Najscestovanejší Bielorus: Vyrástol som na slovenských rozprávkach

Najscestovanejší Bielorus: Vyrástol som na slovenských rozprávkach

Rus Margolin pochádza z Bieloruska, no posledných 20 rokov žije v USA. Je jedným z mála ľudí sveta, ktorý o sebe môže povedať, že navštívil každú jednu svetovú krajinu. Počas svojich fantastických a často aj nebezpečných ciest nevynechal ani Slovensko. Čím mu učarovalo?

Margolin sa so Slovenskom nestretol po prvý raz až počas jeho návštevy. Dá sa povedať, že so Slovenskom vyrastal. „Pamätám si, že ako dieťa som mal veľkú knihu slovenských rozprávok. Spomínam si, že bola biela a veľmi krásna. Dodnes si pamätám rozprávku o dlhovlasej blond princeznej, ktorá bola uväznená na zámku. Čakala na princa, ktorý musel poraziť draka, aby ju vyslobodil,“ spomína Margolin. Slovensko mu nikdy nebolo cudzie a v dospelosti ho spoznal aj na vlastnej koži.

Prečítajte si rozhovor s Rusom Margolinom, s ktorým sa Ľuboš Fellner stretol na nedostupnom ostrove Ascension. „S Ľubošom sme sa stretli počas plavby na najizolovanejšie ostrovy Atlantiku. Je to skvelý spolucestovateľ s podobnými záujmami, ako mám ja. Videl som dokonca aj váš BUBO katalóg, ktorý bol skutočne výborný,“ opisuje stretnutie dvoch najscestovanejších mužov sveta jeden z nich.

Má Rus Margolin ako človek, ktorý navštívil každú krajinu sveta, ešte nejaký nesplnený cestovateľský sen? Čo všetko videl zo Slovenska a ktorá časť našej krajiny ho počas návštevy najviac zaujala? Zistite viac o fascinujúcom živote cestovateľa, ktorý sa na jednej zo svojich ciest dokonca dokázal vrátiť v čase. 

Mohlo by vás zaujímať tiež:

Rozhovor s najscestovanejšou Ukrajinkou

Danakilská púsť v Etiópii je jedným z najnehostinnejších miest sveta. Rus má však aj tu na tvári svoj typický úsmev.
Foto: Rus Margolin

Na svete nie je až tak veľa ľudí, ktorí si môžu povedať, že boli všade. Ty však medzi nich patríš. Navštívil si všetkých 193 svetových krajín, ktoré uznáva OSN. Prečo ťa cestovanie baví? Čo ti dáva? #

Milujem ten pocit, keď objavíte niečo nové a úžasné. Cestovaním človek získava ohromné skúsenosti a jednoznačne aj nezabudnuteľné zážitky. Ten „vau efekt“, ktorý zažijete pri pohľade na niečo nádherné, je na nezaplatenie. Navyše, keď cestujete, čas plynie akosi pomalšie.

Keď cestujete, čas plynie akosi pomalšie Rus Margolin

4 fotografie

Odvaha mu nechýba. Rus sa nevyhýba ani miestam či aktivitám, ktoré ľudí až tak často nelákajú. Pomazná sa aj s aligátorom a bez váhania navštívi aj Severnú Kóreu.

Pamätáš si ešte, kedy si sa po prvýkrát zaľúbil do cestovania? #

K cestovaniu ma priviedli moji rodičia. S nimi som ešte ako malé dieťa pravidelne chodieval z Bieloruska k Baltskému moru. To boli začiatky. Neskôr som cestovaniu prepadol úplne. Posledných 20 rokov žijem a pracujem na Manhattane v New Yorku. Počas toho som precestoval nielen Spojené štáty americké, ale, samozrejme, aj zvyšok sveta. Navštívil som napríklad mnohé miesta, ktoré poznáme aj z dokumentov od National Geographic či BBC.

Odjakživa ste túžili prenocovať v púšti, popíjať čaj s beduínmi, vidieť majestátne pohorie Atlas na vlastné oči alebo sa okúpať v Mŕtvom mori?

V BUBO už dlhé roky pravidelne cestujeme aj do krajín, ako sú Jordánsko či Maroko, ktoré vás očaria svojou unikátnou kultúrou, tajuplnosťou, ba dalo by sa povedať, že až rozprávkovosťou. Vstúpte s nami do čarovného arabského sveta a spoznajte nielen legendárne biblické miesta, ale aj tie, v ktorých sa formovala dnešná civilizácia. 

