La Rochelle a jej ostrovy

Prehliadka

La Rochelle a jej ostrovy

Francúzsko, to nie je len Paríž, “malé raňajky” a Louis Vuitton. Je to tiež spleť prírodných krajín, úkazov, pokladov a kultúr. Celkom ľahko sa môže stať, že sa ocitnete v stredovekom prístave, z diaľky bude počuť miestny festival a vôňa čerstvo ulovených sezónnych rýb Vám ukáže, že ten život pri mori môže byť naozaj skvelý! Jemne slaná chuť vzduchu, studená bríza z Atlantiku a prímorská krajina, ktorá si svojou hravou, priebojnou a inovatívnou povahou získa Vaše srdcia. Presne také je La Rochelle, a práve preto tu ostávame dve noci.

Naša predposledná zastávka na našom zájazde Tour de France pre gurmánov má pre nás pripravené ďalšie poklady - viac rýb, čerstvé ustrice, ale aj mliečne výrobky, mäso a samozrejme, koňak! Do hlavného mesta tohto nápoja sa pôjdeme aj pozrieť. Dnes máme v pláne toto živé mestečko a aby sme si vychutnali more, poplavíme sa loďou okolo Fort Boyard na ostrov Ile d’Aix, kde si prenajmeme bicykle a užijeme ostrovnú atmosféru ako z filmu Rosamunde Pilcherovej.

La Rochelle bolo významné prímorské mestečko už za čias Rimanov. Tí na tomto území obchodovali so soľou a vínom, ktoré vyvážali po rieke Charente. Prvé zmienky pochádzajú z 10. storočia a odvtedy bolo významným centrom pre obchod s Anglickom, Holandskom či Stredomorím. Slobodný prístav La Rochelle sa stal najväčším na atlantickom pobreží. Vďaka sobášu Eleonóry Akvitánskej v roku 1152, ktorá vlastnila veľké územia vo Francúzsku vrátane La Rochelle, s kráľom Henrichom II. sa mesto stalo anglickou provinciou do obkľúčenia La Rochelle Louisom VIII. v roku 1224. Prístav bol taktiež najväčším strediskom Templárov na atlantickom pobreží, odkiaľ vyrážali na svoje cesty.

La Rochelle spadlo pod anglickú korunu opäť počas storočnej vojny a oslobodené bolo až v roku 1372 v námornej bitke o La Rochelle. Do 15. storočia si prístav držal prvenstvo na atlantickom pobreží vďaka obchodu so soľou, vínom a syrom.

V období renesancie sa La Rochelle stalo centrom kalvínov a luteránov, čo vyvrcholilo v roku 1573, keď sa mesto stalo jedným z troch vo Francúzsku, kde bola protestantom udelená amnestia a sloboda vyznania (pre mesto La Rochelle, Montauban a Nimes).

Neustále napätie medzi cirkvou a Hugenotmi vyvrcholilo v roku 1627 počas vlády Louisa XIII. ďalšími bojmi v La Rochelle a mali za následok emigrovanie Hugenotov a založenie mesta New La Rochelle na území dnešného New Yorku. Udalosti z roku 1627 sú základom známeho príbehu Alexandra Dumasa - Traja mušketieri.

La Rochelle, ktoré sme v BUBO zaradili medzi najkrajšie mestečká Európy, je podobne ako St. Malo späté s morom. Na západnej strane mesta sa dnes nachádza šiesty najväčší prístav Francúzska - La Pallice, ktorý za sezónu privíta okolo dvadsať obrovských výletných lodí s dĺžkou vyše 300 metrov a obslúži 28-tisíc pasažierov. Exportuje obilie a veľké materiály a importuje v prvom rade drevo, produkty z dreva a ropu. Má tiež vlastné opravárenské a konštrukčné centrum. Tento prístav slúžil ako podmorská námorná základňa Nemcov počas druhej svetovej vojny.

Len o kúsok ďalej sa v prístave Port de Pêche každé ráno nahrnie množstvo obchodníkov, aby si nakúpili čerstvé ryby a ulitníky vylovené z okolitých vôd od miestnych rybárov. Logo “Savoir-faire La Rochelle”, ktoré môžete vidieť u obchodníkov v La Rochelle a okolí znamená, že produkty boli kúpené práve v tomto prístave.

