Najscestovanejšia Peruánka: Starala som sa o šimpanzy a na motorke prešla Južnú Ameriku

Najscestovanejšia Peruánka: Starala som sa o šimpanzy a na motorke prešla Južnú Ameriku

Peruánka žijúca v USA pôvodne snívala o tom, že precestuje 100 svetových krajín. Tento sen si však splnila už ako 40-ročná. Mala skončiť? Ani náhodou. Lillie Echevarriu si cestovanie získalo natoľko, že dnes sa mu venuje naplno. Dokonca má aj nový sen: navštíviť všetky krajiny sveta. Prečítajte si fascinujúci BUBO rozhovor s jednou z najscestovanejších žien sveta, ktorá sa s nami podelila o svojej unikátne zážitky. Medzi tie patrí napríklad aj dobrovoľníctvo v sirotinci pre šimpanzov či jazda motocyklom po Južnej Amerike. Čo povedala Lillie na Slovensko?

Cestovateľka Lillie so žirafami v Keni.
Foto: Lillie Echevarria

Cestovateľské začiatky #

Lillie Echevarria sa narodila v hlavnom meste Peru - v Lime. Od útleho veku jej otec odoberal encyklopedický týždenník Animal Kingdom, vďaka čomu si zamilovala zvieratá z rôznych kútov sveta. Na škole sa jej počas vyučovania viackrát stalo, že snívala o návšteve vzdialených miest, o ktorých sa dozvedela na hodinách dejepisu a geografie.

Keď končila strednú školu, prišla príležitosť štúdia v USA - výmenný pobyt pre študentov. Časom sa do USA presťahovala natrvalo za víziou lepšieho vysokoškolského a profesijného života. Usadila sa v oblasti San Francisco Bay a po tom, ako získala občianstvo USA, si začala plniť cestovateľské sny.

Počas práce v korporátnej Amerike využila Lillie každú dovolenkovú príležitosť na návštevu krajiny, v ktorej ešte nebola. Jej vášeň pre cestovanie ešte viac podnietilo to, že sa pridala k niekoľkým cestovateľským skupinám, s ktorými objavovala zaujímavé miesta mimo bežných cestovateľských trás.

Splnené sny aj počas covidu #

Lillie pôvodne snívala, že pred smrťou navšítivi 100 krajín. To si však splnila už vo veku 40 rokov. Následne si za cestovateľský cieľ stanovila návštevu všetkých 193 krajín OSN. Teraz je Lillie na dôchodku a cestuje na plný úväzok.

Nomádsky životný štýl bol pre ňu jednoduchý. Výnimkou boli ostatné roky, keď svet zasiahla pandémia covidu-19. Deväť týždňov strávila v karanténe v Kalifornii. Avšak, aj v týchto časoch sa rozhodla pre splnenie si ďalších cestovateľských snov:

  1. Navšíviť všetkých 24 regiónov vo vlasti v Peru (splnené v roku 2021)
  2. Prejsť všetkých 50 štátov v USA (splnené v roku 2021)
  3. Navštíviť všetky americké národné parky (dnes má na konte 56 zo 63)

Jej vízia návštevy celého sveta sa stáva realitou a nezadržateľne sa blíži k svojmu konečnému cieľu! V BUBO sme ju preto vyspovedali a zaujímali sa bližšie o jej cestovateľské úspechy.

Lillie sa stretla s Ľubošom Fellnerom na ostrove Južná Georgia po návšteve zátoky McMurdo na Antarktíde. Značne exotické nedostupné miesta, kam sa dá iba doplávať loďou. Navštívili tu chatu dobrodruha Ernesta Shackletona a aj jeho hrob.

3 fotografie

Južná Georgia

Koľko krajín OSN a regiónov Travellers Century Club (TCC) si navštívila k máju 2023? Ktoré z nich boli najnáročnejšie na návštevu? #

Du júna 2023 som navštívila 186 krajín OSN a 281 regiónov TCC (z 330). Najnáročnejšími krajinami boli tie, v ktorých vládli politické nepokoje alebo bolo komplikované dostať do nich víza. Západná Afrika je vo všeobecnosti na vrchole takéhoto zoznamu a predpokladám tiež, že dostať sa do Severnej Kórey musí byť veľmi náročné.

