Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá

Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá

Gastronómia v Latinskej Amerike je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. Práve argentínska kuchyňa sa tento rok umiestnila na 14. mieste medzi TOP 100 kuchyňami sveta, najmä kvôli tamojšej kvalite a spôsobu prípravy mäsa. Ponúkame vám prehľad top jedál, ktoré by ste mali v Argentíne určite vyskúšať.

Na úvod si môžeme povedať, že v Argentíne pravdepodobne neschudnete. Argentína je známa skvelým jedlom a fantastickým vínom. Pochutnáte si tu na grilovanom mäse parillada a slávnych steakoch. Na ulici kúpite aj najznámejší rýchly pokrm Južnej Ameriky - empanadas, teda kapsy plnené mäsom, šunkou, syrom a pod.

V Buenos Aires nájdete bez problémov aj dobrú pizzu, cestoviny alebo kvalitnú kávu, no hlavne top víno. Ak máte radi červené, najslávnejšou odrodou je Malbec z oblasti Mendoza. Skúste aj zelený povzbudzujúci bylinkový čaj yerba maté, ktorý popíjajú všetci Argentínčania. To je len zlomok toho, čo by ste mali ochutnať v Argentíne.

Táto krajina rozvíjala mnoho jedál z receptov prinesených z Európy, no určite tu nájdete aj mnoho luxusných zážitkov, ktoré by ste na starom kontinente márne hľadali alebo dostali len ich chabú napodobneninu. V Argentíne pravidelne otvárajú nové reštaurácie. V roku 2023 to bolo dokonca až 6 reštaurácií, ktoré obdržali michelinskú hviezdičku. Ich zoznam sme uviedli v závere článku.

Obsah

    Asado

    Asado

    Asado je spôsob prípravy jedla na grile a je to zároveň aj kus mäsa s rebrami, ktorý sa griluje - tira de asado. Týmto spôsobom sa pripravuje mnoho druhov mäsa. Konkrétne chorizo, klobásky, kuracie, dokonca aj zelenina atď. A v Argentíne to je vynikajúcim gastronomickým zážitkom, ktorý určite nevynechajte.

    Môžete ochutnať choripan, no Argentínčania ho vnímajú skôr ako Street Food. Názov tvoria 2 hlavné ingrediencie - chorizo - klobáska a pan - chleba. Od tohto jednoduchého jedla očakávajte teda sendvič s grilovanou klobáskou, ktorý Argentínci zbožňujú.

    Typické jedlo je aj provoleta, grilovaný taliansky syr provolone servírovaný ešte v nádobe, v ktorej sa pripravoval. Alebo matambre, teda tenký plátok bravčového alebo hovädzieho mäsa, ktorý sa griluje. Jedlo je pripravené pre vás na spôsob pizze „a la pizza", na paradajkovej omáčke a so syrom.

    Čo je avšak typické nielen pre El Calafate ale celkovo Patagóniu je jahňacie mäso – „cordero patagonico”. Nájdeme tu tri typy oviec - Merino, ktoré majú jednu z najjemnejšej a najkvalitnejšej vlny, Gorideil, ktoré sa chovajú na vlnu no i mäso, a Sulfog, z ktorých bude pravdepodobne pripravená väčšina pokrmov z jahňaciny, ktorú ochutnáte.

    Jahňatá sa zabíjajú, keď majú okolo troch mesiacov, zvyčajne okolo novembra, a pripravujú sa najmä na patagónsky spôsob „al asador". Tradičná metóda prípravy pozostáva z otvoreného ohňa - ten zakladajú v niečom, čo by sme mohli prirovnať ku komínu alebo krbu, a potrebujeme špeciálnu kovovú konštrukciu nad ohňom, na ktorú zavesia „na motýľa” narezané jahňa napichnuté na kovový kríž. Niekoľko hodín (minimálne štyri) ho z každej strany opekajú, čím dosahuje skutočnú jemnosť. Z týchto jahniat potom odrezávajú kusy mäsa z rôznych častí a zvyčajne sa podáva s grilovanou zeleninou.