V okolí mesta sa dnes nachádza hneď niekoľko ďalších prístavov, určených na obchod s rôznym tovarom, parkovanie jácht či učenie plachtenia a rôznych vodných športov pre deti i dospelých. Samotné prístavy a život na pobreží jasne dokazuje, ako veľmi je mesto späté s morom a ako veľmi si ho miestni, ale i turisti vedia vychutnať. Aby sme aj my v BUBO okúsili túto neodmysliteľnú časť, nalodíme sa v starom prístave a poplavíme na malý ostrov Ile d’Aix.

Posledná zastávka Napoleona #

Malý, 3 km dlhý a 700 metrov široký ostrov Ile d’Aix sa nachádza asi hodinku od prístavu La Rochelle. Strávime tu dnes niekoľko hodín a zaručujem Vám, že sa nudiť nebudete.

Už po ceste míňame známu pevnosť Fort Boyard. Tú možno poznáte z televíznej show s rovnakým názvom, ktorá sa začala nakrúcať v roku 1990 a funguje dodnes. Stavba tejto pevnosti trvala 56 rokov a mala pôvodne slúžiť na ochranu prítoku rieky Charente. Delá v 17. storočí nemali taký dostrel, aby ostrovy Ile d’Aix a Ile d’Oléron uchránili prítok pred nájazdom nepriateľských lodí. Keď však v 1857 Fort Boyard dokončili, technika už pokročila natoľko, že pevnosť nebola viac potrebná. Niekoľko rokov tak slúžila ako vojenská väznica, a potom chátrala až ju odkúpilo mesto. Melódia show Fort Boyard nám bude vyhrávať na lodi, zatiaľ čo si túto pevnosť obzrieme z každej strany. Pre milovníkov tohto programu to bude ulovený zážitok už hneď z rána.

Vylodíme sa na ostrove Ile d’Aix, hneď pri opevnení Fort de la Rade, odkiaľ sa cestičkou, rue Napoleon, dostávame do pulzujúceho srdca mestečka. Práve na tomto mieste sa nachádzajú reštaurácie, kaviarne, butiky, múzeum Napoleona, Africké múzeum a perlový dom, v ktorom môžete obdivovať krásu morských pokladov. Je tu tiež hneď niekoľko požičovní bicyklov, ktoré rozhodne v BUBO odporúčame. Viete s nimi preskúmať ostrov s ľahkosťou, vlastným tempom a na miestach, ktoré Vás budú lákať - či už to budú pláže, ktoré sa tiahnu po oboch stranách ostrova, kaviarničky schované medzi domčekmi, park alebo objavovanie opevnení zo 17. storočia, ktoré dal postaviť nám už známy vojenský inžinier Vauban na rôznych častiach ostrova.

Bol to práve Napoleon Bonaparte, kto nariadil výstavbu pevnosti Fort Boyard počas jeho prvej návštevy ostrova a po prehranej bitke pri Waterloo prišiel na tento ostrov opäť v snahe vyhnúť sa zatknutiu a ujsť z francúzskej pôdy. Po niekoľkých dňoch na tomto ostrove bol britským kráľovským námorníctvom zatknutý, odkiaľ ho poslali do exilu na ostrov Svätej Heleny.

Hneď za bránou Porte de l´Eglise sa v diaľke rozlieva pláž a otvorená ostrovná krajina. Pri pobreží sa na pravej strane rozprestiera na pohľad obyčajná farma a pre nás neobyčajným chovom - ustríc. Míňame vodné nádrže, debničky plné prázdnych ulít a dostávame sa k malej budove, kde nás so širokým úsmevom víta pán v zástere. Miestna farma ustríc ponúka čerstvé špeciality, degustačné menu, skvelé víno a autentickú atmosféru. Ak čakáte luxusné a upravené reštauračné priestory, ste na zlom mieste. Ochutnávať budete na drevených laviciach s morským vánkom vo vlasoch a neďaleko Vás sa bude naďalej pracovať s ustricami - prevážať, čistiť, baliť a posielať na predaj. Budete mať možnosť nahliadnuť do života ustricovej farmy a povzbudení týmto afrodiziakom sa môžete vybrať ďalej na prieskum ostrova.