To zistím aj na vlastnej koži, keďže mám v pláne cestu do KĽDR ako jednej zo 193 krajín OSN.

V septembri a októbri som navštívila Nemecko, Taliansko, Španielsko. Pre mňa je to exotika aj keď sa to vám v Európe nezdá.  Potom som sa dala na cesty Afrikou a vyrazila som do extrémne ľudnatej Nigérie.

Aj v letných mesiacoch som od júla do septembra absolvovala návštevu viacerých afrických krajín a ostrovných štátov: Rwanda – Konžská demokratická republika – BurundiKomory – Mayotte – Réunion – Rodriguez – Maurícius – Seychely.

Mala si problémy, keď si cestovala sama ako žena? #

Niekoľkokrát som mala skúsenosť s mužmi, ktorí prekročili líniu alebo boli ku mne neúctiví. Stávalo sa mi to na miestach, kde je žena považovaná za menejcennú. No nič život ohrozujúce sa mi pri mojich cestách, našťastie, nikdy nestalo.

Existujú podľa teba stále rozdiely v rámci solo travellingu medzi mužmi a ženami? #

Už nie... V minulosti by som určite napočítala menej sólo cestovateliek, ktoré sa vydávali do „pofidérnych“ lokalít – v súčasnosti cestujú ženy všade a podnikajú dobrodružstvá na sólo cestách po celom svete. Ja osobne uprednostňujem cestovanie s miestnym sprievodcom a vodičom v tých najnáročnejších lokalitách. Inak je cestovanie na štýl road tripov pre mňa preferovaným spôsobom dovoleniek vždy, keď je to možné.

Ktoré úspechy ženských cestovateliek považuješ za tie najinšpiratívnejšie? #

Bolo by ťažké spomenúť len zopár, keďže ich je skutočne veľa... Ako prvé mi však prichádzajú na um priekopníčky, ktoré sa stali prvými sólo cestovateľkami, ako napríklad Jane Goodallová so svojimi vedeckými štúdiami šimpanzov v Tanzánii či Emilia Earhardt, ktorá preletela naprieč kontinentmi.

3 fotografie

Tohtoročné cesty Lillie - Nový Zéland, Nová Kaledónia a Antarktída

Popíš, kam ťa už tohto roku zaviedli tvoje cesty? #

Vyrážala som z austrálskej Tasmánie na plavbu smer Nová Kaledónia, Nový Zéland, McMurdo Sound (Antarktida), Rossovo more, Antarktický polostrov a Ushuaia. Následne sme sa plavili s Ľubom cez Atlantik. Išlo o plavbu najhorším morom, aké som kedy zažila a bola strašná zima. Plavba trvala veľmi, veľmi dlho, no ku Shackletonovej chate sme sa nakoniec dostali - vrtuľníkom, ktorý bol na našej lodi.

Ešte predtým som v novembri a decembri 2022 skombinovala návštevu Thajska s Mjanmarskom. Situácia v Mjanmarsku je dnes tragická, prebieha tu vlastne občianska vojna. Nepoznám tú krajinu tak ako Ľuboš, ktorý ju pravidelne navštevuje od roku 1996, no musím povedať, že sa mi naozaj veľmi páčila. Keď do krajiny opäť príde mier, určite si ju ako cestovatelia dajte na svoj zoznam.

Ktoré plavby sú tvoje najobľúbenejšie a prečo? #

Priznám sa, som nováčikom vo svete plavieb. A, úprimne, nemám rada cestovanie s veľkými skupinami ľudí. Nedávno som sa však napriek tomu pustila do niekoľkých. Tie najzaujímavejšie boli:

  • Grónsko: 17-dňová plavba z islandského hlavného mesta Reykjavík na východnú a západnú stranu Grónska s Ponantom. Veľké kulinárske a scénické dobrodružstvo.
  • Rossovo more: Už spomínaná 33-dňová expedícia z Bluffu (Nový Zéland) do Ross Sea Dependency ukončená v Ushuaia. Ide o expedíciu, počas ktorej môžete aj letieť vrtuľníkmi.
  • Marquesas: 14-dňová nákladná plavba z Papeete (Francúzska Polynézia) s návštevou niekoľkých ostrovov v Tuamotus a Markézy.
  • Peruánska Amazónia: Päťdňová plavba z Iquitos do peruánskej Amazónie s Delfin Cruises.

