Island, úžasný ostrov ukrytý v búrlivom Atlantiku, ktorý vznikol sopečnou činnosťou a spája v sebe elementy ohňa a ľadu spolu s unikátnou prírodou a zaujímavou kultúrou severu. Navštívili ste už Island? Ak aj áno, možno je na čase vrátiť sa späť a vychutnať si tento unikátny ostrov v zimných mesiacoch. Prečo sa sem oplatí vyraziť aj v zime a čo vám Island ponúkne navyše ak ho navštívite v jeho chladných mesiacoch? Nalaďte sa na vašu zimnú dovolenku, či oslavu nového roku v krajine, ktorá vás má vždy čím prekvapiť.

Na Island v lete, či v zime? #

Mnoho ľudí uprednostňuje stráviť svoju zimnú dovolenku v exotických teplých krajinách. Je to skvelý spôsob ako si dobiť energiu a zažiť kontrast ročných období vášho domova, kde je zima a cieľovej destinácie, kde je príjemne teplo. No nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí si chcú užiť nefalšované zimné dobrodružstvo a zažiť poriadnu zimu, tak ako by si ju v našich končinách nikdy nezažili. Práve pre tých je zimná dovolenka v škandinávskych krajinách ako stvorená. 

Užiť si nefalšované zimné dobrodružstvo a zažiť poriadnu zimu, tak ako by si ju v našich končinách nikdy nezažili.

Možno patríte medzi tých, ktorí už Island navštívili a rozmýšľali ste, či sa sem oplatí  ešte vrátiť.  Alebo ste už dlhší čas uvažovali nad návštevou ostrova ohňa a ľadu, ktorý si získal srdcia mnohých návštevníkov? Tak či onak, ak sa na Island vydáte v zime, ľutovať rozhodne nebudete. 

Nie všetky oblasti, či aktivity sú rovnako prístupné v letných a zimných mesiacoch. Preto si treba dobre zvážiť, čo od vašej dovolenky na Islande očakávate. V letnom období sa dostanete do nespútaného vnútrozemia, ktoré je v zime nedostupné. Dni v lete sú oveľa dlhšie a denné svetlo si tu môžete užívať až cez 20 hodín denne. 

7 fotografií

Jednotlivé oblasti Islandu sa s prichádzajúcou zimou menia

Zimné obdobie na Islande ponúka množstvo unikátnych zážitkov a môžete tu zažiť niečo, čo by ste v letných mesiacoch nezažili. V lete si klienti BUBO na Islande užívajú nespútané vnútrozemie ostrova spolu s jeho krásami, no často krát sa nás pýtajú, či môžu v tom období pozorovať aj polárnu žiaru. A to je práve jeden z hlavných dôvodov, prečo sa sem vydať v zime. No nie je zďaleka jediným a v tomto blogu sa dočítate o jednotlivých tipoch na aktivity, ktoré môžete na Islande v zimných mesiacoch vyskúšať a zažiť.

Príprava pred túrou po ľadovi Sólheimajökull, ktorý je najjužnejším ľadovcovým jazykom na Islande.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Kedy v zime Island navštíviť? #

No poďme pekne po poriadku. Isto si kladiete otázku v ktorý zimný mesiac sa oplatí Island najviac navštíviť. Kedy je dostatok denného svetla a vy môžete absolvovať  aj poznávacie výlety, kedy je najlepšia pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary, kedy tu prebiehajú zimné festivaly a podobne. 

Klíma Islandu je totiž výrazne ovplyvňovaná Golfským prúdom...

Napriek tomu, že Island leží tesne pod polárnym kruhom a jeho hlavné mesto Reykjavík, ktoré je najsevernejším hlavným mestom sveta, leží na 64° rovnobežke severnej šírky, tu nezažijete tak tuhé zimy ako v iných severských krajinách. Klíma Islandu je totiž výrazne ovplyvňovaná Golfským prúdom, teda ak hovoríme o jeho pobreží. Vnútrozemie ostrova je totiž kvôli svojej izolovanosti, náhornej plošine a väčšiemu vplyvu zo severu v zimných mesiacoch naozaj nedostupné a panuje tu  tuhá zima. Tá svojimi teplotami výrazne siaha pod bod mrazu. 

