Ktorých je 10 najlepších letov vrtuľníkom na svete? Na prvý pohľad sa vám možno zdá, že ide o príliš špecializovanú tému, no musím povedať, že stále viac a viac našich klientov si dopraje zážitok vo forme vyhliadkového letu vrtuľníkom. Ide o krátky 10-minútový až hodinový zážitok, na ktorý spomínajú následne celý život.

Čo sa do rebríčka nedostalo? Napríklad póly #

Pri svojej ceste na Severný pol som napríklad viackrát letel vrtuľníkom z nášho ľadoborca, iba tak na vyhliadku, či sme pristáli na jednom zo 119 ostrovov v Zemi Františka Jozefa. No to je pre viacerých príliš náročné a nedosiahnuteľné, a preto som takýto let do tohto rebríčka nezaradil.

Poviem vám však, že to nie je až také náročné, veď cestu v roku 2013 absolvovala túto cestu s nami aj žena, a tak so mnou prvá Slovenka stála na Severnom póle. Apropo, prvá Slovenka so mnou stála aj na tom južnom. Tieto odvážne ženy o desaťročie predbehli ostatných Slovákov. O desať rokov skôr na póloch, to si zaslúži gratuláciu.

Pri všetkých pozíciách, od desiateho miesta po víťaza, ide čisto o lety vrtuľníkmi - lietame nimi aj v Hongkongu, Sydney, Kapskom Meste... Ale ja som sem dal naozaj tie, ktoré sa oplatia a ktoré sú najlepšie. Ale je pravda, že nielen lety vrtuľníkom sú super. Spomenúť musím prelety nad peruánskou Nazcou s obrazcami známymi od Ericha von Dänikena. Lety nad deltou rieky Okawango či iné safari lety, no aj tie na Maldivách sú nezabudnuteľné. Možno ich raz spomeniem v samostatnom blogu.

Dnešný svet je moderný a k dispozícii máme už aj lety virtuálnou formou. Prvý virtuálny let v 4D kine (niektorí hovoria dokonca o 6D) otvorili vo Vancouveri ako CanadaFlight, následne v Las Vegas a dnes si väčšina našich klientov zalieta nad Islandom. Je to ako horská dráha, plátno je zo všetkých strán, vy ste ako keby na rogale, nohy vám hompáľajú vo vzduchu, cítite zemetrasenie, vône, vietor a keď prelietavate nad vodou, tak aj mokro na vašich nohách.

Virtuálny prelet vrtuľníkom nad Islandom.

Virtuálny prelet vrtuľníkom nad Islandom.

Program trvá 30 minút a dĺžka samotného letu je asi 11 minút. Cena 35 eur je na drahé islandské pomery doslova symbolická. Ide o unikátny zážitok, ktorý vám odporúčame všetkými desiatimi. Dieťa do 12 rokov platí sumu 20 eur. Škandinávia je neuveriteľným hitom a lety - ozajstné či virtuálne - vám vašu unikátnu dovolenku ešte spestria. Prejdem však už k rebríčku a zostávam sprvu na severe Európy.

10. miesto: Prelet nad Faerskými ostrovmi #

Lety vrtuľníkom nemusia byť vôbec drahé, veď ten na Faerských ostrovoch vás vyjde cca na 20 eur. Dôkaz, že sa vám snažím odporučiť dostupné destinácie a dostupné zážitky. Faerské ostrovy na polceste medzi Islandom a Nórskom sú najzelenšími ostrovmi, aké som kedy videl. Dokonca aj strechy domov sú tu zelené.

Letel som vrtuľníkom ponad Faery s mojou dcérou a za oboch som zaplatil 42 eur - ide totižto o domácu MHD dotovanú štátom. Zážitok z vrtuľníku teda vôbec nemusí byť drahý, veď moje blogy majú inšpirovať. Inak, podobne je to na Falklandoch, ktoré Argentínčania volajú Malvíny, kde sa lety volajú Round Robin Flights a sú síce stand by, ale deň vopred vám z FIGAS (Falkland Islands Government Aviation Service) zavolajú a cena je pakateľ.