    Jahňacie v El Calafate určite nevynechajte.
    Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

    Jedno z najlepších jahniat v celej Patagónii môžete ochutnať napríklad v calafatskej reštaurácii Casimiro Bigua, ktorú s obľubou navštevujeme. Z jahňacieho si taktiež môžete vychutnať pokrmy ako empanadas (plnené pečené taštičky), carpaccio (na tenko nakrájané a naklepané kúsky surového mäsa) alebo plnené ravioli. V tomto mestečtu tiež nájdete reštauráciu, v ktorej prípravu samotného jedla môžete sledovať z priamo ulice cez presklenú kuchyňu. Prípadne vyskúšajte v El Calafate reštauráciu Loiacono's. Argentínci milujú fúziu kuchýň.

    Rady a odporúčania na dovolenku v Ohňovej zemi, ktorá dokáže byť aj gastronomickým šokom, sa dočítate v blogu: Plavba v Ohňovej zemi.

    Podobné ako asado je parrillada (v preklade gril), čo je pomenovanie pre spôsob prípravy rôznych druhov grilovaného mäsa. Zvyčajne obsahuje carne de rez - časti hoväzdiny, asado de tira - rebierka, bife de chorizo - steak, vacío (pupok - dlhý a plochý chudý plátok mäsa zo spodných brušných svalov), bravčovina, najmä chicharrón - bravčový bôčik prerastený tukom (v iných krajinách ho často pripravujú smažený a pripomína naše oškvarky), morcilla - niečo podobné našej krvavničke, do ktorej by sme pridali badián, nové korenie, klinček, kardamón a škoricu, chinchulín - hrubé črevo, zvyčajne plnené zmesou mäsa ako do klobás, prípadne rozpučenými varenými zemiakmi a múkou. Okrem toho nájdeme často v tomto mixe grilovaného mäsa chorizo criollo - niečo podobné našim jaterniciam, chivito - kozie mäsko, alebo čokoľvek iné.

    Okrem oviec sa v Patagónii, no najmä na rozsiahlych úrodných pampách Argentíny chová vo veľkom hovädzina, ktorú sem koncom 19. storočia priviezli z Európy. Chovajú sa tu hlavne 4 typy kráv - Angus, najznámejší druh, ktorý tu chovajú, čisto čiernej farby, známy svojim kvalitným mäsom, Herford - zväčša hnedé kravičky s bielym fľakom na hlave, ktoré sa chovajú na mäso i mlieko, a nakoniec Jersey,svetlobéžové, ktoré sa využívajú iba na mlieko a Brahman, a okrem toho ich miešaniny ako brangus a braford.

    Ďalším zvieraťom, ktoré sa vo veľkom v Patagónii konzumuje, je lama guanaco, a najmä ich mladé - chulegos. Voľne sa pohybujú po stepnatých pláňach a nie je ťažké ich uloviť, takže aj ich mäso sa bežne v tejto oblasti konzumuje a dalo by sa prirovnať k jeleniemu mäsu.

    Argentínsky steak

    Argentínsky steak #

    Poďme sa ale už presunúť k pokrmu, ktorým sa Argentína najviac pýši, a tým nie je nič iné, ako argentínsky steak. V čom je čaro tohto steaku a čím sa odlišuje od ostatných krajín - kvalitou a prípravou? Angus kravičky sú typické svojou vysokou kvalitou mäsa, čo v spojení s voľným výbehom na trávnatých argentínskych pláňach tvorí na tanieri jedinečnú a výraznú chuť. Práve kvôli tomu Argentínci našli čaro prípravy steakov v absolútnej jednoduchosti - aby naplno vynikla chuť hovädzeho, steak sa pripravuje výhradne so soľou.

    V Argentíne nenájdete tradičný steakhouse, kde by vám steak naservírovali s rozmanitými omáčkami, ako je to zvykom v Európe, kde ho zvyčajne sprevádza omáčka z čierneho alebo zeleného korenia, krémová s hríbikmi alebo nejaká redukcia z červeného vína. Taktiež k nemu nepodávajú kopu špeciálnych príloh, žiadne zelené fazuľky, špargľa a podobne. K steaku v Argentíne zásadne patria hranolky, prípadne zemiaky v akejkoľvek podobe alebo trocha zeleniny.

