Ako prežiť na Námestí mŕtvych

Ako prežiť na Námestí mŕtvych

Námestie mŕtvych alebo Jama al-Fnaa, ako sa slávne námestie v Marakéši oficiálne volá, je určite najväčším trhoviskom v Afrike. A nielen to, patrí aj medzi tie najrušnejšie, najpestrejšie a najšialenejšie vôbec. Ide o takú neuveriteľnú zmes všetkého možného a nesmierne dynamické mravenisko ľudí, že ak sa tu ocitnete prvý raz, môže vás v prvých okamihoch trochu vydesiť...

Aj preto som sa rozhodol napísať tento blog, aby ste sa – ak sa na toto magické miesto Maroka niekedy dostanete, naučili rýchlo zorientovať, pochopiť čo je čo a kto je to, ale aj správne zjednávať, vedieť kde sa najesť, čo kupovať a ako sa v tomto labyrinte tovaru a ľudí vôbec správať. Verím, že nasledujúce riadky vám aspoň trochu pomôžu a po ich prečítaní nazbierate odvahu ponoriť sa do magického a šialeného rytmu, ktorým jedinečné námestie Jama al-Fnaa žije.

Už samotný preklad názvu Jama al-Fnaa nie je celkom jasný. Niektoré zdroje tvrdia, že môže ísť o odkaz na mešitu s veľkým nádvorím, iné o mešitu na konci sveta. No najčastejšie sa uvádza preklad, ktorí hovorí o ´zhromaždený mŕtvych´, ktorý sa rýchlo ujal a používa sa najčastejšie. Veď už v roku 1050 n. l. sa tu konali vo veľkom verejné popravy... O samotnej histórii fascinujúceho kráľovského mesta Marakéš sa môžete dočítať v inom našom blogu. My sa však tentoraz pozrieme špeciálne na to, ako to chodí na námestí, ktoré si zaslúži osobitý blog. Spravíme si prehliadku po Jama al-Fnaa so zopár užitočnými radami. 

Vstupujeme na najšialenejšie trhovisko Afriky #

Ako sa sem vôbec dostať? Najlepší spôsob, odkiaľ vkročiť na námestie je od mešity Kotubia. Táto nádherná 77-metrová mešita vám dokonale poslúži aj ako orientačný bod pre prípad, že na námestí medzi tými mnohými stánkami a tisíckami ľudí zablúdite (a to sa naozaj môže stať veľmi ľahko). Ako prekročíte cestu a budete sa blížiť na námestie, bude rapídne pribúdať aj počet ľudí. Už za cestou vás ohromí  pohľad sa samotné námestie s nekonečným počtom hmýriacich sa ľudí a desiatky zelených stánkov. Z diaľky je počuť zvuk bubnov, miešajúci sa s píšťalkami krotiteľov kobier, hlukom, vravou, smiechom... Má to všetko naozaj jedinečnú atmosféru, ktorú dotvárajú kúdoly dymu, tiahnuce sa zo zelených stánkov, plných chutného občerstvenia.

Ako vstupujete na námestie, po pravej strane budete mať malý zelený park. Na jeho okraji vždy stoja povozy s koňmi, ktoré vám ochotne (samozrejme, za dirhamy) spravia prehliadku Marákeša. Na ľavej strane pri múre sedia obchodníci, predávajúci svoje najrôznejšie výrobky. Častokrát sa medzi nimi trúsia aj mladí Maročania, čakajúci na turistov, ktorí by mali záujem o miestne drogy. Viackrát sa mi na tomto mieste stalo, že niektorý z nich pristúpil ku mne a nenápadne mi šepol  do ucha: „haš?...“ Je to tak, až 80 percent produkcie tejto drogy pochádza práve z  Maroka, takže niet divu, že na tomto najrušnejšom africkom trhovisku jej bude naozaj veľa. Ak si však myslíte že v Maroku je hašiš legálny, nie je to pravda. Je to trestné a ak vás pristihnú policajti (ktorých je v Maroku prekvapivo veľa), máte naozaj veľmi veľmi vážne problémy... 

Má to všetko naozaj jedinečnú atmosféru, ktorú dotvárajú kúdoly dymu, tiahnuce sa zo zelených stánkov, plných chutného občerstvenia.

Ak chceš fotiť, plať! #

Ako sa dostanete na začiatok námestia, môžete si všimnúť, že ľudia sa tu zhromažďujú do akýchsi kruhov. Každý z nich tvorí publikum pre akési pomyselné divadelné predstavenie, kde uprostred nejaký domáci podivín očaruje svojím umením. Nájdeme tu naozaj mix všetkého - od krotiteľov hadov, rozprávačov legiend, kúzelníkov, hudobníkov, tanečníkov až po pouličných zubárov a zápasníkov v boxe.