Na Faerských ostrovoch sme leteli z ostrova Vagar na ostrov Mykynes, ostrov papuchálkov – tohto nemotorného vtáčika s oranžovým zobáčikom, papagája severu, voláme aj alka či mníšok. Je to však geniálny potápač, ktorý loví až v hĺbke 60 metrov.

6 fotografií

Krásy Faerských ostrovov nielen z vrtuľníka

Faerské ostrovy - to je dokopy 18 ostrovov a na našich zájazdoch na Faery vždy prejdeme minimálne 5 z nich. Navštívime najkrajší faerský vodopád Mulafossur či Torshavn - exotické hlavné mesto tohto fascinujúceho súostrovia, ktoré navštevuje minimum turistov. Nie na Islande, ale práve tu nájdeme budovu najstaršieho parlamentu sveta – Tinganes. Tým zdatnejším odporúčam vyjsť na najvyšší vrch Faerských ostrovov Slættaratindur. Keď sme to s dcérou vyšli, bola strašná hmla, výhľad sme mali nulový, no mnohí naši klienti mali väčšie šťastie než my.

Faerské ostrovy sú hitom tohoto leta a môžete si ich poľahky spojiť s Islandom.

9. miesto: Prelet ponad New York #

Je to už klasika. No nehynúca klasika. Odlieta sa z južného Manhattanu pri Battery Parku a na 15-minútovom lete si z vtáčej perspektívy z okna helikoptéry vychutnáte fantastický pohľad na magický Manhattan. Preletíte okolo najznámejších pamiatok mesta ako Socha slobody, Ellis Island, One World Trade Center, uvidíte Taliansku a Čínsku štvrť, Chrysler Building, Empire State Building, notoricky známu budovu staručkej "žehličky", teda Flatiron.

Pod vami je Brodway, 5th Avenue, vpravo centrum OSN, následne Times Square, Rockefellerovo centrum a pľúca mesta - slávny Central Park. Letíte ponad najznámejšie rieky Hudson a East river, na brehu ktorých vzniklo "hlavné mesto sveta". Budete nadšení.

6 fotografií

Z New Yorku

New York je drahý a cena letu nad 250 eur je naozaj vysoká. No ak sme na tomto 15-minútovom lete nepreviezli na našich BUBO zájazdoch do New Yorku 500 klientov, tak ani jedného. Sme najväčší predajcovia zájazdov do USA a steny našej kancelárie zdobí diplom priamo z Washingtonu.

V New Yorku ponúkame možnosť ubytovať sa v luxusnom hoteli, ktorý preslávili Macaulay Culkin a Donald Trump vo filme Sám doma - The Plaza. Pomôžeme vám s rezerváciou v steakhouse Nusr-Et, kde solia stejky cez lakeť Leonardovi DiCapriovi, ale môžu pokojne aj vám.

Okrem letu vrtuľníkom odporúčame aj dvojhodinovú plavbu okolo Manhattanu a nevynechajte možnosť povoziť sa newyorským metrom. Tento kolos je jedným z najväčších systémov verejnej dopravy na svete. Zažijete tu nečakanú šou umelcov, breakdancerov či rapperov.

Vieme vám zabezpečiť lístky na NHL aj NBA. Je to len na vás, pre čo sa rozhodnete. New York navštívime na všetkých našich kombináciách zájazdov na východe USA a Kanady. Ale je to super voľba aj pre tých, ktorí si chcú odskočiť do USA na predlžený víkend a okrem iného si aj zalietať vrtuľníkom ponad New York.

8. miesto: Prelet ponad Rio de Janeiro či vodopády Iguazu #

Ľudia, ktorí žili alebo stále žijú v Brazílii, považujú let vrtuľníkom za čosi úplne normálne. Takže lety nad najkrajšími vodopádmi sveta Iguazu a nad prekrásnym mestom Rio de Janeiro sú v rebríčku top prelety vrtuľníkom určite správne.