Pobrežie je oproti vnútrozemiu oveľa stabilnejšie, aj keď aj tu môžete zažiť silné snehové a veterné búrky. Napriek tomu, ak budete vašu dovolenku na Islande tráviť prevažne v Reykjavíku, z ktorého si budete robiť jednodenné výlety do dostupných oblastí, teploty vás oproti hlavnému mestu výrazne nezaskočia. No v prípade predpovedí počasia na Islande sa netreba spoliehať iba na absolútnu hodnotu teploty, ale skôr sa sústrediť na pocitovú teplotu, ktorá pri silnejšom vetre a vyššej vlhkosti od oceánu siaha výrazne nižšie oproti reálnym hodnotám.

Prejdime si jednotlivé zimné mesiace a ako si najlepšie vybrať mesiac pre vaše aktivity. #

November - Priemerná teplota sa počas novembra pohybuje medzi -1°C až 3°C. Na začiatku mesiaca je dĺžka denného svetla približne 8 hodín, ale na jeho konci sa dni výrazne skracujú na 5 hodín. November patrí z hľadiska stability počasia medzi nestálejšie mesiace a niekedy sa zdá, akoby sa počasie nevedelo rozhodnúť ako vlastne bude. Práve na tento fakt by ste nemali zabúdať pri vašom balení. Odporúčame vám zbaliť si oblečenie, ktoré si budete na seba dávať vo vrstvách a nezabudnite si priniesť vlnené a nepremokavé veci, ktoré si máte možnosť dokúpiť aj v islandských športových obchodoch. Okrem toho môžu byť cesty šmykľavé. Takže ak máte prenajaté auto z požičovne, nezabudnite si každé ráno skontrolovať stav vozovky predtým, ako vyrazíte.

Východ slnka: 9:12 | Západ slnka: 17:09

BUBO Tip: November môže byť ideálny mesiac na návštevu Islandu, ak sa oblečiete dostatočne teplo a ste pripravení na výraznejšie zmeny počasia! Dĺžka denného svetla vám umožní naplánovať si zaujímavý program a pri dobrom počasí a podmienkach sa môžete tešiť na pozorovanie polárnej žiary.

Odporúčame vám zbaliť si oblečenie, ktoré si budete na seba dávať vo vrstvách a nezabudnite si priniesť vlnené a nepremokavé veci.

Ľadovcové kráľovstvo Video: Adam Chylík

Ľadovcové kráľovstvo Video: Adam Chylík

December - Priemerná teplota sa pohybuje v rozmedzí -3°C až 2°C. December je považovaný za najtmavší mesiac v roku, s veľmi obmedzeným denným svetlom len asi 4-5 hodín. V tomto mesiaci môžete očakávať aj prvé výraznejšie snehové zrážky, pričom cesty môžu byť opakovane pokrývané snehom. Pozor si dajte na poľadovicu. Platí to najmä pre lokality vzdialené ďalej od hlavného mesta. V Reykjavíku býva tento mesiac miernejšie počasie.

Východ slnka: 10:47 | Západ slnka: 15:46

BUBO Tip: Pri balení myslite na teplé veci, vrstvenie a hrubé ponožky. Nezabudnite si zobrať aj kvalitné zimné topánky, ktoré sa vám pri vašich aktivitách rozhodne zídu. December na Islande je skvelým obdobím na návštevu ľadových jaskýň, vonkajšie aktivity a pozorovanie polárnej žiary!