    BUBO klienti sa delia na tých, čo preferujú chilské steaky a tých, čo preferujú tie argentínske. S vínom to je podobne.
    Foto: Laura Lackovičová — BUBO

    Na čo si ale treba dávať v Argentíne pozor je stupeň prepečenia steaku, u nás ich bežne rozlišujeme 6 - začínajúc pri blue rare, ktorý je okrem povrchu vnútri celý surový, rare - 75 % zvnútra krvavý, vnútri studený, opečený je iba rýchlo, aby si na povrchu vytvoril krustu, potom nasleduje medium rare, ktorý už má vnútro aspoň zohriate, ale stále 50 % je krvavo červené, ďalším je medium, kde stred už nadobúda prepečenejšiu farbu, cca z 25 % ostáva ružový, ďalej medium well, alebo stredne prepečený, kde už ružový stred bledne a well done, alebo prepečený, kde by sme nemali vidieť žiadnu krv a javí sa vnútri bledý alebo hnedý, podľa rezu mäsa.

    V Argentíne majú tendenciu prepekať steaky o kúsok viac, ako sme zvyknutí, takže ak napríklad preferujete taký európsky evergreen - medium rare - v Argentíne si vypýtajte o stupeň menej, to znamená rare.

    Ďalší dôležitý tip pre vychutnanie si dokonalého argentínskeho steaku pre vás - ak sedíte v luxusnom steakhouse, pravdepodobne budú poznať tieto európske stupne prípravy, avšak v bežnom steakhouse alebo reštaurácii môžete naraziť na jazykovú bariéru a nebudú tieto pojmy poznať.

    V Argentíne rozlišujú vo všeobecnosti 4 stupne prípravy mäsa:

    1. vuelta a vuelta - doslovne znamená „otočka a otočka”, čo zodpovedá dvom najmenej prepečeným stupňom prípavy - blue rare/rare,
    2. jugoso - „šťavnatý” - medium rare,
    3. punto - „akurát” - medium well,
    4. bien cocido - „dobre prepečený” - well done.

    Okrem spôsobu úpravy si určite budete chcieť vybrať ten najlepší typ steaku pre vás. V menu nenájdete väčšinou slovo „steak”, ale „bife”. Hovädzinu vo všeobecnosti nájdete pod názvami ako carne de rez alebo iba carne. Dva najpopulárnejšie typy steakov v Argentíne sú bife de chorizo a bife de lomo. Bife de lomo je hovädzia sviečková, ľahšie a menej tučné mäsko, naopak bife de chorizo je viac prerastený prémiový kus mäsa - vo Francúzsku nazývaný entrecote, v iných krajinách rib-eye bez kosti. Nemá nič s údeninou „chorizo” známou v Španielsku a Mexiku.

    Pri objednávaní steaku v Argentíne musíte dbať na to, aby ste si vybrali správny stupeň prepečenia.
    Foto: BUBO archív

    BUBO tip:

    V Buenos Aires odporúčame pre milovníkov mäsa reštauráciu La Estancia, ktorá nesie názov podľa fariem, ktoré sa tu tak nazývajú. Estancie zakladali prisťahovalci z Buenos Aires a Európy najmä koncom 19. a začiatkom 20. storočia, chovali ovce a kravy a pripravovali mäso tradičným spôsobom na otvorenom ohni. „Gauchos” alebo kovboji, správcovia estancií, dodnes pripravujú mäso iba takto a táto reštaurácia taktiež! Okrem toho odporúčame na výborné steaky a mäso Santos Manjares priamo v centre, alebo Juan Bautista Parrila Gaucha v Puerto Madero, prípadne už spomínané ABC.

    Argentínsko-talianske prepojenie

    Argentínsko-talianske prepojenie #

    Väčšina Argentíncov má priame talianske korene kvôli obrovskej talianskej imigrácii v 20. storočí. Tí okrem iného priniesli na kontinent jeden tradičný nápoj, a tým je fernet. Aj u nás je tento trpký bylinkový alkohol veľmi obľúbený, v Argetíne je miešaný nápoj fernet cola považovaný za národný drink. Tak jednoducho ako to znie, zmiešajú fernet a cocacolu v pomere 3:7, takže je pomerne silný. Bežne v podnikoch uvidíte Argentíncov popíjať niekoľko politrových pohárov tohto moku (najmä cez víkendy).