Máš toho precestovaného skutočne veľa, skús nám popísať desať tvojich najväčších cestovateľských dobrodružstiev... #

Začnem tým, keď som sa vybrala motocyklom po Južnej Amerike z Brazílie do Argentíny. Cesta odštartovala v Rio de Janeiro tesne po slávnom karnevale. Vybrala som sa cez Paraguaj, Uruguaj a dobrodružnú cestu som zakončila v Buenos Aires o 3 týždne neskôr. Mojím dopravným prostriedkom bol motocykel značky BMW RGS 1100.

Keďže som bola pasažierom, naučila som sa zbaliť sa úplne naľahko - tak, že som mala pri sebe len malú podsedlovú tašku, kde som si uskladnila batožinu... A prežila som!

Nezabudnuteľné je pre mňa dobrovoľníctvo v sirotinci pre šimpanzov Ngamba pri jazere Viktória v Ugande. Toto bola jedna veľká očarujúca skúsenosť, počas ktorej som sa naučila veľa o šimpanzoch a ochrane voľne žijúcich živočíchov. Aby som sa na to dostatočne pripravila, absolvovala som šesťmesačný kurz v kalifornskej Oakland Zoo.

Na tretie miesto by som dala roadtrip po Sibíri a Mongolsku. Bola to mesačná kempingová expedícia z oblastí Barnaul (Altaj) a Tuva v Rusku cez Mongolskú step do Ulanbátaru v Mongolsku. Ľuboš mi ukazoval pekný blog z expedície  po stopách Orlích lovcov, kde vy v Barnaule končíte.  Naučila som sa postaviť si stan, kempovať v divočine a umývať sa v rieke. Jeden veľký ulovený zážitok mimo mojej komfortnej zóny pre človeka z mesta.

Kempingová expedícia v Čade – výprava cez regióny Ennedi a Tibesti. Oblasti, do ktorých je veľmi náročné dostať sa, avšak odmenou je úžasná neprebádaná krajina s neuveriteľnými scenériami. Ľuboš mi hovoril, že v roku 2010 tam ešte boli míny. Teraz to už bolo fajn. Musím povedaťm, že rozhovory medzi cestovateľmi ma posúvajú ďalej, verím, že si slovenskí cestovatelia zoberú niečo aj z mojich skúseností.

4 fotografie

Expedícia Čad

Výborná bola aj plavba po Karibiku – išlo o plavbu na súkromnej lodi z francúzskeho Guadeloupe na ostrov Aves (Venezuela), do Dominikánskej republiky a na Haiti.Aves je cestovateľskou špecialitou, ktorú sa nepodarí zdolať mnohým. Keďže viem španielsky a som žena, venezuelskí vojaci nás prijali.

Prvýkrát, keď som sa vybrala za dobrodružstvom v Afrike, absolvovala som mesiac dlhú cestu po Keni, Tanzánii, Zimbabwe a dostala som sa do Južnej Afriky. Pri tejto ceste som mohla obdivovať veľkú migráciu, divokú prírodu, Viktóriine vodopády, Modrý vlak, diamantové bane, najkrajšie vinárske oblasti a skutočne úchvatné krajiny.

Účasť na National Porsche Convention – jazda autom zo San Francisca v Kalifornii do Kamloops v Kanade blízko Vancouveru. Trasa viedla popri pobreží Tichého oceánu - cez Kaliforniu, Oregon, štát Washington a tiež drsný kanadský región Britská Kolumbia.

Pešou turistikou som sa vydala cez národné parky amerického Utahu. V rámci nezabudnuteľného dobrodružstva som absolvovala návštevu národných parkov Arches, Bryce Canyon, Zion, Canyonlands a Capitol Reef.

Gorila trekking v Ugande, Rwande a Konžskej demokratickej republike bolo perfektným spojením troch krajín, kde je možné sledovanie tohto úžasného primáta.