Január - Priemerná teplota v januári na Islande je medzi -3°C a +2°C. V tento mesiac trvajú najkratšie dni približne 4,5 hodiny a postupne sa predlžujú až na 7 hodín denného svetla. Január je skvelým mesiacom na pozorovanie polárnej žiary, ale pripravte sa na chladné počasie. Január je jedným z najchladnejších mesiacov na Islande a preto si nezabudnite zbaliť hrubé oblečenie, zimné bundy/kabáty, vlnené oblečenie, čiapky a rukavice! V tomto mesiaci môžete očakávať sneh a mráz. Majte to na pamäti pri plánovaní  vášho programu a nepodceňte vaše oblečenie pre jednotlivé aktivity. V prípade ak si požičiavate auto s požičovne, je potrebné mať skúsenosti s jazdou po snehu. Ak tieto skúsenosti nemáte, odporúčame vám zabezpečiť si dopravu a jednotlivé výlety, či objednať si náš zájazd na Island. 

Východ slnka: 11:19 | Západ slnka: 15:42

BUBO Tip: Okrem dobrého teplého oblečenia si nezabudnite zbaliť aj slnečné okuliare, pretože slnko je v tomto ročnom období veľmi nízko na oblohe, čo znamená, že vám bude svetlo svietiť priamo do očí. Napriek krátkym dňom si váš program užijete zvlášť pri aktivitách spojených s pozorovaním polárnej žiary.

Február - Priemerná teplota sa počas februára pohybuje medzi -3°C a +3°C. Tento mesiac so sebou prináša približne 7 až 10 hodín denného svetla. Počasie na Islande je charakteristické svojimi náhlymi zmenami, pričom práve február možno charakterizovať ako mesiac s naj nepredvídateľnejším počasím. Keď sa budete baliť, pripravte sa na sneh, dážď, dážď so snehom, no aj na slnko, ktoré môže svietiť celý deň!

Východ slnka: 10:09 | Západ slnka: 17:13

BUBO Tip: Nezabudnite si zbaliť aj dobre teplé oblečenie, pretože niektoré večery budete možno aj hodiny tráviť pozorovaním polárnej žiary. Február patrí k tým najlepším mesiacom na jej pozorovanie a mať komfortné teplé oblečenie s čiapkou, teplými rukavicami a teplými topánkami je na nezaplatenie. Ak plánujete výlety mimo Reykjavík, cesty môžu byť zľadovatené. Predtým, ako vyrazíte, skontrolujte stav vozovky na road.is. V tento mesiac máte možnosť zažiť Winter Lights Festival (Festival zimných svetiel). Jedná sa o každoročné podujatie, ktoré stimuluje život v meste uprostred zimy. Festival oslavuje zimný svet a pribúdajúce svetlo po dlhom období tmy.

Marec - V marci je priemerná teplota medzi -2°C a 3,3°C a denné svetlo svieti asi 10 - 13 hodín. Množstvo slnečného svetla sa každý deň v marci rýchlo pribúda. Je to úžasný mesiac na návštevu Islandu. Tento mesiac v sebe spája všetky výhody návštevy uprostred zimy, no tak isto prináša viac svetla, slnečných dní a vyššie teploty. Marec často prináša nádherné západy a východy slnka, ľadové jaskyne sú stále prístupné a ešte stále môžete zažiť pozorovanie polárnej žiary! Rozmanitosť počasia v marci je veľká, takže čo sa týka oblečenia, prineste si zo všetkého trošku. Ideálne je oblečenie, ktoré si viete jednoducho navrstviť. Tým sa viete pripraviť na akékoľvek počasie, ktoré vám islandskí bohovia pripravia. 

Východ slnka: 8:33 | Západ slnka: 18:47

BUBO Tip: V tento mesiac máte možnosť spolu s Islanďanmi osláviť sviatok piva (do 1.3.1989 bolo na Islande pivo zakázané), užiť si dobrodružstvo pri hľadaní polárnej žiary. Marec je aj mesiac, kedy mnohí Islanďania radi trávia svoj voľný čas lyžovačkou. Medzi odporúčané lyžiarske strediská patria Hlidarfjall na severnom Islande a Modré hory neďaleko Reykjavíku.