    Z talianskeho kultúrneho dedičstva tu majú svoje miesto aj cestoviny. Kto nechce experimentovať, pochutná si napr. aj na tejto kuchyni. Hoci je pizza v Argentíne o čosi hrubšia, čo sa plnky týka, je na nej veľmi veľa syra. Pizza fugazzeta alebo fugazza je populárna a je to pizza, ktorá pozostáva z cibuľovo-syrovej plnky, bez paradajok.

    Jedna z bizarných, no za to veľmi obľúbených druhov, je pizza, na ktorej nájdeme tortillu (omeletu) s cícerom. Ak si objednáte v Argentíne pizzu, vedzte, že odídete viac ako sýti! Tradičnú argentínsku pizzu nájdete v centre v pizzerii Las Cuartetas, alebo trocha ďalej v Pizzeria Burgio, ktorá funguje od roku 1932.

    Legendárna latino-americká milanesa nechýba ani v Argentíne. Ide o tenký plát hovädzieho mäsa zo sviečkovice, pripravený na spôsob rezňa. Mäsko naložia v zmesi vajíčok, cesnaku a petržlenovej vňate a po odležaní obalia v strúhanke a vysmažia. Má niekoľko druhov, resp. pomenovaní a tie sa líšia podľa spôsobu, akým bola milanesa pripravená. Zvyčajne sa jedáva s hranolkami, zemiakovou kašou alebo šalátom. 

    Milanesa Caballo - napríklad tento druh znamená, že vám milanesu prinesú naservírovanú tak, že na nej bude volské oko. Milanesa Napolitana má zase zvyčajne omáčku (paradajkový pretlak, šunka, syr alebo plátky z paradajky).

    Vyskúšajte národný drink fernet cola
    Foto: BUBO archív

    Najlepší argentínsky Street Food

    Najlepší argentínsky Street Food #

    V Argentíne nechýbajú ani empanadas. Ak už ste niekedy v Latinskej Amerike boli, s empanadami ste sa určite stretli. Všade sú populárne. Zväčša vedia nahradiť rýchly obed. Ide o taštičky plnené roznymi zmesami, hoci najpopulárnejšie sú mäsové (kontrétne hovädzie).

    V Argentíne sa pripravuje cesto na tieto taštičky z múky, vody, soli a masti (alebo masla, prípadne margarínu), ktoré sa zvyčajne plnia trhaným mäsom, skaramelizovanou cibuľkou, vareným vajíčkom, syrom, ale nájdeme mnoho rôznych verzií, ktoré môžu obsahovať šunku, grilovanú zeleninu, mleté mäso a podobne.

    Dobrú domácu empanádu spoznáte podľa polmesiacového tvaru a viacnásobne zavinutého okraja, to je tradičný spôsob prípravy, aby plnka z taštičky nevytekala. Argentínske empanadas sú vždy pečené, avšak v iných krajinách nájdeme často ich smaženú verziu. Každý si nájde svojho favorita!

    Foto: Sára Ježová — BUBO

    Ak v Argentíne nájdete tzv. empanada tucumanas, empanada saltenñas, empanada cordobesas atď., to znamená, že tieto empanady pochádzajú z tej danej provincie. Recept je vždy trochu iný, napr. tucumanas sú robené z mäsa matambre (matambre je tenký plátok hovädzieho mäsa), v regióne Salta robia empanady zas z iného druhu mäsa a pridajú do toho aj zemiak a varené vajíčko.

    Empanady z Mendozy obsahujú navyše olivy, empanady zo San Juan, naopak, hrozienka.

    BUBO tip:

    Celkovo najlepší Street Food v Buenos Aires nájdete v Mercado San Telmo, ležiaci v jednej z najstarších štvrtí mesta San Telmo, kde nájdeme aj Plaza de Mayo, metropolitnú katedrálu a slávny prezidentský palác Casa Rosada.

