Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť

Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť

Južná Kórea je stále krajinou, ktorá nie je až tak často skloňovaná medzi cestovateľmi. Aj preto tým, ktorí túžia navštíviť destináciu, kde je minimum turistov, odporúčame práve Južnú Kóreu. To sa však bude s určitosťou v najbližších rokoch meniť. Južná Kórea je ekonomickým ázijským tigrom a za zopár desiatok rokov sa vypracovala medzi top 10 svetových ekonomík. Ja sa do Kórey vraciam od roku 2016 pravidelne a každý rok som v nemom úžase, ako rýchlo napreduje krajina. Ktoré sú jej top miesta hodné návštevy a čo tu treba vidieť a zažiť?

Po konci druhej svetovej vojny sa rozdelil Kórejský polostrov na dve časti - južne od 38. rovnobežky na Kórejskú republiku, hovorovo označovanú ako Južná Kórea, a severne na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku, častejšie známu pod názvom Severná Kórea. Južná Kórea leží na brehu Žltého mora na západe a na východe na pobreží Japonského mora. Dnes sa hlavne Kórejská republika snaží presadiť používanie názvu Východné more namiesto Japonského mora, ale zatiaľ neúspešne.

Hlavným mestom krajiny je Soul, kde žije 1/5 celej populácie, až 10 miliónov obyvateľov. Keby sme zobrali celú metropolitnú oblasť vrátane Incheonu (kde sa zvykne prilietať) a ďalších okolitých miest, tak to číslo dosahuje hodnotu až 26 miliónov obyvateľov. A tak bezpochyby patrí Soul k tým najväčším svetovým metropolám ako napríklad Tokio a Mexiko City.

Južná Kórea je vyspelá krajina, ktorá má rozhodne čo ponúknuť aj pre skúseného cestovateľa. V tomto blogu sme pre vás vybrali TOP 10 Južnej Kórey.

10. Hwanho Park Space Walk #

Zaujímavá atrakcia pri meste Pohang, kde sa môžete poprechádzať zaujímavou pešou dráhou, ktorá viac pripomína húsenkovú dráhu a kochať sa výhľadmi na okolitú prírodu.

Schody sú prehľadné, vidíte tak pod seba a celá konštrukcia sa kýva podľa toho, ako silno fúka vietor. Ak sa bojíte výšok, toto nebude vaše najobľúbenejšie miesto.

9. Ostrov Jeju #

Magický ostrov Jeju (číta sa Čedžu) sa dostal medzi sedem prírodných divov sveta vďaka jeho krásnemu tufovému kužeľu, ktorý vznikol z erupcie magmy na dne oceánu na mieste s názvom v Seongsan Ilchulbong Marine Provincial Park. Na tomto istom mieste môžete v maličkom prístave Seongsanpo pozorovať pri práci potápačky, tzv. morské ženy, alebo aj morské vily - haenyeo. Tie sú od roku 2017 zapísané do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ich živobytie spočíva v love a zbere rôznych mäkkýšov, morských rias a iných morských živočíchov z oceánu. Na potápanie nepoužívajú žiaden kyslík, iba neoprén, potápačskú masku, plutvy, závažia na hrudník na pomoc pri potápaní, nožík a sieť. Dievčatá tradične začali trénovať ako haenyeo, keď mali 11 rokov. Začínajúc v plytkej vode sa tréningom prepracovali do náročnejších hĺbok. Tie najlepšie sa vedia ponoriť do hĺbky až 30 metrov a zadržať dych na viac ako 5 minút.

Zhruba až po siedmich rokoch tréningu je dievča považované za „plnohodnotnú“ haenyeo. Dnes majú najstaršie haenyeo viac ako 80 rokov, potápajú sa už viac ako 66 rokov a sú stále aktívne. Tie najstaršie môžete vidieť stále v akcii - každý deň o 14.00 h na pláži Seongsan Ilchulbong Beach.