Island je úžasnou destináciou počas celej zimy, no ak chcete mať viac svetla na vaše denné aktivity mimo hlavného mesta, odporúčame vám vybrať si termín na prelome február / marec, no ak je vaším primárnym cieľom úspešné a jedinečné pozorovanie polárnej žiary navštívte Island v decembri / januári. 

No musíme spomenúť aj fakt, že polárnu žiaru máte teoreticky možnosť  pozorovať od konca augusta až do začiatku apríla. 

Kvalitné oblečenie vám zvýši komfort pri lovení zážitkov na Islande v zime, či v lete.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Čo si zbaliť v zime na Island #

Pripravte sa na to, že idete ďaleko na sever. Island je veterný ostrov aj keď zimy v Reykjavíku nebývajú vďaka prítomnosti Golfského prúdu o moc chladnejšie ako zimy v našom hlavnom meste. Rozhodne je lepšie pripraviť sa aj na drsnejšie podmienky, ktoré by vás mohli nepríjemne prekvapiť. Pocitová teplota je kvôli prímorskej klíme v zimných mesiacoch nižšia ako ju ukazuje teplomer. A tak očakávajte teploty pod, ale aj nad 0 °C.

Ak však plánujete náročnejšie aktivity nezabudnite si zobrať kvalitné zimné topánky.

V meste využijete komfortné teplé oblečenie a určite si nezabudnite pribaliť aj nepremokavú zimnú bundu, ktorú vám zároveň neprefúka. Zimné rukavice a čiapka sú samozrejmosťou a pri dlhších pobytoch vonku isto oceníte aj hrejivosť kvalitného termoprádla. Čakať hodiny na tie ideálne podmienky polárnej žiary môže byť naozaj náročné a preto si možno do batožiny pribaľte aj hrejivé vankúšiky, ktoré vás po aktivácií príjemne zahrejú. Pri výletoch mimo Reykjavík je základom vrstvenie v podobne základnej a teplej vrstvy, na ktoré si dáte kvalitnú zimnú vetrovku. Tieto vrstvy si vždy viete prispôsobovať aktuálnym poveternostným podmienkam a jednotlivé časti si buď pridávať, alebo naopak uberať. Do mesta vám stačia normálne zimné topánky a ľahkú turistickú obuv zase oceníte pri krátkych prechádzkach Islandskou prírodou. Ak však plánujete náročnejšie aktivity nezabudnite si zobrať kvalitné zimné topánky do ktorých sa vám budú hodiť teplé vlnené islandské ponožky. 

3 fotografie

Čadičové jaskyne a útesy spolu s ikonickými skamenelými trollmi. Na južnom pobreží silno fúka, nezabudnite sa dobre obliecť.

Ak si niečo zabudnete zabaliť, nevadí. V Reykjavíku a tak isto na rôznych turistických miestach ostrova nájdete množstvo islandských turistických obchodov, kde nájdete všetko čo potrebujete. Islandský vlnený sveter, šál, čiapka, rukavice alebo ponožky budú praktickým a zároveň pekným suvenírom, ktorý si z Islandu možno odveziete. 

Vodopád Skógafoss v zime. Video: Felipe Alves

Vodopád Skógafoss v zime. Video: Felipe Alves

Prečo by ste mali navštíviť Island v zime? #

Na aké aktivity sa môžete tešiť na Islande, čo tu zažijete, čo by ste v lete nezažili a prečo je toto obdobie výnimočné? Pripravili sme pre vás rebríček hlavných lákadiel Islandu v zimnom období.  

1. Polárna žiara na Islande: Škandinávske krajiny medzi ktoré patrí aj Island sú jedným z najlepších miest na severnej pologuli, kde môžete pozorovať polárnu žiaru - auroru borealis. Práve v zimnom období máte možnosť pri dobrých podmienkach chladnej a jasnej noci, zažiť tento unikátny fenomén. Meniace sa farby, ktoré akoby tancovali na nočnej oblohe sú vedecky jednoducho vysvetliteľné, no aj tak budete mať  pri ich zhliadnutí pocit neopakovateľného magického zážitku. Všetko čo potrebujete je mať šťastie na počasie (cez oblačnosť totiž polárnu žiaru neuvidíte), dostatočnú slnečnú aktivitu, vyhnúť sa svetelnému smogu a kvalitnú spoločnosť, ktorá vám zabezpečí maximálny komfort a servis. Samozrejme na pozorovanie polárnej žiary sa môžete vydať aj sami, či ju pozorovať z pohodlia svojho hotela, ak je vzdialený od mestských svetiel, z niektorého z geotermálnych bazénov, či kúpalísk na Islande. 