Ak ste ešte nikdy nevyskúšali vrtuľník, tak Brazília je skutočne dobrým tipom. Keď som bol v Sao Paulo, najväčšom meste Brazílie, a mali sme sa niekde presunúť, odporučili mi ako najvýhodnejšiu cestu vrtuľníkom.  Existuje tu aj akýsi vrtuľníkový Uber - Flapper, ale takisto aj UberCopter, kde si viete dokonca aj podeliť miesto vo vrtuľníku ako zdieľanú jazdu. Nie v New Yorku, ale v Sao Paulo nájdete najviac vrtuľníkov na svete.

V BUBO lietame z brazílskej strany pri najkrajších vodopádoch sveta Iguazu, ktoré vyhrali v inom mojom rebríčku (viď najkrajšie vodopády na svete). Následne na tom istom zájazde Argentína-Brazília mnohí naši klienti lietajú aj ponad Rio de Janeiro.

Na lety nad magickým Riom nikdy nezabudnete. Nasadnete na Cukrovej homole a obletíte Corcovado, pod vami sa vypína obrovská socha Ježiša Krista a romantické pláže: Copacabana, Ipanema, Leblon, Botafogo... Rio je magické, ale z vrtuľníka ešte o čosi viac.

7. miesto: Let vrtuľníkom na Novom Zélande - Južný ostrov #

Na siedme miesto sa dostali lety nad prekrásnou prírodu Nového Zélandu, ktorá je ako z filmovej trilógie Pán Prsteňov, ktorá sa tu nakrúcala. Lety vrtuľníkom sú tu bežné - po prvý raz tu moji klienti leteli, keď som sprevádzal zájazd na Nový Zéland v januári 2002, a to je už poriadne dávno. 

Západné pobrežie Južného ostrova je považované za najkrajšiu prírodu celého súostrovia a pre mňa je to jedna z najkrajších častí sveta, čo sa týka prírody. Dažďové pralesy na úpätí Južných Álp, stovky vodopádov, slávne fjordy ako napríklad Milford Sound... Určite stojí za to pozrieť sa zvrchu tam, kde končí hranica pralesa a kde sa začína alpínska krajina.

Les tu v noci vďaka jednému druhu hmyzu svetielkuje. Takéto miesta na Zemi len tak ľahko nenájdete. Helikoptérové spoločnosti v mestečkách Fox Glacier alebo Franz Josef ponúkajú viacero trás.

Mount Cook na Južnom ostrove Nového Zélandu.

Mount Cook na Južnom ostrove Nového Zélandu.

Najkratšia (25 min s 10 min pristátím) preletí ponad jeden zo slávnych ľadovcov Fox alebo Franz Josef. Dlhšia (35 min s 10 min pristátím) možnosť je prelet ponad oba ľadovce s pristátím v hornej časti, kde sa naskytne úchvatný pohľad na okolité Južné Alpy.

Najdlhšia trasa (60 min s 10 min pristátím) vedie ponad ľadovce a otočí sa pred severnou stenou Aoraki/Mt. Cook, najvyššej hory Nového Zélandu. Najpopulárnejšia, s primeranou cenou, je prostredná voľba, ktorú najčastejšie vyhľadávajú aj naši klienti.

6. miesto: Prelet ponad Grónsko #

Keď sa hovorí o luxusnom cestovaní, mnohí si predstavia niekoho ako Kim Kardashian, zlaté kľučky, michelinské reštaurácie, privátnu limuzínu...  No trendy sa menia. Grónsko je ešte väčšia exotika než Nový Zéland. Novým trendom, ktorý sa vo svetovom turizme rýchlo rozvíja, je luxusné a dobrodružné cestovanie.

Medzi skutočnou elitou – úspešnými ale aj vzdelanými ľuďmi – idú unikátne ekologické dovolenky stále viac a viac do popredia. Grónsko je jedným z dobrých tipov. Zlaté kľučky a limuzíny tu nenájdete, aj keď Michelinskú reštauráciu áno, lebo reštaurácia Koks sa sem presťahovala z Faerských ostrovov a ide o najvzdialenejšiu „Michelinku“ sveta.

Ani tu nemusí byť let vrtuľníkom drahý. Ja som sem letel z Kulusuku do Ammassaliku a bolo to zadarmo, teda let vrtuľníkom bol súčasťou mojej letenky z Islandu. Teraz lietame vrtuľníkom z hlavného mesta Nuuk. Je to úžasný zážitok. Ste ďaleko, ale vrtuľník vás odvezie ešte ďalej. Všetko okolo vás je iba vaše, nikde nikto, iba ľadový medveď tam pod vami či stádo pižmoňov na kopci.

