Yogyakarta - Tisíc a jedna chuť sultánovho mesta

Prehliadka

Yogyakarta - Tisíc a jedna chuť sultánovho mesta

Tak ako protichodné sily jing a jang, aj Indonézia má mestá dvoch tvári. Kým Jakarta je hnacím priemyselným motorom Jávy, tak práve Yogyakarta je dušou krajiny – krajiny, v ktorej je cítiť a vidieť umenie, intelekt a národné bohatstvá, ktoré sú jedným z lákadiel ľudí z celého sveta.

Yogyakarta Počasie

mierny dážď

mierny dážď

27°C

Predpoveď 18.Apr

Východ slnka 05:40

Západ slnka 17:35

Dážď 22.99mm

Yogyakarta je mesto, v ktorom nájdete súhru tradícií, histórie a zvykov popri modernom spôsobe života. Táto symbióza je budovaná desaťročia. BUBO Vás pozýva do mesta, kde má stále hlavné slovo sultán. Ocitnete sa v krajine tisíc a jednej chute! Vydajte sa s nami spoločne ju ochutnať.

Preletom z hlavného mesta Indonézie, Jakarty pristaneme v našej sľubovanej destinácii Yogyakarte. Yogyakarta, pre miestnych skrátene Yogya (čítaj Džogdža), niesla istý čas aj status hlavného mesta, čím si zachovala svoj svojský vzhľad a atmosféru. Nie je neobvyklé, že sa k Vám budú miestni prihovárať a pýtať sa rôzne otázky – napríklad, odkiaľ a kam idete. Sú milí a otvorení a je to ich prejav úcty k turistom. Prívetivosť miestnych môže byť občas až zaťažujúca, preto je dobré pripraviť sa na množstvo zvedavých, no zdvorilých otázok všade, kde sa pohnete. Kultúrny šok však pocítite zaručene.

Nočná atmosféra mesta vás vtiahne do deja
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Letisko, na ktorom pristaneme, nie je až také moderné ako to jakartské. Z lietadla sa budeme presúvať peši k vyzdvihnutiu batožiny. O batožinu sa tu starajú len tri batožinové pásy, preto je dosť pravdepodobné, že sa na jednom malom mieste stretne veľa ľudí. Netreba sa báť, k svojim kufrom sa určite dostaneme. Odmenou za tento vstupný zážitok Vám BUBO ponúkne plne klimatizovaný autobus, ktorým sa presunieme do nášho hotela. Presúvať sa budeme po dôležitej tepne Jalan Laksada Adisucipto, na ktorej nás môže zastihnúť hustá premávka, ale na toto si bude treba v Indonézii zvyknúť. Ak prídete do mesta večer, nenaháňajte sa, vyberte sa radšej na večeru, nič vám v meste neujde a ráno si ho o to viac vychutnáte. Nie je problém, vychutnať si skvelú večeru, ku ktorej si môžete dať pivko, ale aj dobré austrálske vína. Treba to využiť, pretože ste v krajine, kde je 83% moslimskej populácie – a tá nepije alkohol.

Prambanan a jeho fantastický chrámový komplex
Foto: Michal Pollák — BUBO

Chrámový komplex Prambanan #

Počas skorých ranných modlitieb budete mať dosť času na pokojné raňajky bez zhonu. Pripravené sú pre Vás výživné, energetické jedlá, ktoré si vychutnáte za zvukov lokálnej, živej hudby. Tá Vás naladí do indonézskych rytmov a zláka na výlet k chrámu Prambanan. Presunieme sa k nemu už po známej ceste Jalan Laksada Adisucipto, kde nás pravdepodobne zastihne už spomínaná premávka – to sa však v 4. najľudnatejšej krajine sveta dá čakať. Našou zástavkou je najväčší hinduistický chrám v Indonézii s názvom Prambanan. Chrám bol zapísaný v r. 1991 do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Budete nadšení, keď uvidíte jeho starobylú architektúru z 8. storočia, kedy sa jeho výstavba začala. Pozorovať môžete hinduistické, ale aj budhistické vplyvy, ktoré zakomponovali do celého komplexu. V dobe, keď sa Prambanan staval, vládli na Jáve dve dynastie. Z juhu to bola dynastia Sailendras, ktorá bola budhisticky orientovaná a zo severu sem zasahovala hinduistická Sanjayas zo starého Mataramu. Obe dynastie sa spojili sobášom hinduistického princa s budhistickou princeznou. Nachádza sa tu komplex okázalých veží. Najvýznamnejšie sú tri hlavné veže, ktoré sú vidieť z každého miesta tohto areálu. Zasvätené sú trom hlavným bohom - Brahmovi, Višnuovi a Šivovi. Príbeh Rámajána je jedným z najznámejších v hinduistickej kultúre a jeho výjavy nechýbajú ani tu. Odporúčam pozrieť si vežu, ktorá patrí Šivovi a to v smere hodinových ručičiek, aby ste príbeh Rámajána videli v správnom poradí ako sa odohral. Areál celého komplexu je otvorený, priestranný a umožní Vám krásne panorámy a zátišia pre fotky.

3 fotografie

Dokonalý chrámový komplex Prambanan

Pred zástavkou na obed Vás pozývam k sultánovi. Navštívime palác Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, ktorý bol postavený v roku 1756 prvým sultánom Yogyakarty. Palác prešiel svojou prvou rekonštrukciou už na začiatku 18. storočia po napadnutí britskou armádou, ktorú uskutočnil sultán Hamengkubuwonom VIII. Druhá rekonštrukcia prebehla v roku 1876, kedy komplex zasiahlo silné zemetrasenie. Posledná obnova komplexu bola v roku 2006.

Komplex je tvorený viacerými nádvoriami, ktoré tiež prešli rekonštrukciami. Pri vstupe sa ocitneme na prvom nádvorí Jondo, ktoré nás privíta klasickým národným tancom v sprievode hudby. Národný tanec vždy príjemne podčiarkne tradičná hudba. Vždy ju má na svedomí iná hudobná škola z Yogyakarty. Celé predstavenie je jedinečné a dotvorené atmosférou priestoru, v ktorom sa odohráva – v tomto prípade pod nádherne vyrezávanou strechou z tíkového dreva.

3 fotografie

Sultánov palác Yogyakarte patrí k TOP pamiatkam mesta

Nádvoriami sa presunieme do priestorov múzea, kde na náš čaká výstava venovaná bývalému prezidentovi Sukarnovi a jeho rodine. Obdivovať môžete celú zbierku prezidentských uniforiem a množstvo zaujímavých fotografií. O celý komplex sa starajú výhradne dobrovoľníci, ktorí majú nestálu pracovnú dobu. Po tejto návšteve nám už hodinky ukážu, že bude čas na obed. Skvelým riešením je obed formou bufetu, aby ste si mohli vychutnať viaceré zaujímavé jedlá indonézskej kuchyne a uvideli jeho chutnú pestrosť. Odporúčame si vybrať Nasi Goreng, smaženú ryžu alebo dezert z kokosu a ryže. Dodá vám množstvo energie do ďalšieho lovenia zážitkov.

Taman Sari alebo Vodný palác #

Po výdatnom a chutnom obede neostávame oddychovať – čaká nás palác Taman Sari, ktorý je v blízkosti sultánovho paláca. Ten nebol sídlom, ale centrom relaxu a potešenia pre sultána. Palác Taman Sari, nazývaný Vodný palác, postavili v druhej polovici 18. storočia. Komplex, ktorý navštívime sa skladal z viacerých budov, ktoré boli  žiaľ zasiahnuté niekoľkými zemetraseniami, ale aj vojnou s Britmi. Vďaka tomu sú dnes poškodené až zničené. Zachovala sa len centrálna časť paláca, kde sa viete príjemne poprechádzať.

Vstupné schody zdobia symboly vodných drakov, ktoré pôsobia upokojujúco až relaxačne. Architektúra a celé prostredie Vás príjemne nabije energiou. Dostaneme sa na terasu, z ktorej uvidíme štyri domčeky. V nich žili sultánove deti a muzikanti. Tieto domčeky sú oddelené chodníkom, popri ktorom rastú stromy opradené tajomstvom. Ak sa budete kúpať v kúpeli z ich listov, budete mať stále mladú a vitálnu pokožku bez vrások. Dámy - nie, že otrháte všetky listy!

V hlavnej časti areálu sa nachádza bazén, ktorý predeľuje mostík a na jednej strane bazéna nájdete vchod do izieb konkubín. Oproti je situovaná dvojposchodová veža, v ktorej prebýval sultán. Legenda vraví, že veža sultánovi slúžila ako rozhľadňa z ktorej pozoroval nahé konkubíny, ako sa prechádzajú po mostíku. Keďže ich mal sultán veľa a nevedel si vybrať, hádzal z okna vždy kvet a tá, ktorá kvet chytila, mohla tráviť čas so sultánom osobne. Pri vstupe do miestnosti, kde trávil sultán čas s konkubínami však nečakajte luxus. Táto miestnosť nepotrebovala majestátnu výzdobu na to, aby sa stala truhlicou zaujímavých príbehov. Bude už len na Vás, ako zapojíte svoju fantáziu a predstavíte si ju vo farbách a výzdobe.

