Najscestovanejšia Ukrajinka: Učarovala mi Baja California, ale aj Košice či Vlkolínec

Najscestovanejšia Ukrajinka: Učarovala mi Baja California, ale aj Košice či Vlkolínec

Cestovať začala vo veľkom pred tromi rokmi, dnes navštívila dohromady už 108 krajín. Prešla takmer všetky štáty USA, pochodené má všetky zákutia Mexika, v Tanzánii jej hrozilo väzenie a pri splave rieky Zambezi ju začal naháňať hroch. Taký je príbeh cestovateľky z Ukrajiny - Nataliie Velychko, ktorá dúfa, že nikdy nenaplní svoj bucket list. Prečo? To nám prezradila v rozhovore.

Ukrajinka Nataliia Velychko sa narodila v malom mestečku Horishni Plavni v srdci Ukrajiny. Práve toto miesto rozvinulo jej lásku k cestovaniu. Nachádza sa totiž na brehu rieky Dneper a už v domovine si tak aj vďaka nemu vyskúšala mnoho dobrodružných a turistických aktivít - jazdu na kajaku, prehliadku riečnych ostrovov, zber húb, pozorovanie vtákov či klasickú turistiku.

Nataliia je vyštudovaná tlmočníčka, perfektne ovláda ukrajinčinu, ruštinu aj angličtinu a zároveň je expertkou na financie (má oba diplomy). Táto kombinácia jej otvorila mnohé profesijné dvere – pracovala v masmédiách, veľkých podnikoch i politickej sfére.

Do svojho nabitého rozvrhu sa vždy snažila vtesnať aj cestovanie. No cestovať bez prestávky bolo pre ňu paradoxne možné až vtedy, keď svet zasiahla pandémia. Doteraz navštívila 108 krajín, svoje sny si plní naďalej a zdieľa ich na svojom instagrame luv2unlimited. To a oveľa viac priblížila v rozhovore pre BUBO.

Čo pre teba znamená cestovanie a kedy si sa mu začala venovať naplno? #

Cestovanie je pôžitok a spoznávanie sveta je moja závislosť. Pred tromi rokmi som začala cestovať po svete nonstop. Mala som prácu na plný úväzok, no dala som výpoveď a odletela som do USA splniť si jeden zo svojich najväčších cestovateľských snov – roadtrip po Spojených štátoch.

Táto cesta po USA sa stala sa jedným z najúžasnejších cestovateľských zážitkov môjho života. Podarilo sa mi precestovať 42 000 km za 62 dní, videla som 48 z celkovo 50 štátov. Z vášne sa stala závislosť. Za 3 roky som navštívila až 85 krajín (pričom do niektorých som zavítala až päťkrát).

Je tiež vášnivá turistka. Tu pózuje s nórskou Trolltungou.
Foto: Nataliia Velychko

Svoje cestovateľské sny si si začala plniť práve počas pandémie. Ako tvrdíš, bola to katastrofa pre ľudstvo, ale zároveň najlepší čas pre cestovanie. Prečo? #

Predstavte si obvykle turistami preplnené Viktóriine vodopády bez jediného človeka naokolo alebo jeden z najobľúbenejších afrických parkov - Národný park Ngorongoro, kde bežne denne premáva 700 safari áut, no vtedy sme stretli len 4 autá denne, a to vaše je jedno z nich.

Pandémia tvoje cestovateľské plány neovplyvnila, ako to bolo v prípade vojny, teda ruskej agresie na Ukrajine? #

Na začiatku pandémie som si myslela, že nastali ťažké časy. Vtedy som ešte netušila, ako veľmi sa budem mýliť. Písal sa 24. február 2022, keď Rusko napadlo moju krásnu Ukrajinu (a nie prvýkrát) a môj život sa navždy zmenil. Nepoznám jediného Ukrajinca, ktorého život sa navždy nezmenil rovnakým spôsobom...

V ten deň, ešte vo februári, som raňajkovala v hoteli na Havane, teda v hlavnom meste čarovnej Kuby, keď miestne médiá vysielali správy o invázii. V správach doslova hovorili „Ataque a Ucraina“. Je pritom iróniou, že Kuba bola jednou z mála krajín, ktoré podporovali Rusko. Takže dostať sa odtiaľ bolo náročné, ale evakuácia mojej rodiny z vlasti bola takmer nemožná.

