Ayada Maldives

Ayada Maldives

5* rezortový ostrov Ayada pretkaný luxusnými prvkami otvorili na južnom okraji atolu Gaafu Dhaalu len v roku 2011 a hneď na to si získal uznanie maldivského turizmu za to ako sa popasoval so svojim moderným rezortom. Nesnažili sa tu vytvoriť len klasický rezort s piatimi hviezdičkami, ale svojim vilám, reštauráciám či priestorom chceli vdýchnuť niečo viac a to sa im podarilo, vďaka čomu sa o ňom hovorí ako o super luxusnom rezorte. Ayada v sebe spája gastronomické zážitky, môžete skúsiť dokonalý turecký hammam, oddýchnuť si v SPA a objaviť fantastický svet koralových útesov.

Kde sa nachádza rezort Ayada? #

Ostrov Maguhdhuvaa, kde sa nachádza luxusný rezort Ayada leží priamo na atole Gaafu Dhaalu v južnej časti Maldív, len 30 kilometrov od rovníka. Rezort patrí medzi najodľahlejšie na Maldivách a tak leží v unikátnej časti Indického oceánu. Často s o týchto častiach Maldív hovorí ako o najkrajšom regióne ostrovného štátu. Hlavné mesto Malé s medzinárodným letiskom je vzdialené 430 kilometrov.

Aké bude počasie alebo kedy vyraziť na Maldivy? #

Ostrovné Maldivy poznajú len dve ročné obdobia. Obdobie sucha a obdobie dažďov, ktoré sa tu pravidelne striedajú. Od októbra do apríla sucho prináša severovýchodný monzún (Iruvai), po zvyšok roka ovplyvňuje počasie vlhký juhozápadný monzún (Hulhangu). Dažďové obdobie je sprevádzané búrkami a silným vetrom, čo takisto ovplyvňuje príboj vĺn. Priemerné maximálne denné teploty po celý rok sú 30 – 32°C (v noci 24 – 27°C). Voda má stále teplotu okolo 27°C. Maldivy sú celoročná destinácia, kde Vám teplota nikdy neklesne po 30 a vždy sa opálite. Hlavná sezóna je od polovičky októbra do apríla a daždivejšia od mája do septembra. Spŕchnuť však môže kedykoľvek. 

Ak aj budete na ostrove v období sucha nezľaknite sa ak sa vám nad hlavou vynoria oblaky. Je to bežné počasie tu na Maldivách. Ráno môže byť nádherne, modrá obloha bez jediného obláčika a neskôr sa oblaky nad rajom vytvoria a dokonca spŕchne. Nie je to nič nezvyčajné ani pre TOP sezónu v decembri či v januári. Prehánky trvajú krátko, niekedy len polhodinku, inokedy hodinu, ale vždy sa príjemne osvieži vzduch na celom ostrove. Prehánka v období sucha je tak príjemným spestrením pobytu.

Váš krásny rezort Ayada Maldives
Foto: Ayada Maldives

Najčastejšou otázkou vždy ostáva aj tak táto:
"Kedy je najlepší čas cestovať na Maldivy?" Ak máte možnosť vybrať si tak choďte v období december - marec.  "Kedy sú najlepšie ceny?" V období jún- august. "Počas obdobia dažďov vôbec nebudem vidieť krásny oceán ani tyrkysovú farbu?" Nie, toto nie je pravda. Aj počas obdobia dažďov môžete mať celý týždeň nádherné slnko a naopak v období sucha môžete mať zatiahnutú oblohu bez slnka.

Január : Nádherné horúce počasie, slnečné dni, nízka vlhkosť a záplava slnečných lúčov. Môžu sa vyskytnúť krátke prehánky, väčšinou popoludní. Oceán je teplý s výbornou viditeľnosťou a perfektný na šnorchlovanie a potápanie.

Február : Patrí medzi najlepšie mesiace. Najsuchší mesiac roka s menej ako 70mm zrážok. Teploty nad 30 stupňov a výborná viditeľnosť pod vodou.

Marec : Teploty sa šplhajú ešte vyššie a lenivosť dosahuje vrchol. Občasný dážď príjemne schladí rozpálený piesok a pod vodou vidno úplne všetko. V marci začína aj surfovacia sezóna, ktoré trvá do októbra. Najväčšie vlny však bývajú v júli a auguste.

Apríl : Ďalší horúci mesiac a zároveň koniec obdobia sucha. Od polovičky až konca apríla prichádzajú častejšie zrážky, ktoré však netrvajú dlho. Vzduch je stále dusnejší. 

Máj : Začínajú dažde, je dusno a horúco. Dážď a búrky sa môžu vyskytnúť kedykoľvek. Viditeľnosť pod vodou je stále dobrá.

Jún : Daždivý mesiac s horšou viditeľnosťou pod vodou, ale zároveň najlepší čas na potápanie s mantami a žralokom veľrybím. Ceny hotelov padajú.

Júl : Horúci a dusný mesiac s krátkymi intenzívnymi lejakmi. Ak surfujete tak toto je čas kedy treba byť na Maldivách. Potápanie je stále perfektné a obrovské žraloky kŕmiace sa planktónom máte hneď vedľa seba. 26.7. oslavujú Maldivy deň nezávislosti a ak ste na obývanom ostrove tak zažijete množstvo zábavy.

August : Veľmi podobné počasie ako v júli.

September : Jeden z najdaždivejších mesiacov a iba 7 hodín slnka denne. Viditeľnosť pod vodou je horšia, ale vďaka množstvu planktónu vo vode sa tu stále zdržuje množstvo žralokov veľrybích a mánt. Už len kvôli nim sa sem oplatí cestovať.

Október : Najdaždivejší mesiac v roku a zároveň koniec zrážok. Záver surferskej sezóny a stále so šancou vidieť veľké zvieratá pod vodou. 

November : Krátke dažde poobede, ale inak nádherné slnečné dni.

December : Teplý a suchý mesiac s občasnými prehánkami. Výborný čas na útek z európskej zimy!