4 fotografie

Ostrov Jeju

Ak máte na ostrove dostatok času, určite sa zastavte pri krásnom 23-metrovom vodopáde Jeongbangpokpo Falls. Necelých 30 minút jazdy autom nájdete ďalší krásny prírodný úkaz - Jusangjeolli Cliff, kde sa more s vetrom vyhrali a vytvorili krásne čadičové útvary, ktoré sa tiahnu pozdĺž pobrežia.

Celý ostrov je sopečného pôvodu a aj preto sa príroda výrazne líši od tej pevninskej. Ústredným prvkom ostrova je spiaca sopka Hallasan, najvyššia hora v Južnej Kórey s výškou 1 950 m n. m. Na jej vrch vedie krásna celodenná túra. Ostrov Jeju ponúka niekoľko krásnych tyrkysových pláží a je zároveň najväčším ostrovom Južnej Kórey.

8. Najväčšia tržnica v Kórei - Namdaemun #

Straťte sa v uliciach najväčšieho mestského trhu v krajine, kde okrem nakupovania prídete až k národnej pamiatke číslo 1. Kedysi to bola jedna zo štyroch hlavných vstupných brán do mesta Soul. Zakladateľ éry Čoson Taedžo dal postaviť štyri takéto brány okolo celého mesta - jednu na každej svetovej strane. No a práve brána Sungnyemun bola považovaná za tú najdôležitejšiu, pretože tu sa vyberalo najviac peňazí, ktoré išli kráľovskej rodine.

Na mestskom trhu určite ochutnajte tradičnú kórejskú pochúťku - ide o slepačí ženšenový vývar, ktorý domáci považujú za vitamínovú bombu. Obľúbená pochúťka hlavne počas zimných chladných mesiacov. Je to kurací vývar, v ktorom sa nachádza malé kura, najčastejšie plnené ryžou a koreňom ženšenu a vývar sa podáva úplne vriaci. Tak opatrne, aby ste si neobarili jazyk. Ženšen odjakživa chodili do Kórey kupovať obchodníci z Číny pre jeho blahodarné účinky.

Ženšen musí byť pestovaný 4 až 6 rokov, aby obsahoval skutočne liečivé vlastnosti. Čím viac germánia obsahuje, tým rýchlejšie sa čistí krv od nečistôt. Kórejský ženšen obsahuje najviac organického germánia - prirodzený detoxikátor. Z koreňa je izolovaný polysacharid ginsan, ten má zase výrazný stimulujúci vplyv na imunitný systém. Jeho účinky sú geniálne a vedecky dokázané - náhrada viagry, ktorá má blahodarné účinky na obehový systém, na centrálnu nervovú sústavu, ale aj na imunitný systém.

Čítajte aj detailný blog:

Soul - prehliadka, čo vidieť

7. Kultúrna dedina Gamcheon #

V Busane sa určite choďte stratiť do kultúrnej dediny Gamcheon, ktorá je prezívaná ako Machu Picchu Busanu aj keď skôr pripomína viac nejakú juhoamerickú favelu. Busan je druhé najväčšie mesto Južnej Kórey a Gamcheon či Gamčeon je časť mesta, kde kedysi žili trestanci.

Dnes sa sem nasťahovali bežné rodiny. Domáci si tu otvárajú rôzne hipsterské kaviarne, tematické reštaurácie a obchodíky so suvenírmi. V celej štvrti cítiť veľký vplyv rôznych umelcov.

4 fotografie

Gamcheon v Busane

6. Namsan Tower #

V Soule určite nevynechajte vyhliadku z vrchu hory Namsan vo výške 270 metrov nad mestom. Vedie sem vedie buď príjemná zopár minútová jazda lanovkou, alebo ak sa radi prechádzate, na jej vrch sa viete dostať aj pešo - 5 km cestou do kopca.

Na samotnom vrchole hory sa okrem krásneho výhľadu na celý Soul na všetky strany nachádza vyhliadková N Seoul Tower, ktorá je v noci vysvietená rôznymi farbami a z ktorej si viete vychutnať výhľad na celé mesto z ešte väčšej výšky.

Páni si vedia dopriať zážitok navyše - zbehnite v N Seoul Tower na záchod, pisoáre sú zasadené pred obrovskými presklenými oknami s výhľadom na celé mesto. Nachádza sa tu aj otočná reštaurácia, ktorá sa otočí každých 48 minút. Cez horu Namsan prechádza aj obranné kamenné opevnenie, ktoré bolo okolo Soulu postavené v roku 1396 na ochranu mesta.