Krvavá a brutálna vojna spojila Ukrajincov ako nikdy predtým. A som si istá, že aj vy môžete byť nápomocní bez ohľadu na to, kde žijete a čo robíte, ak upriamite svoju pozornosť na aktuálnu situáciu.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Rozhovor s najscestovanejším Bielorusom

Ako vnímali vojnu vo svete? #

Po pol roku bez hocijakého cestovania som si uvedomila, že vyhrávame vojnu na bojisku, avšak výrazne prehrávame v tej informačnej vojne. Propaganda a nespočetné miliardy dolárov, ktoré Rusko hádže do masmédií a sociálnych médií po celom svete, spôsobujú, že Ukrajina vyzerá „inak“.

Začala som znova cestovať, vzala som si na cesty ukrajinskú vlajku a každému som hovorila o svojej krajine. Je toľko štátov, ktoré majú vymyté mozgy ruským vplyvom... Ale každá kvapka môže napokon vytvoriť oceán.

Kam ťa zaviedlo tvojich posledných päť ciest, na ktorých si mohla hovoriť aj o svojej vlasti? #

Medzi moje naposledy absolvované dobrodružstvá patrí veľká cesta po Južnej Amerike. Absolvovala som roadtrip po Argentíne, v rámci ktorého som videla celú krajinu. V susednej Brazílii som si užila najslávnejší karneval sveta v Rio de Janeiro a dostala som sa až k povodiu unikátnej rieky – Amazonky.

Nemôžem zabudnúť na expedíciu Atlantic Odyssey, ktorá viedla cez najizolovanejšie ostrovy sveta v Atlantickom oceáne. Tu som sa stretla aj so šéfom BUBO Ľubošom Fellnerom. Plavba končila na Kapverdoch, ktoré som taktiež navštívila po prvý raz.

3 fotografie

Expedícia Atlantic Odyssey

Ako sa vydať po stopách Nataliie

Spoznajte Viktóriine vodopády, divokú prírodu Islandu a Južnej Ameriky či atmosférickú Kubu a unikátne Kapverdy. Vaše cesty sa tak vyrovnajú tým Nataliiným. Využite túto možnosť na zájazdoch:

Ako na teba zapôsobilo stretnutie s Ľubošom Fellnerom? #

Ľuboš bol jedným zo siedmich ľudí na palube, ktorí navštívili všetkých 193 krajín sveta. Bolo to celkom pôsobivé, pretože na celom svete nie je viac ako 200 ľudí, ktorí navštívili skutočne všetky krajiny sveta.

Prístup Ľuboša ako majiteľa cestovnej kancelárie sa od ostatných líšil. Píše články, má odborný katalóg a určite hneď a vždy nájde tie správne kontakty. Videla som aj BUBO katalóg, ktorý je výnimočný v tom, že vyzerá ako klasický cestovateľský magazín. Katalóg sa zameriava prevažne na slovenské publikum, čo je pochopiteľné. Veľmi oceňujem, že má aj svoju online verziu v podobe skvelých blogov.

Zaradila by si cestu Atlantikom medzi svoje životné topky? Ktoré cesty nimi boli? #

Každá cesta do sveta so sebou prináša dobrodružstvá, ktoré zanechávajú nezabudnuteľné spomienky a zážitky, ktoré v rôznej miere menia mňa, moje názory i môj život. Znovu spomeniem roadtrip po USA alebo cez Mexiko - dve gigantické krajiny, ktoré takto preskúmate do hĺbky, spoznáte a budete cítiť ich autentického ducha.

Každý štát v USA je ako samostatná krajina - množstvo akcentov, nekonečne veľa prírodných divov a dokonca aj gastronomických pôžitkov. Všetky totálne odlišné. Poznávačka Mexika zase uspokojila milovníka prírody, ktorý vo mne tkvie.

6 fotografií

Dotyky s Mexikom

USA a Mexiko sú veľmi populárne a žiadané aj medzi BUBO klientmi. Máš nejaký tajný tip na cesty z týchto oblastí sveta? #

Baja California - mexický polostrov, ktorý mi pripadá ako samostatná krajina. Toto jedinečné miesto je ako stvorené na rande s veľrybami, delfínmi a žralokmi veľrybími. Ak by vás ani toto nedokázalo nadchnúť, zaplávajte si s uškatcami a buďte pripravení na to, že alfa samec si vás dvakrát oňuchá.

Pevnina je plná kultúry, prírodných divov a dobrodružstiev. Ľudia väčšinou poznajú Quintana Roo alebo Yucatán, kde sa nachádza hlavná koncentrácia letovísk. Tieto miesta sú nádherné, ale nemôžu vám poskytnúť komplexný obraz o Mexiku ako o krajine. Samozrejme, len jej malej časti s niekoľkými zaujímavosťami.

Je tu neuveriteľná železničná trasa El Chepe dlhá 650 km, ktorá vedie cez jeden z najkrajších kaňonov - Barranca del Cobre. Kúpite si fľašu vína a vychutnávate si výhľad z okna. Obraz krajiny sa bude neustále meniť a budete ho milovať.