Taman Sari predstavuje unikátny Vodný palác s príbehom

Tradičné bábky z Jávy #

Poslednou zástavkou vo Vodnom paláci bude výrobňa indonézskych bábok a známej batikovanej látky, kde si môžete osobne pozrieť postup výroby. Wayang Kulit, alebo tieňové bábky, sú neodmysliteľnou súčasťou kultúry na Jáve. Výroba nie je vôbec jednoduchá - vyžaduje si zručnosť, čas a trpezlivosť. Základom je suchá, čo najväčšia byvolia koža. Na kožu sa namaľuje postava, ktorá má svoj charakter a vlastnosť - tak ako každý herec. Výroba jednej bábky sa odhaduje na tri týždne, kedy sa tvorca snaží čo najpresnejšie vyjadriť jej charakter a osobnosť. Často krát má jedna postava aj niekoľko bábok, ktoré vyjadrujú emócie, ako smútok, radosť či strach. Každé vystúpenia Wayang Kulit sú sprevádzané orchestrom alebo muzikou, ktorá má názov Gamelan. Tieňové divadlá vyjadrujú významné dramatické príbehy z hinduistickej kultúry. Medzi najznámejšie patria Rámajána a Máhabharáta, ktoré ste mohli vidieť aj na stenách chrámu Prambanan. Zvláštnosťou tohto divadla je herecký výkon bábkoherca, ktorý hrá všetky postavy z príbehu – nielen mužské, ale aj ženské postavy spolu so zmenou hlasu a intonácie. Vystúpenia sú v sprievode ženského spevu.

Zrelaxovaní a s novou energiou sa presunieme na Malioboro Street. Ide o ulicu, ktorá bola v osemdesiatych rokoch hlavnou a najpopulárnejšou ulicou v centre Yogyakarty. V minulosti tu bola obojstranná premávka – dnes je presmerovaná len do jednosmernej. Ťahá sa od hlavnej vlakovej stanice smerom na juh k Beringharjo Marketu. Táto ulica je situovaná v oblasti, ktorá patrila holandským kolonialistom, preto môžete mať pocit, že ste sa ocitli v Európe. Domácu atmosféru Vám budú pripomínať hotely a reštaurácie postavené v európskom štýle. Najznámejší je Hotel Garuda, ktorý slúži aj ako orientačný bod pre turistov, preto si ho dobre zapamätajte aj Vy – pomôže Vám pri orientácii. V areáli hotela Garuda si môžete zmeniť peniaze.

3 fotografie

Na ulici Malioboro nájdete veľké množstvo streetfoodu

Ulica Vás osloví svojim ruchom a veľkou hustotou ľudí na meter štvorcový. Miestni Vás budú lákať na tovar, ktorý je jedinečný, voňavý, chutný a hlavne je ho všade veľa. Nakúpiť si tu môžete hlavne batikovanú látku, šaty, tričká, šiltovky, suveníry a všetko ostatné, čo sme už míňali na našich prehliadkach po palácoch a chrámoch. Určite si vyberiete z tradičných rezbárskych diel a nevynechajte ani ponuku obrazov miestnych umelcov, ktorí maľujú tradičnou technikou. Po ulici sa môžete povoziť v rikšách, ktoré ťahajú kone. Ukončíme tento deň v našom hoteli, kde si už podľa svojho výberu a úvahy doprajete buď večeru, alebo osviežujúci drink. Verím, že sa Vám tento pobyt bude páčiť a očarí Vás krajina svojou vôňou, chuťou a atmosférou, ktorá je tu nezameniteľná.