    Na najlepšie empanadas tam určite hľadajte stánok El Hornero, ktorý nesie názov národného vtáčika, ktorý sa nachádza aj na 1000 bankovke pesos, horno je po španielsky pec a tento vtáčik si stavia hniezdo v tvare „malej piecky” s otvorom na juh, aby ho chránila pred vetrom - takže okrem najlepších empanád má tento podnik aj peknú symboliku.

    Z dusených jedál, ktoré môžu mať konzistenciu podobnú nám známemu gulášu, sú veľmi obľúbené cazuela de llama (na severe krajiny) alebo locro, ktoré sa pripravujú z tekvice, bravčoviny alebo hovädziny, kukurice, fazuliek, chorizo, cibuľky a rôzneho korenia.

    Verí sa, že tento pokrm vznikol kedysi dávno v Andách. Locro poznajú aj v iných latino krajinách a niekde ho pripravujú skôr ako polievku.

    Prílohy a omáčky k jedlu v Argentíne

    Prílohy k jedlu v Argentíne #

    Prílohy k jedlu sú v Argentíne celkom rýchle a jednoduché. V jedálnom lístku budete mať na výber hranolky, varené zemiaky, zemiakovú kašu, tekvicové pyré, grilovanú zeleninu na spôsob asado a rôzne šaláty. Najobľúbenejší býva criolla salad, ktorý obsahuje kapustu, paradajky a cibuľu.

    Oči by jedli. Vysoká kvalita jedla. Nie je čo riešiť. Na zájazdoch do Argentíny chutí všetko.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Omáčky k jedlu v Argentíne #

    Chimichurri je neodmysliteľná súčasť argentínskej kuchyne. Je to jediná omáčka, ktorou je prijateľné pokvapkať váš steak. Pozostáva z komponentov, ako olivový olej, koreniny, petržlen, oregano, cesnak, paprika, chili papričky, vínny ocot.

    Ďalším príkladom je salsa criolla, ktorá je podobná chimichurri, iba bude mať zeleninu navyše, cibuľku, paradajky, alebo salsa golf, berenjenas en escabeche (berenjenas je baklažán, ktorý sa pripraví v marináde z vínneho octu, olivového oleja atď.) ensalada criolla, chimichurri rojo, salsa tuco... Všetko sú to omáčky, ktoré sa zvyčajne používajú pri príprave mäsa na spôsob asado.

    Chimichurri je jediná omáčka, ktorou je prijateľné pokvapkať váš steak.
    Foto: BUBO archív

    Dezerty v Argentíne

    Dezerty v Argentíne #

    Neobyčajný dezert, ktorý stojí za zmienku, je vigilante. Obľúbené jedlo jednej z najslávnejších osobností argentínskej literatúry, Jorge Luis Borges, nesie názov podľa polície „vigilantes”, ktorý v 20. rokoch 20. storočia obľubovala tento pokrm kvôli jeho nízkej cene. Ide o kombináciu bieleho syra a marmelády z duly, dnes sa často podáva so sladkým batátovým pyré či trpkými pomarančami.

    Ak v jedálnom lístku nájdete aj na tieto dezerty, určite sa do nich pustite. Postre Balcarce je orieškový koláčik balcarce s gaštanmi, krémom a kondenzovaným mliekom vznikol v argentínskom meste Balcarce v roku 1958). Postre Vigilante je kombinácia sladkých zemiakov a krémového syru, má mnoho kombinácií s ovocím a všetky sú chuťovo fantastické. Lahodný flan mixto je puding, ktorý poznáte s kondenzovaným mliekom a krémom.

    Môžete vyskúšať aj hocijakú zmrzlinu (helado po španielsky). Argentína je známa skvelou zmrzlinou vďaka talianskemu kultúrnemu dedičstvu v krajine. Pustite sa aj do panqueques - ako naša palacinka a tu sa jedáva s polevou z kondenzovaného mlieka.