3 fotografie

Fauna Baja California

Chcete preskúmať USA a Mexiko do hĺbky a spoznať kultúru oboch krajín Severnej Ameriky do najmenšieho detailu? Odporúčame vám zájazdy:

9 fotografií

Roadtrip po USA

Je, naopak, nejaká cestovateľská skúsenosť, na ktorú nerada spomínaš? Cítila si sa na cestách niekedy nebezpečne? #

Keď už hovoríme o najťažších alebo najnebezpečnejších cestách, ktorým som čelila, musím povedať, že som sa raz dostala do väzenia v Tanzánii. Ale len preto, že som nemala potrebné know-how ohľadne istých vecí. Vedeli ste, že v krajine existuje zákon, podľa ktorého nemôžete bez podporných dokumentov nosiť so sebou žiadne kamene (ani tie, ktoré ste zdvihli zo zeme)? Nehovoriac o živočíšnych produktoch, ktoré si náhodou môžete priniesť z iných krajín?!

Stalo sa mi to v roku 2021, kedy sme s mojím cestovateľským partnerom cestovali zo Zambie do Tanzánie a niesli sme si so sebou jednoduché lávové útvary (ako suvenír), ktoré mali v Zambii nulovú hodnotu. Avšak v Tanzánii nás za ne takmer zavreli. Prešli sme si brutálnym zatýkaním, tvrdými výsluchmi a tanzánijským vyšetrovaním.

Užitočná informácia, ktorú vám môžem dať, je - nikdy nenoste so sebou kamene bez dokladov. Prípadne majte na pamäti, že nealkoholické nápoje ako Pepsi či Fanta sú v tanzánskom väzení výborným platidlom.

5 fotografií

Africké dobrodružstvo

Hovorí sa, že Afrika ťa zmení. Bola práve táto skúsenosť tou, pri ktorej si zmenila svoje hodnoty? Prípadne máš podobný adrenalínový zážitok z čierneho kontinentu? #

Afrika je neuveriteľný kontinent plný výziev a nezabudnuteľných miest. Plaviť sa kanoe na rieke Zambezi je vzrušujúca a zároveň aj nebezpečná skúsenosť, ktorá vám vleje do krvi mnoho adrenalínu.

Nemôžem zabudnúť na to, ako sme sa plavili po prúde rieky a užívali sme si pravé africké vibrácie, keď sa na nás rozbehol hroch. Ja som sa asi po prvýkrát v živote zľakla a moja hladina adrenalínu stúpla na kritickú hranicu. Hrochy nikdy nepredstierajú útok na zastrašenie. Keď útočia, myslia to vážne. Spomedzi ostatných afrických zvierat, ktoré dokážu usmrtiť človeka, majú práve hrochy najvyšší počet obetí.

Našťastie sme z kanoe bezpečne vystúpili a to sa na rieke Zambezi považovalo priam za zázrak. Môžem však povedať, že skúsenosť z tanzánijského väzenia mi dala pocit slobody a, áno, najviac ma zmenila.

3 fotografie

Nataliia v Afrike

Tanzánia aj Sudán bezpečne, zážitkový rafting na Zambezi s najväčšími profesionálmi. Len v rámci BUBO zájazdov je možný takýto scenár:

Máš nejaký rebríček povedzme desiatich najobľúbenejších krajín či destinácií na svete? Keby sa ťa niekto spýtal, kam do sveta sa vybrať, čo by si mu poradila? #

Rebríčky top 10, top 50, ba dokonca top 100, sú podľa mňa vždy falošné, pretože je to len niečí subjektívny názor. Neexistuje žiadna jedinečná cestovateľská rada pre každého. Ak ste blázon závislý od adrenalínu, poradím vám, aby ste si pozreli najhlbšiu jaskyňu na svete s 376-metrovým vertikálnym prepadom. Volá sa Cave of Swallow a nájdete ju v San Louis Potosí v Mexiku.

Ak vás štve veľkomestský život plný ruchu a snívate o internetovom detoxe s množstvom extrémnych zaujímavostí - choďte na sever v rámci arktickej expedície. Ocitnete sa mimo známeho prostredia, ďaleko za polárnym kruhom, kde ľadové medvede lovia tulene a expedičná loď prelomí tie najzamrznutejšie kryhy okolo vysokého ľadovca.

