Essaouira - skrytý poklad Maroka

Essaouira - skrytý poklad Maroka

Keď spomenieme Maroko, väčšine ľudí v prvom momente napadnú červené múry pálených domov Marakéšu, prístav v modernej Casablance, fotogenické farebné uličky Tangieru či zlatisté duny na Sahare. Ja si vždy spomeniem na Essaouiru. V tomto blogu vám vysvetlím, čím je taká výnimočná.

Mesto, ktoré vyslovíte 5x zle #

Jej o niečo jednoduchší portugalský názov Mogador sa prestal používať v 60. rokoch 20. storočia. „Essa-something“, ako som ju volal, kým som sa naučil výslovnosť, som objavil celkom náhodou na odporúčanie ochotného majiteľa riádu v Marakéši. Ak by ste hľadali správnu výslovnosť, bolo by to celkom mätúce. Nájdete ich aspoň 5...

Všetky budú znieť inak a v zásade sú všetky (ne)správne, a to vďaka vplyvu rôznych jazykov (po arabsky, francúzsky, anglicky, španielsky,...). Ja som napočúval od domácich formu „Es-sauéra“. Znamená to „Malý val“ z výrazu ṣ-Ṣwiṛa v marockej arabčine.

Čím je Essaouira výnimočná? #

Essaouira je síce malé mesto, no ponúka mnohé ikonické pamiatky. Nepotrebujete ani mapu, nebojte sa zablúdiť v medine mesta a nechať sa viesť uličkami. Prístav, obranná veža Sqala du Port d'Essaouira či mestské hradby - všetko nájdete veľmi ľahko.

Začnite v prístave a vychutnajte si výhľady z prístavných múrov a veže na rad typických modrých rybárskych člnov, na vlny rozbúreného Atlantického oceánu udierajúce do okolitých ostrovčekov a skál, či na opevnenie mesta a strechy mediny. Sú doslova dychberúce.

Základné fakty o Essaouire:

  • Poloha: stredozápad Maroka, pri Atlantickom oceáne
  • Rok založenia mesta: 1769
  • Zakladateľ: Mohamed III.
  • Počet obyvateľov: zhruba 80 000

Prejdite cez trh rýb a morských plodov, na ktorom si môžete vykšeftovať čerstvo ulovené ryby. V neďalekej reštaurácii vám ich radi pripravia. Cez námestie Place Moulay Hassan zavítate do Mediny – starej časti mesta, zapísanej do zoznamu Svetové dedičstvo UNESCO v roku 2001. Priestranné ulice sa budú striedať s užšími i veľmi úzkymi a prekvapia bielymi fasádami domov s kontrastnými modrými okenicami.

Opojné vône trhov s korením budú striedať remeselníci aj stánky s originálnymi šperkami. Ak by ste si chceli nakúpiť, tu vás potešia rozmanitosť, kvalita, ale aj výhodné ceny.

A, navyše - nemusíte zjednávať. Pokiaľ vás to baví, nech sa páči, do toho, keď nie, sú tu aj mnohí predajcovia s fixnými cenami. Tak či onak, nákupy sú tu výrazne pokojnejšie než v Marakéši. Pritom na vás bude zovšadiaľ dýchať história, ktorú má toto neprávom prehliadané mesto skutočne bohatú. Siaha koniec koncov až do praveku, už vtedy bolo toto územie osídlené.

Sqala du Port d'Essaouira.
Foto: Michal Wellbeck — BUBO

Možno už v prístave, možno až neskôr, prechádzajúc po hradbách popri bronzových delách, pod ktorými nájdete spiace mačiatka schúlené v klbkách, dostanete pocit, že ste niekde, kde to poznáte. A nebude to náhoda.

Napriek tomu, že sa Essaouira dostatočne odlišuje od iných marockých miest, nakrúcali sa tu mnohé filmy a seriály. V posledných rokoch bola Essaouira zviditeľnená najmä vďaka populárnemu seriálu Hra o tróny, ktorý využil niektoré lokality na vyobrazenie fiktívneho mesta Astapor.

Päť najlepších pamiatok Essaouiry #

1. Sqala du Port d'Essaouira

Túto historickú pevnosť postavili Portugalci v 16. storočí a teraz figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO. Okolo vás je oceán a modré loďky dodávajú miestu skutočne špecifickú atmosféru a nádych. Nepochybne to dokreslí ešte rybí trh, kde zoženiete morské plody od výmyslu sveta a gurmáni by určite mali zavítať do tunajšej Restaurante Port Essaouira, aby ochutnali typickú marockú morskú kuchyňu.