Do TOP 10 by som dala aj výlet v severnej Indii – Nagaland, Assam a Arunal Pradesh (oblasť zvaná Sedem sestier), kde som mala možnosť stretnúť sa s apatanskými ženami a lovcami. Prešla som do oblasti Kašmíru cez pohorie Zaskar do kláštorov Ladakh. Z mojich fotografií bol Ľuboš nadšený, pritom on tieto oblasti navštevuje pravidelne. Na to som hrdá (úsmev).

3 fotografie

Lillie v neznámych kútoch severovýchodnej Indie

Povedala by si, že ťa niektorý z týchto výletov zmenil ako človeka? #

Určite moja expedícia zo Sibíru do Mongolska. Išlo o môj vôbec prvý kemping na 30 dní v drsnej krajine s minimálnym alebo žiadnym vybavením po ruke. Do USA som prišla ako mladá a už som amerikanizovaná. My v USA, hlavne nie v Silicon Valley, kde pôsobím, kemping nepraktizujeme. Pre mňa ako mestského človeka to bola oči otvárajúca skúsenosť naučiť sa cestovať týmto spôsobom.

Gorily, ktoré sa Lillie podarilo nafotiť v Rwande.
Foto: Lillie Echevarria — BUBO

Ktoré krajiny chceš navštíviť v dohľadnej dobe? #

Momentálne plánujem cestovať po Ázii, aby som navštívila niektoré zo zostávajúcich krajín a regiónov, ktoré mi zatiaľ v zozname navštívených krajín chýbajú... Ale nič nie je pevne vytesané do kameňa a veci sa môžu zmeniť, tak to v rámci cestovania predsa chodí bežne.

Lillie nepatrí medzi cestovateľky, ktoré si tvoria rebríček najobľúbenejších krajín sveta. Tvrdí, že v každej sa dá nájsť niečo iné a úchvatné.

Rovnako tak nemá konkrétny cieľ medzi krajinami. Chce ich pochodiť čo najviac, no zároveň sa neponáhľať. Sama tvrdí, že na „šktrtanie v bucket liste má čas“.

K cestovaniu patrí aj spoznávanie kultúr cez žalúdok. Aké sú tvoje najväčšie kulinárske zážitky či najobľúbenejšie kuchyne a reštaurácie vo svete? #

Do môjho výberu nepatria len skvelé reštaurácie a kulinárske miesta, ale aj krásne prostredie, v ktorom zbieram gurmánske zážitky. Medzi také v rámci obľúbenosti zaraďujem do TOP 10:

Zďaleka moje dve dovolenkové degustácie vína v Bordeaux s cieľom ochutnať vína Premier Cru, teda tie najvyššej kvality v najlepšej vinárskej oblasti sveta. S tým sa spája aj ubytovanie v nádhernom zámku. V rámci poznávačky Francúzska nasledoval týždeň v Provensálsku na kurzoch varenia s kuchármi v reštauráciách ocenených michelinskou hviezdou.

Ďalšia nezabudnuteľná večera bola v najvyššej budove sveta - Burj Khalifa v Dubaji. Nemôžem to nazvať inak ako progresívne a supermoderné večere. Jedlo podávané v každej z ich 5 reštaurácií bol pre mňa nádherný a chutný zážitok!

Pamätám si tiež na večeru pri oslavách mojich 21. narodenín v Chicagu (Illinois) – nápoje v 94th Bar a lahodná večera v stále existujúcom hoteli The Whitehall.

Výborné sú jedlá na palube vlaku Hiram Bingham z Cuzca do Aguas Calientes, teda luxusný vlak k Machu Picchu v mojom rodnom Peru. Krásna oslava peruánskej kuchyne, nápojov, k tomu hudba a ako bonus si popri tejto jazde vychutnávate úžasné panoramatické výhľady.

Odporúčam tiež jazdu modrým vlakom (Blue Train) z Pretórie do Kapského Mesta (Južná Afrika), počas ktorej si vychutnáte úžasné výhľady, jedlá a nápoje v príjemnej juhoafrickej atmosfére.

Nezabudnuteľná je účasť na večeri v prvej reštaurácii s tromi michelinskými hviezdami so šéfkuchárkou v San Franciscu – Atelier Crenn.