Čo sa ti na cestovaní páči najviac? #

To je otázka, ktorú dostávam najčastejšie a na ktorú je pre mňa aj najjednoduchšie odpovedať - učiť sa. Cestovaním si rozšírite svoje vlastné názory a vidíte mnohé odlišné spôsoby života. Absolvujete zájazd do Saudskej Arábie a užívate si slobodu ako Európanka (mimochodom, od prevzatia moci princom v roku 2019 sa Saudská Arábia pomerne rýchlo transformuje z extrémne uzavretej krajiny na super priateľskú a otvorenú).

Alebo cestujete na Island a uvedomíte si, aký brutálny je život v krajine ohňa a ľadu. Bez ohľadu na to, kam idete, ulovíte zážitok a získate také vedomosti, ktoré navždy zmenia horizont vnímania sveta.

Je na tvojom bucket liste nesplnený cestovateľský sen číslo jeden? #

Čím viac cestujem, tým dlhší je môj zoznam. Nesplneným cestovateľským snom je nikdy nedokončiť môj bucket list.

Slovensko si už ako susednú krajinu navštívila. Aký zážitok si si odniesla od nás? #

Slovensko som navštívila s mojím travel partnerom v roku 2021 počas roadtripu Európou. Vrcholmi cesty po krajine sa vtedy stal čarovný východ Slovenska. Veľmi sa mi páčili mestá Košice, Bardejov a Spišské Podhradie.

Rovnako tak aj obec Vlkolínec, ktorá je na zozname UNESCO. Z môjho pohľadu je veľmi podobná ukrajinským retro domom. Slovensko sa mi rozhodne páčilo a rada by som sa sem vrátila, aby som ho preskúmala do hĺbky.

S cestovaním sa spájajú aj gastronomické zážitky. Ktorá kuchyňa je tvoja obľúbená? #

Milujem ochutnávanie nových jedál a nech už som kdekoľvek, mala by strava, ktorú konzumujem, byť miestna. Bez ohľadu na to, aká zvláštna je. A je to pravidlo. Som Ukrajinka, takže moja obľúbená kuchyňa bude vždy ukrajinská. Ale jesť lokálne znamená počas cestovania spoznávať krajinu.

Zbožňujem japonskú, vietnamskú, taliansku, juhoamerickú a stredoamerickú kuchyňu, no väčšinou zjem naozaj všetko.

3 fotografie

Nataliia na Slovensku

Aké sú tvoje najbližšie cestovateľské plány? #

V pláne je pokračovať v cestovaní aj naďalej, ale o svoje najbližšie konkrétne plány sa radšej nepodelím. Som totiž dosť poverčivá a verím na zarieknutia.

Avšak budúci rok, dúfam a verím, bude rokom, kedy sa vojna skončí, my vyhráme a ja sa budem môcť vrátiť domov. To aktuálne považujem za tú najvysnívanejšiu cestu vôbec.

Keď sa vojna skončí, na prvý pohľad určite uvidíte ekonomickú katastrofu. No cestovanie cez Ukrajinu vám poskytne reálny obraz o krajine, ktorá zachránila celú Európu. Verte mi, že keď sa vojna skončí, Ukrajina bude jednou z najžiadanejších turistických destinácií a ľudia sem budú chcieť neustále prísť.

Až 108 navštívených krajín je jasným dôkazom, že si stále niekde inde. Až mi nedá nespýtať sa, nie si unavená z toľkého cestovania? #

Milujem cestovanie, dokázala by som o ňom hovoriť nonstop a je ťažké si predstaviť, že by som opäť len sedela v kancelárii. Určite nie som unavená. Je to vlastne môj zdroj energie.

Nie som bloger s miliónovým publikom ani influencer na sociálnych sieťach, pretože tým nevenujem príliš veľkú pozornosť. Každopádne, verím, že moje cesty pomáhajú mojim priateľom, kamarátom, bývalým kolegom a ľuďom, ktorých poznám a ktorí z rôznych dôvodov nemohli opustiť Ukrajinu, prežiť tieto ťažké časy. Prajem Ukrajine, aby vyhrala čo najskôr.

Cestuješ so svojím travel partnerom na vlastnú päsť, no využila si aj služby profesionálnych sprievodcov, ktorí hovoria miestnym jazykom, poznajú tamojšie zvyky a tradície a dokážu ľudí zaviesť na neprebádané miesta. Zažila si situáciu, v ktorej si bola skutočne vďačná za sprievodcu? #

Sú krajiny, kde sa nedá cestovať na vlastnú päsť, teda bez sprievodcu - Turkménsko, Jemen, Irak, Afganistan, Venezuela, viac ako polovica afrického kontinentu... Dokonca aj Čína je náročná, a tak ďalej. Takže, áno, turistický sprievodca je klenot, ktorý často skutočne potrebujete a odporúčam ho mať so sebou. Umožní vám ísť ďalej.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 222

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4563
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.