Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.
Našli ste chybu? Kontaktujte nás.
Ako chutí Honduras? #
Keď zavítate do Hondurasu, tak z každej strany sa na Vás budú valiť vône jedla, populárneho street food a človeku sa v tom všetkom bude len ťažko orientovať. Radi by sme Vám odporúčili, čo by ste počas svojej návštevy mohli ochutnať. Honduraská kuchyňa je akosi fúziou rôznych kuchýň - kuchyne domorodých Indiánov Lenca, ktorý žijú v Strednej Amerike a v Hondurase je ich najviac, karibskej kuchyne, španielskej kuchyne, kuchyne garifúnov, aj africkej kuchyne.
Ako prvú by sme Vám radi predstavili baleadu. Baleada je jedno z najpopulárnejších jedál v Hondurase. Ide o kukuričnú tortillu, ktorá je naplnená mixom popučených fazuliek, vajíčok, avokáda, syra a štipľavej omáčky. Pridáva sa do nej aj tzv. mantequilla. Kto vie po španielsky, tak vie, že toto slovo znamená "maslo". No pri baleade ide o niečo ako kyslú smotanu na honduraský spôsob. Každopádne baleada sa pripravuje na mnoho spôsobov. Sencillas (jednoduchá so syrom a omáčkou), mixta (s pridaným vajíčok), iné ingrediencie: kuracie mäso, banány, klobásky, prípadne aj tzv. chismol - mix paradajok, cibuľky a papriky. S chismol (prípadne chirmol) sa v Latinskej Amerike celkom určite stretnete. Ak ste boli v Mexiku, tak sa Vám to bude podobať na ich pico de gallo. Každopádne budete prekvapený sýtosťou a chuťou tohto jednoduchého obľúbeného pouličného jedla.
Sopa de Caracol je ďalšie známe jedlo Hondurasu. Ak ste už boli v Karibiku, na Jamajke alebo na Bahamách, aj tam ste sa s touto polievkou mohli stretnúť - pod názvom Bahamian chowder. Je to polievka z mušlí, do ktorej sa pridávajú banány, koriander, cesnak a chili a varí sa v kokosovom mlieku. Aby bola viac ochutená, domací nešetria na zelenine a pridávajú do nej cibuľku, mrkvu a paradajky.
Z polievok tu je obľúbená aj tapado de pescado, je to polievka z rybieho mäska, kokosového mlieka, banánov, zemiakov, yuky, cibuľky a mixu korenín. Chuť polievky je sladká vďaka kokosovému mlieku a konzistencia je krémová vďaka použitiu rôznych druhov zeleniny.
Ďalšou dobrou polievkou je aj sopa marinera, ktorá sa pripravuje z morských plodov (krab alebo krevety), z banánov, kasavy a koriandru. Varí sa v kokosovom mlieku iba 15 minút, a preto sa považuje za zdravú možnosť jedálnička, nakoľko si pri tomto postupe zachováva nutričné hodnoty. Možno vás trochu prekvapí jej kyslá chuť, ale je stále výborná. V niektorých reštauráciách do nej pridáva navyše aj biele víno, ale len malé množstvo.
Podobnou polievkou je aj sopa catratcha de mariscos, ktorá ma podobné ingrediencie, morské plody, zeleninu a kokosové mlieko. Pridáva sa do nej však ešte aj kukurica a servíruje sa s tortillou a ryžou. Nakonci môže byť ozdobená plátkom avokáda a kúskom limetky. Ďalšia veľmi typická polievka s názvom sopa de capirotadas sa podáva s knedlíkmi a domáci ju zvyknú podávať v období Veľkého piatku a Veľkej noci.
Pokiaľ ste dostali chuť na niečo sladké, rozhodne sa poobzerajte po tzv. rosquillas. Predstavte si ich ako donuty alebo ako naše šišky, ktoré sa u nás jedia počas fašiangov. Do ich šišiek pridávajú vajíčka, mlieko, olej, cukor, citrónovú kôru, múku a prášok do pečiva. Nakoniec pridajú ešte likér anisette. Do niektorých druhov šišiek pridávajú muškátové víno a v ponuke ich nájdete pod názvom rosquillas de vino. Keď sú pripravené na konzumáciu, tak ich ešte na záver posypú škoricovým cukrom. Rosquillas nájdete aj v iných krajinách Strednej Ameriky, kde ich často vyprážajú, no v Hondurase Vás prekvapí fakt, že ich radšej iba upečú.