Top zájazdy z našej ponuky: 

Povedzme si trochu konkrétnejšie, kam ťa zaviedli tvoje posledné cesty? #

Prešiel som si Amazonský dažďový prales v Kolumbii a Peru, počas trojtýždňového roadtripu som spoznával Argentínu (prešiel som 21 zo všetkých 23 provincií) a vyrazil som aj na expedičnú plavbu Atlantikom s názvom Atlantic Odyssey. Práve tam som sa spoznal aj s Ľubošom Fellnerom.

3 fotografie

Jedni z posledných ciest Rusa zaviedli do Peru, amazonského pralesa aj Argentíny.

Ktoré z tvojich ciest považuješ za najnáročnejšie a prečo? #

Jedna z najťažších bola určite cesta do Sýrie v roku 2018 hneď po tom, ako tam skončila občianska vojna. S ohľadom na bezpečnosť to nebolo jednoduché ani v Somálsku. A kvôli obtiažnej logistike by som povedal, že jedna z najnáročnejších ciest bola aj cesta po Antarktíde.

5 fotografií

Sledovať divé zvieratá vo voľnej prírode bol jeden z hlavných dôvodov, prečo chcel Rus odjakživa cestovať a spoznávať svet.

Dá sa povedať, že niektoré z tvojich ciest ťa ovplyvnili viac? Čím presne? #

Cestovať som v pôvodne začal aj preto, lebo som chcel vidieť a zažiť divokú prírodu. Chcel som na vlastné oči sledovať migráciu veľkých zvierat a dívať sa na nádherné prírodné scenérie.

Preto ma asi najviac ovplyvnili práve miesta ako Antarktída, americký juhozápad, Tanzánia, Austrália a Francúzska Polynézia. Ale dá sa povedať, že každé jedno miesto, ktoré som kedy navštívil, ma spravilo o niečo múdrejším, znalejším. Práve vďaka cestovaniu sa ako človek vyvíjam a rastiem.

TOP 5 krajín podľa Rusa Margolina: 

  1. USA (pre rozmanitosť krajiny)

  2. Nórsko (kvôli nádherným výhľadom na fjordy)

  3. Island (unikátnosť krajiny a prírody)

  4. Severná Kórea (vďaka tomu, že návštevou tejto krajiny sa dokázal vrátiť v čase o 50 rokov späť)

  5. Japonsko (kvôli lokálnej gastronómii) 

... a Austrália. Kvôli kengurám.

Na tvojej webovej stránke alebo na profile na Facebooku sa často fotíš v tričku s nápisom: „Navštívil som krajiny, o ktorých nevieš, že existujú“. O akých miestach teda podľa teba nevieme a mali by sme? #

Ako prvý spomeniem ostrov Sokotra. Je to ostrov v Indickom oceáne, ktorý je výnimočný predovšetkým unikátnou endemickou flórou. Často je prezývaný aj ako Galapágy Indického oceána. Na Sokotre rastú unikátne stromy, ktoré by ste nenašli nikde inde na svete. Volajú sa Dračia krv. Keď z nich kúsok odrežete, vyteká z nich tmavočervená živica. Preto ten názov.

Zaujímavé miesto je aj Floe Edge v najsevernejšom kanadskom teritóriu Nunavut. Práve tu som mal možnosť pozorovať jedinečné narvaly jednorohé. Len málokto sa dostane aj do divočiny Coyotte Buttes v americkej Arizone. Na vstup potrebujete špeciálne povolenie. Mohol som si tak prezrieť napríklad aj rôzne erodované pieskovcové útvary ako aj slávnu pieskovcovú formáciu The Wave. Ale očaril ma aj Vianočný ostrov v blízkosti Austrálie a šesť miliónov migrujúcich červených krabov.

Zaujímavé miesta sú takisto Ostrov Lorda Howa v Južnom Pacifiku alebo národný park Liuwa Plain v Zambii. Práve v severnej Zambii som mal možnosť sledovať aj fascinujúcu migráciu netopierov. No zážitky som si priniesol aj z menej známych Aleutov (ostrovy na Aljaške).

The Wave je slávna pieskovcová formácia ukrytá hlboko v arizonskej divočine.
Foto: Rus Margolin

The Wave je často fotografovaný pieskovcový útvar ukrytý hlboko v extrémnej arizonskej divočine. The Wave je súčasťou oblasti North Coyote Buttes, čo je časť rozsiahleho skalného útvaru s názvom Vermilion Cliffs National Monument. Vermilion Cliffs National Monument má rozlohu takmer 1200 km2 a nachádza sa v severnej časti Coconino County v Arizone, USA.