V poobedňajších hodinách na nás už v prístave čaká naša loď, ktorá nás opäť za necelú hodinu privezie späť do starého prístavu La Rochelle. Možností na poobedňajší program v tomto meste je neúrekom.

3 fotografie

Pokojná ostrovná atmosféra na Ile d’Aix

Miestne špeciality a gurmánske zážitky na každom rohu #

Keďže máme v La Rochelle množstvo času, môžeme vyskúšať hneď niekoľko výborných reštaurácií. Ak si chcete dopriať to najlepšie, čo Vám môže mesto ponúknuť, odporúčam reštauráciu Christopher Coutanceau - v 2020 získala tri Michelinské hviezdy a s výhľadom na zátoku La Rochelle si môžete vychutnať to najlepšie z morskej sezóny. Ak však hľadáte niečo klasickejšie, hneď vedľa sa z dielne rovnakého kuchára a milovníka mora nachádza ďalšia prvotriedna reštaurácia, La Yole de Chris.

Lokálne produkty ako bravčová koža varená v bravčovom tuku, Charentais scratchings, alebo paštéty z bravčovej panenky namáčanej v koňaku, Fagot Charentais, či miestne koláčiky na milión spôsobov a príchutí, Charentais biscuit, na Vás budú čakať na každom kroku!

Zaujímavým jedlom sú aj Éclade - mušle, ktoré sa k sebe tesne priviažu a na grile prikryjú ihličím. To sa zapáli a hotové mušle vyrastú spod popola.

Starý prístav a opevnenie #

Centrum života La Rochelle sa sústreďuje práve v okolí starého prístavu. Okrem veľkého námestia, kde sa organizujú rôzne podujatia, stretávajú mladí, študenti, ale aj turisti a okrem množstva reštaurácií a kaviarní sa tu hrdo ťahá po celej dĺžke stredoveké opevnenie - dve staré veže i starý maják.

Saint-Nicolas tower a Chain tower chránia vstup do mesta už od 14. storočia. Pomenovanie Chain tower (reťazová veža) dostala práve preto, že sa na nej riadila reťaz, ktorá vpúšťala a vypúšťala lode zo starého prístavu a kontrolovala povolenia na vstup a poplatky. Po rozsiahlych rekonštrukciách sa dnes hrdo dívajú na more a sú symbolom bohatstva a sily, akú malo La Rochelle už v stredoveku.

Lantern tower alebo tiež maják, nachádzajúci sa neďaleko dvoch veží je posledným stredovekým majákom na atlantickom pobreží a slúžil aj ako väznica. Námorníci, zajatci najmä zo Španielska, Holandska a Anglicka, ale aj protestanti boli uväznení v tejto veži, ktorá je dnes krásne podsvietená a vo večerných hodinách pôsobí skôr romantickým dojmom. Do všetkých troch veží sa viete dostať celoročne a vychutnať si z nich úžasný výhľad na celý prístav a okolie.

V časti Angeac-Charente, v oblasti Nové Akvitánsko, sa nachádza najzaujímavejší archeologický komplex v Európe - od roku 2010 sa tu našlo už vyše 7500 fosílii vyše 40 druhov dinosaurov. V roku 2019 objavili vyše 2 metre dlhú stehennú kosť najväčšieho bylinožravca na svete - sauropoda, ktorý žil pred 140 miliónmi rokov.

V samotnom srdci starého mesta sa nachádza raj milovníkov miestnych produktov. Miestny trh tu funguje už od roku 1834 a je prvým trhom s mäsom v meste. Každú stredu a sobotu tu od 13:30 pulzuje zo starej haly až na ulicu život, vôňa a ruch stánkov so syrom, kvetmi, zeleninou a, samozrejme, rybami a morskými plodmi. Ak ste ešte nenašli miestne dobroty, tu ich určite ulovíte. Vôňa a atmosféra tohto trhoviska sa Vám zapíše do srdca.