    Sladké koláčiky sú častou súčasťou raňajkových bufetových stolov v Argentíne.
    Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

    Z kondenzovaného mlieka pripravujú aj vynikajúcu penu, ktorá môže mať aj čokoládovú variáciu - Dulce de Leche Mousse. Rogel, prípadne Alfajor Rogel alebo Mil Hojas de dulce de leche je to isté. Ide o ten istý koláčik, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev (zvyčajne ôsmich) upečených tenkých plátkov jemného cesta, ktoré sú spojené sladkým krémom a ozdobené krémovou pusinkou.

    Nikto presne nevie, kde v krajine tento koláč vznikol, no v Argentíne sa jedáva pri hocijakej špeciálnej príležitosti, takže ho na svojej ceste môžete určite ochutnať. V neposlednom rade v BUBO ešte odporúčame koláčik chocotorta, ktorý sa skladá z niekoľkých vrstiev sušienok spojených sladkým krémom z krémového syra.

    Ak pôjdete na turistiku do Bariloche, určite nevynechajte ochutnávku ich geniálnej čokolády.

    Čítajte špecializovaný blog na túto tému:

    Turistika v severnej Patagónii - Bariloche

    Čokolády z Bariloche vyhrali aj prvé priečky v súťažiach o najlepšiu čokoládu kontinentu.
    Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

    Bonusové pochúťky či ľahký snack

    Bonusové pochúťky či ľahký snack #

    Pochúťkou, ktorú by sme mohli skôr zaradiť ako ľahký snack než dezert, je jednoznačne alfajor, ktorý pochádzaja zo španielskej Andalúzie a do Argentíny ho priniesli práve títo Španieli. Ide o dve sušienky zlepené plnkou, podobne ako makrónky, niekedy obalené v čokoláde alebo poleve. Tradične sú sušienky plnené dulce de leche - skaramelizovaným koandenzovaným mliekom, no nájdeme mnoho variácií tejto sladkosti. Recept sa rokmi už, samozrejme, trochu pozmenil.

    Ďalšími ľahkými snakmi sú: medialunas (sladké croissanty), bolas de fraile (malé šišky plnené krémom), pastelitos (vyprážané koláčiky v tvare hviezdy, ktoré obsahujú plnku z ovocia quince), pasta frola (z kukuričného cesta a z plnky quince, spoznáte ju podľa mriežkového zdobenia), sacramentos (podobné ako croissanty, len sú rovného tvaru), torta fritas (z vyprážaného cesta, podáva sa s džemom alebo sladkou plnkou).

    Všetky tieto pochúťky v Argentíne veľmi radi jedia s čajom maté alebo šálkou kávičky alebo iného čaju. Ak cestujete do El Calafate, nezabudnite ochutnať zmrzlinu s príchuťou ovocia calafate. Hovorí sa, že kto ho raz ochutná, určite sa na toto miesto ešte raz vráti.

    Zo slaného súdka...

    Z troch typov mäsa (hovädzieho, jahňacieho, lamieho) sa v Patagónii pripravuje pokrm „disco” - my by sme to voľne preložili „panvička”, v ktorej je na kúsky nakrájané mäso so zemiakmi a zeleninou. Všetko je pečené v chutnej šťave na štýl gulášu.

    Avšak, musíte si dať pozor, na porciách tu naozaj nešetria. Z jednej panvice sa vždy nasýti viac ľudí, takže si určite disco neobjednávajte sami pre seba a buďte pripravení zdieľať túto gastro explóziu chutí s minimálne jednou ďalšou osobou.

    Väčšinou sa podáva s patagónskm chlebom, ktorý by sa dal prirovnať najviac k francúzskej brioške, a podáva sa buď s cesnakovým, alebo bylinkovým maslom.

    Naším tipom na reštauráciu s najlepším disco v El Calafate je Isabel Cocina al Disco.

    Nápoje v Argentíne

    Nápoje v Argentíne #

    Argentína je jedna z mála krajín Južnej Ameriky, kde kultúra kávy dodnes neprerazila až na toľko. Je to kvôli tomu, že majú iný nápoj, ktorý má rovnaký účinok ako kofeín v káve, a to je maté.

