Národné parky Utahu - kaňony Zion a Bryce

Prehliadka

Národné parky Utahu - kaňony Zion a Bryce

Utah, pomenovaný po kmeni pôvodných obyvateľov Ameriky, kmeni Ute. Tiež známy ako štát Mormónov, ktorí sa sem masívnejšie prisťahovali v druhej polovici 19. storočia. Dnes tu podľa štatistík žijú 2 milióny, čo predstavuje tretinu celkového počtu Mormónov v USA. Návštevníkov štátu Utah láka až 5 národných parkov - viac by sme našli len v Kalifornii a Aljaške. My si dnes predstavíme tie najpopulárnejšie, národný park Zion a Bryce Canyon.

Pár dní sme strávili v Las Vegas, meste plnom luxusných reštaurácií, prepychu, hazardu a zábavy. Necelé 3 hodiny cesty, ak rátame s pauzou na raňajky a kávu, nás čaká nádherná príroda v podobe národného parku Zion. Ak si ju chceme naozaj vychutnať, je potrebné tu stráviť celý deň, aj keď je národný park Bryce Canyon na americké pomery veľmi blízko (približne 120 kilometrov).

Národný park Zion #

Mukuntuweap je originálny názov národného parku, ktorý mu dali už pôvodní obyvatelia Ameriky, kmeň Paiute. V preklade by sme to preložili ako rovný kaňon, prípadne rovná rieka, preklady sa dnes už líšia. Mormoni, ktorí sa na území usadzovali, zvykli toto miesto volať biblickým pôvodom Zion. Hlavné mesto Utahu, Salt Lake City, malo pomenovanie The city of Zion - mesto Zion. Biblické názvy nesú aj viaceré časti a prírodné monumenty národného parku.

NPS (National Park Service), organizácia, ktorá spravuje národné parky USA, považovala pôvodný názov Mukuntuweap za príliš komplikovaný a ťažký na vyslovovanie - čo mohlo byť dôvodom nízkeho záujmu o jeho návštevu. Preto sa v roku 1919 rozhodli premenovať národný park na jeho pomenovanie používané dodnes - národný park Zion. Miestni obyvatelia Utahu tiež žartovali, že taký Yosemitský park je len Zionom bez farieb. Dnes sa jedná o jeden z najpopulárnejších parkov USA. Prispel k tomu aj tunel vytesaný do skaly, vtedy najdlhší svojho druhu, ktorý park prepojil s národným parkom Bryce Canyon.

Samotný národný park je približne 5 krát menší ako Yosemitský a jeho hlavnou atrakciou je kaňon Zion, 24 kilometrov dlhý a 800 metrov hlboký kaňon, ktorý vytvorila eróziou červeného pieskovca Navajo rieka Virgin. Nachádzame sa v regióne, kde sa stretáva Koloradská plošina, Veľká panva a púšť Mojave - unikátne územie, ktoré prináša bohatú biodiverzitu. Hoci rieka Virgin nevyzerá na prvý pohľad hrozivo svojím objemom, je pomerne strmá a búrlivá počas dažďa. V apríli 1995 zažil park silný dážď, ktorý zapríčinil zosuv pôdy a zmenu trasy rieky, tá za dve hodiny zničila jedinú cestu von a uväznila stovky návštevníkov a zamestnancov v ubytovni Zion Lodge. Poradilo sa však za 24 hodín vytvoriť dočasnú cestu a ľudí evakuovať. Prívalové povodne sú tu však časté a treba si na ne dávať zvýšený pozor.

Cesta kaňonom končí pri Temple of Sinawawa - Chráme Sinawawa, čo je pomenovaním pre ducha kojota. V tomto bode sa kaňon zužuje a ďalej pokračuje ako turistická trasa do The Narrows - Úžiny, kde sú niektorých miestach rozmery kaňonu 6 metrov do šírky a 600 metrov do výšky. Táto trasa - brodenie riekou vyžaduje profesionálnu výbavu.

3 fotografie

Pohľady na národný park Zion

My prichádzame k návštevníckemu centru - ak máme šťastie na voľné parkovné miesto. Ak nie, tak skúsime ešte niekoľko stanovíšť vyššie. Zion by totiž dnes už kapacitne nezvládol počet návštevníkov - existujú tu záchytné parkoviská aj v mestečku Springdale, odkiaľ premávajú shuttle autobusy k návštevníckemu centru a následne aj po samotnom parku. Na tieto autobusy môžeme v parku nastúpiť pri návštevnickom centre, múzeu, alebo na križovatke Canyon Junction. Odtiaľ je už cesta do kaňonu pre verejnosť uzavretá.