Samozrejme, každý je na takéto autentické pouličné divadlo zvedavý, no tu odporúčam naozaj len pozrieť sa. Nahrávať a fotiť si tieto predstavenia nemusí byť najlepší nápad, Maročania sú na fotenie hákliví (je to proti islamu), no a ak im to prekážať nebude, určite si za fotku vypýtajú peniaze. Často pýtajú sumy ako 30 – 50 € , takže tu treba byť naozaj tvrdý, dať im päť dirhamov a poslať ich kade ľahšie. Ak si myslíte, že im prejdete cez rozum a natočíte si ich potajomky, tak, že vás neuvidia, ste na veľkom omyle! Títo umelci mávajú okolo seba ´svojich´ ľudí, ktorí veľmi pozorne sledujú, či si ich niekto nefotí. Nie raz sa mi pri obyčajnom nevinnom natáčaní panorámy stalo, že za mnou dobehol neznámy miestny a pýtal si dvadsať eur za to, že je v mojom zábere. No netreba sa báť nekompromisne ich odbiť! Veľmi radi na neskúsených turistov tieto finty skúšajú... 

Do mekky streetfoodu! #

Hneď za zónou s pouličným umením narazíme na obrovské množstvo stánkov s ovocím, kde domáci pripravujú čerstvé šťavy. Niektorí ponúkajú rôzne špeciálne mixy, majitelia vás už z diaľky budú vábiť a ponúkať malú ochutnávku zdarma, aby ste vedeli, aký je práve ich tovar dobrý. Rozhodne si tu treba dať pozor na to, aký stánok si vyberiete. Predsa len, nachádzame sa v exotike a jedno hygienické zaváhanie vás môže pre žalúdočné problémy aj na niekoľko dní. 

No ak dodržíte zopár jednoduchých BUBO rád, netreba sa obávať, nič sa vám nestane:

  • vyberajte si stánok, ktorý sa vám zdá už na pohľad čistý 
  • vyhýbajte sa ľadu 
  • vyberte si šťavu, ktorú vám odšťaví priamo pred vami (nie z nejakej nádoby, ktorá tam stojí ktovie ako dlho) 

My v BUBO máme dobrého priateľa hneď v stánku číslo 1 (No.1). Vieme, že Abdul má naozaj dobru čerstvú šťavu a zároveň vás obslúži s príjemným úsmevom. Ak sa vás náhodou Abdul (alebo aj iný Maročan) bude pýtať na rodinu, ženu a deti, nejde o dotieravosť. Práve naopak, v Maroku sa záujem o vašu rodinu, o to ako sa máte vy a vaši najbližší, pokladá za zdvorilosť. 

Pripravte sa, že privolávači z rôznych stánkov vám tu budú doslova skákať do cesty!

Tradičné trhy, ruch mesta a nočný život.. Podťe s nami spoznávať ďalej!

Ak ste ochutnali dobrú ovocnú šťavu, určite je teraz správny čas vydať sa naproti nekonečným vôňam a chutiam pomedzi stánkami s jedlom. Nie nadarmo sa vraví, že Jama al-Fnaa je mekkou toho najlepšieho streedfoodu! Ako sa budete prechádzať okolo všetkých tých stánkov, tu sa naozaj treba pripraviť na množstvo ľudí, hluku a hlavne neúnavných ´privolávačov´ s ponukovými lístkami z jednotlivých občerstvení, ktorí vám budú doslova skákať do cesty. Zvlášť vo večerných hodinách je ich práca veľmi intenzívna. Toto je skrátka vec, ktorú tu budete musieť prekúsnuť, ak sa chcete poprechádzať pomedzi stánky, ochutnať niečo a spoznať tú pravú atmosféru trhoviska. Jednotliví privolávači, samozrejme, vedia po anglicky a všetci vám budú vravieť, ako je v ich podniku najlepšie, ako vám spravia tú najúžasnejšiu večeru. 