    Maté považovali za liečivý, antistresový a povzdbudzujúci mok. Cezmína paraguajská (Yerba Maté) je bylinka, ktorá má veľký obsah antioxidantov a kofeínu, povzbudí vás, a viete ho popíjať od rána do večera. Názov pochádza z domorodého jazyka Guaraní „maté” (v preklade tekvica).

    Nápoj z tejto bylinky totiž domorodci popíjali v nádobách vyrobených z malých tekvičiek. Okrem typického maté hrnčeka (v tvare malej tekvičky) existuje na konzumáciu aj špeciálna slamka na maté - naspodu má buď sitko alebo hustú špirálu. Táto „bombilla” (po argentínsky čítaj bombiša - slamka) filtruje malé kúsky hierba maté, ktorou je pohár naplnený takmer po vrch, predtým než sa zaleje 80-stupňovou vodou.

    Slamkou sa od začiatku nesmie hýbať, maté sa nemieša, malé čiastočky sušenej bylinky by po premiešaní vytvorili z nápoja kašu. Keď naplníme maté pohárik bylinkou a zalejeme ju prvýkrát vodou, chuť je veľmi horká.

    Veľa Argentíncov tieto prvé dúšky neprehĺta, lebo sú im ťažké na žalúdok. Iní si do prvého hrnčeka pridajú cukor alebo med. Do prvého? Áno, maté sa zalieva viackrát, vždy sa tekutina dopije do konca a doleje sa znova horúcou vodou. Každým ďalším zaliatím je maté jemnejšie.

    Maté a charakteristické nádoby na ich pitie sú zároveň aj krásnym argentínskym darčekom.
    Foto: Katarína Líšková — BUBO

    Vedel si, že...

    tradične sa maté pije v spoločnosti priateľov, pričom všetci pijú z jedného hrnčeka a jednou slamkou? Každý vypije jeden celý pohárik a potom ho posunie ďalšiemu, ktorý si ho doleje a tak ďalej.

    Hovorí sa, že prvý hlt (alebo prv zaliate maté) dávate človeku, ktorého máte najmenej radi, lebo je najtrpkejšie a najhorkejšie. A čím máte niekoho radšej, tým viac mu ho osladíte. To je samozrejme vec chuti, väčšina Argentíncov si maté nesladí, maximálne prvý hrnček, ale niektorí si prichucujú maté cukrom, medom, či steviou. Taktiež sa dá doň pridať káva, aby znásobila povzbudzujúci účinok.

    V Argentíne, Uruguaji, Paraguaji a južnej časti Brazílie nájdete úplne bežne skupinky ľudí posedávajúcich po parkoch, námetiach, promenádach, všade, s veľkými termoskami, ako popíjajú maté a rozprávajú sa o živote. Je to pre nich niečo ako pre nás ísť na kávu alebo pivo. Berú si maté všade, do školy, práce, na cesty, dokonca aj do kina či na rande.

    Argentína má celosvetovo známe vinárske oblasti. Na Mendozu natrafíte nejedenkrát. Ak nepohrdnete kvalitným vínom, tak v Argentíne si určite doprajte famózne červené víno Malbec alebo aj biele víno Torrontes - najlepšie vína sveta.

    Malbec je odroda hrozna a typ vína, ktorý pochádza z Francúzska, ale momentálne sa cez 75 % pestuje a spracúva v Argentíne, najmä v oblasti Mendoza, San Juan, La Rioja a Catamarca. Toto červené víno je plné chuti a výborne dopĺňa najmä chudé mäso a syry. Okrem Malbecu, ktorý je tak typický pre túto krajinu, tu nájdeme výborné Torrontes, Chardonnay či Cabernet Sauvignon, Merlor, Pinot Noir, v každom prípade v Argentíne odporúčame vychutnávať najmä červené vína, ktorými táto krajina vyniká.

    Ak ste  niekedy navštívili Južnú Ameriku, určite ste si všimli, že nie je veľmi preslávená dobrým pivom, avšak to iba preto, lebo patagónske pivá sa ešte nestihli dostať do pivárskeho povedomia. Práve vďaka geografickej polohe tohto regiónu a teda chladnejšej klíme sa tu nadmieru darí chmeľu a lokálci z toho rozhodne ťažia maximum.