5. Kórejské BBQ #

Pre mňa osobne je juhokórejská kuchyňa tou najchutnejšou, akú som mohol vo svete ochutnať. Kórejci sú priam posadnutí jedlom. Keď si idete s domácimi sadnúť niekde do baru, tak zistíte, že polku večera sa dokážu rozprávať iba o jedle. Ak ste v Kórei prvýkrát a neviete, do čoho idete, tak budete milo prekvapení.

Z menu si totižto vyberiete jednu vec a do niekoľkých minút vám na stôl začnú čašníci nosiť často aj desiatku maličkých misiek, kde sú kombinácie rôznych druhov zeleniny, malé sušené rybičky, rôzne šaláty, oriešky a rôzne kombinácie dresingov. No a nikdy nemôže chýbať ich národné jedlo - kimchi. Ide o druh fermentovanej, teda kvasenej sezónnej zeleniny.

Kórejci totižto milujú kombinovať chute, a to všetky dokopy - slané, sladké, kyslé. A k týmto všetkým miskám príde jeden hlavný chod, najčastejšie pôjde o nejaký druh mäsa, ktoré je geniálne dochutené. Tá rozmanitosť je naozaj obrovská. Ja sám kórejské BBQ milujem, keď som prvýkrát ochutnal mäso zabalené do kapustného listu, nevedel som, čo od toho môžem očakávať. No dnes tento spôsob jedenia milujem.

Pozor, Južná Kórea je krajina, v ktorej sa používajú kovové paličky. Budete k tomu potrebovať o niečo väčšie skúsenosti, ako pri jedení s drevenými paličkami, pretože sa viac šmýkajú. Kto si chce odniesť z Južnej Kórey gurmánsky zážitok, odporúčam ochutnať san-nakdži. Ide o malú čerstvú chobotnicu, ktorej chápadlá sa vám vďaka nervovým zakončeniam budú ešte mrviť na tanieri a neskôr aj v žalúdku. Je to obrovský zážitok. Opatrne, aby sa vám neprisala v hrdle - ide o jedno z najbizarnejších jedál sveta.

4. Historické mesto Kjongdžu #

Bývalé hlavné mesto ríše Silla, v ktorom sa dnes nachádza niekoľko UNESCO pamiatok. V parku Timuli budeme obdivovať kráľovské trávnaté hrobky, ktoré sú tam roztrúsené po celom okolí, vďaka čomu sa toto mesto nazýva múzeum bez múrov.

Pozrieme si budhistický chrámový komplex Bulguksa. Nachádza sa tu tiež niekoľko národných pamiatok - ako napríklad vstupné schody, ktoré majú symbolizovať prechod do nadpozemského života.

4 fotografie

Potulky Kjongdžu

Celý areál vyrástol uprostred krásnej prírody. Najfarebnejšie obdobia sú buď koniec októbra, kedy tu začína jeseň a všetky stromy sú tu prekrásne sfarbené do jesenných farieb alebo, naopak, jar (začiatok apríla), kedy tu zase všade kvitnú sakury.

Jedno z najdôležitejších pútnických miest v krajine pre budhistov je jaskyňa Seokguram, v ktorej uvidíme nádhernú bielu sochu Budhu, ktorá je tiež zapísaná na zozname UNESCO.

3. Výmena stráží v paláci Gyeongbokgung #

Kráľovský palác dynastie Joseon (čítaj Čosón) s názvom Gyeongbokgung v Soule je známy svojou farebnou výmenou stráží na hlavnej bráne Gwanghwamun, ktorá sa koná každý deň o 10.00 h a o 14.00 h (okrem utorka, kedy je palác pre verejnosť zatvorený). Vovnútri obrovského areálu sa stretneme s typickou kórejskou architektúrou a tradičným spôsobom života kráľovskej rodiny z konca 14. storočia. Palác bol domovom kráľa a rovnako tak aj miestom parlamentu.

