TOP 10 Bruselu

TOP 10 Bruselu

Brusel je de facto hlavným mestom Európy. Minimálne z politického hľadiska. Avšak aj z kultúrneho a turistického hľadiska je Brusel dôležitý a má čo ponúknuť. Hoci by vám Belgičania možno povedali, že Gent či Bruggy sú krajšími mestami, ani metropola krajiny v kráse a ponuke zážitkov nezaostáva. Čo vidieť a zažiť v Bruseli, keď sa tam vyberiete na dovolenku?

Brusel Počasie

mierny dážď

mierny dážď

11°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:38

Západ slnka 20:43

Dážď 7.73mm

Celkovo je Brusel podceňovaný, veď tu nájdete skutočne jedinečnú architektúru, ktorá vás omámi, ak tak neurobí už belgická čokoláda, originálne hranolky či pivo na tisíce spôsobov. Pokiaľ strávite čo i len deň v Bruseli, zapíše sa vám do pamäti. My v BUBO sme aj tu ako doma a vybrali sme desať vecí, ktoré v tomto meste musíte zažiť. Toto je TOP 10 tipov Bruselu.

Grand place alebo Grote Markt počas najznámejšieho bruselského festivalu Flower Carpet.
Foto: archív — BUBO

1. tip: Grand Place alebo Grote markt #

Nech už ho nazvete akokoľvek, vedzte, že sa nachádzate na najkrašom európskom námestí, ktoré je aj v UNESCO. Srdce Bruselu je očarujúce. Predovšetkým jeho vysoká (96 m) gotická mestská radnica z 15. storočia so sochou archanjela Michaela - patróna Bruselu. Okrem toho vám udrie do očí aj Kráľovský dom - Maison du Roi oproti radnici. Zaujímavé je, že tu nikdy žiaden kráľ nebýval, zato je tu vyše 7 000 artefaktov. Zvyšok námestia Grand Place tvoria domy remeselných cechov v barokovom štýle. Celá architektúra námestia je naozaj neskutočná.

Na hlavnom námestí sa konajú aj rôzne slávnosti. Najvhodnejší čas na návštevu Bruselu je podľa BUBO 11. až 15. august 2022, kedy sa koná Flower Carpet festival - vytvárajú koberec z kvetov, ktorý z výšky vyzerá na nerozoznanie od skutočného koberca.

2. tip: Manneken Pis (Cikajúci chlapec) #

Blízko námestia sa nachádza ďalšia top atrakcia mesta - socha Cikajúceho chlapca. Možno si ju sprvu nevšimnete, má len 61 cm a je skutočne malá. Dielo sochára Jeromea Duquesnoya pochádza ešte z roku 1619. Niektoré pramene však hovoria o jej prítomnosti už v roku 1388 a je opradená legendami. Najznámejšia hovorí o tom, že prítomnosť sochy mala dodávať odvahu vojakom a chlapec cikal vtedy, keď sa blížili vojská nepriateľov. Sochu zahaľujú do rôznych oblekov, ktoré si môžete pozrieť aj v múzeu Garderobe Mannekenpis.

3. tip: Katedrála sv. Michala a sv. Guduly #

Zamierte na pahorok Treurenberg a uvidíte katedrálu pripomínajúcu parížsky Notre Dame - belgický národný kostol, teda Katedrálu sv. Michala a sv. Guduly. Ide o ukážku najčistejšej gotickej architektúry, čo tvrdil aj Victor Hugo. Dnes je katedrála sídlom arcibiskupa Belgicka. V jej vnútri sa môžete pokochať románskou kryptou alebo pokladnicou. Je možné vystúpiť aj na vrchol veží, avšak len od marca do októbra, presnejšie každú druhú a štvrtú sobotu v mesiaci, lístky treba mať vopred. Ak ich máte, užijete si fantastický výhľad na Brusel.

Pokiaľ si chcete prečítať ešte viac o Bruseli a rozšíriť svoj "to do list" v tejto destinácii, prečítajte si náš rozsiahly blog Čo vidieť v Bruseli, kde nájdete oveľa viac tipov, zážitkov i gurmánskych špecialít. A rovnako tak aj autentických fotografií.

4. tip: Mont des Arts alebo Hora umenia #

Najikonickejší pohľad na celý Brusel? Určite ho zažijete z tejto hory. Ide o horu, ktorá spája centrum Bruselu s horným mestom. Prejdite záhradou Mont des Arts a po schodoch sa dostanete k fontáne, odtiaľ uvidíte centrum Bruselu s dominantnou radnicou ako na dlani. Na tomto mieste je najlepšie pozorovateľný západ slnka.

5. tip: Kráľovské múzeum výtvarných umení #

Hora umenia dostala svoj názov pre množstvo múzeí, ktorými oplýva. Podľa BUBO je tým top Kráľovské múzeum výtvarných umení (alebo Royal Museums of Fine Arts of Belgium) s 20 000 umeleckými dielami od 15. po 21. storočie. Ideálnym časom na návštevu Bruselu pre fanúšikov múzeí je prvá streda v každom mesiaci. Vtedy je vstup (nielen) do tohto múzea zadarmo (namiesto klasických 15 eur).