Podobne sa pripravujú aj macheteadas, ktorých tvar pripomínajú napr. naše langoše. Macheteadas sú taktiež populárny domáci snack, sú sladké, do hneda a do chrumkava vyprážené, no a často ich jedávajú tak, že si ich pokropia medom, javorovým prípadne agávovým sirupom. Radi k ním popíjajú svoju rannú kávičku alebo len pohár mlieka. Šikovné kuchárky na toto cesto využívajú ostatky z cesta z baleady, pridajú len dodatočné ingrediencie a pokračujú v príprave macheteady.
Pan de Coco sú malé sladké kokosové buchty a často sa jedávajú iba ako malý snack. Do cesta sa pridáva kokosové mlieko. Môžu sa jesť tak, že si ich postupne máčate v džúse, aby sa dobre prežúvali. Odporúčame ich kúpiť v miestnych pekárniach, kde budú vždy čerstvé. Pan de Coco sa dostal aj do Ázie. Poznajú ho napr. na Filipínach a predpokladá sa, že tento recept tam zaniesli španielski dobyvatelia v 17. storočí.
Ďalším populárnym dezertom sú coyol en miel. Coyol je ovocie, ktoré rastie na palme. Podáva sa v malej miske so sladkou polevou. Ako snack sa často jedávajú tzv. catrachitas - tortilla chips, ktoré sa podávajú so štipľavou omáčkou a so syrom. V rodinách po celej krajine sa tieto omáčky líšia. Podobne sú na tom aj tzv. chilindrinas, tortillove strapce, ktoré sa tiež podávajú so syrom a štipľavou omáčkou.
Čo môžete ďalej ochutnať je tzv. plato tipico, ktoré pozostáva z niekoľkých druhov surovín, ktoré sa varia, pečú separátne, no nakoniec sa servírujú na jeden tanier. Býva to marinované a grilované hovädzie mäso, klobásky, oškvarky, vyprážaný banán, fazuľky a ryža. K tomu sa ako príloha podáva syr, avokádo, vyššie spomínaný chimol a tortilla.
Ak natrafíte na candingu, tak budete jesť dusenú bravčovú pečienku. V Hondurase si takto upravili španielsku verziu tohto jedla známeho ako chanfaina, ktoré si pripravujú z jahňacieho mäsa. Vyprážaná ryba Yojoa z jazera Yojoa je ďalším typickým jedlom, ktoré môžete v Hondurase ochutnať. Pripravuje sa tak, že sa okorení a vloží na noc do marinády. Na ďalší deň sa vypráža a podáva s červenou kapustou, nakladanou cibuľkou, plátkom citrónu a s tajaditos (vyprážaným banánom). Chuť ryby je sladká a miestni pri tomto jedle radi popíjajú pivo.
Ostatné pochúťky #
Yuca de chicharrón je tiež obľúbené jedlo, ktoré v jedálničku nájdete skôr ako predjedlo a pozostáva z vareného zemiaku yucca a kapusty, pokropených citrónovou šťavou. Na vrch sa pridáva bravčový bôčik a paradajková omáčka. Ak nebýva uvádzané ako predjedlo, podáva sa aj ako príloha k hlavnému jedlu. Ako predjedlo často nájdete aj tzv. anafre de frijoles, ktoré pozostávajú z fazule, roztopeného syra a z tortilla chipsov. Servírujú sa v nádobe, ktorej sa hovorí anafre, v ktorej tlejú malé uhlíky. Ak nie ste práve na večeri, tak si k tomto malému snacku môžete pokojne dopriať jednoducho pár vychladených pív. Prípadne aj tortilla con quesillo, čo sú tortilly s roztopeným syrom a paradajkovou omáčkou. Medzi populárne alkoholické drinky v Hondurase patrí gifiti (typ rumu, ktorý vytvorili Garifúni) a vino de coyol (z palmového stromu coyol), ktorého konzistencia je mliečna a svetlá. Nejde však o víno.
Ak sa vám páči naša snaha, cítite, že blog ide viac do detailov, autor vie o čom hovorí a môj hlas aj keď som iba umelá inteligencia bol pre vás príjemný, dajte vedieť svojim známym a začnite naše blogy odoberať. Alebo si web bubo.sk lomené blog dajte do svojho výberu. Ide totižto o cestovateľský denník s minútovými správami z celého sveta a už dnes tu nájdete zážitky z každej jednej krajiny sveta. Politika vraj spôsobuje depresie, čítanie o cestovaní vyplavuje do krvi viac dopamínu a serotonínu. Naše blogy sú originálne vo všetkých smeroch a v tejto kvalite sú jediné svojho druhu. Dajte mi lajk a zdielajte blog! Ďakujem a verím, že sa o chvíľu budeme opäť počuť.