Čo ochutnať?

V mestrečku Springdale sa nachádza raňajková reštaurácia The Park House, z ktorej si jedlo viete zobrať aj so sebou. Piknik v národnom parku Zion je zážitkom - jedným z populárnych miest sú trávnaté plochy pri Zion Lodge.

Aj v prípade, že máme na park celý deň, musíme byť opatrný pri výbere konkrétnej trasy. Vždy si treba skontrolovať otvorenosť jednotlivých chodníkov - niekedy bývajú uzavreté pre padajúce skaly, či zvýšený stav vody. Náročnosť chodníkov je variabilná - od naozaj jednoduchých po tie, ktoré vyžadujú profesionálne vybavenie a skúsenosti.

Vedeli ste, že?

Po ceste z národného parku Zion do Bryce Canyon môžete pri ranči stretnúť bizóny? Bizóny americké sa v miliónoch preháňali Severnou Amerikou a tvorili zdroj obživy pre pôvodných obyvateľov. Po príchode civilizácie však v 19. storočí takmer vyhynuli. Dnes sa ich počet odhaduje na 500 tisíc.

Národný park Bryce Canyon #

Po prechode tunelom vytesaným do skál a necelých dvoch hodinách strávených na ceste prichádzame do národného parku Bryce Canyon. V tomto prípade nás názov trochu mätie. Nejedná sa o klasický kaňon, ale o sériu amfiteátrov, vytesaných do kameňa. Najznámejší a zároveň najväčší z nich je Bryceov amfiteáter, ktorý je vyplnený nepravidelnými erodovanými vežami, ktoré voláme hoodoos.

Pohľad z vtáčej perspektívy na najväčší amfiteáter v Bryce Canyon
Foto: Matej Barvirčák — BUBO

Pôvodní obyvatelia, kmeň Paiute, považovali tieto farebné hoodoos za ľudí legiend, ktorých na kameň premenil kojot. V druhej polovici 19. storočia sa Utah zaplňoval mormonmi, čo platilo aj na tomto území. Ebenezer Bryce sa sem prisťahoval v roku 1875 a ľudia po ňom pomenovali kaňon, ktorý mal za domom. Dnes sa tak volá celý národný park. Bryce sa údajne o kaňone vyjadril, že je to pekelné miesto, kde stratiť kravu.

5 fotografií

Pohľady na národný park Bryce Canyon

Hlavnými silami zvetrávania a erózie, ktoré vytvárajú tieto nádherné veže, sú ľad a dážď. Nachádzame sa vo vyššej nadmorskej výške a väčšinu dní v roku tu môžete zažiť plusové a mínusové teploty v jeden deň. Keď sa roztopená voda, alebo voda z daždou dostane do prasklín a vnútra skaly, usadí sa a premení na ľad. Pri tomto procese voda zvyšuje svoj objem o približne 9 percent, čo na skalu vytvára obrovský tlak a spôsobuje jej lámanie. Zo stabilnej plošiny sa tak vytvárajú múry, neskôr okná a samostatné veže hoodoos, unikátne tvarované aj pomocou minerálov v hornine.

3 fotografie

Príchod zimy do národného parku Bryce Canyon

V BUBO sem jazdíme od jari do jesene a ak prichádzame mimo hlavnú letnú sezónu, môžeme tu natrafiť na sneh, ktorý by sme na tomto území už zjavne nečakali. Na výber je niekoľko turistických trás v Bryceovom amfiteátri, no národný park ponúka oveľa viac. K dispozícii máme tiež 13 výhliadkových bodov pozdĺž približne 30 kilometroch scénickej cesty.

TOP 10 čo navštíviť v národných parkoch Zion a Bryce Canyon #

1. Canyon Overlook - Zion - výhliadka na kaňon 
Krátka a zábavná trasa - obtiažnosť je možno trošku vyššia, najmä ak je chodník mokrý. V niektorých úsekoch je trasa úzka a vyžaduje stabilitu, jej cieľ nám však ponúkne krásne výhľady na kaňon, je to teda ideálna trasa pre prvú návštevu národného parku. Dajte však pozor, je tu veľmi obmedzené parkovanie.

2. Weeping Rock - Zion - uplakaný kameň
Z rovnako pomenovanej zastávky sa jedná o jednu z najkratších trás v národnom parku. Približne 600 metrov dlhý, strmší chodník nás privedie pod skalný previs. Už podľa samotného názvu tušíme, že z jeho okraja často uvidíme tiecť vodu.

3. Emerald Pools - Zion - smaragdové jazerá
Ideálna trasa po pikniku. Jedna z najpopulárnejších v parku, pripravte sa teda na frekventovanú a jednoduchú cestu od Zion Lodge. Nachádzame sa v kaňone, nečakajte tu preto scénické výhľady ako pri Canyon Overlook. Cesta od spodných jazierok k hornému je obtiažnosťou náročnejšia a býva často uzavretá.

4. Riverside Walk - Zion - prechádzka pri rieke Virgin
Rieka Virgin, autorka kanonu Zion, poskytuje pohodlnú prechádzku po jej boku. Začína na poslednej zastávke shuttle autobusov a pokračuje k The Narrows - Úžinám. Kedysi ju zvykli volať aj brána k úžinám. Tam a späť ju zvládneme za 1-2 hodinky.

5. Angels Landing - Zion - pristátie anjelov
Považovaná za jednu z najstrašidelnejších trás USA. 4 kilometre dlhá cestička vytesaná do kameňa, počas ktorej stúpneme o približne 460 výškovým metrov a naskytnú sa nám tak krásne výhľady na Zion. Len pre odvážlivcov, ktorí sa neboja nezabezpečených strmých spádov.

6. Sunset Point - Bryce Canyon
Vo všeobecnosti sú návštevnícke centrá v USA pútavo vybavené. Prvou zastávkou v národnom parku Bryce Canyon môže byť práve návštevnícke centrum, ktoré nám priblíži proces tvorby samotných hoodoos. Pár minút ďalej sa nachádza naša oficiálna zastávka - Sunset Point, v preklade bod západu slnka. Nedajme sa však oklamať, toto miesto je krásne počas celého dňa.

7. Navajo Loop Trail - Bryce Canyon
Najpopulárnejšia trasa v národnom parku Bryce Canyon, dlhá dva kilometre, povedie nás do útrob amfiteátra a naskytne sa nám pohľad na hoodoos zdola. Začína sa práve na spomínanom Sunset Point. Celý okruh trvá približne hodinu a veľmi ľahko sa stane najkrajším zážitkom z návštevy kaňonu Bryce.

8. Bryce Point - Bryce Canyon
Zaujímavosťou pri amfiteátri Bryce je, že nám jednotlivé zastávky po jeho rímse ukážu diametrálne odlišný pohľad na hoodoos. Bryce Point nám poskytuje pohľad z vtáčej perspektívy, keďže sa po rímse presúvame do vyššej nadmorskej výšky.

9. Scenic Drive - Bryce Canyon
Scénické cesty máme radi a Bryce Canyon nám ju poskytuje dokonale. Vyše 30 kilometrov dlhá trasa na ktorej sa nachádza 13 oficiálnych zastávok a výhliadok, ale verte, že chuť zastaviť budete mať častejšie. Nádherné výhľady a príroda je všade naokolo.

10. Natural Bridge - Bryce Canyon
Postavíme sa na rímsu a pozorujeme prírodou vytvorený most, resp. oblúk vytvorený pieskovcom. Zelený les za ním nám vytvára krásne kontrasty s červenými skalnými múrmi. Vyzerá to azda až príliš labilne, ale verme, že pre nás tieto mosty vydržia čo najdlšhie.

Čo vidieť navyše? #

1. Bizóny pri národnom parku Zion
Naozaj, stádo bizónov amerických sa nachádza pri ranči len 8 kilometrov od východného vstupu do národného parku Zion - odporúčame zastaviť sa pri presune do Bryce Canyon.

2. Queens Garden Trail v Bryce Canyon
Ideálne spojenie s Navajo Loop Trail, podobne unikátne pohľady na hoodoos vieme zachytiť len prechádzkou medzi nimi.

3. Thors Hammer v Bryce Canyon
Thor, boh hromu a blesku, zanechal jedinečne vytvorené hoodoo v amfiteátri Bryce. Rovnako je azda najznámejším hoodoo, ktoré môžeme vidieť z výhliadky západu slnka, Sunset Point.

Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej Barvirčák

Matej vyštudoval financie v Brne, neskôr MBA vo Vilniuse. Pracoval v medzinárodnom prostredí sveta start-upov a inovácií, no cestovanie bolo vždy jeho vášňou. USA navštívil už počas štúdia a pravidelne sa tam rád vracia - prešiel ho už od Havajských ostrovov v Pacifiku po východné pobrežie pri Atlantickom oceáne. Adrenalín a vodné športy sú jeho hobby. Vždy poradí kvalitnú kaviareň v okolí a potrpí si na kvalitnej hudbe, filmoch, či vegetariánskom jedle. Snaží sa o čo najviac udržateľný životný štýl.

Zo zájazdu:

Matej Barvirčák

Posledná úprava článku | Prečítané: 792

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

3823
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.