Túžite vidieť polárnu žiaru na vlastné oči? Vyberte sa na dovolenku na Island s BUBO a splníte si sen!

2. Menej turistov, či lacnejšie služby: Hlavnou sezónou Islandu je leto, no momentálne ho navštevujú turisti už celoročne. Vzhľadom na to, že ich je v zimných mesiacoch menej, často krát sú aj dátumy na okraji letnej sezóny, či v zime obľúbeným časom, kedy sa sem rozhodnú mnohí návštevníci vyraziť. Dôvodom sú výhodné letenky, nižšie ceny hotelov, ale aj menší počet turistov, ktorých stretávate na najnavštevovanejších atrakciách. Počet turistov navštevujúc ich krajinu sa v zimných mesiacoch zníži približne na polovicu.

3. Krásne zimné scenérie: Zažiť Island v lete a v zime je rozdiel. V zimných mesiacoch síce nie sú dostupné všetky oblasti ostrova, no mnohé vyzerajú úplne inak, oproti tomu ako ich máte možnosť zažiť v lete. Island je krajinou vodopádov a množstvo z nich práve v zime zamŕza, či už čiastočne alebo úplne. No za zmienku rozhodne stojí aj kontrast čiernych pláží a snehu, či tmavých čadičových útesov. 

4. Ľadovcové jaskyne: Unikátne ľadové jaskyne, ktoré sa niekedy nazývajú aj ako “krištáľové jaskyne”. Nájdete ich vo vnútri ľadovcov a sú buď prírodného alebo umelého pôvodu. V letnom období sa ľadovec čiastočne topí a roztopená voda je odvádzaná tunelmi a kaňonmi ukrytými vo vnútri samotného ľadovca. V zime tieto prírodné úkazy zamŕzajú a vytvárajú tak unikátne ľadovcové jaskyne, ktoré je práve v zimnou období bezpečné navštíviť. Väčšinu ľadovcových jaskýň je tak možné navštíviť iba v zimnom období, no nájdu sa tu aj unikátne, ktoré sa dajú obmedzene navštevovať celoročne. Najvyhľadávanejším efektom týchto ľadovcových jaskýň je svetlo prenikajúce cez modro sfarbené ľadovcové steny a stropy, čo vytvára skutočne pôsobivý efekt. Dôvodom nádhernej modrej farby ľadovca je, že bol zo vzniknutého ľadu vytlačený všetok vzduch a takto čistý ľadovec odráža prevažne modré spektrum. Na našom zimnom zájazde môžete zažiť unikátne dobrodružstvo, kde sa vyberiete na 8-kolesovom ľadovcovom terénom vozidle na druhý najväčší islandský ľadovec - Langjökull. Objavovať budete najväčšie ľadové jaskyne a ľadové tunely na svete, ktoré vytvorili ľudia. Unikátne miesto, kde môžete zažiť magický zážitok v podobe modrého ľadu v srdci ľadovca.

5. Jazda na islandských koňoch: Jazdili ste už niekedy na koni v snehu? Vyrazte na jazdeckú túru a zažite tak nádhernú sopečnú krajinu pokrytú snehom z konského sedla.  Cval po čerstvom snehu možno zaradíte do vašich top zážitkov z dovolenky. Islandské kone boli na Island privezené ešte Vikingami. Vzrastom sú relatívne malé, no napriek tomu silné. Kone sú známe svojou chôdzou takzvaným töltom, ktorý je rýchly a hladký. Jazda na koňoch trvá približne 2,5 hodiny vrátane inštrukcií a jazdeckého úvodu, pričom na koňoch strávite 1,5 hodiny čistého času.