4 fotografie

Grónsko z helikoptéry - ulovený zážitok na celý život.

Pozor! Tu treba vedieť, že lety sa často rušia, a to kvôli vetru. Grónsko však stále patrí pod Dánsko a predpisy sú prísne. Základom je bezpečnosť turistov. Často vidíme pod sebou okrem prekrásnych ľadových krýh aj veľryby či narvaly prezývané aj morský jednorožec. Videl som kel, ktorý mal 3 metre -  kedysi ho pripisovali jednorožcovi.

Veľryby sú v Grónsku nesmierne blízko... Alebo odleťte do Grónska počas polárnej zimy a vychutnajte si polárnu žiaru – Auroru borealis. Určite pôjde o exkluzívnu dovolenku. My realizujeme zájazdy do Grónska vyše desaťročie, spájame ich s Islandom, na oboch miestach máme najväčšie skúsenosti a radi vám budeme slúžiť.

5. miesto: Lety ponad Himaláje #

Už 30 rokov kontinuálne sme najväčším predajcom letov k Mt. Everestu a lety v Himalájach sú skutočná topka. Cena je taká prijateľná, že sa letu zúčastní väčšina našich klientov. Odlieta sa z hlavného mesta Nepálu - Káthmandú. Tento let však lietame lietadielkom, kde garantujeme, že sedíte pri okne a ak Mt. Everest pre hmlu neuvidíte, ďalší let máte zdarma.

Prenajať si vrtuľník do Base Campu Mt. Everestu sa až tak nevypláca. Let trvá až 3 hodiny a so všetkými poplatkami stojí okolo 5 000 eur. Za túto sumu môžete letieť štyria.

Do tejto tabuľky som však dal let vrtuľníkom k 8-tisícovke Annapurna, kde lietame z mesta Pokhara a kde let stojí do 400 eur. Trvá dve hodiny. Zažijete tu prekrásny pohľad na celý hrebeň Himalájí.

7 fotografií

Vrtuľníkom ponad Annapurnu

Sme najväčším organizátorom zájazdov do Himalájí dlhodobo a zájazd India-Nepál či Tibet-Nepál sú extrémne populárne. Ak nemáte čas či chuť vybrať sa okolo Annapurny na trek, potom je vrtuľník ideálnou voľbou. Áno, Himaláje sú prekrásne.

Na ďalší deň po tomto vyhliadkovom lete, kde obdivujeme ľadovce Himalájí, hľadáme nosorožce v tropickej džungli národného parku Chitwan. Bývame tu v lodži u našich kamarátov Govindu a Ghokarnu.

4. miesto: Let nad Grand Canyonom #

Áno, tento let je už druhým odporúčaným v Spojených štátoch amerických (a nie posledným), no tento získal ešte lepšie miesto. Let nad Grand Canyonom si na zájazdoch na západ USA môžete objednať vo viacerých variantoch. Ale väčšia si vyberá z dvoch možností - iba kratší prelet nad najväčším kaňonom sveta alebo 40-minútovú možnosť, a tá je aj s pristátím na dne Grand Canyonu na ostrovčeku pri rieke Colorado aj s pohárikom sektu.

Grand Canyon a Horseshoe Bend sú tie scenérie vytvorené riekou Colorado, ktoré musíte vidieť naživo. Nikdy nezabudnem na to, ako som sem zobral svojho otca. Keď uvidel Grand Canyon, povedal, že je to to najkrajšie, čo v živote videl. A z vrtuľníka vyzerá najväčší kaňon sveta plný farieb ešte úplne inak, ako veľká nekonečná jazva v zemi.

Výlet na helikoptére nad Grand Canyon podstupujeme v rámci celodenného výletu na Grand Canyon Skywalk, ktorý sa nachádza asi 2,5 hodiny cesty z Las Vegas. Po ceste prechádzame okolo Hooverovej priehrady na hranici Nevada-Arizona. Neobídeme indiánsku rezerváciu Hualapai, kde sa nachádza známa vyhliadka na Grand Canyon.

