Poľsko - najväčšie poklady suseda

Poľsko - najväčšie poklady suseda

Navštíviť Poľsko - to je ako výlet do búrlivej histórie, počas ktorej si táto veľká krajina musela prejsť naozaj všeličím, kým okúsila vytúženú slobodu a nezávislosť. Ale aj výlet do moderných európskych veľkomiest, hrdo držiacich krok s vyspelým svetom. Starostlivo uchovávané vzácne pamiatky aj chuť otvoriť sa svetu, rásť, byť inovatívni.

Zaujímavé je, že táto relatívne rovinatá krajina nemá na východe ani západe prírodné hranice (pohraničie so Slovenskom tvoria Tatry), a tak bola vždy záujmom aj pomerne ľahkým terčom ´hladných´ susedov z oboch strán. Križovali ju Švédi, Turci, Nemci, Rusi... a nebrali pritom veľa ohľadov. Strategická pozícia Poľska ho stála veľa bojov aj strát, no o to dynamickejšie a odvážnejšie dvíha hlavu dnes, ako svojbytná, moderná krajina, vedomá si všetkého toho, čo môže svetu ukázať.

Dnes z toho, že dobrovoľne, či nedobrovoľne hostilo na svojom území iné etniká, Poľsko múdro ťaží. Poliaci boli vždy natoľko húževnatí, že si dokázali zachovať svoju ´poľskosť´, no zároveň aj pohostinní a otvorení, takže dokázali vždy v histórii zo vplyvu svojich agresorov a susedov nasať to najzaujímavejšie a zmixovať s domácim, aby vzniklo niečo typické a neopakovateľné, jednoducho poľské! Či už v kultúre, architektúre, gastronómii, životnom štýle... Čo je teda to najzaujímavejšie, čo môžete u našich severných susedov vidieť a zažiť?

  • Počet obyvateľov: 38 400 000
  • Rozloha: 312 696 km2
  • Názov krajiny sa odvodzuje od kmeňa Poľanov, ktorí obývali Veľkopoľsko
  • Krajina je rozdelená na 16 vojvodstiev
  • Národný symbol a znak Poľska je biely orol
  • 90 percent obyvateľstva je rímsko-katolíckeho vyznania
  • Je nížinatou krajinou, priemerná výška je 173 m. n. m., hory ležia len na juhu
  • Najvyšší vrch krajiny – Rysy – má 2499 metrov

Kde inde začať, keď nie v Krakove? Dnes sa o ňom hovorí aj ako o jednom z najkrajších európskych miest! Takmer 800 tisícové mesto, elegantné, plné histórie, umenia aj dynamického života. Magické Stare Miasto s Tržným námestím – nádherným srdcom celého mesta a údajne najväčším zachovaným stredovekým námestím v Európe. Je lemované krásnymi historickými budovami, barmi, reštauráciami, tróni mu veľkolepá Katedrála Nanebovzatia Panny Márie s úžasným interiérom do modra a dreveným oltárom. Prejdite sa okolo hradieb, nevynechajte hrad Wavel, vychutnajte si prechádzku po nábreží Visly, ktorá je očarujúca najmä večer. Fascinujúca je židovská štvrť Kasimierz s príjemnými kosher reštauráciami, svedčiaca o časoch, keď tu Židia ešte pred nacistickou agresiou v pokoji nažívali s domácimi. Áno, v týchto miestach sa nakrúcali aj niektoré scény zo slávneho Schindlerovho zoznamu.

Keď už sme pri II. svetovej vojne, z Krakova sa robí veľa fakultatívnych výletov do neďalekého Auschwitzu, čo je jedna z najsmutnejších, ale aj najintenzívnejších destinácií, aké môžete zažiť.

Ďalším cestovateľským drahokamom v okolí Krakova je desať kilometrov vzdialená Wieliczka, ktorá vám odhalí svoje podzemné kráľovstvo fascinujúcich soľných baní (130 metrov pod zemou), spadajúce pod chránené dedičstvá UNESCO.

Tržné námestie v Krakove je najväčším stredovekým námestím Európy.