Raz som skúsil fintu, že im nerozumiem a začal som rozprávať po rusky, no to ich vôbec nezaskočilo, a začali po rusky hovoriť aj oni! Dokonca keď od nás začuli slovenčinu, jeden z nich začal kričať: „Tu príď, tu dobré a lacné!“ Jednu vec treba veľmi oceniť - miestni ľudia sa naozaj extrémne rýchlo dokážu naučiť tie správne obchodné frázy. Ako teda na nich? Nijako treba to ignorovať! :)

Ochutnáte slimáka, kaktus, či ovčiu hlavu? #

A ktorý stánok si teda vybrať? Platia tu rovnaké zásady ako pri kúpe ovocnej šťavy – stánok by mal byť čistý a navyše, mali by v ňom sedieť aj domáci (je to znak toho, že ceny nie sú prehnané a jedlo je dobré). Keďže my v BUBO do Maroka chodíme už vyše dvadsať rokov (niekoľkokrát do roka), vieme vás naozaj fundovane nasmerovať, kde sa v tomto mravenisku dobre najesť. Preto radíme, určite navštívte nášho priateľa Hamida v stánku 75! Ak mu poviete, že ste Slováci z BUBO, určite vám dá nejakú zľavu :)) Hamid vás ochotne usadí a vysvetlí vám, aké jedlo má v ponuke. 

A čo by som vám určite odporučil ochutnať z jeho dobrôt? Rozhodne vyskúšajte hariru - výbornú marockú cícerovú polievku, alebo brochett – chutný špíz s baklažánmi. No nájdete uňho aj iné špeciality ako slimáky, ovčia hlava, marocké tajiny a mnohé ďalšie. A ak by ste z toho všetkého prejedli, tak si dajte na záver opunciu - je to plod z kaktusu, ktorý chutí ako sladká uhorka, no veľmi  pomáha na trávenie.

Ak uprednostňujete posedenie v pokojnejšom prostredí, tak len zopár metrov od stánku No.75  je vychytená reštaurácia Argana. Argana má dve terasy, odkiaľ máte úžasný výhľad na celé námestie a fascinujúci pulzujúci život Jama al-Fnaa. 

V Argane určite ochutnajte tajine - typické marocké jedlo, ktoré sa dlho dusí v hlinenej nádobe. V Maroku ho robia na desiatky a desiatky rôznych spôsobov, tom by vám vedel niečo rozprávať môj kolega Tomáš Kubuš, ktorý je veľký odborník na street-food v rôznych kútoch sveta a veľa zaujímavého sa dozviete v jeho blogoch. No ak vám mám odporučiť aspoň jeden, tak určite ochutnajte sviežu kombináciu kura-citrón. 

Ak ste si dali tajine už u Hamida, tak v Argane ochutnajte pastilu. Ide o nasekané kuracie mäso zmiešané s orechmi, obalené v lístkovom ceste, posypané cukrom a škoricou. Toto jedlo podľa mňa musela vymyslieť tehotná žena!!! Je to kombinácia, ktorá znie naozaj zvláštne, ale určite vám odporúčam ochutnať,  je to naozaj vynikajúce! Čo sa týka samotných cien, v reštaurácii Argana sú samozrejme o niečo vyššie ako u Hamida na trhu, ale cena obeda, či večere aj s nápojom vás nevyjde viac ako 8-15 €. Ak ste si vychutnali dobré jedlo, určite si po ňom doprajte aj vychýrený marocký čaj, prezývaný aj berberská whisky. Maročania ho pijú prakticky stále. Je to zelený čaj s lístkami mäty a cukrom a chutí naozaj lahodne. 

Pastila je taká zvláštna kombinácia chutí, že ju asi musela vymýšľať tehotná žena, no je to naozaj veľká dobrota!

Ako zjednávať na najväčšom africkom trhu #

Po dobrom jedle však už prichádza čas na nákupy, a to je samostatná kapitola Maroka aj Marakéša. Je pochopiteľné, že každý si chce z tohto výnimočného kráľovského mesta priniesť domov nejaký originálny suvenír. Za nimi je najlepšie zablúdiť do uličiek mediny - starého mesta s úzkymi obchodníckymi  uličkami, ktoré sa prepletajú okolo Jama al-Fnaa. Ako sa budete prechádzať okolo jednotlivých obchodov, naozaj sa tu presvedčíte, prečo sa o Maroku vraví, že je to krajina, ktorá sa skrátka nedá nijako definovať a zaškatuľkovať. Jeden obchod vedľa druhého preplnené voňavým korením, rôznymi koženými výrobkami, jemnými farebnými šatkami, originálnymi drevenými a kovovými výrobkami... Medzi tým všetkým niekedy nečakane nájdete napríklad aj stánok so žehličkami. A presne také je Maroko - nečakané a pestré... 

Pri nakupovaní suvenírov platí základná zásada: nenakupujte hneď v prvom obchode. Častokrát o pár metrov ďalej môže byť rozdiel v cene aj dvakrát taký. Ak ste našli vec, o ktorú máte záujem, neváhajte obzrieť sa aj konkurenciu, vždy sa ľahko vrátite. A ako v tomto orientálnom mravenisku správne zjednávať cenu? 