Po prílete na Maldivy #

Prílet na medzinárodné letisko v Malé je veľmi jednoduchý. Nečakajte tu žiaden chaos a ani sa nemusíte báť, že by ste sa na ňom stratili. Práve naopak. Je pomerne malé a celkom prehľadné. Po vystúpení z lietadla idete s pasom v ruke k prepážke, kde dostanete pečiatku a o pár krokov už stojíte na mieste, kde sa čoskoro stretnete s vašou batožinou. Dajte si pozor len na to, aby ste do krajiny neprinášali žiaden alkohol, pretože to je na Maldivách striktne zakázané a môže to viesť k postihom. Vezmete si vašu batožinu a kráčajte von do príletovej haly, kde na vás už čaká miestny partner z hotela Ayada a postará sa o vás, aby vám pomohol spraviť check-in na lokálny let na juh Maldív. Následne vás vezmú do loungu a počkáte na svoj odlet. O všetko je postarané a všetko je bez problémov.  

Ako sa dostať na ostrov? #

Luxusný rezort Ayada leží v južnej časti Maldív a preto k nemu treba priletieť lokálnym letom. Na cestu loďou zabudnite, pretože rezort je od medzinárodného letiska vzdialený okolo 430 kilometrov a bolo by to niekoľko dlhých, únavných hodín plavby. Preto sa presuniete v rámci medzinárodného letiska Malé na domáci terminál a odletíte lokálnou linkou na juh Maldív na letisko Kaadedhdhoo.

Let medzi Malé a Kaadedhdhoo trvá cca 50 minút počas ktorých sa neodlepíte od okienka, pretože prelietate ponad nádherné atoly a tropické ostrovčeky južných Maldív. Z okna si všimnete aj Malé, hlavné mesto Maldív. Je najhustejšie zastavaným maldivským ostrovom a na malom kúsku zeme sa tu tlačí cez 130-tisíc obyvateľov. Medzi domami sa vynára občasná mešita, čím Maldivy ukážu, že sú moslimskou krajinou a čoskoro sa pohľad na Malé stratí a zostane za vami. Preletíte ponad štyri väčšie atoly a pristávate.

Po pristáti na lokálnom letisku na vás počká zriadenec rezortu a nasadnete na loď. Z letiska je to k lodi naozaj len pár krokov, len vyjdete von a na konci cesty stojí prístav. Ešte posledných 55 minút na lodi a ste doma na ostrove Ayada. Na lodi sa osviežite drinkom alebo sa pripojíte na wifi a pošlete domov prvé fotky. Ten krásny ostrov pred vami, ktorý je obklopený tyrkysovou lagúnou a ktorý zdobia luxusné vodné vily a vysoké palmy, to je miesto, kde budete tráviť čas. 

Prílet na ostrov má svoje nezameniteľné čaro
Foto: Ayada Maldives

Prečo je Ayada rezort, ktorý stojí za to? #

To, že je Ayada nádherným rezortom položeným v rajskej lagúne nasiaknutej tyrkysovou vodou si všimnete aj sami, no rezort v sebe skrýva viacero lákadiel, ktoré vás presvedčia, že je tým pravým dovolenkovým miestom. Unikátnym ho robí poloha na južnom atole ďaleko od medzinárodného letiska, čo len podčiarkne tropické prostredie nádhernej maldivskej scenérie s krásnym oceánom plným podmorského života. Zaujímavosťou je aj to, že sa nachádza len 30 kilometrov od rovníka, čím sa môže popýšiť len málo maldivských rezortov. Ayada vsadil na cestu luxusného prostredia, ktoré tu za posledných desať rokov nielen vytvorili, ale aj zveľadili natoľko, aby spĺňal najprísnejšie kritéria dovolenkárov. Keď už sa sem človek vydá miestnym preletom aj rýchloloďou, musí to predsa stáť za to. Vodné vily nad čarovnou lagúnou sú najväčším ťahákom, ale presvedčíte sa, že nielen oni sú lákadlom, pretože rezort svoju reputáciu postavil aj na skvelých reštauráciách, na luxusnom SPA s prvkami Orientu a napokon aj na aktívnom oddychu od tenisových kurtov cez zumbu, pilates, jógu až po obrovský výber vodných športov. Okolie ostrova sa považuje za jedno z najlepších na surfovanie a koralové útesy pre šnorchlovanie či potápanie patria k svetovej triede. Hlavným cieľom Ayady je totiž pripraviť vám mimoriadne kvalitnú dovolenku s podmanivým oddychom vďaka ktorému zabudnete na všetko okolo vás. Vieme, že sa im to podarí, pretože u nás to presne tak fungovalo.

Ayada má v sebe aj prvok ekológie, ktorá je pre Maldivy nesmierne dôležitou témou. Svojimi krokmi prispieva k tomu, aby to nebola len lokálna, ale aj globálna téma. Ostrov je známy aj pre svoju tropickú záhradu, zeleň, množstvo paliem, čo zvýrazní pocit z raja.  Rezort sa snaží chrániť okolité koralové útesy a aj služby sú navrhnuté tak, aby turizmus čo najmenej ovplyvnil fungovanie podmorského sveta. Environmentálna zodpovednosť je niečo s čím má Ayada skúsenosti a snaží sa ich posunúť o level vyššie. Na ostrove nájdete aj cestičky pre bežcov a pohybovať sa po ňom môžete aj na bicykloch.

Vitajte na ostrove #

Po tom ako sa unavení po dlhej ceste konečne ocitnete na ostrove z vás spadne všetok stres. Z loďky spravíte len pár krokov dreveným mólom na miesto, kde leží recepcia a hneď cítite, že ste tu doma a že sem patríte. O batožinu sa nestarajte, zamestnanci hotela ju prevezmú a pohodlne vám ju donesú až do vašej vlastnej vily. Na recepcii vás privítajú úsmevom s akým sa tu budete stretávať až do vášho odchodu. Dajte si svoj welcome drink z kokosového orechu aj čerstvý sorbet a ani sa nenazdáte a ste na ceste do vašej vily. Bude to priamo na ostrove alebo zaparkujete vo vodnej vile? Rozhodnutie je na vás. Už vám neostáva naozaj nič iné, len si začať užívať svoj pobyt medzi lagúnou a snehobielou plážou.