La Rochelle má rozhodne čo ponúknuť, či už chcete uloviť ďalšie gurmánske zážitky, prejsť sa históriou či vychutnať more a pobrežie. Máme pred sebou ešte Cognac a historické Bordeaux, takže pokiaľ sa rozhodnete iba oddychovať v kaviarničke pri pobreží, stále to bude perfektné rozhodnutie. Načerpajte energiu a oddýchnutí sa môžeme zajtra ponoriť do sveta koňaku a vína.

Nádherná panoráma krásneho prístavu v La Rochelle
Foto: Róbert Taraba — BUBO

TOP 10 La Rochelle: #

1. Pre milovníkov mora ponúka La Rochell hneď niekoľko prístavov, kde sa môžete pozrieť hlbšie do života rybárov, obchodníkov, jachtárov či športovcov. La Pallice, Port de Pêche, Vieux port či Port des Minimes - výber je na Vás.

2. Maličký ostrov Ile dAix asi hodinku od La Rochelle ponúka romantickú atmosféru uprostred mora, ustricovú farmu, múzeum Napoleona a pokojnú atmosféru.

3. Bicykle na ostrove Ile dAix sa dajú prenajať hneď pri vstupe do mestečka a sú zaručene najlepším spôsobom, ako prejsť a objaviť rôzne zákutia tohto ostrova.

4. Známa pevnosť Fort Boayrd sa nachádza medzi ostrovmi Ile d’Aix a Ile d’Oléron a plavba okolo tejto pevnosti je zážitkom najmä pre milovníkov show s rovnakým názvom.

5. Christopher Countanceau a jeho Michelinská reštaurácia, ktorá získala v roku 2020 tri hviezdičky je zaručene luxusným zážitkom v tomto raji morských plodov a rýb.

6. Nachádzame sa v oblasti Charente-Maritime, preto niet divu, že lokálne dobroty a gurmánske zážitky budú niesť v názve slovo charentais. Vyskúšate mäsové produkty alebo unikátne mušle Éclade?

7. Saint-Nicolas tower a Chain tower hrdo strážia vchod do starého mesta a sú celoročne prístupné aj pre turistov. Výhľad na staré mesto stojí za to.

8. Lantern tower je posledným stredovekým majákom na atlantickom pobreží, ktorý napriek svojmu krásnemu podsvieteniu a atmosfére slúžil roky aj ako väznica.

9. Hlbšie v útrobách starého mesta sa v každú stredu i sobotu otvára miestny trh, ktorý funguje od 19. storočia. Potešte svoje oči, nos i chuťové poháriky!

10. Vieux port alebo tiež starý prístav je centrum života mesta, kde sa konajú rôzne podujatia, slávnosti, stretávajú sa mladí, turisti a môžu posedieť v množstve reštaurácií či kaviarní.

Čo vidieť navyše? #

1. Prechádzka po starom meste La Rochelle je príjemnou romantickou časťou, ktorá Vás prevedie spať v čase do miest, kde kedysi predávali obchodníci svoje tovary schovaní pred zlým počasím pod mohutnými arkádami. Najkrajšie ulice sú Rues des Mercier, Chaudrier, du Palais, du Minage a Rue de l’Escale.

2. Quebec route (cesta) Vás prevedie 17-timi zastávkami po historickom La Rochelle a rozpovie Vám históriu, ktorá toto mesto spája s kanadským Quebecom. Cesta začína na Place de La Motte Rouge a sprievodcu k tejto ceste si môžete stiahnuť v aplikácii Visite Patrimoine La Rochelle (po francúzsky) alebo vypýtať v informačnom centre.

3. Morské akvárium v La Rochelle je domovom vyše 12 tisíc druhov morských živočíchov a nachádza sa neďaleko starého prístavu a srdca mesta. Je najväčším súkromným akváriom v Európe a stará sa o neho už tretia generácia rodiny Coutant. Na jeho návštevu si vyhraďte minimálne dve hodiny.

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 855

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej Nice

Nice Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej

Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech…

Viktor Háber 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia

Paríž je jedným z klasických, dostupných a blízkych cestovateľských snov. O tomto meste viete určite mnohé, poznáte ho však do detailov? Viete, aká…

Viktor Háber 13 min. čítania
Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť Blog

Blog Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej…

Viktor Háber 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Paríž a Disneyland
F

Európa  

Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1945
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1868 2490€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2385 2650€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2145 2860€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek