Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia?

Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia?

Aralské jazero je podľa OSN miestom, kde sa odohrala najväčšia ekologická katastrofa 20. storočia. Plocha slanej vody, ktorá leží v srdci strednej Ázie, stratila za posledné polstoročie 80 % svojho objemu. Čo bolo hlavnou príčinou tejto tragédie spojenej s ľudskou hlúposťou a ako vyzerá Aralské jazero dnes? Existuje nádej na jeho obnovu či ktoré sú nové hrozby, ktorým musí čeliť? Zodpovedajme si tieto otázky v našom BUBO blogu.

Aralské jazero bolo ešte v roku 1960 rozlohou štvrté najväčšie jazero na našej planéte. Žili tu desiatky druhov rýb, niektoré z nich sa nevyskytovali nikde inde na Zemi. K tomu sme tu mohli nájsť dve stovky druhov rôznych bezstavovcov a kŕdle vtákov. Kombinácia tvoriaca bohatý ekosystém, ktorú už dnes, žiaľ, nenájdeme.

Jednoduchou a stručnou odpoveďou je, že dôvodom „rozpadu“ Aralského mora, ako ho nazývajú domáci, bola divoká poľnohospodárska politika Sovietskeho zväzu. Ale ani rozpad ZSSR ekologickej tragédii nezabránil a vnútrozemské more nezachránil.

Je priam neuveriteľné, čo dokázali ľudia spraviť za cca 60 rokov. Sotva sa totiž začalo po roku 2000 znovu ako-tak spamätávať, prišla nová hrozba.

Aralské jazero - základné fakty

  • Poloha: Stredná Ázia, na hraniciach Kazachstanu a Uzbekistanu
  • Rozloha: 68 000 km2 v roku 1960, dnes menej ako 3 500 km2
  • Prítoky: Syrdárja a Amudarja
  • Maximálna hĺbka: cca 42 m
  • Najbližšie známe mestá: Nukus, Moynaq (Uzbekistan)

Aralské jazero - alebo to, čo z neho zostalo.
Foto: Marek Melúch — BUBO

Ako začalo vysychať Aralské more #

Rýchle vysúšanie Aralského jazera začalo v 60. rokoch predošlého storočia. Keď sa sovietske vedenie rozhodlo, že všeliekom na ekonomické problémy Strednej Ázie sa skrýva v bielom zlate – bavlne. Táto plodina už v minulosti priniesla ekonomickú prosperitu (a otrokárstvo) USA, ale taktiež na nej zbohatla napríklad Čína.

Bavlna rastie rýchlo, dá sa použiť nielen na výrobu oblečenia, ale aj na priemyselné tkaniny, po ktorých bol v tom čase obrovský dopyt. Je zároveň nenáročná na pestovanie a vyžaduje si vlastne „iba“ dostatok vody - jedna rastlina počas sezóny až 150 litrov. A tá v Uzbekistane a Kazachstane, ktoré sa mali stať špecializovanou oblasťou na túto plodinu, nebola.

Bavlník sa tu dovtedy pestoval len v malom množstve a lokálne, kvôli nedostatku vody. Tým sa ale sovietske vedenie nenechalo spomaliť. Dôvodom asi bolo to, že tento nápad vznikol priamo u vtedajšieho lídra krajiny a prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu – Nikitu Chruščova.

Tento milovník poľnohospodárstva a divokých nápadov mal za svoj život niekoľko megalomanských nápadov, ako premeniť zastaralé sovietske hospodárenie s pôdou a plodinami. Našťastie ale väčšina z nich nevznikla. Medzi dnes už zabudnuté nápady patrí mliekovod na Ukrajine alebo obrie záhrady v okolí Kyjeva.

Pokúsil sa tiež o premenu Sibíri na obilnicu sveta. Nápad zaujímavý, ale náklady na tam vypestované obilie boli trikrát drahšie a menej kvalitné. Nevyšiel ani plán na pestovanie kukurice na Čukotke alebo presun ukrajinskej čiernozeme na železničných vagónoch do Murmansku. O to sľubnejšie vyzerala snaha o pestovanie bavlny.

Medzi dnes už zabudnuté nápady patrí mliekovod na Ukrajine...

V dobe maximálnej slávy zaberali až 98 % plochy určenej pre pestovanie technických plodín. Hovoríme zhruba o dvoch miliónoch hektároch (cca 5 % celkovej rozlohy Uzbekistanu).

Sovietski inžinieri vyriešili problém s nedostatkom vody v púštiach a polopúštiach tým, že ju tam dostanú z iných oblastí. Riešením boli masivné zavlažovacie kanaly, ktoré získali vodu z riek Syrdaria a Amurdaria, čo sú jediné prítoky Aralského jazera, ktoré privádzajú vodu z pohorí Pamír a Ťanšan.

Takmer okamžite po spustení prvých zavlažovacích kanálov sa objavili následky. Jazero začalo vysychať. Nešlo o rýchly úbytok vody, všetko nastalo postupne a pomaly. Málokto vnínmal túto záležitosť ako problém, ktorý treba riešiť a keď sa niekto ozval, bol automaticky ignorovaný. Vrátane mnohých vedcov, ktorí na problém upozorňovali, avšak v boji proti vládnej moci neuspeli.

Kedy si Sovieti uvedomili problém? #

Keď sa v roku 1987 jazero rozpadlo na dve vodné plochy, došlo už aj najvyššie postaveným Sovietom, že nastal problém. Pokúsili sa ho vyriešiť masivným inžinierskym zákrokom prepájajúcim severné (malé) a južné (veľké) Aralské jazero. Jeho výstavba bola dokončená v roku 1995, ale opať neskoro.

Vysýchanie sa zrýchlilo a južné jazero stratilo akékoľvek prítoky. V období rokov 1966 až 2003 klesla hladina jazera o 22 metrov. Pobrežie ustúpilo o 80 km a jazero sa rozpadlo na niekoľko menších častí a aj tie sa ďalej zmenšovali.

V roku 2009 úplne vyschla juhovýchodná časť jazera – to paradoxne Uzbekistanu vyhovuje, pretože sa tam objavili bohaté zásoby plynu a ropy.

Zelenú na ťažbu získalo konzorcium Lukoil, čínska CNPC a juhokórejská KNOC. Zásoby ropy ešte nie sú 100 % preukázané, ale aj satelity objavili asi 30 anomálií, z ktorých každá môže znamenať, že ide o nálezisko nerastných surovín.

Falšovanie údajov o bavlne #

A ako sa darilo bavlne? V istom čase bol Uzbekistan najväčším exportérom tejto komodity na svete a v dávnych časoch by sa možno nespájal s Uzbekistanom pojem Hodvábna cesta, ale Bavlnená. Samotnej bavlny sa však, logicky, vypestovalo menej, než uvádzali oficiálne štatistiky Sovietskeho zväzu. To sa naplno ukázalo, až keď sa prevalil škandál o falšovaní údajov o produkcii bavlny.

Uzbecký vodca Šaraf Rašidov vo veľkom falšoval údaje o produkcii bavlny a od centrálnej vlády ZSSR dostával desiatky miliárd rubľov za bavlnu, ktorá nikdy neexistovala. Rašidov vytvoril najrozsiahlejšiu korupčnú chobotnicu na území Strednej Ázie, ktorá vaćšinu energie vynaložila na to, aby podviedla moskovské vedenie. Preto ho niektorí Uzbeci dodnes považujú za národného hrdinu a chytrého vodcu.

Tento škandál vyšiel na povrch počas krátkeho vedenia Jurija Andropova (1982), ktorý sa snažil zmierniť úroveň korupcie. Dokopy v tom čase zatkli zhruba 2 500 ľudí. Ale Aral už v tej dobe zomieral a produkcia bavlny narastala.

Problémy spojené s vyschnutím Aralského mora #

Kvôli zvýšenému obsahu soli začalo ubúdať množstvo rýb – koncetrácia soli bola v tej dobe šesťkrát vyššia než v svetových oceánoch a dnes je Aralské jazero (alebo to, čo z neho ostalo) slanšie ako Mŕtve more. Okolo jazera vznikla soľná púšť, z ktorej vietor roznáša slaný prach po okolí a ničí okrem iného aj spomínané bavlníkové plantáže.

Voda v jazere sa stala toxickou, pretože z polí a plantáží stekali chemikálie z hnojív a pesticídov. Aby toho nebolo málo, jazeru neprospeli ani testy chemických a biologických zbraní, z ktorých odpad do vôd Aralu taktiež prenikol. Tunajšia pôda je nasiaknutá rádioaktívnymi látkami, a preto sa hovorí, že aj keby došlo k znovuzrodeniu jazera, bolo by to nebezpečné a toxické pre potenciálny život.

Uzbekistan viac zaujíma bavlna než jazero.

Avšak za ekologickú katastrofu je dnes považované hlavne obrovské množstvo soli, ktorá kontaminuje pôdu a spôsobuje množstvo ochorení miestneho obyvateľstva. Prachu a soli sa z púšte okolo Aralu ročne dostane do atmosféry vyše 75 miliónov ton. To má za následok absolútny kolaps akéhokoľvek ekosystému, rastliny a živočíchy k takému prostrediu nie sú vôbec prispôsobené a postupne zanikajú.

