Andalúzsky štýl v Maroku

Andalúzsky štýl v Maroku

Nehovorí sa nadarmo, že Maroko je krajinou plnou vôní, farieb a dychberúcich kontrastov. Africká krajina v sebe skrýva nikde nekončiace saharské duny a zároveň vysoké zasnežené pohoria s lyžiarskymi strediskami a rozsiahle zelené oázy. Krajinou rozprávok a kúziel však nie je označovaná preto. Nezameniteľná kultúra Maroka sa odráža všade, kam sa pozriete. Ako je však možné, že je Maroko také odlišné od iných afrických krajín? Nepripomína vám sčasti juh Európy? Ak áno, trafili ste.

Marocké tajomstvo #

Vraví sa, že jedným z najväčších tajomstiev Maroka je práve hlboké prepojenie s južným Španielskom a Portugalskom, v ktorom dlho vládli moslimovia. Práve tí nazývali toto územie al-Andalus a zaslúžili sa o vytvorenie známej žiarivej arabsko-islamskej kultúry.

Fez je mestom, ktoré koncentrovalo všetky tradičné remeslá do okruhu niekoľkých kilometrov.
Foto: Matej Bučko — BUBO

Prvé prepojenia Maroka so španielskou kultúrou sa datujú už do 8. storočia. Zároveň prinášajú aj historicky významné prepojenie dvoch svetadielov – európskeho a afrického. Severské mesto Tetouan, ležiace pomerne blízko pri známejšom Tangeri, malo osobitý význam pre formovanie andalúzskeho štýlu v Maroku.

Mesto postavené na úpätí pohoria Rif sa totiž nachádza na dôležitej ceste, ktorá spájala Andalúziu v Španielsku s vnútrozemím Maroka. Cestovatelia, utečenci či otroci cestovali tam a späť a po kúskoch zanechávali v krajine svoj večný odtlačok.

Explózia andalúzskej kultúry v Maroku #

V 11. a 12. storočí urobili marocké dynastie Almorávid a Almohad z al-Andalusu súčasť rozsiahlej severoafrickej ríše. Afričania zo západu doslova platili zlatom za andalúzskych utečencov či remeselníkov. Za dynastie Almorávidovcov skrášlovali otroci mnohé mestá Maroka a za vlády rodu Almohadovcov sa rozvil dramatický architektonický štýl, ktorý je spojením andalúzskej krásy a berberskej dynamiky.

Keď v 13. storočí al-Andalus dobyli kresťania, moslimskí Španieli a Židia zaplavili celé Maroko. Títo utečenci sa usadili v rôznych oblastiach Maroka, čím oživili kultúru miest a priniesli so sebou svoje zručnosti a estetické cítenie.

5 fotografií

Andalúzsky štýl - typické prvky

Najmä architektúra pobrežných miest bola čiastočne alebo úplne prestavaná andalúzskymi migrantmi s charakteristickými stredomorskými bielymi stenami a modrým alebo zeleným náterom. V poézií a hudbe zase cítiť hlboké dojatie v podobe nárekov nad stratou al-Andalus.

Poslednou vlnou boli migranti, tzv. Morisco - moslimovia násilne konvertovaní na kresťanstvo, ktorí boli koncom 16. a začiatkom 17. storočia vyhnaní zo Španielska. Hlboko zatrpknutí voči svojim bývalým kresťanským španielskym krajanom sa z mnohých stali piráti.

Prvky andalúzskeho štýlu – ako ho rozoznať? #

Andalúzsky štýl v prepojení s arabskou kultúrou vytvára neopakovateľný nádych sviežosti, hravosti a odvahy. Aby sme si dokázali v našich domovoch vytvoriť podobnú oázu pokoja a exotiky, mali by sme vedieť, aké prvky musíme zakomponovať do interiéru a exteriéru, aby sme vystihli podstatu štýlu.

Charakteristické sú už spomínané biele steny s modrým alebo zeleným náterom. Tie umožňujú v plnej kráse vyniknúť ružovým a cyklámenovým kvetom rôznych kríkov.

Estetika andalúzskeho štýlu sa točí okolo rustikálneho vzhľadu, ktorý môžeme vidieť na mnohých pamiatkach v Maroku.

Interiér je charakteristickým dreveným nábytkom s kovovými prvkami. Ručná práca je pre tento štýl neodmysliteľná - či už ide o doplnky v podobe konopných košíkov, hlinených nádob alebo vínových sudov.