    Nachádza sa tu najväčšia koncentrácia remeselných pivovarov, ktoré produkujú všetky možné typy pív, od ležiakov, cez IPA, APA, Stout, tmavé i bledé, každý milovník piva si tu príde na svoje. Najznámejšia je značka „Patagonia” so svojím ležiakom, APA, summer ALE, weisse, doble malta a podobne, vyváža sa takmer do celej Argentíny a mnohých ďalších krajín tohto kontinentu.

    Najlepšie čapované pivá v El Calafate nájdete v La Zorra, La Fábrica Cerveceria alebo Cerveza Patagonia. V Buenos Aires odporúčame sieť pivární Keller alebo ABC.

    Naším ďalším odporúčaním je Quilmes (light). Ak ste už boli niekedy v Brazílii alebo sa do nej chystáte, tak Quilmes vám bude pripomínať brazílske Skol alebo Brahma. 

    A čo pijú dospelí Argentínčania za alkohol, keď si len niekam vyrazia? Radšej budú preferovať miešané drinky (ako fernet s kolou). Klasické „panáky", resp. „Shots", sú tu skôr už len pre mladých (Jägermeister alebo tequila). V Argentíne je veľmi populárne chai maté a každého Argentínčana spoznáte podľa typickej termosky.

    BUBO kladie dôraz na zážitky, takže po ľadovci Perito Moreno sa prejdeme v mačkách a na záver nám ľad nasekajú do pohárikov s whisky.

    3 fotografie

    BUBO pije v Argentíne whisky s 300-ročným ľadom

    Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

    Najlepšie reštaurácie v Argentíne

    Najlepšie reštaurácie v Argentíne #

    Ak si radi doprajete a potrpíte na luxus, v Mendoze alebo aj v Buenos Aires vám na zájazdoch do Argentíny odporúčame vyskúšať nové michelinské reštaurácie (2023): Aramburo alebo Don Julio v Buenos Aires.

    Azafrán, Brindillas, Casa Vigil alebo Zonda Cocina de Paisaje v Mendoze. Myslíte vopred na rezerváciu stola. Zároveň reštaurácia Don Julio sa pravidelne umiestňuje v rebríčku TOP 5 najlepších reštaurácií v Latinskej Amerike (podľa The World´s Best) a v prvej 50-ke sú aj reštaurácie El Preferido de Palermo, Gran Dabbang, Julia, Mishiguene, Alo´s, Crizia a Nino Gordo.

    Argentínska kuchyňa patrí medzi najchutnejšie na svete a tunajšie reštaurácie zase medzi najlepšie minimálne v Južnej Amerike. Do Argentíny sa oplatí vycestovať už iba kvôli jedlu, a tak neváhajte a ochutnávajte. A neváhajte sa inšpirovať nielen týmto blogom, ale aj ďalšími BUBO odporúčaniami z kategórie:

    Gurmánske zážitky

    Gurmánske zážitky

    Najlepšie reštaurácie sveta, ale aj gurmánske špeciality, na ktoré…

    Zobraziť
    Daniela Mihaldová

    Daniela Mihaldová

    Daniela Mihaldová

    Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

    Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

    Zo zájazdu:

    Daniela Mihaldová

    Posledná úprava článku | Prečítané: 133

    Mohlo by Vás zaujímať

    El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

    Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

    El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

    Daniela Mihaldová 21 min. čítania
    Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

    Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

    Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

    Ľuboš Fellner 15 min. čítania
    Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

    Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

    Ľuboš Fellner 18 min. čítania
    Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

    Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

    Ľuboš Fellner 39 min. čítania
    Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

    Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

    Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

    Ľuboš Fellner 35 min. čítania
    Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá Blog

    Blog Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá

    Gastronómia v Latinskej Amerike je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. Práve argentínska kuchyňa sa…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Amerika  

    Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


    náročnosť

    15 dní

    Trvanie

    4135 4865€
    K

    Polárne oblasti   Amerika  

    Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


    náročnosť

    13 dní

    Trvanie

    5695 5995€
    K

    Amerika  

    Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


    náročnosť

    19 dní

    Trvanie

    5147 6055€
    K

    Amerika  

    Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    3367 4209€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.