Let vrtuľníkom, na ktorý sa nechá nahovoriť väčšina našich klientov, trvá približne 40 minút a letisko sa nachádza len zopár minút od spomenutej vyhliadky Skywalk. Cena je cca 230 USD, no zážitok je neoceniteľný.

3. miesto: Prelet nad Viktóriinými vodopádmi #

Tieto vodopády, ktoré považujem za druhé najkrajšie na svete, s nami každoročne navštívi 450 klientov. Z nich až 80 % sa podujme na prelet vrtuľníkom, lebo je to niečo neopakovateľné. A je to aj tým, že letov robíme toľko, že máme lepšie ceny.

Fantastické vodopády na hranici Zimbabwe a Zambie si treba "ošahať" a následne zmoknúť pri prechádzke po ich okraji. Mnohí na vodopádoch raftujú – pre mňa osobne išlo o najlepší rafting v mojom živote.

Pozrieť sa však na "Dym, ktorý hrmí" z vtáčej perspektívy - to je úplne iný zážitok. Lety robia dve spoločnosti, jedna zo zambijskej a jedna zo zimbabwskej strany. Samotný let trvá 12 minút, počas ktorých pilot spraví dve osmičky, aby mali rovnaký výhľad všetci cestujúci. Pohľad na 1,7 km dlhú trhlinu, kde mizne rieka Zambezi v 111-metrovej priepasti, je dychberúci.

3 fotografie

Divadlo na Viktóriiných vodopádoch

Okrem samotného letu vrtuľníkom a raftingu je tu viacero možností. BUBO našim klientom odporúča stretnutie s levmi na záchrannej stanici, bungee jumping z mosta, ktorý vybudoval Cecil Rhodes a dodnes spája Zimbabwe so Zambiou. Navštívte susednú Zambiu, kde môžete vidieť tradičnú dedinu, múzeum v mestečku Livingstone, bustu Dr. Emila Holuba, alebo sa okúpať v Zambezi v Devil's pool na hrane vodopádov.

V Botswane zase môžete zažiť vynikajúce safari v NP Chobe. BUBO ho robí klasicky v safari autách, ale aj z loďky na rieke Chobe. Tu žije najviac slonov na svete.

Viktóriine vodopády zhora.

Viktóriine vodopády zhora.

2. miesto: Let ponad ostrovy Réunion a Maurícius #

Zájazd 3x naj Afriky, kde lietame vrtuľníkom nad Viktóriinými vodopádmi, si môžete spojiť aj s oddychom na Mauríciu, ktorý je spolu s Réunionom na druhej priečke. Spoločne navštevujeme tieto ostrovné štáty spolu so Seychelami na zájazde Vanilkové ostrovy a aj tu preletíte nad unikátnou prírodou práve na prvých dvoch spomenutých ostrovoch.

Ja som si tu vybral 55-minútový let a, musím sa priznať, že to bol ohromný zážitok. Leteli sme nad Železnou dierou (Trou De Fer), nad búrlivým Piton de la Fournaise, Snežným vrchom (Piton des Neiges), ktorý je so svojimi 3 069 m najvyšším vrchom Indického oceánu.

Ostrov Réunion je vulkanického pôvodu a za svoj hornatý povrch vďačí búrlivej erózii. Až 40 % jeho plochy tvorí národný park zapísaný medzi pamiatky UNESCO. Ak sa zhorší počasie a nepreletíte všetko, vrátia vám alikvotnú čiastku.

Úchvatný pohľad na Réunion zhora.

Úchvatný pohľad na Réunion zhora.

Na Mauríciu vidíme pri lete vrtuľníkom slávny podmorský vodopád – ohodnoťte, či sa nám ho podarilo zachytiť. Panoráma, ktorú predstavujeme v tomto blogu, je výlučne naším dielom.