6. Modrá lagúna v zime: Island je krajina kontrastov, kde sa stretáva oheň a ľad, aj preto si tu maximálne užijete návštevu horúcich prameňov, či geotermálnych bazénov, práve v zimnom období. Horúce pramene a bazény tu nájdete na každom rohu. Vzhľadom na teplotu horúcich prameňov sa v nich dá kúpať celoročne a bez ohľadu na to, aká je aktuálna vonkajšia teplota. Stúpajúca para, lávové pole pokryté snehom a vy sa ponárate do horúcej minerálnej vody Modrej lagúny, ktorá je najnavštevovanejšou atrakciou celého ostrova. S nápojom v ruke, tu práve v zimnom období máte možnosť zažiť príjemné západy slnka, či dokonca polárnu žiaru. 

7. Silvester v Reykjavíku: Oslávite nový rok v najsevernejšom hlavnom meste na svete, ktoré sa často krát označuje ako jedno z najlepších miest na nočnú párty. Večeru si vychutnajte v niektorej z gurmánskych reštaurácií. BUBO vám zabezpečí rezerváciu. Nevynechajte večernú atmosféru v katedrále Reykjavíku, kam sa ľudia prichádzajú pomodliť predtým, než začnú oslavovať. Po celej krajine sa v tento deň zapaľujú ohne, ktoré majú symbolizovať vypaľovanie problémov z predchádzajúceho roka, no nesmie chýbať ani veľkolepý ohňostroj. Pri veľkom šťastí sa o divadlo postará samotná príroda a oslavujúcim dopraje zážitok v podobe polárnej žiary. Divoká noc, ktorá trvá až do rána sa ešte len začína a vy sa budete presúvať z jedného klubu, či baru do ďalšieho spolu s domácimi. 

8. Zimné šnorchlovanie v kaňone Silfra: Nevšedný zážitok, prostredníctvom ktorého môžete nahliadnuť ako vyzerá Island pod vodou. Exotický výlet v prostredí, s ktorým sa väčšinou stretne iba vo sne. Šnorchlovanie sa ľahko naučíte a užijete si ho, či už ste začiatočník alebo pokročilý. Trhlina Silfra je jedným z najlepšie strážených pokladov Islandu. Nachádza sa v srdci národného parku Þingvellir a od roku 2004 je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Krištáľovo čistá voda hlbokej pukliny vám poskytne pocit beztiaže, keď sa budete plaviť pomalým prúdom v kaňone. Silfra je často hodnotená ako jedno z desiatich najlepších miest na potápanie na svete. Nachádza sa na rozhraní Európy a Ameriky, pričom ponúka až 100 metrovú viditeľnosť pod vodou! Celý výlet zaberie približne 5 hodín, pričom vo vode strávite hodinu čistého času.

9. Dva vodopády južného pobrežia Islandu a prechádzka po ľadovci: Vyberte sa na južné pobrežie a navštívte dva najfotogenickejšie vodopády Islandu v jeden deň. Tie v zimnom období naberajú nový rozmer, keď ich časť zamŕza. Vodopád zapredanej zeme Seljalandsfoss, či  vodopád Skogafoss, ktorý padá z bývalých pobrežných útesov, ktoré sa dnes nachádzajú asi päť kilometrov od mora. Ulovte neuveriteľný zážitok v podobe prechádzky po najjužnejšom ľadovci Islandu - Sólheimajökull. Po úvodnej 15-20 minútovej prechádzke k  ľadovcu a po bezpečnostnom brífingu, začína vaše dobrodružstvo na samotnom ľadovci. Prechádzať budete úžasným terénom ponad trhliny, rokliny a ľadové vyvýšeniny. Zažijete tak jedinečné prostredie ľadovca, ktorý je hrubý približne 200 metrov. Sólheimajökull je ľadovcovým splazom ľadovca Mýrdalsjökull, ktorého rozloha sa blíži k 600 km2. Sopka Katla, ktorá je jednou z najväčších islandských sopiek je čiastočne pokrytá ľadovou čiapkou tohto ľadovca. Dĺžka samotného výletu je 3 – 3.5 hodiny. Súčasťou výletu je aj vybavenie v podobe cepínov, sedáku a mačiek. Na túru si nezabudnite zobrať trekingové topánky a bundu.