Pamätná je tiež večera s krásnou husľovou hudbou vo vínnej jaskyni Millesti (Moldavsko) – najväčšej vínnej jaskyni na svete, ktorá má cca 50 km. Moldavsko a jeho vínna kultúra, to je skutočne prekvapivá cestovateľská záležitosť.

Zážitok bol aj brunch so šampanským po prelete balónom cez Národný park Maasai Mara v Keni, kde práve prebiehala veľká migrácia. Divoká zver sa túlala v okolí a dokonca sa približovala k miestu, kde bol pripravený improvizovaný program. Funguje to tak, že kuchári nasledujú balón a pripravia neskoré raňajky v oblasti, kde balón pristane... Vzhľadom na vietor to miesto nikdy nie je rovnaké.

V San Franciscu nájdete aj reštauráciu Dining in the Dark. Precítite zmyslový zážitok v reštaurácii položenej do tmy. Celé jedlo totiž zjete s tým, že nič nevidíte! Jedlo si objednáte pred vstupom do jedálne, kde vám ho naservírujú čašníci a so zakrytými očami vaše zmysly rozhýbu smerom k chutiam úplne inak.

Spomenúť musím aj jedenie čerstvého uloveného kraba na Kamčatke (Rusko) počas plavby v Beringovom mori.

Máš aj konkrétne obľúbené jedlo? #

Milujem peruánsky Nikkei a všetko z talianskej kuchyne. Bola by som rada, keby sa mi v rámci dovolenky podarilo absolvvoať kurz varenia do severného Talianska. Pokiaľ ide o spomínaný Nikkei (potomkovia japonských imigrantov žijúci v iných krajinách, v tomto prípade v Peru), peruánska kulinárska scéna je vylepšená o priam japonské techniky varenia. Čiže peruánske ingrediencie a zároveň japonská technika.

Vezmite si napríklad tiradito (jedlo zo surovej ryby nakrájané v tvare sashimi s podobným vzhľadom ako crudo a carpaccio, doplnené pikantnou omáčkou). V Japonsku sa sashimi podáva s wasabi a sójovou omáčkou. Peruánska verzia je však okorenená aji a limetou.

Lillie ulovila aj polárnu žiaru. Rovnako ako klienti BUBO pri zájazdoch na Island či do Škandinávie celkovo.
Foto: Lillie Echevarria — BUBO

Keďže žiješ v San Francisco Bay, odporuč nám nejaké miesta hodné návštevy... #

Kalifornia má vo všeobecnosti nespočetné množstvo miest, ktoré môžete navštíviť, počnúc deviatimi rôznymi národnými parkami: Yosemite, Sequoia, Kings Canyon, Normanské ostrovy, Death Valley, Joshua Tree, Lassen, Pinnacles a Redwood.

Cestou po Kalifornii natrafíte aj na pohoria skvelé na turistiku, lyžovanie, kempovanie, vinárske oblasti, pobrežné cesty atď. Štát Kalifornia je extrémne rozmanitý a naplní všetky vaše turistické záujmy.

Medzi moje obľúbené oblasti patrí určite Napa Valley s ochutnávkou vynikajúceho vína, mesto San Francisco, ktoré je taviacim kotlom mnohých kultúr zmiešaných so skvelou umeleckou a popovou scénou... Neďaleko sa môžete vydať na sever a prejsť sa okolo stromov Redwood, smerom na juh zase do Silicon Valley...

Fantastická jazda je zo San Francisca do Los Angeles po pobrežnej ceste CA-1. Najlepší čas na návštevu, ktorý odporúčam, je september až október, kedy je počasie naozaj príjemné a na cestách je menej turistov.

Skryté skvosty, ktoré veľa turistov obchádza, sú napríklad celoročné pozorovanie veľrýb v Monterey, turistika po jazere Tahoe v Sierra Mountains, kde mi váš cestovateľ Ľuboš rozprával, že tu aj lyžoval. Odporúčam glamping pozdĺž pobrežia Tichého oceánu.