4 fotografie

Fez - klenot andalúzskeho štýlu

Dlaždice s kvetinovými vzormi s jasnými arabskými farbami prestupujúce do monochromatických tmavých odtieňov sú reprezentatívnym prvkom rozliehajúcim sa snáď po celom Maroku a v tomto štýle sú najviditeľnejšie.

V neposlednom rade, andalúzsky štýl sa snaží navodiť pocit oázy, čo znamená, že neodlúčiteľnou súčasťou sú terasové prvky s popínavými rastlinami či citrusovými stromami všade navôkol. Nevyhnutnosťou sú osviežujúce fontány, ktoré slúžili Španielom či Maročanom ako miesto únik pred vysokými teplotami.

Prepojenia andalúzskeho štýlu Maroka so Španielskom #

V BUBO pravidelne navštevujeme nádherné pamiatky, ktoré sa nesú v typickom andalúzskom štýle a predstavujú to spomínané pevné prepojenie s al-Andalus. Kultúrne dedičstvo a odtlačok Andalúzie môžete vidieť napríklad na Almohadských pamiatkach v Rabate alebo na drahokamových madrasách (moslimské vzdelávacie inštitúcie stavané pri mešitách slúžiace výhradne pre mužov) Marinidovcov v mestách Fez, Meknés, Salé - postavených v rovnakom čase ako palác Alhambra v Španielsku.

4 fotografie

Skvosty Marakéša

Medzi ďalšie severské mestá, ktoré sa označujú ako andalúzske, patria jednoznačne Tanger, Chefchaouen (Šafšawán), Larache či Asilah.

Nie je to však len sever Maroka, kde tento štýl prenikol. Najznámejšie, najkrajšie a najdivokejšie marocké Mesto Marakéš ponúka takýchto skvostov veľa. V BUBO pravidelne navštevujeme Palác Bahia, ktorý je celý pretkaný nádychom Andalúzie a taktiež nevynecháme návštevu prekrásnych záhrad Majorelle, kde sa nielen schladíte pred teplom, ale toto miesto vás vďaka bohatej zeleni a luxusnej modrej farbe dobyje marockou energiou.

Ak navštívite vyššie spomínané severské mesto Tetouan, očakávajte, že vás pohltí kobaltová modrá fajanse - ide o umelecké jemné keramické obklady, ktoré budú na vás číhať z vnútorných nádvorí, mešít, verejných kúpeľov, parkov, čajovní, záhrad, veľkých domov či v okolí fontán.

Nádherná mešita Hassana II. rovno pri Atlantiku.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Mešita Hassana II. v Casablance - najkrajšia stavba tohto štýlu #

Mešita Hassana II. v Casablance v Maroku je jasne najkrajším architektonickým majstrovským dielom v andalúzskom štýle. Je jasným dôkazom bohatého historického a kultúrneho dedičstva Maroka, v ktorom sa hladko spája tradičná marocká architektúra s prvkami andalúzskeho dizajnu.

Pokiaľ sa pred ňou ocitnete, nemôžete sa ubrániť úžasu nad majestátnosťou jej exteriéru so zložitými a prepracovanými detailmi a dekoratívnymi prvkami inšpirovanými andalúzskym remeslom. Symetrické oblúky zdobené jemnými geometrickými vzormi a farebnými dlaždicami vytvárajú vizuálne ohromujúcu fasádu. Tieto vzory, ktoré pripomínajú mozaiky z Alhambry v španielskej Granade, vzdávajú hold bohatej andalúzskej architektonickej tradícii.

Po vstupe do mešity vás privíta rozľahlá modlitebňa, ktorá vyžaruje pocit pokoja a vyrovnanosti. Vysoké oblúky a stĺpy, ktoré pripomínajú Veľkú mešitu v Cordobe v Španielsku, vytvárajú pocit priestrannosti. Nádherné štukové rezby a zdobená kaligrafia, odborne vykonaná marockými remeselníkmi, ešte viac zvýrazňujú andalúzsky vplyv v dizajne interiéru.

7 fotografií

Mešita Hassana II. v Casablance

Jednou z najvýraznejších čŕt mešity Hassana II. je jej minaret s impozantnou výškou 210 metrov. Aj tu sa mieša andalúzsky a marocký architektonický štýl s jemnými mozaikovými vzormi dlaždíc a podkovovitými oblúkmi.

Mešita Hassana II. je nielen miestom bohoslužieb, ale aj symbolom záväzku Maroka zachovať svoje kultúrne dedičstvo. Jej dizajn inšpirovaný Andalúziou slúži ako pripomienka historických spojení medzi Marokom a al-Andalus a pretrvávajúci vplyv andalúzskeho umenia a architektúry na marockú kultúru.