10. Jazdu na snežných skútroch: Túto aktivitu môžete opäť zažiť aj v letnom období, ale prečo si ju neužiť práve v zime? Jazda na skútroch na ľadovci je jedinečný zážitok, ktorý vám odporúčame vyskúšať. Jazda je nenáročná a môžete ju absolvovať aj keď nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti s jazdou na snežnom skútri. Skúsený inštruktor vám ovládanie skútra vysvetlí a vy si túto jazdu jednoznačne užijete. 

11. Lyžovanie, či snowboarding na Islande: Primárnym cieľom návštevy Islandu v zimnom období nebýva lyžovačka, ale keď už ste tu, prečo si tu nezalyžovať? Práve samotní Islanďania majú tieto zimné športy veľmi radi a nájdete tu drobné zjazdovky,  bežkárske trate, či dokonca aj helisking. Nenájdete tu žiadne masívne svahy, ale scenérie rozhodne kompenzujú zážitok z lyžovania. Keďže v zimnom období je menej svetla, hlavné svahy bývajú osvetlené a vo výnimočných situáciách máte možnosť zažiť aj lyžovanie s polárnou žiarou. Medzi odporúčané lyžiarske strediská patria Hlidarfjall na severnom Islande a Modré hory neďaleko Reykjavíku.

12. Pozorovanie veľrýb v zime: Práve v zime máte možnosť zažiť špecialitu pozorovania veľrýb a to konkrétne kosatiek, ktoré v tomto období migrujú kvôli potrave k brehom Islandu. Komfort na samotnej lodi vám zabezpečia teplé overaly a krytá časť lode, kde sa môžete pri bare zohriať. Túto aktivitu si môžete vychutnať na rôznych miestach Islandu, vrátane hlavného mesta Reykjavíku.   

13. Zimné sviatky a festivaly: Jedným z lákadiel zimného obdobia sú unikátne Islandské festivaly. Začiatkom februáru je to festival zimných svetiel a v Marci je sviatok piva, ktorý sa začína oslavovať 1. Marca. Vedeli ste, že keď u nás v roku 1989 prebiehala Nežná revolúcia, tak na Islande prežívali revolúciu „pivnú“? Na základe protestov bola totiž 1. Marca 1989 zrušenú pivná prohibícia, ktorá bola platná od roku 1915. Počas tohto festivalu mnoho barov a pivární ponúka príjemnú zábavu a pivo tu tečie doslovne ako z islandských vodopádov.

Zimná dovolenka na Islande vás jednoducho nadchne. Či už sa sem budete vracať a vašim primárnym cieľom bude pozorovanie polárnej žiary alebo sem zavítate po prvý krát. Príjemný predĺžený víkend “nadupaný” dobrodružstvom, podľa toho ako ho chcete prežiť. Island má rozhodne čo ponúknuť  a my nepochybujeme, že si ho s BUBO užijete!

Láka vás Island? Prečítajte si aj naše ďalšie blogy

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 2752

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Magický juh Islandu Prémiový blog

Prémiový blog Magický juh Islandu

Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom Prémiový blog

Prémiový blog Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom

Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších…

Robert Taraba 8 min. čítania
Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta Reykjavik

Reykjavik Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta

Mesto, ktoré vás očarí viacerými tvárami. Tou tradičnejšou, vpečatenou ešte vikingskými predkami, v ktorej stále prevláda idylický rybársky ráz…

Robert Taraba 16 min. čítania
Islandský Diamantový okruh Blog

Blog Islandský Diamantový okruh

Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1887 2695€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.