell, ktoré ponúka množstvo aktivít. Nezabudnite sa tam však zastaviť vo vinárstvach v najjužnejšej vinárskej oblasti na svete alebo ochutnať akékoľvek ,,kôstkové" ovocie, ktoré sa pestuje na miestnych farmách. 

Očaril vás Nový Zéland? Vychutnajte si aj naše ďalšie BUBO blogy z tejto krásnej krajiny!

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 249

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Bora Bora, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

10298
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

7390
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

6653
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

5995

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.