Oblasť Nort Coyote Buttes je americká divočina v pravom slova zmysle. Nájdete tu (ak sa sem vôbec dostanete) krehké skalné útvary, piesok, nádherné farby a nedotknutú prírodu. Celá oblasť je pod správou Bureau of Land Management, ktorý kontroluje počet jej návštevníkov. Na to, aby ste si mohli prísť prezrieť arizonskú divočinu zblízka, potrebujete špeciálne povolenie, ktoré sa dá získať iba v „online lotérii“. Do tej je potrebné sa zaregistrovať aspoň 3 mesiace pred vašou plánovanou návštevou.

Dá sa povedať, že si bol už naozaj skoro všade. Máš napriek tomu ešte nejaký nesplnený cestovateľský sen? #

Vesmír. A potom niekoľko vzdialených ostrovov v Tichomorí, atol Aldabra, ostrov Wrangell v Rusku, alebo hlboké vnútrozemie v Demokratickej republike Kongo.

Na ktoré miesto sa vždy rád vraciaš? #

Na Ibizu. Je to jednoducho miesto s tými najlepšími klubmi, kde môžete stretnúť a počuť tých najlepších dídžejov sveta. Fascinujúce miesto je aj festival Burning Man, ktorý sa koná každý rok v nevadskej púšti. Burning Man je jeden z najumeleckejších a najunikátnejších festivalov na svete. Je to neuveriteľná prehliadka umenia, tanca, a to všetko v rozľahlej púšti.   

No a v neposlednom rade. Vieme, že počas svojich ciest si navštívil aj Slovensko. Čo sa ti u nás páčilo najviac, prípadne, čo ťa možno prekvapilo? #

Ohúrili ma Vysoké Tatry, ale aj Spišský hrad na východnom Slovensku. Tam som si tiež vychutnal prechádzku po Košiciach či krásnej Levoči. Východné Slovensko ma očarilo. Samozrejme, pochutil som si aj na tradičných haluškách a páčilo sa mi aj vaše hlavné mesto, Bratislava.

Unikátne fotografie z Rusových ciest po svete pochádzajú z jeho osobného archívu dostupného na jeho webovej stránke alebo Facebook profile.

Lenka Miškolciová

Lenka Miškolciová

Lenka Miškolciová

Lenku odjakživa bavilo skladať písmenká do slov a slová do ucelených viet. Preto sa rozhodla študovať žurnalistiku. Odvtedy žije v ľúbostnom trojuholníku: Lenka – marketing – novinárčina. Nevie sa definitívne rozhodnúť ani pre jedného nápadníka, a tak sa venuje obom. V BUBO má na starosti marketingové aktivity pre jej srdcu blízky projekt BUBO Family. Jej introvertná hlava neustále nad niečím uvažuje. Svoje myšlienky zhmotnila aj v literatúre. Zatiaľ napísala iba jednu knihu, no sľubuje ďalšie. Námety na príbehy rada hľadá v hudbe, ľuďoch okolo seba, ale aj počas spoznávania rôznych kultúr a krajín. Cestovateľských snov má mnoho. Rada by sledovala veľryby na Aljaške, precválala na koni austrálske prérie, ale aj si vychutnala poké z havajského streetfoodu. Dobrým jedlom ju potešíte vždy a z jej pamäte nikdy nezmizne kôprová pizza, ktorá jej zahnala hlad po osemhodinovej prehliadke petrohradskej Ermitáže. Či jej aj chutila, teraz nie je dôležité. Bol to každopádne ZÁŽITOK.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Aljaška a Havaj

Zo zájazdu:

Lenka Miškolciová

Posledná úprava článku | Prečítané: 191

Mohlo by Vás zaujímať

Najscestovanejší Bielorus: Vyrástol som na slovenských rozprávkach Blog

Blog Najscestovanejší Bielorus: Vyrástol som na slovenských rozprávkach

Rus Margolin pochádza z Bieloruska, no posledných 20 rokov žije v USA. Je jedným z mála ľudí sveta, ktorý o sebe môže povedať, že navštívil každú…

Lenka Miškolciová 6 min. čítania
Bielorusko - pohľad na východ Blog

Blog Bielorusko - pohľad na východ

Bielorusko, krajina na mieste, kde sa stretáva Európa s Ruskom? Či už súčasť ruského sveta? V čase písania tohto blogu je pár týždňov po…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.