Nové štúdie preukázali poškodzovanie zdravia obyvateľov Uzbekistanu a obzvlášť vysoký výskyt karcinogénnych ochorení u ľudí žujúcich pri jazere. Prach je všadeprítomný a obsahuje toxické látky, ktoré sa dostávajú do potravinového reťazca.

Štúdia sa týkala ako chudokrvnosti obyvateľstva, tak aj tuberkulózy. Inak, vedeli ste, že v Uzbekistane je najvyšší výskyt rakoviny pažeráku na svete? Celkovo sa podieľa až z 80 % na všetkých rakovinových ochoreniach v Uzbekistane.

V BUBO sa o dôsledkoch ekologickej katastrofy presviedčame už po prílete do mestečka Nukus na hraniciach Uzbekistanu s Turkmenistanom (oblasť Karakalpakstan). Toto mesto si už pomaly „zvyklo“ na prachové búrky. Prach už roky zasypáva túto oblasť miliónmi ton soli a piesku z obnaženého dna Aralu.

Tento prach z dna je z veľkej časti jedovatý vďaka sovietskym insekticídom a tonám toxického odpadu, ktoré boli vyhodené do jazera v priebehu desaťročí.

Najmenej päťkrát ročne zasiahne Nukus mrak o veľkosti celého mesta, ktorý pripomína vzdušnú apokalypsu. Všetkých obyvateľov odsúdi na niekoľko dní do uzatvorených priestorov a za niekoľko hodín zmarí niekoľkomesačné poľnohospodárske úsilie. Po búrke nasleduje väčšinou sanácia zavlažovacích kanálov a záchrana toho, čo ostalo na poliach.

Na cintoríne lodí.
Foto: Marek Melúch — BUBO

Moynaq a cintorín lodí #

Známym miestom tragédie je aj Moynaq, kam sa presúvame po prílete do Nukusu. Kedysi išlo o prístavné mesto, dnes na vás zapôsobí ako mesto duchov uprostred ničoho. Okolo je jedine Aralkum - púšť, ktorá dostala svoj názov práve po Aralskom jazere a v súčasnosti je to najmladšia púšť sveta.

Prakticky nič po príchode do mesta nenasvedčuje tomu, že tu bol niekedy prístav. Aspoň sprvu. Počká si tu totiž na nás cintorín lodí. Tie, samozrejme, stratili s vyschnutím jazera svoj účel a dnes len uprostred púšte hrdzavejú.

Vedeli ste, že...

V meste Moynaq, kde sa ľudia dlhodobo živili rybolovom, stále žije napriek dnes už značne veľmi zlým životným podmienkam zhruba 13 500 obyvateľov. A dokonca sa tu pravidelne konáva Stihia Festival, čo je najväčší festival elektronickej hudby v Strednej Ázii.

Stojíme blízko pri nich a čoraz intenzívnejšie si uvedomujeme tragédiu Aralského mora. Áno, nachádzame sa v turistickej lokalite, no entuziazmus či luxus tu nemožno hľadať. Toto je iný typ zážitku, kde precitnete a uvedomíte si dôsledky ľudskej hlúposti a ignorácie.

Smútok, hnev či nepochopenie... to všetko vám prejde hlavou a z miesta odídete skôr s pochmúrnou náladou a trochu iným uloveným zážitkom. Ako však hovoríme v BUBO dlhodobo, zážitok nemá byť pozitívny či negatívny, ale silný a intenzívny. A presne tu bude váš zážitok jeden z najsilnejších.

Dnes je voda Aralského jazera vzdialená od Moynaqu zhruba 3-4 hodiny cesty. Ide o značne dobrodružnú cestu cez najmladšiu púšť sveta do kútov, kde uvidíte, čo ešte zostalo z jazera a viete tu prespať v jurtách pozorujúc krásnu nočnú oblohu.

Kde sa ubytovať?

Ak sa vyberite do Uzbekistanu a časti Karakalpakstan po stopách (ex)jazera, v BUBO odporúčame po prílete do mesta Nukus ubytovanie v hoteli Nukus Plaza Hotel. Počítajte však s tým, že hotelov je v tejto časti sveta značne menej a kvalitu, na ktorú sme zvyknutí v západnom svete, tu len ťažko hľadať. Tento hotel však spĺňa všetky základné štandardy, má priestranné izby s klimatizáciou a peknú lokálnu architektúru.