Aké ubytovanie si vybrať? #

Maldivský rezort Ayada (má 670 x 333 metrov) má v ponuke viacero druhov ubytovania tak, aby si tu každý našiel presne to, čo mu bude na jeho dovolenke vyhovovať. Na ostrove nájdete 122 priestranných víl (nájdete tu 9 druhov luxusného ubytovania), ktoré sú citlivo zasadené do príjemného prostredia ostrova alebo ležia priamo nad vodou. Všetky spĺňajú prísny 5* štandard, totálne súkromie v príjemnej zelenej časti ostrova, neďaleko krásnych pláží alebo priamo nad lagúnou. Vďaka lokálnej architektúre premiešanej s moderným dizajnom nebudete mať pocit, že ste v rezorte, ale na unikátnom mieste na Maldivách. Na výber ponúka Laamu plážové vily, vily nad lagúnou či priamo nad oceánom.

Vodné vily sú navrhnuté tak, aby ich spájalo drevené mólo, no aby každá z nich mala vlastný výhľad na Indický oceán, zatiaľ čo plážové vily sú položené medzi palmy, ostrovnú džungľu a biele pláže.

Všetky vily majú vo svojom základnom vybavení terasu s lehátkami, vonkajšiu sprchu, klimatizáciu, kúpeľňu, sprchu, fén, chladničku s minibarom, kanvicu na zohriatie vody na čaj či kávu, satelitnú plazmovú TV (32 palcov), telefón, rýchle wifi, luxusnú kúpeľňu a každý deň dostanete aj pitnú vodu. Izby sa v rezorte štandardne upratujú dva krát denne.

Snehobiele pláže ostrova si vychutnáte do sýtosti, pretože budú každý deň vašou realitou
Foto: Ayada Maldives

Garden Villa

Najdostupnejším typom ubytovania na ostrove Ayada je Garden Villa, teda záhradná vila. Rezort ich ponúka desať a sú uložené v južnej časti rezortu umiestnené vo vnútrozemí, kde ich obklopuje záhrada a tropická vegetácia. Sú skvelým miestom pre tých, ktorí hľadajú súkromie, pokoj a ticho a nemusia bývať priamo na pláži (reálne je pláž cca 30-50 metrov od polohy vily). V záhradnej vile môžu bývať dvaja dospelí a maximálne dve deti, čiže sa dá o nej hovoriť aj ako o rodinnej vile. Interiér je príjemný, presvetlený, má svoju luxusnú kúpeľňu s lákavou vaňou a keď si budete chcieť oddýchnuť vyberiete sa na terasu, kde sa zvalíte do hamaky. Z vily to máte blízko do reštaurácii aj do iných častí ostrova, kde viete využiť jeho ponuku. Veľkosť vily je 101 m2.

3 fotografie

Garden Villa

Beach Villa

Plážové vily, ktoré Ayada ponúka nájdete na juhovýchode ostrova v tesnej blízkosti snehobielej pláže, odkiaľ viete plynulo prejsť k najbližšiemu koralovému útesu. Každá z víl má svoj priamy vstup na pláž a často bude patriť len a len vám. Nájdete tu súkromie a príjemné výhľady na tropické okolie ostrova s oceánom. Čím južnejšie máte svoju plážovú vilu, tým viac slnka si v jej prostredí užijete a tak myslite pokojne aj na to. Luxusná vila má svoj komfort aj príjemné detaily a okrem kvalitnej postele si obľúbite aj drevenú terasu so sedením, odkiaľ to máte len pár krokov do vášho privátneho bazéna. Veľkosť vily je 104 m2.

3 fotografie

Beach Villa

Beach Suite (Sunset Beach Suites)

Ak sa vám páči poloha klasickej plážovej vily o ktorej píšeme vyššie, no hľadáte ešte lukratívnejšie a o čosi luxusnejšiu verziu bývania, potom má pre vás Ayada v zálohe tzv. Beach Suite. Je ideálna pre rodinu aj kvôli tomu, že má väčšie rozmery viac miesta, priestoru, no užijete si ju aj vo dvojici, kedy si môžete vo vlastnej privátnej záhrade neďaleko bazéna vybaviť romantickú večeru. Všetko sa dá a nič tu nie je problémom. Interiér vily ponúka okrem spálne aj miestnosť so sedením, kde máte gauč, kreslá a stôl a môžete ho využiť ako vnútornú spoločenskú miestnosť. Najviac času však budete tráviť vonku na terase či pri mori. Veľkosť vily je 115 m2.

Zaujímavý upgrade ponúka aj plážová suita a teda na suitu, ktorá je situovaná tak, aby ste si mohli vychutnávať najkrajší západ slnka na ostrove. Chcete to zažiť? Potom siahnite po nej a ako bonus budete mať tesne pred vilou aj najkrajší pás bieleho piesku z celého rezortu. Veľkosť vily je 137 m2.

3 fotografie

Beach Suite

Sunset Lagoon Suites

Najluxusnejším ubytovaním aké môžete mať priamo na ostrove (nepočítame teraz vodné vily) je Sunset Lagoon suita. Leží na západnej strane ostrova priamo na skvelej pláži na brehu tyrkysovej lagúny a konštelácia tejto vily je navrhnutá tak, aby ste priamo z nej mali dokonalý, maldivský západ slnka. Tieto vily sú iné než spomínané plážové vily či suity, pretože ležia priamo na pláži tak, že zasahujú do lagúny a teda je to niečo ako hybrid medzi vodnou a plážovou vilou. Je to unikát, kde vynikne váš privátny bazén infinity pool, ktorý si rozhodne pri západe slnka užijete. Budete v ňom ponorení s drinkom v ruke a sledovať krásne, prírodné divadlo. Súčasťou suity sú samozrejme moderne zariadené izby od spálne cez spoločenskú miestnosť na oddych až po skvelú kúpeľňu s vaňou. Z drevenej terasy s lehátkami a natiahnutou hamakou máte aj priamy vstup do lagúny, kde si viete zaplávať. Veľkosť vily je 156 m2.