2. Mestské hradby

Vyniká tu najmä pevnosť a hradba Skala de la Ville z 18. storočia, ktorá ponúka úžasný výhľad na Atlantik oceán. Môžete sa tu prejsť po hradbách a vidieť bronzové delá, ktoré kedysi chránili mesto pred útočníkmi. Miesto zvané Saqqalah de Kasbah ako "vstupnú bránu do mesta" spozná každý fanúšik Game of Thrones, tu sa nakrútila jedna z najikonickejších scén 3. série.

Mestské hradby alebo miesto, kde sa nakrúcal seriál Hra o tróny. Spoznávate?
Foto: Michal Wellbeck — BUBO

3. Moulay Hassan Square

Rušné námestie, ktoré je srdcom starého mesta Essaouira. Návštevníci môžu obdivovať fotogenické budovy (zväčša biele skobinované s farebným orámovaním okien - žltým či modrým), sledovať pouličných umelcov a ochutnať tradičnú marockú kuchyňu. Spolu so starou bránou Bab El Mechouar, tiež súčasťou niekdajšieho opevnenia, ide o skutočne impozantné miesto.

4. Múzeum Sidi Mohammed Ben Abdallah

Ide o múzeum je venované umeniu a kultúre Essaouiry a nachádza sa tu množstvo krásnych obrazov, sôch a artefaktov z predošlých storočí. Nanešťastie, popisky sú len vo francúzštine a arabčine.

5. Veža Bab Marrakech 

Hoci nesie názov veža, ide skôr o okrúhlu vstupnú bránu do Mediny, teda starej časti Essaouiry, kde sa nachádzajú všetky dôležité pamiatky. Vstúpite či vyjdete von, krásnu bránu si určite odfotíte.

Pláž Essaouira #

Môžem sa v Essaouire okúpať? Pokiaľ si kladiete túto otázku, odpoveď vás zaručene poteší. Essaouira má 300 slnečných dní v roku, najlteplejšími sú naše letné mesiace, kedy dosaduje teplota v tieni od 25 do 30 stupňov a cítiť tu skutočné horúčavy. Voda bude trochu studenšia, no v oceáne si viete zaplávať a ideálnou na "vyležanie sa" je Pláž Essaouira.

Ide o skutočne celkom rozľahlú pláž s kilometrami zlatého piesku a priezračnou modrou vodou. Taktiež veľmi obľúbené miesto na plávanie, opaľovanie sa a vodné športy, takže sa určite pripravte na davy turistov. V lete tu však ľudí bude, paradoxne, menej, keďže teploty sú naozaj vysoké.

Romantická prechádzka či jazda na koni alebo ťave po pláži je tu tiež bežný jav. Dlhočizná zlatistá piesková pláž, tiahnuca sa od prístavu smerom na juh, ponúka okrem pekných výhľadov aj možnosti rôznych druhov surfovania. V prípade odlivu po nej môžete prejsť až k ruinám strážnej veže Bordj El Baroud.

Umenie a historická Židovská štvrť #

Milovníci nielen plávania, ale aj umenia si prídu na svoje, keď sa stratia medzi početnými galériami, obchodíkmi s umením a pouličnými umelcami. Nájdete tu napríklad výrobcov najkrajších intarzovaných skríň. Ak nič iné, môžete sa týmto špecifickým typom remesla pokochať a aj tak pôjde o ulovený zážitok.

Iný druh remesla, ktorý by sa azda dal trochu prepojiť s umením, siaha v tejto lokalite až k prelomu letopočtov. Berberský kráľ Juba II. tu vtedy založil fabriku na spracovanie tyrského purpuru - farbiva, ktoré poznáme aj ako kráľovskú fialovú.

Názov sám evokuje, že táto farba mala pre svoju vysokú cenu i výnimočné určenie. Zdobila napríklad lem tóg senátorov Rímskej ríše. Vysoká cena bola dôsledkom náročného procesu extrakcie farbiva z desiatok tisícov malých morských živočíchov.

Tým sa darilo práve v okolí Iles Purpuraires – skupiny malých ostrovčekov pri Essaouire. Najväčším z nich je ostrov Mogador. Na ostrovy je však v súčasnosti vstup umožnený len so špeciálnym povolením, keďže ide o chránenú oblasť.

3 fotografie

Nádherná Essaouira

Essaouira je výnimočne známa svojimi talentovanými „naivnými“ umelcami – samoukmi, ktorým sa hovorí Swiri. Medzinárodne ich preslávil dánsky zberateľ Frederic Damgaard, ktorého galériu Galerie d'Art Damgaard nájdete na ulici Oqba Ibn Nafiaa.

Významná časť obyvateľstva Essaouiry sa kedysi dávno skladala zo Židov, prakticky všetci sa však presťahovali do Izraela. Spomienky na tieto časy môžete získať najmä prostredníctvom Židovského múzea Bayt Dakira či niekoľkých synagóg a Židovského cintorínu v starej Židovskej štvrti zvanej Mellah, ktorej návštevu tiež odporúčam.