Najväčší zážitok si však doprajete, keď prespíte v miestnych jurtách. Súčasťou tábora v Aralkum, kde v BUBO na zájazdoch v Uzbekistane bývame, je takmer 20 júrt. V strede tábora nájdete ohnisko a jurty sú rozložené okolo neho v bezpečnej vzdialenosti. Na okraji tábora je „hlavný stan“, kde sa podáva večera aj raňajky.

Samotná jurta je postavená tradične a nadýchnete sa dokonalej nomádskej atmosféry. Na zemi sú koberce a na nich položené matrace (alebo postele). Máte tu k dispozícii čisté periny, deky, plachty, vankúš aj uterák. V jednej jurte môže byť miesto pre štyri alebo šesť osôb.

3 fotografie

Bývanie pri Aralskom jazere v jurtách

... do Aralu vrátili ryby, dokonca natoľko, že sa dajú aj loviť.

Pokusy o záchranu Aralského jazera #

V roku 2003 sa Kazachstan odhodlal k pokusu, ktorý mal zachŕaniť aspoň severnú časť jazera, ktorá je napájaná riekou Syrdaria. Hladinu mala zvýšiť priehrada Kokaral. Peniaze poskytla Svetová banka a 13 km dlhá a 10 metrov vysoká stavba skutočne zafungovala.

Už od roku 2006 sa hladina severného jazera zvýšila o takmer 10 metrov a koncentrácia soli vo vode poklesla. Vďaka tomu sa do Aralu vrátili ryby, dokonca natoľko, že sa dajú aj loviť.

V súčasnosti sa projekty Európskej investičnej banky snažia vrátiť život v okolí jazera výsadbou udržateľných rastlín zvaných saxaul, ktoré zadržiavajú vodu v krajine, sú odolné voči soli a navyše sú ekonomicky využiteľné a svojím pestovateľom vedia zaistiť dôstojné živobytie.

V konečnom dôsledku by sa to v krátkosti dalo zhrnúť tak, že Kazachstan zachraňuje aspoň svoju severnú časť jazera a Uzbekistan viac zaujíma bavlna než jazero.

Dá sa ešte okúpať v Aralskom jazere?

V častiach jazera, ktoré stále majú vodu, je kúpanie sa možné. Voda je však nesmierne slaná, a tak vás bude nadnášať podobne ako v Mŕtvom mori. Musíte sa sprvu prebrodiť nielen vodnou penou, ale aj mäkkým bahnom, ktorým budete často brodiť a ponorí vás až po kolená.

Budúcnosť Aralského jazera #

Výzvy smerom do budúcnosti? Ak by aj všetky tieto snahy dopadli úspešne a jazero by sa podarilo zázrakom stabilizovať, tak región čaká možno ešte vačší problém než ten aktuálny. Rieka Syrdarja je závislá od vody z topiacich sa ľadovcov v letných mesiacoch viac než z úhrnu zrážok.

Kolaps ľadovcov v pohorí Pamír by možno priniesol krátkodobé zvýšenie prítoku vody do jazera, ale až keď z Pamíru zmiznú ľadovce úplne, prítok vody bude značne limitovaný a hlavne v lete, keď sa vody odparuje najviac.

Na tento problém neexistuje žiadne riešenie. Pokiaľ sa nezníži globálny nárast teploty a ľudstvu sa nepodarí spomaliť klimatické zmeny, tak sa ľadovce budú roztápať a z množstva riek vrátane Syrdarie sa stanú iba potôčiky.

V súhrne tvorí dnešné Aralské jazero ako púšť Aralkum, tak aj zopár rozdrobených častí jazera, ktoré sa javia ako zachrániteľné jedine na strane Kazachstanu. Aj to iba za určitých podmienok. Aralské jazero (či more) je dokonalou ukážkou toho, na čo by si malo dávať ľudstvo pozor. Boje proti prírode sa nevyplácajú a jedna z najväčších ekologických katastrof v histórii ľudstva je toho živým dôkazom.

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 397

Mohlo by Vás zaujímať

Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania
Samarkand - legenda z Hodvábnej cesty Samarkand

Samarkand Samarkand - legenda z Hodvábnej cesty

Ak sa ocitnete v legendárnom, uzbeckom Samarkande, pripadáte si ako v inom svete. Pôsobí okúzľujúco a rozpráva príbehy Hodvábnej cesty. Rozprávkové…

Tomáš Kubuš 15 min. čítania
Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu Šimkent

Šimkent Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Po tom ako si človek užije Almaty, ukrytú pod horami, zaujímavé je ísť aj pozrieť iné časti tejto obrovskej krajiny. Nasadnime do kazašského vlaku…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2076 2595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan


náročnosť

10 dní

Trvanie

2742 3515€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.