Mesto stodvanástich mostov #

Ďalším nádherným poľským mestom je hlavné mesto Sliezska - Wroclaw, plný atrakcií, prekvapení, svojského šarmu. Samo za seba hovorí, že za rok 2016 bol Wroclaw vyhlásený európskym mestom kultúry a v roku 2018 bol pasovaný za jednu z naj destinácií Európy. Mesto až 112 mostov, vodných kanálov a uzučkých starobylých uličiek v západnom Poľsku má viac ako 600 tisíc obyvateľov a ukrýva bohatú históriu krajiny. Rieka Odra Wroclaw pôvabne rozdeľuje na dvanásť ostrovov. Na najkrajšom z nich nájdete nádhernú Katedrálu sv. Jána Krstiteľa, pochádzajúcu ešte z roku 1000. Mesto sa pýši aj viac ako tristo ročnou váženou univerzitou. Jednou z najväčších atrakcií je Most lásky, na ktorom mladí zaľúbenci na znak sľubu vernosti nechávajú zámky a kľúče zahadzujú do vôd... Aj Wroclaw má veľké a pôsobivé tržné námestie – Rynek – vždy plný života a pouličných spevákov, kde vám vyrazí dych budova Radnice. Vrcholné dielo neskorého stredoveku s úchvatným orlojom sa stavalo tri storočia. Vo vnútri si určite pozrite Rytiersku sálu s pôvodnou vyrezávanou výzdobou z konca 15. storočia. 

Na námestí nájdete aj dvojičku domov Jas a Malgosia – Janko a Marienka, spojené barokovou bránou, ktorá kedysi viedla na miestny cintorín. Najnajvštevovanejšou atrakciou mesta je Raclawická panoráma – maľba na plátne 15 metrov širokom a 114 metrov dlhom, ktorú nájdete v parku za Múzeom architektúry. Zobrazuje výjav z bitky, ktorú Poliaci vnímajú ako najdôležitejšiu rebéliu svojej histórie. Dokonalú oázu pokoja nájdete v parku Szczytnicki. Nedávnu komunistickú históriu vám pripomenú bronzové sochy trpaslíkov, ktoré budete nachádzať na najneočakávanejších miestach centra mesta. Vznikalo v 80-tych rokoch minulého storočia, keď sa skupinka anti-komunistických umelcov zanechávala v uliciach rôzne vyobrazenia trpaslíkov ako protiklad každodennej šedi v diktatúre. Dnes dokonca existuje presná mapka, podľa ktorej môžete ísť v stopách týchto malých umeleckých diel mesta, ktoré sa nazýva aj mesto trpaslíkov...

V centre Wroclawu nájdete niekoľko desiatok podobizní trpaslíkov, ktoré tu začali vznikať v období komunizmu.

Od Baltského pobrežia do hlavného mesta #

Na severe krajiny môžete navštíviť univerzitnú Poznaň, poznačenú ruským vplyvom, no nemenej elegantnú a zaujímavú. Jedno z najstarších a najväčších miest medzi riekami Varta a Cybina je sídlom najstaršej katedrály Poľska z 10. storočia, kde sú pochovaní významní dejatelia krajiny. Ešte navštevovanejšou pamiatkou je hrad na brehu Varty – Góra Zamkowa, v 14. storočí najväčší hrad Poľska. Bol niekoľkokrát dobytý a vyhoretý, ešte dnes prebieha jeho úplná rekonštrukcia. Zastavte aj v krásnej stredovekej Toruni – rodisku Mikuláša Kopernika. Gdansk – perla Baltu v Pomoransku, je vďaka silnému vplyvu nordickej architektúry, blízkosti Škandinávie a Helsínk tak trochu iný ako ostatné poľské mestá. Mesto, ktoré bolo kedysi ako spojnica severu a juhu kontinentu súčasťou Jantárovej cesty, dnes fascinujúco spája slávnu históriu s moderným tepom doby. V prístave nájdete unikátny historický žeriav z 15. storočia, ktorý je dnes už iba súčasťou Námorníckeho múzea a turistickou dominantou mesta. Prejdite sa rušnou a pôvabnou Dlugou ulicou, zastavte sa v kaviarni, reštaurácii, odfoťte si historickú radnicu, gotický Kostol Panny Márie, navštívte slávne Shakespearovo divadlo. 