Si rodáčka z Peru, ktoré si pochodila celé. Poskytni nám teda nejaké odporúčania aj ohľadne svojej vlasti... #

Väčšina ľudí, ktorí navštívia Peru, smerujú po trase Lima-Cuzco/Machu Picchu-Puno/Jazero Titicaca-Arequipa-Nazca, ale my Peruánci toho vieme ponúknuť oveľa viac.

Oblasť Severného pobrežia má mnohé zaujímavé ruiny z obdobia ešte pred Inkmi (hlavne oblasti Trujillo a Chiclayo). Pri návšteve Amazónie smerujú ľudia do Iquitos či Puerto Maldonado, avšak vynikajúca je aj oblasť Chachapoyas.

Na objavovanie turistických chodníkov v oblasti Ánd zase vynikajúco poslúžia andské mestá Huancayo a Ayacucho. Odporúčam zájazd do Peru počas niektorého z náboženských festivalov, čo ozvláštni vašu skúsenosť.

Na Slovensku som bola skutočne len krátko. Cestu do Drážďan som absolvovala vlakom z Budapešti. V rámci nej som mala 12-hodinovú zastávku v Bratislave. Z hlavného mesta si pamätám Most SNP a prechádzku po Starom meste.

Možno si v budúcnosti budem musieť naplánovať výlet po celom Slovensku, aj mimo hlavného mesta, aby som toho objavila viac!

Okrem toho si však už stihla spoznať BUBO... #

Áno, cestovala som s Ľubošom Fellnerom v rámci expedičnej plavby okolo Antarktídy. Zároveň som krátko nato stretla sprievodcov BUBO - Alexa Nirodu a Saru Ježovú na Faerských ostrovoch. Vaši klienti bývali v rovnakom hoteli ako ja. Bol to najlepší hotel krajiny. 

Videla som aj katalóg BUBO, ktorý bol veľmi profesionálny so skutočne rozsiahlym výberom výletov po celom svete.

Akú radu by si dala ľuďom, ktorí plánujú cestovať po svete? #

S využitím internetu a sociálnych médií sa cestovanie po svete stalo oveľa jednoduchším ako predtým. Cenné informácie o akejkoľvek krajine sveta nájdete takmer okamžite.

Osobne by som navrhla urobiť si domácu úlohu a niečo sa naučiť o mieste, do ktorého práve mierite. Vždy pred cestou sa naučte aspoň základné frázy v ich jazyku ako ahoj a ďakujem. A príliš sa neponáhľajte, vychutnávajte si krásu okamihu, cestujte naľahko a vždy majte po ruke aspoň zopár drobných v miestnej mene. Nie všade sa totiž dá platiť bezhotovostne.

3 fotografie

Lillie na Faerských ostrovoch

Cestuješ sama, no využila si aj služby profesionálnych sprievodcov, ktorí hovoria miestnym jazykom, poznajú tamojšie zvyky a tradície a dokážu ľudí zaviesť na neprebádané miesta. Zažila si situáciu, v ktorej si bola skutočne vďačná za sprievodcu? #

Pri každej mojej ceste v Afrike využívam služby miestneho sprievodcu, najmä v tých ťažšie dostupných a menej turistických krajinách. Rovnako tak aj väčšinu času v Ázii - ich znalosti mi pomáhajú vidieť viac a k tomu aj uvoľneným spôsobom. V Európe, Amerike alebo Oceánii preferujem jazdu autom po krajine v úplnej samote.

So sprievodcom je to ako v každom obore. Aj v Silicon Valley sme mali priemerných a vynikajúcich a ak natrafíte na skutočne kvalitného sprievodcu a cestovnú kanceláriu, ktorej hlavný záujem je ukázať klientovi taje miesta, je to na nezaplatenie. Ak chcete kvalitu v každom odbore, potrebujete čo najväčšieho profesionála.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 210

Mohlo by Vás zaujímať

Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá Blog

Blog Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá

Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli…

Daniela Mihaldová 6 min. čítania
Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta Blog

Blog Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta

Kam sa oplatí vycestovať kvôli jedlu? Predstavte si, že momentálne máme stále viac klientov, ktorí považujú jedlo za jeden z dôvodov cestovania.…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

3992 4990€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4168 5210€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


náročnosť

29 dní

Trvanie

5788 7235€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.