Panoráma Maurícia zhora aj so slávnym podmorským vodopádom.
Foto: archív — BUBO

1. miesto: Lety vrtuľníkom nad Havajom #

A sme na prvom mieste... Najkrajšie lety vrtuľníkom na celom svete sú na Havaji a, verte mi, budete sa cítiť ako vo filme. Tieto lety sú také výnimočné, že sa kvôli nim oplatí vycestovať na vzdialený Havaj. Každý z jeho ostrovov je unikátny, výnimočný a prelety vrtuľníkom sú najväčším zážitkom, aký tu ulovíte. Odporúčam najmä:

Kauai - najkrajší ostrov Havaja, na ktorom si môžete vychutnať zhruba 50-minútový let helikoptérou ponad prírodný unikát Nāpali. Garantujeme vám, že vaše oči nevideli nič krajšie. Aj preto sa na ostrove Kauai natáčali už desiatky filmov ako napr. Avatar, Jurský park, Piráti z Karibiku, Rýchlo a zbesilo a mnoho iných, známych tými najkrajšími prírodnými scenériami.

Z vrtuľníka sa okrem pobrežia Nāpali a kaňonu Waimea (havajský výraz pre červenkastú vodu, ktorý odkazuje na eróziu červenej pôdy v kaňone) budete kochať výhľadom na vodopád Manawaiopuna Falls, ku ktorému je takmer nemožné dostať sa peši. Kaňon Waimea, tiež známy ako Veľký kaňon Pacifiku, je dlhý približne 16 km a je až 900 m hlboký, čo naplno oceníte práve zhora.

3 fotografie

Zážitky z Havaja

Big Island - Najväčší ostrov spomedzi Havajských, kde leží aj slávna sopka Mauna Kea - nepretržite najdhšie vybuchujúca na svete. Ide o najvyšší vrch Zeme, hoci má "len" 4 205 m, no pod morskou hladinou ďalších 5 km. Pri prelete vrtuľníkom ponad sopku budete mať možnosť vidieť paru stúpajúcu zo skalnatého krátera. V ideálnych podmienkach môžete dokonca sledovať, ako žiariaca červená láva pomaly tečie a spája sa s vodami Pacifiku. Celková dĺžka letu je 50 min. 

Na našich zájazdoch na Havaj sa ocitneme aj na ostrove Maui a ceste Road to Hana s viac ako 600 zákrutami a 42 mostami. Zastavujete pri tých najkrajších miestach, ktoré cesta ponúka. Nezabudnite si plavky, keďže môžete vyskúšať kúpanie v jazierkach pod vodopádmi. Z jednej strany prales, z druhej oceán. Cestou si pochutíte na čerstvej kokosovej vode alebo na práve dopečenom havajskom banánovom chlebíku. Dúhové eukalypty lemujúce cestu zažijete len na málo miestach. A k tomu zelená sopka Haleakala, ktorá je najväčšou spiacou sopkou sveta.

Na ostrove Oahu si zase pozrieme slávny Pearl Harbour a najkrajší západ slnka si vychutnáme z baru na svetoznámej pláži Waikiki beach. Vybehnúť môžete na vrch krátera Diamond Head odkiaľ je najkrajšia vyhliadka na celé Honolulu. A aj tu budete mať, samozrejme, možnosť zalietať si vrtuľníkom.

Havaj je prírodným rajom a lety vrtuľníkom nikde inde na svete nie su tak integrálnou súčasťou prehliadky ako na týchto ostrovoch. Na mnohé miesta sa inak ako s vrtuľníkom ani dostať nedá.

Vrátenie peňazí či dôvod na diétu #

Lety vrtuľníkom sú úžasné. Nikdy nikomu nebýva zle. Piloti sú vo všetkých oblastiach, ktoré som spomínal, profesionáli. Ak v drsnejšej prírode neobletíte celý okruh, vrátia vám penzie. Tí najchudší majú tiež šancu dostať sa dopredu k pilotovi - možno dôvod na diétu?

Lety vrtuľníkom sú úžasným obohatením každej cesty. Ide o nádherný ulovený zážitok. Investujte do zážitkov – je vedecky dokázané, že zážitky robia človeka šťastnejším.

Nepreskúmaný život nie je hodný žitia. Sokrates

Pamätajte - my, ľudia, sme súčtom našich zážitkov! Šťastnú cestu prajem.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1433

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.