Varšava bola po II. svetovej vojne takmer kompletne vybudovaná nanovo.

A sme konečne vo Varšave – meste, ktoré po II. svetovej vojne doslova vstalo z popola a bolo vybudované do novej, prevažne neo-klasicistickej krásy. Metropola s cca 1,8 milióna obyvateľmi, kde žil a pôsobil Chopin, má rado kultúru, nájdete tu veľa elegantných parkov a záhrad (ide údajne o jedno z najzelenších miest Európy), umeleckého vyžitia, barokové kostolíky...

Nevynechajte návštevu Kráľovského paláca a priľahlých rezidencií, Palác na ostrove – jeden z neodmysliteľných symbolov Varšavy, Biely dom na kráľovskej promenáde. Nedá sa tu obísť história mesta: Múzeum varšavského povstania sa nachádza v bývalej elektrárni, vo Varšavskom ghette si pripomeňte jednu zo smutných udalostí nášho kontinentu. Vedecké centrum Copernicus je niečo pre technických maniakov, na pobreží Visly objavíte niekoľko krásnych zákutí, pláží, lesíkov, promenádu i Multimediálny fontánový park. Návštevu hlavného mesta môžete ukončiť návštevou Varšavskej ZOO, počas vojny kompletne zničenej a znovu vybudovanej...

Loďou po súši a napokon do Tatier #

Z ďalších zaujímavostí Poľska stojí určite za návštevu križiacky hrad v meste Malbork. Ide o údajne najväčšiu tehlovú stavbu na svete a jeden z najväčších hradov vôbec. Rozprestiera sa na ploche 21 hektárov a jednou z najnavštevovanejších atrakcií Poľska. Keďže sa aj doňho zahryzli zločiny II. svetovej vojny, dodnes je v rekonštrukcii. Ročne ho navštívi viac ako 600 tisíc turistov, patrí do svetového dedičstva UNESCO a na jeho dôkladnú prehliadku budete potrebovať aj štyri hodiny!

Ďalší poklad zo zonamu UNESCO a totálny technický unikát je Elblaský kanál. Nájdete ho medzi Mazurskými jazerami a Baltským morom a žiadne iné miesto na svete vám neumožňuje plávať loďou po umelo vybudovanom kanáli a úsekmi súše bez toho, aby ste museli vystúpiť. Dielo vzniklo v 19. storočí a vďaka tomu, že lode tu plávajú nielen plavebnými komorami, ale na špeciálnych vagónoch po dráhach na súši, stalo sa ako jediné svojho druhu jednou z naj atrakcií regiónu. 

Zamość sa nazýva aj renesančnou perlou juhovýchodného Poľska. Mestečko so starobylým centrom zo 16. storočia patrí tiež na zoznam dedičstva UNESCO. Milovníci prírody by určite nemali obísť Zakopané – centrum poľských Tatier, zimných športov, inými slovami – hlavné zimné mesto Poľska. Nachádza sa tu aj veľká časť Tatranského národného parku...

Poľsko je krajina, v ktorej sa oplatí objaviť rozhodne viac, ako len víkendové nákupy v Novom Targu. Malebné mestá s impozantnou históriou, silné svedectvá európskej histórie, nádherné údolia riek, výrazné kultúrne dedičstvo, chrámy, umenie... To všetko si dokázala jedna z vojnou najzničenejších zemí dokázala uchovať a rozvíjať v obdivuhodnej podobe aj dnes... 

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 824

Mohlo by Vás zaujímať

Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 15 min. čítania
Zakopané a klenoty poľských Tatier Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 11 min. čítania
To najlepšie z Poľska Blog

Blog To najlepšie z Poľska

Je to krajina o ktorej sa veľa nehovorí ale rozhodne má čo ponúknuť. Náš severný sused sa stáva stále zaujímavejšou turistickou destináciou.…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Poľsko - najväčšie poklady suseda Blog

Blog Poľsko - najväčšie poklady suseda

Navštíviť Poľsko - to je ako výlet do búrlivej histórie, počas ktorej si táto veľká krajina musela prejsť naozaj všeličím, kým okúsila vytúženú…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.