3 fotografie

Sunset Lagoon Suites

Ocean Villa

Chcete sa prebúdzať v luxusnej vile a prvé čo po prebudení uvidíte je krásny oceán, ktorý máte len pár metrov od vás? Presne toto môžete zažiť, ak sa ubytujete vo vodnej vile. Vily postavené na vode patria k ikonám Maldív a to pravú maldivskú skúsenosť získať práve v tomto druhu ubytovania. Rezort Ayada ponúka niekoľko druhov vodných víl, tak si vyberte tú, ktorá vás najviac zaujme. Najklasickejšie vodné vily ležia na drevenom móle na severovýchodnej časti ostrova. Západ slnka z nich neuvidíte, ale ak máte radi východ slnka, prídete si na svoje. Priestranná vila má v sebe luxusné detaily od zariadenia až po skvelú terasu s výhľadom na oceán, hamakou, lehátkami, priamym vstupom do vody a súčasťou každej vodnej vily je aj privátny bazén ako stvorený na oddych. Veľkosť vodnej vily je 108 m2.

3 fotografie

Ocean Villa

Sunset Ocean Suite

Sunset Ocean Suite je nadstavba ku klasickej vodnej vile. Ako napovedá názov tohto ubytovania, západ slnka je devízou vily a vďaka orientácii na západ je príjemným bonusom, ktorý tu môžete niekoľko krát počas svojho pobytu zažiť z pohodlia vlastnej terasy si bazéna. Vila stojí priamo nad fantastickou lagúnou v ktorej sa budete kúpať a kde určite skúsite aj šnorchlovanie. Súčasťou priestrannej vily (je o 65m2 väčšia ako klasická vodná vila) je luxusne zariadená kúpeľňa, spálňa, spoločenská miestnosť s vnútorným sedením a najdokonalejšími miestami je rozľahlá drevená terasa, kde nájdete dve hamaky, lehátka aj vonkajšie sedenie s výhľadom na západ slnka. Oddýchnite si aj v privátnom bazéne postavenom na štýl infinity pool. Veľkosť vodnej vily je 172 m2.

Tento druh luxusného ubytovania tu môžete nájsť aj v rámci rodinnej suity, ideálnej ak cestujete na Maldivy so staršími deťmi, ktoré potrebujú viac priestoru. Vtedy je vo vile vytvorená aj druhá spálňa, tak aby bolo používanie vily viac vhodné pre rodinu

3 fotografie

Sunset Ocean Suite

Ayada Royal Ocean Suite

Najfantastickejšie a najlukratívnejšie ubytovanie celého rezortu nájdete na najsevernejšom cípe dreveného móla. Presne tam má svoje miesto najluxusnejšia vila so signature názvom Ayada Royal Ocean Suite. Je jedinou v celom rezorte a pokojne by sme ju mohli označiť za prezidentskú suitu. Pripomína palác postavený na vode s dvomi poschodiami. Jedna spálňa je na prízemí a druhá na vrchom poschodí. Okrem nich má vila k dispozícii obrovskú vstupnú halu, spoločenskú miestnosť a vstup do luxusnej kúpeľne zo spálne. Zaujímavým doplnkom je aj presklená podlaha v spálni, kde sa môžete pozrieť na tropické ryby plávajúce pod vašou vilou. Ak si budete chcieť vychutnať výhľad, vyberte sa na vrchné poschodie a užite si 180 stupňový výhľad na celé okolie s lagúnou a Indickým oceánom. Božská terasa je obrovská a jej najpríjemnejším bodom je priestranný, privátny bazén a samozrejme aj jacuzzi. Z terasy máte vstup do lagúny a ak si tu chcete oddýchnuť, využite na to lehátka či drevenú plošinu na dosah lagúny. Po pobyte v tejto vile si budete chcieť predĺžiť pobyt, na to sa môžete spoľahnúť. Toto je zmyselný luxus aký nájdete len tu.

3 fotografie

Ayada Royal Ocean Suite

Vodné vily patria k symbolom maldivského ostrova
Foto: Ayada Maldives

Kde sa najesť? #

K skvelej dovolenke na ktorej si dokonale oddýchnete patrí aj vynikajúce jedlo a keďže Ayada vie, čo sú to špičkové služby, môžete si byť istí, že presne vedia ako zaútočiť na vaše chuťové poháriky. Svetoví šéfkuchári sú pripravení naservírovať vám kulinárske zážitky z tých najčerstvejších surovín a z niekoľkých krajín sveta. Vyberiete sa na gastronomickú cestu okolo sveta na vašom ostrove? Kým niektoré rezorty majú v zálohe tri, možno štyri reštaurácie, Ayada svoj štandard ukáže hneď na ôsmich miestach, kde viete hodnotne stráviť čas pri gastronomických chuťovkách. Každá z reštaurácii má svoju vlastnú dušu, vlastné predstavy o top gastronómii a tak si tu viete vychutnať stredomorské chute, ázijské či turecké fúzie, maldivskú, indickú, thajskú, japonskú či indonézsku kuchyňu a to sme ešte nespomenuli bary a ich miešané drinky. Z toho výberu sa vám zatočí hlava, no nezabudnite, že si okrem jedla chcete užiť aj dokonalé pláže, svoje vily a aktivity ostrova. S gastronomickou ponukou by ste totiž mohli celý pobyt stráviť v rezortových reštauráciách. S jedlom tu máte záruku čerstvosti. Ayada má svoju vlastnú organickú záhradu, kde pestujú zeleninu, bylinky a kde dokonca rastie aj niekoľko druhov ovocia a o čerstvosti rýb či darov mora tiež ani na sekundu nezapochybujete.

Ak si chcete vychutnať večeru v niektorej z reštaurácii, osvedčilo sa nám, aby ste si spravili rezerváciu deň (alebo aj dva) vopred a mali tak istotu, že vás bude čakať vaše vytúžené miesto.