Postavili ho tri roky po tom, ako začala vládnuť dynastia Joseon v roku 1395 s kráľom Taejom, ktorý bol zároveň zakladateľom dynastie Čoson. Palác je situovaný v srdci hlavného mesta. Vo vnútri areálu budete vidieť množstvo domácich Kórejcov, ktorí sa tu budú prechádzať v hanboku. Ide o ich tradičný kórejský odev, ktorý si dodnes obliekajú aj pri rôznych oslavách, ale napríklad aj na tradičných svadbách. V okolí areálu je niekoľko požičovní, kde si aj vy môžete tento hanbok požičať na deň. Ak tak urobíte, budete mať vstup do Gyeongbokgungu úplne zadarmo.

5 fotografií

Gyeongbokgung a výmena stráží

Nevynechajte ani návštevu národného ľudového múzea (The National Folk Museum of Korea), ktoré vás prevedie životom Kórejcov. Ukážu vám, aké náčinia používali kedysi na poliach, sú tam vystavené rôzne hudobné nástroje, masky, druhy oblečenia, ale aj mnoho vysvetlených tradícií ako napríklad kórejská svadba.

A dozviete sa, ako kedysi vyzerali ich tradičné príbytky. Uvidíte tam aj rôzne dokonale scénky, ktoré sa tam premietajú po celých stenách - napríklad to, ako sa menia ročne obdobia v Kórei.

2. Rybí market Jagalchi #

Druhý najväčší rybí trh v Ázii sa nachádza na okraji prístavu Nampo v meste Busan. Trh je známy svojimi predavačkami, ktoré sa nazývajú „Jagalchi Ajumma“, ktoré sa často nahlas medzi sebou hádajú, čo pridáva na ulovenom zážitku.

Viete tu ochutnať to najčerstvejšie sashimi v Kórei. Prípadne si viete kúpiť rôzne druhý rýb na kilá. Na obrazovke vidíte ceny za jednotlivé druhý rýb a ich hmotnosť.

3 fotografie

Jagalchi - rybí trh

Kedy je ideálne prísť sem? Na jeseň, kedy sa tu koná festival Busan Jagalchi. Slogan festivalu je "Oiso! Boiso! Saiso!" ("Poď! Pozri! Kúp!"). Jednotlivci sa môžu zúčastniť na chytaní rýb, jedení čerstvých rýb, ale môžu si tu taktiež zatancovať a zaspievať. Trh je rozdelený na vonkajšiu a vnútornú časť a s určitosťou treba vidieť obidve.

1. DMZ - Demilitarizovaná zóna #

Zo Soulu sú to necelé dve hodiny jazdy autom na najstráženejšiu hranicu na svete. Ide o demilitarizovanú zónu na 38. rovnobežke. Je to pas zeme dlhý 248 km so šírkou 4 km, ktorý je zároveň aj hranicou medzi Severnou a Južnou Kóreou.

Už zo samotnej cesty ku hranici vás bude mraziť. Čím pôjdete severnejšie, tým viac strážnych veží popri ostnatom plote budete môcť vidieť popri rieke Imjin, ktorá tečie zo Severnej Kórey do Južnej. Až prídete do mestečka Imjingak - tu sa nachádza lanovka mieru, ktorá vás vie previesť vo výške 50 metrov ponad rieku Imjin a späť. Uvidíte tu aj pozostatky Mostu slobody, cez ktorý si v roku 1953 obidve Kórey sa vymenili vojnových zajatcov. Cez tento most sa vrátilo asi 13 000 kórejských a OSN zajatcov naspäť domov. Pomenovanie dostal po tom, ako zajatci kričali nech žije sloboda!, keď vstúpili späť na južnú stranu mosta.

Pozrite sa tu do jedného z tunelov, ktoré tu vykopali vojaci Severnej Kórey, keď sa chceli takýmto spôsobom prekopať ku hlavnému mestu Soul a nečakane tak zaútočiť na Južnú Kóreu. Tunel ma šírku aj výšku 2 metre a malo sa tadiaľ vedieť presunúť až 30 000 vyzbrojených vojakov za jednu hodinu. Tento konkrétny tunel je vzdialený cca 44 km od Soulu a nachádza sa 73 metrov pod zemou. Jeho celková dĺžka je 1,6 km a pre verejnosť je otvorených iba 265 metrov. Túto časť si pozrieme aj my v BUBO.