TOP 10: #

  1. Mesto Yogykarta je dušou krajiny – krajiny, v ktorej je cítiť a vidieť umenie, intelekt a národné bohatstvá, ktoré sú jedným z lákadiel ľudí z celého sveta. Je to mesto, v ktorom nájdete súhru tradícií, histórie a zvykov popri modernom spôsobe života.
  2. Prambanan je najväčší hinduistický chrám v Indonézií, ktorý bol zapísaný v r. 1991 do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.
  3. V chrámovom komplexe Prambanan nevynechajte vežu, ktorá patrí Šivovi. Prezrite si ju v smere hodinových ručičiek a stratíte sa v najznámejšom hinduistickom príbehu Rámajána
  4. Sultánov palác Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat bol postavený v roku 1756 prvým sultánom Yogyakarty. Vďaka neustálym rekonštrukciám si uchováva pôvab a šarm.
  5. Na nádvorí Jondo Vás privíta klasický národný tanec v sprievode hudby. Celé predstavenie je jedinečné a dotvorené atmosférou priestoru, v ktorom sa odohráva – v tomto prípade pod nádherne vyrezávanou strechou z tíkového dreva.
  6. Obed podávaný formou bufetu umožňuje ochutnať tradičné jedlá, ako napríklad známe nasi goreng alebo dezert z kokosu a ryže.
  7. Palác Taman Sari, v blízkosti sultánovho paláca, bol centrom relaxu a potešenia pre sultána. Je tiež nazývaný Vodný palác a zachovala sa z neho iba centrálna časť.
  8. Bazén, mostík a dvojposchodová veža v centrálnej časti rozpráva príbeh o sultánovom živote s jeho konkubínami. Bude už len na Vás, ako zapojíte svoju fantáziu a predstavíte si históriu tohto miesta.
  9. Výrobňa indonézskych bábok a známej batikovanej látky Vám ukáže postup výroby, tzv. tieňových bábok a priblíži dôležitú kultúrnu časť Indonézie - Wayang Kulit.
  10. Malioboro Street je rušná ulica plná všetkého, čo chcete aj nechcete kúpiť a zároveň Vás omámi svojim európskym, koloniálnym šarmom.

Čo si ešte pozrieť? #

1., Budhistický Borobudur

Vyberte sa v okolí Yogyakarty k fantastickému chrámovému komplexu Borobudur a uvidíte jednu z TOP pamiatok celej juhovýchodnej Ázie. Svet budhizmu tu máte ako na tanieri a toto miesto si budete už navždy pamätať

2., Hrnčiarska dedinka Karanganyar

Indonézia je nasiaknutá tradičným remeslom a okrem batikovania či typických bábok nájdete v okolí mesta aj hrnčiarsku dedinku, kde si viete naučiť všetko o lokálnej keramike. Naučia vás ju tu pripravovať, ale ak vám niečo padne do oka, môžete si odtiaľto vziať aj originálny suvenír.

3., Sopka Merapi

Jáva je známa aj pre svoje sopky a ak milujete pohľad na sopečnú krajinu, vydajte sa k miestu, kde rastie legendárna sopka Merapi. Nájdete tu množstvo zážitkov, adrenalín ale dokonalý trek k sopke.

Michal Pollák

Michal Pollák

Michal Pollák

Michal je energický cestovateľ zrodený pre prímorské krajny a ostrovy. Svoju lásku k ocánu a surfingu objavil v Austrálii, kde žil a cestoval viac než 10 rokov. Za ten čas prešiel aj Nový Zéland, Fidži, Thajsko a dodnes ho môžete nájsť v slnečných krajinách ako Seyshelské ostrovy, Papua Nová Guinea či Filipíny. Exotiku, domorodé kmene, temperamentné národy a ich tradície vám dokáže priblížiť mihnutím oka. Čokolvek, čo je spojené s morom, je jeho záujmom. Či už údržba luxusných jácht alebo surfovanie na snečných plážach Austrálie, Fidži a Bali. Na Hobbiton a Maurské kmene na Novom Zélande tiež nedá dopustiť, rovnako ako na brazílsku kultúru, jej zvyky a tradície ktoré spoznal počas štyroch rokov trénovania capoeiry v zahraničí. Toto všetko vytvára jeho veselú a pozitívnu osobnosť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

https://bubo.sk/zajazd/australia-letecky-okruh

Zo zájazdu:

Michal Pollák

Posledná úprava článku | Prečítané: 271

Mohlo by Vás zaujímať

Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania
Budhizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Budhizmus do vrecka pre neveriacich

Náboženstvo? Životná filozofia? Kto je stvoriteľom tejto viery, ktorá sa vzoprela obetníckemu ritualizmu vtedajšej varny brahmanov v Indii pred 2…

Ladislav Vontszemü 9 min. čítania
Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť Blog

Blog Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť

Bali je turistickou destináciou. Nesmierne populárnou. Na niektorých miestach sa budete stretávať s extrémnym množstvom turistov, inde zase so…

Adam Trepáň 14 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4528 5660€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

5283
K

Ázia  

Bali (IND), Japonsko, Indonézia


náročnosť

19 dní

Trvanie

9198
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3918 5224€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.