Hlavnou rezortovou a teda aj bufetovou reštauráciou, kde sa podávajú aj raňajky je reštaurácia Magu na severovýchodnej strane ostrova vedľa recepcie. Postavili ju na pláži, neďaleko bazéne a tak ako aj mnohé vily aj reštauráciu obklopuje tropická zeleň, aby sa znásobil príjemný pocit z miesta. Môžete sa posadiť von na dosah paliem alebo si vyberiete vnútorné, klimatizované priestory. Raňajky začínajú v rezorte od 7:00 do 10:30 a každý deň tu na vás čaká bufet. Ten má svoju tému, no vždy tu nájdete aj jedlá medzinárodnej kuchyne. Striedajú sa tu však aj stredomorské, maldivské, srílanské, turecké, mexické či ázijské špeciality a tak si tu rozhodne budete vedieť nájsť to, čo vám vyhovuje. Ku všetkému sa podáva šalátový bar, zelenina, čerstvé ovocie, dezerty, nápoje, pečivo a kopec iných, chutných drobností či dokonca detské menu. Chcete talianske capuccino alebo džús z čerstvých pomarančov? Žiaden problém. Deti si na raňajky zamilujú belgické wafle.

V reštaurácii sa viete aj navečerať a odporúčame vám aspoň raz skúsiť maldivský, gastronomický večer, kedy môžete ochutnať skvelé maldivské kari (tie najlepšie sú s tuniakom) či grilované ryby.

Sea Salt Barbecue – Ak milujete barbecue pod šírym nebom, toto miesto v rezorte rozhodne neobídete. Krásna poloha priamo na pláži s nohami zapichnutými v piesku s výhľadom na oceán vás ubezpečí, že ste si vybrali dobre. Zaujme vás tu ponuka grilovaného mäsa, fantastickej jahňaciny, ale aj najčerstvejších darov mora a grilované ryby od tuniaka až po mahi mahi. Reštaurácia ponúka aj „private dining“, kedy si môžete vybrať či chcete špeciality zo zeleniny, mäsa alebo z mora a dostanete privátne servírovanie v romantickom prostredí. Reštaurácia je otvorená iba v utorok a v piatok.

Ocean Breeze – Ocean Breeze je najromantickejším miestom na večeru na ostrove. Leží na pláži s drevenou verandou dotýkajúcou sa mora, kde budete cítiť jemný morský vánok či slnečné lúče. Dokonalé miesto. Gurmánske menu reštaurácie pozostáva z moderných, európskych jedál, ale svoje miesto tu majú aj dary mora, ryby či grilované ryby. Ochutnajte famózny tanier plný morských plodov a rovnako budete nadšení aj z tigrích kreviet či homára s grilovanou zeleninou v omáčke s citrónom a maslom. Prejedli ste sa rýb a morských potvor? Skúste lahodnú hovädzinu na hríbikoch, foie gras alebo talianske špagety s mušľami uvarenými na bielom víne. Podľa nás tu robia najlepšie stejky v celom rezorte.

Kai – Ázijskú stopu v kulinárskom umení si vychutnáte v reštaurácii Kai. Je ukrytá v tropickom prostredí ostrova a tak budete na romantickom mieste obklopení zeleňou. Reštaurácia Kai sa môže pochváliť aj ocenením z roku 2017, kedy ju vyhlásili za najlepšiu ázijskú reštauráciu Indického oceánu. To už stojí za to, aby ste ju vyskúšali, nemyslíte? Ak si necháte poradiť, skúste ochutnať suši alebo sašimi ako predjedlo. Čerstvejšie už jednoducho nemôžu byť a dostanete predstavu ako majú chutiť, ak ste ešte neboli v Japonsku. Z polievok milujeme pikantný, thajský Tom Yum a hneď po ňom vás poteší thajské zelené kari, ryžový Nasi Goreng alebo kura pripravované na spôsob terriyaki. Ochutnajte aj dezert s chuťou match a mascarpone. Pred odchodom si vychutnajte aj skvelý drink.

Mizu – Hoci vám reštaurácia Kai spraví chuťovú ukážku Ázie, na ostrove nájdete aj druhá ázijskú reštauráciu a tou je podnik zvaný Mizu. Špecializuje sa na japonskú techniku Teppanyaki, teda jedlo grilované na železnej, rozpálenej platni. Jedlo na tomto mieste je zážitok, pretože kvalitných teppanyaki reštaurácii nie je mimo Japonska veľa. Týmto spôsobom vám tu pripravia grilovanú zeleninu, dary mora, alebo dokonca vynikajúcu rybu. Ste v japonskom prostredí a tak na jednu večeru zabudnite na víno alebo drinky a vychutnajte si kvalitné japonské saké.  Reštaurácia je zatvorená v utorok.

Zero Degree – Ide o reštauráciu spojenú s vynikajúcim barom, ktorý nájdete hneď vedľa vášho rezortového bazénu. Sem si prídete oddýchnuť a zatiaľ čo si ľahnete pri bazén, namiešajú vám tu drink s exotickým nádychom či už s ovocím alebo kokosovým orechom. Čas tu beží inak a najkrajšie je to tu večer po zotmení, kedy sa rozsvieti bazén, zasvietia svetielka okolo vás a všetko dostane krásny, romantický nádych. Každý deň sa tu konajú zaujímavé aktivity od diskotéky cez ohňovú show, premietanie filmov až po večer s kasínom. Z jedla vás tu zaujmú tóny stredomorskej či dokonca blízkovýchodnej kuchyne.

Ottoman Lounge  – Ak máte radi orientálne miesta, určite sa tu zastavíte na posedenie alebo na perfektnú, tureckú kávu. Ottoman Lounge má v sebe orientálnu dušu, kde odkazuje na Turecko, no mieša sa aj s Blízkym Východom. Sadnete si na diván, započúvate sa do ťahavých, tureckých melódii a vychutnáte si originálnu, tureckú kávu, špeciálne čaje alebo si dokonca objednáte vodnú fajku a oddýchnite si pri jej voňavých obláčikoch. Otvorené je každý deň, ale len medzi 15:00 a 18:00 hodinou.