Po objavení tunela Južnou Kóreou sa Severná Kórea bránila, že tu ťažila čierne uhlie, ktoré sa v tejto oblasti ale nevyskytuje a tunel je celý žulový. Budiš. V tuneli je zakázané fotiť! Doteraz našli štyri takéto tunely a predpokladá sa, že ich je omnoho viac.

5 fotografií

Demilitarizovaná zóna

Zastavíme sa aj na mieste, odkiaľ dovidíme cez ďalekohľady až do Severnej Kórey. Budeme môcť vidieť obrovskú 300 kg vážiacu vztýčenú vlajku Severnej Kórey. S južnou Kóreou sa predbiehajú v tom, ktorá je väčšia a ťažšia. Tí, ktorí majú dobrý zrak, budú môcť zahliadnuť aj sochu prvého prezidenta Severnej Kórey - Kim Ir-Sena.

Dostať sa tu viete v prípade rezervácie aj na miesto zvané JSA (Joint Security Area). Je to jedno z najznámejších miest na DMZ, ktoré poznáte podľa modrých budov a vojakov z oboch krajín. Ide o jediné miesto, kde sa sever a juh stretávajú, tiež nazývané Spoločná bezpečnostná zóna. Nachádza sa vo vnútri Demilitarizovanej zóny, rozdelená je presne na polovicu, pričom stredom prechádza Demarkačná línia (MDĽ), kde sa konali rokovania o zložení zbraní a iné sporadické rokovania medzi juhom a severom. 

Najstráženejšia hranica sveta.

Najstráženejšia hranica sveta.

TOP 10 Južná Kórea - súhrn:

  1. DMZ – demilitarizovaná zóna na 38. rovnobežke je najstráženejšia hranica na svete medzi Severnou a Južnou Kóreou.
  2. Rybí market Jagalchi – najväčší rybí trh v Južnej Kórei.
  3. Farebná výmena stráži – kráľovský palác Gyeongbokgung je známy svojou farebnou výmenou stráži na hlavnej bráne Gwanghwamun.
  4. Historické mesto Kjongdžu – bývalé hlavné mesto ríše Silla, v ktorom sa nachádza niekoľko UNESCO pamiatok.
  5. Kórejské BBQ – juhokórejská gastronómia vám zmení uhol pohľadu na kombinovanie chutí.
  6. Namsan Tower – najkrajšie výhľady na hlavné mesto Soul.
  7. Gamcheon – kultúrna dedina Gamcheon v Busane, prezývaná aj Machu Picchu Busanu, vám bude skôr pripomínať juhoamerickú favelu.
  8. Namdaemun – straťte sa v uliciach najväčšieho mestského trhu v krajine, kde sa okrem nakupovania ženšenu dostanete až k národnej pamiatke číslo 1.
  9. Ostrov Jeju – magický ostrov Jeju patrí medzi sedem prírodných divov sveta vďaka jeho krásnemu tufovému kužeľu, ktorý vznikol z erupcie magmy na dne oceánu.
  10. Hwanho Park Space Walk – straťte sa v pešej dráhe v meste Pohang, ktorá viac pripomína húsenkovú dráhu.
Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 341

Mohlo by Vás zaujímať

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou Soul

Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…

Martin Šimko 8 min. čítania
Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť Blog

Blog Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť

Južná Kórea je stále krajinou, ktorá nie je až tak často skloňovaná medzi cestovateľmi. Aj preto tým, ktorí túžia navštíviť destináciu, kde je…

Martin Šimko 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Oceánia, Guam, Južná Kórea


náročnosť

11 dní

Trvanie

5045
K

Ázia  

Oceánia, Palau, Južná Kórea


náročnosť

13 dní

Trvanie

6778 8266€
K

Ázia  

Severná Kórea (KĽDR), Južná Kórea


náročnosť

11 dní

Trvanie

4950
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.