Desať ďalších top pamiatok andalúzskeho štýlu v Maroku:

Fez

Bab Bou Jeloud - Krásne zdobená vstupná brána postavená v andalúzskom štýle na začiatku 20. storočia. Má oblúk v tvare podkovy a skutočne zaujímavé fotogenické dlaždicové zdobenie.

Bou Inania Madrasa - Islamská škola zo 14. storočia, ktorá sa môže pochváliť úžasnými rezbami a dlaždicami v andalúzskom štýle. Obzvlášť pôsobivé je jej nádvorie.

Palais Mnebhi - Nachádza sa v srdci Mediny vo Feze. Odráža sa na ňom krásna arabsko-andalúzska architektúra. Návštevníci tu ocenia veľkú terasu, kde si môžu vychutnať dobrý mätový čaj a majú Fez ako na dlani.

Kráľovský palác vo Feze - Rozľahlý komplex postavený v 14. storočí. Vyznačuje sa pôsobivou architektúrou a sochami vymodelovanými v andalúzskom štýle. Zdobia ho nádherné obkladačky a rezbárske práce.

Meknes

Námestie El Hedim - Námestie a tunajšia fontána sú nádherným príkladom sochárstva v andalúzskom štýle. Vystavali ho v 17. storočí a vyznačuje sa zložitým ozdobením tunajších budov a arabskými nápismi.

Mauzóleum Moulaya Ismaila - Ide o mauzóleum zo 17. storočia, ktoré sa môže pýšiť a prilákať návštevníkov nádhernými dlaždicami v andalúzskom štýle a zložitými rezbami.

Marakéš

Minaret mešity Koutoubia - Mešita Koutoubia je jednou z najznámejších pamiatok v Maroku. Minaret postavený v 12. storočí je skutočne majstrovským dielom architektúry a sochárstva v andalúzskom štýle.

Palais Bahia - Úžasný príklad architektúry a sochárstva v andalúzskom štýle. Jeho centrálne nádvorie je obklopené krásnymi dlaždicami a rezbami.

Palais El Badi - Ďalšia pamiatka Marakéša, ktorá bola postavená v 16. storočí a teraz sú z nej zväčša ruiny. Architektúru a sochárstvo v andalúzskom štýle tu však stále vidieť.

Hrobky Saadovcov - Saadské hrobky v Marakéši pochádzajú zo 16. storočia a dnes sú povinnou zastávkou všetkých návštevníkov mesta. Vyznačujú sa krásnymi dlaždicami a rezbami v andalúzskom štýle vrátane zložitých geometrických vzorov a arabskej kaligrafie. Hrobky, aké nikde v Európe nenájdete.

3 fotografie

Mešita Koutoubia v Marakéši

Mohli by vás zaujať ďalšie marocké blogy:

Typické prvky Andalúzie nájdete v Maroku takmer všade. Najvýraznejšie prevedenia sa dotkli najmä severných oblastí krajiny a my v BUBO sa nevieme dočkať, kedy vás tu na našich zájazdoch do Maroka prevedieme a ukážeme vám to na vlastné oči. Koniec koncov, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť/čítať.

Lenka Beláková

Lenka Beláková

Lenka Beláková

Precestovala Severnú Afriku, Pobaltie, žila vo Fínsku, vo Viedni, miluje európsky sever a jej srdcovkou je zem ľadu a ohňa - Island. Pri spoznávaní krajín sa považuje za dobrodruha a pôžitkára v jednom. Jej zvláštnosťou je, že nemá žiadny zoznam vysnívaných krajín, pretože verí, že každá krajina v sebe ukrýva unikáty a čaro, ktoré treba objaviť. S jej orientačným zmyslom sa nestratíte a vďaka jej výške ju nestratíte z dohľadu ani vy. Rovnako ako krásy prírody, jej srdce a dušu napĺňa spoznávanie kultúry a histórie navštívených krajín. Považuje sa za ranné vtáča, ktoré začína deň meditáciou, jogou, čítaním dobrej knihy a zápiskami do svojho denníka. Lenka je spontánna bytosť, s ktorou aj nečakané situácie prežijete ako výnimočné.

Zo zájazdu:

Lenka Beláková

Posledná úprava článku | Prečítané: 113

Mohlo by Vás zaujímať

Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
B

Afrika  

Maroko


náročnosť

10 dní

Trvanie

4285
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.