Ile je Joie  – Romantické miesto medzi vodnými vilami je obľúbený podnik kam si zájdete vychutnávať atmosféru. Nie je to reštaurácia, kde by ste si sadli na večeru, ale ak máte chuť len na kvalitné, svetové vína a tanier s vynikajúcim syrom, toto je miesto, kde sa objavíte. V ponuke nájdete vína z Austrálie, Nového Zélandu, Čile, Argentíny či z európskych viníc od Talianska, Francúzska cez Španielsko a Portugalsko až sa napokon dostanete do Južnej Afriky. Vychutnať si tu viete aj šampanské, sladké portské vína, sherry či grappu. K tomu dostanete maldivskú hviezdnu oblohu a dokonalé miesto je na svete. Otvorené je každý deň medzi 18:00 a 23:00.

All Inclusive? #

Základom rezortu je polpenzia a teda raňajky a večere, ktoré máte v cene svojho klasického pobytu. Ak si vyberiete obed alebo niečo ďalšie, jednoducho si to pripíšete na izbu a na konci pobytu všetko vyplatíte svojou platobnou kartou. Rezort myslí aj na tých, ktorý majú radi svoje pohodlie a program all inclusive, ktorý si viete zaplatiť a potom si nerušene užívate tak ako ste zvyknutí.  Ayada ponúka dva balíčky all inclusive a teda Crystal a Diamond. Aké sú rozdiely?

Crystal – Predstavuje plnú penziu a zároveň máte 50 % zľavy na jedlo v ďalších, špeciálnych rezortových reštauráciách. V rámci Crystal balíčku máte nárok aj na výber z prémiových alkoholov, svetových vín, nealko nápojov, horúcich nápojov, koktejlov či neobmedzený vstup do športových komplexov s bezplatným zapožičaním kajakov alebo pomôcok na šnorchlovanie.

Diamond – Predstavuje plnú penziu s medzinárodnou kuchyňou aj v špeciálnych reštauráciach (kde pre vás platí vybrané menu). V rámci Diamond balíčku máte nárok aj na výber z prémiových alkoholov, svetových vín, nealko nápojov, horúcich nápojov, koktejlov či čajov a orientálnu vodnú fajku. Môžete si tiež vychutnávať denné párovanie syrov a vína pri západe slnka, každodenné doplnenie minibaru aj neobmedzený vstup do športových komplexov s bezplatným zapožičaním kajakov alebo pomôcok na šnorchlovanie. V rámci all inclusive máte nárok na 60 minútovú masáž a dve exkurzie, ktoré rezort pripraví.

Čo tu môžete robiť? #

Chcete počas svojej dovolenky na Maldivách len oddychovať? Môžete! No, ak chcete z vášho ostrova dostať viac, uloviť niekoľko zážitkov, alebo aj oddych povýšiť na luxus, Ayada sa postará o to, aby ste odchádzali nadšení. Vždy máte možnosť voľby a ostrov spraví všetko pre to, aby vás z bezbrehého oddychu vtiahlo do víru zaujímavých možností. Necháte sa?

Rezort si pre vás pripravil príjemný bazén infinity pool, priamo na pláži ozdobený palmami a výhľadom na Indický oceán. Určite sa tu zastavte, zaplávajte si, alebo si príďte spraviť fotku na instagram ako si vychutnávate svoj miešaný drink na tomto unikátnom mieste. Vedľa bazénu nájdete aj Zero Degree bar a tak je to prísun koktejlov postarané. To je oddych!

Ak je oddych pre vás najväčším lákadlom, prečo ho nepovýšiť na niečo unikátne? Presne pre tieto účely má Ayada svoje vlastné, luxusné AySPA centrum s fantastickým wellnessom. SPA je obrovské, postavené na 3500 metroch štvorcových a prispôsobili ho orientálnym prvkom čo z neho robí unikátne miesto, kde dokonca nájdete aj pravý, mramorový turecký hammam ako vystrihnutý z luxusného Istanbulu. SPA nájdete uprostred ostrova v záhrade s tropickými rastlinami a vsadili tu na to, že aj príroda lieči. Preto vás obklopí už po príchode. Skúste tradičný hammam. Špecialisti vás zasvätia do tohto stáročiami overeného typu oddychu a uvidíte, že si to zamilujete. Rituál trvá takmer 80 minút a počas neho zažijete znovuzrodenie. Samozrejme ak máte chuť len na pokojnú, relaxačnú masáž, nájdete ju tu v rukách profesionálnych masérok či masérov. Potrebuje vaše telo vypnúť a totálne si oddýchnuť? Aj toto nájdete v SPA a môžete si nechať natrieť telo voňavými olejčekmi, spraviť pleťovú masku a zabudnúť na svet naokolo.

Holdujete vodným športom? Určite navštívte areál, kde si nebudete vedieť vybrať, čo skôr. Skúsení inštruktori vás zorientujú vo svete vodných športov a možností a možno napokon skúsite aj niečo, čo by vás pred tým nikdy nenapadlo. Aj o tom je predsa vaša dovolenka v raji, nie? Z tých najjednoduchších aktivít si môžete požičať kajak a oboplávať dookola celý ostrov. Vyskúšať môžete aj adrenalínovejšie záležitosti a teda wavesurfing, vodný skúter, windsurfing alebo vodné lyže! Ak si chcete užiť zábavu, môžete nasadnúť aj na nafukovací banán a dáte si „Banana Ride“. Funguje tu aj škola, kde vás zasvätia do tajov šnorchlovania, vodného lyžovania, či windsurfingu.

Lákalo vás niekedy surfovať, ale nevedeli ste ako na to? Tu na ostrove Ayada vás to naučia a môžete sa ponoriť do vĺn a pokoriť ich. Nie, priamo v rezorte nie sú obrovské vlny, ale v blízkosti ostrova nájdete niekoľko perfektných miest na surfovanie. Rezort vám pomôže s výberom dosky, naučí vás základy a počas svojich výletov vás na tieto miesta vie vziať. Poraďte sa na mieste s Jeekom, miestnym odborníkom na surfovanie na okolí a tento adrenalín si rozhodne užijete.