Kuchyňa alebo čo ochutnať #

Zrejme netreba zdôrazňovať, že vďaka každodennému prísunu čerstvých rýb a morských plodov sa tunajšia kuchyňa sústreďuje práve na jedlá z nich, no môžete si tu pochutnať aj na tradičnom tadžine, kuskuse, bastille a ďalších dobrotách. Ak ste dostatočne odvážni a zvedaví ako ja, odporúčam vybrať si jednu z „no-name“ pouličných reštaurácií a dopriať si jednoduché čerstvé lokálne jedlo.

Ja som si veľmi pochutnal na kalamároch v Tara Café na námestí Place Taraa. Tí, ktorí si potrpia na vyššiu úroveň a chcú sa rozmaznávať, môžu navštíviť napríklad vychytené luxusné reštaurácie L'Heure Bleue Palais alebo La Table by Madada. Essaouira je však skutočne bohatá na rôznorodé menej či viac výrazné reštaurácie a kaviarne, z ktorých si iste každý vyberie podľa svojich preferencií. Na drink skočte do štýlového The Roof Top Essaouira. Možno trochu klišé, no prečo si nedopriať západ slnka na terase s obľúbeným koktailom?

3 fotografie

Uličkami Essaouiry

Kedy navštíviť Essaouiru? #

Celé Maroko je v lete prázdnejšie (najmä pre horúčavy spomínané aj vyššie), takže sa vyhnete náporu turistov a budete vidieť viac zo skutočného života, ktorý vynikne. Samozrejme, tráviť čas vtedy vo vnútrozemí určite nie je vhodné pre ľudí, ktorí majú ťažkosti so zvládaním vysokých teplôt. To však nie je v Essaouire problém, keďže ide o prístavné mesto pri Atlantiku a priemerná celoročná teplota sa tam pohybuje okolo príjemných 18 - 20 ºC.

V lete je to o zopár stupňov viac, no rozdiel medzi teplotou v rozpálenom Marakéši a veternej Essaouire môže byť pokojne rozdiel i viac než 10-15 stupňov Celzia. Od júna do septembra navyše takmer určite nezažijete dážď.

Tip na luxusné ubytovanie v Essaouire

BUBO odporúča päťhviezdičkový hotel Le Medina Essaouira Thalassa Sea & Spa. Je blízko starého mesta, pláže a všetkých dôležitých pamiatok. Navyše ponúka wellness a vynikajúci výhľad na mesto z rooftop baru.

Ako sa dostať do Essaouiry? #

Do Essaouiry sa dostanete približne za tri hodiny autom z Marakéšu alebo Agadiru a na oboch trasách môžete zazrieť tunajšiu unikátnosť. Všimnete si ju celkom ľahko už zdiaľky. Keď sa v prašnej pustatine popri ceste zjaví osamelý arganový strom, zbystrite! Je veľmi pravdepodobné, že celá jeho koruna bude obsadená stádom kôz (ako na prvej fotke v blogu).

Tieto nebojácne prežúvavce sa na ňom kŕmia arganovými listami, vetvičkami a plodmi aj na tých najvyšších miestach. Taký výhľad však skutočne zazriete len v lete, v období najväčšieho sucha a zrelosti arganových orechov. Dôsledky tohto spôsobu pasenia sú diskutabilné a marocká vláda ako i ďalšie organizácie sa snažia o jeho potlačenie. Čoskoro tento neobvyklý pohľad môže byť minulosťou.

Summa summarum, či v Essaouire strávite jeden deň alebo hoci aj týždeň, verím, že vás očarí rovnako ako mňa. A keď potom niekto spomenie Maroko, príde i vám na um toto výnimočné miesto.

Michal Wellbeck

Michal Wellbeck

Michal Wellbeck

Skúsený bývalý hotelier, ktorý miluje prácu s ľuďmi, rád šíri pozitívnu energiu, objavuje neznáme a učí sa nové veci. Má rád dobré jedlo, obzvlášť španielsku kuchyňu. Môžete ho stretnúť na vínnej ceste po račanských pivniciach, no nepohrdne ani remeselným pivkom. Život vníma spirituálne, môžete s ním podebatovať o tarote, mystike alebo mineráloch a rád číta súčasnú fantastickú a hororovú beletriu, keď mu na to zostane čas. Medzi jeho najobľúbenejších autorov patria Haruki Murakami, Neil Gaiman a Clive Barker. Verí, že všetci ľudia sú vo svojej podstate dobrí a všetko je o komunikácii. Snaží sa riadiť mottom: Všetko je tak ako má byť.

Zo zájazdu:

Michal Wellbeck

Posledná úprava článku | Prečítané: 284

Mohlo by Vás zaujímať

Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2995 3890€
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1436 1650€
B

Afrika  

Maroko


náročnosť

10 dní

Trvanie

4285
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.