Vždy je šikovné na začiatku prejaviť určitý záujem, nadviazať ten správny kontakt, popýtať sa predavača, či je z Marakéša, ako sa má, a podobne... Potom sa spýtajte na cenu. Ak vám chlapík ako prvé povie, že chce za pašmíru  250 dirhamov, buďte si istí, že je to cena niekoľkonásobne vyššia ako tá, za ktorú je vám reálne ochotný predať ju. 

Na  prvú sumu vždy povedzte, že to je strašne veľa (aj keby nebolo) a snažte sa ísť rapídne pod polovicu ceny. Samozrejme, že obchodník sa bude vykrúcať a bude vám ponúkať niečo medzi tým, ale vy stále trvajte na svojom a opakujte svoju sumu. Ak sa zdá, že ho nezlomíte, začnite sa poberať na odchod.  Vždy, opakujem - vždy vás obchodník zastaví a ponúkne vám nižšiu cenu! Tento proces „odchodu“ pokojne opakujte, až sa nedostanete na cenu, ktorá sa vám pozdáva. Ceny v Maroku sa zjednávajú pri všetkom. Rovnako to platí aj o cenách pri službách, napríklad ak si budete vybavovať taxík späť na hotel, vždy si najprv dohodnite cenu. 

Uprostred toho mraveniska a stánkov s korením, šatkami, kožou, šperkami, suvenírmi pochopíte, aké je naozaj Maroko – pestré a nečakané

Drink na záver #

Po úžasnom marockom jedle a úspešných obchodoch určite padne vhod sadnúť si niekam a vychutnať si zvyšok večera pri dobrom drinku. Teraz si možno myslíte, že žartujem, že v centre arabského Marakéša sa určite alkohol kúpiť nedá. No práve tu vidno, ako sa Maroko vyvíja, otvára svetu. Ešte pár rokov dozadu bol drinčík v ruke v centre Marakéša naozaj absolútne nemysliteľný, no dnes je už Maroko niekde inde.  

Len tristo metrov od reštaurácii Argana sa nachádza najlepší hotel v Marakéši. Je to náš príplatkový hotel Les Jardins De La Kkoutoubia. Hotel sa nachádza len kúsok pod mešitou Koutoubia, po ktorej nesie aj názov. Pri vstupe do hotela vás ohromí príjemná predsieň s úchvatnou atmosférou Orientu. 

Hneď oproti vchodu zbadáte priestranný bazén (kde je veľmi príjemné si ráno zaplávať). My sa tentoraz vydáme naľavo k výťahom a vyvezieme na strechu, do komfortného roof-baru. Na streche sa nachádza ďalší bazén, hneď vedľa baru s príjemným sedením. Akonáhle sa usadíte, ohromí vás rozprávkový výhľad na staré mesto na jednej strane a mešitu na druhej strane. Naozaj výnimočný hotel a dokonalé miesto na záver večera, kde si môžete vychutnať skvelé víno a vstrebávať všetky tie neskutočné dojmy z najšialenejšieho a najpestrejšieho námestia Afriky, plného rozprávkarov, zaklínačov hadov, šikovných obchodníkov, tanečníkov, umelcov, podvodníčkov, ktorí spolu rozprávajú príbeh úžasného, neuchopiteľného, jedinečného Maroka... 

Matej Bučko

Matej Bučko

Matej Bučko

"Krajšie než hory sú len hory, v ktorých som ešte nebol"

Tento citát Mateja dokonale vystihuje. Veľký milovník hôr vystúpil na Mont Blanc, Elbrus, Ararat, má za sebou najvyšší vrchol chladnej Sibíri, ale aj rozpáleného Atlasu. Keď nie je na cestácj, v BUBO sa venuje výberu nových a školeniu začínajúcich sprievodcov. Rozvíjaním BUBO cestovateľskej akadémie prispieva k zvyšovaniu kvality prípravy sprievodcov na zájazdy, kde kladieme dôraz na lovenie zážitkov. Okrem horských krajín si zamiloval aj exotiku Blízkeho východu, či Afriky. Zamiloval si najmä Jordánsko a Maroko. Jeho obľúbené jedlo je totiž Marocký tajín Kura - Citrón. Matej má vždy dobrú náladu a prekypuje energiou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Výstup na Ararat

Zo zájazdu:

Matej Bučko

Posledná úprava článku | Prečítané: 1839

Mohlo by Vás zaujímať

Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.