Ak vás láka vyraziť na more, rezort vám ponúkne aj zážitok tradičnej maldivskej rybačky. Nasadnete do drevnej loďky zvanej dhoni akú na Maldivách poznajú stáročia a vyberiete sa na oceán. Na výber máte rannú privátnu rybačku (3 hodiny), ale aj rybačku pri západe slnka (2 hodiny). Ranná je spojená s východom slnka a ak sa vám podarí chytiť tuniaka či barakudu, vezmete si ju so sebou, aby vám ju mohli pripraviť na večeru. Zaujímavý zážitok, nemyslíte?

Dali by ste si počas pobytu na ostrove radi do tela? K dispozícii máte perfektne vybavenú telocvičňu, fitnes centrum, kde môžete využiť aj služby privátneho trénera a nájdete tu aj tenisový kurt, menšie futbalové ihrisko, ihrisko na volejbal či bedminton.

Radi by ste si na ostrove zabehali? Žiaden problém. Aj my beháme najradšej po svete a teda na ostrove nájdete cestičky, ktoré sú najmä ráno príjemné, svieže a obklopené zeleňou! Môžete si vybrať modrý 900-metrový okruh, biely s dĺžkou 1200 metrov a čierny, ktorý má až 1600 metrov. Toto ste tu nečakali.

V rezorte nájdete aj miestnosť, kde si viete zahrať stolný tenis, biliard, stolný futbal či dokonca herňu s PS4. Nájdete tu aj štúdio jógy, pilatesu aj aerobiku.

Potápanie alebo šnorchlovanie? #

Najobľúbenejšími činnosťami na ostrove je jednoznačne potápanie alebo šnorchlovanie. Šnorchlovanie je jednoduchším variantom a pre svoju dostupnosť sa ho môže nabažiť skutočne každý. Ak máte vlastný šnorchel, vezmite si ho so sebou, ale ak ste si ho aj zabudli alebo ste nikdy žiaden nemali, nevadí. Ostrov má vlastnú požičovňu a viete si ho požičať na deň alebo pokojne aj na celý pobyt. Rovnako si v ňom viete zapožičať aj plutvy či iné drobnosti. Šnorchlovať môžete kdekoľvek, ale najlepšie miesta, ktoré sa nám najviac osvedčili ležia na juhu ostrova, kde sa viete pohodlne a ľahko dostať ku koralovému útesu. Časť z neho už nie je živá, ale stále tu natrafíte na koralové ryby, občas korytnačky, priateľských žralokov a sem tam sa objaví pod vami aj raja. Podobne je na tom aj často koralového útesu neďaleko vodných víl, teda na severovýchode ostrova.

Pri šnorchlovaní si dajte pozor na ostré, maldivské slnko a nechajte si na sebe tričko, inak sa do polhodiny spálite a budete to cítiť aj nasledujúce dni.

Ak si na šnorchlovanie netrúfate a chcete si ho skúsiť s profesionálom, stačí povedať a môžete sa pridať k organizovanému šnorchlovaniu, ktoré trvá hodinu a pol, dve hodiny alebo dokonca tri hodiny, podľa toho aký program si vyberiete a aký podmorský život vás najviac láka.

Túžite sa na Maldivách potápať? Ani toto nie je pre rezort Ayada žiaden problém. Rezortový ostrov má totiž svoju vlastnú potápačskú školu a tak si môžete svoje potápania nastaviť presne tak ako vám vyhovuje. Viete čo je obrovskou výhodou tohto miesta? Ayada leží na juhu Maldív v oblasti atolu Gaafu Dhaalu a táto oblasť patrí medzi najlukratívnejšie miesta na potápanie v širokom okolí. Ak teda potápanie a podmorský svet milujete, ste tu na správnej adrese. Aj odborníci ukazujú prstom na tieto končiny a chvália ich ako miesta s neporušenými koralovými záhradami, čo je ďalší znak toho, že sa máte na čo tešiť. Najkrajšie miesta na potápanie sa nachádzajú cca 25 – 40 minút cesty loďou z rezortu.

Ak ste totálny začiatočník, môžete si spraviť malý ponor priamo v lagúne s profesionálom a následne vám nič nebráni k tomu, aby ste si tu spravili aj svoj potápačský kurz (PADI). Ak už svoj preukaz máte, vyberte sa pokojne na otvorené more, kde môžete absolvovať rôzne druhy ponorov a dokonca sa môžete nechať nahovoriť aj na nočné potápanie, ktoré je totálne odlišným zážitkom, než aký viete zažiť cez deň. Medzi najunikátnejšie miesta, ktoré si tu viete pozrieť patria zátoky s obrovskými mantami, žralokmi a korytnačkami.

Cestujete na ostrov s deťmi? #

Aj napriek tomu, že podstatnú väčšinu hostí tu na Ayade tvoria páry či ľudia vychutnávajúci si svoju svadobnú cestu, tento ostrov je aj „family friendly“ a teda vhodný aj pre rodiny s deťmi. Niektoré maldivské ostrovy sú viac zamerané len na dospelú klientelu, ale Ayada taká nie je a aj deti si tu nájdu svoj kúsok raja. Každý deň je na ostrove medzi 9:00 – 18:00 otvorený detský klub Zuzuu Kids Club. Deti tu nájdu svoj malý, detský bazén, ihrisko a dokonca aj malú telocvičňu v džungli. O deti sa tu starajú aj zamestnanci a ak by ste potrebovali baby sitting, nie je to problém s nimi dohodnúť. Pre deti si rezort pripravil aj dobrodružné aktivity a zážitky v podobe šnorchlovania, plávania či objavovania na lodi. Opustené pláže sú tiež dokonalým ihriskom a aj niektoré reštaurácie ponúkajú detské jedlá či detské porcie. Deti si viac ako vodné vily užijú plážové vily, kde majú viac možností na pohyb, hry či viac voľnosti. Každý deň môžu prísť deti o 18:00 na hlavné mólo kŕmiť ryby, žraloky alebo raje.