6. tip: Múzeum hudobných nástrojov #

Pri múzeách ani zďaleka nekončíme, Brusel ich má požehnane. Na Hore umenia leží tiež Múzeum hudobných nástrojov, ktoré disponuje viac ako 1 500 hudobnými exponátmi a nástrojmi. Úžasná je už secesná budova samotného hudobného múzea. Navrhol ju jeden z najdôležitejších predstaviteľov architektonického štýlu Art Nouveau - Viktor Horta.

V pozadí môžete vidieť jeden z najväčších kostolov sveta. Bazilika najsvätejšieho srdca (Basilique du Sacre-coeur).
Foto: archív — BUBO

7. tip: Bazilika Sacre-coeur #

Rímskokatolícky kostol najsvätejšieho srdca (doslovný preklad). Tento sa zase nachádza na vrchole kopca Koekelberg. Jeho základy položil kráľ Leopold II. v roku 1905 a je akousi oslavou belgickej nezávislosti (75. výročie). Kostol pre vojny plne dokončili až v roku 1969 a je to najvyššia budova postavená v štýle Art Deco na celom svete. Rovnako tak jeden z najväčších existujúcich kostolov. Sú v nej aj dve múzeá, organizujú sa tu výstavy a za 8 eur viete vystúpiť na najvyššiu vežu (52 m). A urobiť si tak ďalšie krásne panoramatické zábery.

8. tip: Atomium #

Trochu ďalej od centra mesta (6 km) určite nevynechajte návštevu najznámejšieho bruselského výtvaru. Symbol Bruselu - slávne Atomium. Inžinier André Waterkeyn ho navrhol pri príležitosti EXPO 1958 a hoci ju mali rozobrať, zotrvala dodnes. Ročne ju príde navštíviť až 600 000 turistov. Stavba symbolizuje základnú bunku kryštalickej mriežky železa, avšak je poriadne zväčšená, až 165-miliárd ráz. Z deviatich oceľových gúľ Atomia má každá priemer 18 metrov. Zamierte do tej najvrchnejšej vo výške 92 m a posedite si v reštaurácii pre 140 osôb a užijete si ďalšie nádherné výhľady.

9. tip: Mini Europe #

Pokiaľ by ste chceli vidieť Európu za deň, je to nemožné. Alebo? V istej forme sa to dá - ak navštívite park Mini Europe. Tento park sa nachádza hneď v blízkosti Atómia. Dohromady až 350 rôznych zmenšenín známych európskych budov z vyše 80 miest Európy v pomere 1:25. Na 24 000 m2 toho nájdete neúrekom, napríklad aj bratislavský Modrý kostolík či Orloj z Prahy. Vstupné = 17 eur, kombinovaný lístok s Atomiom vám však ušetrí peniaze.

10. tip: Parlamentarium #

Nezabúdajme, že Brusel je sídlom Európskej únie a tu sa rieši veľká európska politika. Tri najvýznamnejšie budovy sú prepojené akýmsi pomyselným trojuholníkom medzi bruselským parkom, parkom Cinquantenaire a parkom Leopold. Európska komisia (ikonická budova Berlaymont) a Európska rada sú blízko stanice metra Schuman, Európsky parlament zase trochu ďalej - nad stanicou Brusel-Luxembourg. Odporúčame návštevu Parlamentaria, ktoré má svoje návštevnícke centrum a vysvetlia vám, ako to vo veľkej politike prebieha. A to zadarmo, ak si vstup zarezervujete aspoň 10 týždňov dopredu. A aj v slovenčine - veď náš jazyk je predsa súčasťou EÚ!

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 486

Mohlo by Vás zaujímať

Antverpy, Gent či Leuven - najkrajšie belgické mestá Blog

Blog Antverpy, Gent či Leuven - najkrajšie belgické mestá

Mnoho ľudí pri spomenutí Belgicka myslí na Brusel, ktorý je, samozrejme, krásny, no verte, že Belgicko toho dokáže ponúknuť omnoho viac. Ide o…

TOP 10 Bruselu Blog

Blog TOP 10 Bruselu

Brusel je de facto hlavným mestom Európy. Minimálne z politického hľadiska. Avšak aj z kultúrneho a turistického hľadiska je Brusel dôležitý a má…

Viktor Háber, Robert Jerga 5 min. čítania
Brusel - pamiatky, tipy, hlavné mesto Európskej únie Brusel

Brusel Brusel - pamiatky, tipy, hlavné mesto Európskej únie

Brusel je hlavným mestom Belgicka, domovom mnohých európskych inštitúcií ako Európska komisia, Európska rada, či Rada Európskej únie a vďaka tomu…

Robert Jerga 19 min. čítania
Belgicko - krajina čokolády a piva Blog

Blog Belgicko - krajina čokolády a piva

Kráľovstvo, učupené medzi gigantmi Francúzskom a Nemeckom, susediace s Holandskom a Luxemburskom, nasalo do seba historicky to najzaujímavejšie od…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.