Kam sa vybrať na výlet? #

K dovolenke plnej zážitkov patria aj príťažlivé výlety a iste tušíte, že ani Ayada rezort nebude výnimkou. Tým, že sú Maldivy ostrovy, väčšina výletov je navrhnutá tak, aby ste si užili plavbu na lodi po Indickom oceáne, ktorá je okorenená o rôzne zaujímavosti.

Skvelým výletom je plavba v okolí ostrova, ktorá je spojená s pozorovaním delfínov. Najkrajšie je vyraziť pred západom slnka, aby ste si jednak užili ten moment, kedy sa slnko pomaly stráca v oceáne a ak vám pri tom budú robiť spoločnosť aj krásne delfíny, tak verte, že dostanete zimomriavky.

Ak chcete zažiť niečo unikátne, čo by ste povedali na romantickú plavbu vo dvojici na typickej plachetnici dhoni v okolí ostrova? Natiahnete plachty a na súkromnej lodi ste len vy a kapitán. Usadíte sa a necháte sa kolísať Indickým oceánom pri pohľade na nádherné zátoky, lagúny a tropické ostrovy. Podobne ako pri sledovaní delfínov aj tu vám pomaličky zapadá slnko skláňajúce sa k obzoru a celý výlet dostane príjemný romantický rozmer. Môžete sa vydať aj na luxusnú, privátnu plavbu, kde si Indický oceán spríjemníte fľaškou kvalitného vína a zapadajúcim slnkom.

Ayada ponúka aj zážitkovú plavbu na lodi s preskleným dnom. Je to skvelé pre tých, ktorí nešnorchlujú ani sa nepotápajú, pretože takto môžu v suchu nazrieť pod vodnú hladinu a užiť si pohľad na koraly, podmorský svet, koralové rybičky či žraloky.

Chcete sa aspoň na jeden deň cítiť ako Robinson Crusoe? Čo by ste povedali na výlet na privátny ostrov bez ľudí? Leží neďaleko od vášho rezortu a keď sa na neho dostanete bude celý len a len váš. Takto sa dajú plniť sny, nemyslíte? Snehobiela pláž, nad hlavou palmy roztancované v jemnom morskom vánku a k tomu kokosový orech. Toto bude jeden z vrcholov tejto dovolenky. Skočte do mora, vezmite si šnorchel a relaxujte aktívne hľadaním najkrajších rýb či koralov. Keď vyhladnete, otvoríte si svoj piknikový kôš, ktorý vám pripravil šéfkuchár, naobedujete sa priamo v tieni kokosových paliem, dáte si dezert, fľašku vínka a rozmýšľate o tom, či sa ešte odtiaľto máte vrátiť domov.

Čo by ste povedali na to, keby ste mohli prísť na dokonalý, snehobiely Sandbank a v romantickej atmosfére sa tu navečerali? Aj toto vám rezort Ayada môže splniť. Do piesku zapichne stôl, stoličky a tento kúsok Maldív bude na najbližšie hodiny patriť len a len vám. Skvelé jedlo od šéfkuchára, fľaška vynikajúceho vína a vy dvaja.

Kúpanie na rovníku? Vďaka tomu, že sa luxusný rezort Ayada nachádza len 30 kilometrov od rovníka, ponúka unikátnu plavbu s cieľom, preťať rovník a na chvíľku vymeniť severnú za južnú pologuľu. Výlet vyzerá tak, že sa hodinu plavíte priamo na rovník a keď ho dosiahnete, môžete sa kúpať priamo na ňom! Toto je unikát, ktorý na Maldivách len tak ľahko nezažijete. Zastavíte sa aj na ostrovčeku Ghadoo a potom sa plní zážitkov vrátite nazad do vašej vily.

Rozlúčka s plážou, spomienky v hlave a chuť vrátiť sa, to sú pocity pri odchode
Foto: Ayada Maldives

Check out a odchod #

Váš odchod z rajského ostrova klope na dvere? Odporúčame vám aby ste si večer pred vašim odchodom na recepcii vyplatili služby za ktoré ste počas vášho pobytu mali zaplatiť. Nikde na ostrove totiž neplatíte hotovosťou a všetko si píšete na izbu a ak sa vám čosi nazbieralo, večer to vyplatíte.

Deň vopred sa na recepcii informujte aj o tom, kedy si rezort pre vás naplánoval lodný transfer na lokálne letisko, aby ste bez problémov nasadli na lietadlo a odleteli na medzinárodné letisko v Malé, odkiaľ budete odlietať domov. Vďaka týmto informáciám vám odpadne akýkoľvek stres z odchodu a uvidíte, aké to bude všetko jednoduché.

 

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 182

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kuramathi Maldives Blog

Blog Kuramathi Maldives

Maldivský rezort Kuramathi nielen, že patrí medzi najznámejšie ostrov Maldív, ale vo svojej kategórii 4* rezortov je na absolútnej špičke.…

Sun Siyam Olhuveli Blog

Blog Sun Siyam Olhuveli

Maldivský rezort Sun Siyam Olhuveli patrí medzi najzaujímavejšie 4* rezorty Maldív. Nájdete tu moderný luxus, tropické maldivské prostredie s…

Hotel LUX South Ari Atoll Maledivy Blog

Blog Hotel LUX South Ari Atoll Maledivy

Luxusný 5* rezort LUX South Ari Atoll otvoril svoje brány koncom roka 2016 po tom, ako prišla lukratívna skupina LUX Resorts & Hotels a premenila…

Waldorf Astoria Maldives Blog

Blog Waldorf Astoria Maldives

Exkluzívny 5* rezort Waldorf Astoria otvoril svoje brány len počas roku 2019, no svojim príchodom zmenil maldivské nazeranie na luxusný produkt. Má…

Ozen Bolifushi Maldives Blog

Blog Ozen Bolifushi Maldives

Luxusný 5* dovolenkový rezort na Maldivách nemusí byť len abstraktná predstava, pretože tá má aj svoje meno. Zoznámte sa s ostrovom Ozen Bolifushi,…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

14045
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

4267 4741€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.